dzikaa 03.02.03, 11:40 czy ktoś z was należy lub chciałby należec do MENSY? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rudi Re: MENSA IP: *.bial.gazeta.pl 03.02.03, 12:04 Czółko. Ja sobię należę od zeszłego roku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaCieK Re: MENSA IP: *.tkb.pl / 10.1.99.* 03.02.03, 23:16 A czy taka przynaleznosc daje tylko jakis prestiz, czy sie z czyms innym wiaze ? Ja moze bym nawet chcial nalezec :) Odpowiedz Link Zgłoś
milimaniak Re: MENSA 04.02.03, 08:04 ja bym chciała, ale chcieć, a móc to dwie różne rzeczy.....papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sadek Re: MENSA IP: spc:* / 126.117.53.* 04.02.03, 12:00 a jakieś namiary na egzaminy? Odpowiedz Link Zgłoś
dzikaa TEST 04.02.03, 12:50 najbliższy test w Białymstoku odbędzie się w kwietniu, o ile dobrze pamiętam. Może wybierzemy się wszyscy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ivan.lukov Re: TEST 04.02.03, 14:04 ja ide na ten test, od dawna sie przymierzam, ale zawsze mi ucieka..., przegapiam termin:) ale a propos pytania: prawdziwy MENSAnin nie powinien sie przyznawac do tego, ze jest w organizacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koro Re: TEST IP: 195.205.214.* 04.02.03, 14:07 chcesz byc bardziej menski, wstąp bracie do mensy. pragniesz słuzyć idei? czeka na cię opus dei. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikaa Re: TEST 04.02.03, 14:24 dlaczego prawdziwy MENSAnin nie powinien sie przyznawac do tego, ze jest w organizacji???? Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: TEST 04.02.03, 14:53 Czlowiek inteligentny nie musi obwieszczac tego wszem i wobec. Wystarczy ze wie. I chwacit...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holden Re: TEST IP: 212.244.27.* 04.02.03, 15:35 aand napisał: > Czlowiek inteligentny nie musi obwieszczac tego wszem i wobec. > Wystarczy ze wie. I chwacit...:) Pozwole sobie nie zgodzic sie z ta opinia. Przeciez inteligencja nie musi isc w parze ze skromnoscia. Owszem, niewiele jest takich osob, ktore sa zarowno inteligentne, jak i niezbyt skromne, lecz nie znaczy to, ze sa pyszalkami. Jeszcze jedno... Przyznawanie sie do czlonkostwa w Mensie a obwieszczanie tego faktu wszedzie i wszystkim to przeciez nie to samo... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudi Re: TEST IP: *.sloneczny.pl / *.sloneczny.pl 04.02.03, 16:30 A dlaczego MENSAnin ma mieć zakaz przyznawania się do tego, żejest w MENSIE? To nie jest jakieś tajne bractwo tylko zwykłe stowarzyszenie jak kazde inne. Z tym że sposób dostania się do niego jest trochę inny. Myślę, że pomyliłeś troszkę zasady. W MENSIE jest taka zasada, że nie mówi się o wysokości swojego IQ, bo skoro wszyscy jesteśmy w MENSIE to jesteśmy równi. Mówienie o IQ tworzyłoby od razu swoistą hierarchię, a nie o to przecież chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: TEST IP: *.one.pl / 192.168.0.* 04.02.03, 16:59 Gość portalu: rudi napisał(a): > Mówienie o IQ > tworzyłoby od razu swoistą hierarchię, a nie o to przecież chodzi. Oj chodzi, chodzi. Inaczej nie poszedłbyś na ten test. > A dlaczego MENSAnin ma mieć zakaz przyznawania się do tego, żejest w MENSIE? Nie chodzi o zakaz, tylko o dobry smak. Dlaczego niby tylko wśród mensan nie wypada chwalić się IQ? Bo trafiłbyś na lepszego od siebie? A wśród pospólstwa to już można? Bo wiadomo, że gorzej rozwiązują rebusy? Odpowiedz Link Zgłoś
dzikaa TEST 04.02.03, 21:13 no to chodzmy wszyscy na test 12.04.2003 i jak juz zdamy te testy to nic nikomu nie powiemy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greta Re: TEST IP: *.piasta.pl 04.02.03, 21:56 kiedy to juz wiem.A GDZIE?;)))bo lubie wyzwania;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudi Re: TEST IP: *.sloneczny.pl / *.sloneczny.pl 04.02.03, 23:16 Gość portalu: AAA napisał(a): > Gość portalu: rudi napisał(a): > > > Mówienie o IQ > > tworzyłoby od razu swoistą hierarchię, a nie o to przecież chodzi. > > Oj chodzi, chodzi. Inaczej nie poszedłbyś na ten test. > Uwielbiam ludzi, którzy potrafią znaleźć dziurę w całym. Oczywistym jest nawet dla osób średnio inteligentnych, że takie stowarzyszenie jak MENSA jest również po to, żeby połechtać własną próżność. Tak jak każdy inny poszełem na test, żeby się sprawdzić, ale z nadzieją na dobry wynik. Udało się. > > A dlaczego MENSAnin ma mieć zakaz przyznawania się do tego, żejest w MENSI > E? > > Nie chodzi o zakaz, tylko o dobry smak. Dlaczego niby tylko wśród mensan nie > wypada chwalić się IQ? Bo trafiłbyś na lepszego od siebie? A wśród pospólstwa > to już można? Bo wiadomo, że gorzej rozwiązują rebusy? > :))) Przejawem dobrego smaku jest według Ciebie zawstydzenie się własnym wysokim IQ i schowanie pod szafę? To po pierwsze. Po drugie zasada dotyczy także ludzi spoza MENSY. Może nie precyzyjnie to na początku ująłem, ale nie ma zakazu mówienia o tym, że jest się z MENSY, ale nie powinno sie podawać swojego IQ. Bo idąc tym tropem również nie mozna byłoby powiedzieć kumplom, że się dobrze gra w koszykówkę, albo że zna się angielski. No bo przeciez tylu ludzi nie gra dobrze w kosza, albo nie gada po angielsku. Pytanie podstawowe to to czy wogole wypada chwalić się czymkolwiek, a nie akurat przynależnością do MENSY. Po trzecie to straszne kompleksy z Ciebie wylazły. A jeśli ktoś akurat chciałby Cie wkurzyć i powiedział jakie ma IQ to oczywiście on jest be. Bo dołuje, biednego człowieka ;))) Twoje kompleksy, Twój problem. Jeśli czujesz się od kogoś gorszy tylko dlatego, że ten ktoś ma wyższe IQ to Twoja sprawa. Inteligencja u bardzo wielu osób przejawia się właśnie brakiem kompleksów. A z tymi rebusami to nawet nie było smieszne ;(( No comments. A teraz coś dla tych którzy są załamani tym, że ktoś od nich ma wyższe IQ ;))) Tak naprawdę współczynnik IQ oddajacy poziom inteligencji tzw. logicznej (racjonalnej) bada tylko jedną sferę. A inteligencji jak wiadomo jest kilka. Jest inteligencja emocjonalna, które wcale nie jest w życiu mniej potrzebna od logicznej (niektórzy nawet twierdzą, zejest ważniejsza), jest inteligencja artystyczna, intelignecja sportowa itp w zależności od tego kto podziału dokonuje. Każdy człowiek ma w sobie te wszystkie inteligencje, tylko na różnym poziomie. O inteligencji logicznej mówi się tak dużo, bo została zdefiniowana jako pierwsza i najlepiej nadaje się do zmierzenia. Ale to że nie macie IQ kwalifikującego Was do MENSy nie znaczy, że jesteście gorsi od MENSAn. Może kiedyś, kiedy naukowcy opracują metody miarodajnego badania inteligencji np. artystycznej ipowstanie stowarzyszenie ludzi o bardzo wysokim jej współczynniku to MENSANie nie będa się w stanie do niej dostać. pozdrawiam i zapraszam na testy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holden Re: TEST IP: 212.244.27.* 05.02.03, 01:04 2 lata temu postanowilem wraz z kolega sprobowac swych sil w tescie. Wplacilismy po 20 zl (zbyt duzo moim zdaniem) i przez kilkadziesiat minut zaznaczalismy odpowiedzi (prawidlowe, rzecz jasna). Po kilku tygodniach otrzymalismy poczta nasze wyniki. Ku naszemu, niewielkiemu zreszta, zaskoczeniu, osiagnelismy maksymalne rezultaty. <Wiedzcie wszyscy, ze sie nie chwale, przedstawienie tu tegoz faktu jest potrzebne do kolejnej czesci wypowiedzi. Albo niech bedzie - chwale sie. I co z tego? Kazdy czasem sie chwali.> Tym niemniej, moj znajomy zaplacil cale 60 zl (po raz drugi uwazam, ze to za duzo), wypelnil deklaracje i po kilku tygodniach otrzymal karte czlonkowska, biuletyn, po prosu zostal czlonkiem Mensy. Ja nie wypelnilem deklaracji, nie wplacilem rowniez zadnych pieniazkow na zadne konto. Z czasem zaczalem tego troszke zalowac. Moje pytanie brzmi: Czy gdybym wypelnil deklaracje dzis i zaplacil te cholerne 60 zl (duzo, duzo, po trzykroc duzo; bleah), zostalbym jeszcze czlonkiem Mensy? Czy tez musialbym zdawac po raz wtory? Zapytanie to kieruje do Mensan. Przypominam, ze zdawalem w 2001 roku. Bylbym wdzieczny za pomoc. I powtorze raz jeszcze: przyznawanie sie a ciagle powtarzanie o przynaleznosci do Mensy to 2 rozne sprawy. Kto tego nie rozumie, tego we dwa kije (wlasnie slucham starej piosenki i tak mi sie skojarzylo), o! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudi Re: TEST IP: *.sloneczny.pl / *.sloneczny.pl 05.02.03, 01:36 Z tego co się orientuję wyniki sesji testowych są przez Zarząd Główny przetrzymywane dosyć długo. Więc za pomoca strony internetowej MENSY skontaktuj się z Arturem Mikołajczykiem i zapytaj go o to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: TEST IP: *.one.pl / 192.168.0.* 05.02.03, 21:14 Gość portalu: rudi napisał(a): Po trzecie to straszne kompleksy z Ciebie wylazły. A jeśli ktoś > akurat chciałby Cie wkurzyć i powiedział jakie ma IQ to oczywiście on jest be. > Bo dołuje, biednego człowieka ;))) Twoje kompleksy, Twój problem. Z rebusow zawsze miałam IQ = 0. To gwoli ścisłości. Mnie chodzi o ciebie. Nie o tego dolowanego człowieka, a o ciebie. Nie jest dobrze z człowiekiem, który chwali się swoim poziomem inteligencji (nawet jeśli tylko racjonalnej). Poza tym, czy aby na pewno dobrze ci to policzyli? Bo według mnie, ktoś o takim IQ powinien wiedzieć, co wypada, a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re:do AAA 05.02.03, 08:10 AAA - dla mnie jesteś Debeściara :))) Za trafność i zwięzłość wypowiedzi. W przeciwieństwie do nieco przyciężkawych wypowiedzi innych rozmówców. Jak to mówią: głupi się nie kapnie, a mądry pomyśli że tak ma być...;) Odpowiedz Link Zgłoś
dzikaa FORSA 05.02.03, 09:43 to zeby zostac mensaninem trzeba zaplacic za test (20 zł), zdac go, wypełnic deklaracje i zapłacic 60 zł, i dopiero potem do nich nalezysz? 80 zł!!! jesli jakims cudem zdam, to tyle nie zapłace. Będe miała satysfakcje ze zdałam i juz :D Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: FORSA 05.02.03, 09:53 Widzisz - zaczynasz kumac czacze. Jestes inteligentna i bez MENSY :) Moja kolezanka jest psychologiem - twierdzi ze testy nie sprawdzaja tak naprawde inteligencji. Sprawdzaja pewna bieglosc myslenia, kojarzenia i zasob wiedzy. Prawdziwa inteligencje poznaje sie podobno w sytuacjach ekstremalnych. Jak wtedy dajemy sobie rade... PS. a Dzikaa nie w szkole? czyzby wagarki? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dzikaa Re: FORSA 05.02.03, 09:59 a skad wiesz ze dzikaa powinna byc w szkole? A w ferie to ja do szkoly nie chodze :D Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: FORSA 05.02.03, 10:01 I to jest wlasnie przejaw inteligencji na zagrozenie w sytuacji ekstremalnej...;) Milego dnia Dzikaa! :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzikaa Re: FORSA 05.02.03, 10:13 no to ja jestem bardzo inteligentna ;-) wszyscy jesteśmy inteligentni :D całe orum jest inteligentne ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keller MENSA to sztuczna inteligencja! IP: *.kth.pl / 10.0.1.* 05.02.03, 18:16 Rozwiązywania testów Mensy mozna się (tak jak prawie wszystkiego) nauczyć. Wysoki wynik nie świadczy o inteligencji, a o opanowaniu sztuki rozwiazywania, dość schematycznych przyznajmy, zagadek. Ciekawsze jest pytanie: co to właściwie jest ta mityczna "inteligencja"? Odpowiedz Link Zgłoś
dzikaa INTELIGENCJA 05.02.03, 19:58 inteligencja - zdolność rozumienia, kojarzenia; pojętność, bystrość; zdolność znajdowania właściwych, celowych reakcji na nowe zadania i warunki życia, sprawnego zdobywania i wykorzystywania wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: INTELIGENCJA 05.02.03, 20:46 W USA obecnie bardzo kontestowane są testy na IQ. Twierdzi się, że one nie wiadomo co tak naprawdę mierzą itd. Ale wynika to po części z pobudek rasowych. Afroamerykanie uzyskuja statystycznie biorać niższe rezultaty (aby nie było żadnych skojarzeń, to nie potomkowie Europejczyków uzyskuja najlepsze rezultaty). Zwolennicy politycznej poprawności nie zajmują się przy tym czy w tych badaniach odpowiednie były próby czy podobnymi szczegółami tylko kwestionuja w ogóle pojęcie IQ. W tej chwili również stało się modne pojęcie inteligencji emocjonalnej, które nawiasem mówiąc nie jest zbyt sensowne (mody są różnorodne) - w końcu wedle tego Forrest Gumb był geniuszem. Co wiecej modne jest tworzenie kolejnych odmian inteligencji, złośliwcy twierdzą, że teraz każdy może znaleść jakąś inteligencję dla siebie...... Tak wiec w psychologii rzeczywiście narasta niechęć do mierzenia IQ, ale podyktowane przynajmniej w części jest to modą (polityczna poprawnością) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
dzikaa Re: INTELIGENCJA 07.04.03, 17:27 juz za pare dni sesja testowa, ktos sie wybiera :-) Odpowiedz Link Zgłoś
milimaniak Re: INTELIGENCJA 09.04.03, 20:05 dzikaa napisała: > juz za pare dni sesja testowa, ktos sie wybiera :-) fajnie by było tak pójść, napisać i mieć wspaniałe wyniki....no i oczywiście być dumnym z siebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Tak ogólnie podsumowując: 07.04.03, 17:40 Przysłowie rzymskie: "Tylko głupiec szuka dowodów swej inteligencji." :) Nie mam nic przeciwko MENSIE ale do tego, co chcę robić w przyszłości (prowadzenie stadniny koni) taki świstek mi nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikaa Re: Tak ogólnie podsumowując: 07.04.03, 17:51 a konie to inteligentne zwierzątka? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Tak ogólnie podsumowując: 07.04.03, 19:58 Mnie trochę Mensa zawsze smieszyła. Nie osiągnelismy duzo, ale jesteśmy elitą, najinteligentniejszymi z inteligentnych. Dla mnie zawsze to była taka terapia, którz miała członkom poprawić humor, a organizatorowi zarobić.... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kalisia Re: Tak ogólnie podsumowując: 10.04.03, 12:43 Przylacze sie do ktoregos tam stwierdzenia aand, ze te testy to nie zawsze sa kompetentne. Sprawa wyglada tak, ze praktycznie kazdego testu inteligencji da sie wyuczyc. Niezaleznie od tego czy jest to test Mensy i zmienia sie za kazdym razem (wtedy wystarczy popracowac nad starszymi wersjami) czy jest to psychologiczny test typu WISC, WAIS, APIS itd. Okazalo sie, ze osoby rozwiazujace po raz drugi ten sam test uzyskuja lepsze wyniki, co wskazuje na fakt uczenia sie jak je rozwiazywac. A poza tym jest taki psychologiczny "dowcip": czym jest inteligencja? Inteligencja jest tym, co mierza testy:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wolny_wilk Re: Tak ogólnie podsumowując: 10.04.03, 21:19 dzikaa napisała: > a konie to inteligentne zwierzątka? Podobno mają mentalność zbliżoną do trzyletniego dziecka. Sama oceń. Odpowiedz Link Zgłoś