Dodaj do ulubionych

A. Chwalibóg i Wydz. Zagospodarowania Przestrzenne

IP: *.osiedle.net.pl 11.01.03, 21:43
Słyszałem że pan Andrzej Chwalibóg miałby być kierownikiem Miejskiego
Wydziału Zagospodarowania Przestrzennego ( czy jakoś tak ;) ) I szczerze
mówiąc podoba mi sie ten pomysł, gdyż cenie tego człowieka i wierze,że może
wreszcie on doprowadzi do ukrócenia samowolki budowlanej, która panuje
obecnie w mieście.
Pozdro.
Obserwuj wątek
    • Gość: habitus Re: A. Chwalibóg i Wydz. Zagospodarowania Przestr IP: *.zigzag.pl 11.01.03, 21:47
      Oj, żebyś się nie rozczarował...
      • Gość: xxx Re: A. Chwalibóg i Wydz. Zagospodarowania Przestr IP: *.do.biaman.man.bialystok.pl 12.01.03, 02:39
        ja tez cenie tego czlowieka
        za jego przeszlosc i terazniejszosc
        wlasciwa osoba na wlasciwym miejscu
    • alzb Re: A. Chwalibóg i Wydz. Zagospodarowania Przestr 12.01.03, 16:39
      Problem w tym ,że nie ma uprawnień urbanistycznych.Ale to przeciez
      nieistotne,wazne że "nasz" a takie d...erlele jak kwalifikacje...w Białymstoku
      to nieistotne.
      • Gość: habitus Re: A. Chwalibóg i Wydz. Zagospodarowania Przestr IP: *.zigzag.pl 12.01.03, 18:26
        Koronnym dowodem na brak nie tylko uprawnień ale i zwykłego wyczucia
        urbanistycznego jest "przepiękny" budynek przy Jurowieckiej i Sienkiewicza.
        Żaden urbanista nie pozwoliłby na taką dewastację przestrzeni miejskiej. Stać
        będzie toto 50 lat i tyleż lat dawać świadectwo wielkości autora.
        Sam autor przyznał, że budynek nie trzyma skali, pokazuje na dachu harmonię
        kominów widoczną przy zjeździe z Sienkiewicza, ma złe proporcje i zaprzepaszcza
        możliwość zagospodarowania przestrzennego placu przy Jurowieckiej. Zamyka
        wszelką możliwość poprawienia wizerunku miasta!!! Dzięki za taki dowód
        kompetencji. Pieniądze też są ważne (bo wszak "pecunia non olet").
        • Gość: herod5 Re: A. Chwalibóg i Wydz. Zagospodarowania Przestr IP: *.stnet.pl 12.01.03, 18:48
          Niezależnie od tego kto będzie szefem Biura Planowania Przestrzennego nie
          należy oczekiwać znaczących zmian w wizerunku naszego miasta.Akurat ta komórka
          Urzedu Miejskiego ma niewielki wpływ na architekturę Białegostoku.Nie ma
          takiego etapu procesu inwestycyjnego , na który Pan A.Chwalibóg mógłby
          weryfikować projekt ,czy mieć choćby wgląd do niego.Rolą Biura Planowania
          Przestrzennego jest , najogólniej i najprościej rzecz ujmując,przygotowanie
          dyspozycji przestrzennych i funkconalnych dla danego terenu.Co z tym zrobi
          przyszły projektant to tylko zależy od jego talentu, mądrości inwestora i
          bardzo wielu innych czynników.
          Ale to bardzo dobrze ,że mądry człowiek , dobry projektant jest na tym
          stanowisku , bo to co było ...
        • Gość: Janusz_2 Re: A. Chwalibóg i Wydz. Zagospodarowania Przestr IP: *.osiedle.net.pl 12.01.03, 20:29
          Gość portalu: habitus napisał(a):

> Koronnym dowodem na brak nie tylko uprawnień ale i zwykłego wyczucia
          > urbanistycznego jest "przepiękny" budynek przy Jurowieckiej i Sienkiewicza.
          > Żaden urbanista nie pozwoliłby na taką dewastację przestrzeni miejskiej. Stać
          > będzie toto 50 lat i tyleż lat dawać świadectwo wielkości autora.
          > Sam autor przyznał, że budynek nie trzyma skali, pokazuje na dachu harmonię
          > kominów widoczną przy zjeździe z Sienkiewicza, ma złe proporcje i
          zaprzepaszcza
          >
          > możliwość zagospodarowania przestrzennego placu przy Jurowieckiej. Zamyka
          > wszelką możliwość poprawienia wizerunku miasta!!! Dzięki za taki dowód
          > kompetencji. Pieniądze też są ważne (bo wszak "pecunia non olet").
          Nie wiem czy wiesz habitus, ale co do tej inwestycji to pierwotny projekt
          wyglądał zupełnie inaczej - za istniejącym budynkiem miał stanąć
          kilkunastopietrowy biurowiec , miał byc też zbudowany jescze jeden budynek po
          drugiej stronie ul. Sienkiewicza, która miał zostać połączony nad jezdnią z
          obecnie istniejącym. Tak to przynajmniej wygładało na reklamie bodajże
          Budimexu w gazecie. Moim zdaniem wyglądało to nieźle, jednak chyba nic nie
          wyjdzie z dokońceniem tej budowy choć to moje osobiste zdanie , nie wydaje mi
          sie żeby winien tego był Andrzej Chwalibóg.
          Pozdro.
          • Gość: habitus Re: A. Chwalibóg i Wydz. Zagospodarowania Przestr IP: *.zigzag.pl 12.01.03, 20:54
            To nie jest miejsce na omawianie tej sprawy. Przypadkiem wiem dokładnie, czyj
            projekt był na reklamie w gazecie. Wiem również dlaczego nie został
            zrealizowany. Oraz dlaczego został zrealizowany ten, który stoi. Szkoda.
        • Gość: vivi A. Chwalibóg na nie IP: *.biaman.pl 12.01.03, 21:27
          Gość portalu: habitus napisał(a):

> Koronnym dowodem na brak nie tylko uprawnień ale i zwykłego wyczucia
          > urbanistycznego jest "przepiękny" budynek przy Jurowieckiej i Sienkiewicza.
          > Żaden urbanista nie pozwoliłby na taką dewastację przestrzeni miejskiej. Stać
          > będzie toto 50 lat i tyleż lat dawać świadectwo wielkości autora.
          > Sam autor przyznał, że budynek nie trzyma skali, pokazuje na dachu harmonię
          > kominów widoczną przy zjeździe z Sienkiewicza, ma złe proporcje i
          zaprzepaszcza
          >
          > możliwość zagospodarowania przestrzennego placu przy Jurowieckiej. Zamyka
          > wszelką możliwość poprawienia wizerunku miasta!!! Dzięki za taki dowód
          > kompetencji. Pieniądze też są ważne (bo wszak "pecunia non olet").

popieram,
          ktoś kto stworzył takiego koszmarka powinien udać się zawodowy niebyt na 30 lat
          lub sam rozebrać to coś ! I nie ważne czy Janusz lubisz, szanujesz kochasz Pana
          Chwaliboga - to co tworzy zabija wszystko.
          A może wiecie co za AS zaprojektował takzwany niebieski wieżowiec Wersalu
          Podlaskiego przy legionowej?
          • Gość: tori Re: A. Chwalibóg na nie IP: *.tkb.pl / 10.1.84.* 12.01.03, 22:45
            Też Andrzej. Andrzej K.
            • Gość: habitus Re: A. Chwalibóg na nie IP: *.zigzag.pl 13.01.03, 01:11
              K....uk zdaję się...
            • Gość: habitus Re: A. Chwalibóg na nie IP: *.zigzag.pl 13.01.03, 01:11
              "zdaje"
              • Gość: Janusz_2 Re: A. Chwalibóg na tak IP: *.osiedle.net.pl 13.01.03, 16:51
                Hej a dlaczego nikt nie patrzy na dobre projekty Chwalibó(o)ga, przecież
                budynek tpsy na legionowej też był projektowany przez niego i moim zdaniem to
                naprawde porządny nowoczesny i dobrze wkomponowujacy sie w otoczenie budynek.
                Poza tym Chwalibóg jest członkiem SARP-u co chyba jednoznacznie stwierdza jego
                umiejetnosci i klase, no ale wy pewnie powiecie że dostał się tam dzieki
                układom, n bo jak inaczej uznac czyjs sukces jak nie posadzajac go o oszustwa.
                JA osobiscie nie moge was zapewnic o jego uczciwosci bo go nie znam, az na tyle
                ale wiem że nawet na skale kraju to szanowany architekt i przy odpowiednim
                doborze wspolpracownikow, moze zrobic duzo dobrego dla miasta. Swoją drogą
                powiedz habitusie dlaczego ten pierwotny projekt nie został zrealizowany,
                idlaczego zrealizowano to 'cos' co teraz rzeczywiscie straszy "przekupki na
                ryneczku" ;)
                Pozdro.
                • Gość: annabl Re: A. Chwalibóg na tak IP: *.arch.pw.edu.pl 13.01.03, 16:55
                  Gość portalu: Janusz_2 napisał(a):

> Hej a dlaczego nikt nie patrzy na dobre projekty Chwalibó(o)ga, przecież
                  > budynek tpsy na legionowej też był projektowany przez niego i moim zdaniem to
                  > naprawde porządny nowoczesny i dobrze wkomponowujacy sie w otoczenie budynek.
                  > Poza tym Chwalibóg jest członkiem SARP-u co chyba jednoznacznie stwierdza
                  jego
                  > umiejetnosci i klase, no ale wy pewnie powiecie że dostał się tam dzieki
                  > układom, n bo jak inaczej uznac czyjs sukces jak nie posadzajac go o
                  oszustwa.
                  > JA osobiscie nie moge was zapewnic o jego uczciwosci bo go nie znam, az na
                  tyle
                  >
                  > ale wiem że nawet na skale kraju to szanowany architekt i przy odpowiednim
                  > doborze wspolpracownikow, moze zrobic duzo dobrego dla miasta. Swoją drogą
                  > powiedz habitusie dlaczego ten pierwotny projekt nie został zrealizowany,
                  > idlaczego zrealizowano to 'cos' co teraz rzeczywiscie straszy "przekupki na
                  > ryneczku" ;)
                  > Pozdro.

gdyz nie ma pieniedzy, howk!
                • Gość: darth Re: A. Chwalibóg na tak IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 13.01.03, 17:31

jego
                  oszustwa.
                  tyle
                  >
                  > ryneczku" ;)
                  > Pozdro.

O moja ulubiona nomenklatura : znany, człowiek SA...costam, to tamto, Dla mnie
                  może być członkiem ......... tu wstaw dowolne elitarne stowarzyszenie
                  czegokolwiek ale jak facet projektuje koszmarki (Sienkiewicza/Jurowiecka) to ja
                  bym mu nic swojego nie dał projektować i szacunku dla tego Pana jako dla
                  architekta nie mam.

pozdro
                  • Gość: Sephora Re: A. Chwalibóg na tak IP: *.bialan.pl 18.01.03, 01:50
                    Tak tutaj kazdemu sie wydaje ze to tak latwo zaprojektowac budynek, tzy kreski
                    i po sprawie!Chyba nikt z was-ci ktorzy krytykuja Chwaliboga-nie mial nigdy
                    sytcznosci z architektura.Zgodze sie moze te budynki nie sa wspaniale ,ale jak
                    na nasz skromny Bialystok, są moim zdaniem w sam raz.Wy od razu chcecie zeby
                    tutaj budowac drugi Manhattan, ale od czegos trzeba zaczac ,poza tym wtedy
                    smiesznie by to wygladalo jakby w naszym marnym miescie wybudowac jakiś
                    gigantyczny budynek! nawet miejsca nie ma za bardzo ...wiec najpierw pomyslcie
                    a potem mowice.I moge przyznac sie szczerze, ze kiedys nie za bardzo podobal mi
                    sie Chwalibóg jako architekt, nie mialam dla niego duzo szacunku,ale odkąd mam
                    z nim zajecia okazal sie bardzo milym czlowiekiem, ktory ma podejscie do
                    kazdego i widac ze ma duża wiedze i chce przekazac ja innym, czego nie mozna
                    powiedziec o innych wykladowach.. niestety...
                    • Gość: herod5 Re: A. Chwalibóg na tak IP: *.stnet.pl 18.01.03, 09:45
                      Każdy w swojej działalności , niezależnie jaka by to była , ma sukcesy i
                      porażki.Architekt nie jest tutaj wyjatkiem.Do osiągnięcia sukcesu w tej
                      dziedzinie nie wystarczy talent , dobra wola i dobry projekt
                      architekta.Potrzeba jeszcze dobrego inwestora , dobrego wykonawcy i splotu
                      najrózniejszych okoliczności.Kto tego niezrozumie i nie wniknie w szczegóły
                      powstawania inwestycji- ten nie ma podstaw do wydawania ocen o
                      architekcie.Architektura to nie tylko elewacja ze szkła i aluminium i 60-
                      kondygnacyjny budynek.W naszej rzeczywistości na projektowanie architektoniczne
                      zostaje 20%, bo 80% wysiłku projektanta marnotrawi się na załatwianie uzgodnień
                      i spraw formalno-prawnych.A w tym gównie i plątaninie najrózniejszych
                      zależności ,gdzie każdy usiłuje być mądrzejszy od architekta, czasami
                      odechciewa się wszystkiego.Pozdrawiam.
                    • Gość: vivi Jezu ale bzdury!! IP: *.biaman.pl 18.01.03, 10:50
                      Gość portalu: Sephora napisał(a):

> Tak tutaj kazdemu sie wydaje ze to tak latwo zaprojektowac budynek, tzy
                      kreski
                      > i po sprawie!Chyba nikt z was-ci ktorzy krytykuja Chwaliboga-nie mial nigdy
                      > sytcznosci z architektura.Zgodze sie moze te budynki nie sa wspaniale ,ale
                      jak
                      > na nasz skromny Bialystok, są moim zdaniem w sam raz.Wy od razu chcecie zeby
                      > tutaj budowac drugi Manhattan, ale od czegos trzeba zaczac ,poza tym wtedy
                      > smiesznie by to wygladalo jakby w naszym marnym miescie wybudowac jakiś
                      > gigantyczny budynek! nawet miejsca nie ma za bardzo ...wiec najpierw
                      pomyslcie
                      > a potem mowice.I moge przyznac sie szczerze, ze kiedys nie za bardzo podobal
                      mi
                      >
                      > sie Chwalibóg jako architekt, nie mialam dla niego duzo szacunku,ale odkąd
                      mam
                      > z nim zajecia okazal sie bardzo milym czlowiekiem, ktory ma podejscie do
                      > kazdego i widac ze ma duża wiedze i chce przekazac ja innym, czego nie mozna
                      > powiedziec o innych wykladowach.. niestety...

No tak Białystok - Polska B i miernoty mogą projektować bo to ciężko.
                      Czy ktoś tu mówi że ten PAn nie jest miłym człowiekiem i dobrym wykładowcoą? Na
                      boga niech tylko nic w Białym "nie stawia" !!!!
                • Gość: vivi Re: A. Chwalibóg na tak IP: *.biaman.pl 14.01.03, 19:22

jego
                  oszustwa.
                  tyle
                  >
                  > ryneczku" ;)
                  > Pozdro.

płacą Ci za te teksty?
                  • Gość: Janusz_2 Re: A. Chwalibóg na tak IP: *.osiedle.net.pl 15.01.03, 15:50
                    nie i nie chce mi sie juz z wami gadac myslałem że ten człowiek znajdzie i u
                    was jakies uznanie, myliłem sie, bywa.....
                    • Gość: vivi jak zaprojektuje coś przyzwoitego IP: *.biaman.pl 15.01.03, 21:40

> nie i nie chce mi sie juz z wami gadac myslałem że ten człowiek znajdzie i u
                      > was jakies uznanie, myliłem sie, bywa.....
                  • Gość: pola Re: A. Chwalibóg na tak IP: *.nas14.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 15.01.03, 21:59
                    tez cenie tego pana jako architekta i jako czlowieka - zna go osobiscie moj
                    ojciec, a niektore jego budynki sa wzorem dla architektury swiatowej.
                    jezeli ktos ma cos przeciwko jego kandydaturze - niech wskaze lepszego/lepsza -
                    ale w Bialymstoku nie bedzie latwo takiego/ takiej znalezc.
                    • Gość: darth Re: A. Chwalibóg na tak IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 18.01.03, 13:40
                      Gość portalu: pola napisał(a):

> tez cenie tego pana jako architekta i jako czlowieka - zna go osobiscie moj
                      > ojciec, a niektore jego budynki sa wzorem dla architektury swiatowej.
                      > jezeli ktos ma cos przeciwko jego kandydaturze - niech wskaze
                      lepszego/lepsza -
                      >
                      > ale w Bialymstoku nie bedzie latwo takiego/ takiej znalezc.

Nie znam tego Pana, nie zna go mój ojciec.... ale nie cenie go jako architekta
                      bo joego "dzieła" szpeca i tak nie najładniejsze nasze miasto. Jako osoba nie
                      zwiazana znajomosciami mogę ocenić jego pracę obiektywnie. Prosze wyjechac do
                      innych miast i zobaczyc co sie tam buduje - zwłaszcza w centrum !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka