Dodaj do ulubionych

Papierosy droższe niż cena maksymalna

IP: *.koba.pl 03.08.07, 23:35
A prezerwatywy też otwierają za dodatkową opłatą i co dodają gratis ?
Obserwuj wątek
    • zbooycerz Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna 04.08.07, 17:38
      ale po oc oni sie wtracaja w prosty handel miedzy ludzmi
      czy to sa dzieci czy co?
      placi, dostaje reszty i kwita

wyrzucic te kasy fiskalne i cale to TANIE PANSTWO z nimi
      z.
      • koczisss Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna 04.08.07, 19:42
        Kupuję papierosy i płacę, a dlaczego na siłę mi wciskają dodatkową usługę,
        otwierania paczki?

A moze ja nie chcę otwierać?

To tak jak było w Rozmowach kontrolowanych w kawiarni, dwie wuzetki i kawa i co
        jeszcze?

Bo to taki zestaw obowiązkowy był!!!
        • Gość: k.borsuk 2 wuzetki IP: *.dsl.speedlinq.nl 05.08.07, 15:02
          to chyba w misiu byl zestaw obowiazkowy... w koncu chodzilo o zlota patelnie~:D
          • koczisss Re: 2 wuzetki 05.08.07, 19:26
            Tak, masz rację, pomyliło mi się:)
        • Gość: ktostam Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna IP: *.korbank.pl 05.08.07, 17:05
          Nie musisz tam kupowac.
          • koczisss Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna 05.08.07, 19:28
            Ja nie kupuję nigdzie, bo nie palę, ale chodzi o rzecz!

A jak hipotetycznie wszystkie inne miejsca są zamknięte, a ktoś chce kupić
            papierosy i nie ma wyjścia, to idzie do knajpy, ale chce sobie zapalić w domu i
            otworzyć własnoręcznie paczkę u siebie, to dlaczego ma płacić za usługę, której
            nie potrzebuje, bo jest wstanie sam to zrobić?
            • Gość: J Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna IP: *.elpos.net 05.08.07, 23:15
              z tego samego powodu z którego nie kupi sobie w knajpie piwa i nie zaniesie go do domu. i tak
              dobrze że można ze swoimi fajkami przyjść do knajpy, bo np z piwem nie można. i jakoś nikt się
              nie dziwi. chociaż mi to rybka bo i tak nie palę :)
              • Gość: Stanisław Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna IP: *.pools.arcor-ip.net 06.08.07, 00:08
                Nawet nie wiedziałem, że mamy takie durne zwyczaje w knajpach.
                Piwo i napoje chłodzące od wielu lat kupowałem w Czechach i Niemczech na wynos
                i zawsze były dużo tańsze od tego co wypijałem na miejscu.
                Tańsze bo obsłużenia mnie nie musiał maszerować do stolika kelner, nie trzeba
                było zmieniać po moim opilstwie zabrudzonego obrusa ani myć szklanek.
                Dla tego samego powodu kawa wypita w kawiarni obok katedry Notre Dame w Paryżu
                będzie tańsza przy bufecie a droższa w przytulnym kąciku na wygodnych fotelach.

Gość portalu: J napisał(a):

> z tego samego powodu z którego nie kupi sobie w knajpie piwa i nie zaniesie
                go
                > do domu.
        • Gość: naprawdetrzezwy Obejrzyj Misia. IP: *.chello.pl 05.08.07, 19:46
          Będziesz zdumiony - tam jest taka sama scena...
          ;>>>
    • Gość: liberal Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 20:22
      Z jednej strony silna pazerność gastronomów, z drugiej idiotyczne przepisy, bo
      niby czemu nie wolno sprzedawać towarów w dowolnej cenie, z trzeciej strony
      dziennikarstwo na poziomie typu: "szanowna władzo, uprzejmie donoszę"
    • mesecina Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna 04.08.07, 21:44
      nie pamiętam ale chyba nie ma przymusu palenia
      • Gość: rt Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna IP: *.aster.pl 05.08.07, 12:17
        twoja wypowiedź jest nie na temat (tematem jest łamanie prawa)

nie ma też przymusu jedzenia
        • Gość: Ado Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna IP: *.crowley.pl 05.08.07, 14:44
          a można przeżyć bez jedzenia?
          a bez palenia?
          • Gość: rt Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna IP: *.aster.pl 05.08.07, 14:51
            rusz umysłem
            ktoś ci sprzedaje śmiedzący boczek, ty protestujesz, i na to syłyszysz - panie,
            nikt nie zmusza do jedzenia boczku, spadaj pan
    • Gość: zzz Biedni i pokrzywdzeni smrodziarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 12:23
      Jak chcą się truć narkomani jedni, to niech przepłacają - kogo to obchodzi?
      • Gość: Baro [...] IP: *.wroclaw.mm.pl 05.08.07, 13:06
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: umlaut Re: Biedni i pokrzywdzeni smrodziarze IP: 83.238.148.* 05.08.07, 14:17
        brutalne ale prawdziwe. :)
        • Gość: Baro Re: Biedni i pokrzywdzeni smrodziarze IP: *.wroclaw.mm.pl 05.08.07, 14:19
          Ani prawdziwe ani brutalne, tylko głupie i nie na temat.
    • Gość: Tonda Papierosy droższe niż cena maksymalna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 13:10
      Trzeba być zdrowo kopnięty, żeby dawać tym trucicielom tak zarabiać i jeszcze
      samemu kręcić sobie sznurek na szyję. To pasmo bezdennej głupoty zagęszcza się
      wyraźnie w kierunku wschodnim.
    • Gość: gastronom Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna IP: *.telia.com 05.08.07, 13:12
      Papierosy powinny byc w restauracji drozsze.tak jest na calym swiecie.To extra
      servis.Jak ci nie pasuje ,kup w kiosku.Oczywiscie w PL,wszystko nalezy udziwnic i
      zawsze musi sie znalezc "expert",ktory to wyjasni.Patrzac na to ze strony
      restairatora,to gowno nie biznes.trzeba to cholerstwo trzymac,ujadac sie z
      klientami o kilka groszy a i tak " zysk" nie pokryje strat.Zawsze polowe wypali
      personel lub zapomna dopisac do rachunku.To taka polska natura ,zawracac dupe
      drobiazgami ,jak by nie bylo powazniejszych spraw.PS Juz gdzie jak gdzie ,ale w
      Bialymstoku to zycie gastronomiczne jest napewno na poziomie "swiatowym" i
      tylko takie maja problemy.A furman jak wchodzi do exclusiv lokalu w
      Bialymstoku,to bat zostawia w szatni ,czy opiera o bar i zamawia "Tequilla
      sunrice"? Buraczane miasto i burakowata gastronomia.
      • Gość: -s- Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna IP: *.cable.casema.nl 05.08.07, 17:49
        Gość portalu: gastronom napisał(a):

> Papierosy powinny byc w restauracji drozsze.tak jest na calym swiecie.

Nieprawda. Wcale tak nie jest.
    • Gość: toku fajki po 2zl, usluga 8zl IP: *.ha.pwr.wroc.pl 05.08.07, 13:13
      Jezeli ustawowo nazucona jest tylko cena maxymalna, to dlaczego nie sprzedawac fajek po cenie jakiejs minimalnej. Np. na paragonie Malboro - 2zl, usługa otwarcia - 8zl. Wtedy podatek 22% bedzie od 2zl, a 7% od 8zl... Czysty biznes!
      • Gość: dzekson2 a wódka????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 13:33
        a tam w gazecie to już wam się we łbach poprzewracało??? a co kogo interesuje
        po ile fajki dla mnie osobiście powinny w pubie lub knajpie kosztować tyle co
        butelka wódki np.50zł a czemu do gorzały się nie przyczepicie? na fajkach mają
        przebitkę 20-25 proc a na gorzałce w niektórych mordowniach mają walnięcie 100
        proc i co nikt szumu nie podnosi tylko 2 czy 3 zł jak zapłaci więcej za
        papierosy to taki problem? najlepiej nie palić nikt sie nie burzy jak za but
        wódki płaci 50zł a nawet100 czy 150 gdzie w sklepie kosztuje jakaś berbelucha
        16 czy 20 a w hurtowni jeszcze taniej
        • Gość: dzekson2 Re: a wódka????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 13:35
          na szlugi też jest patent sprzedawać na sztuki 1zł szt i ramka wyjdzie 20zł czy
          25 i jak mam ochtę i kesz to palę nie to nie
          • Gość: Salou papierosów nie wolno sprzedawać na sztuki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 13:41
            Poczytaj, to się dowiesz:

www.stop18.pl/dla_sprzedawcow/co_grozi_za_sprzedaz_papierosow_/
          • Gość: Salou papierosy na sztuki a polskie prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 13:42
            Ustawa o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów
            tytoniowych z 9 listopada 1995 r.

Art. 6. ust. 4. Zabrania się sprzedaży papierosów (...) luzem bez opakowania
            Art. 13. ust. 1 pkt 1. Kto sprzedaje wyroby tytoniowe wbrew zakazom określonym
            w art. 6, podlega karze grzywny
    • Gość: pleple Sonda źle skonstruowana IP: *.acn.waw.pl 05.08.07, 13:54

"Czy przepłacasz za papierosy w knajpach?

Tak
      Nie
      Nie mam problemu, nie palę"

Powina być jeszcze opcja "nie chodzę do knajp"
      • Gość: naprawdetrzezwy "nie" IP: *.chello.pl 05.08.07, 19:49
        nie płacisz więcej za papierosy.
        to jest odpowiedź obejmująca nie chodzących do knajp.
    • Gość: siennicki pl Papierosy droższe niż cena maksymalna IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.07, 14:40
      Bolszewizm władzy w tym dziwnym i śmiesznym kraju osiągnął już dawno
      zdumiewające rozmiary... Kto chce - może zostać i utrzymywać tę Władzę ;))).
      Powodzenia.
      • Gość: kumpel pana Polaka Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 15:14
        Gość portalu: siennicki pl napisał(a):

> Bolszewizm władzy w tym dziwnym i śmiesznym kraju osiągnął już dawno
        > zdumiewające rozmiary... Kto chce - może zostać i utrzymywać tę Władzę ;))).
        > Powodzenia.

To sam tu a Polsce siedzisz a innych do wyjazdu namawiasz? Jak ci się Polska
        nie podoba, to sam wy.pier.da.laj stąd chamie zakłamany!
    • Gość: Adomas Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna IP: *.crowley.pl 05.08.07, 14:41
      Jak bardzo trzeba być głupim, żeby palić papierosy?
    • Gość: siennicki pl Bolszewizm władzy przekroczył wszelkie granice... IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.07, 14:42
      Bolszewizm władzy przekroczył wszelkie granice... Ten, kto administracyjnie
      nakazuje sprzedawcy, za ile ma sprzedawać swój towar - jest bolszewikiem. I
      tyle. Tfu!..
      • Gość: Adomas Re: Bolszewizm władzy przekroczył wszelkie granic IP: *.crowley.pl 05.08.07, 14:50
        Uzależnieni kupią za każde pieniądze, czy władza dopilnuje czy nie. Nie mają już
        kontroli nad własnym zachowaniem.
        • Gość: kasia taki proceder istnieje w bstoku od min 10-12 lat IP: *.adsl.alicedsl.de 05.08.07, 15:28
          taki proceder istnieje w bstoku od min 10-12 lat
          bylam tam 3 razy pierwszy raz w 1996 (piekne miasto) i prawde mowiac nigdzie sie
          z czyms takim wczesniej nie spotkalam
          w wielu tamtejszych knajpach i kawiarniach (a pewnie we wszystkich) byl juz
          wtedy taki narzut na fajki
          moim zdaniem powinna byc cena nie wieksza niz jest na opakowaniu ale jak komus
          to niedpowiada to poprostu nie kupuje i potem nie narzeka
          • Gość: beti Re: taki proceder istnieje w bstoku od min 10-12 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 15:58
            > bylam tam 3 razy pierwszy raz w 1996 (piekne miasto) i prawde mowiac nigdzie si
            > e
            > z czyms takim wczesniej nie spotkalam

A w Krakowie to normalka.

> taki proceder istnieje w bstoku od min 10-12 lat

taki proceder nie mogl trwac 10-12 lat, bo cena maksymalna na papierosy byla wprowadzona jakies 5-6 lat temu, wczesniej sprzedawca mogl dowolnie ustalic cene papierosow.
            • Gość: gość Re: taki proceder istnieje w bstoku od min 10-12 IP: *.centertel.pl 05.08.07, 16:06
              Taka normalka jest prawie w każdym mieście i prawie każdej knajpie. Aż dziwne,
              że dopiero teraz ktoś się obudził.
              Pewnie reporterk GW miał odliczone pieniążki na kielicha i ramkę szlugów i
              stanął przed dramatycznym dylemantem - zajarać czy p.i.e.r.d.o.l.n.ą.ć
              kielicha! :)
            • Gość: kasia Re: taki proceder istnieje w bstoku od min 10-12 IP: *.adsl.alicedsl.de 05.08.07, 20:20
              Gość portalu: beti napisał(a):

> > bylam tam 3 razy pierwszy raz w 1996 (piekne miasto) i prawde mowiac nigd
              > zie si
              > > e
              > > z czyms takim wczesniej nie spotkalam
              >
              > A w Krakowie to normalka.
              >
              > > taki proceder istnieje w bstoku od min 10-12 lat
              >
              > taki proceder nie mogl trwac 10-12 lat, bo cena maksymalna na papierosy byla wp
              > rowadzona jakies 5-6 lat temu, wczesniej sprzedawca mogl dowolnie ustalic cene
              > papierosow.

tak - tak dlugo, to co ze wprowadzone zostalo to 5 lat temu ale normalnie paczka
              kosztowala w kioskach srednio powiedzmy 5-6 zlotych a w knajpie bylo drozej i
              zawsze podawali otwarte papierosy i czasem bylo to na rachachunku (usluga) a
              czasem nie
    • Gość: Misha A kosztowałyby 6 złotych... IP: *.chello.pl 05.08.07, 16:22
      W knajpie, razem z zapalniczką, otwarciem i innymi cudami, gdyby pazerna władza
      tak się nie przyssała. Może by tak wreszcie ustalić "akcyzę maksymalną", za
      której przekroczenie cały rząd szedłby za kratki?
      • pogromca_kojotow Re: A kosztowałyby 6 złotych... 05.08.07, 16:36
        Gość portalu: Misha napisał(a):

> W knajpie, razem z zapalniczką, otwarciem i innymi cudami, gdyby pazerna
        władza
        >
        > tak się nie przyssała. Może by tak wreszcie ustalić "akcyzę maksymalną", za
        > której przekroczenie cały rząd szedłby za kratki?

Dokształć się trochę, dziecko. Poczytaj o akcesie unijnym i niektórych
        rozwiązaniach nam narzuconym. Poczytaj też ile kosztuje podatnika pobyt w
        szpitalu jednego delikwenta z rakiem płuc, zanim przeniesie się on na tamten
        świat. Chcesz wolnego rynku? Proszę bardzo. Znieśmy akcyzę na papierosy, ale
        niech palący płacą składkę na ZUS 30% wyższą, bo ja żadnych nałogowców
        sponsorować nie chcę!
        • Gość: kixx Re: A kosztowałyby 6 złotych... IP: *.acn.waw.pl 05.08.07, 17:47
          a chcesz sponsorowac sportowcow zwyklych i ekstremalnych,pijakow ,ktorzy na
          skutek swojego pijanstwa maja watrobe jak gabka,narkomanow,ktorzy w dodatku sa
          chorzy na AIDS?
          pewnie tez nie,ale musisz
          wiec albo konsekwetnie zadac od wszystkich odpowiedzialnosci za wlasne
          czyny,albo przestac potepiac tylko palaczy

ps.ja w sprzedazy wiazanej nie widze jakiegos specjalnego przestepstwa-zreszta
          chyba nie tylko ja-nigdy nie widzialem nikogo protestujacego przy zakupie
          zestawu woda kolonska+zel pod prysznic,czy podpaski + film na DVD
          po prostu:nie odpowiada ci taka oferta-nie kupuj
          • pogromca_kojotow Re: A kosztowałyby 6 złotych... 05.08.07, 20:25
            Gość portalu: kixx napisał(a):

> a chcesz sponsorowac sportowcow zwyklych i ekstremalnych,pijakow ,ktorzy na
            > skutek swojego pijanstwa maja watrobe jak gabka,narkomanow,ktorzy w dodatku
            sa
            > chorzy na AIDS?
            > pewnie tez nie,ale musisz
            > wiec albo konsekwetnie zadac od wszystkich odpowiedzialnosci za wlasne
            > czyny,albo przestac potepiac tylko palaczy
            >
            > ps.ja w sprzedazy wiazanej nie widze jakiegos specjalnego przestepstwa-
            zreszta
            > chyba nie tylko ja-nigdy nie widzialem nikogo protestujacego przy zakupie
            > zestawu woda kolonska+zel pod prysznic,czy podpaski + film na DVD
            > po prostu:nie odpowiada ci taka oferta-nie kupuj

Dam ci taką radę. Najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem, a później dopiero
            gardłuj. Przecież wyraźnie napisałem "żadnych nałogowców sponsorować nie chcę".
            Teraz pomyśl co to znaczy. Dlaczego nie napisałem "żadnych palaczy"? Gdybyś
            miał trochę pomyślunku, to z treści mego postu domyśliłbyś się że nie palę a
            więc mnie wali po ile jakiś cieć z knajpy sprzedaje papierosy.

Oczywiście jak większość tu piszących nie dostrzegasz istoty problemu a
            mianowicie, że prawo jest łamane, bo prawo zabrania sprzedawania papierosów z
            otwartej paczki. Tak więc otwarcie paczki papierosów przeznaczonych do
            sprzedaży jest przestępstwem a już szczytem głupoty jest pobieranie za usługę-
            przestępstwo opłat. I to jest ważne.

Jeżeli natomiast większość obywateli uważa, że się powinno pozwolić sprzedaży
            papierosów na sztuki, to powinno się najpierw zmienić prawo i dopiero wtedy
            dyskusja o sprzedaży wiązanej będzie miała sens. Natomiast z tego co mi
            wiadomo, to można sprzedawać niezaczętą paczkę + zapalniczka w komplecie nawet
            po 100 zł.

Tak więc następnym razem nie marnuj czasu pisząc rzeczy nieistotne, tylko
            zastanów się najpierw a później pisz.
        • Gość: naprawdetrzezwy Jedynkę ci zżarło. IP: *.chello.pl 05.08.07, 19:51
          Tę sprzed trzydziestki.

(jeśli chcesz rozmawiać o realiach, a nie gdybaniu)
    • naprawdetrzezwy I dobrze. Niech palacze płacą za swój nałóg. 05.08.07, 16:39
      Co mnie to obchodzi?
    • Gość: abc A ile kosztuje Cola w zestawie w McDonaldzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 20:26
      Przyjżyjcie się paragonom.
      • naprawdetrzezwy Przyj-co? 05.08.07, 21:31
        P, D, T, J, G, J, K, B, W - po tych literach stawiamy RZ.
    • Gość: misiek Niedługo problem zniknie IP: *.aster.pl 05.08.07, 21:29
      Tylko kwestią niedługiego czasu jest wprowadzenie zakazu palenia w miejscach
      publicznych. I wtedy już nikt nie będzie kupował w knajpach papierosów.
      • naprawdetrzezwy Kupowanie, a palenie, to 2 różne sprawy. 05.08.07, 21:32
        To tak jak z automatami do prezerwatyw w toaletach (kiblach).
        Nie trzeba na miejscu używać...
    • jkredman za co płacimy bohaterom z PIH 05.08.07, 22:30
      a oczywiście bohaterscy inspektorzy z PIH-u potrafią tylko osstrzegac
      kiedy wrzeszcie zaczną egzekwowac przepisy i karac cwaniaczków
      za co im płacimy
    • Gość: Stanisław Re: Papierosy droższe niż cena maksymalna IP: *.pools.arcor-ip.net 05.08.07, 23:58
      Mamy takie prawo i trzeba go przestrzegać. Cena maksymalna to znaczy nie można
      sprzedać drożej. Na pewno tak jest w Białymstoku ale czy różnimy się tym od
      innych miast w Polsce?
      Z wódą jest inaczej bo knajpy na piwie i napojach alkoholowych mają marżę bo to
      należy do ich działalności.
      A papierosy chociaż to używka to należą do art.spożywczych i barman nie ma
      prawa brudnymi łapskami dotykać filtrów które będę wkładał do ust. Otwarta
      paczka to paczka która traci swoją oryginalność i sterylność.
      Nieuczciwy restaurator może tam napchać papierosów z przemytu.
      Folia ochronna chroni poza tym tytoń przed wyschnięciem lub zawilgoceniem.
      Tłumaczenie, że jak nie pasuje to nie kupuj jest populizmem nie mającym nic
      wspólnego z wolnym rynkiem w którym obowiązuje prawo. Wolna amerykanka dotyczy
      tych co handlują papierosami czy wódką na bazarze i dlatego tam nie kupuję.
      Jeśli ktoś prowadzi sklep czy restaurację zobowiązuje się podpisem do
      przestrzegania prawa bo inaczej nie dostałby koncesji.

Nasza policja, jak podejrzewam, nie zrobi nic i napisze: "nie mieliśmy
      sygnałów".

• truten.zenobi durne prwo = martwe prawo 28.09.07, 10:39
      Wiadomo, że w zwykłym handlu kupcy będą starali się obniżyć cenę,
      ale tam gdzie nie cena ale jakość, prestiż czy coś innego decyduje o
      zakupie cena będzie wysoka. nikt nie będzie się w ekskluzywnym
      lokalu bawił w sprzedawanie papierosów za 5zł(mając marżę 7%)!!!

Jeśli klient sobie życzy to dostanie wszystko, ale musi za to
      odpowiednio zapłacić

I tego oczywistego faktu nie zmienią żadne durne przepisy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka