Dodaj do ulubionych

Granca w Zubkach

IP: *.piasta.pl 10.03.03, 17:54
Mam dla was zdjęcie pod mostem z Zubkach Czy ktoć z was był po tamtej
stronie ? i jak daleko biegnie a raczej biegł tor ? Zdjęcie jest dosłownnie
przed granicą

republika.pl/pioterr/rozne/granica_w_Zubkach_Bial_2001.jpg
Obserwuj wątek
    • Gość: kira Re: Granca w Zubkach IP: *.grajewo.net 29.03.03, 11:43
      Tak się szczęśliwie składa,że to są w przybliżeniu moje rodzinne strony.Ten
      most z archaicznym już nieco napisem "mir"znajduje się nie w Zubkach,ale raczej
      niedaleko wsi Gobiaty.Nie wiem dokładnie,dokąd prowadzą tory,ale mogę
      spytać.Swoją drogą ,urocze miejsca.Jak tam trafiłeś?Poadrawiam
      • kuala_lumpur Re: Granca w Zubkach 29.03.03, 13:21
        Cze!

Tor biegnie dalej, w stronę Baranowicz. Linię zbudowano jeszcze w XIX wieku.
        Po stronie białoruskiej tor istnieje. W latach 70ych jeździły tam normalne
        towarowe pociągi. Koło Zubek, w lesie, była stacja przeładunkowa - słyszałem,
        że powoli miejscowi (konkurując z kolejarzami) ją rozbierają. Może już
        rozebrali...
        • Gość: Fagas Re: Granca w Zubkach IP: 213.29.73.* 29.03.03, 17:15
          Pociągi międzynarodowe (towarowe) jeździły tą trasą do końca lat 80-tych.
          Oficjalnie Zubki Białostockie figurują jako przejście graniczne, ale nic juz
          tamtędy nie jeździ. Najlepiej mozna to zobaczyć na przejeździe kolejowym na
          południe od wsi Gobiaty, gdzie powyższa linia kolejowa (jest to kilkaset metrów
          od granicy, w pobliżu wspomnianego mostu) krzyżuje się ze żwirową drogą
          prowadzącą do Jałówki. Są tam dwa torowiska normalno- i szerokotorowe
          prowadzące do Zubek Białostockich. Oba zasypane żwirem, zarastające,
          rdzewiejące... Smutny, sentymentalny widok....
          Trochę dalej na zachód, w okolicach Straszewa są w lesie rampy przeładunkowe
          (zarówno na północ jak i południe od torowiska). Miały one służyć celom
          militarnym, żeby nasi Radzieccy Przyjaciele mogli przeładowywać czołgi i inne
          żelastwo. W tej chwili torowiska są całkowicie pozarastane, choć jeszcze
          istnieją. Pomiędzy pokładami wyrosły już całkiem grube sosny. Rampa
          przeładunkowa też jeszcze istnieje, ale coraz bardziej nadgryza ją czas...
          Są to naprawdę piękne miejsca... Zaduma człowieka tam ogarnia, gdy pomyśli, że
          zasuwały tamtędy pociągi, pracowali ludzie, a teraz to wszystko niszczeje...
          (byłem tam na rowerkach z Białegostoku wiele razy).
          Może znacie jeszcze inne fajne miejsca kolejowe o historycznym charakterze w
          Białymstoku lub okolicach, jak na przykład nieistniejąca juz bocznica kolejowa
          do starej Elektrowni przy ul. Elektrycznej (ciągnąca się od ul. Ciołkowskiego)?
          Kiedy ona powstała, kiedy "rozkwitała", kiedy ją rozkręcono?
          Analogiczna sytuacja w Dojlidach (Zakłady Mięsne, Sklejki, Browar)...
          To samo w Fastach....
          Kto coś wie o tych arcyciekawych torowiskach (i innych) niech pisze...
          Trzymajta sie. Dzięki.
          • Gość: |andy| Re: Granca w Zubkach IP: *.com / 192.168.4.* 29.03.03, 18:36
            Dzisiaj rano byłem w okolicach Zaścianek i się troche zdziwiłem, bo przy
            posterunku bocznicowym stały 4 lokomotywy bez oznaczeń PKP, wiesz może do kogo
            należą? Ostatnio polubiłem jeździć w okolicach dw. Fabrycznego i dalej wzdłóż
            torów w stronę Zubek. A jeśli chodzi o jakieś bocznice to chętnie też się
            dowiem, jest ładna pogoda, mógłbym gdzieś pojechać. Kiedyś był tor przy ul.
            Wiatrakowej (prowadziła do budynku, w którym chyba był przechowywany gaz do
            semaforów, jak jeszcze były nim oświetlane). Niestety tory są już rozebrane,
            ale budynek stoi. Jutro siętam przejdę i zobacze co jest w środku jeżeli da się
            wejść, chociaż myślę że oprócz butelek wiele tam nie znajde.

Pozdrawiam
            Andrzej
            • Gość: Gupik@piasta.pl Re: Granca w Zubkach IP: *.piasta.pl 31.03.03, 15:45
              Te Loki co stoją na posterunku ja i sam posterunek nalerzą do Zakładów
              Mięsnych, ale tam już chyba tory rozebrano, niedaleko była jeszcze bocznica
              bazy paliw CPN teraz ORLEN, ale ją też zlikwidowali, a bazę przeniesli do Sokó
              łki. oprucz tego jest jeszcze Bocznica do Sklejek i Browaru, ale chyba nie
              urzywana teraz. poza tym jeszcze była baza paliwowa w Waliłach, ale chyba też
              zlikwidowana, moze ktoć z was wie soc więcej o tej ciekawej linii kolejowej
              Białystok-Zubki ?
              • Gość: |andy| Re: Granca w Zubkach IP: *.com / 192.168.4.* 31.03.03, 17:57
                Gość portalu: Gupik@piasta.pl napisał(a):

> Te Loki co stoją na posterunku ja i sam posterunek nalerzą do Zakładów
                > Mięsnych, ale tam już chyba tory rozebrano, niedaleko była jeszcze bocznica
                > bazy paliw CPN teraz ORLEN, ale ją też zlikwidowali, a bazę przeniesli do
                Sokó
                > łki. oprucz tego jest jeszcze Bocznica do Sklejek i Browaru, ale chyba nie
                > urzywana teraz. poza tym jeszcze była baza paliwowa w Waliłach, ale chyba też
                > zlikwidowana, moze ktoć z was wie soc więcej o tej ciekawej linii kolejowej
                > Białystok-Zubki ?

Dzięki za info o tych lokach, myślałem, że to teren PKP. Swoją drogą to sam
                chętnie dowiedziałbym się czegoś ciekawego na temat tej linii. może jest gdzieś
                jakieś fajne miejsce, gdzie możnaby było porobić zdjęcia?

Pozdrawiam
                Andrzej
                • Gość: Gupik@piasta.pl Re: Granca w Zubkach IP: *.piasta.pl 31.03.03, 18:51
                  Obadaj lepiej linię do Zubek, bardzo mnie interesuje kawałek od Zubek do
                  Granicy, a jeszcze bardziej co można zobaczyć za tą bramą na granicy tzn,
                  jakie ta są widoki ? a tymi bocznicamy to nie zawracaj sobie głowy. a może
                  ktoć wie jaka jest sytuacja na stacji w Zubkach ?
                  • Gość: |andy| Re: Granca w Zubkach IP: *.com / 192.168.4.* 31.03.03, 18:59
                    Gość portalu: Gupik@piasta.pl napisał(a):

> Obadaj lepiej linię do Zubek, bardzo mnie interesuje kawałek od Zubek do
                    > Granicy, a jeszcze bardziej co można zobaczyć za tą bramą na granicy tzn,
                    > jakie ta są widoki ? a tymi bocznicamy to nie zawracaj sobie głowy. a może
                    > ktoć wie jaka jest sytuacja na stacji w Zubkach ?

Do tych Zubek dojeżdża jakiś PKS? Bo rowerem raczej się tam nie wybiorę, a
                    samochodem narazie nie mam możliwości, a chętnie bym się przejechał.

Pozdrawiam
                    Andrzej
                    • Gość: Gupik@piasta.pl Re: Granca w Zubkach IP: *.piasta.pl 31.03.03, 19:25
                      PKS - sem to raczej nie dojedzieć bo nie jezdzi tam, A ja mieszkam 100 metrów
                      od Dworca Fabrycznego PKP, bo na Towarowej, i jeszcze pamiętam jak do Zubek
                      dnem i nocą zasuwały składy Towarowe, czasamy nawet z dwoma Lokamy, to było 10
                      lat temu, A teraz ? Pusto. To były czasy.
                    • Gość: KIRA Re: Granca w Zubkach IP: *.grajewo.net 01.04.03, 07:15
                      Gość portalu: |andy| napisał(a):

> Gość portalu: Gupik@piasta.pl napisał(a):
                      >
                      > > Obadaj lepiej linię do Zubek, bardzo mnie interesuje kawałek od Zubek do
                      > > Granicy, a jeszcze bardziej co można zobaczyć za tą bramą na granicy tzn,
                      > > jakie ta są widoki ? a tymi bocznicamy to nie zawracaj sobie głowy. a może
                      >
                      > > ktoć wie jaka jest sytuacja na stacji w Zubkach ?
                      >
                      > Do tych Zubek dojeżdża jakiś PKS? Bo rowerem raczej się tam nie wybiorę, a
                      > samochodem narazie nie mam możliwości, a chętnie bym się przejechał.
                      >
                      > Pozdrawiam
                      > Andrzej
                      ANDRZEJU,OCZYWIŚCIE,ŻE TAK,TYLE,ŻE DO WSI ZUBKI/DO STACJI TO ZUPEŁNIE
                      NIEDALEKO,NAPISZĘ WIĘCEJ,GDY WRÓCĘ Z ZAJĘĆ,POZDRAWIAM
                      • Gość: |andy| Re: Granca w Zubkach IP: *.com / 192.168.4.* 01.04.03, 07:41
                        Gość portalu: KIRA napisał(a):

> ANDRZEJU,OCZYWIŚCIE,ŻE TAK,TYLE,ŻE DO WSI ZUBKI/DO STACJI TO ZUPEŁNIE
                        > NIEDALEKO,NAPISZĘ WIĘCEJ,GDY WRÓCĘ Z ZAJĘĆ,POZDRAWIAM

Dziękuję i czekam niecierpliwie :-)

Pozdrawiam
                        Andrzej
    • ralston Re: Granca w Zubkach 30.03.03, 18:56
      Jeździłem tam kiedyś na grzyby. Wtedy jeszcze torowiska były sprawne. Pociągi
      jeździły. Po drugiej stronie bramy nigdy nie byłem, ale grzybiarze nieraz
      straszyli się nawzajem opowieściami, że ruscy pogranicznicy czasami lubili
      przechodzić na polską stronę i łapać jakiegoś grzybiarza. Wlekli go potem do
      stanicy i meldowali, że przekroczył granicę. Dostawali za każdego złapanego
      trzy dni urlopu...
    • Gość: Oszołom z RM Re: Granca w Zubkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.03, 17:48
      Jakie fajne wygnajewo! To u was jest jak Na Białorusi?
      • Gość: Gupik@piasta.pl Re: Granca w Zubkach IP: *.piasta.pl 01.04.03, 16:02
        Podobno jeszcze kiedyć kolejarze którzy mieli okazję przekraczać granicę
        słurzbowo, przemicali w Lokomotywach spiritus i papierosy, czy to prawda ?
        • Gość: Gupik Re: Granca w Zubkach IP: *.piasta.pl 03.04.03, 17:26
          Mam jeszcze jeden pomisł, Ta linia kolejowa prowadzi do Wołkovijska i dolej do
          Minska, problem związany z przeładunkiem towaruw za wagonu polskiego 1435mm,
          na wagon szerokotorowy 1520mm. mozna rozwiązać przez zainstalowanie na granicy
          torowego stanowiska przestawczego SUW 2000, przez co bedzie możliwość wysłania
          polskiego pociągu w dowolne miejsce na Białorusi i dalej do Rosji i odwrotnie
          bez konecznośći przeładunku towarów czy tez zmniany zestawuw kołowych. wtedy
          można było pomisleć o ponownym otwarciu tej linii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka