Dodaj do ulubionych

Żydzi w Białymstoku

08.09.06, 14:29
www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060908/MAGAZYN/60907017
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: Żydzi w Białymstoku IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 08.09.06, 18:40
      no i co nam do tego? jak się nikt nie wtrąca nikt nie zaczepia to na siłę tamat
      wywołać należy? Ludize róbcie swoje!!!
    • azp11 Re: Żydzi w Białymstoku 08.09.06, 19:23
      Synagoga przy pięknej...Ciekawa sprawa. Ten budynek ma co najwyżej kilkanaście
      lat. Jak więc może być zwrócony tzw. dawnym właścicielom? Chyba że chodzi o
      odkupienie?... Czy ktoś może powiedzieć coś więcej na ten temat?
      • nekroskop88 Re: Żydzi w Białymstoku 08.09.06, 19:25
        Synagoga przy Pięknej istnieje bodajże od 1893 (to chyba nie jest kilkanaście
        lat?). Tyle, że Gmina Żydowska odsprzedała Wersalowi ten budynek, więc nie
        wiem, dlaczego stara się o jego zwrot...
        • azp11 Re: Żydzi w Białymstoku 08.09.06, 19:32
          Czytaj uważnie. Pisałem: ten budynek. To jest nowy obiekt. Nie ma więcej niż
          kilkkanaście lat.
          • nekroskop88 Re: Żydzi w Białymstoku 08.09.06, 19:34
            Ten budynek spłonął i został wyremontowany przez Wersal (dobudowali jedynie
            nowy dach), więc nie wiem czy można go uznać za nowy obiekt.
            pl.wikipedia.org/wiki/Synagoga_Piaskower_w_Bia%C5%82ymstoku
            • azp11 Re: Żydzi w Białymstoku 08.09.06, 19:44
              Z tego co ja pamiętam, w tamtym miejscu było niezłe gruzowisko. Na pewno Wersal
              nie ograniczył się do wybudowania nowego dachu.
              • nekroskop88 Re: Żydzi w Białymstoku 08.09.06, 19:45
                www.isjm.org/jhr/no2/bialy.jpg
                • fiat_lux Re: Żydzi w Białymstoku 08.09.06, 19:51
                  dobry jestes nekro :)

teraz bedzie argument - no dobra masz zdjecia ale wyglada na to robione
                  fotoszopem ;)

swoja droga nie wierze zeby cokolwiek z jakiegokolwiek budynku dla zydow w
                  bialymstoku bylo. jaki ich jest 5 czy ile tam osob, to oni sie pomieszcza na
                  dwoch lawkach w parku i wystarczy. po cholere jeszcze od tego podatki placic czy
                  biegac do biurokratow z papierami. a jak chca koniecznie dom modlitwy to niech
                  tykocin wynajmuja na ta godzine w tygodniu.

swoja droga wiem ze w okolicach bstoku jest kilka opuszczonych synagog - np ta w
                  kruszynianach jest murowa i wygladala na w calkiem dobrym stanie. wiec bylaby
                  fajna perelka - 4 glowne religie w miejscowoscie ktora jest domem dla kilkuset osob
                  • nekroskop88 Re: Żydzi w Białymstoku 08.09.06, 20:02
                    No właśnie:)
                    z jednej strony mówią, że nie ma mowy na razie o domu modlitwy, z drugiej
                    odzyskują budynki (ba! i to takie, które wcześniej sami sprzedali), żeby
                    zapewne je ponownie sprzedać, za pare lat znowu się upomną :-)
                  • azp11 Re: Żydzi w Białymstoku 08.09.06, 20:07
                    Pięciu Żydów w Białymstoku!!! Niezły numer. Oczywiście to aluzja do liczby, a
                    nie do Żydów.
                    • fiat_lux Re: Żydzi w Białymstoku 08.09.06, 20:56
                      w artykule jest napisane "cztery rodzine"
                • azp11 Re: Żydzi w Białymstoku 08.09.06, 20:10
                  To zdjęcie przedstawia tylko dwie zwnętrzne ściany. Może ktoś dysponuje jeszcze
                  jakimiś obrazkami?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka