Gość: Na Pochybel Re: Pomidor ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 20:29 pomidor Pomidor pOMidoR !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Pomidor ;) IP: *.e-wro.net.pl 19.09.06, 21:36 Dżizes,jestem tu po raz pierwszy i ostatni, czegoś takiego jeszcze jeszcze nie widziałam i nie czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Pomidor ;) 19.09.06, 21:55 Gość portalu: lulu napisał(a): > Dżizes,jestem tu po raz pierwszy i ostatni, > czegoś takiego jeszcze jeszcze nie widziałam > i nie czytałam. Lulu moja droga, specjalnie dla Ciebie: 1.www.multistudio.com.pl/portfolio/foto/pomidor.jpg 2.Pomidor uprawny (Lycopersicon esculentum) - gatunek jednorocznej rośliny warzywnej. Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej. Do Europy dotarł po 1492, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Jeszcze w XIX wieku, w niektórych krajach uważany był za roślinę trującą i uprawiany jedynie w celach dekoracyjnych. Charakterystyka Owoce Soczyste, duże jagody. W ostatnim czasie dostępnych jest wiele odmian pomidorów, o różnych kolorach i kształtach owocu. Owoce mogą mieć wielkość od 20 do ponad 100 mm średnicy. Kształt może być kulisty, wydłużony (przypominający śliwkę lub gruszkę) a także żebrowany (podobny do papryki). Barwa owocu pierwotnie i najczęściej czerwona. Występują też odmiany pomarańczowe, żółte, zielone (dojrzałe) oraz czarne. Zastosowanie * Roślina uprawna : uprawiany jest powszechnie dla soczystych owoców, bogatych w witaminy i sole mineralne. * Sztuka kulinarna : pomidory spożywane są pod różnymi postaciami: w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z ryżu. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz przeciwdziałający zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w połączeniu z tłuszczem. Dlatego też więcej tego związku będzie przyswojone w sosie pomidorowym czy sałatce z oliwą, niż w surowych pomidorach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Pomidor ;) IP: *.e-wro.net.pl 19.09.06, 22:11 Nie zajmuję się uprawą czegokolwiek, te informacje są mi naprawdę niepotrzebne. Tu raczej chodzi o coś zupełnie innego. Dawno nie widziałam czegoś tak pełnego jadu, zadawnionych nieporozumień. Nie chcę być złym prorokiem,tak jakoś przypomina mi to "kocioł bałkański". Oby nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Pomidor ;) 19.09.06, 22:20 Lulu, miła ma. Na tym forum udzielają się różni ludzie i piszą różne różności wykorzystując brak moderatora. Ale jak widzisz wypowiedź pełną jadu, to wystarczy się odwrócić i widzisz to: www.lairo.com/graphics/lilia/Lilia_2005-08-20_US-Passport_200h.jpg Albo to: galeon.hispavista.com/casiguaya/img/Jardin%20secreto%20en%20violetas%20de%20lilia.jpg Nie bądź taką pesymistką. A jak już ogarnie Cię białostockoforumowe zwątpienie i wczenojesienna chandra, to poproś by Morfi zaśpiewał Ci kołysankę. To pomaga :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Pomidor ;) IP: *.e-wro.net.pl 19.09.06, 22:51 Chciałabym,abyś wiedział,że nie traktuję tego regionu jako Polski kat.B. Przez wiele lat ,ok.10 jezdziłam służbowo do cukr.Łapy, to ok.20 min. od Białegostoku. Tak miłych i serdecznych ludzi,których spotykałam na tej trasie, w żadnym innym regionie nie trafiło mi się spotkać. Zostałam tam przyjęta z wielką gościnnością,inna sprawa to to ,że nie zadzieram nosa,żadna ze mnie pańcia. Ale faktem jest,że to co teraz poczytałam na waszym formum, nie napawa żadnym optymizmem. Pozdrawiam mimo wszystko,niech słońce świeci dla nas wszystkich!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Pomidor ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:08 Co to znaczy Polska B???Coś piszesz o Białostocczyżnie???Widzę b.stare przyzwyczajenia. POMIDOR,POMIDOR,POMIDOR.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Pomidor ;) IP: *.e-wro.net.pl 19.09.06, 23:37 A ja widzę b.stare kompleksy,bez obrazy. Nie doczytałaś listu do końca,b.dobrze wyrażam się o ludziach z Twojego regionu. Ale nic na to nie mogę poradzić,że wiele osób w całym kraju tak ten region postrzega. I nie mają racji,wiele serdeczności doznałam od Was,nie zaliczam się do osób,które tego nie doceniają. Jeszcze raz przeczytaj mój post,tak na spokojnie, bez zbędnych emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Pomidor ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 00:04 Mój syn ma 18-cie lat.Jest obywatelem Świata i nie rozumie podziałów.Ja też!! Nie jest ważne kto kogo lubi,czy nie.Nie ma to żadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Pomidor ;) 20.09.06, 18:26 Gość portalu: lulu napisał(a): > Chciałabym,abyś wiedział,że nie traktuję tego regionu > jako Polski kat.B. > Przez wiele lat ,ok.10 jezdziłam służbowo do cukr.Łapy, > to ok.20 min. od Białegostoku. > Tak miłych i serdecznych ludzi,których spotykałam na tej trasie, > w żadnym innym regionie nie trafiło mi się spotkać. > Zostałam tam przyjęta z wielką gościnnością,inna sprawa > to to ,że nie zadzieram nosa,żadna ze mnie pańcia. > Ale faktem jest,że to co teraz poczytałam na waszym formum, > nie napawa żadnym optymizmem. > Pozdrawiam mimo wszystko,niech słońce świeci dla nas wszystkich!!. I w regionie się tak naprawdę wiele nie zmieniło. Nadal spotkasz życzliwych ludzi, gotowych bezinteresownie poświęcać swój czas. Nie sądź po tym , jak wygląda forum, bo zagnieździło się tu wiele trolli, które karmią się tym, co Cię odrzuca. Kiedyś i tu było inaczej. Cieplej, serdeczniej, po prostu normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Pomidor ;) IP: *.e-wro.net.pl 20.09.06, 23:19 Miło rozmawiać z ciepłym człowiekiem, nie generalizuję tego forum,faktem natomiast jest, że pozwoliliście zdominować to forum ludziom, którzy nie zasługują na nic..no może najwyżej na to, żeby zostać laureatami nagrody Darwina.. Nasz wrocławski admin jest bezkompromisowy, ludzie w ten sposób piszący szybko trafiliby tam, gdzie ich miejsce..czyli na dno kanału. Osobiście i serdecznie Cię pozdrawiam,cała Polska to Twój i mój kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Pomidor ;) 20.09.06, 23:51 no tak, ale jak się pozbyć takich ludzi?? Ignorowanie ich nie pomaga, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto z nimi będzie rozmawiał, polemika też nie pomaga. A ostatnio ponad połowa postów na tym forum, dityczy samego forum (po co?) zamiast spraw regionu i społeczności lokalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Pomidor ;) IP: *.e-wro.net.pl 21.09.06, 00:11 Admin nie może być bezradny,czy zalogowany, czy gość forum, musi mieć uprawnienia do kasowania wątków czy też wypowiedzi naruszających regulamin!. A ten jest jasno określony. Po prostu wycina się takie wypowiedzi,i nie ma z kim dyskutować. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Pomidor ;) 21.09.06, 08:59 To wszystko prawda, tylko oparta na błędnym założeniu, że jest tu jakiś admin. Czy leci z nami pilot? Nie... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Pomidor ;) 21.09.06, 09:50 dokładnie. Admina nie ma od początku czerwca. Kiedy byłem moderatorem denerwowało mnie, że główny również tu szlał, wycinał wątki, które w moim przekonaniu powinny być na FB, potem ja brałem za niego baty na forum. Kiedy zrezygnowałem, to on też jakoś zniknął. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Pomidor ;) 21.09.06, 10:40 Zapraszam do siebie. Ostatnio nie mam za wiele czasu, ale póki co nie ma problemów z koniecznością wycinania postów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilar dzięki IP: 212.33.72.* 21.09.06, 13:31 zaproszenie, może wpadnę. Jak na razie korzystam ze spokoju na KK:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Pomidor ;) IP: *.e-wro.net.pl 20.09.06, 00:24 To wspaniała wiadomość,że wystarczy kołysanka:-))). Poczytaj całość tego wątku, co zrobić,żeby zawartość moich wypowiedzi nikogo nie urażała. Mam niejakie wrażenie,że lepiej zrobię, nie zabierając tu wiecej głosu. Może nie wszystko rozumiem,ale ludzie mi są tutaj naprawdę bliscy. Pozdrawiam z dalekiego Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Pomidor ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 00:28 nie rozumiem---o co chodzi z ta kołysanką????!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Pomidor ;) IP: *.e-wro.net.pl 20.09.06, 00:46 Musisz się trochę cofnąć do treści,listy i odpowiedzi się czasowo mijają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Pomidor ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 01:48 a moze my Niewiasty--zjednoczmy się!!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Pomidor ;) 19.09.06, 22:20 To chyba już przeszłość, lulu. Wkrótce wszystko wróci do normy - wprawdzie też marnej, ale zawsze normy. pomidor Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Buahahahahaha,a to Ci dopiero 19.09.06, 22:21 jadu????hihihihi,ale żeś mnie rozbawiła;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Buahahahahaha,a to Ci dopiero IP: *.e-wro.net.pl 19.09.06, 23:06 A co takiego tam,że tak powiem, widzisz zabawnego??. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona a gdzie morfeusz??? 20.09.06, 00:36 Ty tam morfeusz przestań heinekeny ćwiczyć i zajmij się wreszcie czymś pożytecznym. Czy może być lepszy duet niż morfeusz i lulu? Ale jak morfeusz pójdzie lulu, to on straci, nikt inny. A lulu zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: a gdzie morfeusz??? IP: *.e-wro.net.pl 20.09.06, 01:06 Ach,Morfi,to ten znany bałamut wrocławianek. Czy mówimy o tej samej osobie?. Ale co on tak ćwiczy Heinekeny,no przecież to piwo daje paloną gumą... Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: a gdzie morfeusz??? 20.09.06, 01:36 Ależ tak - to ten sam playboy piwny, który codziennie życzy białostoczanom dobrej nocy a wrocławiance jakoś nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: a gdzie morfeusz??? IP: *.e-wro.net.pl 20.09.06, 18:54 Wrocławiankom też często życzy dobrejnocki! Trzeba przyznać,że niezły z niego czaruś:-)). Nawet niektóre wrocławskie męskie,gorace głowy cosik się na niego szykowały. Coś przebąkiwali,że ten cały Morfi zagarnia najlepsze sztuki pod siebie,nie nie,wróć, dla siebie. Ostrzec go nie zaszkodzi:-)). Pozdrawiam wszystkich białostockich,sympatycznych forumowiczów. Moc niech będzie z Wami!!. Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: a gdzie morfeusz??? 20.09.06, 19:13 Mnie bohatera,prądem ? I Ty Duchu Zenona przeciwko mnie :( Bad... Kardioloszko mojego serca,kcesz żebym mniał zawał... aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa niech to kule biją Pomidorowa Wam wyszła bez ryżu z tego wątku,ot co...! Heinekeny phi... Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: a gdzie morfeusz??? 20.09.06, 19:23 Ależ ja nie przeciwko tobie, tylko w trosce o ciebie, morfi - żebyś zimnym piwem gardła nie przeziębił a ciepłe z kolei może gębę wykrzywić. i nie phi, tylko pssst Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: a gdzie morfeusz??? IP: *.e-wro.net.pl 20.09.06, 19:37 Oj Morfi,Morfi nie lamentuj taaak.... Przecie wszystkie ludzie światowe wiedzą,że z pomidora najlepsza jezd i będzie "krwawa maryśka" a nie tam jakaś pomidorowa i do tego jeszcze z ryżem..błee Heinekeny zawsze miałam w głębokim poważaniu, własnie się do sklepu wybieram po dwa wrocławskie piasty, wziać też dla Ciebie?... Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Pomidor ;) 21.09.06, 00:20 Lulu napisała dzisiaj: Polska jest moim i twoim krajem. (to prawda,dobrze że parę osób myśli w podobny sposób) Czasami jednak czuję się w "niej", jak Franek Dolas,który na pytanie kolegów: O jaką Polskę chcesz walczyć... -odpowiada- O jaką Polskę??? O jaką?... Przecież Polska jest tylko Jedna. Dobranoc Państwu Dylemat sł. J.Kaczmarski muz. Z.Łapiński W tej kamienicy, w której syn mój razem ze mną żył, Drewniane schody, brudne ściany, kibla biel. Mieszkał przez ścianę jakiś podejrzany dla mnie typ, No, ale ja byłem w AK - a on w AL. Na schodach mijaliśmy się nie mówiąc sobie nic. Dopóki noża w brzuch nie wsadzi - wszystko gra! A wszystko nas dzieliło - łączył nienawistny fryc, No, ale tamten był w AL - a ja w AK. Spotkania nielegalne tam za ścianą raz po raz, A ja nic na to nie poradzę choć w łeb strzel! Bo przecież Niemca nie nasadzę na sowiecki zjazd, Nawet jeżeli ja w AK, a on w AL. W tym czasie syn mój, Józef, znikał z domu dzień za dniem, A od nieszczęścia strzegłem go, Bóg prawdę zna! Wtem widzę: stoi w drzwiach sąsiada z rozpalonym łbem, Choć tamten przecież był w AL - a ja w AK. Zerżnąłem pasem syna, miał już siedemnaście lat, Najlepszy wiek, żeby najgłupszy wybrać cel - Chcesz walczyć - walcz! Ale jak Polak, nie jak kat! Przecież twój ojciec jest w AK - a on a AL! Syn spojrzał na mnie i powiada, że chce Niemca bić, I że Polaka powołanie dobrze zna. A w czyim spełni je imieniu - nie robi mu nic, Że był w AL - więc może też być i w AK A czas się zbliżał, każdy czuł, że już nam ziemia drży I okna domów cieły świat jak okna cel! Tamci do lasu szli, a na ulice szliśmy my, Bo my w AK - a oni byli wszak w AL! No i się stało, co się stało, co się miało stać, I syn mój zginął - ciężko rzec - pierwszego dnia. Nie trzeba było mi chłopaka do Powstania brać, No, ale nie był już w AL - już był w AK. Ktoś powie - nie on jeden! Tak, lecz dla mnie właśnie on! Nieszczęścia jakoś sprawiedliwiej, Boże - dziel! Byleby żył! Za wcześnie Panie Twój ogląda tron! Byleby żył! Niechby już sobie był w AL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Pomidor ;) IP: *.e-wro.net.pl 22.09.06, 18:46 No nieeee,Morfi nie puszczaj mi tu takich serceszczypatielnych kawałków,potem spać nie mogę, śnią mi się pola pomidorów w Hiszpanii, rzecz jasna do zbierania.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: video W przerwie, przekąseczka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 18:20 Przekąseczka? wegetarianizm.net/img/meat.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: W przerwie, przekąseczka? 21.09.06, 18:21 Pyszne. Masz coś na dokładkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: video Do zewsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 18:33 Tak, mam specjalnie dla Ciebie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=48826121&a=49016176 Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Do video 21.09.06, 18:38 Ale ja mówiłem o jedzeniu, a nie o indoktrynacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: video Do zewsi Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 18:43 brainstorm, zewsi, nie tylko indoktrynacja przewrażliwiony jesteś, zewsi pomodor Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Do zewsi Re: 21.09.06, 18:45 No to daj jakieś fajne zdjęcie z jedzeniem. Pora kolacji się zbliża. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: video Deserek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 18:31 Deserek? wegetarianizm.pl/upload/dl/thumbs/61.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Pomidor ;) IP: *.e-wro.net.pl 22.09.06, 10:32 Witajcie! Na wrocławskim forum Andrzej Lepper zyskał ksywke "Andy Warhol" ,a to ten od zupy pomidorowej w puszce. Wprawdzie nie ta klasa i styl,ale namieszał w tej pomidorowej,że aż wykipiała??:)) A mnie jest szkoda lata.. Odpowiedz Link Zgłoś