Dodaj do ulubionych

ACK Sepularium

IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.03, 00:00
Byl kiedys klub studencki o takiej nazwie i kawalek zycia z nim zwiazalem.
Lazilem tam w latach 75-80 i pamietam naszego wspanialego szefa pana Marka
Konopelke.Kto to jeszcze pamieta?
Obserwuj wątek
    • chatka_ Re: ACK Sepularium 08.02.03, 00:02
      piekna godzina by zaczac watek! Powodzenia!
    • Gość: słuchacz Re: ACK Sepularium IP: *.iig.pl / 192.168.22.* 08.02.03, 03:06
      koncert Izraela w Aceku w 1993 do dziś wspominam jako jeden z najlepszych
      koncertów jakie widziałem.
      • Gość: Stanislaw Re: ACK Sepularium IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.03, 07:35
        Imprez bylo cale mnostwo. ACK bylo miejscem gdzie powstala Kasa Chorych z jej
        niezapomnianym Skibinskim.
        • Gość: koro Re: ACK Sepularium IP: 195.205.214.* 08.02.03, 10:39
          tam terz swuj pierwszy koncert dala grupa oblend. a ja mydło zjadłem.
        • bogo2 Re: ACK Sepularium 08.02.03, 12:03
          Gość portalu: Stanislaw napisał(a):

> Imprez bylo cale mnostwo. ACK bylo miejscem gdzie powstala Kasa Chorych z jej
          > niezapomnianym Skibinskim.

Z tamtego okresu pamietam jeszcze wystep teatru STUDIO J.Szajny, plonacy
          kontrabas Helmuta Nadolskiego, jesien z bluesem i ... Zbyszka "Harego" Deba,
          ktory obecnie finansuje ponoc "odrodzony" Kurier Podlaski. M. Konopelko
          natopmiast to dla mnie przede wszystkim WAKS (Wakacyjna Akademia Kultury
          Studenckiej)w Tykocinie.
          A propos. Czy znasz jego dalsze losy ?
          • Gość: Stanislaw Re: ACK Sepularium IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.03, 12:12
            Niestety nie wiem co robi, ale mysle, ze jak go odnajdziemy to i innych bedzie
            latwiej namierzyc. Na jednym z WAKS-ow bylem w "branzy" plakatow. Z Kasa
            Chorych pojechalem tez raz na turnee jako operator swiatla.Pozdrawiam.
            • Gość: ignacy Re: ACK Sepularium IP: *.biaman.pl 10.02.03, 14:19
              Stanislawie, jezeli rzeczywiscie poszukujesz kontaktu z Panem Markiem, juz go
              powinienes namierzyc. Dzisiaj ow praszczur kultury studenckiej i zasluzony
              dzialacz Zrzeszenia Studentow Polskich w Bialymstoku nie zlozyl kopii i dalej
              dziala, tylko w innej organizacji. Jakbys po tych wskazowkach mail problemy z
              trafieniem do niego napisz po prostu cos na tym forum. Kiedys sie jeszcze
              odezwe. Pozdrawiam!
              • Gość: Stanislaw Re: ACK Sepularium IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.03, 20:26
                Tu i teraz! Oczywiscie , ze chce z Markiem i Wami zlapac kontakt. Moj prywatny
                adres: ogabiniak@wp.pl W Polsce bede okolo maja-czerwca i w bialym tez.
              • bogo2 Re: ACK Sepularium 13.02.03, 01:55
                Gość portalu: ignacy napisał(a):

> Stanislawie, jezeli rzeczywiscie poszukujesz kontaktu z Panem Markiem, juz go
                > powinienes namierzyc.(...)
                > Jakbys po tych wskazowkach mail problemy z
                > trafieniem do niego napisz po prostu cos na tym forum. Kiedys sie jeszcze
                > odezwe. Pozdrawiam!

Ignacy. Jezeli masz kontakt z M.K, to przekaz mu moje dzieki za WAKS wlasnie.
                Tylko na WAKS-ie mogly zdarzyc sie sytuacje jak ta, kiedy promujacego swoj
                film B.Porebe( przedstawiciel najbardziej "czerwonego" betonu partyjnego)
                spotykaja na spotkaniu autorskim takie kpiny i drwina, iz ten, niepyszny,
                przerywa spotkanie krzyczac: "prowokacja, prowokacja"!
                Tylko na WAKS-ie mozna otrzec sie bylo o lodzkie "Siodemki",
                warszawska "Akademie Ruchu", o alternatywny wobec oficjalnego swiat rozmow,
                ksiazek i muzyki.
                Dla takiego zoltodzioba jak ja , wowczas, WAKS byl miejscem gdzie odkrywalo
                sie "nieznane" i "zakazane". I za to dzieki.
                • Gość: Stanislaw Re: ACK Sepularium IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.03, 06:45
                  Bylem na tym spotkaniu z rezyserem Poreba. Nagle z wsi spokojnej wpadlem w
                  srodek cyklonu. Bialystok i nasze srodowisko studenckie nie bylo zbyt
                  zaangazowane w dzialalnosc opozycyjna, wiec tym wiekszy szok. Siedzialem w tej
                  zatloczonej sali i nie moglem zrozumiec dlaczego w tak szacownym miejscu w
                  powietrzu lataly "kury" i inne epitety. Ale czy pamietasz - byl tam jakis
                  tajemniczy gosc(na tym calym WAKSie) o ktorym mowilo sie, ze jest Wtyczka ze
                  sluzb bezpieczenstwa; byl lysy, mniej wiecej w naszym wieku i nosil o ile sie
                  nie myle skorzany kapelusz. Czy mozesz (mozecie) cos powiedziec o scislym
                  zarzadzie klubu ACK w tych latach(75-80)? Byly tam jakies dwie Elzbiety, jakis
                  bardzo wysoki Marek... no i kto jeszcze? Czy ci ludzie spotykaja sie z soba? No
                  i jak odnalezc w Bialymstoku samego szefa?
      • ormond Re: ACK Sepularium 09.02.03, 06:03
        O Jezu, tylko nie Izrael, bo tu zaraz Elzbieta z Oszolomem sie pojawia!!

> koncert Izraela w Aceku w 1993 do dziś wspominam jako jeden z najlepszych
        > koncertów jakie widziałem.
        • kalisia Re: ACK Sepularium 09.02.03, 15:30
          Z racji mego młodego wieku mam tylko jedno wspomnienie z ACK: dyskotekę
          elektryka, na którą nasza babska klasa została zaproszona w celu zwiększenia
          frekwencji płci żeńskiej.
          • bogo2 Re: ACK Sepularium 10.02.03, 02:17
            kalisia napisała:

> Z racji mego młodego wieku mam tylko jedno wspomnienie z ACK: dyskotekę
            > elektryka, na którą nasza babska klasa została zaproszona w celu zwiększenia
            > frekwencji płci żeńskiej.

To musialo byc rzeczywiscie niedawno, bo w czasach o ktorych wspomina Stanislawe
            (75-80), do ACK panienki lecialy jak cmy do ognia, a marzeniem kazdej
            nieopierzonej malolaty z miasta byl "bramkarz" z ACK.
            Warto rowniez, przy okazji, wspomniec, ze w tamtym okresie dzialalo w
            Bialymstoku kilka klubow studenckich - kazdy ukierunkowany i obslugujacy inne
            srodowisko. W kazdym grala inna muzyka, inne prowadzono rozmowy i inne
            przesiadywaly dziewczyny.

A jak jest teraz ?. Czy "klub studencki" jako miejsce integracji srodowiskowej
            nadal istnieje, czy to juz tylko wspomnienie przeszlosci. Innymi slowy gdzie
            sie bawi i podrywa dziewczyny bialostocki student anno domini 2003 ?
            • Gość: Makaron Re: ACK Sepularium IP: *.stnet.pl 11.02.03, 23:23
              Miło powspominać ACK. Najpiękniej było, kiedy wracało się do domu lipcowym
              porankiem, a drzewa w okolicach "Syreny" tak pięknie pachniały...Pierwszy raz
              byłem tam 17 kwietnia 1985. Grał Jarek "Cichy" Ciszewski. Tylko jedno zostało
              mi w pamięci: kolorowe światła i Genesis ze swoim hitem "Can You Here Me". A
              może to byli Mike & The Mechanics? Kto teraz spamięta...
            • ormond Re: ACK Sepularium 12.02.03, 07:36
              Nie darmo funkcjonowala ksywka ACK Kopularium.

> do ACK panienki lecialy jak cmy do ognia, a marzeniem
              kazdej
              > nieopierzonej malolaty z miasta byl "bramkarz" z ACK.
              • Gość: Stanislaw Re: ACK Sepularium IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.03, 09:30
                W Aceku bylem tez przez jakis czas bramkarzem ale krotko - chyba cos ok. 2
                miesiecy, potem okazalo sie ze mam zdolnosci plastyczne i roboty od rana do
                nocy, malowanie dekoracji, zmiany wystroju, plakaty na miescie. Jednym slowem
                PROPAGANDA. A ze pieniadze na to plynely po jedynie slusznej linii? - z SZSP -
                szajze nie. Jaka byla alternatywa? Moze koncerty i tworczosc niezalezna po
                koscielnych piwnicach? Ale chyba nie w bialym - moze Wroclaw, Wa-wa, Lublin.
                Dla nas pasjonatow tamtych lat ani kasa ani ideologia nie grala roli.
                Chcielismy byc ze soba, cos robic sobie i innym. I tlumy walily drzwiami i
                oknami do ACK; byly bez przerwy normalne diskoteki i mase koncertow. Jazz,
                blues, gospels. Zaduszki jazzowe, kabarety, zespoly. Po pewnym okresie
                adaptacyjnym dostalem czwartek - w ten dzien bylem tam dyzurnym szefem.
                Ustawialem bramkarzy i... drzalem zeby na moim dyzurze cos nie wyskoczylo -
                jakas zadyma. Ale w srodku bylo zawsze OK. Pamietam te czerwcowe noce gdy
                wychodzilo sie z huku disco na zewnatrz, gdy do odpoczynku zapraszala zroszona
                trawa koscielnego wzgorza. A tam wsrod starych owocowych drzew...
                • aand Re: ACK Sepularium 12.02.03, 09:49
                  Stachu! Obudz sie! Cos Ci sie jeszcze sni...;)
                  A tak poza tym czy moglbys wyjasnic niezorientowanemu w topografii miasta (czyt
                  warszawiakowi) gdzie to bylo/jest? :)
                  • Gość: Stanislaw Re: ACK Sepularium IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.03, 09:59
                    Bardzo proste. Jak dojezdzasz do bialego to z daleka widzisz kosciol sw.
                    Rocha.Stoi na wzgorzu i jest pierwsza rzecza jaka zobaczysz. Wiec jedz tam, w
                    kierunku kosciola, zaparkuj jak najblizej i obejdz go dookola. W pewnym
                    momencie trafisz na dziwne spodki - to sa takie duze 3 UFO, moze juz mniej jak
                    ktorys odlecial. Ten najblizszy koscielnego wzgorza to dawny ACK Sepularium.
                    • aand Re: ACK Sepularium 12.02.03, 10:23
                      Gość portalu: Stanislaw napisał(a):

> momencie trafisz na dziwne spodki - to sa takie duze 3 UFO, moze juz mniej
                      jak
                      > ktorys odlecial. Ten najblizszy koscielnego wzgorza to dawny ACK Sepularium.

Dzieki! :) A czy przy spodkach nie trzeba uwazac na lewitujace zalogi? ;) I co
                      to jest ACK? (ale ze mnie ciemniak :) )
                      • Gość: Stanislaw Re: ACK Sepularium IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.03, 10:58
                        ACK - Akademickie Centrum Kultury
                        • aand Re: ACK Sepularium 12.02.03, 11:03
                          Jaaa, naturlich, ich habe vergessen...:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka