Dodaj do ulubionych

Szukam piosenki

27.07.26, 18:55
Piosenki, czy może raczej utworu, z lat 80. albo 90., na pewno leciał dość często w radiu w latach 90. Wolny, spokojny, ale trochę niepokojący. Był chyba w dużej mierze instrumentalny, ale pojawiał się w nim głos / śpiew, takie trochę mruczenie, i pamiętam tylko slowa jakby "change, change, change / ain't gonna change" albo " things gonna change", a może to było "chain chain chain" albo "chained". Głos męski, niski, głęboki, "czarny". Kojarzy mi się z tym utworem obraz ulicy jakby w Nowym Jorku, w nocy, ale nie wiem, czy kiedyś widziałam do tego teledysk, czy to projekcja mojego umysłu związana z nastrojem.
Przypomniałam sobie wczoraj ten utwór, chciałam posłuchać i byłam pewna, że jak wpiszę w googlu "change change change" to mi wyskoczy... A tu nic, nic z podobnymi słowami nie pasuje, durne AI też nie pomaga.
Ematka jest moją ostatnią nadzieją.
Obserwuj wątek
    • dwasmoki Re: Szukam piosenki 27.07.26, 19:03
      Dodam jeszcze, że nie był to pop, i nie rock, chociaż to utwór tego rodzaju, że mógł być puszczany w rockowych stacjach. Nie jestem dobra w określaniu gatunków muzycznych, może jakiś blies, ale nie taki typowy.
    • dwasmoki Re: Szukam piosenki 27.07.26, 19:04
      Dodam jeszcze, że nie był to pop, i nie rock, chociaż to utwór tego rodzaju, że mógł być puszczany w rockowych stacjach. Nie jestem dobra w określaniu gatunków muzycznych, może jakiś blues, ale nie taki typowy.
    • krwawy.lolo Re: Szukam piosenki 27.07.26, 19:06
      youtu.be/HSbBSphYeZo?si=PayvRnZ7wSACH-UX
      • em_em71 Re: Szukam piosenki 27.07.26, 19:18
        Brawo. Idealnie pasuje do opisu. Że też ja na to nie wpadłam od razu. Ciekawe czy o ten kawalek chodziło.
      • dwasmoki Re: Szukam piosenki 27.07.26, 19:21
        Dzięki! Byłam już bliska szaleństwa, że nie mogę sobie przypomnieć. Teraz wydaje mi się oczywiste, że to J.L. Hooker i Santana, i zachodzę w glowe, jak mogłam nie pamiętać. Ogromnie dziękuję.
        • krwawy.lolo Re: Szukam piosenki 27.07.26, 19:34
          proszę bardzo smile
      • kropkaa Re: Szukam piosenki 27.07.26, 19:28
        Gratulacje!
        Bardzo budujące, że AI przy ematce każdego rodzaju może się schować.
    • miss.dronio77 Re: Szukam piosenki 27.07.26, 19:16
      >Wolny, spokojny, ale trochę niepokojący. Był chyba w dużej mierze instrumentalny, ale pojawiał się w nim głos / >śpiew, takie trochę mruczenie,

Taki opis pasuje mi do szwajcarskiej grupy yello.
      Jak wpisałam yello i "change" to wyskoczyła mi taka piosenka, w teledysku sa jakby ulice NY.

www.youtube.com/watch?v=zURHUV2b4p4
    • jakis.login Re: Szukam piosenki 27.07.26, 19:41
      Na przyszłość - można wyszukiwać piosenki po fragmentach tekstu w apce Spotify - twoja była jako druga propozycja po wpisaniu „things gonna change”.
      • dwasmoki Re: Szukam piosenki 27.07.26, 20:42
        Tak, zastanawiam się teraz, jak to było możliwe, że wczoraj przeszukałam pół internetu i tego nie znalazłam. Chyba dlatego, że w pierwszej kolejności skupiłam się na tym change change change, którego faktycznie w tej piosence nie ma, a byłam pewna że jest. Things gonna change - tego nawet nie szukałam, bo byłam pewna, że to mi się tylko wydawało, tym bardziej że gramatycznie powinno być things are gonna change smile
    • miaumia Re: Szukam piosenki 27.07.26, 20:57
      O, ja też sobie przypomniałam, dzięki wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka