Gość: bj IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.03, 11:14 Czy rodzine powinni mieć prawo do dowolnego nadawania imion swoim dzieciom? Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex.4 Re: Dowolne imię? 20.03.03, 11:22 A kto ma imie nadawać..... Pytanie jest oczywiście czy powinny być regulacje w tej materii. Chyba tak. W końcu ile upokorzeń dziecko potrafi czasami znieść od rówieśników bo nazywa się Petroniusz albo Filomena Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: Dowolne imię? IP: 212.33.74.* 20.03.03, 15:38 jak ktos z doroslych jest na tyle glupi ze wysmiewa oryginalne imie to co sie dzieciom dziwic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bj Re: Dowolne imię? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.03, 19:57 Nie chodzi mi o imiona oryginalne, o takie, które faktycznie są imionami, nigdyś nawet popularnymi. Mam raczej na myśli pasję nadawania dzieciom imion typu Filiżanka, Szuflada i Skaner... czy rodzice powinni mieć prawo zupełnej dowolności w doborze imion dla swojej pociechy? I co by z tego wynikło? Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Dowolne imię? 20.03.03, 21:10 Gość portalu: bj napisał(a): > Czy rodzine powinni mieć prawo do dowolnego nadawania imion swoim dzieciom? > Co o tym myślicie? Definitywnie nie. Nasze społeczeństwo często (niestety) wyśmiewa różne obecnie dość już egzotyczne imiona (Telimena, Filomena, Onufry, itd. - tych dwóch pierwszych imion nawet nie ma w słowniku MS Worda). A jeśli chodzi o udziwnienia (wspomniane Skanery, Szuflady) to uważam, że takie skrzywdzone dzieci (gdyż to już definitywnie jest krzywda, skoro rodzic nadaje imię, z którego definitywnie (niestety) będą się śmiać) powinny mieć prawo do zmiany imion swoich rodziców na jeszcze głupsze. :) PS: Pytanie do Saunne: Czy w polskim prawie istnieje coś takiego jak Księga Imion Dozwolonych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annabl Re: Dowolne imię? IP: *.arch.pw.edu.pl 21.03.03, 10:12 Jest takie jedno imie. Dla dziewczynki.... Tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Dowolne imię? 21.03.03, 15:42 Kiedyś pewien świeżo upieczony tatuś chciał swojej córce nadać imie kurtyzana, gdyż widział w tv śliczna pania o tym imieniu. Dopiero w urzędzie wytłumaczono mu co te imie znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Dowolne imię? 21.03.03, 18:29 To Kurtyzanna miało być. Zwykła Anna była za mało atrakcyjna dla tatusia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: Dowolne imię? IP: 212.33.74.* 21.03.03, 18:32 hihi tez mi sie przypomnial Mis i Tradycja. Rals Anny sa bardzo atrakcyjne, zawsze i wszedzie, nawet przy kopaniu rowow :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Dowolne imię? 21.03.03, 18:50 Ależ Aniu wiem o tym doskonale, tylko ten tatuś nieszczęsny nie wiedział :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ivan.lukov Re: Dowolne imię? 21.03.03, 19:52 a propos szuflad i skanerow: fajne imiona dla pieskow: "Uwazaj, bo jak moj Skaner cie przeskanuje, to nie bedziesz wiedzial, gdzie gora, a gdzie dol" Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Dowolne imię? 21.03.03, 19:59 ale przekaz "kocham cie moja szufladeczko" brzmi kretyńsko..... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Dowolne imię? 21.03.03, 22:36 alex.4 napisał: > ale przekaz "kocham cie moja szufladeczko" brzmi kretyńsko..... > Pozdr Masz rację: "kocham Cię moja pieluszko" brzmi dużo lepiej. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Dowolne imię? 21.03.03, 20:08 A anny sa a trakcyjne czyli maja coś wspólnego z pociagiem. Np czuje sie do nich pociag..... :)))), albo ustawia sie kolejka.....:))))))) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Dowolne imię? 21.03.03, 22:40 alex.4 napisał: > A anny sa a trakcyjne czyli maja coś wspólnego z pociagiem. Np czuje sie do > nich pociag..... :)))), albo ustawia sie kolejka.....:))))))) Albo stawia się kolejkę (oczywiście niejedną) i można ją potem skierować na złe tory. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: Dowolne imię? IP: 212.33.74.* 22.03.03, 15:26 hihi Chlopaki zaraz Wam wyjdzie ze Anny to lokomotywy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Dowolne imię? 22.03.03, 15:43 Ale Anno nie obrażaj się, my prowadzimy rozważania czysto teoretyczne bez podtekstów do konkretnych osób :) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: Dowolne imię? IP: 212.33.74.* 22.03.03, 17:15 dobra dobra i tak wiem ze Wam o Jagiellonke chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Dowolne imię? 22.03.03, 18:11 Jagielonke? Oceniasz ze jesteśmy z III ligi.... :) A my czujemy sie ekstaklasą..... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Dowolne imię? 22.03.03, 18:30 He, he Bj czyzby mgr Suwaj zapowiedziala na przyszle cwiczenia z prawa administracyjnego dyskusje na temat wolnosci wyboru imienia dla dziecka (na podst. ustawy o nadawaniu imion i nazwisk)? :))) Pamietam, ze w ubieglym roku mielismy z tym niesamowita zabawe :))) Freewolf: jest cos takiego jak ksiega imion. Znajduje sie ich tam, o ile dobrze pamietam, ponad 600 (takze tak oryginalne jak Euzebia, Filomena czy Onufry). Nie jest jednak tak, ze rodzice maja zupelna swobode w wybieraniu imienia dla swojej pociechy. Ustawa o aktach stanu cywilnego naklada na kierownika Urzedu Cywilnego (wydaje metryke) obowiazek czuwania nad tym, zeby imie nie bylo upokarzajace, hanbiace, z nie polska pisownia (nie dotyczy to sytuacji, gdy jedno z rodzicow jest cudzoziemcem) itd. Jesli uzna on, ze imie spelnia takie przeslanki moze odmowic nadania. Rodzic ma prawo odwolac sie od tej decyzji do sadu rodzinnego. W praktyce duzo wiec zalezy od przytomnosci umyslu urzednika i jego zdolnosci przekonywania. Z tego co wiem zyja w Polsce osoby, ktorych rodzice uraczyli imionami: Isaura czy Prala. Nic jednak straconego: imie i nazwisko mozna zmienic. To drugie nie tylko przez slub. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bj Re: Dowolne imię? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 18:47 Zgadza się, wspaniała mgr Suwaj znęca się nad nami regularnie raz w tygodniu. I tym razem będzie to debata osffordzka na ten właśnie temat. Szukam wśród Was inspiracji do argumentowania p-ko tej tezie :-) Dzięki za wszystkie wypowiedzi... łącznie z tą o Annie-lokomotywie... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Dowolne imię? 22.03.03, 19:04 :))) a mieliscie juz nagrywanie kamera albo organizowanie demonstracji? :))) Co do argumentow przeciw: byl kiedys (chyba w 2001r.) swietny artykul na ten temat w Polityce. Moze poszukaj w archiwum? Poza tym: - mozesz powolac sie na wyrazona w Konstytucji zasade poszanowania godnosci czlowieka - wyjasnic pojecie wolnosci - gdzie sie zaczyna i gdzie konczy - siegnij do kodeksu rodzinnego i opiekunczego - opieka nad dzieckiem - przesladowanie psychiczne z KK Postaraj sie aby Twoja wypowiedz byla zwiezla ale ladnie wyrazona. Pocwicz z glosem. Jesli sie wszyscy postaracie moze byc super :) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Dowolne imię? 22.03.03, 19:07 Gość portalu: anka1 napisał(a): > hihi Chlopaki zaraz Wam wyjdzie ze Anny to lokomotywy :))) Zdecydowanie nie. Mam pociąg do lokomotywy brzmi trochę głupio. Mam pociąg do ciuchci byłoby o wiele lepsze. :D Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Dowolne imię? 22.03.03, 19:12 Gość portalu: anka1 napisał(a): > hihi Chlopaki zaraz Wam wyjdzie ze Anny to lokomotywy :))) Anna, You come and ask me, girl, To set you free, girl, You say he loves you more than me, So I will set you free, Go with him. Go with him. Anna, Girl, before you go now, I want you to know, now, That I still love you so, But if he loves you mo', Go with him. All of my life, I've been searchin' for a girl To love me like I love you. Oh, now.. But every girl I've ever had, Breaks my heart and leaves my sad. What am I, what am I supposed to do. Anna, Just one more thing, girl. You give back your ring to me, and I will set you free, Go with him. Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Dowolne imię? 22.03.03, 19:42 alex.4 napisał: > Widać przyszła wiosna....... > Pozdr Małe sprostowanie, zamiast Anna powinno być Magda, ale chciałem zostawić tekst oryginalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bj Re: Dowolne imię? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.03, 19:06 Saunne, naprawdę wielkie, wielkie dzięki!!! :-) Dziękuję z opóźnieniem, ale dopiero dziś zajrzałam tu ponownie - naprawdę jesteś świetna :-) Nie mieliśmy jeszcze zajęć z kamerą... a myślisz, że w tym roku też będą? Demonstrację już robiliśmy wypadła świetnie, z przemówieniem i transparentami :- ) Jeszcze raz wielkie dzięki i... może do zobaczenia na korytarzu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Re: Dowolne imię? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 20:19 Gość portalu: bj napisał(a): > Saunne, naprawdę wielkie, wielkie dzięki!!! :-) Dziękuję z opóźnieniem, ale > dopiero dziś zajrzałam tu ponownie - naprawdę jesteś świetna :-) :))) > Nie mieliśmy jeszcze zajęć z kamerą... a myślisz, że w tym roku też będą? pewnie! Moja grupa miala je chyba pod konec kwietnia. Dobrze jest ubrac sie wtedy na jasno - ladniej to potem wyglada (bo bedziecie te nagrania potem wspolnie ogladac...) > Demonstrację już robiliśmy wypadła świetnie, z przemówieniem i transparentami : w tamtym roku jakas grupa zlozyla wniosek do UM... > Jeszcze raz wielkie dzięki i... może do zobaczenia na korytarzu :-) :) do zobaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Alex, Free IP: 212.33.74.* 25.03.03, 08:45 chodzilo o A. Jagiellonke :) lokomotywa do pociagu pasuje jak malo co, w koncu nie ma pociagu bez lokomotywy :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
akir Imie 25.03.03, 09:07 Mój ojciec studiował w Leningradzie, razem z nim na roku był Melsor , co było skrótem od Marks, Engels, Lenin, Stalin, Oktiaborskaja Rewolucja. Pozdrowienia Akir -------------------------------------- pl.wikipedia.com Razem wiemy wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Imie 25.03.03, 17:27 Tak samo w czasach rewolucji francuskiej powstały imiona które miały być wyrazem powstania nowego świata i odejścia starego w zapomnienie. Naszczęście również one szybko przemineły Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: Imie IP: *.17.79.204.lifespan.org 25.03.03, 22:47 Ja rowniez mam pacjentow o wdziecznych imoinach Marklen (Marks-Lenin), Ninel (Lenin wspak)itp. akir napisał: > Mój ojciec studiował w Leningradzie, razem z nim na roku był Melsor , co było > skrótem od Marks, Engels, Lenin, Stalin, Oktiaborskaja Rewolucja. Pozdrowienia > > Akir > -------------------------------------- > <a href="http://pl.wikipedia.com"target="_blank">pl.wikipedia.com</a> > Razem wiemy wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Alex, Free 25.03.03, 17:29 O ta to miała pecha. Ona chciała zostać meżatką, ale te cierpienie nier było jej dane. Dopiero gdy była bardzo przedojrzała wydano ją Stefana Batorego, choć z tego seksu nie było. Smutne, ale prawdziwe.... :) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: Alex, Free IP: 212.33.74.* 26.03.03, 13:17 tak to jest jak ma sie za duzo siostr i jedynego brata-krola na dodatek:) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Alex, Free 26.03.03, 18:47 Albo nie umie się prowadzic polityki dynastycznej. Jagiellonowie byli z tego znani.... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś