Forum   pierniczki

pierniczki

(121 wyników)
  • Witam. Czy pierniczki najlepiej lukrować jeszcze twarde, czy jak już zmiękną, czy bez znaczenia? I jeszcze jedno. Czym najlepiej je lukrować jeśli chce się zrobić wzorki typu: cienkie kontury, małe kropki? Można za pomocą strzykawki? Bo chyba strzykawka ma węższą końcówkę od końcówek do worków cukierniczych?
  • Witam, proszę o podpowiedź bo przygotowała sobie wczoraj ciasto na pierniczki, dzisiaj zaczęłam piec a tu pierniczki z wierzchu się popaliły a ciasto w środku surowe. Ciasto podczas wałkowania trochę się kleiło ale jak podsypałam mąką to było ok. Na razie upiekłam pierwszą partię na próbę, reszta czeka, proszę o podpowiedzi czy da się to jeszcze uratować? Korzystałam z przepisu poniżej: Składniki: 3 jajka 500 g (1/2 kg) cukru 500 g (1/2 kg) miodu 200 g masła 2 torebki przyprawy do...
  • po raz pierwszy robiłam pierniczki i niestety nie wyszły. Ciasto się lepi, rwie, bynajmniej nie wychodzi tak elastyczne, jak na filmie. Za pierwszym razem dodałam więcej mąki, pierniczki wyszły twarde (miały być miękkie). Za drugim razem podsypywanie mąką nic nie dało. Ciasto się rozwala. Jak rozwałkuję, to przy odklejaniu z blatu rwie się. miód zbyt płynny, więcej jajek, mniej mąki, więcej wody? pomożecie? Jeślibym się wyrobiła, chciałabym ze starszą córcią zrobić jeszcze jedno podej...
  • Jak w tytule. Upieklam - miekkie. Nstepnego dnia twarde jak kamien. Pomocy.....
  • Chciałabym udekorować pierniczki na choinkę, zastanawiam sie jak zrobic to aby wyglądało precyzyjnie, ( szlaczki, kropki, gwiazdki)
  • Chcę w tym roku zadebiutować z pierniczkami. Pamiętam że moja Mama zawsze robiła ciasto sporo wczesniej i trzymala je w lodówce. No właśnie, czy to juz dobry moment/ Nie za wcześnie albo za późno ? Co właściwie daje takie leżakowanie ciasta ?
  • Chciałabym w tym roku udekorować choinkę tradycyjnie, między innymi pierniczkami. Z pieczeniem poradzę sobie bez problemów, gorzej z dekoracją. Czy macie na to jakieś sprawdzone patenty? Może pomysły na jakieś w miarę łatwe zdobienia? Przepis na lukier, który łatwo się rozprowadza i nie twardnieje błyskawicznie? Czego najlepiej użyć, czy potrzebna jest profesjonalna strzykawa? Może jakieś dobre gotowe produkty do dekoracji? Mnie najbardziej podobają się minimalistyczne pierniczki zdobione tyl...
  • Pierniczki wg tego przepisu piekłyśmy z przyjacółkami jeszcze na studiach, potem na babskich wieczorach przedwigilijnych, lekko zakrapianych, a teraz pieczemy je z dziećmi, przy duzym udziale naszych mężów. Wspaniałe popołudnia i wieczory z gronie przyjaciół i dom pachnący przyprawami, dzieci brudne od maki i lukru, wyjadające bakalie do dekoracji. Już dulatki świetnie sobie z tym radzą. Na końcu jest trochę bałaganu w kuchni, ale co tam pierniki zawsze wychodzą wspaniale.
  • Czy z ciasta na pienik Apolki piekl ktoś moze pierniczki.Tak chcę wykorzystac polowe ciasta.Lepiej cienkie czy grubsze ,czy też to nie ma znaczenia?Czy wystarczy upiec tydzień przed świętami? pozdrawiam
  • Bea przypomina, a ja za nia: www.beawkuchni.com/2010/10/ciasto-na-pierniczki.html
  • Czy pierniczki z przepisu to te same co na zdjeciu?
  • Upiekłam z dziatwa pierniczki. Starszak jutro chce wersję ciemną. Czy mogę dodać kakao albo co? Po drugie podpowiedzcie jak dekorować? W przepisach piszą LUKROWAĆ. Ale co to w praktyce znaczy? My cieszymy się (dzieci mają frajdę!) ale nie dekorujemy bo mamusia nie potrafi...
  • co zrobic aby pierniczki były twarde i nie zmiękły z czasem? może to dziwne, ale ja takie właśnie lubię szukałam w ubiegłym roku przepisu na takowe, zrobiłam je, po upieczeniu były średnio twarde, a z czasem zmiękły niestety czy to kwestia przechowaywania? czy wszystkie pierniczki z czasem miękną? czy można zrobic coś by temu zapobiec? czy może to kwestia przepisu? może ktoś dysponuje takim na naprawdę twarde?... będę wdzięczna za uwagi :)
  • Witam Z wiekszosci przepisow jakie posiadam na pierniczki, wszystkie ciastka wychodza twarde i musza lezakowac. Moze ktos posida sprawdzony przepis na miekkie pierniczki ?? Bede wdzieczna. M
  • Drodzy forumowicze, zwracam się z następującą kwestią. Otóż jakieś dwa tygodnie temu za namową koleżanki upiekłam pierniczki. Wyszły bardzo ładne, ale niemiłosiernie wręcz twarde. Podobno mają zmięknąc do świąt, ale sprawdzam codziennie i nic! Koleżanka swoje zrasza wodą. Czy Wy macie jakieś lepsze sposoby? Nie chciałbym ich wyrzucac, bo w smaku (jak juz uda mi sie odgryźć) sa całkiem całkiem. Duzo serca włozyłam w ich pieczenie i to był mój debiut piernikowy. Dodam jeszcze że ...
  • urzeczona tymi pierniczkami, zastanawiam się nad przepisem w którym nie ma jajek:(, przejrzałam wiele przepisow na pierniczki w każdym są, a w tym nie ma. czy ktoś może mi go zweryfikować, bo może wcale nie muszą być? fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54081677,54081677.html
  • Nie jestem pewna, czy powinnam zamieścić ten post tu czy na forum PRZEPISY, ale pytam o przepis a nie go podaję więc chyba tutaj.. Jeśli nie tak to krzyczcie. Do rzeczy - znalazłam w wyszukiwarce (jak jeszcze działała..) masę przepisów na pierniczki, ale jako kulinarne beztalencie, nie mam pojęcia, który z nich spełni moje wysokie ;) wymagania. Bardzo potrzebuję przepisu na pierniczki - ale - po pierwsze zależy mi na tym, żeby te pierniki mogły przeleżeć ze 3-4 miesiące, po drugie na ty...
  • Ale taki dla laika w kwestii lukierów,polew itp. Taki, żeby wyszedł za pierwszym razem i dał się pokolorować barwnikiem spożywczym. Przy okazji pytanie o barwniki - czy lepiej w proszku, czy w płynie czy jeszcze jakimś innym ustrojstwie ?
  • Witajcie po raz pierwszy robie pierniczki i myślę, że się udały, ale nie mają tego smaku korzennego. Nie wiem czy dobrze myślę, ale skoro trzeba je wcześniej robić żeby zmiękły to może potrzebują też czasu "na przegryzienie" się?
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?