Gość: LT. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 16:30 Gratulujemy Białemustokowi nowego Metropolity !!! Ks. Bp Ozorowski to dobra nominacja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nekroskop88 Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 21.10.06, 16:44 Wszyscy będą lepsi od "budowniczego" Ziemby. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 21.10.06, 17:21 Mam nadzieję, że nowy abepe stwierdzi, że jest już za dużo kościołów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sluga Bozy Matwiej Re: Gratulujemy nowego Metropolity! IP: 62.6.139.* 21.10.06, 19:15 A czy on nosi jarmulke? Gdzies slyszalem, ze ten slynny Zyd, Wojtyla, zarzadzil ze od biskupa wzwyz tylko nasi maja prawo w myckach za purpuratow biegac. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 21.10.06, 20:01 Jakie doborowe towarzystwo - nekro, stefan białystok, gruby fatso vel matwiej, vel czarna mańka, itd sami zagorzali antykatolicy Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 21.10.06, 20:09 duch_zenona napisał: > Jakie doborowe towarzystwo - nekro, stefan białystok, gruby fatso vel matwiej, > vel czarna mańka, itd > > sami zagorzali antykatolicy Oh, fuck! To już nie można wypowiadać się w dowolnym wątku. Czy już jest to zapisane w regulaminie tego forum?! Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 21.10.06, 20:11 Oczywiście, bo według oszołomów pokroju Ducha każdy kto skrytykuje kościół, powinien spłonąć na stosie. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 21.10.06, 20:46 nekroskop88 napisał: > Oczywiście, bo według oszołomów pokroju Ducha każdy kto skrytykuje kościół, > powinien spłonąć na stosie. ----------------------------- Jestem przeciwny paleniu na stosie, bo ciągle pamiętam woń spalonych ciał WTC, gdy odwiedziłem przyjaciela NY, by zobaczyć skutki zamachu. Wystarczy więc, że raz na zawsze odpie--olicie się od kościoła, katolików i mojej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 21.10.06, 20:47 Do prawdziwych katolików nic nie mam, chodzi mi bardziej o pseudokatolików i ich kościół pseudokatolicki (tzw. toruński katolicyzm). Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 21.10.06, 21:37 nekroskop88 napisał: > Do prawdziwych katolików nic nie mam, chodzi mi bardziej o pseudokatolików i > ich kościół pseudokatolicki (tzw. toruński katolicyzm). ----------------- Ależ służę uprzejmie: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=71 Wątpię jednak czy tam będą chcieli z tobą rozmawiać. To kulturalne forum i nie sądzę byś znalazł tam popleczników dla swoich antykatolickich wypowiedzi. Takich znajdziesz tylko w Białymstoku. Ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 21.10.06, 21:41 Biedaku, widać jak mało wiesz o Polsce współczesnej. Polecam wątek z forum Rzeszowa: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=42755118&a=42755118 Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 21.10.06, 21:43 Forum Kraków: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=50553729 Nie myśl, że wszyscy w tym kraju lazą w dupę rydzykowcom, tak jak to robi polonia. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Sprawdźcie, czy jednego nie zastępujecie 21.10.06, 23:24 drugim: wildstein.ewcia.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 21.10.06, 23:44 nekroskop88 napisał: > Forum Kraków: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=50553729 ----------------------------------- I właśnie udowodniłeś moją tezę. W Rzeszowie jeden degenerat edico ciągnie wątek, który gdzieś tam wypadł. Ten sam typ pisze również na białostockim forum i czort go wie skąd on jest i wcale mnie to nie interesuje. W Krakowie zaś zdawałoby się gorąący, związany z miastem temat księdza Zaleskiego zebrał raptem 22 wpisy. Takich chamskich i niewybrednych wypowiedzi na temat katolików nie ma nigdzie w Polsce. Ponawiam pytanie - DLACZEGO??? oto przykład: > > Nie myśl, że wszyscy w tym kraju lazą w dupę rydzykowcom, tak jak to robi > polonia. ----------------- A co ty wiesz człowieku o amerykańskiej Polonii, że ją obrażasz? Byłeś tu kiedyś? Znasz kogoś? Byłeś na polskiej mszy w amerykańskim kościele? Jakie więc masz racjonalne podstawy oprócz NIENAWIŚCI, by się obraźliwie wypowiadać o 5 mln rodaków????? A może jesteś zwykłym prowokatorem, który podsyca spiralę nienawiści i czekasz aż duch zenona nie wytrzyma i odpłaci tekstem typu: "nie pojmuję dlaczego polskie środowisko białoruskie jest wrogo nastawione do Polski i katolików i jak ich rodacy w Mińsku włazi w dupę Moskwie, która i tak totalnie ich olewa" O to ci chodziło prowokatorze? Chcesz zjednoczyć środowisko białoruskie przed wyborami pod sztandarami lewicy i hasłami antypolskimi? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 08:14 > Jakie więc masz racjonalne podstawy oprócz NIENAWIŚCI, by się obraźliwie > wypowiadać o 5 mln rodaków????? Wystarczy mi to, że utrzymują Radio z Ryjem i TV Trwam. To ogromny powód, żeby mieć o nich jak najgorsze zdanie. Chociaż z drugiej strony - nie są zorientowani w sprawach polskiego kościoła i podziału na katolicyzm jasnogórski i toruński, więc jestem w stanie im wybaczyć. I nie porównuj kościoła katolickiego w USA do polskiego, bo to co pisałem wcześniej, że kk to szambo, wtedy chodziło mi o polski. > "nie pojmuję dlaczego polskie środowisko białoruskie jest wrogo nastawione do > Polski i katolików i jak ich rodacy w Mińsku włazi w dupę Moskwie, która i tak > totalnie ich olewa" O! Zostałem Białorusinem. Ciekawie jest:-) Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 16:52 RM i TV trwam to jedyne media, które nie są najeżone agenturą i to jest już dobry powód, żeby czasem je wspomóc. Są to jedyne media, gdzie szary człowiek może zadzwonić i NA ŻYWO wyrazić swe poglądy na antenie. Osobiście rzadko oglądam TV Trwam czy słucham RM, ale wiem jakim jest ona dobrodziejstwem dla starszych, samotnych schorowanych ludzi o których inne stacje zapomniały, ponieważ są ubodzy i specjaliści od reklam ich olewają. Polonia ogląda również z satelity esbeckie TVN, Polsat lub z innej - TV Polonia. Tu nikt nie wierzy, że kościołowi w Polsce grozi rozłam i nikt nie dzieli katolików na jasnogórskich i toruńskich. Nikt nikogo nie zmusza do korzystania z katolickich mediów, tak samo jak nikt ciebie nie zmusza do korzystania z esbeckiego portalu "racjonalista" czy oglądania SLD-owskich filmików propagandowych. Na tym polega demokracja i wolność wyboru światopoglądu. Każdy kto trochę myśli, już wie, jak wygląda wasza lewicowa tolerancja i mam nadzieję, że już więcej nie da się nabrać na piękne frazesy o nowoczesnej tolerancyjnej lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 16:58 Każdy kto trochę myśli, po przeczytaniu twojego postu, widzi jak Polacy za granicą mało wiedzą o swojej ojczyźnie. Ba! Mają czelność wtrącać się w jej sprawy! RM i Trwam propagandowe tuby Rydzyka, które wmówią ciemnej Polonii, że Polską rządzą esbecy (hahahaha) i nazwą nimi wszystkich, którzy mają inne poglądy niż PiS. Co Duchu, pewnie boisz się, że Polską zawładną geje i Żydzi? To byłby koszmar dla takiego nacjonalisty jak ty. > Tu nikt nie wierzy, że kościołowi w Polsce grozi rozłam i nikt nie dzieli > katolików na jasnogórskich i toruńskich. Proste. Bo nie wiecie o niczym co się tu dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 20:35 Zapominasz, nekro, że większość z nas ma także polski paszport i wielu jedzie kilkaset mil, by jako polscy obywatele skorzystać z przysługujących nam praw i zagłosować w wyborach. Polonia wspiera domy dziecka, ludzi ubogich, szczególną zaś troską otacza rodaków na wschodzie, którzy nie z własnej winy znaleźli się poza granicami państwa. Wielu z nas przesyła pieniądze rodzinom w Polsce, odwiedza rodzinny kraj. Nigdy nie przyjeżdżamy z pustym portfelem, bez prezentów i nie przyjeżdżamy pracować na czarno i wywozić z Polski pieniądze, tylko je przywozimy i tu wydajemy. W kościołach polskich zbierane są pieniądze na polski caritas i na wiele, wiele celów, które długo by wymieniać. Co do "ciemnej" Polonii, to my żyjemy w innych standartach. kto chce, ogląda telewizję Trawm, kto chce - TVN. Codziennie spotykamy ludzi różnych wyznań ras i kultur. Nikomu tu do głowy nawet nie przyjdzie krytykować czyjegoś wyznania czy kościoła. To jest uważane tu za ostatnie chamstwo i spotyka się z powszechnym potępieniem. I słusznie. Życzę więc wam "światli, tolerancyjni" lewacy, żeby wasze wnuki dorosły do standartów "ciemnej" Polonii. Gdy kiedyś twój wnuk, nekro dowie się, jak nienawistnie atakowałeś katolików, będzie się ciebie wstydził. Obiecuję ci to. Nie będzie więc nam jakiś delikatnie mówiąc nienawistny młodzieniec mówił jakiej stacji wolno nam słuchać a jakiej nie. Jaka telewizja jest dobra a jaka zła. A tak przy okazji? Dlaczego szczególnie dużo zajadłych ataków na katolików jest właśnie na forum w Białymstoku??? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 20:40 > Co do "ciemnej" Polonii, to my żyjemy w innych standartach. kto chce, ogląda > telewizję Trawm, kto chce - TVN. Codziennie spotykamy ludzi różnych wyznań ras > i > kultur. Więc pytam - dlaczego wspieracie antysemicką i szerzącą nienawiść stację TV Trwam i Radio z Ryjem? I po raz wtóry ci mówię, że dopóki kościół będzie wtrącał się do polityki, dopóki administracja kościelna nie zajmie się Rydzykiem, dopóty będę krytykował/atakował kościół. Bo ta instytucja, która jest w Polsce, na pewno nie jest kościołem katolickim, a co najwyżej pseudkatolickim. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 21:47 A kim ty jesteś, młodzieńcze, że chcesz oceniać czyjeś wyznanie, przekonania, koścół? Który kościół jest dobry a który zły? Kto dał ci takie prawo? Tu niedawno ze swoją protestancką parafią pożegnał się pewien pastor, bo powiedział, że jego wyznanie jest lepsze od (tu wymienił pewien zaprzyjaźniony kościół po sąsiedzku). I to był jego błąd. Gdyby powiedział, że jego wyznanie jest najlepsze - nie byłoby problemu. Rzadko oglądam telewizję trwam, ale już od dawna. Nie trafiłem na żadną audycję, gdzie by dyskutowano o żydach, aczkolwiek słyszałem o takich wypadkach i wcale mnie to nie dziwi, ponieważ jak już wspomniałem, to jest jedyna stacja, gdzie rozmowy są na żywo w takim wymiarze. Nie przeczę więc, że takie wypadki były i są one powszechnie znane, ponieważ zostały one do granic absurdu rozdmuchane przez esbecką TVN czy wyborczą. Wiele było też nikczemnych wypadków, gdzie wybiórcza najpierw rozdmuchała kłamstwo a gdy już społeczeństwo uwierzyło, zamieściła gdzieś w niewidocznym miejscu malutkie sprostowanie. Choćby słynny już maybach Rydzyka. Nie wysilajcie się więc i nie podawajcie po raz setny linku do esbeckiego filmu TVN, itd, bo wszyscy znają to już na pamięć. A moje pytanie wciąź nie ma odpowiedzi - dlaczego właśnie na białostockim forum jest tyle bezpardonowych i niewybrednych ataków na katolików? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 22:03 > A kim ty jesteś, młodzieńcze, że chcesz oceniać czyjeś wyznanie, przekonania, > koścół? Który kościół jest dobry a który zły? Kto dał ci takie prawo? Mamy kraj z rozdziałem kościoła od państwa? Mamy (teoretycznie, ale mamy). Więc niech klechy się utopią w tym swoim kościelnym bagienku i wara im od polityki i mojego kraju. Dopóki będą wtrącać się w sprawy państwa, dopóty będę ich krytykował. Rozumiesz? Skoro tolerujesz złodzieja i siejącego wszędzie nienawiść oszołoma Rydzyka, twoja sprawa. Ale skoro go tolerujesz, a potem dodajesz, że jesteś katolikiem, to obrażasz normalnych katolików, którzy mają stanowisko takie samo jak Watykan - Rydzyka trzeba usunąć. > A moje pytanie wciąź nie ma odpowiedzi - dlaczego właśnie na białostockim forum > jest tyle bezpardonowych i niewybrednych ataków na katolików? Masz Kraków: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=410&w=50637761 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=410&w=50684012 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=410&w=50317326 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=410&w=44812553&a=44924972 Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 22:27 Czy mógłbyś nekro nie mieszać w polityce personalnej hierarchi kościelnej? Zostaw to samym zainteresowanym. Twoje zacofanie mnie przeraża. Ja na swojej kablówce mam kilkanaście programów chrześcijańskich a na falach radiowych kilka chrześcijańskich stacji do wyboru. Są nawet tak egzotyczne kościoły i tak porąbane kazania, że uśmieję się do łez. Nadają one wiadomości, komentarze polityczne i nikt tu nie biegnie z pianą na pysku i młotem pneumatycznym w ręku, żeby burzyć "złe" kościoły. Nikt nikogo nie zmusza. Nie podoba się, to zmień kanał, czego i tobie życzę. Co do krakowskiego forum, to podziwiam mstrzemięźliwość krakusów. Myślałem, że po ostatnich wydarzeniach związanych z ks. Zaleskim i z tym regionem będzie wrzało i kotłowało. A tu spokojnie. I jeszcze jedno, nekro. Tu jest prawidłowy link do krakowskiego forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=61 prawda, że piękno tkwi w prawdzie i prostocie? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Ile zła trzeba dla "jedynego dobra..."??? 23.10.06, 23:49 Tak się zastanawiam nad powiedzeniem "cel uświęca środki". Chronienie księży pedofili dla dobra kościoła i w ogóle nie przejmowaniem hierarchów kościoła się zgwałconymi dziećmi: serwisy.gazeta.pl/kosciol/1,64807,3657228.html Czy unikanie lustracji księży, też dla dobra kościoła i bohaterska postawa księdza Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego, który jest "tak miłosiernie" przecież atakowany przez biskupów za chęć ujawnienia prawdy o agentach w kościele nie świadczy o tym, że dobro biskupiego "kościoła" jest ponad wszystko? A co z ludźmi którzy ucierpieli (bądź mogli ucierpieć) przez donosy księży TW? Przeciecz donosili oni także na wznoszonego dziś na ołtarze księdza Popiełuszkę.: dzienik.ovh.org/index.php/2006/grzech-zaniedbania-lustracji-kosciol-knebluje-isakowicza-zaleskiego/ Czy biuskupów już nie interesuje, kto z grona księży donosił na niego? Czy nikt nie ujawni grzechów kociła dla dobra kościoła ? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: dziedzictwo ducha_zenona 22.10.06, 09:10 Jest nie małe i opiera się na nie byle jakich podstawach :)) 1) Szczątków krzyża, na którym umarł Chrystus, doliczono się grubo ponad tysiąc, w tym jeden z nich znajduje się od niedawna w Klebarku Wielkim pod Olsztynem. 2) Około 150 kościołów wciąż twierdzi, że jest w posiadaniu przynajmniej jednego ciernia z korony, która mogła mieć ich najwyżej 40. Korona cierniowa, bez jednego ciernia, znajduje się w katedrze Notre Dame w Paryżu i pokazywana jest w Wielki Piątek. 3) Krople krwi Chrystusa znajdują się m.in. w bazylice św. Marka w Wenecji, w bazylice św. Krwi w Brugii (Belgia) oraz w rzymskich kościołach: Santa Croce, Santa Maria Maggiore i San Giovanni in Laterano. 4) Niezwykłe bogata jest kolekcja gwoździ, którymi ciało Chrystusa miało być przybite do krzyża. Ponad trzydzieści kościołów, w różnych miejscowościach twierdzi, że posiada co najmniej jeden "oryginalny" gwóźdź. Po jednym mają: kościół na Lateranie, św. Krzyża w Rzymie, św. Marka w Wenecji i katedra w Mediolanie. W Krakowie, w Kaplicy Zygmuntowskiej jest jeden cały gwóźdź, a po połówce mają: kaplica św. Kosmy i Damiana oraz kościół Świętej Trójcy. 5) Jeszcze do niedawna sporym wzięciem cieszył się kult świętego napletka. Posiadaniem tego "autentycznego" chwaliło się aż trzynaście świątyń, m.in. Santiago de Compostela w Hiszpanii i bazylika św. Jana na Lateranie w Rzymie. 6) W całej Europie bardzo rozpowszechnione są kryształowe fiolki z mlekiem, którym Matka Boska karmiła małego Jezuska. Ich posiadaniem szczyci się wiele miast we Włoszech, Francji i Hiszpanii. Kosmyk włosów Dziewicy Maryi znajduje się w katedrze w Reims we Francji oraz w bazylice św. Marka w Wenecji. Święta tunika, czyli fragment szaty, którą miała nosić Matka Boska podczas narodzin Jezusa, obecnie przechowywana jest w katedrze w Chartres, we Francji oraz na Lateranie. Pieluszka, w którą po narodzeniu został zawinięty Jezus, znajduje się w kościele św. Dionizego w Paryżu. Strzępy tuniki z wełny (własnoręcznie utkanej przez Matkę Boską), w którą Jezus był ubrany w drodze na kalwarię, można oglądać w Trewirze w Niemczech. Pięć fragmentów drewna ze żłóbka , w którym leżał mały Jezusek, jest co roku wystawianych na widok publiczny, z okazji świąt Bożego Narodzenia w Santa Maria Maggiore w Rzymie. 7) Część stołu z Ostatniej Wieczerzy znalazła schronienie w rzymskiej bazylice św. Jana na Lateranie, a kawałek stołu z wesela w Kanie Galilejskiej, jakimś cudem zachował się w kościele św. Franciszka w Asyżu. Fragmenty obrusa z Ostatniej Wieczerzy są w Lizbonie, w kościele św. Rocha oraz w kościele św. Andrzeja w Krakowie - absurd absurdowi nierówny… 8) W Hiszpanii do dziś przechowywane jest pióro, które spadło ze skrzydła archanioła Gabriela podczas zwiastowania. Katedra w Magdeburgu posiada drabinę, na której kogut piał, kiedy Piotr zaparł się Chrystusa. W Santiago de Compostela, przy grobie św. Jakuba Apostoła, jest ogon osła, na którym Chrystus wjeżdżał do Jeruzalem. Na Lateranie przechowywana jest złota urna, pełna manny, zebranej na pustyni. Dwa odciski stóp, pozostawione ponoć przez Jezusa w bazaltowym kamieniu z Via Appia, znajdują się w kaplicy bazyliki św. Wawrzyńca za Murami w Rzymie. Matka Boska, z kolei, ślad swojej stopy zostawiła w skale, w miejscowości Bardo Śląskie, w Polsce. Kościół św. Krzyża Jerozolimskiego w Rzymie ma mały palec niewiernego Tomasza, którym ów niedowiarek dotknął ran Chrystusa. 9) Relikwie wcale nie musza być skromnych rozmiarów. Mogą być całkiem okazałe. Dwie największe to: święty domek (bazylika Santuario della Santa Casa) w Loreto i święte schody w bazylice św. Jana na Lateranie. Domek Loretański miał być, według legendy, mieszkaniem Matki Boskiej, przeniesionym w 1295 roku z Nazaretu, przez czterech aniołów. Scala Sancta, czyli zwudziestoośmiostopniowe marmurowe schody, po których szedł Chrystus na spotkanie z Piłatem, w sposób nie mniej cudowny, zostały przywiezione z Jerozolimy. Jeżeli to wszystko miała by być prawda, to w miejsce rozwłóczenia tych relikwi po całym świecie, ze względu na cześć im oddawaną stosunkowo rozsądniej było by stworzenie muzeum "najprawdziwszych" relikwii w celu ich jak najdłuższego zachowania dla potomnych. Myślę, że będziesz w stanie do tego coś jeszcze dorzucić. Zapraszam więc do uzupełnienia tego szczatkowego wykazu. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: dziedzictwo ducha_zenona 22.10.06, 15:55 Czy ty myślisz edico, że ktokolwiek przeczyta twoje rozwlekłe pierduły nie na temat? Mi się nie chce. Na ilu forach wklejasz te same teksty? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: dziedzictwo ducha_zenona 22.10.06, 23:18 Przeczysz sam sobie i to nie po raz pierwszy. Jaki sens ma twoje ustosunkowywanie się do nich, skoro ich nie czytasz. Sposób przedstawiania własnych problemów można porównać chyba tylko do humoru z zeszytów szkolnych, np.: "Wiewiórka żywi się orzechami bardzo twardymi, bo gdyby nie jadła, to by jej zarosła paszcza." Pozostaje mi tylko prosić Najwyższego, żeby ludzi piszących głupoty popieściło :)) Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: dziedzictwo ducha_zenona 23.10.06, 00:35 edico napisał: > Przeczysz sam sobie i to nie po raz pierwszy. Jaki sens ma twoje > ustosunkowywanie się do nich, skoro ich nie czytasz. > > Sposób przedstawiania własnych problemów można porównać chyba tylko do humoru z > > zeszytów szkolnych, np.: > "Wiewiórka żywi się orzechami bardzo twardymi, bo gdyby nie jadła, to by jej > zarosła paszcza." > > Pozostaje mi tylko prosić Najwyższego, żeby ludzi piszących głupoty > popieściło :)) ------------------ Czy nie widzisz śmieciu, że nie chce mi się z tobą dyskutować? Głęboko w doooopie mam twój ateizm i twoją antykatolicką prymitywną retorykę. Całuj przeżartą syfilisem mumię Lenina w dooopę. Bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: dziedzictwo ducha_zenona :o)) 23.10.06, 00:57 duch_zenona napisał: > Czy nie widzisz śmieciu, że nie chce mi się z tobą dyskutować? > > Głęboko w doooopie mam twój ateizm i twoją antykatolicką prymitywną retorykę. > > Całuj przeżartą syfilisem mumię Lenina w dooopę. > > Bez odbioru > > Sprawdź, czy czasem ne założyłeś hełmu na drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 10bkpm Re: dziedzictwo ducha_zenona :o)) IP: *.dsl.bell.ca 23.10.06, 04:33 > Sprawdź, czy czasem ne założyłeś hełmu na drugą stronę. w zwiazku z tematem helmow musze przypomiec ,iz polska piechota w 1939 r. zakladala przepisowo helmy tylem do przodu by latwie celowac z dzialek lub km- ow plot. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: dziedzictwo ducha_zenona :o)) 23.10.06, 20:05 Być może była to kwestia niezbyt dopasowanych hełmów. Nie sądzę jednak, by robili z hełmów miski na deszcz przypinane do glowy, jak to obserwuję u ducha_zenona :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 10bkpm Re: Gratulujemy nowego Metropolity! IP: *.dsl.bell.ca 21.10.06, 21:07 Gość portalu: Sluga Bozy Matwiej napisał(a): > A czy on nosi jarmulke? > Gdzies slyszalem, ze ten slynny Zyd, > Wojtyla, zarzadzil ze od biskupa wzwyz > tylko nasi maja prawo w myckach za purpuratow > biegac. nie jestem katoliczka ,ale jak smiesz kanalio tak pisac o Wojtyle. to naprawde wyjatkowy czlowiek i Polak,a ty padalcu -cos za jeden???!!! won do obornika ,z ktorego sie wywodzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radecki Re: Gratulujemy nowego Metropolity! IP: *.elpos.net 21.10.06, 23:26 "won do obornika ,z ktorego sie wywodzisz" ot i wielka Pani pokaz kultury dała ;-) "miastowa" z kozą w nosie Odpowiedz Link Zgłoś
popazona Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 21.10.06, 23:40 Gość portalu: Radecki napisał(a): > "won do obornika ,z ktorego sie wywodzisz" > > ot i wielka Pani pokaz kultury dała ;-) "miastowa" z kozą w nosie kulture mam po mezu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 10bkpm Re: Gratulujemy nowego Metropolity! IP: *.dsl.bell.ca 22.10.06, 00:11 Gość portalu: Radecki napisał(a): > "won do obornika ,z ktorego sie wywodzisz" > > ot i wielka Pani pokaz kultury dała ;-) "miastowa" z kozą w nosie a dlaczego nie przeanalizujesz pierwszej czesci wypowiedzi -obronco kultury????? czyzbys podzielal poglad kolegi-padalca???? czy jego wypowiedz cie nie rusza???? a mozes taki sam-coooooooooo? i niewysilaj sie na te porownania remizowe-inteligencie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 02:52 Gość portalu: Radecki napisał(a): > "won do obornika ,z ktorego sie wywodzisz" > > ot i wielka Pani pokaz kultury dała ;-) "miastowa" z kozą w nosie ---------------------------- Welcome to Białystok, 100kpm! Tak ten system działa! Pozdrawiam i proszę się nie zrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Z myśli klechów polskich - tylko bez cudów 22.10.06, 09:25 Apostołowie grali w kości. Piotr cały czas wygrywa. Dosiadł się do nich Jezus. Rzucił Piotr i wypadły same szóstki i rzucił Jezus i wypadły same siódemki. Rzekł Piotr: - Panie tylko bez cudów, albowiem gramy na pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Niekatolickie reasume :)) 21.10.06, 23:29 Gość portalu: 10bkpm napisał(a): > ... jak smiesz kanalio tak pisac o Wojtyle. > to naprawde wyjatkowy czlowiek i Polak,... A pod jakim względem Wojtyła był takim wyjątkowym człowiekiem? Czy w jego encyklikach można znaleźć zasadniczo coś innego, co nie bylo by powtórzeniami stanowisk Watykanu z poprzednich okresów??? > ...a ty padalcu -cos za jeden???!!! > won do obornika ,z ktorego sie wywodzisz. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona to masz polskie resume 22.10.06, 02:31 cham będzie chamem, na wieki wieków amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTM! Re: to masz polskie resume IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 22.10.06, 11:14 duch_zenona napisał: > cham będzie chamem, na wieki wieków amen. w niektórych przypadkach cham ma wicej racji i rozumu niż oczytany i kulturalny propisowski renesansowiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Gratulujemy nowego Metropolity! IP: *.dyn.optonline.net 21.10.06, 19:19 Czas odmierza miarowo stulecia, grzebie sie na zawsze stare systemy polityczne, ale przywary typowo polskie pozostaja niesmiertelne. Tak jak niegdys polski szewc zazdrosil ksiedzu, ze go zrobiono biskupem tak i dzisiaj dwaj z czolowki antykatolickiego, bialostockiego Sanhedrinu - "Nekroskop" i "Stefan Bialystok", sa pierwszymi na posterunku aby tu splunac na wiadomosc o nominacji b-pa Ozorowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w44w Re: Gratulujemy nowego Metropolity! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 19:52 Po pierwsze: kościołów nigdy nie jest zbyt wiele. I proszę nie rozstrząsać bo nie widzę sensu. Kiedy poznasz czcigodny adwersarzu istotę kościoła wtedy zrozumiesz, a dopoki nie poznasz nie zrozumiesz nawet wtedy gdy ktoś wyłoży ci to literalnie. Po drugie: Kościół lokalny bez Pasterza lokalnego jest w słabej sytuacji. Od dzisiaj mozemy oddychac swobodniej i chwała Panu Bogu za to. Pan Bóg występuje tutaj jako Jedyny i Prawdziwy- uprzedzając pytania. Po trzecie: jak to z prorokiem we własnym domu. Pewnie abp. Edwardowi będzie ciężko. Po czwarte: GRATULUJĘ I ZAPEWNIAM O MODLITWIE! Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 21.10.06, 23:33 Gość portalu: w44w napisał(a): > Po pierwsze: kościołów nigdy nie jest zbyt wiele. I proszę nie rozstrząsać bo > nie widzę sensu. Kiedy poznasz czcigodny adwersarzu istotę kościoła... Niech Ci Bóg pobłogosławi w zrozumieniu tej istoty. Papieże kpiąco oceniając ją robili to chyba na znacznie bardziej konkretnych podstawach od wychowanków jakiegoś proboszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidi Re: Gratulujemy nowego Metropolity! IP: *.proxy.aol.com 22.10.06, 03:19 A gdyby tak zamiast kosciolow , domy partii od nowa budowac ? Juz widze jak zacieracie rece "edico" i spolka . Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 03:52 Gość portalu: tidi napisał(a): > A gdyby tak zamiast kosciolow , domy partii od nowa budowac ? Juz widze jak > zacieracie rece "edico" i spolka . --------------------- Najgorsze jest to, Tidi, że oni nie zaczynali od domów partii. Oni zaczynali od mrocznych piwnic, izb tortur, ukrytych bezimiennych masowych mogił. Tym razem byłoby tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 04:00 podobno twoja nowa ojczyzna zostala zbudowana przez uciekajacych przed przesladowaniami na tle religijnym. poczytaj sobie test na obywatelstwo - tam jest Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 05:17 fiat_lux napisał: > podobno twoja nowa ojczyzna zostala zbudowana przez uciekajacych przed > przesladowaniami na tle religijnym. poczytaj sobie test na obywatelstwo - tam j > est ---------------- Olewam serdecznie jakiś tam test, tym bardziej że to były pytania a nie test. W sumie żałosna impreza, łatwe, zaliczone, zachlane zapomniane ale paszport jest. Skoro z ciebie taki "amerykaniec", to powinieneś wiedzieć, że do USA więcej ludzi uciekło przed prześladowaniami politycznymi niż religijnymi. Choćby esbeckimi. Czy mógłbyś fiacie napisać mi kilka słów jaka jest twoja opinia o oprawcach z UB i SB, zanim przejdziemy do ciekawszych tematów, np routerów? A tak przy okazji która jest u ciebie godzina, bo mi chyba zegarek się zepsuł? A może to tajemnica? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: duchu_zenona - czy wiesz? 22.10.06, 09:00 że w Santiago de Compostela, przy grobie św. Jakuba Apostoła, jest ogon osła, na którym Chrystus wjeżdżał do Jeruzalem? Wartości tych swoich relifijnych dywagacji możesz wesprzeć Małym Traktatem o Kościele doktora teologii ks. Jules Didiot: www.ultramontes.pl/De_Ecclesia_III.htm Jeżeli to wszystko uzupełnisz sobie wiele mówiącym faktem, w jaki sposób św. Piotr rozpoczął swój pontyfikat, jedyną alternatywą dla tego typu dywagacji pozostanie uduchowione spożywanie sporyszu. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Najbardziej współczesna relikwia zenona 22.10.06, 09:15 Kardynał Zenon Grocholewski powiedział agencji ANSA, że po beatyfikacji relikwia Jana Pawła II zostanie przekazana do katedry na Wawelu. Nie wyjaśnił, jaka to będzie relikwia. Zdaniem purpurata, o świętości Papieża świadczy to, że był on mistykiem i człowiekiem głębokiej modlitwy. Odpowiedz Link Zgłoś
bialostoczanin Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 03:55 a ciekawy to człowiek ... ten nowy arcybiskup . aż gdzieś w archiwach swych wyszukam książkę autorstwa jego osoby ... może coś ciekawego mi najdzie na jego temat . podpisano : ateista bez uprzedzeń :) a i zbudujcie kościół w media markt :) nawet się szczerze uśmiechnę...tylko do cholery nie zapominajcie o Waszym dekalogu ... bo z tym to akurat coraz gorzej drodzy chrześcijanie pozdRower Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka to forum jest chore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 11:48 Ale wy jesteście chorzy! Bredzicie jak potłuczeni! Czy wszyscy psychiatrzy z Bstoku już do Irlandii pojechali? A nowy Arcybiskup zasługuje na najwyższe uznanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 10bkpm Re: to forum jest chore IP: *.dsl.bell.ca 22.10.06, 12:56 niestety to caly czas polska b,......no moze nie wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Gratuluję "wartości" tidi 22.10.06, 13:39 A od czego zaczynał papież Jan XXIII (1410-1415), który za młodu był "KORSARZEM??? A tu masz resztę tych swoich ałtorytetów:- św. Innocenty (401-417) był synem papieża Anastazego I (399-402) - św. Zozym (417-418) prawdopodobnie pochodził ze zhelenizowanej rodziny żydowskiej - św. Bonifacy (418-422) był synem kapłana Incundusa (Sekundusa) - św. Feliks III(II) (483-492) był synem duchownego Z Fascioli. Był żonaty i miał co najmniej dwoje dzieci. Jego prawnukiem był panujący 100 lat później papież św. Grzegorz I (590-604) - Anastazy II (496-498) był synem duchownego - Piotra - św. Sylweriusz (596-537) był synem papieża Hormizdasa (514-523) - św. Grzegorz I Wielki (590-604) należał do senatorskiego rodu Anicjuszów, z którego pochodziło dwóch papieży: Feliks III(II) (483-492) i Agapit I (535-536). Jego ciotkami były świętw: Tarsylia i Emiliana. - Teodor I (642-649) był synem biskupa - św. Marcin I (649-655) był synem kaplana Farbrycjusza - św. Paweł I (757-767) był młodszym bratem papieża Stefana II(III) (752-757) - Anastazy (III) antypapiez (VIII855-IX855) był siostrzeńcem (niektórzy twierdzą, że synem) Arseniusza, wpływowego biskupa Orte (na płd. od Orvieto) - św. Mikołaj I Wielki (858-867) był krewnym papieża Leona IV (847-855) - św. Hadrian III (884-885) syn Benedykta Colonny (został wyświęcony na papieża przez Formozusa na podstawie starego przywileju nadanego biskupstwu w Porto. - Bonifacy VI (11 IV 896 - 26 IV 896) był synem bp. Adriana - Stefan VI(VII) (896-897) był synem kaplana Jana - Jan XI (931-935) był synem nielegalnego zwiazku Marozii, rządzącej w Rzymie i posiadającej tytuły senatorki i patrycjuszki z papieżem Sergiuszem III (904-911) - Jan XII (955-962) był wnukiem osławionej w dziejach Rzymu Marozii - Jan XV (895-996) był synem księdza Leona - Jan XIX (1024-1032) był synem Grzegorza hr. Tuskulum, bratem papieża Benedykta VIII (1012-1024) - Benedykt IX (pontyfikat wielokrotny 21.X.1032-I.1033, IX.1044-I.1045, 10.III.1045-1.V.1045, 8XI.1047-17.VII.1048) był bratankiem Benedykta VIII (1012-1024) i Jana XIX (1024-1032) - Sylwester III (I.1045-III.1045) podobno miał uzyskać godność papieską, płacąc za to swoim protektorom. Został ekskomunikowany przez Benedykta IX - Grzegorz VI (1045-1-46) prawdopodobnie był spokrewniony z bogatą bankierką i zarazem konwertycką rodziną żydowską Benedykta Chrześcijanina (rodziną Pierleonich) i z Hildebrandem (późniejszym papieżem Grzegorzem VII (1073- 1085) - Anaklet II (1130-1138) pochodził z żydowskiej rodziny rzymskich bankierów - Hadrian IV (1154-1159) był synem kleryka z opactwa Langley w poblizu St. Albans w hrabstwie Hertfordshire. - Celestyn IV (X.1241-XI.2141) był bratankiem arcybiskupa Mediolanu Umberto Crivellego (papieża Urbana III - 1185-1187) - Aleksander IV (1254-1261) był bratankiem papieża Grzegorza IX (1227-1241) - Hadrian V (11.VII.1276-18.VIII.1276) był bratankiem papieża Innocentego IV (1198-1216) - Grzegorz XI (1370-1378) był bratankiem papieża Klemensa VI (1342-1352), który mianował go w wieku zaledwie 19 lat (maj 1348) kardynałem diakonem!!! - Jan XXIII (1410-1415) za młodu był "KORSARZEM". Później uznany za antypapieża. - Aleksander VI (1492-1503) był siostrzeńcem papieża Kaliksta III (1455-1458) - Pius III (22.IX.1503-18.X.1503) był siostrzeńcem papieża Piusa II - Leon XI (1.IV.1605-27.IV.1605) jego matka była kuzynką papieża Leona X (1513-1521) - Innocenty XIII (1721-1724) pochodził z rodziny książęcej, która wczesniej wydała trzech papieży: Innocentego III (1198-1216), Grzegorza IX (1227- 1241) i Aleksandra IV (1254-1261) - Benedykt XIII (1724-1730) pochodził z rodziny Orsinich, z której wywodziło się dwóch paopeży - Celestyn III (1191-1198) i Mikołaj III (1277-1280) - Pius VII (1800-1823), jego matka była Giovanna Chini, była pozwiązana z rodziną Braschi, z której wywodził się Pius VI (1775-1799) - Pius VIII był spokrewniiny z Papieżem Piusem V (1566-1572) Gdyby nie pewna część "spadochroniarzy" na tronie papieskim, można by uznać to wszystko za firmę rodzinną a w dalszej części co najmniej bardzo ściśle kontrolowaną przez tę rodzinę. Nepotyzm jest tutaj podstawowym wątkiem tych papieskich tradycji. Drugim nie mniej ciekawym wątkiem przewijającym sie przez szereg pontyfikatów są przymusowe wędrówki papieży na łono Abrahama. Swoistym wartoścom hołdujesz z tą całą swoja spółką nie mogącą się otrząsnąć z tych wciskanych jedynie słusznych racji ;(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 10bkpm Re: Gratuluję "wartości" tidi IP: *.dsl.bell.ca 22.10.06, 15:45 bardzo ladna lista .......widac duze zaangarzowania polityczne. tu chodzi jednak o idealy i wierzenia ,a nie o ludzi. dla niektorych z tego forum nalezaloby wypisac liste 1-szych sekretarzy i zapytac czy to jest to w co wierza? podziwiam jednak pracowitosc i prosze o wiecej tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Ideały??? A jakie??? 23.10.06, 00:16 Skoro tak, to podrzucę Ci kilka ideałów z tej beczki: - Święty Kościoła, Jan Chryzostom (350-407) pisał: "Nie byłoby już pogan, gdybyśmy okazali się prawdziwymi chrześcijanami". Uważa, że trudno jest nawracać pogan, z uwagi na demoralizację w szeregach chrześcijan, pyta się: jak to robić? - "Wskazywać na cuda? Te już się nie zdarzają. Dawać przykład własnym życiem? Ależ ono jest całkiem nieobyczajne. Okazywać miłość? Nigdzie nie ma po niej śladu". (Homilia do pierwszego listu do Tymoteusza, 10, 3) - Papież Innocenty III (1198-1216): "Żadne miłosierdzie nie powinno powstrzymywać od tych surowych środków, albowiem często według przykazań boskich karze się dzieci za grzechy rodziców." Powiadał także, że dzieciom niedowiarków tylko życie należało zostawić, i to jedynie przez miłosierdzie. Skutek tego był taki, że papieże, np. Mikołaj III (1277-1280), wzbogacili swe rodziny konfiskatami dokonanymi na heretykach przez inkwizycję. - Inicjatorem krwawych praw przeciwko heretykom, wydanych przez cesarza Fryderyka II (1220-1250) jest papież Grzegorz IX (1227-1241), który również w Niemczech przez swoich inkwizytorów (Konrad z Marburga), ogniem i mieczem tępił heretyków. - Papież Bonifacy VIII (1294-1303) postanawia, że "Każda istota ludzka podlega władzy najwyższego kapłana w Rzymie." Życie każdej istoty ludzkiej, Kościół zawłaszczył we własny depozyt, dowolnie nim rozporządzając... Ludobójca katolicki, generalny inkwizytor papieski, Wielki Inkwizytor królestwa Aragonii, Mikołaj Eymeric (XV w.) w odniesieniu do heretyków, zalecał: § 58. Wykluczona niech będzie litość dla dzieci, obecnych przy torturach ojca. Albowiem dzieci prawem boskim i ludzkim odpowiadają za grzechy rodziców. § 123. Żadnych doniesień chociażby i bezpodstawnych nie wolno inkwizytorowi wykreślać z księgi... Prawda może wyjść na jaw później... § 296. Przy odczytaniu protokołu w obecności oskarżonego, wolno i godzi się opuścić nazwisko szpiega i indykatora... Oskarżony niech błądzi w domysłach... § 313 Dla stosowania tortury wystarczy zwykła chwiejność w zeznaniach oskarżonego. § 319. Przy uwolnieniu oskarżonego od odpowiedzialności, należy wystrzegać się uznania go za niewinnego... Dość jest powołać się na brak dostatecznych dowodów winy. § 335. Gdyby kacerz, już przywiązany do ofiarnego słupa na stosie, wyraźnie ujawniał żal i skruchę, to w drodze wyjątkowej łaski może być do Kościoła przyłączony, tym niemniej spalony. Resztę nie mniej "ciekawych" form prezentowanego "idealizmu" możesz ocenić na bazie materiałów źródlowych. Tomasz z Akwinu, "święty" doktor Kościoła, "książę scholastycyzmu", pisze: "Gdy Kościół utracił nadzieję nawrócenia heretyka, wyłącz go przez ekskomunikę z obcowania z innymi w trosce o ich dobro, i niezależnie od tego, przekazuje go świeckiemu sądowi, aby ten przez śmierć usunął go ze świata. (...) Heretycy, którzy okażą skruchę, zostaną wprawdzie dopuszczeni przez Kościół do pokuty, życie jednak nie będzie im darowane." W innym miejscu św. Tomasz z Akwinu, jakby w odpowiedzi, głosi: "Gdy Kościół nie ma więcej żadnej nadziei nawrócenia heretyka, wyrzuca on go, troszcząc się o dobro innych, poza obręb swej społeczności za pomocą wyklęcia i nadto oddaje go w ręce władzy świeckiej, aby ta za pomocą śmierci usunęła go ze świata." Katolicki biskup, Hefele z Rottenburga, miał rację pisząc 3 grudnia 1870 roku: "Nie na chęciach zaiste zbywa hierarchii, jeśli w XIX wieku nie będą znowu stawiane stosy." Papieskie słowa: - papież Leon X (1513-1521) - "Patrzcie, co ta bajka o Jezusie Chrystusie dla nas zrobiła". Czy chcesz jeszcze coś do tych ideałów dodać??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 10bkpm do edico...... Ideały,a jakie sa twoje??? IP: *.dsl.bell.ca 23.10.06, 03:56 a ty ciagle nie lapiesz!!!!!!!! podziwiam pracowitosc w przedstawianiu materialow,ale to jest tylko historia. historia ludzi i ich bledow ,a tu chodzi o idealy,cos co zawsze istnieje. ludzie ,o ktorych piszesz odeszli,ale wiara jest caly czas. patrzac przez pryzmat tylko zlych rzeczy bedzie ci ciezko byc obiektywnym, czy nie uwazasz ,iz moga byc tez dobre strony istnienia kosciola? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: do edico...... Ideały,a jakie sa twoje??? 23.10.06, 20:02 Gość portalu: 10bkpm napisał(a): Gość portalu: 10bkpm napisał(a): > a ty ciagle nie lapiesz!!!!!!!! > podziwiam pracowitosc w przedstawianiu materialow,ale to jest tylko > historia. historia ludzi i ich bledow ,a tu chodzi o idealy,cos co zawsze > istnieje. > ludzie ,o ktorych piszesz odeszli,ale wiara jest caly czas. > patrzac przez pryzmat tylko zlych rzeczy bedzie ci ciezko byc obiektywnym, > czy nie uwazasz ,iz moga byc tez dobre strony istnienia kosciola? A więc historia w dalszym ciągu niczego nie uczy. A może lepiej jest sie jej nie uczyć, by nie dostrzegać tych samych błędów? Powiedz mi, co się zmieniło od słynnych czasów watykańskiego dolce viutae poza tym, że poraktyki przeszły na niższe kadry urzędników kościelnych? Nie przeczę, że czasami nie można dostrzec dobrych stron Kościoła w środowiskach nie dostosowanych do innych form życia. Ale czy do tych dobrych stron zaliczysz także krwawą biesiadę zorganizowaną przez białostockiego księdza? A nie są to czasy historyczne, tylko nam współczesne. Czy psychiczne tortury stosowane w odniesieniu do ks. Zaleskiego przez Kościół jako konsekwencji za próbę wyjaśnienia przyczyn donosów agentów SB funkcjonujących w Kościele na jego osobę też zaliczysz do dobrych stron tego Kościoła. Jak zakwalifikujesz stanowisko biskupa zaprezentowane w czasie wspólnego posiedzenia komiszji rządowej i episkopatu opisane w pamiętnikach Kuronia? A może do takich gestów zaliczysz zdematerializowanie się 500 tys. zł zebranych przez abp damiana Zimonia na zboże dla glodujących murzynów? Czy zebrane pieniądze na ratowanie stoczni gdańskiej przehulał oficjalny przedstawiciel organizacji Kościoła katolickiego, czy to może był funkcjonariusz kosmicznych bliźniąt z tradycji indian amerykańskich? Czy propagandowe pozytywne założenia uprawniają do zamiatania brudów pod dywan? Rozumiem, że w Tobie - jako przedstawicielu tego środowiska - tego rodzaju spostrzeżenia mogą budzić niesmak i oburzenie, ale kto to ma wymieść, jeżeli całe środowiska nie wyraża nawet najmniejszej woli ku temu serwując zaowulowane bzdety, jak to ostatnio po raz kolejny zrobił Glemp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: do Edico IP: *.dyn.optonline.net 22.10.06, 21:09 No nie moge, jak bys jeszcze troche mocniej swoim "intelektem" pocisnal, to ja pewnie bym zupelnie wiare stracil. Przed taka okrutna alternatywa, jak dotad, wyobraz sobie broni mnie ciagle moje niedowiarstwo. No bo popatrz, jak slysze, przybyles na to forum, hen, az z dalekiego Krakowa, na tyle dalekiego miasta aby nie bylo takie proste aby sprawdzic jakiej proweniencji jestes. Z twojego, ciut przydlugiego, spisu tytulow wynika zas, zes czlonkiem jakiejs organizacji co to ma na pienku z kosciolem katolickim. Poniewaz juz pare lat na tym swiecie zyje to znam ja ci, i mialem stycznosc ze, spora grupa instytucji wojujacych z Kosciolem. A to jest calkiem wesola parada. Co wiecej, jezeli sadzisz, ze twoja, przyznasz, dosc jednostronna wyliczanka zacheci mnie intelektualnie abym sprawdzil sam na ile to jest prawda, ze np."Sw. Zozym p r a w d o p o b n i e pochodzil ze z-helenizowanej rodziny zydowskiej albo, ze Jan XIX byl synem Grzegorza, brata papieza Benedykta VIII...", to sie poprostu grubo mylisz. Pomijam chorobliwa jednostronnosc twoich przykladow przypominajca jako zywo pisma poznego Nietzsche'go, tuz przed jego zamknieciem w zakladzie dla oblakanych. Owszem, dyskusje podejme ale dopiero wtedy, gdy sie upewnie, ze nie rozmawiam z platnym prozelita. Probujesz sie nasmiewac z moich autorytetow, ze to tacy sami pelni przywar ludzie jak ty i ja? To ja ci powiem tez cos wiecej, czego pewnie tak latwo nie ogarniesz swoim z- prozelitowanym umyslem, ale wlasnie dlatego religie katolicka uwazam za najwieksza bo u jej kolebki stali ludzie slabi i pelni bojazni, w tym jednym podobni do mnie, a ktorzy w pewnym momencie widzac idee - wzniesli sie na ponad ludzkie wyzyny. Mam tu na mysli zwyklego rybaka, ktory w pewnym momencie przerazony perspektywa przesluchan przez rzymskich legionistow zaparl sie az trzy razy, ze wogole znal Jezusa (dokladnie tak jak to prorocy przepowiedzieli grubo wczesniej), aby potem, przejawszy ster rybacki, jako Sw. Piotr zalozyc w Rzymie podwaliny wielkiego Kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Drogi czartowski wędrowcze 23.10.06, 00:00 Gość portalu: idzikczortu napisał(a): > No nie moge, jak bys jeszcze troche mocniej swoim "intelektem" pocisnal, to > ja pewnie bym zupelnie wiare stracil. > Przed taka okrutna alternatywa, jak dotad, wyobraz sobie broni mnie ciagle > moje niedowiarstwo. Szkoda jednak, że to tylko takie jednostronne i moherowe :)) > No bo popatrz, jak slysze, przybyles na to forum, hen, az z dalekiego > Krakowa, na tyle dalekiego miasta aby nie bylo takie proste aby sprawdzic > jakiej proweniencji jestes. Konopnicka żyła od urodzenia aż po smierć :)) > Z twojego, ciut przydlugiego, spisu tytulow wynika zas, zes czlonkiem jakiejs > organizacji co to ma na pienku z kosciolem katolickim. Jak jeszcze mi wytłumaczysz, dla czego Wisła płynąc przez Żuławy wpada w depresję, będę w domu :)) > Poniewaz juz pare lat na tym swiecie zyje to znam ja ci, i mialem stycznosc > ze, spora grupa instytucji wojujacych z Kosciolem. Problem tkwi chyba w tym, że Skrzetuski dzięki kolegom miał dużo dzieci. > A to jest calkiem wesola parada. Nie tylko parada, ale całe towarzystwo jest zuopełnie wesołe czytając tego typu głębokie przemyślenia :)) > Co wiecej, jezeli sadzisz, ze twoja, przyznasz, dosc jednostronna wyliczanka > zacheci mnie intelektualnie abym sprawdzil sam na ile to jest prawda, ze > np."Sw. Zozym p r a w d o p o b n i e pochodzil ze z-helenizowanej rodziny > zydowskiej albo, ze Jan XIX byl synem Grzegorza, brata papieza Benedykta > VIII...", to sie poprostu grubo mylisz. Pomijam chorobliwa jednostronnosc > twoich przykladow przypominajca jako zywo pisma poznego Nietzsche'go, tuz > rzed jego zamknieciem w zakladzie dla oblakanych. Jeżeli te aspekty tak cię interesują, mogę dorzucić ci jeszcze jeden kwiatek. Otóż papież Drugi Jan VIII(872-882) zasiadł do swej ostatniej wieczerzy w 882 r., licząc sobie 75 lat. Obsługujący go ksiądz podał mu wino z arszenikiem. Papież łyknął i... wytrzymał trujące procenty! Nie miał zamiaru umierać! Zniecierpliwiony zabójca wstał od stołu, poszedł do kuchni po młotek i tym narzędziem usiłował wyprawić papieża na tamten świat. Bez powodzenia. W końcu dokończył swego dzieła siekierą. Pogrzeb też nie był specjalny, bo uczestnicy wszczęli bójkę. Trumna ze zwłokami zarąbanego papieża przechodziła z rąk do rąk. Jedni chcieli go pochować w grobowcu na Luternie, inni - utopić w nurtach Tybru. Walki uliczne trwały do późnej nocy. Zwyciężyli zwolennicy papieża i jego ciało spoczęło w grobowcu, gdzie znajduje się do dziś. Popatrz, jak twoje dyrdymały kwalifikują papieskie słowa: - papież Leon X (1513-1521) - "Patrzcie, co ta bajka o Jezusie Chrystusie dla nas zrobiła". > Owszem, dyskusje podejme ale dopiero wtedy, gdy sie upewnie, ze nie rozmawiam > z platnym prozelita. Jak widzę, nie rozróżniasz dyskusji od pyskówki, którą sam podejmujesz. Ale jest to juz twoja sprawa pojmowania rzeczywistości. A co do prozelityzmu - bardzo ciekawe stwierdzenie :)) Czy porzyglądałeś się metodom nawracania na wiarę katolicką Słowian??? Zapoznaj się najpierw z treścią pojęć, zanim zaczniesz je używać. > Probujesz sie nasmiewac z moich autorytetow, ze to tacy sami pelni przywar > ludzie jak ty i ja? Wybacz, ale to nie moja wina, że twoje autorytety ośmieszają się na każdym kroku i przy każdej okazji, tak jak to zrobił ostatnio Glemp. Wybierasz sobie takie autorytety, to nie dziw się konsekwencjom. Czy nie rozsądnie było by w tych sprawach zastosować organy do tego bardziej nadające się od bodźców wywołujących odruchy bezwarunkjowe? > To ja ci powiem tez cos wiecej, czego pewnie tak latwo nie ogarniesz swoim z- > prozelitowanym umyslem, ale wlasnie dlatego religie katolicka uwazam za > najwieksza bo u jej kolebki stali ludzie slabi i pelni bojazni, w tym jednym > podobni do mnie, a ktorzy w pewnym momencie widzac idee - wzniesli sie na > ponad ludzkie wyzyny. I dzięki tym religijnym wyżynom spacyfikowana została nie tylko Europa ;(( > Mam tu na mysli zwyklego rybaka, ktory w pewnym momencie przerazony > perspektywa przesluchan przez rzymskich legionistow zaparl sie az trzy razy, > ze wogole znal Jezusa (dokladnie tak jak to prorocy przepowiedzieli > grubo wczesniej), aby potem, przejawszy ster rybacki, jako Sw. Piotr zalozyc > w Rzymie podwaliny wielkiego Kosciola. I znowu walisz odruchowo w bambus, zamiast zrobić uzytek z organów do tego bardziej nadających się. Może wytłumaczysz mi, jak ktoś może być biedakiem w rejonie, gdzie o zloto była znacznie łatwiej, jak o drzewo budulcowe? Czy ktoś obrabiający taki skarb mógł być biedakiem? Czy rybacy dysponujący takim majątkiem (łodzie) stosunkowo łatwo przy użyciu tego sprzętu zdobywali żywność mogli być biedakami, skoro zarówno na skałach jak i pustyniach próby np. uprawiania rolnictwa musiały się kończyć zawsze takim samym wynikiem? Trudno mi oceniać twój intelekt. Lepiej zrób to już sam. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 09:31 A propos - na krakowskim powstał wczoraj ciekawy wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=50709775&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 11:36 Religia to opium dla ludu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidi Re: Gratulujemy nowego Metropolity! IP: *.proxy.aol.com 22.10.06, 16:43 O, ku... , alez 'stefek' przylomotal .To juz jestesmy w domu , towarzysze . Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 16:44 My? Niektórzy są patriotami na odległość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sluga Bozy Matwiej Re: Gratulujemy nowego Metropolity! IP: 62.6.139.* 22.10.06, 19:27 I znowu zamiast odpowiedzi na zasadnicze pytanie tylko belkot jakis zza Oceanu dochodzi niczym rejwach w chlewiku pod Lomza gdy sie knur do roboty posrod swych "zoneczek" bierze. Moje pytanie: bylem z pielgrzymka do miejsca narodzin przyszlego Namiestnika Chrystusa, w Wadowicach konkretnie. Widzialem zdjecie mamuski, a jakze. Juz w pierwszej sali przy wejsciu. W koncowce drugi portrecik, juz jako regularna "Madonna". Niewapliwie semicka uroda - stad geniusz przeniesiony na synka w jej chazarskich genach. Lechicka sila, po polskim tatele jest tam rowniez zaprezentowana ladnie: owe narty, buty do chodzenia po gorkach itp. Co na to wszystko nowy Metropolita bialostocki? Czy ma zgode Sanhedrynu aby sie wypowiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzygacz Re: Gratulujemy nowego Metropolity! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 22:15 Żałuj, żeś się tak późno urodził. W czasie wojny mógłbyś się dorobić majątku - jako szmalcownik :P "Niewapliwie semicka uroda" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obrzygacz 2 Matwie Re: Gratulujemy nowego Metropolity! IP: *.proxy.aol.com 23.10.06, 01:06 Obrzarlem sie i chetnie bym na ciebie rzygnal tez , Matwiej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 10bkpm do" wierzacego" antysemity matwieja IP: *.dsl.bell.ca 23.10.06, 03:33 Gość portalu: Sluga Bozy Matwiej napisał(a): > tylko belkot jakis zza Oceanu dochodzi niczym > rejwach w chlewiku pod Lomza gdy sie knur do roboty > posrod swych "zoneczek" bierze. jaka sliczna poezja i bystrosc obserwacji-zachwycajace! potwierdza to moja poprzednia teorie ,iz nadajesz sie do GNOJU!!!! zycze powodzenia w obserwowaniu zycia seksualnego trzody, kazdy jest przeciez do czegos stworzony-prawda??? nie mam nic przeciwko Zydom,bo to sa tacy sami Polacy jak wszyscy inni. niedopuszczalny jest ton wypowiedzi o Wojtyle!!!!!!!!!!!! tylko antypolacy(to ci ,ktorzy psiocza zawsze i na wszystko,gdyz nie czuja sie zwiazani z Polska) i prowokatorzy tego sie dopuszczaja. i to wlasnie przyklad jednego z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszczydupenko Re: do" wierzacego" antysemity matwieja IP: 62.6.139.* 24.10.06, 09:51 My, tutejsi, bedziemy obserwowac bacznie tego katolickiego gniota. Bez wzgledu na to czy on nosi mycke, jak chce Matwiej czy tez przy pomocy pastoralu bijac nim po plecach Ukrainska brac nasza, bedzie ja zapedzac do swego chramu. Odpowiedz Link Zgłoś
s.k.i.n Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 22.10.06, 20:42 czy on jest pro czy antyrydzykowy? Odpowiedz Link Zgłoś
skoropis Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 23.10.06, 09:08 Nareszcie człowiek stąd! Odpowiedz Link Zgłoś
s.k.i.n Re: Gratulujemy nowego Metropolity! 23.10.06, 23:12 że wasz krajan to już wiem ale czy on jest pro czy antyrydzykowy? Odpowiedz Link Zgłoś