alfa36 21.07.06, 01:10 Czy nadczynnośc lub niedoczynnośc tarczycy mogą spowodować problemy z miesiączką? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maja Re: Tarczyca a miesiączka IP: *.chello.pl 21.07.06, 02:27 Oczywiście ,przecież praca tarczycy ma wpływ na inne hormony powinnaś miec zrobione TSH , ft 4 i ft 3-wolne hormony tarczycy Przeciwciała tarczycowe TPO i TG oraz usg tarczycy ,poziom żelaza,morfologię jesli TSH masz większe niż 3 powinnaś się zacząć leczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa36 Re: Tarczyca a miesiączka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 10:56 Te badanie wymagają jakiś przygotowań? Dziś 47 dzień cyklu, nie mam miesiączki, a gin chciał mi dać tabletki bez żadnych badań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małgorzata Re: Tarczyca a miesiączka IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 24.08.06, 14:12 niedoczynność tarczycy powodowała ze nie miałam miesiączki po 1/2 roku o zajsciu w ciążę nie bylo mowy, idź do endokrynologa a najlepiej do specjalisty prywatnie bo w państwowym sektorze duzo czasu się traci, na wizyte po kilka miesiecy mozna czekać , ps. wiem ,trzeba mieć pieniadze i to jest nasz problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Tarczyca a miesiączka IP: *.chello.pl 24.08.06, 14:57 Nie ma znaczenia dzień cyklu przy badaniu hormonó tarczycy powinno się badać TSH ,ft 4 i ft 3 [wolne hormony tarczycy i tylko te a nie całkowite]następnie usg tarczycy oraz przeciwciała tarczycy TG i TPO,Rozregulowana praca tarczycy powoduje rozmaite problemy hormonalne a także wzrost prolaktyny trzeba też spr PRL ,Ogólna morfologia też by nie zaszkodziła,żadnych leków jeśli nie zbadasz się dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bk Re: Tarczyca a miesiączka IP: *.icpnet.pl 24.08.06, 21:19 Ginekolodzy na ogół nie badaja poziomu hormonów, tylko od razu przepisują hormony na wywołanie okresu i jest to baaaardzo obfity okres. Ja mam problemy z tarczyca i wydaje mi sie, że wpływa ona na długość cyki, tzn nie są regularne. Podczas upałów okres dostałam po 46 dniach, następny cykl miał juz tylko 24 dni. Ja bym na Twoim miejscu jeszcze poczekała do terminu kolejnej miesiaczki. Np jak masz cykle 28- dniowe, to poczekaj na 56 dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa36 Re: Tarczyca a miesiączka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 21:49 Diękuję. Czym jeszcze może sie objawiac niedoczynność tarczycy oprócz problemow z miesiączką? Odpowiedz Link Zgłoś
annaniepanna1 Re: Tarczyca a miesiączka 24.08.06, 21:58 Ja mam poważną niedoczynność, ale - co zdumiewa lekarza - mam objawy nadczynności: jestem szczupła, nadpobudliwa, nerwowa. Nie ma reguł. A, i miałam nadciśnienie przez długie lata, dopóki nie zdiagnozowano niedoczynności tarczycy. Teraz się unormowało. Przebadaj się, bo z objawami bywa różnie. Klasyczne przy niedoczynności to ospałość, no i bywa, że się tyje (choć z moich obserwacji wynika, że niektóre osoby chorobą usprawiedliwiają brak dbałości o figurę, ale to inny temat). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
annaniepanna1 Re: Tarczyca a miesiączka 25.08.06, 00:33 I jeszcze co od moich objawów: obniżona temperatura ciała, mam ok. 36 st. i wiecznie mi zimno, marznę na okrągło (poza okresem upałów trzydziestostopniowych). Pzdr.b Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Tarczyca a miesiączka 25.08.06, 09:18 Jeśli podejrzewasz u siebie kłopoty z tarczycą zrób tak jak ja. Poszłam do lekarza pierwszego kontaktu, wymieniłam objawy, które mnie niepokoją, zaznaczyła, że mama i ciotki leczą tarczycę i poprosiłam o badanie pod kątem tarczycy - może miałam farta, ale pani skierowała mnie na morfologię, badanie cukru i badanie TSH (na inne tarczycy nie mogła, jak mówiła). Po obejrzeniu tych wyników miała stwierdzić, czy kwalifikuję się do skierowania, do endokrynologa. Byłam zdrowa jak koń, mimo, że czułam się chora, ale to już inna historia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Tarczyca a miesiączka IP: *.chello.pl 25.08.06, 12:01 a propo objawów niedoczynności ,ciut więcej samodzielności google sa dla każdego i wpisz niedoczynność i wszystko masz Odpowiedz Link Zgłoś