Dodaj do ulubionych

Białystok Centralny??

IP: *.ld.euro-net.pl 12.05.03, 18:42
Ostatnio przeczytałem chyba w porannym,że jeden z mieszkańców w związku ze
zblizającym się końcem remontu dworca PKP wpadał na pomysł aby dworzec
nazywał się BIAŁYSTOK CENTRALNY.Co o tym myslicie?Ja uważam ,że jak już coś
to lepiej niech go nazwą GŁÓWNY,bo Centralny jest tylko w Warszawie.
Obserwuj wątek
    • agutka Re: Białystok Centralny?? 12.05.03, 18:56
      U nas to może być co najwyżej Wieczny Dworzec Wschodnioeuropejski :)
      • ralston Re: Białystok Centralny?? 12.05.03, 19:18
        agutka napisała:

> U nas to może być co najwyżej Wieczny Dworzec Wschodnioeuropejski :)

Warszawa Wschodnia - Filia w Białymstoku? ;)
        • agutka Re: Białystok Centralny?? 12.05.03, 19:23
          Lepiej, lepiej, Już jesteśmy coraz bliżsi nazwy właściwej dworca.
          • Gość: Janusz_2 Re: Białystok Centralny?? IP: *.osiedle.net.pl 12.05.03, 19:40
            Byc moze rzeczywiscie Bialystok Glowny bylby lepszy niz Centralny. Jedno jest
            moim zdaniem pewne nie mozna zostawic nazwy stacja bialystok, bo to jest jakies
            takie malo miasteczkowe...
            Pozdr.
            • janiolka Re: Bia?ystok Centralny?? 12.05.03, 19:46
              Gos´c´ portalu: Janusz_2 napisa?(a):

> Byc moze rzeczywiscie Bialystok Glowny bylby lepszy niz Centralny.
              Jedno jest moim zdaniem pewne nie mozna zostawic nazwy stacja
              bialystok, bo to jest jakies takie malo miasteczkowe...
              > Pozdr.

no yasne... lepiej miec takie cuda jak bialystok glowny i bialystok farbyczny
              do kolekcji, ciekawe ile osob mialo przyjemnisc z niego kiedykolwiek
              gdzies odjechac... i ta liczba jest dla mnie jaks taka malomiasteczkowa...
              • Gość: Janusz_2 Re: Bia?ystok Centralny?? IP: *.osiedle.net.pl 12.05.03, 22:51
                janiolka napisała:

>
                > no yasne... lepiej miec takie cuda jak bialystok glowny i bialystok farbyczny
                > do kolekcji, ciekawe ile osob mialo przyjemnisc z niego kiedykolwiek
                > gdzies odjechac... i ta liczba jest dla mnie jaks taka malomiasteczkowa...

Do konca nie wiem o co ci chodzi ale chyba jestes slabo poinformowana. Ze
                stacji glownej w Bialym odjezdza codziennie multum ludzi. A dworzec fabryczny
                to chyba jak sama nazwa wskazuje dla towaru a nie dla ludzi czy nie?! A
                poniewaz istnieja mniejsze stacje jak bialystok-stadion, bialystok-starosielce
                i jeszcze kilka to mozna by ten najwiekszy nazwac glownym dla mnie to LOGICZNE,
                po prostu dla odroznienia od reszty podrzednych stacji na terenie miasta.
                Pozdr.
                • janiolka Re: Bia?ystok Centralny?? 13.05.03, 15:35
                  > Ze stacji glownej w Bialym odjezdza codziennie multum ludzi. A
                  dworzec fabryczny to chyba jak sama nazwa wskazuje dla towaru a nie
                  dla ludzi czy nie?!

akurat Fabryczny przeznaczony byl rowniez dla ludzi (ul. traugutta), i tlumow
                  jakos tam nigdy nie bylo, w tej chwili nie wiem czy ktokolwiek stamtad
                  odjezdza. a biorac jeszcze pod uwage ze likwiduje sie coraz wiecej takich
                  malych stacyjek, wiec nazywanie czegos glownym lub centralnym wydaje
                  mi sie sztuczne i malomiasteczkowe wlasnie.

> po prostu dla odroznienia od reszty podrzednych stacji na terenie
                  miasta.

mam wrazenie, ze gdy jest mowa o dworcu w b-stoku, to wszyscy kojaza
                  go sobie z tym, ktory jest przy kolejowej, a nie z jakas pomniejsza stacyjka
                  • Gość: olo Re: Bia?ystok Centralny?? IP: *.ld.euro-net.pl 13.05.03, 22:10
                    a mówiąc że jedziemy do Warszawy to raczej mamy na mysli dworzec centralny a
                    nie jakis inny mimo że w stolicy jest ich mnostwo
                    • akir Re: Bia?ystok Centralny?? 14.05.03, 10:38
                      O ile pamiętam napisy przed remontowe to właśnie tak się nazywało Białystok
                      centralny, niektóre stacje jednak w białymstoku jeszcze funkcjonują np ta w
                      Starosielcach. Wszędzie na świecie główna stacja w mieście nazywa się central
                      station lalbo podobnie w zależności od języka , więc głowny jednak nie
                      koniecznie
    • gwiezdny.zalogowany Re: Białystok Centralny?? 22.06.03, 22:03
      Wyciągam ten wątek na wierzch bo akurat wpadł mi w ręce plan Białegostoku z lat
      trzydziestych (reprint, opracowanie współczesne Tomasza Popławskiego). Dworzec
      osobowy ma nazwę Białystok Centralny a fabryczny Białystok Poleski. Spróbuję
      jeszcze pogrzebać, ale wydaje mi się, że wcześniej stacja nazywała się po
      prostu Białystok (zanim założona została osada kolejowa Starosielce [nie mylić
      z wsią Starosielce vel Ścianka]).

Zatem uważam, że nasz nowo wyremontowany dworzec, po tym jak już odzyska swą
      dawną świetność (dalibóg na długo) powinien dalej nosić nazwę BIAŁYSTOK
      CENTRALNY.
      • Gość: Ja z Bojar Re: Białystok Centralny?? IP: *.cs.bialystok.pl 23.06.03, 09:33
        Masz rację. Z drugiej strony mam - niestety - skojarzenia z..."Mońki
        Centralne". I nie wiem dlaczego, tak do końca,rozśmieszało to nas.
        Ale "Białystok Centralny" - to jest poprostu constans w tym popieprzonym przez
        historię i ludzi mieście niedaleko Białorusi...
    • Gość: R.E. Re: Białystok Centralny?? IP: *.tkchopin.pl 23.06.03, 23:12
      Jest w Polsce tyle innych całkiem niemałych (czytaj : wiekszych albo całkiem
      ogromnych ) miast i jakoś nie mówi tam nikt o myśleniu małomiasteczkowym!
      Służę przykładem: Wrocław Główny, Kraków Główny, Poznań Główny, Bydgoszcz
      Główna, Gdańsk Główny, czy już wystarczy...? Czemu więc Białystok ma jakieś
      kompleksy ?
      Na jakiego czorta wam potrzebny Białystok Centralny? Ludzie nie przesadzajcie !!
      • gwiezdny.zalogowany Re: Białystok Centralny?? 24.06.03, 11:32
        Myślę, że uczestnicy dyskusji zatracili pierwotne znaczenie przytoczonego
        tu "myślenia małomiasteczkowego". Dążymy do tego, żeby nazwa naszego dworca nie
        była nazwą jednoczłonową BIAŁYSTOK, tak jak w małych miasteczkach z jedną
        stacją, lecz dwuczłonową, dla odróżnienia tego największego dworca od innych w
        naszym mieście.

Nie znam niestety zasad nazewnictwa dworców kolejowych. Może ktoś na forum nam
        to objaśni?

Nie wiem dlaczego w planie PKP figuruje jako BIAŁYSTOK, skoro de facto stacja
        wcześniej nazywała się właśnie BIAŁYSTOK CENTRALNY.

Dlaczego BIAŁYSTOK CENTRALNY?

"Pytasz dlaczego??!! No bo tradycją nazwać niczego nie możesz. I nie możesz
        uchwałą specjalną zarządzić, ani jej ustanowić. Kto inaczej sądzi, świeci jak
        zgasła świeczka na słonecznym dworze! Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w
        górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza! Tradycja jest naszych
        dziejów jest warownym murem. To jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza, to
        jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie
        zmieni. A to co dookoła powstaje od nowa, to jest nasza codzienność, w której
        my żyjemy."

("Miś", scena 111, Węglarz nad zamarzniętym jeziorem)

:)
        • Gość: Śmigło Re: Białystok Centralny?? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 11:38
          A niech on sobie będzie jaki chce byleby w końcu był!
    • jasama Re: Białystok Centralny?? 30.07.03, 11:39
      ha ha, są też Mońki Centralne ;-)
    • gwiezdny.zalogowany Re: Białystok Centralny?? 06.08.03, 13:45
      Kolejne wieści o naszym dworcu:

www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20030806/WYDARZENIA/308050011
      Mam tylko ciągle nadzieję, że ktoś odpowiednio wcześnie pomyśli o tym, żeby
      zabezpieczyć nową halę przed zniszczeniami i bezdomnymi. Smutna jest wizja
      pięknego dworca z syfem dookoła i tym sławnym już głosem w megafonie: Tu stacja
      Białystok. W związku z licznymi kradzieżami, występującymi na naszym dworcu,
      prosimy.... etc. etc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka