Gość: ptik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 21:09 No tak, drugie Auchan=OK, a innych wstrzymac!!!!! Czy to prawda,że w tej sprawie radni nie mieli nic do powiedzenia a decyzje wydał zarzad miasta z obecnym wojewoda w składzie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ???? monopol IP: *.koba.pl / *.koba.pl 20.06.06, 21:51 Nie jestem ekonomistą, ale wydaje mi się, ze jedyne dwa hipermarkety w mieście tej samej firmy, to chyba totalne nieporozumienie, gdyż powoduje monopol zamiast konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biggin Re: monopol IP: *.elpos.net 20.06.06, 21:57 dobrze ci się wydaje. Jeśli bedzie to drugi auchan to... dno dno i jeszcze raz dno. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: monopol 21.06.06, 22:02 Piszę z Lublina. W Lublinie są dwa markety E.Leclerc ale są położone na 2 przeciwległych krańcach miasta. Asortyment towarów jest zróżnicowany, pod względem prawnym są to dwa różne przedsiębiorstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mvito Re: monopol 21.06.06, 05:28 Doklanie - dwa Auchany to bedzie lipa. I tak bialostocki auchan jest podobno najdrozszy w PL. Caly czas pozostaje miec nadzieje, ze udadza sie plany w Choroszczy, Wasilkowie. Maja przeciez spore tereny przy samej granicy adm Bstoku, a inwestor sie w gminie jednej czy drugiej przyda. Moze wiec za pare lat bedziemy mieli tak jak w wawie - Marki i Janki urosly. Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Drugi hipermarket czas zacząć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 10:53 No tak, paranoja, jeśli to będzie drugie Auchan... coś jest nie tak (już od dawna) z białostockimi władzami. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Drugi hipermarket czas zacząć 21.06.06, 12:12 A co władze mają wspólnego z wyborem operatora hipermarketu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTM! Re: Drugi hipermarket czas zacząć IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 21.06.06, 13:44 życie uczy, że w naszym mieście mają one wieszy lub mniejszy wpływ na znakomitą większość decyzji Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Drugi hipermarket czas zacząć 21.06.06, 14:20 Życie, życie jest nowelą. :-) Operatora wybiera inwestor, takiego, jakiego mu się najbardziej opłaca, albo z którym współpracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Drugi hipermarket czas zacząć IP: *.elpos.net 22.06.06, 19:19 ale jeśli operator się nie podoba to władze miejskie mogą skutecznie uniemożliwiać rozpoczęcie budowy. jak widać dopóki były mowy o innych sklepach to ciągle coś było nie tak. a teraz w końcu operator przypasił to i mogą zacząć budować :] myślę że gdyby na zielonych też próbowali zrobić auchana to by nie przeszkadzał ani blaszakowy charakter sklepu, ani kościół by wtedy nie musiał tak górować. ech durne miasto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalski Protest przeciwko jawnemu wyzyskowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 14:36 Ludzi, chyba powinniśmy w końcu wyjść na ulice, bo to co się dzieje w naszym mieście przechodzi pojęcie zdrowej rynkowej gospodarki. Auchan zdobędzie całkowity monopol na białostockim rynku na wiele lat, bo więcej hipermarketów u nas nie będzie (oprócz tego w Białej)! Ja jako pan Kowalski robiący zakupy w hipermarlketach także stanowczo protestuję przeciwko budowie kolejnego oszołoma w moim mieście Białymstoku. Ponhieważ powstaje kolejne centrum handlowe, domagam się mieć wyboru miejsc i firm w jakich robię zakupy. PROTESTUJĘ przeciwko monopolistycznej polityce firmy Auchan prowadzonej w moim mieście, osobiście zobowiązuję się do jawnego bojkotu otwarcia tegoż centrum handlowego. Kto jest ze mną ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA Re: Protest przeciwko jawnemu wyzyskowi IP: *.customer.be.colt.net 22.06.06, 13:28 Ja jestem z Toba! Ale co z tego? Jest nas tylko dwie osoby. Bo cala reszta Bialegostoku i tak ma wszystko w dupie. Nawet samych siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA Re: Protest przeciwko jawnemu wyzyskowi IP: *.customer.be.colt.net 22.06.06, 13:42 I jeszcze jedno. W takim Gent w Belgii, gdzie mieszka tyle samo ludzi co w Bialymstoku jest jeden hipermarket (NA OBRZEZACH MIASTA!!!) i jedno Macro, z wstepem tylko dla firm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Drugi hipermarket czas zacząć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 18:16 Białystok jest mi bliski jestem ślązakiem mieszkam w Rybniku 145 tyś ludności,w zasięgu 8 km mamy 5 hipermarketów dotego są plany na 3 hipermarkety a w budowie są Fokus i Plaza,uważajcie żeby nie robić tych samych Błędów moi drodzy. Pozdrawiam Białystok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: booh Re: Drugi hipermarket czas zacząć IP: *.elpos.net / *.elpos.net 21.06.06, 20:34 to jest prawda: mam rodzinę na Śląsku, tam jest to już tragedia ludzi. centra miast są puste, nie ma sklepów, jest szaro, a ludzie coraz biedniejsi.. zamiast tego wyrastają dookoła centra handlowe, co w za dużych ilościach zaczyna bezpośrednio wpływać na coraz większą biedę mieszkańców. dla Białegostoku dwa hipermarkety to maksimum. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Drugi hipermarket czas zacząć 21.06.06, 22:36 Tak, dwa Auchan to maksimum i nic nam więcej nie potrzeba, oprócz błękitengo nieba... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Drugi hipermarket czas zacząć 22.06.06, 13:44 Potrzeba hipermarketów i to nie tej samej firmy... 2 auchan to nadal będzie monopol... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Drugi hipermarket czas zacząć 22.06.06, 19:50 Przecież ja to wiem Alex, a stwierdzenie moje było IRONIĄ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Drugi hipermarket czas zacząć IP: *.c29.msk.pl 22.06.06, 16:17 W Bielsku-Białej (180 tys.) funkcjonuje dużo hipermarketów i jakoś nie ma tragedii (małe sklepy masowo nie bankrutują, o pustkach w centrum też nie można mówić): Auchan, Leroy Merlin, Makro, Castorama, Tesco (duże i małe), Kaufland, CH Sarni Stok (Carrefour, Media Markt, galeria), CHR Sfera (z Kinopleksem) - www.sfera.com.pl - ma być połączone z centrum powstającym naprzeciwko. W planach jest CHR Gemini Park (Geant, Multikino, galeria) - i na tym pewnie na długo koniec. Co do Rybnika (i np. Gliwic) - budowa w ścisłym centrum dwóch konkurencyjnych galerii z multipleksami nie jest najlepszym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
gain1974 Re: Drugi hipermarket czas zacząć 22.06.06, 09:08 cytuję gazete :"Inwestor do tej pory nie ma pozwolenia na przebudowę al. Jana Pawła II, bo sprawę zablokował wojewoda (al. Jana Pawła jest drogą wojewódzką" no i co z tego, za drogi wojewódzkie odpowiadają w Polsce Marszałkowie województwa a nie wojewoda, a więc argumentacja jest dziwna... Odpowiedz Link Zgłoś