nekroskop88 05.05.06, 15:58 www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060505/BIALYSTOK/60504020 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fhjkdghk Re: Demonstracja głupoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:21 A czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: Demonstracja głupoty IP: *.teradyne.com 05.05.06, 18:40 poniewaz ci romowie to tez polacy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Demonstracja głupoty IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 06.05.06, 00:24 Ktos tu pyta - "...A czemu...", jest to demonstracja glupoty? Moze komus pospiesznie zajadajacemu kanapki, przed pojsciem do kina, odruch niesmaku na widok takich plakatow, jak ten z "Kuriera" wyciety, wyda sie przesada. Tak sie sklada, ze ja osobiscie zetknalem sie z czyms takim i wiem, ze koniec koncow taka ksenofobia (nienawisc do wszystkich "nieswoich"), uderzy wlasnie w samych "swoich". Dawno temu pracowalem w jednym z krajow afrykanskich, w instytucji ktora zatrudniala Europejczykow. Owa grupa Europejczykow oczywiscie stanowila jedynie mala tycie w morzu rodowitych Afrykanow. Pewnego dnia, wychodzac po zakupy zobaczylem setki plakatow dookola z napisami "Africa for Africans!", co latwo mozna przetlumaczyc na - "Afryka nalezy tylko do Afrykanow". Gorzej bylo w sklepie bo tam te plakaty, mnie i moim kolegom, podtykano pod nos i niestety skonczylo sie na przepychance. Glupota tej akcji polegala na tym, ze akurat ja, jak mi sie wydawalo, nie tylko bylem przyjazny ludziom ale takze nigdy nie mialem najmniejszego zamiaru anektowac sobie, nawet kawalatka tego kontynentu. Z kolei, ta grupa Europejczykow, w swojej calosci, miala dosc rzadkie kwalifikacje bardzo potrzebne i wykorzystywane do cna, na miejscu. Rysunek plakatu ze zdjecia w Bialymstoku, o dziwo, bardzo mi przypomina w charakterze tamte afrykanskie plakaty - duzo czerwieni, czarne, nerwowo zalamujace sie grube kreski i duze haslo z wykrzyknikami - ktore juz z daleka emanuje nieprzyjaznia. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Demonstracja głupoty 06.05.06, 12:08 www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060506/BIALYSTOK/60505043 Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Demonstracja głupoty 06.05.06, 18:30 Zgodnie z prawem takie plakaty propagują nienawiść, ale czy ktoś się zajął w 2005 r. hasłem wyborczym Adama Słomki z tym samym stwierdzeniem z tych plakatów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 06.05.06, 22:53 www.los-polski.org.pl/idea.php?PHPSESSID=565cc976defd88c77738095925b92ae4 Sądząc po treści deklaracji ideowej - zwyczajna organizacja o charakterze narodowym. Ja (chociaż jak twierdzi Tkac, jestem z dziada, pradziada Białorusinem), nie czuję sie dotknięty tymi słowami. A tak na marginesie, cieszę się, że służby miejskie są w stanie do takiej mobilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 06.05.06, 23:00 Miało być: ...są zdolne do takiej mobilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: deklaracja ideowa 07.05.06, 20:58 organizacja propaguje ksenofobie - a to jest złem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 07.05.06, 21:18 Poglądy odmienne od Twoich są złem? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: deklaracja ideowa 07.05.06, 21:33 propagaowanie nienawiści jest złem. I tak twierdzą praktycznie wszyscy, nie tylko moja skromna osoba:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 07.05.06, 21:37 Więc jej nie propaguj. I szanuj poglądy inne niż Twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: deklaracja ideowa 07.05.06, 21:41 ???? Proapgowanie ksenofobii nalezy zwalczać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 07.05.06, 21:53 Konkretnie, co chcesz zwalczać? Co w tej deklaracji kwalifikuje się do zwalczania? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: deklaracja ideowa 07.05.06, 21:57 ksenofobia jest głupia. Dziś ksenofobowie nawołuja na papierze do wyrzucania innych (przy czym sami definiuja kto jest innym), jutro jeśli nie bedzie na to reakcji zaczną wprowadzać to w życie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 07.05.06, 22:09 W tej deklaracji nikt nie nawołuje nikogo do wyrzucania skądkolwiek. Napisz Alex4 konkretnie, co w tej deklaracji kwalifikuje się do zwalczania. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: deklaracja ideowa 07.05.06, 22:14 Poslka dla Polsaków jest hasłem które dzieli obywateli naszego kraju, który zawsze czerpał zyski gdy był otwarty na świat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 07.05.06, 23:07 Pytałem o deklarację ideową. Zakładam, kierując się dobrą wolą, że jest ona rozwinięciem (wyjaśnieniem) hasła o którym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: deklaracja ideowa 07.05.06, 23:12 hasło jest jednoznaczne i budzi oczywiste skojarzenia. Z patriotyzmem nie ma ona nic wspólnego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 07.05.06, 23:18 Skojarzenia może budzić, dlatego też sprawdziłem deklaracje ideową. Hasło to widziane przez pryzmat tej deklaracji, nie powinno nikogo szokować. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: deklaracja ideowa 07.05.06, 23:36 są hasła które zawsze bedą podejrzane i bedą budziły zle skojarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 07.05.06, 23:47 Samo hasło oderwne od kotekstu wspomnianej deklaracji, rzeczywiście może kojarzyć się również źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: deklaracja ideowa IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 08.05.06, 22:18 Wlaczajac sie do tego watku powyzej moim zamierzeniem bylo wyrazne rozgraniczenie pomiedzy malostkowym nacjonalizmem, zywiacym sie nienawiscia do innych, od - patriotyzmu. A tak przy okazji, to jest miara dojrzalej demokracji, ze takie rzeczy mozna dyskutowac zamiast robic z tego swietosc, ktora sie bije innych po glowie. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: deklaracja ideowa 08.05.06, 23:04 hasło Polska dla Polaków to nie jest patriotyzm tylko jak zauwazył idźdoczortu małostkowy nacjonalizm (ładny termin). W dojrzałych demokracjach jest olbrzymi poziom nietolerancji wobec ksenofobii, rasizmu. To pokazują JEDNOZNACZNIE BADANIA STATYSTYCZNE Odpowiedz Link Zgłoś