Dodaj do ulubionych

Referendum - Brawo Biełorusy!

10.06.03, 10:54
No i udało się!
Gminy zamieszkałe przez Białorusinów (prawosławnych) głosowały za Unią
Europejską, osiągając wyniki wyższe niż średnia krajowa (np. w Gródku aż
84% !!!). Białorusini, jako postępowa część społeczności podlaskiej obronili
honor wschodnich rubieży Polski, opowiedzieli się za rozwojem i otwarciem na
świat. Na pewno nie zmarnują tej szansy, bo to ludzie pracowici i myślący!

Gminy katolickie (słuchacze RM i okolice) opwiedziały się przeciw temu co
wyżej - za dreptaniem w miejscu, a właściwie za regresem. Gorzka to będzie
dla nich pigułka do przełknięcia...
Obserwuj wątek
    • Gość: roy Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.sloneczny.pl / 10.102.3.* 10.06.03, 12:04
      ortheu napisał:

> No i udało się!
      > Gminy zamieszkałe przez Białorusinów (prawosławnych) głosowały za Unią
      > Europejską, osiągając wyniki wyższe niż średnia krajowa (np. w Gródku aż
      > 84% !!!). Białorusini, jako postępowa część społeczności podlaskiej obronili
      > honor wschodnich rubieży Polski, opowiedzieli się za rozwojem i otwarciem na
      > świat. Na pewno nie zmarnują tej szansy, bo to ludzie pracowici i myślący!
      >
      > Gminy katolickie (słuchacze RM i okolice) opwiedziały się przeciw temu co
      > wyżej - za dreptaniem w miejscu, a właściwie za regresem. Gorzka to będzie
      > dla nich pigułka do przełknięcia...
      _______________________________________________________________________________

Wielka w tym zasługa ich kapłanów, ktorzy swoją postawą zachecali do głosowania
      na tak
    • Gość: Oszołom z RM Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 20:58
      niech te kacapy spadają na Białoruś!
      • ortheu Re: Referendum - Brawo Biełorusy! 11.06.03, 09:10
        Gość portalu: Oszołom z RM napisał(a):

> niech te kacapy spadają na Białoruś!

Widzę, że moja hipoteza o pogłębianiu się "doła" wśród radyjomaryjców sprawdza
        się. Już można myśleć o skansenie dla was. Oczywiście z antenką ca 400 zł/szt.
        • Gość: Oszołom z RM Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.03, 09:23
          ortheu napisał:

> Gość portalu: Oszołom z RM napisał(a):
          >
          > > niech te kacapy spadają na Białoruś!
          >
          > Widzę, że moja hipoteza o pogłębianiu się "doła" wśród radyjomaryjców
          sprawdza
          > się. Już można myśleć o skansenie dla was. Oczywiście z antenką ca 400 zł/szt.

- Skansen to już wy żeście zrobili z Polski rządząc przez ostatnie 60 lat!
          • ortheu Re: Referendum - Brawo Biełorusy! 11.06.03, 10:01
            Ostatnie 60 lat to był okres przejściowy i nie ma co o nim mówić.
            Ważna jest przyszłość - rządzić będą tutaj oczywiście ci, do których ziemia ta
            należy. Nie miej obaw - Niemiec tu nie przyjdzie, bo to naród także myślący i
            nie sięgnie po nieswoje, bo wie że kiedyś może na tym stracić. Natomiast -
            Wrocław, Gdańsk, itd... aha i Poznań... Tu rzeczywiście możesz trochę sobie
            polamentować na odpowiednią nutkę przy akompaniamencie radyjka. Ale i tak na
            lamencie się skończy. Papież w koalicji z Millerem zagłosował za miliony, no
            i ...stało się!
            • Gość: Ja z Bojar Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.cs.bialystok.pl 11.06.03, 10:10
              Brawo Or....
              • Gość: fafik Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 11.06.03, 11:32
                Gość portalu: Ja z Bojar napisał(a):

> Brawo Or....

Teraz "brawo Or..."?. A jeszcze niedawno zupełnie inaczej charakteryzowałeś
                swego zacnego kolegę. Zajrzyj na wątek "Polonizacja Podlasia" i przeczytaj
                swoją laurkę. Komentarz zbyteczny.
                • Gość: Ja z Bojar Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.cs.bialystok.pl 11.06.03, 11:46
                  Nie przesadzasz...?.Pzdr.
          • Gość: psycholog Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 16.06.03, 17:09

> ortheu napisał:
            >
            > > Gość portalu: Oszołom z RM napisał(a):
            > >
            > > > niech te kacapy spadają na Białoruś!
            > >
            > > Widzę, że moja hipoteza o pogłębianiu się "doła" wśród radyjomaryjców
            > sprawdza
            > > się. Już można myśleć o skansenie dla was. Oczywiście z antenką ca 400 zł/
            > szt.
            >
            > - Skansen to już wy żeście zrobili z Polski rządząc przez ostatnie 60 lat!
      • Gość: Rydzyk fidzyk Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 11.06.03, 15:07
        a ty wpierdol dawno chyba nie dostał. kończ dyplom pisac a nie pierdoły ci w
        głowie
      • Gość: X Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 14.06.03, 03:16
        Chamie szowinistyczny, wypierdku gestapo - won z forum.
        • Gość: kangur Brawo ORMOND IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 16.06.03, 16:31
          Gość portalu: X napisał(a):

> Chamie szowinistyczny, wypierdku gestapo - won z forum.

Brawo ormond. Zaiste jesteś mistrzem słowa pisanego. Jaka głęboka treść, jakże
          wyszukana forma. Jednym słowem polemika na poziomie... rynsztoka.
      • Gość: psycholog Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 16.06.03, 17:09

> niech te kacapy spadają na Białoruś!
    • Gość: wspak Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.man.bialystok.pl 11.06.03, 11:32
      ortheu napisał:

> No i udało się!
      >
      > Gminy katolickie (słuchacze RM i okolice) opwiedziały się przeciw temu co
      > wyżej - za dreptaniem w miejscu, a właściwie za regresem. Gorzka to będzie
      > dla nich pigułka do przełknięcia...
      Nie jątrz i epatuj się nacją białoruską. Pamiętaj za kim oni głosują we
      wszelkich innych wyborach - za lewicą. A już największy wstyd dla Podlasia w
      referendum przyniosła gmina Orla. O niej to przez dwa dni mówiły i pisały
      wszystkie dzienniki. I powiesz pewnie, że jest to gmina rdzennie Polska i nie
      mieszkają tam Białorusini ani prawosławni.
      Lepiej nie dzielić na lepszych i gorszych, zielonych lub czerwonych, polaków a
      białorusinów. zajmij się lepiej czymś co zbliża ludzi, a nie ich dzeli.
      • Gość: polak Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: 213.216.66.* 11.06.03, 12:18
        Ciekawie poczytac jak wyglada dyskusja pomiedzy polskim ekstremistą czyli
        Oszołomem z RM a białoruskim ekstremista a może polskim lewakiem Ortheu. Jeden
        chciałby wyrzucić Białorusinów na Białoruś a drugiemu marzą sie kolejne
        rozbiory Polski.
    • Gość: hejkumkejkum Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.tkb.pl / 10.2.9.* 11.06.03, 14:13
      ortheu napisał:

> No i udało się!

PO PIERWSZE:
      Białorusin nie zawsze jest prawosławny. Jest wielu katolickich Białorusinów. Być może nie słuchają Radia Maryja, ale..

PO DRUGIE:
      Owszem, 84% głosowało za, ale frekwencja tylko 45%.

PO TRZECIE:
      Proszę, NIE mieszaj mniejszości narodowych do polityki.

PS. Ciekawe czy faktycznie w Gródku mieszkają Białorusini (chodzi mi o wyniki spisu powszechnego). Może się okazać, że Białorusini to tylko bardzo mały odsetek ludzi żyjących w Gminie Gródek.
      • Gość: polak Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.kopernet.org 11.06.03, 14:17
        Ciekawe gdzie ty widziałeś tych Białorusunów katolików?
        • Gość: hejkumkejkum Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.tkb.pl / 10.2.9.* 11.06.03, 14:44
          Gość portalu: polak napisał(a):

> Ciekawe gdzie ty widziałeś tych Białorusunów katolików?

np. na Białorusi, w Polsce też widziałem (byli bardzo zdziwieni, jak dowiedzieli się, że w Polce mieszkają także prawosławni).
          • Gość: polak Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.kopernet.org 11.06.03, 15:13
            Gość portalu: hejkumkejkum napisał(a):

> Gość portalu: polak napisał(a):
            >
            > > Ciekawe gdzie ty widziałeś tych Białorusunów katolików?
            >
            > np. na Białorusi, w Polsce też widziałem (byli bardzo zdziwieni, jak
            dowiedziel
            > i się, że w Polce mieszkają także prawosławni).
            Ciekawy jestem w jakiej miejscowości?
      • ortheu Re: Referendum - Brawo Biełorusy! 11.06.03, 15:08

> Proszę, NIE mieszaj mniejszości narodowych do polityki.
        >
        A to dlaczego? Mniejszości narodowe dopiero będą kształtować tę politykę, tylko
        w znacznie szerszym zakresie niż dzisiaj. Dołączą po prostu inni. :-)
      • ortheu Re: Referendum - Brawo Biełorusy! 11.06.03, 15:11

>
        > PS. Ciekawe czy faktycznie w Gródku mieszkają Białorusini (chodzi mi o wyniki
        s
        > pisu powszechnego).

Faktycznie - nie na papierze - bo będą pewnie tacy, którzy ze
        względów "praktycznych" wolą ukryć swoje pochodzenie.
        • Gość: bialorusin Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 13.06.03, 16:24
          My polscy białorusini wybralismy . Jeżeli Polacy wola się bratać z Łukaszenką
          niż z Brukselą - to przepraszam mi to nie lezy. Pozdrawiam wszystkich
          myślących.Jeżeli polacy sie boja Unii to niech sobie popatrza na nas
          białorusinów w Polsce - ponoć zyje sie nam dobrze. polakom w Uni będzie jeszcze
          lepiej
          • Gość: .................. Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 14.06.03, 00:22
            Tylko musisz zrozumiec jedno. Lukaszenko nie jest wieczny. W Unii
            juz jestescie. Dobrze czy zle, czas pokaze. Problem jedynie moze byc
            ten, ze kiedy bedzie zle, z Unii wypisac sie juz nie da, a to
            duzo mowi. Jezeli faktycznie zasugerowales sie chwila i Lukaszenka
            w niej wypowiadajac sie o narodzie bialoruskim (tym na Bialorusi), z
            ktorym jakoby nic nie chcesz miec wspolnego (a podpisales sie nickiem
            bialorus), to wg. mnie swiecisz pustka sam w sobie.
            • Gość: bialorusin Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 14.06.03, 12:08
              fakt jest taki ze Łukaszenko jeszcze długo posiedzi na stołku. A ty z Kanady to
              se możesz jedynie domyślać się jaka jest białostocka rzeczywistosc mniejszi ści
              białoruskiej tak więc nie pleć głupot i nie obrazaj mojej białoruskości. Ja
              tkwię w tym bagnie, a ty obserwujesz- tym sie różnimy.
              • Gość: .................. Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 14.06.03, 22:28
                Ja wcale nie zamierzam obrazac Twojej bialoruskosci. Jezeli juz, to
                Ty raczej sam to zrobiles, wypierajac sie tegoz bialoruskiego narodu
                ktory obecnie jest pod Lukaszenka. Trudno mnie jest Ciebie zrozumiec -
                masz tu troche racji. Niby narzekasz na rzeczywistosc mniejszosci
                narodowej na Podlasiu, a w innym miejscu chlubnie piszesz "zyje nam
                sie dobrze " w Polsce.
                • rendal Re: Referendum - Brawo Biełorusy! 16.06.03, 17:16
                  Gość portalu: .................. napisał(a):

> Ja wcale nie zamierzam obrazac Twojej bialoruskosci. Jezeli juz, to
                  > Ty raczej sam to zrobiles, wypierajac sie tegoz bialoruskiego narodu
                  > ktory obecnie jest pod Lukaszenka. Trudno mnie jest Ciebie
                  zrozumiec -
                  > masz tu troche racji. Niby narzekasz na rzeczywistosc mniejszosci
                  > narodowej na Podlasiu, a w innym miejscu chlubnie piszesz "zyje
                  nam
                  >
                  > sie dobrze " w Polsce.

Panie Wielokropek
                  A z jakim paszportem wyjechal pan do Kanady ?!
                  Znam pare takich przypadkow jak panski i to co moge panu powiedziec to nie
                  uleczy pan swoich kompleksow swoistym szowinizmem.
                  • Gość: .................. Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 17.06.03, 02:43
                    A w czym Ty widzisz tu moj szowinizm i jaki (czyj?) on ma byc?
                    Polski, bialoruski, a moze kanadyjski? Naprawde nie wiem. Napisz mi i
                    doucz mnie. Paszporty mam dwa, ale to tylko paszporty, troche
                    papieru, sam wiesz.
                    • rendal Re: Referendum - Brawo Biełorusy! 17.06.03, 10:58
                      Gość portalu: .................. napisał(a):

> A w czym Ty widzisz tu moj szowinizm i jaki (czyj?) on ma
                      byc?
                      > Polski, bialoruski, a moze kanadyjski? Naprawde nie wiem. Napisz mi
                      i
                      > doucz mnie. Paszporty mam dwa, ale to tylko paszporty, troche
                      > papieru, sam wiesz.

Twoj szowinizm, po prostu buraczany. A moze rzeczywiscie to zaden szowinizm (to
                      brzmi za powaznie), tylko zwyczajny kompleks emigranta.
                      • Gość: .................. Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 17.06.03, 14:44
                        Tylko burak bezpodstawnie moze przypisac czlowiekowi szowinizm,
                        ktorego nie jest mu w stanie wytlumaczyc czy udowodnic, z racji
                        tylko tej ze ktos jest emigrantem. Okolo polowa Kanady jest
                        emigrantami, czyli wg. Ciebie z kompleksami albo szowinisci. W
                        Nowym Jorku zyje tez 40% ludzi ktorzy urodzili sie poza USA,
                        tez wg. Ciebie zakompleksionych. Buraku, zmien zdanie o ludziach. A
                        na emigracje sie nie wybieraj, bo kompleksow nam tutaj nawieziesz.
                        • rendal Re: Referendum - Brawo Biełorusy! 18.06.03, 12:10
                          Nie pisalem o nich tylko o Tobie buraku. Sam mieszkam poza granicami kraju, ale
                          nigdy by mi nie przyszlo na mysl zeby pouczac krajan. A Twoj przypadek jest mi
                          dobrze znany. Takich madralinskich spotykam tu na codzien.
                          A co do szowinizmu, to zastapmy je buractwem buraczanego emigranta.
                          • Gość: .................. Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 18.06.03, 20:13
                            Jezeli juz mnie zarzucasz jakiekolwiek pouczanie, to pasowaloby
                            napisac kogo tu konkretnie pouczam i jak. Ja naprawde nie moge
                            sobie tego przypomniec. Moze Ty to zrobisz, tzn. powiesz mnie kogo
                            tu pouczam. Zaznaczam: wyrazanie swojej opinii nie jest wg. mnie
                            zadnym pouczaniem.
                            • Gość: Cynik Re: Referendum - Brawo Biełorusy! IP: *.rg.m.bonet.se 18.06.03, 23:19
                              Panowie! Zbaczacie z tematu ...

Z tym referendum, na logike - troche cos nie tak.
                              Na TAK : 80%
                              Na NIE : 20%
                              Frekwencja: 60%(!?!). A reszta: 40% "glosujacych nogami" - to "powietrze"? Do
                              jakiej kategorii ich zaliczyc? Do: TAK czy NIE ? Gdyby byli ZA, to waliliby
                              pietami po dupach i rzneli do urn. A wiec byli .... ? (Ja do nich naleze).
                              Moim zdaniem nadgorliwcy na NIE, wpuscili Polske w maliny.
                              PS. Ciut powtorki z matmy, nie zaszkodzi.
                              Pozdr. malowany Szwed.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka