Dodaj do ulubionych

Tarczyca a miesiączka

21.07.06, 01:10
Czy nadczynnośc lub niedoczynnośc tarczycy mogą spowodować problemy z miesiączką?
Obserwuj wątek
    • Gość: maja Re: Tarczyca a miesiączka IP: *.chello.pl 21.07.06, 02:27
      Oczywiście ,przecież praca tarczycy ma wpływ na inne hormony powinnaś miec
      zrobione TSH , ft 4 i ft 3-wolne hormony tarczycy
      Przeciwciała tarczycowe TPO i TG oraz usg tarczycy ,poziom żelaza,morfologię
      jesli TSH masz większe niż 3 powinnaś się zacząć leczyć
      • Gość: alfa36 Re: Tarczyca a miesiączka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 10:56
        Te badanie wymagają jakiś przygotowań? Dziś 47 dzień cyklu, nie mam miesiączki,
        a gin chciał mi dać tabletki bez żadnych badań.
    • Gość: małgorzata Re: Tarczyca a miesiączka IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 24.08.06, 14:12
      niedoczynność tarczycy powodowała ze nie miałam miesiączki po 1/2 roku o zajsciu
      w ciążę nie bylo mowy,
      idź do endokrynologa a najlepiej do specjalisty prywatnie bo w państwowym
      sektorze duzo czasu się traci, na wizyte po kilka miesiecy mozna czekać ,
      ps. wiem ,trzeba mieć pieniadze i to jest nasz problem sad
      • Gość: maja Re: Tarczyca a miesiączka IP: *.chello.pl 24.08.06, 14:57
        Nie ma znaczenia dzień cyklu przy badaniu hormonó tarczycy
        powinno się badać TSH ,ft 4 i ft 3 [wolne hormony tarczycy i tylko te a nie
        całkowite]następnie usg tarczycy oraz przeciwciała tarczycy TG i
        TPO,Rozregulowana praca tarczycy powoduje rozmaite problemy hormonalne a także
        wzrost prolaktyny trzeba też spr PRL ,Ogólna morfologia też by nie
        zaszkodziła,żadnych leków jeśli nie zbadasz się dokładnie.
    • Gość: Bk Re: Tarczyca a miesiączka IP: *.icpnet.pl 24.08.06, 21:19
      Ginekolodzy na ogół nie badaja poziomu hormonów, tylko od razu przepisują
      hormony na wywołanie okresu i jest to baaaardzo obfity okres.
      Ja mam problemy z tarczyca i wydaje mi sie, że wpływa ona na długość cyki, tzn
      nie są regularne. Podczas upałów okres dostałam po 46 dniach, następny cykl
      miał juz tylko 24 dni. Ja bym na Twoim miejscu jeszcze poczekała do terminu
      kolejnej miesiaczki. Np jak masz cykle 28- dniowe, to poczekaj na 56 dzień.
      • Gość: alfa36 Re: Tarczyca a miesiączka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 21:49
        Diękuję. Czym jeszcze może sie objawiac niedoczynność tarczycy oprócz problemow
        z miesiączką?
        • annaniepanna1 Re: Tarczyca a miesiączka 24.08.06, 21:58
          Ja mam poważną niedoczynność, ale - co zdumiewa lekarza - mam objawy
          nadczynności: jestem szczupła, nadpobudliwa, nerwowa. Nie ma reguł. A, i
          miałam nadciśnienie przez długie lata, dopóki nie zdiagnozowano niedoczynności
          tarczycy. Teraz się unormowało. Przebadaj się, bo z objawami bywa różnie.
          Klasyczne przy niedoczynności to ospałość, no i bywa, że się tyje (choć z moich
          obserwacji wynika, że niektóre osoby chorobą usprawiedliwiają brak dbałości o
          figurę, ale to inny temat). Pozdrawiam.
    • annaniepanna1 Re: Tarczyca a miesiączka 25.08.06, 00:33
      I jeszcze co od moich objawów: obniżona temperatura ciała, mam ok. 36 st. i
      wiecznie mi zimno, marznę na okrągło (poza okresem upałów
      trzydziestostopniowych). Pzdr.b
    • lilith76 Re: Tarczyca a miesiączka 25.08.06, 09:18
      Jeśli podejrzewasz u siebie kłopoty z tarczycą zrób tak jak ja.
      Poszłam do lekarza pierwszego kontaktu, wymieniłam objawy, które mnie niepokoją, zaznaczyła, że mama i ciotki leczą tarczycę i poprosiłam o badanie pod kątem tarczycy - może miałam farta, ale pani skierowała mnie na morfologię, badanie cukru i badanie TSH (na inne tarczycy nie mogła, jak mówiła). Po obejrzeniu tych wyników miała stwierdzić, czy kwalifikuję się do skierowania, do endokrynologa.
      Byłam zdrowa jak koń, mimo, że czułam się chora, ale to już inna historia wink
      • Gość: maja Re: Tarczyca a miesiączka IP: *.chello.pl 25.08.06, 12:01
        a propo objawów niedoczynności ,ciut więcej samodzielności google sa dla
        każdego i wpisz niedoczynność i wszystko masz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka