Dodaj do ulubionych

Komisja może nas ukarać także wstrzymując

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 12:40
fundusze strukturalne dla Polski (tak już bywało). wtedy egoiści z augustowa
będą mieli obwodnicę kosztem reszty kraju. trzeba być tego świadomym
Obserwuj wątek
    • koczisss Re: Komisja może nas ukarać także wstrzymując 13.02.07, 13:21
      Co to ma wspólnego z funduszami strukturalnymi?
      Na tą obwodnicę ani grosza z unii nie bierzemy, to jaki ma to związek?
      • Gość: dd Ma ten związek, że obwodnica jest sprzeczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 13:27
        z unijnym prawem i zasadami finansowania projektów strukturalnych. nie ma
        znaczenia z jakich pieniędzy ta obwodnica jest budowana. hiszpanie budowali za
        swoje a też im wstrzymano na pewien czas te fundusze. rozumowanie Unii jest
        takie "wesprzemy was, ale przestrzegajcie naszych zasad, inaczej nie liczcie na
        naszą pomoc". to jest proste i logiczne rozumowanie. co gorsza sankcja ta może
        zostać zastosowana od razu bez żadnych wyroków żadnych trybunałów, a jest
        bolesna i to mocno. proste. oczywiście liczę na to, że tak się nie stanie, ale
        wisi to nad nami. a jak się stanie to trzeba wiedzieć komu się to zawdzięcza.
        pozdrawiam
        • Gość: dd Wtedy Hiszpanie prócz straty w funduszach jeszcze: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 13:30
          1. zapłacili karę, 2. rozebrali na własny koszt to, co zbudowali, 3. zbudowali
          nową inwestycję zgodną z prawem oczywiście na własny koszt
          -------------
          stać cię na taka rozrzutność? bo ty też mozesz zapłacić
          • Gość: dd Tak to w Unii jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 13:43
            za swoją edukację też płacimy sami, ale musimy wdrażać nowy system szkolnictwa
            wyższego, bo jak się powiedziało "A" trzeba powiedzieć "B". dlatego upór przy
            tej obwodnicy jest taki niebezpieczny. ale to teoretyczne dyskusje. moim
            zdaniem klamka zapadła, obwodnicę się zbuduje i trzeba trzymać kciuki za
            umiejętności negocjacyjne w ewentualnym sporze. nikt nie powiedział, że kara na
            pewno będzie. może nie będzie? oby
            • Gość: jerzy Re: Tak to w Unii jest IP: 212.33.64.* 13.02.07, 14:35
              Czy jest jakiś dokument, w którym KE stwierdza, że zostało naruszone unijne
              prawo? Czy też to wszystko co na ten temat słyszymy to są pobożne
              życzenia "ekologów" i propagandowe bicie piany?
              • Gość: dd Jest dokument i jest postępowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 14:54
                Już w grudniu nas ostrzeżono. ne jest to żadne bicie piany
                • www.zieloni-bialystok.w.pl Komisja Europejska już „nie żąda TYLKO wyjaśnień” 13.02.07, 21:54

Komisja Europejska już „nie żąda TYLKO wyjaśnień” - dokumenty w tej sprawie
                  zbadała już dwukrotnie, a jej przedstawiciele ocenili sytuacje na miejscu.
                  Komisja Europejska uznała że Polska NARUSZA PRAWO I W RAZIE NIE WSRZYMANIA PRAC
                  POLSKA ZOSTANIE UKARANA. ww6.tvp.pl/1875,20061212433003.strona „KE
                  wysłała we wtorek do Polski OFICJALNE UPOMNIENIE w tej sprawie, gdzie napisano,
                  że prace budowlane powinny zostać wstrzymane„Komisja Europejska UZNAŁA, ŻE
                  WYDAJĄC ZGODĘ NA TE INWESTYCJE, POLSKA ZŁAMAŁA PRZEPISY UE O TERENACH
                  CHRONIONYCH W RAMACH PROGRAMU NATURA 2000. To oznacza, że prace powinny być
                  wstrzymane do czasu wyjaśnienia wątpliwości. Jeśli zaś będą kontynuowane, to
                  Polska nie dostanie wsparcia z funduszy UE, a nawet musi się liczyć z karami
                  finansowymi.”
                  • aron2004 Re: Komisja Europejska już „nie żąda TYLKO 15.02.07, 20:15
                    trzeba wstrzymać budowę wszystkich dróg w POlsce, bo giną endemiczne chwasty~!
              • Gość: ubies Unijna opinia o inwestycjach drogowych na Podlasiu IP: 209.130.141.* 13.02.07, 18:31
                Milej lektury. Swiezo, z wczoraj.

www.zm.org.pl/?a=bruksela-06c#20044713_K(2006)_6160
      • www.zieloni-bialystok.w.pl drogowi zlodzieje chca mnie okrasc z 800 mln zł 13.02.07, 21:48

ZAMIAST ZORGANIZOWAĆ DOFINANSOWANIE Z Unii Europejskiej TAK JAK PRZY KAŻDEJ
        DRODZE W POLSCE, A SZCZEGÓLNIE MIEDZYNARODOWEJ VIA BALTICA KTOŚ CHCE OKRAŚĆ NAS
        PODATNIKOW NA PONAD 800 MLN - TWIERDZĄC ŻE INWESTYCJA POWINNA BYĆ FINANSOWANA Z
        BUDŻETU POLSKI, SKORO Unia Europejska JEJ NIE DOFINANSUJE ZE WZGLĘDU NA
        NARUSZENIE UNIJNEGO PRAWA W OBECNYM ZŁYM WARIANCIE

ANTYEKOLODZY=CIEMNIACY,PODLASKIE WŁADZE=OSZUŚCI=WSTYD NA CAŁA EUROPE,SIO DO
        CZARNOBYLA,POLSKA NIE POTRZEBUJE OSZOŁOMÓW
    • zewsi Re: Komisja może nas ukarać także wstrzymując 13.02.07, 15:14
      Byłoby pięknie, gdybyś swoje twierdzenie podparł jakąś podstawą prawną. :-)
      • Gość: dd I nawzajem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 15:28
        ciebie nie mam ani ochoty ani zamiaru uświadamiać. razem z koczisssem,
        macbrajdem i resztą jesteście przemądrzałą grupką dzieciaków, która rozprawia
        tutaj na tematy, o których nie ma pojęcia. poczekamy to zobaczysz i podstawę
        prawną i policzysz sobie ile cię to będzie kosztowało. mądry będziesz po
        szkodzie zgodnie z przysłowiem. uważam, że na tym forum powinny obowiązywać
        pewne zasady i przyjmij na wiarę, że DOKłADNIE wiem co piszę albo się nie
        wypowiadaj lub udowodnij mi że jest inaczej. wtedy chętnie wycofam się z
        błędu. bardzo chętnie
        • Gość: dd Bo w przeciwieństwie do was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 15:32
          zawodowi gadacze i prowokatorzy ja naprawdę zajmuję się całą tą sprawą i szukam
          jakiegoś rozwiązania, które by (1) w miarę bezboleśnie rozwiązało konflikt (2)
          uchroniło jakoś Polskę od sankcji (3) pozwoliło na zbudowanie obwodnicy
          Augustowa w dającej się przewidzieć przyszłości
          ---------
          uważam, że ten wariant jest zły, ale już za późno na inny. i teraz trzeba się
          jakoś wybronić przed całą masą konsekwencji, bo to jedyne, co zostało
          • Gość: dd Kiedy 12 lat temu dowiedziałem się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 15:40
            o projektowanej obwodnicy Augustowa, próbowałem z minimalną wtedy grupką osób
            nagłośnić sprawę i byłem wśród proponujących już wtedy inny wariant. Wtedy nikt
            mnie nie słuchał. Dopiero po kilku latach raptem raz odezwał się Wajrak (12 lat
            temu "GW" olała mnie i mi podobnych), a jeszce później pojawili się
            ci "niezłomni" obrońcy przyrody, jak Kosno, czy Koronkiewicz i cała masa tu
            wypisujących bzdety kolesi. No i "GW" się nagle przebudziła. Teraz to się
            wszyscy razem i każdy z osobna pocałujcie w cztery litery.
            -----------
            dopiero teraz forsując alternatywny wariant daje się argument na rzecz ukarania
            Polski i odwleka się obwodnicę Augustowa co najmniej o jakieś 10 lat. dlatego
            jest za późno.

koniec. mam dość rozmawiania z ignorantami. bez odbioru
            • www.zieloni-bialystok.w.pl podpisujac sie pod dzialaniam innych ludzi 13.02.07, 22:00
              > ci "niezłomni" obrońcy przyrody, jak Kosno

dd, ty tez pieprzysz podpisujac sie pod dzialaniam innych ludzi

podobnie jak niejaki A.B. z PNRWI, ktory o Rospudzie dowiedział sie podczas
              wyjazdu szkoleniowego Federacji Zielonych zorganizowanym w autokarze WOAKU :)

co zrobiles gdy kilka lat temu uchwalano ten przebieg - ja pokaze ci swoje
              pisma do wladz augustowa z 2000 r o ustawienie ekranów akustycznych i
              ograniczenia ruchu tirów przez miasto

tak na[prawde najwieksze zaslugi ma pewna osoba z Augustowa, ktora w
              odpowiednim czasie pewnie sie ujawni i zbierze zasluzone brawa za ujawnienie
              tego drogowego postkomunistycznego skandalu

Rafał Kosno
              • Gość: dd Czyli tak jak napisałem w 2000 roku raczyłeś się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 22:16
                przyłączyć wredna żabo. nie podpisuję się pod działaniami innych ludzi. nie mam
                twojego charakteru. spadaj i się wytłumacz ze swoich finansowych niejasnych
                sprawek. jak się zastanowisz to nawet się domyślisz jak się nazywam. niewielu
                ludzi zajmowało się sprawą w połowie lat 90. więc łatwo ci będzie szukać
          • skoropis Do DD rozwiązanie!!! 15.02.07, 11:37
            zajmuję się całą tą sprawą i szukam
            >
            > jakiegoś rozwiązania, które by (1) w miarę bezboleśnie rozwiązało konflikt (2)
            > uchroniło jakoś Polskę od sankcji (3) pozwoliło na zbudowanie obwodnicy
            > Augustowa w dającej się przewidzieć przyszłości

Proszę bardzo, oto rozwiązanie:
            1. przebieg obwodnicy pozostaje bez zmian,
            2. w miejscu estakady budujemy most wiszący lub podwieszany np. taki, jak na
            trasie siekierkowskiej w Warszawie. Pomiędzy pylonami jest tam 500m. To w
            zupełności wystarczy, by bagna w ogóle nie zaczepiać.
            Wilk syty i owca cała.
            • Gość: dd Re: Do DD rozwiązanie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 19:37
              ciekawe. a ptaki sobie poradzą. żyją w całej okolicy
              • skoropis Re: Do DD rozwiązanie!!! 16.02.07, 08:20
                Żeby zadowolić jaśniepana, to albo tunel, albo obwodnica przez Księżyc.
                Wszędzie są druty, choćby wszystkie energetyczne linie napowietrzne i ptaki z
                tym żyją i nic im się nie dzieje. Liny mostu są grubsze i dobrze widoczne. Nie
                wiem czemu uważasz ptaki za debilne stworzenia. Gdyby tak rzeczywiście było to
                ewolucja, by już dawno z nimi zrobila porządek. Lina to nie śmigło wiatraka, nie
                rusza się.
                • Gość: dd Nie zrozumiałeś mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 17:11
                  przecież napisałem, że ptaki sobie poradzą, ponieważ taki orlik może sobie uwić
                  gniazdo gdzie indziej bez większego problemu (a ma w puszczy sporo miejsca dla
                  siebie), więc obaj mówimy to samo w tym momencie. pozdrawiam. nie uważam paków
                  za debilne stworzenia, choc podobno sowy nie grzeszą rozumem :)
                  ---
                  odebrałeś moje słowa jako ironię, której tam nie było, a to rozwiązanie jest
                  ciekawe naprawdę

• Gość: olo Re: Do DD rozwiązanie!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 12:54
              Nie wierze w te alternatywne rozwiązania
      • Gość: dd Masz poczytaj se ingorancie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 15:50
        KE jest zdecydowana wprowadzić przyspieszona procedurę karną
        przeciwko Polsce ws. Rospudy(krótka)

9.2.Bruksela (PAP) - Komisja Europejska jest zdecydowana na
        zastosowanie przyspieszonej procedury karnej przeciwko Polsce w
        związku z budową obwodnicy Augustowa, która będzie przebiegała
        przez cenną przyrodniczo dolinę rzeki Rospudy - powiedziała PAP w
        piątek rzeczniczka KE Barbara Helfferich.

"Jesteśmy zdecydowani, jeśli Polska rzeczywiście postanowi wbrew
        naszym zastrzeżeniom rozpocząć budowę, wprowadzić przyspieszoną
        procedurę karną, która może się zakończyć dla Polski bardzo
        poważnymi sankcjami (finansowymi)" - powiedziała Helfferich,
        rzeczniczka komisarza ds. ochrony środowiska Stawrosa Dimasa.

Procedury karne prowadzone przez KE wobec krajów członkowskich za
        łamanie unijnego prawa trwają zwykle nawet latami, zanim wypowie
        się Trybunał Sprawiedliwości UE. Celem przyspieszonej procedury
        jest wywarcie presji na rząd w Polsce "na czas", by uniknąć strat
        w środowisku naturalnym - tłumaczyła PAP rzeczniczka.

KE już 12 grudnia uznała, że budowa obwodnicy Augustowa na
        terenach chronionych w ramach programu Natura 2000 jest niezgodna
        z prawem unijnym. Zażądała wstrzymania prac, rozpoczęła pierwszy
        etap standardowej procedury przeciwko Polsce. Do 15 lutego polska
        strona ma odpowiedzieć na zastrzeżenia KE. (PAP)
        • olecky Re: Masz poczytaj se ingorancie 13.02.07, 16:28
          szczegolowa liste zarzutow KE do inwestycji drogowych na Podlasiu mozna sobie
          poczytac np. tutaj:

www.zm.org.pl/?a=bruksela-06c

pozdrawiam, olek

• Gość: dd Dziękuję, ale wątpię, żeby przeczytali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 16:35
            a nawet jeśli przeczytają to spodziewaj się głupiego komentarza. pozdrawiam
            • Gość: dd No węc do naszego forumowego wieśniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 16:39
              zajrzyj do linku podanego przez kolegę olecky, przeczytaj a potem przeproś mnie
              za sugestię, że uprawiam propagandę. tyczy sie to również życzącego mi smierci
              w jednym z postów kolegi jerzego. macie czarno na białym podstawę prawną.
              żegnam
              • Gość: jerzy Do kochanego forumowicza dd IP: *.cnb.com.pl 13.02.07, 17:23
                Nigdy nie życzyłem Ci śmierci. Zauważając żartobliwy ton wątku o "świeczkach
                dla Rospudy" dostosowałem się jedynie do tej konwencji. Co do stanowiska
                jednego z członków KE - są to jedynie uwagi i prośba o wyjaśnienia. Nic więcej.
                Straszyć można jedynie tych którzy się boją. W dzisiejszym KPorannym jest
                ciekawa rozmowa na ten temat. Polecam.
                • Gość: dd To w takim razie sprostowań ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 17:49
                  zawsze zaczyna się od prosby o wyjaśnienie (podejrzany w procesie karnym też
                  składa wyjaśnienia i tez mu się mówi, jakie przepisy złamał, a co dalej
                  wiadomo). nikt nikogo nie straszy. jest mowa tylko o konsekwencjach naszych
                  własnych działań,a co z tym zrobimy to nasza sprawa. nasza strata w razie
                  czego. ja się obawiam tych kar, bo wiem, e były i były dotkliwe a można było
                  sprawę załatwić tak, że wilk byłby syty i owca cała. rozmowę w porannym
                  oczywiście czytałem. a ton postu o świeczkach nie był żartobliwy. raczej gorzki
                  • Gość: dd jeśli poczułeś się dotknięty przepraszam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 17:55
                    ale ty pierwszy zacząłeś mnie atakować. nie jestem zadymiarzem jak kosno czy
                    paru innych tutaj, od dawna próbuję coś z tym fantem zrobić i równie mocno jak
                    ci "zwolennicy" obwodnicy (a oni nie mają pełnej informacji po prostu) irytują
                    mnie "zieloni", którzy się podczepili pod temat poniewczasie pokazując jacy
                    są "dobrzy", "szlachetni" i "nieprzejednani". nie życzę ci w żadnej sytuacji
                    takiej samotności, jaką odczuwałem kiedy ponad 10 lat temu razem z kilkoma
                    raptem osobami forsowałem wariant podobny do tego, którym dziś wszyscy
                    wycierahją sobie twarz. wtedy nikt nam nie pomógł nawet ci "nieprzejednani
                    obrońcy", a szczerze mówiąc to wszyscy się śmieli. dziśw kupie wszyscy tacy
                    mądrzy: gdzie byli przez te lata? i dlaczego nie mają odwagi uczciwie
                    powiedzieć, że nowy wariant to kolejne lata w plecy? a argumenty przedstawiane
                    przez jakieś półgłówki, że niby nigdy tam nie byłem po prostu doprowadzają mnie
                    do szału. pozdrawiam
                • natt Re: Do kochanego forumowicza dd 13.02.07, 17:51
                  Gość portalu: jerzy napisał(a):

> Nigdy nie życzyłem Ci śmierci. Zauważając żartobliwy ton wątku o "świeczkach
                  > dla Rospudy" dostosowałem się jedynie do tej konwencji. Co do stanowiska
                  > jednego z członków KE - są to jedynie uwagi i prośba o wyjaśnienia. Nic
                  więcej.
                  >
                  > Straszyć można jedynie tych którzy się boją. W dzisiejszym KPorannym jest
                  > ciekawa rozmowa na ten temat. Polecam.

Przeczytaj to uważnie i sam sobie odpowiedz, czy przy podejmowanych obecnie
                  przez Polskę działaniach może to ona w sposób racjonalny wyjaśnić. Przypominam,
                  że termin w jakim musi to zrobić mija pojutrze.
                  Odwołujesz się do bardzo ciekawego wywaidu w Porannym. Chociaż tytuł jest
                  bardzo obiecujacy (coś tam nie ma mowy o rozbieraniu) to nic takiego z niego
                  nie wynika. Wynika z niego natomiast bardzo jasno, że jeżeli te wysłane do
                  brukseli pojutrze wyjaśnienia nie będą dla niej satysfakcjonujace, to po
                  kolejnych dwóch miesiacach Polska trafi przed ETS. A jeśli przegra, to bedzie
                  bulić. Co najmniej. Bowiem ekspert porannego powiedział nie że nie ma mowy o
                  rozbieraniu inwestycji, ale że nie słysząl o takim przypadku.
                  Ja słyszałem - pole golfowe w Irlandii. W hiszpanii natomiast na
                  międzynarodowej drodze przebiegajacej przez naturę 2000 komisja poza karami
                  nakazała umieścić co 100 metrów spiacych policjantów, takie garby jak na
                  osiedlowych uliczkach, żeby zwolnić prędkośc jazdy.
                  Ostatnio też przed ETS przerżnęła z kretesem Portugalia, za autostradę w
                  regionie Casa Verde (o ile dobrze pamiętam nazwę) - tam problem identyczny jak
                  z Augustowem - niedostateczne rozptrzenie alternatywnych wariantów, plany
                  inwestycji również przygotowane przed akcesją. Dostali nakaz dostosowania
                  inwestycji do prawa - czyli de facto jej rozebranie. jeśli się nie dostosują -
                  dostaną kary.
                  Na ten przypadek zresztą powołał się dzisiaj skarżąc do WSA ostatnią decyzję
                  Szyszki, Rzecznik Praw Obywatelskich.
                  • Gość: dd Widzisz natt, ja nie widzę żadnego argumentu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 17:56
                    który Polska mogłaby przedstawić, a który by nas uchronił przed sankcjami. Moim
                    zdaniem to tylko kwestia wymiaru kary niestety
                    • Gość: dd Jeszce chyba w Grecji był taki przypadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 17:58
                      a Hiszpanie płacili naprawdę duże peniądze i przepadło im kilka ważnych
                      projektów (też za karę)
                      • natt także Francję to dotknęło 13.02.07, 18:04
                        Tam problem dotyczył autostrady w alpach nieopodal Lionu. Nikt co prawda nie
                        nakazał jej rozebrania, ale chociaż była gotowa trzy lata nie dopuszczano jej
                        do ruchu, bo był jakiś problem z siedliskami naturowymi, wykonywaniem
                        kompensacji i gatunkami ktorych nie uwzgledniono w decyzji środowiskowej a
                        które tam wystepowały. To stosunkowo świeża, może sprzed dwóch lat sprawa
                  • www.zieloni-bialystok.w.pl POronny broni nieudolnego burmistzra z PO 13.02.07, 22:08
                    PO=PARTIA OSZUSTÓW=”EURODEPUTOWANA”Z PO KUDRYCKA NIE ZAŁATWIŁA DOFINANSOWANIA Z
                    UE,BO DROGA JEST SPRZECZNA Z PRAWEM,KRYJE NIEUDOLNOSC BURMISTZRA AUGUSTOWA Z PO
                    KTÓRY od 15 lat okłamuje ludzi obiecując im obwodnice TO 2 EUROSKANDAL Z Partia
                    Oszustów po Warszawie - czas go wywalić za nieskuteczność. Podobnie jak
                    białostocka eurodeputowaną Barbarę Kudrycką, która nawet nie pomogła
                    przygotować wniosku o dofinansowanie tej inwestycji z Unii Europejskiej

PO - burmistrz Augustowa Leszek Cieślik oszukujący od 12 lat mieszkańców
                    Augustowa, narażając ludzi (15 zginęło) na śmierć od Tirów w Augustowie
                    „Eurodeputowana” PO Barbara Kudrycka, która okłamywała ludzi, twierdząc, że
                    wezwanie Komisji Europejskiej do rezygnacji z wariantu który zniszczyłby dolinę
                    Rospudy i tereny chronione przyrody Natura 2000 nie wymaga żadnej reakcji i
                    jest nieistotne:„Barbara Kudrycka, eurodeputowana z Podlasia: Organizacje
                    ekologiczne przechodzą same siebie. Obecne działanie jest dla mnie
                    jednoznaczne. Ekolodzy próbują ugrać własne interesy. Komisja Europejska
                    musiałaby naprawdę źle życzyć Polsce, by takich uwag wysłuchać. Ale jeżeli
                    ekolodzy chcą iść tą drogą, to proszę bardzo. W najbliższym czasie również
                    złożę pismo do Komisji Europejskiej. Pismo, do którego dołączę dziesiątki
                    tysięcy podpisów mieszkańców, którzy od kilkunastu lat zabiegają o poprawę
                    warunków na podlaskich drogach” www.kudrycka.pl/media/index.htm
                • olecky Re: Do kochanego forumowicza dd 13.02.07, 19:18
                  > Co do stanowiska
                  > jednego z członków KE - są to jedynie uwagi i prośba o wyjaśnienia.

w jednym zdaniu zawarles dwa klamstwa. Pare cytatow:

Komisja wyraża zatem opinię, że zezwolenie przez władze polskie na wyżej
                  wspomniany projekt zalesienia mogłoby naruszyć przepisy dyrektywy 92/43 w myśl
                  interpretacji Trybunału Sprawiedliwości i że władze mają obowiązek powstrzymać
                  się od udzielenia zezwolenia na taki projekt.

[...]

Komisja uważa, iż Polska nie może zezwolić na taką inwestycję na podstawie
                  obecnie dostępnej oceny.

[...]

W świetle widocznego niebezpieczeństwa zniszczenia części wspomnianego terenu i
                  co najmniej zniweczenia jego cech charakterystycznych, Komisja wyraża opinię, iż
                  przepisy dyrektywy 92/43 zgodnie z interpretacją Trybunału Sprawiedliwości
                  powstrzymują Polskę przed udzieleniem zezwolenia na przedmiotową inwestycję,
                  ponieważ niesie ona ze sobą niebezpieczeństwo istotnego zagrożenia ekologicznemu
                  charakterowi tego terenu.

[...]

Komisja wyraża więc opinię, że polskie władze naruszyły przepisy art. 6 ust. 3
                  dyrektywy 92/43 nie biorąc pod uwagę skumulowanego wpływu wszystkich
                  wymienionych przedsięwzięć dotyczących danego OSO.

[...]

Komisja wyraża opinię, iż biorąc pod uwagę powyższe Rzeczpospolita Polska
                  naruszyła przepisy art. 6 ust. 2 i 3 dyrektywy 92/43 zezwalając na
                  przedsięwzięcia, których łączne oddziaływanie jest negatywne dla kilka gatunków
                  ptaków chronionych na podstawie dyrektywy 79/409.

[...]

itp. itd.

W imieniu Komisji Stavros Dimas
                  • natt Re: Do kochanego forumowicza dd 13.02.07, 19:36
                    olecky napisał:

> Gość portalu: jerzy napisał(a):
                    > > Co do stanowiska
                    > > jednego z członków KE - są to jedynie uwagi i prośba o wyjaśnienia.
                    >
                    > w jednym zdaniu zawarles dwa klamstwa. Pare cytatow: (...)

Prózne żale. jerzy ci zaraz odpowie, że sam to sobie zmysliłeś, albo że to tak
                    naprawdę znaczy coś zupełnie innego. Zresztą nie ma mu się co dziwić - podobne
                    opinie, wbrew ewidentnym faktom, wygłasza również np. minister srodowiska.
                • www.zieloni-bialystok.w.pl KE:prace budowlane powinny zostać wstrzymane 13.02.07, 22:01

Komisja Europejska już „nie żąda TYLKO wyjaśnień” - dokumenty w tej sprawie
                  zbadała już dwukrotnie, a jej przedstawiciele ocenili sytuacje na miejscu.
                  Komisja Europejska uznała że Polska NARUSZA PRAWO I W RAZIE NIE WSRZYMANIA PRAC
                  POLSKA ZOSTANIE UKARANA. ww6.tvp.pl/1875,20061212433003.strona „KE
                  wysłała we wtorek do Polski OFICJALNE UPOMNIENIE w tej sprawie, gdzie napisano,
                  że prace budowlane powinny zostać wstrzymane„Komisja Europejska UZNAŁA, ŻE
                  WYDAJĄC ZGODĘ NA TE INWESTYCJE, POLSKA ZŁAMAŁA PRZEPISY UE O TERENACH
                  CHRONIONYCH W RAMACH PROGRAMU NATURA 2000. To oznacza, że prace powinny być
                  wstrzymane do czasu wyjaśnienia wątpliwości. Jeśli zaś będą kontynuowane, to
                  Polska nie dostanie wsparcia z funduszy UE, a nawet musi się liczyć z karami
                  finansowymi.”
                • www.zieloni-bialystok.w.pl dziennikarz POronnego rzecznikiem drogowców 13.02.07, 22:06
                  najciekawsza informacja o Poronnym to to ze dziennikarz malinowksi chce zostac
                  rzecznikiem prasowym GGDKIA :)
        • zewsi Myślę, że to Ty jesteś ignorantem 15.02.07, 10:53
          Na jakiej podstawie twierdzisz, że Unia może wstrzymać odciąć Polsce wszelkie
          fundusze strukturalne?
    • koczisss Re: Komisja może nas ukarać także wstrzymując 13.02.07, 18:07
      Powiem tak, gdyby "zieloni krzykacze" nie nagłośnili tego, bo na tym etapie i
      tak to nie miało sensu, to KE by się nie czepiała!
      Kto donos do nich napisał?
      • Gość: dd O ile wiem sprawą zainteresował się WWF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 18:16
        ale to nie ja :)
        nawiasem mówiąc można też było szybciej działać
        (np. nie robić pseudooszczędności w rodzaju niewykonywania oceny odziaływania
        na środowisko, że niby to jest modernizacja drogi juz istniejącej; spór o to
        przesunął sprawę o całkiem sporo czasu)
        wiem też że sam władze Augustowa nie bardzo wiedziały jak trasę przeprowadzić:
        pamiętam, że były cztery albo pięć wersji
        ale UE i tak by się zainteresowała, ponieważ oni mocno pilotują wdrażanie
        systemu NATURA 2000
        poza tym proponowana kompensacja też jest za wątpliwą uważana
        a że reakcja jest spóźniona to akurat ja pisałem tu wiele razy
        • www.zieloni-bialystok.w.pl dd=hipokryta kolaborant klamca oszust 13.02.07, 22:12

Gość portalu: dd napisał(a):

> ale to nie ja :)

dd ty to niezły hipokryta jestes:)

nikt tak broniles tej Rospudy, ale tak zeby nikt o tym nie wiedział :)

i nie przeszkodził w jej niszczeniu
      • natt Re: Komisja może nas ukarać także wstrzymując 13.02.07, 18:30
        koczisss napisał:

> Powiem tak, gdyby "zieloni krzykacze" nie nagłośnili tego, bo na tym etapie i
        > tak to nie miało sensu, to KE by się nie czepiała!
        > Kto donos do nich napisał?

Ty sobie chyba jaja robisz. Sugerujesz że przestepstwo o ktorym nikt nie wie,
        nie jest przestepstwem. Poza tym dd ma rację, Natura 2000 to pie..c Unii i
        predzej czy później i tak by się wydało.
        • koczisss Re: Komisja może nas ukarać także wstrzymując 13.02.07, 18:37
          Wydało, albo i nie.
          Jak słusznie dd powiedział, trzeba było działać wcześniej, a nie teraz gdy nic
          się nie da zrobić.
          Napisał o tym gdzieś wyżej!
          • natt Re: Komisja może nas ukarać także wstrzymując 13.02.07, 18:41
            koczisss napisał:

> Wydało, albo i nie.
            > Jak słusznie dd powiedział, trzeba było działać wcześniej, a nie teraz gdy nic
            > się nie da zrobić.
            > Napisał o tym gdzieś wyżej!

Prawo jest prawem, tu tempo działania nie ma nic do rzeczy. Albo jest
            przestrzegane, albo łamane. To nie ma miejsca na żadne sofistyczne wolty
            • Gość: dd I jest wybór trochę jak między dżumą i cholerą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 18:56
              zbudować tę obwodnicę i prawdopodobnie zapłacić karę tudziez ponieść inne
              sankcje albo wstrzymać się i zbudować dużo później co też jest średnio
              sensownym rozwiązaniem. i o to mi cały czas chodzi. a natt miał rację co do
              tego, że naruszenie prawa jest naruszeniem prawa i nikt na nikogo nie musiał
              donosić. ale prawdą jest też, że gdyby zbudowano tę obwodnicę PRZED akcesją nie
              byłoby sankcji. tak się jednak nie stało
      • Gość: uomrzan Re: Komisja może nas ukarać także wstrzymując IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 21:13
        Ja
    • Gość: jaro Re: Komisja może nas ukarać także wstrzymując IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.02.07, 18:55
      Polska działa zgodnie ze swoim prawem i rzadni socjaliści z brukselki nic
      niepowinni nam zrobić jeżeli jesteśmy suwerennym państwem !!!
      • olecky Re: Komisja może nas ukarać także wstrzymując 13.02.07, 19:13
        Gość portalu: jaro napisał(a):

> Polska działa zgodnie ze swoim prawem i rzadni socjaliści z brukselki nic
        > niepowinni nam zrobić jeżeli jesteśmy suwerennym państwem !!!

te, Polak, może byś się polskiej ortografii napierw poduczył trochę?

pozdrawiam, olek
      • natt Re: Komisja może nas ukarać także wstrzymując 13.02.07, 19:28
        Gość portalu: jaro napisał(a):

> Polska działa zgodnie ze swoim prawem i rzadni socjaliści z brukselki nic
        > niepowinni nam zrobić jeżeli jesteśmy suwerennym państwem !!!
        No, to bardzo ciekawe co piszesz. Jak rozumiem zamierzasz być konsekwentny i
        zrezygnować z wszelkich unijnych funduszy. A co za tym idzie z perspektywy
        modernizacji 350 km dróg krajowych w wojewodztwie zaplanowanej na najbliższe
        siedem lat. Bo za to ma właśnie zaplacić Unia - z programu infrastruktura i
        środowisko. Chce na to polsce dać ponad trzy miliardy euro.
        Czyli nie chcesz dwupasmowej ekspresówki z białego do warszawy, nie chcesz
        kompletnej obowodnicy białego i dobrej drogi do Augustowa i Suwałk - bo w
        budżecie państwa aż tyle kasy się napewno nie znajdzie
        • Gość: dd Sęk w w tym, że przez obwodnicę mogą te pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 19:31
          pójść z powrotem do UE i wtedy wszyscy będą Augustowianom "dozgonnie wdzięczni"
          • natt Re: Sęk w w tym, że przez obwodnicę mogą te pieni 13.02.07, 19:38
            Gość portalu: dd napisał(a):

> pójść z powrotem do UE i wtedy wszyscy będą Augustowianom "dozgonnie
            wdzięczni"
            A zwłaszcza mieszkańcy Podlaskiego. Bo należy się spodziewać, że zgodnie z
            zasadą zbiorowej odpowiedzialności reperkusje spadłyby właśnie na nasze
            województwo.
            • Gość: dd Jest to wielce prawdopodobne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 19:54
              • Gość: jerzy Czas kończyć IP: *.cnb.com.pl 13.02.07, 21:18
                Uważam, że sprawy zaszły tak daleko, że pozostaje nam tylko budowanie i
                rozglądanie się za dobrymi prawnikami. Zresztą podobnego zdania jest premier,
                który o ewentualnym wstrzymaniu budowy powiedział, że byłby to niebezpieczny
                precedens w dobie budowy autostrad. Wyjątkowo zgadzam się z J.Kaczyńskim.
                • natt Re: Czas kończyć 13.02.07, 21:53

> Uważam, że sprawy zaszły tak daleko, że pozostaje nam tylko budowanie i
                  > rozglądanie się za dobrymi prawnikami.
                  Pytanie dlaczego sprawy zaszły tak daleko, idąc w tak fatalnym kierunku? Boję
                  się, że tu najlepsi prawnicy mogą nie dać rady. I co wtedy? Pan zapłacisz panie
                  Jerzy, ja zapłacę i dd też zapłaci. A jesli nie daj Boże przytną nam fundusze
                  na inne drogi w regionie, zwłaszcza drogę z Białego do Wawy, to co pan zrobisz?
                  Na kogo się obrazisz, kogo obwinisz?

• www.zieloni-bialystok.w.pl premier,prezydent za zmiana przebiegu obwodnicy 13.02.07, 22:15
                  www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070213/AKTUALNOSCI/70213005
                  Jarosław Kaczyński w radiowej "Jedynce" powiedział, że jest za budową obwodnicy
                  Augustowa przez Dolinę Rospudy. (...) Premier wyjaśmił, że chcą tego mieszkańcy
                  miasta, dlatego nie może sprzeciwiać się inwestycji. Dodał jednak, że można
                  rozważyć odłożenie inwestycji o 3 lata i podjąć ryzykowne zadanie wytyczenia
                  innej trasy.

czyli tak jak wszyscy -za obwodnica

sek w tym w jakim przebiegu

PREMIER:JESTEM ZA,A NAWET PRZECIW:)BO PREZYDENT,RZECZNIK PRAW
                  OBYWATELSKICH,UNIA EUROPEJSKA SĄ ZA ZMIANĄ PRZEBIEGU,POPIERAJĄ EKOLOGÓW

WYPOWIEDZ Prezydenta Lecha Kaczyńskiego ZA ZMIANĄ TRASY obwodnicy Augustowa NIE
                  PRZEZ DOLINĘ ROSPUDY
                  wiadomosci.wp.pl/kat,9811,wid,8640322,prasaWiadomosc.html?P%5Bpage%5D
                  =1 oraz www.przekroj.pl/index.php?
                  option=com_content&task=view&id=2528&Itemid
                  =48 „38 dni po po tym, jak Adam Wajrak, dziennikarz "Gazety Wyborczej" i lider
                  akcji ochrony bagien nad Rospudą, złożył w Kancelarii Prezydenta 150 tysięcy
                  podpisów za pozostawieniem w spokoju Doliny Rospudy, na internetowej stronie
                  kancelarii prezydenta Lecha Kaczyńskiego pojawił się komunikat: "Podjęcie
                  decyzji o budowie obwodnicy Augustowa i trasie jej przebiegu leży w gestii
                  organów rządowych i samorządowych i jako Prezydent to szanuję. Jednakże,
                  jeśli popełniono kiedyś jakiś błąd w tej budzącej tyle emocji sprawie, jeśli
                  pominięto któryś z istotnych elementów, to lepiej zastanowić się jeszcze
                  raz". Adam Wajrak nie kryje zadowolenia. - Prezydent zachował się jak głowa
                  państwa. Tak jak i my prezydent dostrzega, jak bardzo potrzebne są drogi,
                  ale przede wszystkim nienaruszone środowisko. Mam nadzieję, że apel o
                  ponowne przeanalizowanie decyzji zostanie wysłuchany - dodaje Wajrak.” Inna
                  wypowiedź Lecha Kaczyńskiego Prezydenta RP "W przypadku obwodnicy Augustowa
                  należałoby dokonać małego uskoku, który omijałby teren Rospudy, bo jest on
                  wyjątkowy. Zmiana trasy pociągnie dodatkowe koszty i to niemałe, ale byłbym za
                  obroną przyrody. W tym przypadku ekolodzy działają rozsądnie"

Przypomnijmy: Komisja Europejska już „nie żąda TYLKO wyjaśnień” - dokumenty w
                  tej sprawie zbadała już dwukrotnie, a jej przedstawiciele ocenili sytuacje na
                  miejscu. Komisja Europejska uznała że Polska NARUSZA PRAWO I W RAZIE NIE
                  WSRZYMANIA PRAC POLSKA ZOSTANIE UKARANA.
                  ww6.tvp.pl/1875,20061212433003.strona „KE wysłała we wtorek do Polski
                  OFICJALNE UPOMNIENIE w tej sprawie, gdzie napisano, że prace budowlane powinny
                  zostać wstrzymane„Komisja Europejska UZNAŁA, ŻE WYDAJĄC ZGODĘ NA TE INWESTYCJE,
                  POLSKA ZŁAMAŁA PRZEPISY UE O TERENACH CHRONIONYCH W RAMACH PROGRAMU NATURA
                  2000. To oznacza, że prace powinny być wstrzymane do czasu wyjaśnienia
                  wątpliwości. Jeśli zaś będą kontynuowane, to Polska nie dostanie wsparcia z
                  funduszy UE, a nawet musi się liczyć z karami finansowymi.”

Więcej informacji na stronach internetowych:
                  www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm
                  www.via-baltica.w.pl
                  www.tiry-na-tory.w.pl
                  www.zieloni-bialystok.w.pl -Białystok, Podlasie-lokalne informacje; eko -
                  działalność, problemy, rozwiązania
                  www.referendum-bialystok.w.pl - propozycja referendum w Białymstoku -
                  mieszkańcy Białegostoku mają szansę powiedzieć, w jakim mieście i regionie
                  chcieliby żyć i mieszkać - ZMIENIĆ BIAŁYSTOK I PODLASIE ! DOŚĆ ZAŚCIANKOWOŚCI !
                  www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm MAPA - DLACZEGO VIA BALTICA
                  PRZEZ BIAŁYSTOK TO NONSENS, PROJEKT OBWODNICY AUGUSTOWA I SUWAŁK OMIJAJĄCY
                  DOLINE ROSPUDY I TERENY PRZYRODNICZE, INFORMACJE:
                  www.darzbor.v24.pl/vb/index.php
                  wszystko nt. wariantu omijającego obszar chroniony – SZYBCIEJ I TANIEJ:
                  www.siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/
                  www.viabalticainfo.org
                  GAZETA WYBORCZA RAPORTY O ROSPUDZIE:
                  www.gazetawyborcza.pl/8,75402,3900615.html
                  Andrzej Strumiłło artysta malarz, mieszka w Maćkowej Rudzie nad Czarną Hańczą
                  Podpisałem apel „Gazety”. Nie godzę się z zarozumialstwem technologicznymi
                  administracyjną butą, przez które uczepiono się projektu budowy, nie licząc się
                  z konfliktem, jaki z tego wyniknie. Wiem, jak bardzo potrzebna jest trasa Via
                  Baltica. Jednak można było poprowadzić ją inaczej. Stracono czas, a teraz
                  manipuluje się ludzkim zniecierpliwieniem i dramatem, by poprzeć szybką
                  realizację projektu. Ja nie wierzę jednak, że decyzja o przeprowadzeniu
                  alternatywnej drogi opóźni jej budowę. Przekonuje mnie pomysł obejścia doliny,
                  tym bardziej że jest to tańsza wersja i ma szansę uzyskać finansowe wsparcie z
                  Europy. Rozumiem gorycz mieszkańców Augustowa, ale zostali zmanipulowani –
                  przez błąd techniczny albo czyjeś interesy. Tu jednak nie chodzi o jakąś
                  roślinkę czy ptaszka z oryginalnym ogonkiem. Chodzi o ekosystem i przestrzeń,
                  która raz zniszczona już nigdy się nie odbuduje.
      • www.zieloni-bialystok.w.pl drogowi zlodzieje chca mnie okrasc z 800 mln zł 13.02.07, 22:10

drogowi zlodzieje chca mnie okrasc z 800 mln zł

ZAMIAST ZORGANIZOWAĆ DOFINANSOWANIE Z Unii Europejskiej TAK JAK PRZY KAŻDEJ
        DRODZE W POLSCE, A SZCZEGÓLNIE MIEDZYNARODOWEJ VIA BALTICA KTOŚ CHCE OKRAŚĆ NAS
        PODATNIKOW NA PONAD 800 MLN - TWIERDZĄC ŻE INWESTYCJA POWINNA BYĆ FINANSOWANA Z
        BUDŻETU POLSKI, SKORO Unia Europejska JEJ NIE DOFINANSUJE ZE WZGLĘDU NA
        NARUSZENIE UNIJNEGO PRAWA W OBECNYM ZŁYM WARIANCIE

ANTYEKOLODZY=CIEMNIACY,PODLASKIE WŁADZE=OSZUŚCI=WSTYD NA CAŁA EUROPE,SIO DO
        CZARNOBYLA,POLSKA NIE POTRZEBUJE OSZOŁOMÓW
        • Gość: dd No i tu się zgadzamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 22:17
          • Gość: jerzy Re: No i tu się zgadzamy IP: *.cnb.com.pl 13.02.07, 22:41
            Kto z kim?
            • Gość: dd Z Nattem co do meritum i z tobą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 22:43
              co do zakończenia, bo zielony wirus (kosno) się rozszalał i zaraz wszystko
              zaleje
    • aron2004 Re: Komisja może nas ukarać także wstrzymując 15.02.07, 20:14
      a ja proponuję niech komisja europejska wstrzyma nam fundusze za budowę mostów
      w Warszawie, bo pod mostami rosną endemiczne chwasty
    • Gość: kloseque A Szyszko już porposił Komisję Europejską... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 16.02.07, 08:05
      ... o wydłużenie czasu na złożenie wyjaśnień dot. obwodnicy Augustowa! Miał to
      zrobić do WCZORAJ! Ja rozumiem, że nie wszystkich przekonują argumenty
      ekologiczne (choć chciałbym by ludzie znali wartość ekologiczną tego miejsca),
      ale już groźba wysokich kar, groźba ucięcia finansów Unijnych na drogi powinny
      przekonać wszyskich. To naprawdę nie jest sprawa oszołomów. Nikt nie odmawia
      Augustowianom prawda do obwodnicy, ale już prawa do zarządzania 500 milionami
      złotych z podatków wszystkich Polaków i to ryzykując stratę kolejnych pieniędzy
      nie mają...
      • aron2004 Re: A Szyszko już porposił Komisję Europejską... 16.02.07, 08:14
        niech Polacy którym przeszkadza obwodnica Augustowa porzucą swoje mieszkania w
        warszawskich blokowiskach i zamieszkają w szałasach w Dolinie Rospudy skoro tam
        jest tak pięknie
    • Gość: jaro Re: Komisja może nas ukarać także wstrzymując IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.02.07, 09:50
      fundusze strukturalne i inne pieniądze z Brukseli to nic innego jak zwrot
      kilkudziesięciu % Naszych opłat składkowych które wpłacamy do wspólnego worka
      socjalistycznej europy !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka