Forum   próby wątrobowe

próby wątrobowe

(53 wyniki)
  • Witam Dziś odebrałem badania z których wynika że jestem nosicielem HCV. Wszystkie badania wyszły w normie oprócz prób wątrobowych ALT 200 u/l AST 100 u/l. Bardzo się martwię wizyta u hepatologia za miesiąc usg za 3 dni. Czy ktoś z HCV może mi napisać czy wyniki są strasznie złe. Powiem szczerze że mam złe myśli i wizję marskości wątroby mam 31 lat i chciałem trochę pożyć.
  • Jeśli wątek o tym już był to przepraszam, nie znalazłam. Całkiem rutynowo postanowiłam ostatnio zrobić próby wątrobowe, bo wracam do tabletek antykoncepcyjnych. Nigdy wcześniej nie robiłam tych badań, więc nie mam porównania, ale ALAT wyszedł mi 108 przy normie do 33, ASPAT 48 przy normie do 32. Lekarz u którego akurat byłam i rzucił okiem na moje badania od razu zapytał czy piję wódkę albo czy biorę narkotyki... Poza euthyroxem i antykoncepcją ostatnio łykam B12, od czasu do czasu selen, c...
  • Cierpię na chorobę przewleklą i od 20 lat zażywam lekarstwa, w związku z tym mam podwyższone /przekroczone próby wątrobowe, chciałbym zapytać w jaki sposo mógłbym oczyścić watrobę z toksyn polekowych/wspomóc jej pracę Nie chodzi mi o preparaty typu Hepatil, Essentiale , ale czy są jeszcze inne sposoby.
  • witam, Czy ktos z was sie spotkal ze zlymi probami watrobowymi w przypadku posiadania pasozytow ?
  • Aktualnie jestem na zestawie rolicyn 150 2x2, biseptol 960 2x1, duomox 1000 2x2, viregyt 1x1, tini w pulsach 15-dniowych 2x1, suplementy. Moje dzisiejsze wyniki badań wywołały przerażenie: ALT 348, AST 214. Miesiąc temu: ALT 71, AST 45. Biorę Sylimarol Forte 3x1 zamiennie z Essentiale Forte 3x1. Nie mogę skontaktować się z moim lekarzem. Co robić? Przerwać abx? Czy te wyniki świadczą o uszkodzeniu wątroby? Pomóżcie!
  • Próbowalam zalatwic to badanie pol roku temu ale doktor powiedziala ze jak sie dobrze czuje to nie ma potrzeby. Paradoksalnie poszlam do niej po recepte na szczepionke na wirusa typu B nie wiedzac czy czasem juz nie jestem zakazona. Zaszczepilam sie w ciemno. mam teraz inna lekarkę ale jak ją przekonac do dania skierowania? Mam obawy przec wirusem C- gdy bylam w szptalu mialam zalozony wenflon- ciagle dostawalam kroplowki ale pielegniarki podlaczaly je w JEDNYCH rękawiczkach wszys...
  • Witam dziewczyny! Ze względu na fakt, iż długo stosuję już tableki antykoncepcyjne lekarz polecił mi zrobić próby wątrobowe. Mam wyniki, lecz przyznam szczerze, że nie mogę doszukać się w internecie ich dokładnych interpretacji. Czy któraś z Was (z tych, które się znają) może rzucić okiem i powiedzieć czy wszystko jest wporządku? Z góry dziękuję:) Bilirubina całkowita 0,5 mg/dL Transaminaza GOT/AST 12 IU/L Transaminaza GPT/ALT 4 IU/L Ratio APTT 0,94 APTT 28,2 sec I...
  • Witam, właśnie otrzymałem wyniki i okazało się, że mam znacznie przekroczone próby wątrobowe. Jestem w szoku bo nic mnie nie bolało, zdecydowałam sie na wizytę u lekarza ponieważ miałem gorączkę ok 38 st ponad dwa tygodnie i trochę mnie to już zaniepokoiło, zaniepokoiło mnie również to iż od tych dwóch tygodni mocno się nocą pocę, trzy czasam cztery razy muszę się przebrać. morfologia jest w normie, hbs ujemny, wkrótce wizyta u hepatologa i usg j. brzysznej. zastanawiam się co...
  • niestety moje wyniki badań wypadły nienajkorzystniej po 3-letnim braniu Regulonu. próby wątrobowe znacznie przekroczone. pewnie powinnam wcześniej zrobić badania, no ale cóż. mój gin chyba coś przoczył, a ja nie byłam świadoma. lekarz 1-go kontaktu przepisała mi heparegen na wątrobę. już kończę opakowanie i wkrótce biegnę na badanie krwi. za jakiś miesiąc wybieram sie do gina. chciałabym kontynuować antykoncepcję, ale oczywiście taką która będzie nieszkodliwa (choć zawsze coś sz...
  • Mam podwyższone próby wątrobowe:bilirubina 23(norma do 20)aminotansferaza asparaginowa 35,alaninowa 50(n.do 30);fosfataza alkaiczna 194 (n.do140) gamma-glutamylotransferaza 266 (n.do 38). na USG wyszły zwężone drogi żółciowe.Czy ktoś ma podobny problem?Jak to leczyć,może znacie dobrego hepatologa?
  • Mam pytanie jak czesto nalezy robić taką próbę podczas zażywania tabletek antykoncepcyjnych? I jeszcze jedna prośba mam swoje wyniki próby wątrobowej czy Pani Doktor mogła by je zintrpretować? AspAt (37)- wynik 31,8 Al At (37)-wunik 17,6 Bilirubina 11,6 Słyszałam ze jeszcze powinnam zbadać APTT i fibrynogen czy to prawda, czy takie badanie jak wyżej jest wystrczające? Z gory bardzo dziękuje za odpowiedź.
  • Opiszę w skrócie moją historię. W pażdzierniku 2009 (w rok po urodzeniu dziecka ) zrobiłam badania i TSH wyszło 4,270 ( Przed ciążą było prawidłowe, w okolicach 1). Ginekolog powiedział, że skoro normy laboratoryjne są 0,27-4,2 to mój wynik jest nieznacznie przekroczony i nie muszę się martwić. We wrześniu i październiku 2010 powtórzyłam badania: TSH: 3,130 (norma 0,27- 4,2) FT3: 3,05 (norma 2 – 4,40) FT4: 1,12 (norma 0,93 -1,70) P- ciała anty TPO: 129,4 (norma < 34) ...
  • Dziewczyny, ja z takim bardzo trywialnym pytaniem, ale nie wiem: czy przed badaniem - próbami wątrobowymi - można jeść i pić? Czy to może jakoś zakłamać wyniki i lepiej nie? Jutro idę i nie mam pojęcia, a badanie mogę wykonać dopiero po 12-tej. Bez jedzenia sobie poradzę (choć pewnie jakiś jogurt to bym zjadła :-) ), ale tak pić też?
  • Witam, Moja mama ma nawrot choroby, przerzut na watrobe. Miala byc zakwalifikowana do brania herceptyny, ale ma zle wyniki prob watrobowych. Dostala na 2 tyg. tableki, ale lekarka powiedziala, ze to malo prawdoppodobne. Co mozna jeszcze zrobic, aby wyniki prob watrobowych sie poprawily (mamy tylko 2 tygodnie), i aby zalecili jednak ta herceptyne? Dziekuje za pomoc.
  • Na czym polega to badanie i czy wynik ma znaczenie w diagnozowaniu niepłodności?
  • Wiem, ze było wiele wątków o wątrobie i przejrzałam, ale nie wiem, czy to wątroba czy inna cholera, dlatego piszę, na pewno wiecie więcej. Kończę miesięczną próbną antybiotykoterapię. Biorę tylko doxy. Od wczoraj pobolewa mnie prawa strona brzucha, nie bezpośrednio pod żebrami, ale trochę niżej. Ból raczej tępy, stały, nie kłujący, trochę jakby piecze. Przed doxy robiłam próby wątrobowe, były ok, w czasie doxy łykałam sylimarol. Czy taki ból to wątroba czy reakcja na doxy czy co? Wizytę...
  • No właśnie - czy robicie jakiekolwiek badania biorąc tabletki antykoncepcyjne? Pomijam usg, bo je i tak trzeba robić nawet jak sie nie bierze tabletek. Ale próby wątrobowe czy coś innego? Bo ja byłam już u dwóch ginekologów, którzy mi powiedzieli, że obecnie tabletki są tak nowoczesne, że nie jest to koniecznie a mi się w to jakoś nie chce wierzyć...
  • U nas ASPAT= 54 (norma podobno do 40), ALAT - jest ok (norma do 38). Trochę mnie to martwi, choć jutro będę u Rutki to się spytam. Czy u Waszych dzieciaczków "leczących" reflux furagina i jej pochodnymi też próby wątrobowe są lekko podwyższone??? M.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się