Dodaj do ulubionych

Przyrodzie na otarcie łez

IP: 194.146.128.* 17.07.06, 21:16
spoko majonez
Rok temu Topczewski też obiecywał że "jeszcze w tym roku ruszy budowa"
skyscrapercity.com/showthread.php?t=118483
i w '04 obiecywał. A pierwsze obietnice, że "za rok ruszy" były juz składane
przez władze Augustowa w '96.
te bagna to nie miejsce na autostradę - panie TT, kiedy to zrozumiesz?
22 mln z KFD ;) - z czym do ludzi? Na wycinke drzew moze i starczy, a
pozniej zagrzebiuesz sie pan w tym bagnie i z niego nie wyleziesz - z DK 61 w
okolicah Rajgrodu do tej pory nie możesz sobie poradzić ze względu na
niestabilny grunt, a pchasz sie pan w bagna Rospudy....
Ale coż, w bagnie można więcej kasy utopić, zawsze jakis % z tego skapnie
dyrektorowi
Obserwuj wątek
    • Gość: J Re: Przyrodzie na otarcie łez IP: *.elpos.net 17.07.06, 21:50
      a ja nie rozumiem jednej rzeczy. jest przepis unijny o tej całej naturze 2000 że
      obszary chronione itd. i dlaczego w tym miejscu nie urywa się dyskusja? gdzie
      jest ktos kto to nadzoruje? skoro już się przystępuje do jakiegoś programu
      ochrony to nie tylko po to żeby było na papierze ale też po to żeby przestrzegać
      jakichś ustalonych wcześniej przepisów.

i nie jestem żadnym ekologiem co by się rzucał z gołą piersią żeby jakiegoś
      kwiatka chronić. ale kurna jego mać, jeśli ustalono wcześniej że tam nie można
      budować to nie można i już. nie chcę żeby za 5 lat się okazało że kupę baniek
      utopimy w bagnie, będziemy je musieli oddać bo unia nie dokłada do budowy na
      terenie chronionym, estakadę każą rozebrać (kolejne koszty) i jeszcze rypną nam
      karę za nieprzestrzeganie przepisów.

przecież to jest chore :|
      • olecky Re: Przyrodzie na otarcie łez 17.07.06, 22:08
        Gość portalu: J napisał(a):

> nie chcę żeby za 5 lat się okazało że kupę baniek
        > utopimy w bagnie, będziemy je musieli oddać bo unia nie dokłada do budowy na
        > terenie chronionym, estakadę każą rozebrać (kolejne koszty) i jeszcze
        > rypną nam karę za nieprzestrzeganie przepisów.

wtedy okaze sie, ze to wina ukladu, spisek gejow, mieszkancow Łomży i dziadka Tuska.

pozdrawiam, olek
    • Gość: Augustowianin Re: Przyrodzie na otarcie łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 22:48
      Ależ mili Państwo !
      Tu nie chodzi o to by coś zrobić. No może pan Topczewski by chciał. Ale chodzi
      o obietnice przedwyborcze. Kolejne wybory na horyzoncie i trzeba pokazać
      marchewkę elektoratowi. Panowie wiedzą że i tak serial potrwa dalej. Zarobią na
      kolejnych opracowaniach. Pan Topczewski się napasie, zanim odejdzie na
      emeryturę. A ludzie będą gineli bo temu panu w Augustowie nie chce się postawić
      fotoradarów i zmniejszać szybkość i natężenia ruchu.
      Pozatym jasne że Pan Topczewski chce się dorwać do bagna by gnat wyssać do
      czysta. Takiej gratki nie miał za całej swojej komuszej kariery 500 metrowy
      gnat. Podatnik zapłaci.
    • upi Paranoja 18.07.06, 07:17
      "W dolinie Rospudy żyje na przykład orlik krzykliwy - jedno z jego gniazd
      znajduje się dokładnie na przebiegu planowanej obwodnicy. Nie ma żadnych szans,
      by przetrwało budowę."

Czy ja dobrze widzę????
      Orlik krzykliwy jest ważniejszy niż dziesiątki tysięcy ludzi narażonych na
      niebezpieczeństwo utraty życia?
      Przecież to się kupy nie trzyma!!!!!!!
      Ekolodzy!!! Puknijcie się w te puste łby!!!!!!!!
      Powiedzcie prosto w oczy rodzinom osób, które zginęły na drodze (miaszkańcom
      Augustowa i rodzinom kierowców)że jakiś pier...ny orlik krzykliwy jest
      ważniejszy niż ojciec, matka, dziecko wyjek ciotka itp. tych rodzin!!!
      Bo każdy dzień waszych nie do końca zrozumiałych dla mnie protestów może
      spowodować śmierć kilku osób.
      Ale dla was i tak będzie ważniejszy orlik krzykliwy, bo jesteście jak sekta.
      Fanatycy!!!
      Ja rozumiem, że ochrona przyrody jest bardz, bardzo ważna. Ale nie za wszelką
      cenę!!!
      Tu chodzi o bezpieczeństwo!
      Ja rozumiem, że gdyby chciano zbudować tam zakład utylizacji odpadów...
      protesty byłyby uzasadnione.
      Skazujecie ludzi zamieszkujących te tereny na ryzyko utraty życia (blokada
      budowy dróg) i klepanie biedy (który inwestor po tego typu protestach zechce
      zbudować zakład pracy)
      Zastanówcie się... wczujcie się w sytuację tych ludzi.
      • Gość: Krab Re: Paranoja IP: 193.58.232.* 18.07.06, 07:45
        Upi tyś się wczoraj upił czy w GDDkiA pracujesz ???
        Walnij se chłopie piwo z rana i przestań pier...
        Estakadę zbudują za 10 lat, a może wcale nie zbudują. A bagna rozpiepszą, żwierzynę przepłoszą, a TT z napchanym portfelem pójdzie na zasłużoną emeryturę.
        Oto Ci chodzi ???
      • Gość: Kolo Re: Paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 07:55
        > Orlik krzykliwy jest ważniejszy niż dziesiątki tysięcy ludzi narażonych na
        > niebezpieczeństwo utraty życia?
        > Przecież to się kupy nie trzyma!!!!!!!
        > Ekolodzy!!! Puknijcie się w te puste łby!!!!!!!!
        > Powiedzcie prosto w oczy rodzinom osób, które zginęły na drodze (miaszkańcom
        > Augustowa i rodzinom kierowców)że jakiś pier...ny orlik krzykliwy jest
        > ważniejszy niż ojciec, matka, dziecko wyjek ciotka itp. tych rodzin!!!

Upi Ty się upiłeś chyba.
        A powiedz tym mieszkańcom Augustowa. - Że jakiś pieprzony fanatyk budowania
        dróg na bagnie, by to uzyskać odmówił postawienia fotoradarów w ich mieście. By
        ruch był tam niebezpieczny - bo tak tylko mógł liczyć na zaistnienie wypadków
        podburzających mieszkańców na spełnienie jego szaleńczego planu. Powiedz im
        jeszcze że mają teraz wersję droższą i wymagającą dłuższego czasu budowy niż ta
        którą popiera grupa drogowców z Warszawy i ekolodzy. Mają wersję przebiegu
        obwodnicy na którą nie dostaną grosza z kasy Unii Europejskiej, a krajowych
        pieniędzy nie starczy na jej budowę. Czy to jakaś ironia co piszesz – czy
        naprawdę tak mało znasz kulisy tej decyzji. Przebieg przez Chodorki pozwalał na
        zbudowanie drogi taniej – nawet włącznie ze stratami na koszty wykupów i
        dokumentacji. I co najważniejsze szybciej bo w czasie do 5 lat. W wersji
        obecnie wdrażanej nie jest to możliwe tak szybko, choć jak wiadomo oni będą
        kłamali że droga powstanie nieomal jutro. Kłamstwa lokalnych kacyków powtarzane
        potem przez tłumy naiwnych to nic nowego w tej sprawia. Oni już jutro mieli
        budować tą obwodnicę w 97 roku. Serial kłamstwa trwa tu bezustannie. Czy ty Upi
        jesteś tego częścią.
        Bo to wyrywanie zdania z kontekstu. To stara technika demagogi stosowana przez
        drogowców i związanej z nimi 5 kolumny kłamców i demagogów od socjotechniki.
        • koczisss Re: Paranoja 18.07.06, 08:14
          Gdyby nie było protestów, to może faktycznie by w tym 97 rozpoczęli?
          Nie pomyślałeś o tym?
          • Gość: Kolo Re: Paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 09:57
            Pomyślałem o tobie, że to napiszesz. Tylko że protesty były oczywiste. Bo
            wybrano taki przebieg który jest po prostu arogancki. I prawdopodobnie o to
            chodziło ba, albo zarobi się na kolejnych planach, albo na budowania na bagnie
            a to gradka nie lada. Tu podatnik wystawił się na bolesny strzał. Podatnik bo
            czy politycy będą pilnować kasy państwowej to wątpliwe, będą pilnować tego by
            ich wybrano ponownie. Czyli powtarzać komunały które naiwny elektorat łyka bez
            zastanowienia. Dla drogowców to gradka nie lada, tu dużo można wyciągnąć z kasy
            państwa. Wszystko działa na ich korzyść, czy są protesty czy ich niema po
            prostu żyła złota ta obwodnica Augustowi. Zmienią plan czy nie wychodzi im suty
            kąsek. A może Komisja Europejska się rozgniewa i będzie rysowanie planów od
            nowa. To i tak sukces finansowy dla nich. A jak zacznie się budowanie na bagnie
            to dopiero sępy się rzucą by rwać kasę podatnika. I nie mów Kociss że tego nie
            rozumiesz.

> Gdyby nie było protestów, to może faktycznie by w tym 97 rozpoczęli?

A budowanie w 97 roku nie było możliwe – to tez wiesz. Więc po co piszesz tą
            głupia uwagę.

Co masz polecenie - mieszać - to mieszasz.

Czy jesteś taki samorodny expret z własnej woli ???
            • koczisss Re: Paranoja 19.07.06, 09:20
              Nie mam polecenia. NIe wnikam, czy dobra lokalizacja, czy nie, ale tylko
              stwierdzam fakt, ze dzięki protestom nie rozpoczęto budowy. Są tu stawiane
              zarzuty, że mówiono o rozpoczeciu i tylko wyszły obiecanki cacanki, a ja
              stwierdzam, że dzięki protestującym, którzy to zablokowali, po części to nie
              ruszyło, czyli jesteście temu winni, a jednocześnie waszym argumentem jest, że
              Topczewski zły, iż nie rozpoczeli budowy. Trochę to dziwne, no nie?

Jeszcze raz powtarzam, w tym momencie nie jest ważna lokalizacja, a sam fakt!
              • Gość: Kolo Re: Paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 09:58
                W Polsce obowiązują procedury prawne. O nich Pan Topczewski wie wszystko, a jak
                nie to won z tej pracy. Mnie tobie i wszystkim wolno protestować. To już od
                Rewolucji Francuskiej sobie ludzie wywalczyli. Każdy normalny to wie. Choć ich
                mało na świecie. Fakt jest że od początku całej sprawy - pisano - w
                augustowskiej prasie lokalnej też. W wielu tekstach, pisano że co do tej
                lokalizacji pewna jest kolizja z prawem, które wtedy było wdrażane. Pan
                Topczewski i cała paczka, a lepiej powiedzieć banda manipulatorów wiedziała o
                tym. Kocziss Arogancja Władzy, to jest ta wina i za to odpowiada tylko Pan
                Topczewski, nie ja czy ty. Ty tyle co kryjesz ta wredną manipulację. Tymczasem
                w Augustowie ludzie giną i to oni są zakładnikami Pana Topczewskiego, to ich
                krew jest na głowie tego Pana. Tak jak krew tych ofiar z płonącego autobusy –
                on powiedział w audycji telewizyjnej – że wini są temu ekolodzy. A nie ekolodzy
                skierowali cały ruch na tą drogę. Z Białego do W-wy. Zrobił to pan Topczewski
                manipulując – wymuszając przebieg Via baltiki przez Białystok. Ja jestem
                obywatelem tego kraju i mnie mierzi kłamstwo posadowione na tronie. Ty – może
                niewiele – ale wielu na tym forum bruka swoje sumienie, nie szukając
                sprawiedliwej oceny tego skomplikowanego konfliktu w sprawie transportu na
                Podlasiu. To ma wiele wątków i wiele tu kłamstwa i demagogii.
                Ja ty wszyscy – możemy tylko protestować. Gdybym mógł decydować to TIR-y
                jeździły by już przez Chodorki, a sprawa zdarzyła by się bez żadnego większego
                protestu. Niestety Beton posadowiony na stanowisku dyrektora ma swoje plany. I
                to on mamił mieszkańców Augustowi i innych miejsc fałszywymi obietnicami. Nie
                ja czy ty. A jeśli on tego, że mogą być protesty nie rozumiał, to tylko źle o
                nim świadczy.
                • zewsi Re: Paranoja 19.07.06, 10:57
                  Protestować można - nikt tego nie powinien zabronić.
                  Ważne jest jednak, jak taki protest czy skarga są rozstrzygane przez niezawisły
                  sąd.
                  A sąd te protesty odrzucał.
                  • Gość: Kolo Protest jest legalny a głupota jest głupotą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 14:00
                    Protest jest legalny mimo że sąd je odrzucił wolno protestować.
                    Protesty są wpisane w system państwa praworządnego.
                    Nie rób pan dziecinnych uwag.
                    Wcina się Pan w dialog z Koczisem.
                    Ponadto na wydawanie kasy w błoto - na czyjeś widzimisię - normalni ludzie -
                    nie zamanipulowali kłamstwem, będą reagować zdrowym odruchem, sprzeciwem.
                    Zwłaszcza kiedy jest tańsza bezkonfliktowa alternatywa.
                    Pański prawo mija się ze zdrowym rozsądkiem, jak ktoś wykupił ziemi, to już
                    trzeba iść tym tropem. Mimo że w konsekwencji prowadzi do wyrzucania pieniędzy
                    w błoto. To raczej tego kto realizował tak głupie pomysły powinno się pociągnąć
                    do odpowiedzialności.
                    Ktoś nie liczy się z konsekwencjami takiej aroganckiej decyzji prowadzenia
                    drogi przez cenne obszary. A w konsekwencji giną ludzie i pan też za to
                    odpowiada. Bo i pan ma prawo skierować sprawę do lepszego rozwiązania – Droga
                    przez Chodorki może powstać szybko i za zgodą wszystkich stron. Dawno już mogła
                    istnieć. To tylko głupocie i arogancji decydentów zawdzięczamy sytuację jaką ma
                    Augustów i nie tylko on.
                    Kto ma w tym interes by ciągle iść drogą nasilającego się konfliktu. Pan czy
                    jakaś inna głupota kogoś innego. Albo Betonowa arogancja lobby białostockiego.
                    Tylko co tu i komu jest potrzebne, jaki kąsek do zyskania na boku. I jaki Pan
                    ma w tym udział.
                    • zewsi Re: Protest jest legalny a głupota jest głupotą 19.07.06, 14:27
                      Kolo, przyjacielu Ty mój internetowy, przestań mi zarzucać mi interes czy
                      jakieś udziały w obwodnicy augustowskiej. Bo ja Tobie zacznę zarzucać, że masz
                      jakiś interesby obwodnica szła inną trasą. Że nawołujesz to negowania prawnego
                      porządku, wszak sądy potwierdziły, że decyzje dotyczące obwodnicy były jak
                      najbardziej zgodne z prawem.
                      Zacznę obciążać Ciebie osobiście za śmierć dziesiątek ludzi w okolicach
                      Augustowa przez te kilkanaście ostatnich lat. A że ostatni argument jest
                      demagogiczny i głupi? Tobie to widać nie przeszkadza.
                      A co do dialogu z Koczisssem. Myslałem, że to jest forum publiczne, jeśli chce
                      Pan porozmawiac z Koczisssem i tylko z Koczisssem to proszę pisać na jego
                      prywatny adres.
        • Gość: Ardea Re: Paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 13:05
          Kolo, jezeli piszesz o takich rzeczach to pewnie znasz dokładnie kulisy całej
          sprawy (tzn wiesz dokładnie kto za co jest odpowiedzialny).Dlaczego zatem
          odpowiedzialnymi za takie decyzje jak odmowa postawienia fotoradarów nie zajmie
          sie z urzędu prokurator?Przecież to właśnie są decyzje zagrazające życiu ludzi
          i przerażające jest to że takie fakty są znane, a nikt nie ponosi za to
          odpowiedzialności.Choc z drugiej strony biorąc pod uwagę całość wydarzeń w
          naszym kraju, nie powinno mnie to dziwić...Mam nadzieję, że uda się Wam
          doprowadzić tę sprawe do szczęśliwego końca zarówno dla przyrody jak i dla
          mieszkańców Augustowa, bo te interesy są tak naprawdę całkowicie zbiezne.Z tego
          co widze mieszają tu tylko drogowcy, oczywiście tylko i wyłącznie w imię
          pieniądza, bo o to im tak naprawdę przecież chodzi, jak już wiele osób
          wcześniej zauwazyło. A osoby, którym się wydaje, że ekolodzy są tylko bandą
          oszołomów i protestują dla własnego "widzimisie", powinny dokładnie
          przeanalizować historię wydarzeń nad Rospudą i wtedy zobaczą, że tak naprawdę
          chodzi tu tylko o przestrzeganie prawa,rzetelność i uczciwość oraz takie
          podejście do życia, które stanowczo sprzeciwia się zasadzie "po nas choćby
          potop" Pozdrawiam przyrodników z Podlasia i mieszkańców Augustowa
      • koczisss Re: Paranoja 18.07.06, 08:11
        Nie raz pisałem na dany temat, gdzie potepiałem działanie 'ekologów', ale tu
        muszę przyznać rację, że za wszelką cenę trzeba chronić gniazda, choćby
        Orlika Krzykliwego. Ptak
        w Europie jest mało liczny, a gdyby znaleziono gniazdo takowego, chocby w
        Niemczech, to by chyba chroniony by dostęp do niego w dzień i w nocy.
    • Gość: Krab Zaczęło się IP: 193.58.232.* 18.07.06, 07:55
      W ubiegłym roku koszt obwodnicy szacowaliśmy na 200-250 milionów złotych. Teraz, zwłaszcza ze względu na konieczność dostosowania trasy do coraz ostrzejszych wymagań ministra środowiska, koszty pewnie wzrosną. Ale i tak nie przekroczą 270-280 milionów złotych. Nie mówiąc o tunelu wartym dwa razy tyle - dodaje Doroszkiewicz.

Za miesiąc będzie 300, 350... Jeśli zamknie się w 500 to będzie cud. A wszystko to z naszych podatków. Emeryci, służba zdrowia, nauczyciele dziękuję wam za obwodnicę Augustowa.
    • Gość: bodeko Re: Przyrodzie na otarcie łez IP: *.augustow.mm.pl 18.07.06, 08:20
      a może wszystko zaorać i zalesić
      • Gość: Krab Re: Przyrodzie na otarcie łez IP: 193.58.232.* 18.07.06, 08:26
        Gość portalu: bodeko napisał(a):

> a może wszystko zaorać i zalesić

Tadek, nie masz co w pracy robić??? Może byś jakąś dziurę załatał.
        • anka1 Re: Przyrodzie na otarcie łez 18.07.06, 08:35
          skoro juz chca przez Rospude i bagna budowac to jako podwaline proponuje tam
          pana Topczewskiego wrzucic. takiego betonu ze swieca szukac. grunt na pewno
          bedzie ustabilizowany a i kieszen podatnika zyska.
        • Gość: wkoronkiewicz Re: Przyrodzie na otarcie łez IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 18.07.06, 08:37
          obwodnica tak! estakada nie!
          bezpieczeństwo ludzi jest najważniejsze, ale dlaczego nie uwzględniono trasy
          alternatywnej przez Chodorki?
      • Gość: @@ Re: Przyrodzie na otarcie łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 09:34
        > a może wszystko zaorać i zalesić
        A potem wysłać Topczewskiego do roboty. DURNIÓW NIE BRAK bodeko NIE BRAK.
    • Gość: Konserwa Tak właśnie komuchy grają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 09:38
      Komuch Krzyżewski i komuch Topczewski i inne komuchy przeforsowali plan Natura
      2000 (30% powierzchni województwa, żeby zgarnąć dużą kaskę z Brukseli "na
      ochronę") bez korytarzy komunikacyjnych. A reszta niech się tłucze.
      Ciągle słyszę śmiech Kiszczaka
      Może Kaczory jednak rozpie...ą ten mafijny układ?
      Trzymam kciuki!!!
      • Gość: kolo Re: Tak właśnie komuchy grają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 10:09
        Ciekawe o co ci chodzi właściwie. Podejrzewasz to co pisałem kila postów wyżej
        do Kiczisa.
        To sugerujesz że mieli wyznaczyć korytaże przez Puszcze Augustowską i
        Biebrzański park. Czy też zakłasz że w tle jest jakiś sprytny plan wycyckania
        kasy z Unii i od podatnika.
        • Gość: Konserwa Re: Tak właśnie komuchy grają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 11:40
          Przecież to proste. Komuchy celowo blokują powstanie dobrej drogi (jedni
          projektują drogę, a drudzy uchwalają prawa uniemożliwiające jej powstanie).
          Ostatni akord Strzalińskiego (zgoda na budowę) był przecież jedynie
          podstawieniem nogi Kaczkom.
          Poco wydawać pieniądze na drogi, jeśli komusze firmy nie mają szans w
          przetargach, lepiej skierować tam gdzie można je ugryźć.
          • Gość: kolo Re: Tak właśnie komuchy grają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 13:51
            SLD stara się urwać z kasy państwa z każdej strony ile się da - mafia paliwowa.
            Fundacja - Kwaśniewskiej - która tak naprawdę zawsze była tylko elementem
            kampanii wyborczej. Sugerujesz że i tu mamy z czymś podobnym do czynienia.
            Ciekawe !
            Topczewski to stary kawał komucha, on im ukazał jak tu można zgarnąć kasę pod
            stołem. Pracują zespołowo i potrafią nawet wciągnąć w swoje socjotechniczne
            matactwa polityków z Pis PO i innych pomniejszych partii. To ciekawe
            spostrzeżenie.
            Patrząc na to jak mistrzowsko rozbudzili negatywne emocje w stosunku do
            ekologów jak jątrzą – wytykając i oskarżają o „eko szantaż” „Ekoterroryzm”.
            Można się domyślać że chodzi o wielką kasę. Sieszne – jak łatwo kolegom
            Andrzeja Pęczaka, który między innymi oskubał z kasy łódzki Wojewódzkim
            Funduszu Ochrony Środowiska, rozpuszczać informacje o tym że ekolodzy
            zainteresowani są haraczem, za odstąpienie od protestów. Jak im łatwo wierzy
            społecznic – między innymi ci, co uczestniczyli w blokadach. Żałosne , i
            wspomnij te oszczerstwa - głosy na różnych forach dyskusyjnych .
            Jak łatwo złodzieje mogą odwrócić uwagę od siebie.
            Rozumiem słowa o śmiechu Kiszczaka. Oni rżą ze śmiechu widzą jak łatwo im
            manipulować społeczeństwem.
            • Gość: Ardea Re: Tak właśnie komuchy grają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 14:22
              Toż to istne political fiction, a raczej reality show :)...zaraz, zaraz, o co
              to miało chodzić? O przyrodę? I dobro mieszkańców Augustowa? Aha...
        • koczisss Re: Tak właśnie komuchy grają 19.07.06, 09:22
          Przez Biebrzański Park droga jużistnieje, nie wiesz o tym? A to też obszar
          chroniony, to gdzie tu problem?
          Nie można zmodernizować też?
    • prawdziwy.www.zieloni.w.pl www.via-baltica.w.pl www.tiry-na-tory.w.pl 18.07.06, 12:48

www.via-baltica.w.pl www.tiry-na-tory.w.pl

Ludzie którzy podjęli decyzje dotyczące przebiegu obwodnicy Augustowa przez
      bagna po prostu próbują uniknąć odpowiedzialności za zmarnowane do tej pory
      publiczne pieniądze i ponad 10 letnie opóźnienie budowy. Do tego grona dołączył
      także Minister Środowiska, który po 8 miesiącach opóźnienia wprowadził jedynie
      kosmetyczne poprawki zamiast istotnych zmian.

Prace ziemne są najtrudniejsze do weryfikacji, dlatego budowa na bagnach to
      idealne pole do nadużyć i zawyżania kosztów robót - nikt nie jest w stanie
      dokładnie zweryfikować ile ziemi wywieziono, ile materiału przywieziono, itp.
      Według szacunków wartość łapówek dla decydentów w Polsce to ok. 10% wartości
      inwestycji.

Czas by lokalne władze i podlascy politycy zaprzestali blokady rozbudowy
      podlaskich dróg, promując sprzeczny z prawem wariant przebiegu drogi Via
      Baltica przez Białystok zamiast ZGODNIE ZE WSKAZÓWKAMI UNII EUROPEJSKIEJ
      PROEKOLOGICZNY PRZEZ ŁOMŻĘ, lub obwodnicy Augustowa wbrew zakazaowi zabudowy
      terenów chronionych Natura 2000 w sposób niszczący tereny chronione i
      atrakcyjne turystycznie, zamiast modernizujac istniejące drogi z jednoczesnym
      wykonaniem obwodnicy Suwałk, kierując się populistycznymi kłamstwami i
      manipulując faktami, narażając ludzi na wypadki, hałas i zanieczyszczenia
      powodowane przez Tiry, przez co nie mogą uzyskać dofinansowania Unii
      Europejskiej.
      Gdyby postulaty organizacji ekologicznych, zawarte np. w haśle "Tiry na Tory"
      (www.tiry-na-tory.w.pl), wzorowana na rozwiązaniach stosowanych w m.in.
      Szwajcarii i Austrii, oznaczające przeniesienie ruchu tranzytowego Tirów
      odbywającego się na terenie Polski i będącego przyczyną wypadków, zniszczenia
      niedostosowanych polskich dróg, zanieczyszczenia środowiska, hałasu na kolejowe
      platformy towarowe, w dalszym etapie reforma i zmiana polityki transportowej
      Polski, umożliwiającej wzmocnienie roli kolei, spadek cen transportu, poprawę
      bezpieczeństwa i szybkości transportu towarów i ludzi w Polsce zostały
      zrealizowane, nie dochodziłoby do tak tragicznych wypadków. Rozwiązane
      zostałyby od razu problemy setek polskich miast - nie tylko kilku rocznie przy
      realnym tempie budowy dróg, przy stałym braku środków nawet na remonty już
      istniejących.
      Organizacje ekologiczne już dawno ostrzegały m.in. przed skierowaniem całego
      ruchu tirów i budowę trasy Via Baltica przez Białystok (m.in. postulat
      akcji "Kuriera Porannego"), co zamiast "rozwoju regionu" doprowadziło do
      wzrostu wypadków. Więcej informacji na ten temat: www.zieloni.w.pl,
      www.zieloni-bialystok.w.pl i www.via-baltica.w.pl
      Próby budowy obwodnic i nowych dróg na terenach cennych przyrodniczo są nie
      tylko sprzeczne z prawem, lecz powodują m.in. brak dofinansowania Unii
      Europejskiej.
      W Polsce np. wciąż w wypadkach spowodowanych przez leśne zwierzęta giną też
      ludzie (np. w województwie podlaskim okolice Biebrzy), bo polskie władze pomimo
      nacisków organizacji ekologicznych nie stosują powszechnych w Europie ogrodzeń
      dróg na terenach leśnych, przejść dla zwierząt itp.
      Pomawianie za opóźnienia w budowie dróg i wypadki organizacji ekologicznych
      spowodowane błędami niekompetentnych urzędników, projektantów i polityków
      wykorzystujących lokalne problemy do zyskania chwilowego poparcia politycznego,
      promocji interesów gospodarczych, autopromocji osób i organizacji lub wzrostu
      ilości czytelników i odbiorców na przez media są sprzeczne z prawem do
      rzetelnej informacji.
      Wszystkie TIR-y, które spowodowały w 2004 roku wypadki na polskich drogach
      (4349 TIR-ów) zmieściłyby się na zaledwie 100 pociągach towarowych. W
      Szwajcarii ok. 35% towarów jest przewożonych koleją w systemie kombinowanym
      (intermodalnym).W krajach Unii Europejskiej wskaźnik ten wynosi ok. 10%. W
      Polsce ok. 1,7%. (informacja za rzecznikiem PKP)
      www.pkp.pl/aktualnosci_wybor_1.php?id=955
      pkp.pl/zobacz_i_porownaj.pps
      Celem Inicjatywy "TIR-y na tory!" jest poprawa jakości życia setek tysięcy
      mieszkańców miejscowości, przez które przebiegają trasy tranzytowych TIR-ów, a
      w szczególności: zmniejszenie niekorzystnego wpływu transportu ciężarowego na
      zdrowie ludzi, obniżenie poziomu hałasu, zwiększenie bezpieczeństwa ruchu
      drogowego, uratowanie przed degradacją tysięcy budynków mieszkalnych i
      gospodarstw rolnych, Zmniejszenie korków drogowych oraz ograniczenie degradacji
      nawierzchni dróg publicznych, Ochrona środowiska, w szczególności ocalenie
      przed zniszczeniem ostatnich enklaw dzikiej przyrody i pięknego krajobrazu.
      Warunkiem, aby to osiągnąć jest przerzucenie tranzytowego ruchu samochodów
      ciężarowych z polskich dróg na polskie koleje, co znajduje swój wyraz w
      haśle “TIR-y na tory” www.tiry-na-tory.w.pl
      Więcej informacji na stronach internetowych:
      www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm
      www.zieloni-bialystok.w.pl -Białystok, Podlasie-lokalne informacje; eko -
      działalność, problemy, rozwiązania
      www.referendum-bialystok.w.pl - propozycja referendum w Białymstoku -
      mieszkańcy Białegostoku mają szansę powiedzieć, w jakim mieście i regionie
      chcieliby żyć i mieszkać - ZMIENIĆ BIAŁYSTOK I PODLASIE ! DOŚĆ ZAŚCIANKOWOŚCI !
      www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm MAPA - DLACZEGO VIA BALTICA
      PRZEZ BIAŁYSTOK TO NONSENS, PROJEKT OBWODNICY AUGUSTOWA I SUWAŁK OMIJAJĄCY
      DOLINE ROSPUDY I TERENY PRZYRODNICZE, INFORMACJE:
      www.darzbor.v24.pl/vb/index.php
      • prawdziwy.www.zieloni.w.pl Opis poszczególnych wariantów 18.07.06, 12:50
        Opis poszczególnych wariantów
        Pomysł Generalnej Dyrekcji Dróg
        Pomysł Ministra Środowiska
        Nasza propozycja - Polska Zielona Sieć / CEE Bankwatch Network, Pracownia na
        Rzecz Wszystkich Istot Oddział Podlaski, WWF Polska, Ogólnopolskie Towarzystwo
        Ochrony Ptaków

Zakres inwestycji oraz jej lokalizacja
        Budowa obwodnicy Augustowa z estakadą przez bagna w dolinie rzeki Rospudy.
        Budowa obwodnicy Augustowa z tunelem pod bagnami w dolinie rzeki Rospudy.
        Połączenie budowy obwodnicy Suwałk i Augustowa ominięcie bagien Rospudy przez
        poprowadzenie drogi w okolicach Chodorek.

Koszt inwestycji.
        minimalnie 250 mln zt
        minimalnie 700 mln zł
        660 mln zł

liczba mieszkańców, którzy skorzystają z inwestycji.
        30 tyś. mieszkańców Augustowa
        30 tys. mieszkańców Augustowa
        Łącznie 100 tys. mieszkańców Suwałk i Augustowa.

Czas realizacji przedsięwzięcia.
        Prace można zacząć w latach 2006-2007. Bez pieniędzy z Unii - do kilkunastu lat.
        Prace można zacząć w latach 2006-2007. Bez pieniędzy z Unii - do kilkunastu lat.
        Prace będą mogły rozpocząć się za dwa lata i po dwóch kolejnych zakończyć.

Problemy, które mogą się pojawić.
        Droga będzie budowana na bagnach, co może utrudnić i opóźnić prace budowlane.
        Zniszczone zostaną chronione tereny Natura 2000, co może wywołać protest
        Komisji Europejskiej.
        Tunel będzie budowany pod bagnami. Wielkie ryzyko niepowodzenia w trakcie
        budowy i użytkowania tunelu, np. zalanie, trzęsienie ziemi. [1] Może również
        zabraknąć pieniędzy.
        Wykup gruntów i przygotowanie dokumentacji wymaga około 2 lat.

Źródła finansowania.
        Krajowy Fundusz Drogowy - zaledwie 20 mln zł na ten rok.
        Minister zabiega o środki z Unii Europejskiej.
        Oferta Unii Europejskiej o sfinansowaniu inwestycji

Polska Zielona Sieć / CEE Bankwatch Network, Pracownia na Rzecz Wszystkich
        Istot Oddział Podlaski, WWF Polska, Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków

[1] Tunel o takiej długości - ponad 1 km nie istnieje w Polsce. W ostatnim
        wypadku - katastrofie drogowej w podobnym tunelu pod Alpami, w którym po
        zderzeniu samochodów zapalił się TIR - cysterna z paliwem i chemikaliami
        zginęło - spaliło się lub udusiło ponad 20 osób. Akcja ratunkowa była
        praktycznie niemożliwa do czasu samoistnego wypalenia się eksplodujących
        samochodów. [dopisek - www.zieloni.w.pl]

www.darzbor.v24.pl/portal/components/com_mamboboard/uploaded/files/obwodn
        icaaugustowasuwalktkolor.doc
        • prawdziwy.www.zieloni.w.pl Re: Opis poszczególnych wariantów 18.07.06, 12:57
          www.zieloni.osiedle.net.pl/warianty.doc
    • bodzishek Re: Przyrodzie na otarcie łez ...biedacy 18.07.06, 13:04
      krakus: no widzę niektórych podlasian,(w przeciwieństwie do Podlasian), nie da
      się nazwać inaczej jak tylko sadomasochistami;
      zbudujcie sobie ta drogę, a będą nią pomykać do krajów bałtyckich wypchane
      portfele Niemców,Brytyjczyków i Francuzów, żeby zobaczyć tego orlika
      krzykliwego,(choć nie jest to swoją drogą największy skarb Doliny), a w
      Augustowie się nawet nie zatrzymają, bo po co; przecież co miał Augustów
      najcenniejszego,niedawno zamieniło się na premie i drinki dla decydentów, którzy
      będą żyć sobie w dostatku przez jakiś czas, podczas gdy społeczeństwo będzie
      ubożeć coraz bardziej pozbawione zysków (niewyczerpalnych!) ze złotych jaj
      orlika, a ginąć na drogach będzie co najmniej tak samo skutecznie, jak dziś, bo
      nie pozostanie nic innego jak topić smutki w Żubrówce; politycy przeżyją, bo
      wpadną na pomysł reanimacji projektu lotniska w najważniejszym mieście Europy -
      Białymstoku, albo zbudowania wielkiego portu rzecznego na Czarnej Hańczy i znowu
      coś z tego wysępią na kolejne parę lat życia, a na rzece ruch będzie
      jednostronny- z prądem- po chleb. Rasowa bezmyślna krótkowzroczność. Gdyby
      chodziło tylko o dobro miasta i mieszkańców sprawa byłaby prosta: obecny wariant
      nie miałby racji bytu- banalne; wniosek? o co chodzi? wszystkiego dobrego życzę...
      • Gość: Krab Re: Przyrodzie na otarcie łez ...biedacy IP: 193.58.232.* 18.07.06, 13:10
        To niech sobie pooglądają , bo sierpniu ruszy wycinka drzew.
        www.pracownia.org.pl/prac/index.php?d=dzialania&e=artykuly&idm=121&id=466
    • Gość: Konserwa Zieloni, czy czerwoni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 13:35
      prawdziwy.www.zieloni.w.pl -ty chyba nie umiesz liczyć.
      Tiry na tory na ww. drodze, to jest ok 100 pociągów dziennie do załadunku i
      odprawy, remont torowisk i budowa kilku terminali, protesty mieszkańców
      przytorowych i inne koszty znacznie przekraczające koszt budowy tej drogi.
      Acha, do kolei trzeba będzie stale dopłacać, a dochody ze spalanego przez tiry
      paliwa znikną.
      ps. Słusznie Giertych przymusza do matematyki!!!
      • Gość: daff Re: Zieloni, czy czerwoni? IP: 195.177.197.* 18.07.06, 18:09
        do drog obecnie doplacasz znacznie wiecej
        • Gość: Krab Re: Zieloni, czy czerwoni? IP: 193.58.232.* 19.07.06, 08:38
          To wolny kraj, kto chce niech podpisze

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,3492673.html
      • koczisss Re: Zieloni, czy czerwoni? 19.07.06, 09:29
        Myślisz, ze taki Litwin w Polsce tankuje?
        Chyba śieszny jesteś!
    • Gość: highwayman Re: Przyrodzie na otarcie łez IP: *.neto.pl 19.07.06, 09:03
      teraz ruszy wszystko. autostrady, lotniska, opery.
      wybory samorządowe wkrótce!!!

Ale tylko ruszy. bedziemy skakać po wykopach a potem za 4 lata znowu coś
      zacznie ruszać.
      u nas to "ru..ie" to takie cykliczne, co 4 lata: od wyborów do wyborów.
      • koczisss Re: Przyrodzie na otarcie łez 19.07.06, 09:30
        Trzeba wybory robić rok rocznie:)
    • Gość: rrr Re: Przyrodzie na otarcie łez IP: *.orange.pl 20.07.06, 11:23
      koledzy pana topcze w wojew. warminsko-mazurskim przewalaja kase unijna na
      remonty drog wydaja ja na wycinki przydroznych drzew tylko zdrowych, starych I
      chorych .. nie oplaca sie im wycinac potezne drzewa ; deby jesiony jada do
      tortakow kumpli a kasy na latanie dziur W DROGACH juz nie ma .
      tiry na tory !!!
      DLACZEGO DROGOWCY UPIERAJA SIE PRZY WARIANCIE OBWODNICY AUGUSTOWA TZW .
      GORYSZEWS-PREUSZKOWSKIEGO.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka