Dodaj do ulubionych

Ryszard Skibinski

30.04.06, 22:52
Witajcie, podobno R.S. jest pochowany na cmentarzu w Bialymstoku?
Moze jest ktos na tym forum, kto zna i interesuje sie jego tworczoscia? Ja
pamietam go jeszcze jak przez mgle, bardziej Dzem (skazany na Bluesa- jego
epitafium) wydaje mi sie, ze mialam jego plyte solowa - nie wiém na pewno,
czy wydal takowa, a jesli tak to w ktorym roku?
Obserwuj wątek
    • duch_zenona Re: Ryszard Skibinski 30.04.06, 23:40
      ja kiedys zrobilem z czarnej plyty kasy chorych CD. troche trzeszczy, mialem te
      trzaski oczyscic, ale z czasem polubilem.

Sprawdze czy jeszcze mam. Przypomnij sie za tydzien
      • Gość: shannon Re: Ryszard Skibinski IP: 80.240.163.* 03.05.06, 07:40
        Tez bym posłuchał sobie Ryska:-)
        Moze na email ktos coś podesle?
        new_wave@o2.pl
    • fryderyk-kleryk Re: Ryszard Skibinski 01.05.06, 00:14
      Sprawa z plyta sie wyjasnila, znalazlam strone Kasy chorych a na niej plyte,
      ale co z cmentarzem? Czy jest tylko jeden cmentarz w Bialymstoku, i czy mozna
      bez problemow znalezc mogile Skiby?
      A tak nawiasem mowiac obejrzalam wlasnie fotografie Bialegostoku na forum
      fotograficznym i b. mi sie u was podoba. Piekne Bojary, stare, drewniane
      chalupki, cudenka, brukowane ulice. Piekne okolice, bogata historia, multi-
      kulti,czegos takiego nie uswiadczysz w innych regionach Polski. Mam nadzieje,
      ze uda mi sie odwiedzic was jeszcze w tym roku. (To tak daleko!!!)
      • Gość: Stanisław Re: Ryszard Skibinski IP: *.pools.arcor-ip.net 01.05.06, 01:12
        Witaj na forum.
        Miałem kiedyś jako student Politechniki w Białymstoku przyjemność uczestniczyć
        w próbach Kasy Chorych w Studenckim centrum ACK Sepularium.
        Uwielbiałem jego grę na harmonijce i wspaniałe bluesy; dawne to czasy.
        Zdarzyło mi się nawet raz wyjechać z Kasą Chorych na koncert do Chełma jako
        operator światła.
        Był to tylko taki epizod bo związany byłem raczej z klubem studenckim jak z
        zespołem.
        Postaram się poszperać w zakamarkach pamięci by wydobyć nazwiska ludzi bardziej
        znających "Skibę". Na pewno byli to szef ACK-u Marek Konopelka, fotoreporter -
        Sokulski... Szukaj z nimi kontaktu.
        • justusz Re: Ryszard Skibinski 01.05.06, 06:17
          Andrzej Sokólski...
          pamietam pierwsze próby kasy chorych w swietlicy huty szkła. Robiłem im zdjecia.
          W zespole tym pierwszym był jeszcze Zbigniew Rychter ..nie wiem co sie z nim
          dzieje. Moze przesperam archiwum negatywów z tamtych lat....ciekawe czy sie uchowały
          • justusz Re: Ryszard Skibinski 01.05.06, 08:21
            Andrzej Sokólski wpisałem tytułem uscislenia niekompletnego i błednego wpisu
            mojego poprzednika. poza tym przypomniałem jeszcze jedno nazwisko załozyciela
            kasy Zbigniew/?/ SZOKA
          • Gość: fan Re: Ryszard Skibinski IP: *.koba.pl / *.koba.pl 01.05.06, 12:14
            justusz napisał:

> Andrzej Sokólski...
            > pamietam pierwsze próby kasy chorych w swietlicy huty szkła. Robiłem im zdjecia
            > .
            > W zespole tym pierwszym był jeszcze Zbigniew Rychter ..nie wiem co sie z nim
            > dzieje. Moze przesperam archiwum negatywów z tamtych lat....ciekawe czy sie uch
            > owały

Zbigniew Rychter pracuje w Ogrodniczkach u W.Awruka w zakładzie stolarskim.
      • nekroskop88 Re: Ryszard Skibinski 01.05.06, 09:04
        Hm... co do cmentarzy to mamy ich kilka.
        • fryderyk-kleryk Re: Ryszard Skibinski 01.05.06, 09:27
          No wlasnie, tak myslalam!!!!:))), czekam na namiary tego wlasciwego
      • fryderyk-kleryk Re: Ryszard Skibinski 01.05.06, 09:25
        Pozdrawiam w majowy poranek. Slyszalam, ze w Bialymstoku dzisiaj piekna
        sloneczna pogoda?
        Bardzo dziekuje Wam za odzew, jestem zaskoczona, ze jest Was tam az tylu,
        pamietajacych Skibe? Mam nadzieje, ze jakos uda nam sie pozostac w kontakcie do
        odwiedzin Bialegostoku? Jestem ciekawa Waszych historii i opowiesci i starych
        fotografii. Wydaje mi sie, ze w Bialymstoku odbywa sie tez festiwal bluesowy?
        • nekroskop88 Re: Ryszard Skibinski 01.05.06, 09:30
          > Wydaje mi sie, ze w Bialymstoku odbywa sie tez festiwal bluesowy?

Mamy "Jesień z bluesem" oraz "Zaduszki bluesowe" ;-)
    • Gość: Jerry Re: Ryszard Skibinski IP: *.range86-133.btcentralplus.com 01.05.06, 13:18
      Ryszard Skiba Skibinski pochowany zostal na Cmentarzu Farnym W Bialymstoku.
      Pamietam, jeszcze z dziecinstwa ze zawsze w dniu Swieta Zmarlych byla tam
      zawsze niesamowita ilosc zniczy i mozna bylo spotkac wielu ludzi pochylonych
      nad jego grobem...
      • Gość: olojedyny Re: Ryszard Skibinski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.06, 17:52
        Sprobuje sprostowac kilka niescislosci.
        Ryszard Paulin "Skiba" Skibinski - pochowany jest na Cmentarzu Sw.Rocha w
        Białymstoku.Trudno jest mi opowiedziec jak trafić do jego grobu.Sam trafiam
        bezblednie kilka razy w roku,mam po prostu tam liczna rodzine.Rysiek byl moim
        kolega.Wchodzac glownym wejsciem nalezy kierowac sie glowna aleja w
        prawo,dochodzac do konca cmentarza ok 70 m od bramy wyjsciowej (taka niewielka
        furtka)-tuz po lewej stronie alei jest niewielki pomnik z bardzo ladna okragla
        odlana z brazu lub mosiadzu peknieta na pol tablica z podobizna "Skiby"grajacego
        na harmonijce-Napis rowniez z brazu SKIBA-Blues.
        Rysiek owszem znany jest jako animator sceny bluesowej,Krzak,Dzem,Leszek
        Winder-Blues Session,jednak byl najbardziej identyfikowany z bialostocka Kasa
        Chorych.Wspolnie z Jarkiem Tioskowem najwiecej "napracowali sie" przy tworzeniu
        ksztaltu zespolu w tamtym czasie.W pierwszych skladach grupy pojawiali sie
        oprocz wspomnianych zalozycieli grupy,wspaniali ludzie-tacy jak : Mirek Koziol -
        perkusja (wspanialy rowno grajacy o silnym uderzeniu-bebniarz),wspomniany
        Andrzej Rychter(bass guitar),Leszek Domalewski(bass guitar) - ciekawe co dzis
        robi?, Andrzej Kotarski "Lutek" - gitara, Włodek Dudek - ciagle Kasa Chorych ;))
        ,Marek Kisiel (piano i sax alt) Kasa Chorych teraz, krotko i wspaniale
        zaakcentowal swoja obecnosc w grupie Leslaw Kot (gdzies w Skandynawii?),Cezary
        Czternastek (violin),Krystyna Cudowska, i wielu innych wspanialych nie zawsze
        docenionych muzykow....
        Ryszard "Skiba " Skibinski dzieki swojej charyzmatycznej osobowosci pomimo
        krotkiej obecnosci na scenie blues-rockowej zjednal sobie i swemu
        niekwestionowanemu talentowi wielu fanow. W moich uszach pozostaje na zawsze
        dzwiek Jego harmonijki.Pozdrawiam.oj
        • Gość: kiczkis "Skiba" Ryszard Skibinski IP: *.telia.com 02.05.06, 20:59
          Autor: Gość: olojedyny IP: *.internetdsl.tpnet.pl
          Data: 02.05.06, 17:52

Sprobuje sprostowac kilka niescislosci.
          Ryszard Paulin "Skiba" Skibinski - pochowany jest na Cmentarzu Sw.Rocha w
          Białymstoku.Trudno jest mi opowiedziec jak trafić do jego grobu.Sam trafiam
          bezblednie kilka razy w roku,mam po prostu tam liczna rodzine.Rysiek byl moim
          kolega. (...)
          ------------------------------------

Jesli byles kolega "Skiby", to znales pewnie i Jasia Molskiego "Mola" , ktory
          muzykiem nie byl - chyba ze amatorem.. :) - Moze wiesz co sie z "Molem" dzialo -
          noo gdzies tak przez ostatnie 25 lat??

kiczkis
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka