Dodaj do ulubionych

Pomnik Śledzia

06.07.07, 16:16
Już dawno zgłaszałem na Forum Gazety w Białymstoku pomysł na to aby zbudować w
Białymstoku Pomnik Śledzia. W końcu, nie ma co ukrywać - i tak wszyscy
śledzikujemy- nauczmy się śmiać z tego co inni traktują jako powód do docinek
pod naszym adresem. Zgłaszam ten pomysł na wzniesienie Pomnika Śledzia w
Białymstoku ponownie pod adresem władz miasta.
Obserwuj wątek
    • koczisss Re: Pomnik Śledzia 06.07.07, 16:21
      Słyszałem, że pomnik śledzia ma być w innym mieście, ale nazwa tej mieściny
      wypadła mi z głowy!
      • inks Re: Pomnik Śledzia 06.07.07, 16:23
        No i co z tego. Pomnik Piłsudskiego też jest przynajmniej w "kilku" miastach.
        nasz Śledź będzie najładniejszy. I koniecznie żeby to była ryba której z pyska
        woda tryska....Zresztą ten temat był już dyskutowany na łamach GW i nieskromnie
        dodam, że to ja go wywołałem. Nie ma co dyskutować tylko trzeba wyrzeźbić i już.
    • nekroskop88 Re: Pomnik Śledzia 06.07.07, 16:23
      > i tak wszyscy śledzikujemy

mów za siebie:p
      • inks Re: Pomnik Śledzia 06.07.07, 16:25
        Śledzikuję i jestem z tego dumny. Jak wszyscy będziemy tacy sami: mówić tak
        samo, myśleć tak samo, zachowywać się tak samo...to będzie to nudne jak sumo.
        • morfeusz_1 Re: Pomnik Śledzia 06.07.07, 16:35
          Nie gadajcie o sljedzikach bo wódencja zaczyna za mną chodzić
        • Gość: przekurat Re: Pomnik Śledzia IP: 83.2.101.* 06.07.07, 20:53
          inks napisał:

> Śledzikuję i jestem z tego dumny.

Ile Ty masz lat i skąd pochodzisz, że śledzikujesz? A w ogóle co nazywasz
          śledzikowaniem?
          • inks Re: Pomnik Śledzia 06.07.07, 22:09
            ...
            • Gość: przekurat Re: Pomnik Śledzia IP: 83.2.101.* 06.07.07, 22:22
              śledzikują ludzie mówiacy na codzień po rusku, pewnie mylisz śpiewne zaciąganie
              ze śledzikowaniem
              • inks Re: Pomnik Śledzia 06.07.07, 22:23
                raczej nie, ale po tych kulki słowach absolutnie nie mam złudzeń co do twojego
                poziomu
                • Gość: przekurat Re: Pomnik Śledzia IP: 83.2.101.* 06.07.07, 22:41
                  masz taki poziom, że mylisz zaciąganie ze sledzikowaniem. JUż tyklo najstarsi
                  mieszkańcy ruskich wsi śledzikują
    • inks Re: Pomnik Śledzia 06.07.07, 22:12
      My tego nie słyszymy, ale ludzie z Krakowa czy Poznania od razu wychwytują nasz
      trochę odmienny akcent ( podobnie jak my ich). A swoją drogą Forum powinno mieć
      jakiś rodzaj poczekalni dla ludzi, którzy potrzebują trochę czasu żeby się
      ucywilizować i nabrać odrobinę ogłady niezbędnej na tym, bądź co bądź, miejskim
      portalu.
      • Gość: Did z Liesu Re: Pomnik Śledzia IP: 194.176.105.* 07.07.07, 00:58
        Ta un z naszych, tutejszy czyli ukrainiec, rezun.
        Babe swoja bija i z nozem w zebach biega wokolo
        chaty. Po co go jeszcze cywilizowac?
      • ralston Re: Pomnik Śledzia 09.07.07, 09:40
        Za późno Inksie Drogi - cywilizacja zdaje się opuściła to zacne kiedyś forum
        już parę lat temu...
    • Gość: Jestem za. Re: Pomnik Śledzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 15:59
      Fajnie by było gdyby powstał taki pomniczek. Do czasu wyjazdu z Białegostoku na
      studia (zachodnia Polska) nie sądziłem nawet, że śledzikuję - nawet
      j.rosyjskiego czy białoruskiego nie znam. Aż pierwszego października, ludzie
      usłyszawszy mnie zaczęli się dopytywać jak się żyje za wschodnią granicą. :)
      • inks Re: Pomnik Śledzia 07.07.07, 17:01
        No tak, mnie to tez kiedyś spotkało: początek studiów, pierwsza grupowa wyprawa
        na piwo, nikt jeszcze za bardzo nikogo nie zna i nagle taki koleś mówi: ale ty
        zaciągasz. Potem przy barze zamówił "czy piwa", czyli 3, bo pochodził z
        Tarnowskich Gór i też miał "kawałek akcentu". Skoro to jest nasza cecha
        charakterystyczna to trzeba się przestać na tym punkcie zakompleksiać tylko
        chwycić sprawę za rogi, postawić się okoniem językowej polskiej próżności która
        nakazuje piętnować wszystkich, którzy mówią inaczej niż w Warszawie i Śledzia
        postawić na piedestale.
        • Gość: przekurat Re: Pomnik Śledzia IP: 83.2.101.* 07.07.07, 17:11
          i nagle taki koleś mówi: ale ty
          > zaciągasz.

I dobrze powiedział, że zaciagasz a nie śledzikujesz.
          • inks Re: Pomnik Śledzia 07.07.07, 17:38
            Ale śledzikowało wielu mieszkańców Białegostoku, śledź był niezwykle popularnym
            produktem sprzedawanym w sklepach w dawnym ratuszu...przecież to nie ma być mój
            pomnik i oddawać moje cechy, ale trochę żartobliwe przypomnienie historii.
            Zresztą śledzikowanie to cały zestaw cech- cytuję za artykułem z Gazety:

"Nie powiemy siano, tylko "sjano", nie śledź, tylko "sliedz". Ktoś spoza regionu
            pewnie pierwszy zapamiętał takiego "sliedzia", użył kilka razy i tak - jako
            przezwisko białostoczan - rozniosło się w świecie.

słowem: inaczej wymawiamy spółgłoski miękkie niż reszta kraju - "si, dzi, ci" w
            białostockim wariancie brzmią raczej jak: "sji, dzji, cji"

inne cechy naszej regionalnej odmiany polszczyzny:

- mówimy śpiewnie, melodyjnie, słowem: zaciągamy

- spółgłoski "l" nie wymawiamy neutralnie, jak reszta kraju, tylko miękko (nie
            kotlet, a kotliet)

- tworzymy konstrukcje z przyimkiem "dla" (kariera tej konstrukcji jest
            zdumiewająca; językoznawcy nie są zgodni co do jej genezy; najwyraźniej to nasz
            regionalny nowotwór; upowszechnia się z wielką siłą, mimo że tępią ją
            wydawnictwa poprawnościowe; tak mówią niemal wszyscy: nauczyciele, urzędnicy,
            rzemieślnicy; sęk w tym, że białostoczanie wiedzą, że mówią źle, poprawiają się,
            tyle że nie w tych miejscach, co trzeba; i wpadają w pułapkę hiperpoprawności;
            efekt? - karkołomne zjawiska: "parking mieszkańcom bloku", "kwiatek Ewie".

przedłużamy czas trwania wygłosowego "e" w wyrazie "nie", stąd nie-e; (nie
            wiadomo, z czego wynika ta nadekspresja);

nadużywamy w roli czasownika posiłkowego słówka "weź" (np. weź otwórz okno; tak
            mówi się tylko na Podlasiu).

Na białostocką mowę składają się takie zapożyczenia, jak rusycycmy i
            białorutenizmy, germanizmy i lituanizmy oraz różne związki wyrazowe, jakby
            żywcem wyjęte z "Konopielki" i "Samych swoich".
            • nekroskop88 Re: Pomnik Śledzia 07.07.07, 17:42
              to śledzikowanie wymiera, osobiście nie znam nikogo kto mówi "sji, dzji, cji"
              ani "kotliet"

zgodzę się jedynie z: nadużywaniem "dla", występowaniem zapożyczeń,
              wymawianiu "nie-e" (to akurat fajne jest i sam tak mówię) oraz stosowaniu
              czasownika "weź" :-)

a pomnik śledzia można postawić, tylko głupie jest twierdzenie, że
              śledzikowanie nadal istnieje i jest bardzo rozpowszechnione, może istnieje
              tutaj, ale najczęściej u starszych osób albo u przyjezdnych spod granicy
              • Gość: przekurat Re: Pomnik Śledzia IP: 83.2.101.* 07.07.07, 20:58
                nie mam nic naprzeciw Twojej wypowiedzi
              • abranova Re: Pomnik Śledzia 07.07.07, 22:50
                nekroskop88 napisał:

> to śledzikowanie wymiera, osobiście nie znam nikogo kto mówi "sji, dzji, cji"
                > ani "kotliet"

Może nie znasz a może po prostu tego nie słyszysz. Jako mieszkańcy Białegostoku
                tak się osłuchaliśmy z takim sposobem mówienia, że często go nie zauważamy.
                Oczywiście nie mam na myśli śledzikowania w wersji "hard" ;) ale naprawde wielu
                ludzi ma pewne naleciałości regionalne w akcencie. I pochodzenie wcale nie jest
                najwazniejsze - moj dziadek Może niekoniecznie osoby bardzo młode ale trudno mi
                uwierzyc, że nie znasz nikogo po pięćdziesiatce powiedzmy. Przysłuchaj się
                kiedyś dokładnie, najlepiej nie patrząc na rozmówce tylko go słuchając.
                I pochodzenie wcale nie jest najwazniejszym warunkiem śledzikowania - moj
                dziadek urodził się w Lublinie i przeżył tam ze 20 lat swojego życia a teraz
                pieknie zmiękcza "dź" i "ć". I wcale nie podłapał tego od mojej babci, ona ma
                piękną dykcję, gdzieś indziej musiał podłapać.

Także sorry zwolennicy rusko-ukraińskich teorii spiskowych, nie tędy droga
          • bogo2 Re: Pomnik Śledzia 07.07.07, 17:40
            no to moze pomnik zaciagajacego, ale nie sledzikujacego sledzia, bylby do
            przyjecia...

Gość portalu: przekurat napisał(a):

> I dobrze powiedział, że zaciagasz a nie śledzikujesz.
            • inks Re: Pomnik Śledzia 07.07.07, 19:51
              A tymczasem Pomnik Sledzia funduja sobie Zawady...i to tam będzie atrakcja
              turystyczna ( małą, większą, taką sobie, jednak za każdym razem JAKĄŚ) a nie u nas
              • Gość: przekurat Re: Pomnik Śledzia IP: 83.2.101.* 07.07.07, 20:25
                należy się pomnik tej zanikającej cesze wymowy polskich Rusinów
    • inks Re: Pomnik Śledzia 07.07.07, 19:58
      to jednak profanacja, budować Pomnik Sledzia który wymyślilem dla Białegostoku w
      Zawadach...no ale co zrobić, kiedy u nas od razu pojawia sie spór w temacie -
      czy śledzikujemy, czy też może zaciągamy... ja z powodu swojej wymowy nie mam
      kompleksów. Dla mnie nie ma rożnicy między śledzikowaniem a odmiennym akcentem
      ludzi z Londynu w stosunku do tych z Liverpoolu. Tylko to pierwsze u nas się
      oczywiście od razu schłoszcze a to drugie podziwi. Strasznie dziś żałuję, że nie
      nagrywałem rozmów ze swoją babcią np która mówiła właśnie z lokalnym
      białostockim akcentem. Z mojej perspektywy takie koloryty lokalne są olbrzymią
      wartością. Bardzo mnie smuci czytanie wypowiedzi osób, które się ich wstydzą.
      • Gość: przekurat Re: Pomnik Śledzia IP: 83.2.101.* 07.07.07, 20:35
        wstydzą się swej oczywistej ruskości, wychodzącej na jaw w mowie przejetej od
        starszych. Tacy to polscy patrioci.
        • inks Re: Pomnik Śledzia 07.07.07, 22:45
          A gdyby Wilno i Lwów pacanie dalej były polskie to tam by dopiero śledzikowali..
          • Gość: przekurat Re: Pomnik Śledzia IP: 83.2.101.* 07.07.07, 22:55
            "pacanem" to ty jesteś, zaciągajacy ruski białostocki "śledziu"
            • inks Re: Pomnik Śledzia 07.07.07, 23:46
              Przekurat idź się prze..jść. Dziś taki wiatr, dużo tlenu w powietrzu. Jest
              szansa że pomoże.
              • Gość: przekurat Re: Pomnik Śledzia IP: 83.2.101.* 07.07.07, 23:57
                przejdź się po podlaskich ruskich wioskach, to usłyszysz zanikąjce śledzikowanie
                • dasiek11 Re: Pomnik Śledzia 08.07.07, 02:59
                  Mysle ze pomysl z pomnikiem bardzo fajny:}Wystarczy przypomniec sobie sonde nt.
                  z czym kojarzy sie Bialystok ludziom z Polski,na 1 miejscu byl sljedzik albo
                  Konon,choc temu drugiemu pomnika bym nie stawial;}
    • skoropis Re: Pomnik Śledzia 08.07.07, 02:55
      Popieram Twój pomysł, Inks, jak najbardziej. I nie ważne jest, czy nasz obecny
      akcent to śledzikowanie, czy już nie. Ważne, że inni to tak nazywają. Ja
      osobiście musiałem uczyć się tego akcentu, bo jakże tak: Ślązaków czy innych
      można poznać, a mnie nie? Mam nadzieję, że nauka nie poszła w las. :)
      • dasiek11 Re: Pomnik Śledzia 08.07.07, 03:01
        Skoropis,jak mozna nauczyc sie akcentu??Podobno akcent rzecz nabyta.Mozna
        najwyzej rozwinac zasob slow,i tu zaluje ze nie znam typowo podlaskich zwrotow
        i nazw...
        A tak na marginesie,jadac niedawno autostopem zostalem zapytany przez kierowce
        czy jestem ze Wschodu bo tak smiesznie mowie:}}}
        • inks Re: Pomnik Śledzia 09.07.07, 00:10
          Bo coś w tym śledziu jednak jest na rzeczy...
          Taki Wąchock zamiast obrazić się na cały świat za dowcipy o swoim sołtysie
          postanowił zmierzyć się z tym " ha ha" na swój temat i wziął się za
          organizowanie zawodów sołtysów. Cała idea jest tu taka, żeby pozorną słabostkę
          przekuć w atut.

Irlandczycy zamiast wyszydzać swój folklor, który - gdyby zastosować zdarzającą
          się tu i ówdzie w Polsce mentalność mógłby zostać uznany za " wiocherstwo" -
          zamienili go na luksusowy towar eksportowy.
          • ogabignac Re: Pomnik Śledzia 09.07.07, 13:44
            Bo wynika to rusofobii a z niczego innego.
            Dla takich mondralów to na wschód od Buga to ani żadnej kultury nie ma ani
            muzyki czy literatury. Ale ja tu nie chcę nawet tych na wschodzie
            dowartościowywać. To jest taka maniera w Polsce; nie znać rosyjskiego chociaż
            obowiązkowo go się uczyło przez 9 lat, odczytywania rosyjskich nazw przez
            lektorów TVP i PR z polskim akcentem i wstydzić się zaciągania czy
            śledzikowania.
            Ja zaciągam do dziś a na zamówienie śledzikuję dużo lepiej niż ci z
            filmu "Konopielka". Jako śledziujący z zażenowaniem oglądałem kiedyś ten film.
            Popieram budowę pomnika śledzia - najlepiej na środku zrytego placu przed
            ratuszem.
            Hej, budowlańcy - wodę i elektryczność nie zapomnieć tam pociągnąć zanim
            zakryjecie płytami.
    • www.zieloni-bialystok.w.pl sledz byl towarem sprowadzanym znad morza a nie re 10.07.07, 03:45
      sledz byl towarem sprowadzanym znad morza a nie regionalnym

rownie dobrze symbolem dzisiejzego bialegostoku mozna zrobic banany bo tez sa
      do kupienia na bazarze:)
      • Gość: r... śledź towarem a nie "dowodem zbrodni"??? IP: 80.54.13.* 10.07.07, 16:46
        przecież to "herezja", jeżeli chodzi o twoją religię...ciągle nie ma
        sprawozdania finansowego zielonych za rok 2006 na
        bopp.pozytek.gov.pl/opp_pokaz.do;jsessionid=04DD4F07F0ED918FE3C24574DFA21FCC?oppId=39957
        i ciągle brak nazwiska osoby kierującej "zielonymi" na
        www.bialystok.pl/files/organizacje_pozarzadowe/spis_organizacji/Spis_ngo.xls z
        oficjalnego portalu urzędu Miejskiego ..a ty masz kłopoty ze snem? pewnie przez
        portalwiedzy.onet.pl/1,15,8,26343399,72951780,2826517,0,forum.html gdzie
        piszesz o oszukiwaniu ludzi powierzających ci kasę...
        • www.zieloni-bialystok.w.pl r analfabeta i klamca? 11.07.07, 17:08

Do 15 lipca-a r. to anonimowy sbecki lobbysta?

OSTATECZNYM DNIEM OGŁOSZENIA SPRAWOZDANIA JEST DZIEŃ 15 LIPCA.

Sprawozdanie w wersji papierowej zostalo przekazane przed 30 marca 2007 r
          informacje o tym sa na www.zieloni.w.pl

Natomiast termin sprawozdania elektronicznego mija 15 lipca 2007 r
          http://www.pozytek.gov.pl/Opublikuj,sprawozdanie,w,bazie,>>,742.html
          (...) Zgodnie z artykułem 53 ust. 1 ustawy o rachunkowości roczne sprawozdanie
          finansowe jednostki podlega zatwierdzeniu przez organ zatwierdzający nie
          później niż 6 miesięcy od dnia bilansowego (końca roku obrotowego). Art 70 ust.
          1 w/w ustawy wskazuje, że kierownik jednostki jest obowiązany do ogłoszenia
          sprawozdania finansowego w ciągu 15 dni od dnia jego zatwierdzenia. W związku z
          tym, w przypadku organizacji, których rok obrotowy jest zgodny z rokiem
          kalendarzowym ostatecznym dniem zatwierdzenia sprawozdania finansowego jest 30
          czerwca - w tym przypadku OSTATECZNYM DNIEM OGŁOSZENIA SPRAWOZDANIA JEST DZIEŃ
          15 LIPCA.

Natomiast aktualne informacje na temat Stowarzyszenia sa np. W KRAJOWYM
          REJESTRZE SADOWYM Ministerstwa Sprawiedliwości
          pdi.cors.gov.pl/KRSSED/Podmiot.aspx?nrkrs=0000214421
          a ty r..jak sprawozdanie ze wspołpracy z SB anonimowy sbcki(?) klamczuchu : )?

r.... to lewicowy (sbecki?) lobbysta pracujacy na zlecenie browarów, firm
          tytoniowych itp. osob niszczacych środowisko, zdrowie ludzi. Specjalizuje się w
          preparowaniu kłamstw na ich zlecenie jak np. blog „w obronie praw palaczy
          papierosów do trucia innych ludzi w miejscach publicznych”. Przypisuje innym
          swoje wypowiedzi itp. rappaport.blog.onet.pl/
          • Gość: bstok Re: r analfabeta i klamca? IP: *.csk.pl 11.07.07, 17:18
            To daj wreszcie link do tego sprawozdania i będziesz miał spokój.
          • Gość: r... plujesz a sprawozdania dalej brak, "prezesa" też IP: 80.54.13.* 11.07.07, 21:31
            sprawozdanie finansowe zielonych za rok 2006 powinno być na
            bopp.pozytek.gov.pl/opp_pokaz.do;jsessionid=04DD4F07F0ED918FE3C24574DFA21FCC?oppId=39957
            a nazwisko "prezesa" na
            www.bialystok.pl/files/organizacje_pozarzadowe/spis_organizacji/Spis_ngo.xls z
            oficjalnego portalu Urzędu Miejskiego...tylko czy miałbyś z tego kasę, którą tak
            kochasz? sam o tym piszesz na
            portalwiedzy.onet.pl/1,15,8,26343399,72951780,2826517,0,forum.html gdzie
            dodatkowo chwalisz się oszukiwaniem płacących ci...

• Gość: Ja z Bojar Re: Pomnik Śledzia IP: *.csk.pl 10.07.07, 09:39
      Pieprz się. Śledzikowała i śledzikuje pewna wykształcona lub wychowana
      inaczej część białostoczan. Ponadto białostoczan nie określano mianem "śledzie
      białostockie" lecz "śledziki białostockie". I nie do końca jest to sympatyczny
      przydomek. Słowem ten Twój pomnik Śledzia nie jest pomysłem wymagającym
      wyobraźni. Ale kochasz to miasto i to się liczy. Zawiąż komitet postawienia
      ławeczki z Andrzejkiem . Oddamy przez to hołd życzliwości, miłości drugiego
      człowieka, bezinteresowności.Precz z igrzyskami fundowanymi przez te żałosne
      e l y t y z prawia i lewa. Precz z pomnikami martyrologii, papieżami,
      faustynami, żałosnym bohaterstwem żołnierza polskiego, powstańca czy partyznta.
      Oni umieją tylko cierpieć, modlić się,,burzyć i ginąć . Czyli z jednej strony
      masz rację, z drugiej natomiast Twój bohater na piedestał jest taki trochę
      prosty inaczej.
      • inks Re: Pomnik Śledzia 10.07.07, 15:31
        Pewnego dnia powołam pewnie do życia fundacje która m.in. budowa pomnika śledzia
        się zajmie. Od kiedy to o śledziu można mówić że jest prosty, skoro zasadniczo z
        każdej strony jest obły i opływowy, jak to ryba?
        • Gość: Ja z Bojar Re: Pomnik Śledzia IP: *.csk.pl 10.07.07, 18:29
          Dixi! Spadaj...
          • Gość: Stanisław Re: Pomnik Śledzia IP: *.pools.arcor-ip.net 10.07.07, 18:32
            Lecz swoje kompleksy w Choroszczy a nie na forum chodząca wieżo poprawnej
            polszczyzny.
    • fiat_lux Re: Pomnik Śledzia 10.07.07, 18:36
      ja nie sledzikuje i jestem przeciwny

podobal mi sie pomysl mikelsona wybudowania pomnika gedymina. w koncu legenda
      mowi ze to on byl zalozycielem miasta
    • inks Re: Pomnik Śledzia 10.07.07, 19:12
      Przecież ten pomnik Śledzia to tylko jedna z możloiwości, może powstać i ten
      śledź i gedymin i z 15 innych-u nas jednak od tworzenia najważniejsze jest
      udowodnienie dlaczego coś nie może powstać.
      A może by tak z kilometr dalej od Pomnika Śledzia zbudować pomnik Gedymina
      posilającego się śledzikiem? :-)
      • Gość: Łomza Re: Pomnik Śledzia IP: *.lomza.mm.pl 10.07.07, 22:35
        W łąomży od lat chcemy postawić pomnik jelenia .Możemy teraz zrobić jelenia ze
        śledziem w gębie. Apropos Ten pomnik śledzie jest w Zawadach czyli na granicy
        Mazowsza i Podlasia - żebyście pamiętali że dalej to już nasze
        • Gość: idzikczortu Re: Pomnik Śledzia IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 11.07.07, 00:07
          Rzeczywiscie?
          Chcecie sie dac wrobic w Lomzy w (pomnik) jelenia?
          • inks Re: Pomnik Śledzia 11.07.07, 00:27
            Jelenie są roślinożerne, więc taki ssak z rybą w pysku byłby okropnie
            niestosowny. A propos ziem łomżyńskich: Naszego nam wystarczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka