Dodaj do ulubionych

Koncepcja ochrony Bojar gotowa

IP: *.elpos.net / *.elpos.net 13.03.06, 22:47
Ciekaw jestem, kto tak naprawde zyska na ochronie slumsow zwanych Bojarami?
Może właściciel rezydencji zlokalizowanej w sam sercu osiedla, ktoremu z
pewnościa wysoka zabudowa w szczególności byla by nie na rękę. Chyba wszyscy
wiedzą kogo mam na myśli.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anonimus Re: Koncepcja ochrony Bojar gotowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 07:40
      A kto zobaczy to "wartościowe" opracowanie, na podstawie którego będą chronione
      Bojary???????
    • Gość: marzyciel Komu na tym zależy IP: *.man.bialystok.pl 14.03.06, 08:51

To dziwne, prawie nikt z obrońców Bojar nie mieszka w drewnianym slumsie.
      Wygląda to na to że włąściciele rezydencji którzy tam się zainstalowali chcą
      stworzyć za pieniądze nas wszystkich podgrodzia wokół swoich posesji. - Każdy
      by tak chciał.
    • zewsi Re: Koncepcja ochrony Bojar gotowa 14.03.06, 09:13
      Mają podobno ściągać tłumy z całego świata, żeby oglądać stuletnie drewniane
      domki w centrum miasta. Kasiorkę będziemy od nich za to ciągnąć, że hej!
      • nekroskop88 Re: Koncepcja ochrony Bojar gotowa 14.03.06, 09:14
        A mi się ta koncepcja podoba. Zwłaszcza ta granica polsko-litewska i tabliczki
        z informacją, że ktoś znany mieszkał w danym domku :)
    • Gość: podatnik Re: Koncepcja ochrony Bojar gotowa IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 14.03.06, 13:40
      a gdzie zgoda (uchwała)Rady Miejskiej na rozpoczęcie prac nad planem
      miejscowym ?!
      • Gość: Ramzes Re: Koncepcja ochrony Bojar gotowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 21:29
        Przecież te Bojary to jedno z najniebezpieczniejszych i najbrzydszych miejsc w
        Białymstoku i chyba na świecie. Mieszkam blisko Bojar, to wiem. Ja bym je
        zrównał z ziemią. Gorszego budownictwa (syfu) nie widziałem nigdzie indziej,
        przecież to zwykłe slumsy. Cyba ktoś na siłę markuje sobie robotę. Zabytki?
        Widziałem wiele cennych zabytków na świecie, ale te Bojary jako skansen czy
        zabytek to jakieś nieporozumienie. Mam wrażenie, że w Białymstoku działają
        jakieś wsteczne siły, które powodują, iż jeszcze bardzo długo będziemy ścianą
        wschodnią (murem albo betonem).
        • Gość: Ian Do Ramzesa! IP: *.koba.pl / *.koba.pl 14.03.06, 21:35
          Ciekawe jakieś ty Ramzes zabytki widział! Piramidy? Gdzieś ty chłopie po
          świecie jeździł? Chyba delej niż do Sokółki nie dojechał! Jak cię Bojary
          wkurzaja to je omijaj. Syf to domy komunalne! Miejskie! Nie zauważyłeś, że
          mieszkańcy za własną kasę uzbroili ulice, zrobili jezdnie i chodniki, wystarali
          się latarnie jakich gdzie indziej nie ma? Twoich pieniędzu nie bralim! To wara
          ci od naszych "slamsów". A ty dalej sobie mieszkaj w pobliskich blokach. Co
          boli cię jak mieszkamy? Dalej mnie jazda od naszej dzialnicy! Hawk!!!
    • Gość: Ian Re: Koncepcja ochrony Bojar gotowa IP: *.koba.pl / *.koba.pl 14.03.06, 21:29
      Ty na pewno nie stracisz! A ja mieszkam w 100 letnim domu w śodku Bojar i nie
      wiem i kim tym mówisz. Chyba nie o mnie, bo moja działka ma 360 m2, a dom
      drewniany 170 m2 pow. uzytkowej łacznej. Nie wiem dlaczego Wam przeszkadza, że
      jakaś społeczność chce zachować swoją odrębność, a nie tak jak wszyscy do
      bloków. Drażni to Was jak ktoś myśli inaczej. Jest miejsce na Bojary i na
      nowoczesne centrum. To nie musi bycto samo miejsce. Daj szanse tym, którzy,
      myślą inaczej niż Ty i marzą o o czymś innym niż Ty.
      • Gość: zidi Re: Koncepcja ochrony Bojar gotowa IP: *.elpos.net 15.03.06, 06:10
        to świetny pomysł ,natomiast nalezy odrestaurować całe Bojary.Dom po
        domu,Należałoby stworzyc fundację z godnych zaufania mieszkańców Bojar ,któraby
        oranizowała fundusze z Unii.Zatrudnić prawdziwych konserwatorów
        architektury;odseparować urzędasów od pieniędzy!!!A Bojary bylyby prawdziwą
        perełką architektoniczną i kulturową
        • Gość: sebas Przerobic caly Bialystok na Bojary IP: 217.97.203.* 15.03.06, 09:15
          Skoro te Bojary sa takie "kul" to czemu wszedzie tego nie zrobic? Tego syfu,
          brudu i ruin? I pomiedzy domami wtedy by powstal piekny deptak - wprost ósmy
          cud swiata.
          • zewsi Re: Przerobic caly Bialystok na Bojary 15.03.06, 09:20
            Zgadzam się. Od Dojlid po Kawaleryjską jeden wielki park krajobrazowy z
            drewnianymi chatami. Piękna sprawa. Turyści będą walić drzwiami i okanmi. Ech,
            pomarzyć tylko. Pewnie będzie tak, jak chcą minimaliści i skansen zrobią tylko
            na Bojarach.
          • Gość: Ian Do Sebasa! IP: *.koba.pl / *.koba.pl 17.03.06, 16:25
            Ty Sebas tak masz od urodzenia czy sie zmuszasz?
        • jolunia01 Re: Koncepcja ochrony Bojar gotowa 17.03.06, 18:41
          Dawno temu moja rodzina mieszkała na Skorupskiej. Jeździłam tam czasem w
          wakacje. Wspominam to z prawdziwą przyjemnością. Bardzo mi sie podobały domy,
          ogrody i atmosfera. Mniej może ulica, ale to akurat nie było najważniejsze.
    • Gość: Obiektywna Re: Koncepcja ochrony Bojar gotowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 15:00
      Może nalezałoby zrobić jedną ulicę z drewnianymi domkami odresteurowanymi z
      pubami itp. Jednak to co się teraz dzieje w Białymstoku to koszmar. Połączenie
      archiektury Gierka i wioski białoruskiej. Ogólnie to bałagan i rozwalone płoty.
      Powionno się karać za taki syf w mieście. Nigdzie takiego czegoś nie widziałm.
      Daje słowo, obrażam wieś, bo przeważnie tam zagrody są czyste i schludne.
      Tutaj to brud i nędza. Nikt tego nie pilnuje. Białystok powinien się wstydzić
      za to a się nie wstydzi. Ludzie po prostu przywykli, mają mentalność
      białoruską, nie wiem.
      • Gość: Ian Re: Koncepcja ochrony Bojar gotowa IP: *.koba.pl / *.koba.pl 17.03.06, 16:30
        Wy wszyscy wrzeszczący na syf na Bojarach! Spórzcie na mapę miasta. Bojary
        zajmują około 0,02%!!!!!!! powierzchni Białegostoku! A Wy kurne upatrzyliście
        sobie to miejsce żeby je zaorać. Jakieś agrokulturowe zapędy! Dalej jazda na
        swoje podwórka sprzątać syf i sadzić trawkę na swoich podwórkach koło swoich
        bloków!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka