Gość: xyz IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 08.04.06, 02:22 Precz z Zarzadem Spoldzielni Mieszkaniowej "Zacheta"! Odwolac bydlakow! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Fine Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.klinikum.lan / *.dip0.t-ipconnect.de 08.04.06, 10:51 No wlasnie co ze srodowiskiem Bialorusinow w Bialymstoku - bo tu wszystko tak cichcem, cichcem, niby wszyscy chca demokracji, a tak naprawde trzymaja z Lukaszenka. Polakom na Bialorusi blokuje sie wszystko, a u nas to i Bialorusinom konkurs sie zasponsoruje i koncert i zawsze na to kasa jest. Kontroluje to ktos w ogole ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.pools.arcor-ip.net 08.04.06, 11:21 Ci białostoccy Białorusini to przede wszystkim obywatele Polski. Przeciętny obywatel Polski zajęty jest bardziej zdobyciem pracy i wyrywaniem gotówki bo czasy nie są lekkie. Wybory na Białorusi czy teczki dawnych agentów to sprawa polityków którzy muszą mieć temat zastępczy gdy nie mogą sobie poradzić z autentycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fine Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.klinikum.lan / *.dip0.t-ipconnect.de 08.04.06, 17:38 Taaa, obywatele, znaczy sie maja polski paszport, korzystaja z tego, ze sa w Unii, ze moga podrozowac i studiowac gdzie chca, ale tak naprawde to obchodzi ich tylko Bielarus albo nawet nie Bielarus tylko Rus - a polski rzad "ma dac", tak jest - do gara wlozyc i oczywiscie nie interesowac sie, dokladnie tak jak piszesz, zgadza sie, trafiles w samo sedno. Na bialostoczyznie nic sie nie zmienilo. Za komuny Bialorusini jako elemnent sprzyjajacy proradzieckiej wladzy byli na najwyzszych stolkach i tak zostalo, bo to przeciez "obywatele". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markotny Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.chello.pl 09.04.06, 09:02 no i zaczyna sie dekonspirowac lukaszenkowska agentura ,narazie agenci wplywajacy na srodowisko,ciekawe kiedy abw zajmie sie agenura wojskowa i gospodarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żenada i tyle Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 08.04.06, 12:16 Wiera Syczewskaja - no właśnie, siora tego białorusa ... I wszystko jasne. Kto rządzi i obstawia najbardziej lukratywne i decyzyjne stołki w Białymstoku. Wstyd mi za takich decydentów :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bialostoczanin Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.hsd1.il.comcast.net 08.04.06, 15:49 I tak powoli ginie Polska.Jakim prawem oddajemy wladze mniejszosciom narodowym? Polaka wyrzucili a bialorusiny dalej rzadza i maja sie dobrze.Polacy,ratujmy Polske poki jeszcze czas. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Zwolniony za grochówkę? 08.04.06, 18:54 Polska ginie bo wywalili faceta, który wydał pieniądze na grochówkę, zamiast na jakąś imprezę kulturalną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.elpos.net 09.04.06, 10:22 Wydał pieniądze na grochówke, której połowe zjadło zebranie społdzielców organizowane w DK "Zacheta". Polska nie ginie - GINIE NORMALNOŚĆ, PRZYZWOITOŚĆ. Cholerne komuchy ze Spoldzielni Mieszkaniowej "Zacheta" pasa swoje tluste dupska nic nie robiac, a czepiajac sie ludzi, ktorzy dla tej Spoldzielni zrobili najwiecej. Hieronim Wawrzynski, jak i Anna Dabrowska - dyrektor tej placowki zostali wyrzuceni, poniewaz domagali sie NORMALNOŚCI! Domagali sie jasnej, dostepnej dla wszystkich formy dzialalnosci Zarzadu. Więc zostali wyrzuceni. To dopiero poczatek wszelkich niejasnosci zwiazanych ze Spoldzielnia Mieszkaniowa "Zacheta" i Zarzadem. Jest jeszcze sprawa fundacji zalozonych przez Zarzad Spoldzielni - ktorej sposob finansowania i dzialalnosci jest "niejasny" - pisal o tym Poranny, a takze chociazby ocpielnie blokow, nalezacych do Spoldzielni. Przypomne, iz jest cos takiego, jak fundusz remonotowy na ktorego kazdy placac czynsz wplaca pewna ilosc pieniedzy. I te pieniadze przeznaczone sa na remonty itp. blokow. Prezes natomiast powiedzial, iz jeżeli mieszkancy chca sobie ocieplac bloki - musza sie na to "zrzucac"! ABSURD! Może czas skonczyc z tym cyrkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona zbiorowe harakiri ? 08.04.06, 19:04 sam już nie wiem, co mam robić. czy nadal atakować i ośmieszać białoruskie elity czy też zacząć bronić ginący naród. z jednej strony ich irracjonalna masochistyczna prorosyjskość, hamująca postęp i rozwój społeczeństwa obywatelskiego w regionie protekcyjna kultura swajoków, z drugiej strony śmierć narodu białoruskiego nie jest w interesie Polski i regionu. najzdolniejsi młodzi polscy Białorusini wyjadą jak najdalej od Białegostoku - do Warszawy, Gdańska, za granicę. większośc pozostanie w regionie i pogrązy się w maraźmie, alkoholu, wspominając ginący świat ich dzieciństwa, obserwując wstydzące się białoruskości dzieci i wyniki następnego spisu powszechnego. na szczęście nieduży odsetek Białorusinów zareaguje nienawiścią do Polski, katolicyzmu. staną się pożywką dla służb specjalnych imperialistycznej Rosji lub jak ortheus będa zakładać groteskowo-prowokacyjne wątki o wyższości prawosławia nad katolicyzmem. sam już nie wiem, co mam robić -------------------- Zenon S. już nic nie napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja z Bojar Re: zbiorowe harakiri ? IP: *.cs.bialystok.pl / 80.51.121.* 11.04.06, 20:56 Wstań Zenek, zostań, nie odchodź!Przecież jest wesoło, a Ty tak na poważnie.Przecież dzieje się cyrk, a ten instruktor Wawrzyniak jest zwykłym pionkiem w tej partii szachów politycznych. Pionki się bije, a ten nie ma szans na bycie figurą. A na pewno chce się przypodobać rozstawiającym figury w tym białostockim grajdole. Mówię Ci nie odchodź. Jeszcze będzie wesoło... Odpowiedz Link Zgłoś
ortheus Re: Zwolniony za grochówkę? 08.04.06, 19:35 Pod byle pretekstem wywalić resztę Polaków (jeśli tacy są :-))), rozrabiaków i wichrzycieli w naszym białoruskim domu! Każdy, kto podnosi rękę i knuje przeciw Białorusinom - to nasz wróg! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Zwolniony za grochówkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 20:16 Słusznie, że go wypierd....li, dlaczego ma karmić za czynsz spółdzielców białoruskich opozycjonistów ? Ja na miejscu prezesów Spółdzielni złożyłbym na tego durnia zawiadomienie do prokuratury !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ortheus Re: Zwolniony za grochówkę? 08.04.06, 20:22 Gość portalu: aaa napisał(a): > Słusznie, że go wypierd....li, dlaczego ma karmić za czynsz spółdzielców > białoruskich opozycjonistów ? Ja na miejscu prezesów Spółdzielni złożyłbym na > tego durnia zawiadomienie do prokuratury !!! Głodnych Polaków niech karmi Różowa Prezerwatywa (C.R.). Na balony i wstążeczki starczyło, a na grochówkę zabrakło? :-))) Głodni Polacy precz od białoruskiego stołu! Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Zwolniony za grochówkę? 08.04.06, 20:45 widzę, że mój post dotknął ortheusa i teraz chce zamienić ten wątek w prymitywną pyskówkę, zeby kamiar ten wątek skasował. ============= Zenon S. nic już więcej nie napisze........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.pools.arcor-ip.net 08.04.06, 22:53 Tu takich nie ma. Nie ma białoruskich opozycjonistów i nie ma białostockich nacjonalistów z białoruskimi korzeniami. Proszę więc nie robić piany. Jest natomiast modny akurat temat na którym kanapowe partyjki chciałyby zrobić duże wejście w politykę. Tu w Białymstoku Auchan, dziury w jezdniach i jeszcze parę pomniejszych spraw gwarantują powodzenie, więc powodzenia życzę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.koba.pl / *.koba.pl 10.04.06, 15:51 ortheus WALNIJ SIE W LEB TY STARY KOMUCH TY ZNASZ WOGULE WAWRZYNSKIEGO ZE TAK PISZESZ A JAK POPIERAL UKRAINSKICH OPOZYCJONISTOW TO BYLO DOBRZE GDZIE TY WIDZISZ TEN BIALORUSKI STOŁ CHYBA ZE U CIEBIE W DOMU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzos Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 08:57 zdelegalizować BTSK V kolumna Łukaszenki jak tam na Białorusi tak dobrze to niech Syczewscy jadą droga wolna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.elpos.net 09.04.06, 10:25 Niech jadą i nie wracają już! Wstyd mi za takie osoby. Komuszki, ktorzy siedza i pasa swoja dupe. Cholerne komuchy ze Spoldzielni Mieszkaniowej "Zacheta" pasa swoje tluste dupska nic nie robiac, a czepiajac sie ludzi, ktorzy dla tej Spoldzielni zrobili najwiecej. Hieronim Wawrzynski, jak i Anna Dabrowska - dyrektor tej placowki zostali wyrzuceni, poniewaz domagali sie NORMALNOŚCI! Domagali sie jasnej, dostepnej dla wszystkich formy dzialalnosci Zarzadu. Więc zostali wyrzuceni. To dopiero poczatek wszelkich niejasnosci zwiazanych ze Spoldzielnia Mieszkaniowa "Zacheta" i Zarzadem. Jest jeszcze sprawa fundacji zalozonych przez Zarzad Spoldzielni - ktorej sposob finansowania i dzialalnosci jest "niejasny" - pisal o tym Poranny, a takze chociazby ocpielnie blokow, nalezacych do Spoldzielni. Przypomne, iz jest cos takiego, jak fundusz remonotowy na ktorego kazdy placac czynsz wplaca pewna ilosc pieniedzy. I te pieniadze przeznaczone sa na remonty itp. blokow. Prezes natomiast powiedzial, iz jeżeli mieszkancy chca sobie ocieplac bloki - musza sie na to "zrzucac"! ABSURD! Może czas skonczyc z tym cyrkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
ortheus Re: Zwolniony za grochówkę? 09.04.06, 11:56 To, że Polacy uważani są za złodziei, wiedzą wszyscy: www.youtube.com/watch?v=QMG8Vj3pGd8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.elpos.net 09.04.06, 12:10 Nie uwazasz, ze moze trzeba zacza to zmieniac? Pytasz sie jak - odpowiedam: Zaczac od wlasnego siebie i od naszego najblizszego srodowiska? Potrafimy duzo gadac, narzekac. Ale zeby zaczac cos realnie zmieniac... juz nie ma chetnych. Czas moze z tym skonczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 12:15 Gość portalu: xyz napisał(a): ... > Potrafimy duzo gadac, narzekac. Ale zeby zaczac cos realnie zmieniac... juz nie ja tam wolę pisać, ust boję się otwierać... ...bo mam złotą koronkę Odpowiedz Link Zgłoś
ortheus Re: Zwolniony za grochówkę? 09.04.06, 12:37 Gość portalu: xyz napisał(a): > Nie uwazasz, ze moze trzeba zacza to zmieniac? > Pytasz sie jak - odpowiedam: Zaczac od wlasnego siebie i od naszego > najblizszego srodowiska? > > Potrafimy duzo gadac, narzekac. Ale zeby zaczac cos realnie zmieniac... juz nie ma chetnych. Czas moze z tym skonczyc? A więc do dzieła Polacy-katolicy! Poślijcie do diabła swoich "przewodników" i zacznijcie żyć jak ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyga Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 20:39 Głupio wyszło z tą grochówką. Gdyby było jeszcze pół litra. A może było i dla Syczewskiej nie starczylo i zemściła się. Na drugi raz Hirek pamiętaj o szefach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyx Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.elpos.net 09.04.06, 20:52 JUTRO O 14:00 POD SPÓŁDZIELNIĄ MIESZKANIOWĄ "ZACHĘTA" (ul. Warszawska, obok sklepu "WARS") MANIFESTACJA W OBRONIE DK "ZACHETA" I JEJ PRACOWNIKOW. PRZYJDZCIE, A INFO PRZEKAZCIE DALEJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;( Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 09.04.06, 23:45 typowy troll Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.elpos.net 09.04.06, 20:54 W związku z niezrozumiałym zamknięciem Domu Kultury "Zachęta" a także zwolnieniem z pracy animatorów życia kulturalno - społecznego - Anny Dąbrowskiej i Hieronima Wawrzyńskiego, serdecznie zapraszamy: 9 kwietnia 2006 roku (poniedziałek) o godz. 14:00 pod Spółdzielnią Mieszkaniową ZACHĘTA w Białymstoku przy ul. Warszawskiej (obok sklepu „WARS”) Podczas spotkania chcemy przekazać słowa poparcia dla byłego kierownictwa Domu Kultury Zachęta, wesprzeć w dążeniach powrotu na piastowane stanowiska oraz zaapelować do kierownictwa spółdzielni mieszkaniowej o zaprzestanie szkodliwych i destabilizacyjnych dla wszystkich działań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyderca Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.koba.pl / *.koba.pl 10.04.06, 15:40 Ty to chyba masz w tym jakiś interes co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.elpos.net 10.04.06, 18:28 Tak, mam w tym interes. Chce zyc w normalnym kraju, normalnie funkcjonowac, normalnie mieszkac i w pelni korzystac z praw, jakie mi przysluguja - Prawo Spoldzielcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyderca Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.koba.pl / *.koba.pl 11.04.06, 17:12 a co prawo spoldzielcze ma do grochowki? jak chcesz wspierac opozycje bialoruska wiec moze wspieraj ja wlasnymi pieniedzmi?! mnie bialorus nie interesuje i nie chcem zeby za moje pieniadze kupowana byla jakas grochowka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 09.04.06, 23:36 Dlaczego nie zwolnią tej Syczewskiej, przecież ona przynosi wstyd dla naszego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.koba.pl / *.koba.pl 10.04.06, 15:45 Dlaczego Syczewska pracuje jeszcze w Zachęcie majac 64 lata i jest na emeryturze przeciez moze ja zastapic mlodsza osoba i to za mniejsza pensje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.elpos.net 10.04.06, 18:30 Dlatego pracuje, poniewaz jest siostra Syczewskiego. Stara gwardia zyje nadal zasada: Wladzy raz zdobytej nie oddamy nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zei Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 10.04.06, 03:12 Doprawdy jestem bardzo zażenowana czytając wypowiedzi niektórych czytelników. Gdyby postępować weług waszej teorii to Polacy nie powinni mieszkać nigdzie poza POlską, wszystkie nacje mieszkające od dziada pradziada w Polsce powinny opuScić ten kraj. Przepraszam i to tu chodzi. Co zatem wg waszej teorii powinny zrobić Stany Zjednoczone, ktore są skupiskiem różnych nacji i narodowości Polaków też.W każdej wypowiedzi przewija się nuta nienawiści, szowinizmu, zaściankowości,a przede wszystkim płytka głupota i brak wiedzy.Nie sądzę by Polacy białoruskiego pochodzenia w Polsce żyli sprawami Białorusi - pewnie gó.. to ich obchodzi.A ty jeden z drugim zamiast jechać na saksy zagranicę siedż w Polsce .I to ma być społeczność 21 wieku. Co za koszmar. Co za prymityw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: utylizator Hryniewicze IP: *.anon-online.org 10.04.06, 13:55 Wszystkich Was razem wziętych ( zarząd, prezesi Zachęty, dom kultury i Łukasznkę należy natychmiast utylizować !!!....i będze spokój. Zakończą się waśnie i spory, a białoruchy wrócą do swoich domów... i znów Polska będzie wolnym krajem...hough ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Hryniewicze IP: *.stnet.pl 10.04.06, 14:38 Lokatorzy Zachęty wybrali swoich.Prezesa, szefa do spraw kultury. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Hryniewicze IP: *.elpos.net 10.04.06, 18:26 12 maja beda wybory Zarzadu SM "Zacheta" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Hryniewicze IP: *.elpos.net 10.04.06, 18:33 Jezeli popierasz protest i chcesz, aby kierownictwo Domu Kultury "Zacheta" powrocilo do pelnienia swoich obowiazkow - podpisz sie! Zapraszam wszystkich do sciagania list ze strony www.bialystok.mc.org.pl , zbierania podpisow pod APELEM! Szczegolowe informacje dostepne sa na stronie: www.bialystok.mc.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bialostoczanin Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.hsd1.il.comcast.net 10.04.06, 20:06 Zei, to teraz powiedz szczeze ile znaczysz tam skad piszesz(USA)?Ilu znasz Polakow w zarzadach amerykanskich?W association osiedlowym jezeli sa jacys Polacy to na stanowisku janitora.Ja nie mam nic przeciwko innym mniejszosciom narodowym mieszkajacym w Polsce, niech sobie zyja...., i tyle.Polacy na Bialorusi nawet w swoich polonijnych organizacjach maja G(*^&^ do powiedzenia. Uwazam ze Polska powinna byc rzadzona przez Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.elpos.net 10.04.06, 20:34 Musze nie zgodzic sie z Toba. Dla mnie osobiscie nie jest wazne to, czy ktos jest Polakiem czy pochodzi z jakiejs mniejszosci. Priorytetem powinna byc wiedza takiego czlowieka, rzetelnosc, przyzwoitosc, uczciwosc, kompetencja - do sprawowania odpowiedniej funkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zei Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 10.04.06, 23:39 Białostoczanin, mam nadzieję, że chciałeś dodać mądrych Polaków, ale jak sam widzisz tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salem Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 11.04.06, 11:11 PO pierwsze musiał to być wiec bezdomnych skoro raczono ich grochówką / co za poziom wiecu/. Po drugie jeśli już każesz wynosić się Białorusinom, tam gdzie ich miejsce to jesteś w błędzie i nie znasz sie za krzty na historii. Oni znikąd nie przyszli. Oni rodzili się na tej ziemi. Przypomnij sobie rozbiory Polski i wojny. A jeśli nie znasz tych faktów to nie zabieraj głosu.Brr co za poziom niektórych i jakże maluczkich. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Zwolniony za grochówkę? 12.04.06, 04:52 Gość portalu: Bialostoczanin napisał(a): > Uwazam ze Polska powinna byc rzadzona przez Polakow. --------------------------- Ja bym to ujął inaczej. Polska powinna być rządzona przez ludzi po pierwsze mądrych, po drugie czujących związek z tym krajem, szanującym jego tradycje, piękną aczkolwiek tragiczną historię, kulturę. NARODOWOŚĆ I WYZNANIE nie są dla mnie istotne. Komu jednak bliżej do łukaszenkowskiej "demokracji" nie jest godzien nawet polskie ulice zamiatać, biorąc pod uwagę obecny polski wskażnik bezrobocia, nie mówiąc już o zasiadaniu w zarządzie spółdzielni mieszkaniowej. =============================================== Gość portalu: Zei napisał(a): > Doprawdy jestem bardzo zażenowana czytając wypowiedzi niektórych czytelników. > Gdyby postępować weług waszej teorii to Polacy nie powinni mieszkać nigdzie poz > a > POlską, wszystkie nacje mieszkające od dziada pradziada w Polsce powinny opuSci > ć > ten kraj. Przepraszam i to tu chodzi. Co zatem wg waszej teorii powinny zrobić > Stany Zjednoczone, ktore są skupiskiem różnych nacji i narodowości Polaków też. > W > każdej wypowiedzi przewija się nuta nienawiści, szowinizmu, zaściankowości,a > przede wszystkim płytka głupota i brak wiedzy.Nie sądzę by Polacy białoruskiego > pochodzenia w Polsce żyli sprawami Białorusi - pewnie gó.. to ich obchodzi.A ty > jeden z drugim zamiast jechać na saksy zagranicę siedż w Polsce .I to ma być > społeczność 21 wieku. Co za koszmar. Co za prymityw. ----------------------------------------------- KOSZMAR to przeżyli mieszkańcy Nowego Orleanu. Okazało się, że amerykańska harmonia ras i narodowości pięknie wygląda na amerykańskich filmach. Z chwilą, gdy zabrakło policyjnych luf pojawiły sie uzbrojone bandy murzynów i latynosów. Murzyni rabowali, mordowali i gwałcili białe i latynoskie kobiety, latnosi - białe i czarne. A tak przy okazji - czy jakaś amerykańska stacja telewizyjna raczyła oszacować ile dziesiątek tysięcy kobiet została zgwałcona? A może jest to informacja zupełnie nieistotna z punktu widzenia "doskonałej" amerykanskiej wolności slowa i demokracji? U nas są też powodzie. Białka wprawdzie nie zalewa Białegostoku, ale np Odra - owszem. Okolice Szczecina zamieszkuje spora grupa polskich Ukraińców przesiedlonych tam z Karpat po akcji Wisła. Nie powstały jednak gangi Ukraińców mordujących Polaków czy też gangi Polaków mordujących i gwałcacych kobiety ukraińskiego pochodzenia. Amerykańskie wielkie miasta. Rasistowskie gangi czarnych, latynosów zwalczających się nawzajem. W nowojorskim Bronxie dochodzi jeszcze podział religijny. Spora grupa murzynów i "portoryków" przeszła ongiś na islam. Kilkudziesięcioletnia wojna gangów trwa i końca jej nie widać. Tylko na filmach biały policjant walczy (oczywiście z sukcesami) z czarnymi czy latynoskimi gangami. W praktyce wśród ludności czarnej pracują TYLKO czarni policjanci, wśród latynoskiej - hiszpańskojęzyczni. U nas w Białymstoku, policja nie jest tak wyszkolona, sprawna, dobrze wyposażona jak w USA. Nie ma też takich uprawnień jak policja u was. Są grupy młodych ludzi wszczynających bójki, zwalczczających się nawzajem, ale podział przebiega nie narodowościowo czy też wyznaniowo, ale jest to podział na poszczególne dzielnice miasta. Skala zagrożenia jest jednak nieporównywalna i dwóch przeciętnych amerykańskich policjantów rozprawiłaby sie w ciągu kilku dni z naszymi "gangsta" Amerykańskie więzienia. Polskie więzienia jawią się jako wzór tolerancji. Widziałem bodajże na Discovery świetny film dokumentalny. W USA panuje ścisły podział rasowy. Żeby przetrwać musisz "zapisać" się do grupy odpowiedniej ci rasowo (białych, czarnych, latynosów) lub spaść do grupy byłych policjantów i wyrzutków z innych grup. Samotnie nie masz szans przeżycia. Chyba udowodniłem, że pod względem tolerancji jesteśmy o szczebel wyżej niż pouczające resztę świata USA. Do ideału jednak daleko. Zawsze obcym okupantom udawało się nastawić mniejszości przeciwko Polakom lub vice versa. Czas z tym skończyć. To, że ktoś chce wyganiać polskich Białorusinów z Polski to jest PRYMITYWna insynuacja. Przepraszam, że ja, bywalec tego forum tak ostro potraktowałem polska nowicjuszkę białoruskiego pochodzenia z dalekiego USA. Zapraszam do merytorycznej dyskusji, ale bez pouczającego tonu i ostrożnie z eitetami typu "koszmar, prymityw". No, chyba, że tzw ekspresja wypowiedzi tak wymaga. Pozdrawiam. A tak przy okazji. W amerykańskiej demokracji funkcjonuje pojęcie polictically correct, zupełnie obce polskiej demokracji? Czy raczyłabyś dokształcić na ten temat mnie - "koszmarnie prymitywnego paliaczka" ? Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Zwolniony za grochówkę? 13.04.06, 19:04 Może ktoś inny coś wie o funkcjonującym w USA terminie polictically correct. Z pozoru wygląda mi to na nonsens i ograniczenie swobód demokratycznych, ale z drugiej strony czy jest dopuszczalne, zeby jakaś polska osoba publiczna popierała reżim łukaszenki? Jak to działa w USA? Odpowiedz Link Zgłoś
krzyper Re: Zwolniony za grochówkę? 13.04.06, 21:42 p.Wawrzyniak posiada niespotykany dar pomiaru zawartosci alkoholu u innych poprzez uscisk dłoni przy powitaniu /alkomat w łokciu?/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat- olik Re: Zwolniony za grochówkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 15:29 jeżeli ten hieronim mieszka na ul.Składowskieej to kawał nieobrzezanego ch... Odpowiedz Link Zgłoś