sceptyk31 23.09.07, 20:05 A ja dzis nie używałem samochodu - jakiś czas temu mi rozbil pewien gapiowaty szofer. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adam Dzień bez Samochodu jak zwykle w aucie IP: *.csk.pl 24.09.07, 02:45 głupota z tymi dowodami rejestracyjnymi w autobusach.Jakby nie można było ogłosić ,że w ten dzień są bezpłatne przejazdy, chyba w 1994 -1995 tak było , to był Dzień Ziemi o ile pamiętam i MPK było darmowe dla wszystkich a nie tylko kierowców, a właściwie trzeba być włascicielem samochodu!. .Jeżeli ja sam nawet chciałbym zostawić samochód i jechać po dziecko do przedszkola autobusem , to już z nim wracając mam zapłacić za bilet za niego ?To ja dziękuję za taką "ulgę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TS Dzień bez Samochodu jak zwykle w aucie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.07, 08:41 W sobotę z centrum pojechałem z żoną na Kawaleryjską, później do parku przy PKS, a następnie do Jyska i z powrotem do centrum. Zajęło to nam 2,5 godziny. Autobusem byłoby z 4 godziny, a do tego musielibyśmy kupić bilety, bo przejazd na podstawie dow. rejestracyjnego pewnie dla 1 osoby i ciągać się z torbami. Wieczorem wracałem z pubu - wracałem na piechotę, bo nie wiedziałem, że jest dzień bez samochodu i mogę przejechać za darmo na podst. dow. rejestracyjnego. Na autobusach, na zewnątrz nie było żadnej wyraźniej informacji, może w środku coś było? W każdym razie akcja bez odpowiedniej informacji. A podsumowując - takie akcje to działanie od końca i nie powodują stałej zmiany przyzwyczajeń, a każdy przejazd autobusem mnie tylko utwierdza, że autem szybciej i wygodniej. Żebym miał na stałe zrezygnować z auta, np. przy dojazdach do pracy, trzeba najpierw usprawnić komunikację miejską i sprawić, żeby przesiadka na autobus kalkulowała się także finansowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Byś Dzień bez Samochodu jak zwykle w aucie IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 24.09.07, 09:31 Zgadzam się, nie było wystarczającej akcji informacyjnej. O dniu bez samochodu ja i moja rodzina dowiedzieliśmy dopiero wieczorem. Łatwo zrobić akcję, o której nikt nie słyszał, a następnie narzekać, że tak mało ludzi wzięło w niej udział. A jeśli chodzi o sieć komunikacji miejskiej, to należałoby coś zrobić, bo w tak małym mieście powinno się błyskawicznie dojeżdżać do miejsca przeznaczenia, a nie najpierw czekać pół godziny na autobus, a potem jechać nim z prędkością 25 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocniak Re: Dzień bez Samochodu jak zwykle w aucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 09:43 > A jeśli chodzi o sieć komunikacji miejskiej, to należałoby coś zrobić, bo w tak > małym mieście powinno się błyskawicznie dojeżdżać do miejsca przeznaczenia, a > nie najpierw czekać pół godziny na autobus, a potem jechać nim z prędkością 25 > km/h. Policz sobie kiedyś średnią prędkość samochodem do pracy razem z postojami w korkach i przed światłami. Zdziwisz się, jak wynik jest mniejszy od tych 25km/h ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TS Re: Dzień bez Samochodu jak zwykle w aucie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.07, 12:04 Jak sobie jeszcze przypomnę brudne, zatłoczone autobusy i chamskich kierowców zamykających drzwi przed nosem to zupełnie odchodzi mi wszelka chęć nie przesiadki na miejskie autobusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Dzień bez Samochodu jak zwykle w aucie IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 24.09.07, 17:13 Niestety, ja też dowiedziałam się o dniu bez samochodu dopiero wieczorem w jakiś wiadomościach. I faktycznie byłam zdziwiona zamknięciem Lipowej w ciągu dnia. O takiej akcji wszystkie media powinny były "trąbić" tydzień przed owym dniem! I tak to jest, że o wszystkich imprezach w mieście dowiaduję się albo przypadkiem trafiając na taką, albo z wieczornych wiadomości. Aż żal organizatorów, którzy starają się coś robić, ale w efekcie dla wąskiego grona odbiorców lub osób zupełnie przypadkowych :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rentgen DzBezSam-media zawiodły IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 24.09.07, 20:07 Media zawiodły. Tylko w GW plan imprezy był szerzej opisany. W pozostałych bardzo krótkie notatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkoronkiewicz Re: DzBezSam-media zawiodły IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 24.09.07, 23:14 media zawiodły? a poza tym wszystko okay? to dlaczego w autobusach brak było jakiejkolwiek informacji? dlaczego na obchodach nie pojawił się żaden z władyków na rowerze? owych pytań - dlaczego mógłbym mnożyć. ale pokażę Wam plan obchodów Dnia bez Samochodu we Wrocławiu: 17-23 września Serdecznie zapraszamy na wystawę plenerową fotografii Macieja Burego p.t. "Wybierz rower - rowerzystki i rowerzyści Wrocławia". Miejsce: Bulwar Włostowica na Wyspie Piasek. Czwartek - 20.09.07 Happening uliczny "Wetknij ulotkę w korek" czas: ok. 15:00, miejsce: korek uliczny w mieście Wrocławiu Pi±tek - 21.09.07 Wspólna konferencja prasowa z udziałem przedstawicieli organizacji prorowerowych i miasta, m.in. prezydenta Dutkiewicza czas: 14.00, miejsce (w zależności od pogody): Wyspa Piasek / Ratusz Sobota - 22.09.07 Wielka Parada Rowerowa czas: godz. 13:00, start: róg pl. Solnego i Rynku, meta: Wyspa Piasek. Atrakcje: muzyka, bębny, performance, konkurs z nagrodami, ekologiczny i darmowy poczęstunek oraz przez cały dzień bezpłatna komunikacja zbiorowa (MPK) dla wszystkich Wrocławian Niedziela - 23.09.07 Dzień Komunikacji Miejskiej czas: 11:00 - 16:00, miejsce: Plac Teatralny, atrakcje: wystawa taboru, Parada Tramwajowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocniak Re: DzBezSam-media zawiodły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 00:35 Gość portalu: wkoronkiewicz napisał(a): > media zawiodły? IMHO tak. Nawet bardzo. > a poza tym wszystko okay? Właśnie nie okey. I te nieokey powinny wykorzystać media opierdzielając Urząd Miejski od góry do doły a potem znowu do góry :P > dlaczego na obchodach nie pojawił się żaden z władyków na rowerze? Pojawił się wiceprezydent Adam Poliński. > owych pytań - dlaczego mógłbym mnożyć. ale pokażę Wam plan obchodów > Dnia bez Samochodu we Wrocławiu: Nie ta skala zjawiska... :( Odpowiedz Link Zgłoś
mandolinka_b Re: DzBezSam-media zawiodły 25.09.07, 00:44 Gość portalu: wkoronkiewicz napisał(a): > media zawiodły? a poza tym wszystko okay? > to dlaczego w autobusach brak było jakiejkolwiek informacji? > dlaczego na obchodach nie pojawił się żaden z władyków na rowerze? zdaje się, że v-ce prezydent Poliński jechał na czele peletonu rowerowego - na stronie urzędu miejskiego przynajmniej taką fotkę z nim wypatrzyłam > owych pytań - dlaczego mógłbym mnożyć. ale pokażę Wam plan obchodów > Dnia bez Samochodu we Wrocławiu: > > 17-23 września > Serdecznie zapraszamy na wystawę plenerową fotografii > Macieja Burego p.t. "Wybierz rower - rowerzystki i rowerzyści > Wrocławia". Miejsce: Bulwar Włostowica na Wyspie Piasek. > > Czwartek - 20.09.07 > Happening uliczny "Wetknij ulotkę w korek" > czas: ok. 15:00, miejsce: korek uliczny w mieście Wrocławiu > > Pi±tek - 21.09.07 > Wspólna konferencja prasowa z udziałem przedstawicieli organizacji > prorowerowych i miasta, m.in. prezydenta Dutkiewicza > czas: 14.00, miejsce (w zależności od pogody): Wyspa Piasek / Ratusz > > Sobota - 22.09.07 > Wielka Parada Rowerowa > czas: godz. 13:00, start: róg pl. Solnego i Rynku, meta: Wyspa > Piasek. > Atrakcje: muzyka, bębny, performance, konkurs z nagrodami, > ekologiczny i darmowy poczęstunek oraz przez cały dzień > bezpłatna komunikacja zbiorowa (MPK) dla wszystkich Wrocławian > > Niedziela - 23.09.07 > Dzień Komunikacji Miejskiej > czas: 11:00 - 16:00, miejsce: Plac Teatralny, atrakcje: wystawa > taboru, > Parada Tramwajowa no cóż, Białystok to nie Wrocław, tylko pytanie - dlaczego? i jeszcze taka sprawa a propos jazdy autobusami - niestety jestem na nie skazana, bo nie mam samochodu, ale czasem mam już dość i wolałabym jednak przesiąść się do własnego auta (niestety wbrew ekologii) kiedy nie ma dnia, żeby nie wsiadł jakiś śmierdzący, za przeproszeniem, menel i zasmradzał swoim fetorem pół autobusu i nie wierzę, że was to nie spotkało. wiadomo, że za bilet nie płaci, a jedzie i uprzykrza jazdę, że aż chce się wysiąść... nie rozumiem dlaczego kierowcy na to pozwalają, chyba widzą kto wsiada :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: DzBezSam-media zawiodły IP: *.koba.pl 25.09.07, 09:10 Śmiech na sali gdy ktoś porównuje podrózowanie autobusem do jazdy pojazdem osobowym. Gdy ty mocniak siedzisz w autobusie stojąc na którymś tam przystanku, ja już jestem w domu, czysty, nieprzepocony i przede wszystkim zadowolony. Korki w mieście? Stoimy w nich po równo. Zmieni sie to gdy wydzielone zostana pasy dla autobusów. W Białymstoku nieprędko, więc twoje posty mogą wylądować na forach w Wawie, Wrocławiu lub Trójmieście. Tutaj argumentów za dużo nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkoronkiewicz Re: DzBezSam-media zawiodły IP: 85.232.247.* 25.09.07, 09:46 podoba mi się podejście fana. jestem czysty i zadowolony. moje piękne auto zapewnia mi ten komfort. w autobusach stoją frajerzy. a ja drogi fanie od czasu doi czasu jeżdżę autrobusami. jeżdżę też czasem autem, ale najchętniej zasuwam rowerem. on mi daje bowiem największe poczucie satysfakcji i wolności. nie zamierzam Cię bynajmniej do pedałowania przekonywać . lubisz swoje auto, daje ci komfort, okejos. Twoja sprawa. nmiestety jest też inna strona tego zagadnienia. otóż w świetle prawa każdy obywatel powinien być równy i powinien mieć te same przywileje. tak jednak nie jest. władze miasta (gminy, województwa, kraju) z niewyjaśnionych przyczyn traktują rowerzystów jako coś podrzędnego. niedługo spadnie śnieg. przyjrzyjmy się choćby parkingom. ile miejsc jest przygotowanych dla aut prywatnych, a ile dla rowerów. ile spośród tych rowerowych parkingów ma daszek? ile jest zrobionych fachowo, tak by nie łamać kół? niedługo spadnie śnieg. niech pan zwróci uwagę, czy którakolwiek ze ścieżek rowerowych zostanie odśnieżona? a przecież powinienem miec chyba takie same prawa jak inni użytkownicy drogi prawda? przecież nie emituję ani hałasu, ani toksycznych spalin. nie powoduję kolein w asfalcie. przecież dbając o kondycje, rzadziej zapadam na tzw. cywilizacyjne choroby, nie kupuje więc przychodni lekarskich i szpitali. nie trzeba dla mnie budowac na terenach miejskich olbrzymich parkingów i stacji benzynowych. jako rowerzysta jestem dla państwa znacznie tańszy niz jako kierowca auta. rozumiem zatem, że ceni pan sobie komfort i wygodę. nie rozumiem natomiast faktu, że samochody wjeżdżały na zamkniętą dla nich ulicę i choć obok stali strażnicy, to nikt nie dał kierowcom mandatu. dlaczego? niech mi pan powie, dlaczego jako rowerzysta jestem dyskryminowany? dlaczego sćieżki rowerowe powstają tak powoli i bez konsultacji z nami rowerzystami? dlaczego nawet w dniu naszego święta jesteśmy tak olewani? i jeszcze słów kilka do pana mocniaka. kiedy podałem program obchodów we Wrocłąwiu, pan napisałeś - nie ta skala zjawiska. ale dlaczego panie mocniak? dlaczego czegoś podobnego nie można zrobić w Białymstoku. pomijając paradę tramwajową,. bo tramwajów nie mamy. naprawdę uważa pan, ze wszystko wina mediów? że to media powinny organizować imprezy i nasze życie w mieście? niech się pan chwilę zastanowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocniak Re: DzBezSam-media zawiodły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 10:23 > i jeszcze słów kilka do pana mocniaka. kiedy podałem program > obchodów we Wrocłąwiu, pan napisałeś - nie ta skala zjawiska. > ale dlaczego panie mocniak? dlaczego czegoś podobnego nie można > zrobić w Białymstoku. pomijając paradę tramwajową,. bo tramwajów nie > mamy. naprawdę uważa pan, ze wszystko wina mediów? że to media > powinny organizować imprezy i nasze życie w mieście? niech się pan > chwilę zastanowi. Źle mnie zrozumiałeś :-) Media zawiodły nie dlatego, że w Białymstoku był cienki DBS - przecież nie za to były odpowiedzialne. Media dały d.py nie krytykując Urzędu Miasta za tę szopkę co odprawił koło Ratusza. W Obiektywie całą winę za nędzny DBS zwalono na kierowców. W Wyborczej wychwalono dorożki, które moim zdaniem są tylko dowodem na niepoważne traktowanie DBSu przez Truskolaskiego i spółkę. W żadnej gazecie nie przeczytałem, że UM się nie postarał czy podszedł do sprawy niepoważnie i nieprofesjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocniak Re: DzBezSam-media zawiodły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 10:17 Gość portalu: fan napisał(a): > Śmiech na sali gdy ktoś porównuje podrózowanie autobusem do jazdy pojazdem osob > owym. Gdy ty mocniak siedzisz w autobusie stojąc na którymś tam przystanku, ja > już jestem w domu, czysty, nieprzepocony i przede wszystkim zadowolony. Eeep. A skąd te informacje, że jeżdżę autobusami? :-) > Korki w mieście? Stoimy w nich po równo. Zmieni sie to gdy wydzielone zostana pasy dla autobusów. Kiedy ty stoisz w korku klnąc na czym świat stoi ja już dawno siedzę w domu. Trochę pomyślisz, to zgadniesz dlaczego. > Tutaj argumentów za dużo nie masz. A jakie są twoje argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: DzBezSam-media zawiodły IP: *.koba.pl 25.09.07, 18:58 Mocniak! Jak ty sobie wyobrażasz dojechanie szybciej ze słonecznego stoku na Piastowską na rowerze wobec jazdy samochodem? ja zawsze startuję po siódmej i wracam przed 17-tą. Zmierz swój czas i porozmawiamy. Argumentówm mi nie brakuje. Twój podstawowy to wysyłanie ludzi na rower, mój, że pieprzę przesiadki z zatłoczonego MPK do innego takiego takiego samego, w dodatku spóźnionego, lub jazdę rowerem w deszczu i błocie z efektami. W ogóle masz rodzinę i dzieci? Z przyczepką zapindalasz z dzieciakeim do lekarza lub na basen? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocniak Re: DzBezSam-media zawiodły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 19:36 Gość portalu: fan napisał(a): > Mocniak! Jak ty sobie wyobrażasz dojechanie szybciej ze słonecznego stoku na Pi > astowską na rowerze wobec jazdy samochodem? W godzinach szczytu - zawsze ;-) > ja zawsze startuję po siódmej i wracam przed 17-tą. Zmierz swój czas i porozmawiamy. Na pewno szybciej, niż po 5 godzin w jedną stronę. A tak na poważnie to jakieś 15 min spokojnej jazdy rowerem. > Argumentówm mi nie brakuje. T > wój podstawowy to wysyłanie ludzi na rower, mój, że pieprzę przesiadki z zatłoc > zonego MPK do innego takiego takiego samego, w dodatku spóźnionego, lub jazdę r > owerem w deszczu i błocie z efektami. Ta? Nie wiem czy zauważyłeś, ale CODZIENNIE deszcz nie pada. A na błoto są błotniki. > W ogóle masz rodzinę i dzieci? Z przyczep > ką zapindalasz z dzieciakeim do lekarza lub na basen? Ta. Dzieci. Wieczny argument. Nieważne, że dziecko jeździ do lekarza może raz na miesiąc, a na basen dwa razy w tygodniu. To upoważnia rodzica do CODZIENNEJ jazdy samochodem. Nie rozśmieszajcie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: DzBezSam-media zawiodły IP: *.koba.pl 25.09.07, 20:14 Już kiedyś z tobą dyskutowałem na ten temat. Jazda rowerem, owszem, ale tylko rekreacyjnie! Możesz pochodzić po biurach, gdzie ludzie dzień w dzień robia to samo, lub po zakładach przemysłowych, gdzie produkcja idzie tak samo. Tam ludzie faktycznie może zechcieliby sobie pośmigac ekperymentalnie na rowerku do i z pracy. Zresztą niewyobrażam sobie w naszym klimacie aby jakis fizyczny pracownik dymał przez całe miasto dla idei. W korkach stoję jeśli jadę np. Branickiego około 9-10, lub ostatnio na Mickiewicza. Ale tak musi być, dopóki nie skończą remontów. Pewnie mógłbym do klienta pojechać z towarem i papierami pod pachą na rowerze, ale to raczej już wyczyn dla ciebie, nie dla mnie. Panie Koronkieiwcz!!!! Na nagranie programu reklamującego maniaca czym pan dojechał na stadion MOSIR-u? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocniak Re: DzBezSam-media zawiodły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 20:48 > Już kiedyś z tobą dyskutowałem na ten temat. Jazda rowerem, owszem, ale tylko r > ekreacyjnie! Możesz pochodzić po biurach, gdzie ludzie dzień w dzień robia to s > amo, lub po zakładach przemysłowych, gdzie produkcja idzie tak samo. Tam ludzie > faktycznie może zechcieliby sobie pośmigac ekperymentalnie na rowerku do i z pracy. Nie rozumiem argumentacji. Tzn, że nawet do niewielkiego wysiłku fizycznego zdolna jest tylko niewielka część społeczeństwa stanowiąca kadrę olimpijską? :> >Zresztą niewyobrażam sobie w naszym klimacie aby jakis fizyczny pracownik dymał przez całe miasto dla idei. Ta. Bo w Polsce albo pada śnieg przy -27°C, albo wszyscy umierają z odwodnienia przy +35°C. Żadnych stanów pośrednich. > W korkach stoję jeśli jadę np. Branickiego około 9-10, lub ostatnio na Mickiew > icza. Ale tak musi być, dopóki nie skończą remontów. Pewnie mógłbym do klienta > pojechać z towarem i papierami pod pachą na rowerze, ale to raczej już wyczyn d > la ciebie, nie dla mnie. Jeżeli wozisz towar, to faktycznie, miałbyś problem z rowerowaniem w pracy. Ale nadal większość samochodów poruszających się po mieście są kierowane przez ludzi jadących do lub z pracy. I nie chce mi się wieżyć, że 90% z nich stanowią osoby niepełnosprawne, które zalewają się potem przy spacerze do spożywczaka po buły nie mówiąc o rowerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: DzBezSam-media zawiodły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 20:53 Gość portalu: fan napisał(a): >Jazda rowerem, owszem, ale tylko rekreacyjnie! Ty jeździsz, owszem, rekreacyjnie (co i tak się chwali, są tacy, co z samochodu przesiadają się przed TV, potem do łóżka i na abarot). Jednak zrozum, że ludzie są różni. Ja na przykład jeżdżę do pracy codziennie. Fakt, nie jeżdżę w zimie. I to nie tylko dlatego, że zimno, bo czasem pogoda jest całkiem OK, ale ścieżki, Koro ma rację, są nieodśnieżone. Najczęściej to są po prostu składowiska śniegu z chodników i jezdni (i jak tu nie mówić o dyskryminacji? Jak by się czuli piesi, gdyby chodniki były składami śniegu z ulic i ścieżek rowerowych?). Fakt, nie jeżdżę do klientów. To oni do mnie przyjeżdżają :-). Pozdrawiam i przypominam, fanie - nie każdy prowadzi akurat twój styl życia. Nie widzę powodu, żeby mnie z tego powodu dyskryminować. W końcu, jak już napisano, nie zabieram miejsca na jezdniach i w autobusach, nie smrodzę. I nie choruję od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Dzień bez Samochodu jak zwykle w aucie IP: *.koba.pl 25.09.07, 11:47 a ja o tej akcji wiedzialem z tydzien wczesniej, i nie prawda jest, ze nie bylo zadnej inforamcji w autobusach, komunikaty byly nadawane kilka dni przed. Jak ktos chce, to sie dowie. Tylko komu sie chce zainteresowac tym, co dzieje sie w naszym miescie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś