Dodaj do ulubionych

Trasa Kopernikańska

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 23:03
Normalnie BOMBA! Artykuł cud-miód! Zaiste, bez tej informacji, ludzie umarli by ze smutku! Jak również nikt na świecie nie dokonałby tak wielkiego odkrycia, na miare Kopernika. :P

--
To co wydawało się niemożliwe, dzieje się teraz - wybiórcza przebiła dno i leci w dół, w dół, w dół... ;)
Obserwuj wątek
    • koczisss Re: Trasa Kopernikańska 06.04.06, 23:19
      Ble, ble, ble i na tym sie skonczy, jak ze wszystkim w tym mieście. Na pamiątkę
      zapiszę ten artykuł i przytoczę go za 5 lat, wtedy będzie wiadomo jak to choć po
      części wyszło, choć jestem raczej pewien, że nici z tego będą!
      • koczisss Re: Trasa Kopernikańska 06.04.06, 23:28
        Widzę, że tutaj jest tak, że zrobimy, wybudujemy itd., a dlaczego nie ma,
        robimy, budujemy?
        Tylko obietnice, puste słowa!
        Inne miasta potrafią, nawet budować linie tramwajowe od podstaw, a tu nie, bo to
        jest za drogie, choc trzeba tylko 15 % własnego wkadu, a unia na tramwaje nie
        skompi funduszy, jako najlepszy środek transportu miejskiego, ale u nas nielzia!
      • Gość: BSTOK5@WP.PL Re: Trasa Kopernikańska IP: *.csk.pl 09.08.06, 12:25
        Uwazam ze nie macie racji i ze Trasa Kopernikowska ktora bedzie od
        Zwierzynieckiej-Mickiewicza do Piastowskiej i Od Piastowskiej - 27 lIPCA -
        Reginisa i Wysockiego .
        Bedzie to jedna z najle3pszych iwestycji tak jak budowa NOWOHETMANSKIEJ i
        HUGONA KOLATAJA !!!
    • Gość: padłem z wrażenia kwestia pieniędzy IP: *.atman.pl / *.atman.pl 06.04.06, 23:40
      i zaglądnąłem sobie do projektu programu operayjnego "Infarstruktuta i
      Środowisko", na który przewidziano na lata 2007-2013 21,3 mld euro, czego
      połowa ma być na infrastrukturę drogową i kolejową, czyli powiedzmy 11 mld euro
      dla całej Polski na te 7 lat. Czyli - zgodnie z artykułem - Białystok miałby
      dostać ok. 10% środków w skali kraju. Gorąco tego życzę i trzymam kciuki.
      Słyszałem jednak, że także świstaki już się cieszą, tyle tego będzie do
      zawijania w sreberka....
      • zewsi Re: kwestia pieniędzy 07.04.06, 09:00
        Ciekawe jak to obliczyłkes, skoro wszystki inwestycje drogowe w Białymstoku
        mają kosztować ponad miliard złotych?
    • Gość: Realista Re: Trasa Kopernikańska IP: 81.15.236.* 07.04.06, 07:14
      A Świstak siedzi i zawija w te sreberka ..., już niedługo wybory do sam.orządu,
      to pewnie za miesiąc kolejny hit: Szybka Kolej Miejska do Wigili 2006
      • Gość: Soniak Re: Trasa Kopernikańska IP: 195.177.196.* 07.04.06, 09:53
        Dobre dobre z tą szybką koleją, ale się usmiałem :). tylko obiecuja a nic nie robia, a jak zrobia to ja już chyba będę leżał głęboko w ziemi hehe.
    • Gość: LOL Re: Trasa Kopernikańska IP: 83.238.103.* 07.04.06, 08:32
      za pięć-siedem lat to będziemy mieli nowy cmentarz za 100 baniek i estakadę doń
      prowadzącą
      • Gość: wkoronkiewicz Re: Trasa Kopernikańska IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 07.04.06, 08:41
        a ja bardzo chciałbym, żeby taka inwestycja doszła do skutku, bo czego jak
        czego, ale sprawnego systemu komunikacyjnego białystok potrzebuje naprawdę.
        i zamiast biadolić i narzekać, proponuję abyśmy wspierali działania tych osób,
        które zamierzają ów projekt zrealizować.
        • koczisss Re: Trasa Kopernikańska 07.04.06, 10:35
          Ja wcale nie jestem rzeciwnikiem tegoż, a wręcz odwrotnie, tylko zwyczajnie nie
          chce mi się wierzyć w to, bo już wielokrotnie tylko wszystko skończyło się na
          snuciu planów!
          • zewsi Re: Trasa Kopernikańska 07.04.06, 10:46
            Ale dopiero od niedawna można korzystać z tak dużego źródła finansowania jak
            fundusze strukturalne.
            • koczisss Re: Trasa Kopernikańska 07.04.06, 11:00
              Wierzysz w to, że je zdobędą?

Gdyby to wiązało się z wprowadzeniem tramwajów, jako czystego środka transportu
              publicznego, to większa szansa by była na to, bo unia szczodra jest w tej
              kwestii. W całej Europie rewitalizuje się linie tramwajowe, bądź buduje od podstaw!

Jeśli są plany choćby tej trasy Kopernikowskiej, to wypadałoby pomyśleć o
              tramwajach, bo ta droga i tak ma być budowana od podstaw, to koszt nie byłby
              znacznie większy!
              Ostatnio w Polsce budowane są nowe linie choćby w Gdańsku, Poznaniu i to za
              unijne pieniądze, z 15 procentowym wkładem!
              • zewsi Re: Trasa Kopernikańska 07.04.06, 12:40
                Wierzę, a nawet więcej niż wierzę. :-)
        • Gość: bd Re: Trasa Kopernikańska IP: *.koba.pl / *.koba.pl 08.04.06, 16:33
          Ja też sobie i nam wszystkicm tego życzę aby plany budowy arterii drogowych dla
          miasta zostały zrealizowane. Niestety w obecnej chwili ma to posmak kiełbasy
          wyborczej obecnego prezydenta. Gdy w poprzedniej kadencji chciałem opisany
          program zacząć przygotowywać to nie było pieniedzy na wykup gruntów /blokował
          wraz z częścia Zarządu/. Nie było też działań związanych z przejeciem terenów
          od PKP przy dworcu kolejowym za zaległości w podatkach na rzecz Skarbu Państwa,
          co proponowałem. Jedynie udało sie w zasadzie kupić grunt pod Trase
          Kopernikowską przy Polpedzie. W takich przypadkach jak inwestycje w
          perspektywie wieloletniej mawiał: "A kiedy to będzie". Takie inwestycje
          wymagają wielu lat na ich przygotowanie i nawet jeśli byłyby pieniądze na
          realizację to nie będą możliwe bez gruntów i stosownych zezwoleń. Trzeba zacząć
          je przygotowywać bo inni będą mieli szansę je dokończyć.
    • kalasanty76 Hm, Jakby ta trasa miała kształt 07.04.06, 08:40
      kościoła, to by kaska się znalazła ;-)))
      m
    • ferdekiepski Re: A Wam dać medal za biadolenie ! 07.04.06, 09:58
      Zamiast biadolić i siać defetyzm,to może jeden z drugim coś by zrobił,żeby te
      inwestycje doszły do skutku. Ważna jest teraz kwestia realizacji tego planu w
      zamierzonych terminach. Tak myśląc to ludzkość tkwiła by nadal w jakini w
      najlepszym razie.

Już chyba kibice zaczynają wykazywać więcej inicjatywy od Was tu szanownych
      krytyków,choć to też się nie wszystkim podoba. Zobaczymy co osiągną,ale może
      dzięki nim i kilku kryteriom ulicznym ktoś zauważy problem. Może inni się
      przebudzą i wykarzą w końcu inicjatywę obywatelską,zamiast oglądać się na
      politykow i wierzyc ich kolejnym zapewnieniom. Zaznaczam,że wystąpienia uliczne
      to też element demokracji,na zachodzie bardzo popularny,u nas zapomniany
      ostatnimi czasy. Nie zawsze musi się to konczyć burdą i zamieszkami.

Utarł się durny zwyczaj plucia na swoje miasto.Niech mi tylko powie choć jeden
      z drugim konkretnie, czas i miejsce akcji, co konkretnego zrobił,żeby coś
      zmienić i z jakim skutkiem.

Pozdrawiam
      • ferdekiepski Re: A Wam dać medal za biadolenie ! 07.04.06, 10:02
        Na zarzuty,że wszyscy kibice to chuligani,to jest to jak zwykle wygodny
        stereotyp.Poza tym czasem dla władzy potrzebny jest wstrząs i przypomnienie
        sobie o obywatelach.
      • koczisss Re: A Wam dać medal za biadolenie ! 07.04.06, 10:40
        Ale to są wszystko obietniece bez pokrycia!
        A jest taka zależność, czym dłuzszy okrez czasowy, to inwestycje wieksze.
        Obiecywać wszyscy mogą, tylko niestety czynów brak.
        Za te 7 lat, gdzie dopiero moze powstanie estakada nad torami, to ta obecna już
        się rozsypie. I co wtedy będzie?
        Jedyny przejazd przez tory na Hetmańskiej.
        Dlaczego to wszystko takie rozciągnięte w czasie i dopiero za 5 lat?

W artykule jest napisane, że trasa Kopernikowska już jest planowana od naście
        lat i mamy kontynuację tych planów.
        Przecież ludie nie żyją wiecznie, a te plany chyba muszą jego to tego zmusić, bo
        inaczej niczego nie doczeka się!
      • Gość: student Re: A Wam dać medal za biadolenie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 19:17
        Jeśli cokoliwek zorganizujesz, możesz liczyć na czynne wsparcie studentów UwB,
        u nas niezadowolenie sięga juzszczytów...
    • Gość: taki sobie nick Re: Trasa Kopernikańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 12:29
      A odcinek Popiełuszki od Sikorskiego do Boboli (i dalej do przejazdu kolejowego
      i Elewatorskiej) bedą rozp.... tiry skaracające sobie drogę na Wysokie
      Mazowieckie jadące od strony Warszawy. Gratulacje za pomysłowość dla lokalnej
      "dyrekcji" dróg. Żenada i tyle. Proponuje "czynownikom" z "dyrekcji" policzyć
      ile ciężarówek ( i to jakich) i autobusów przejeżdża na godzinę po Popiełuszki.
      Niestety, ale mieszkańców osiedla Starosielce od dziesięcioleci na się w.... (
      potrzebne wpisać)
      • hubertus_zamoscicus mit tramwajów 07.04.06, 15:16
        Taaa...tramwaje wybudujemy w każdym mieście:)
        Po pierwsze - Białystok nie mógł się ubiegać o dofinansowanie tego typu
        inwestycji, gdyż były one przypisane aglomeracjom pow.500 tys. mieszkańców
        Po drugie - są to wbrew temu co ktoś tu napisał bardzo drogie inwestycje -
        budowa 1 km infrastruktury + zakup taboru to koszty porównywalne do budowy 1 km
        przyzwoitej drogi.
        Po 3) W Bstoku nie ma poprostu miejsca dla tramwajów - za małe jest to
        miasteczko, by taka inwestycja opłącała się ekonomicznie. Ot i tyle mam do
        powiedzenia w tej kwestii.
        pozdrawiam krajanów
        ps. ile miast wielkości Bstoku ma w Polsce tramwaje?
        • hubertus_zamoscicus defetyzm 07.04.06, 15:23
          Wasz pesymizm i defetyzm jest porażający. Dlaczego te plany mają niby się nie
          udać? Planowanie jakichkolwiek inwestycji ma jedynie sens, kiedy są one
          przygotowywane ze znacznym wyprzedzeniem czasu a nie w ostatniej chwili na
          wariata. Pod tym względem miastu należy się duży PLUS !
          W konkursie projektów unijnych wygrywa ten, kto złoży lepszy projekt ale
          pamiętajmy też, że największe szanse mają duże inwestycje w pierwszych
          konkursach (ogłaszanych prawdopodobnie w środku 2007 r.). Ja jestem dobrej
          myśli...może nie zostaną zrealizowane wszystkie plany, ale warto się bić
          chociaż o fundusze dla 50% z nich.
        • Gość: komunik Re: mit tramwajów IP: *.osiedle.net.pl 07.04.06, 15:51
          Zdecydowanie Białystok jest za mały na tramwaje. Dobrze, że hubertus zasciankus juz wie wszystko. Spiesze poinformować hubertusa zsaciankusa, ze tramwaje w Polsce mają tylko wielkie metropolie - zdecydowanie wieksze od Białegostoku. Wystarczy tutaj wspomniec o Elblagu (rozbudowują sieć), Toruniu, Gorzowie czy też Grudziądzu. No ale o czym tu mowic, skoro prawdopodobnie wszystkie te miasta już dawno przekroczyły 300 tysiecy, nie to co ten Białystok... Prawda huberusie zasciankusie?
          • Gość: hubertus Re: mit tramwajów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 08:59
            odezwał się światowy komunik...
            po 1) Proszę się odnieść do moich argumentów finansowych związanych z budową
            sieci tramwajowej od podstaw w metropolii Białystok.

po 2) Na jakich głównych ulicach B-stoku mamy pas (aktualnie zieleni)
            pozwalający wytyczyć torowisko?
            • koczisss Re: mit tramwajów 10.04.06, 10:25
              NIe wiesz o tym, że torowiska mogą być równie dobrze obok jezdni?
              Nie koniecznie po jej środku!

Dam przyklad, cały ciąg, od Dąbrowskiego, przez Piłsudskiego, Branickiego, aż po
              Dojlidy, spokojnie tam się zmieści torowisko.
              Tam się łączy z przyszłą trasą Kopernikańską i podąża w kierunku Zielonych
              Wzgórz, a w drugą stronę na Piastowską, a dalej Towarową z wykorzystaniem
              torowisk kolejowych (tramwaj dwusystemowy, bardzo popularny w Niemczech) do
              dworca PKP, skąd dalej znów do trasy Kopernikowskiej.

To tylko taka próbka.
              • Gość: hubertus Re: mit tramwajów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 11:09
                Ok..i bardzo dobrze. Jestem w takim razie za tą inwestycją, z tymże jestem
                pewnien że UM położy nacisk na rozwój infrastruktury drogowej, bo to wyjdzie i
                taniej (niż budowa torów, plus jednoczesna przebudowa drogi) i jest bardziej
                miastu potrzebne (rosnąca liczba pojazdów)
          • Gość: mm Re: A propos IP: *.c29.msk.pl 12.06.06, 14:01
            Dwa sprostowania:
            1.Elbląg - 130 tys., Toruń - 205 tys., Gorzów Wlkp. - 120 tys., Grudziądz - 100
            tys.
            Inne wspomniane miasta (bez tramwajów): Zielona Góra - 115 tys., Bielsko-Biała -
            180 tys., Kielce - 215 tys.
            2.Tramwaje w Zielonej Górze, Bielsku-Białej czy Kielcach to raczej propaganda
            niektórych polityków (nic z tego nie będzie).
            • Gość: mm Re: A propos 2 IP: *.c29.msk.pl 04.07.06, 21:01
              Kielce 205 tys., BB 176 tys.
        • koczisss Re: mit tramwajów 07.04.06, 19:21
          Są mniejsze, takie jak Elbląg, Grudziądz, Gorzów Wielkopolski, które mają
          tramwaje. A do budowy przymerzają się Zielona Góra, która też jest mniejsza,
          Kielce i Bielsko-Biała, czyli jak się chce, to można!
        • Gość: macio Re: mit tramwajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 09:38
          w polsce tramwaje ma okolo 5 mniejszych od bialegostoku miast
        • Gość: Easton Re: mit tramwajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 19:26
          Dlaainteresownych trmawajami:
          władze komunistyczne już w latach 80-tych ubiegłego wieku planowały budowę
          linni tramwajowych w Białymstoku, dlatego też charakterystyczny wygląd mają
          niekóre ulice w naszym mieście. Mianowicie, ulica Sikorskiego i Konstytucji
          wybudowane są w bardzo szerokim pasie, coprawda rozbudowane po pierestrojce,
          ale ówczesne władze szykowały już miejsce. Kiedy powstawała prawosławna parafia
          Św. Ducha na Antoniuku włodarze wyznaczyli odpowiednią odległość między ulica
          Antoniuk Fabr. a ogrodzeniem cerkiewnym. Ładnie to widać na zdjęciach cerkwi w
          różnych galeriach.
      • raeb Re: Trasa Kopernikańska 07.04.06, 15:46
        Muszę przyznać, że ten kto to wszystko zaplanował to fantazje ma :D
        • koczisss Re: Trasa Kopernikańska 07.04.06, 19:24
          Oj ma:)
          Planują takie duże budowy, a kawałka Wyszyńskiego do Mazowieckiej od kilkunastu
          lat nie potrafią wybudować, bo ktoś tam działki nie chce sprzedać!
          A oni chcą kilkadziesiąt działek kupić, domy wyburzyć!
          Jednak to fantaści!
          • Gość: Jamaal Re: Trasa Kopernikańska IP: *.euro-net.pl 07.04.06, 22:06
            Pewnie że mogliby zbudować tramwaje tylko tak nie moge wyobrazic sobie jakiejs
            konkretnej trasy ktora woziłaby wielu ludzi no bo po obwodnicach takich jak
            trasa kopernikowska to za duzo osob by sie nie woziło raczej.
            • koczisss Re: Trasa Kopernikańska 07.04.06, 22:15
              Oj ta trasa Kopernikowska to nie do końca taka obwodnica. Będzie przebiegać od
              ZXielonych Wzgórz i ŚŁonecznego stoku, przez obecną Kopernika, Mickiewicza, do
              Poleskiej, a sz tamtąd już niedaleko do centrum.
              Myślę, że dało by się wybudować sensowne trzy linie, ale aby tak było, to trzeba
              chcieć.
              A oni chcą tylkopobudować pasy dla autobusów, tak przynajmniej jest w strategii
              dotyczącej komunikacji, ale nasuwa się pytanie, gdzie jest mioejsce na te
              dodatkowe pasy?
              Niestety, ale jedno torowisko tramwajowe potrzebuje mniej miejsca niż dodatkowy
              pas ruch dla autobusów, a zwłaszcza na łukach, czyli zakrętach, dlatego też
              łatwiej wcisnąć tramwaj w centrum, niż pasy autobusowe.
              Ktoś powie, że koszta duże, ale dajmy na to, ze na początek sieć tramwajowa
              miała by kosztować 1 mld zł, a miasto musiało by dać tylko 15 %, czyli 150 mln,
              czy to tak naprawdę dużo?
              Myślę, że nie, ale coż, jak nikt nie chce, to unia na siłę nas nie uszczęśliwi!

Niestety, tramwaj jako transport w mieście jest lepszy od autobusów, bo przede
              wszystkim nie emituje zanieczyszczeń, a i szybciej się nim można przemieszczać.

Priorytetem są u nas autobusy. Rozumiem, skoro nikt nie chce tramwajów, to niech
              chociaż autobusy zakupowane były napędzane czystym paliwem, czyli wodorem, no w
              ostateczności gazem ziemnym.
              A oni kupują wciąż disle!
              • raeb Re: Trasa Kopernikańska 07.04.06, 22:31
                koczaisss z tymi tramwajami i autobusami na wodór to ty żartowałeś rozumiem!
                Mogę powiedzieć, tyle, że ja cieszę się z każdego nowego disla w naszym mieście
                (autobusu) i pragnę zaznaczyć, NOWEGO, bo te many i mercedesy kupywane z
                Niemiec i Francji z demobilu, to moim zdaniem załatwianie problemu komunikacji
                w naszym mieście na krutką metę i nie potrzebne wydawanie kasy, chociaż patrząc
                na nasze ponad 30 letnie zabytkowe Jelcze i Ikarusy to i 15-20 letni man przy
                ich jest jak limuzyna.
                A co do tematu upałów i braku otwieranych szyb w autobusach, to problem tkwi w
                naszych przedsiębiorstwach komunikacyjnych, bo autobusy są zaprojektowane i
                wykonane bardzo dobrze, a mała ilość otwieranych okien jest skutkiem tego, że
                gdy jeździły one w Niemczech lub Francji to miały one powłanczaną klimatyzację
                czego u nas zrobić się nie da, bo przy włączonej klimatyzacji taki autobus
                spali więcej paliwa, więc klimatyzację zazwyczaj są odrazu demontowane.
                Jak wreszcie nauczymy się kultury europejskiej to i u nas w autobusach będzie
                klima, a póki co oszczędności przedewszystkim :(
                • koczisss Re: Trasa Kopernikańska 07.04.06, 22:37
                  Nie, nie żartowałem!
                  Diesel truje, wydziela szkodliwe spaliny, a na wodór, czy gaz ziemny nie!

Miasto, które jest stolicą ekologicznego regionu, a do tego zbnajduje się
                  siedziba Zielonych Płuc Polski nie dba niestety o czystość powietrza, kupując
                  "brudne" autobusy!

Ok, wodór może nie koniecznie, bo paliwo drogie i silnik też, ale gaz ziemny?
                  Kurcze, może silnik trochę droższy, ale za to paliwo tańsze, a do tego bardziej
                  czyste!
    • Gość: smutny Re: Trasa Kopernikańska IP: *.elpos.net 08.04.06, 11:44
      Świętokrzysk - przecież to jest koło hali włókniarza a gdzie Andersa? Chyba już
      nikt nie pamięta że droga na augustów miała omijać Białystok (skrzyżowanie w
      Żółtkach i dalej na Knyszyn i Korycin) ale generalna dyrekcja dróg i autostrad
      zmienia plany co tydzień i teraz będziemy wycinać cały las antoniukowski
      (biegam tam na nartach i nie tylko - szkoda lasu).
      • Gość: pocieszyciel Re: Trasa Kopernikańska IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 09.04.06, 01:14
        skrzyżowanie w Żółtkach to inny niemniej ambitny plan trasy ViaBalitca.
        Boże daj dożyć 100 lat oby to zobaczyć:)!
      • Gość: vlad79 Re: Trasa Kopernikańska IP: 195.177.196.* 15.10.06, 16:40
        Gość portalu: smutny napisał(a):

> Świętokrzysk - przecież to jest koło hali włókniarza a gdzie Andersa? Chyba już
        >
        > nikt nie pamięta że droga na augustów miała omijać Białystok (skrzyżowanie w
        > Żółtkach i dalej na Knyszyn i Korycin) ale generalna dyrekcja dróg i autostrad
        > zmienia plany co tydzień i teraz będziemy wycinać cały las antoniukowski
        > (biegam tam na nartach i nie tylko - szkoda lasu).

chłopie żadnego lasu nie będa wycinać, trasa świetokrzyska ma łączyć ulicę
        Hetmańską przez Wierzbową (dobudowa jezdni od strony parki dzielnicowego), do
        węzła dwupoziomowego w okolicy Andersa i Tysiaclecia P.P. Następnie przetnie
        ogródki działkowe naprzeciw nadlesnictwa Dojlidy i obok wpadnie do szosy na Augustów
    • Gość: Easton Szybkiej Kolei Miejskiej niet! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 19:29
      projekt zniknął ze strony UM w rubryce projekty planowane na lata 2007-2013 w
      bardzo cichy sposób, obyło się bez żadnego echa. Co się stało? To był dobry
      pomysł...
    • Gość: yoss a wiecie gdzie znajdę mapę przebiegu trasy IP: 83.136.224.* 02.01.07, 14:37
      kopernikowskiej na odcinku Mickiewicza - Zwierzyniecka? tam są przecież całkiem
      nowe domy i bloczki? wyburzą je, czy zasypią staw na podleśnej?
      • nekroskop88 Re: a wiecie gdzie znajdę mapę przebiegu trasy 02.01.07, 19:37
        na mapie Białegostoku jest zaznaczona planowana trasa:
        www.bialystok.pl/site.php?s=OGQ0OTY1ZWEwMDAxNjU=
        • koczisss Re: a wiecie gdzie znajdę mapę przebiegu trasy 02.01.07, 21:14
          Pozwoliłem sobie skleić obie części mapki, żeby było bardziej czytelne:)

koczisss.ovh.org/stuff/kopernik.jpg
          • Gość: yoss Re: a wiecie gdzie znajdę mapę przebiegu trasy IP: 83.136.224.* 03.01.07, 10:21
            dzięki! ładny ring się zamknie, gdy dociągną do Zwierzynieckiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka