Forum   1960

1960

(55 wyników)
  • Ta metafora z brudnymi rękami bardzo mi się podoba, a sama bijatyka z zomolami, cóż pierwszy raz o tym słyszę, ale jak może być inaczej przecież panowała w tamtych czasach kompletna dezinformacja.
  • "Wydarzenia Zielonogórskie 1960" Zdjęcia, które warto zobaczyć. Zapraszam! Zobacz: fotoforum.gazeta.pl/uk/Wydarzenia%20Zielonog%F3rskie% 201960,koliber21.html
  • Ale jakby dać link do filmu to by nie było tylu kliknięć. I jaki jest sens w takim "zestawieniu" ? Przecież wiemy jak Szczecin wygląda teraz.
  • Roy Orbison - Only The Lonely (1960) www.youtube.com/watch?v=YFxbIYF6cmw&feature=related
  • 15 lipca 1960 roku odbyła sie premiera filmu Aleksandra Forda pt. "Krzyżacy". "Krzyżacy to polski film historyczny z 1960 r. oparty na powieści Henryka Sienkiewicza pod tytułem Krzyżacy. Akcja filmu toczy się na przełomie XIV i XV wieku. Główne wątki opowieści to: - wątek polityczno-historyczny – konflikt polsko-krzyżacki i wielka wojna w 1410 roku z krzyżakami. - wątek romansowy – miłość Danusi Jurandówny i Zbyszka z Bogdańca oraz miłość Jagienki Zychówny do ...
  • Czołem:) 15 lipca 1960 roku, w rocznice bitwy grunwaldzkiej, odbyła sie premiera filmu Pana Aleksandra Forda pt. "Krzyżacy". Film oparty był na hm..., jak to dziś powiadają, kultowej powieści autorstwa Pana Henryka Sienkiewicza. I tu o tym: pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BCacy_(film) Pozdro Krzysztof
  • Świat dziecięcego szczęścia . Całe 3000 metrów sadu stawało się dżunglą , mroźną Arktyką , pustynią lub polem bitwy z Niemcami. A wszystkie obrazy przynosili starsi bracia , pokazując obrazki w książkach i czytając niektóre ich fragmenty . Do wąskiej uliczki wioski docierały pojedyncze wozy , złomiarzy , sprzedawców śmietany ( łał kluski z cukrem i śmietaną ) białego sera ( be co za okropieństwo ), a także skupujący butelki . Oranżada ze sklepiku na głównej drodze tak nęciła ,że i bez ...
  • Czołem:) Za dwa i pół miesiąca piłkarska Europa wstrzyma oddech. 16 najlepszych drużyn Stargo Kontynentu stanie do wielkiej batali o mistrzostwo Europy w piłce noznej. Po raz pierwszy, odkąd istnieje turniej, pojawi się na nim nasza reprezentacja pod wodzą holenderskiego „maga” Leo Beenhakkera. Zanim jako kibice wtopimy się w telewizyjny ekran, żeby podziwiać największych wirtuozów futbolu, warto cofnąć się w czasie i prześledzić dotychczasową historie mistrzost...
  • ks . Sopoćko Rozważanie I POKÓJ A MIŁOSIERDZIE BOŻE "Pokój wam...Jezus znowu rzekł do nich Pokój wam". (J 20,19 - 21) Przy każdym prawie ukazaniu się po Zmartwychwstaniu Pan Jezus pozdrawia Apostołów słowami: "Pokój wam!" Czemu przed Męką swoją nie pozdrawiał ich w ten sposób? Bo jeszcze nie było dokonane dzieło Odkupienia. Teraz zaś została śmierć - skutek grzechu pierworodnego - pokonana, sam grzech zgładzony, odwieczny wróg ludzkości zdeptany i nastąpiło pojednanie Boga z gr...
  • Czy ktos jest na sieci z tego rocznika? Ja chodzilam do IVB, wychwawczyni Motylewska od biologii. Mam wspaniale wspomnienia z tej szkoly i troche kontaktow z ludzmi, raczej z dziewczynami.Teraz jestem na obczyznie, ale jak tylko moge wracam do Szczecina, w zeszlym roku bylam tam, w szkole, razem z moja 8 letnia corka, zeby jej pokazac... Ale sie zmienilo. Mimo wszystko lza mi sie w oku zakrecila... Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
  • Ta sama szkoła teraz i 50 lat temu. Na zewnątrz budynek jakby ten sam, ale... Scenariusz: Johnny i Mark wdali się po szkole w bójkę na pięści. 1960 – Zbiera się tłum. Wygrywa Mark. Johnny i Mark podają sobie ręce i rozchodzą się w zgodzie. 2009 – Wezwano policję. Jednostka Szybkiego Reagowania przybywa i aresztuje Johnny’ego i Marka. Policja rekwiruje telefony komórkowe z nagraną bójką jako dowody rzeczowe. Chłopcy są oskarżeni o napaść oraz zachowanie nie...
  • Ciągle włóczę się w bibliotece wzdłuż półek z książkami polskimi. I co mi się ręka wyciągnie, to zaraz opada... Doradźcie dobre powieści polskie z czasów 1960-80, czyli bez stalinizmu (i bez Lema i polskiej fantastyki, bo to "inna półka"). Były w ogóle jakieś dobre? Bo mi w liceum obrzydzali życie jakimś "Tańczącym jastrzębiem", podczas gdy ja tonąłem w Lemie...
  • Witam wszystkich rówiesników, a najbardziej wychowanków p. Mazurkiewicz i p. Konopackiej. Była to najlepsza klasa. Klasa B. Przypominam BBBB. jeśli sie ktoś osezwie to może sklecimy jakieś wspominki klasowe i pośmiejemy się ze wspomnień. Gorąco zapraszam do zabawy. Chudy PS. Nie ma już naszych poligonów. Szkoda.
  • W tej chwili RPA to koszmar-wielkie obszary biedy i bezprawie.
  • Zginęło ostatnio w Iraku 3 polskich żołnierzy. Mówi się o nich, że "zginęli za Polskę". Ładnie to brzmi na pogrzebie, ale jest to kłamstwo. W latach 60 Francja toczyła beznadziejną wojnę w Algierii. Ginęło tam znacznie więcej żołnierzy - i to z poboru - niż w Iraku. Też mieli pogrzeby i też mówiono, że "zginęli za Francję". I też było to kłamstwo. I Polacy w Iraku i Francuzi w Algierii ginęli po prostu w brudnej imperialistycznej wojnie. Tej prawdy nie dało się schować za trumny wte...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się