Dodaj do ulubionych

Nauczyciele protestują

14.10.07, 17:45
pani przedstawiciel handlowy powinna spytac jak za tysiac zl zyja kasjerki w
sklepach...albo inne grupy zawodowe

pewnie chetnie zamienilaby sie z betoniarzem po 20 latach pracy dostajecego
1900 w pewnej firmie w ktorej mialam praktyki....tyle ze on pracowal 45 godzin
w tygodniu wszkodliwym dla zdrowia i zycia warunkach

albo w tej samej firmie w biurze (po wyzszych studiach-jednym z
najtrudniejszych kierunkow ponoc jak wszyscy mowia) po 6 miesiacach dostawac
1500zl...pracujac 40 godzin tygodniowo....w branzy na ktora jest przeciez duzy
popyt i magistrzy sa ponoc rozchwytywani...nie tak jak w szkolnictwie gdzie
dzieci coraz mniej
Obserwuj wątek
    • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 17:46
      aaaa....zapomnialam dodac ze betoniarze,asfalciarze nie maja emerytur
      pomostowych i wolnych ferii....

odchodza na emeryture w wieku 65 lat....zyja niewiele dluzej...ciut dluzej niz
      gownicy
    • followthesun Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 18:16
      Uwielbiam czytac takie teksty:((((
      • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 19:30
        tak posmuc sie...a potem idz na miasto i pogadajvz tymi ktorzyvnaprawde
        pracuja...wlasnie za takie smieszne pieniadze jak 1000zl..i nie maja szans na
        emerytury pomostowe i napierniczaja w pracy po 9-10 godzin

i zadaj sobie pytanie....czy chciabys byc na ich miejscu...

a to oni placa podatki na emerytury pomostowe nauczycieli...

oni pewnie chetnie by sie zaminili na prace nauczyciele za taka sama pensje ale
        mniej godzin i wczesniejsza emeryture

nie moze byc tak ze pewne grupy spoleczne doja pozostale grupy...poki Ci placacy
        podatki navnauczycieli i pileganiarki nie beda godnie zarabiac, grupy
        utrzymujace sie z tych podatkow nie powinny wymagac dla siebie kokosow
        • followthesun Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 19:44
          W odróznieniu od ciebie ja szanuję ludzi bez względu na to, jaki
          wykonują zawód.
          I nie wypisuję bzdur:(((
          • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:00
            ja tez szanuje....i dlatego chce aby obnizono podatki kasjerkom...

a nie aby podwyzszona po to aby pewne uprzywilejowane grupy mogly zarabiac 4
            razy wiecej niz kasjerki...

rozumiesz?
            • followthesun Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:02
              Nie już taka głupia jestem,że nie rozumiem. Rozumiesz?
              • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:12
                ;]
                rozumiem po Twoim osttanim poscie ze nic nie zrozumialas

a ja to bede postarzac caly czas...
                musi byc zachowana pewna analogia i sprawiedliwosc...
                nie moze byc tak ze pewne grupy zyjace z pieniedzy wypracowanych przez inne
                grupy bedzia mialy drastycznie lepsze warunki zycia niz podatnicy je utrzymujacy

skoro znaczna czesc spoleczenstwa za ciezsza prawce badz roznorzedna (i co wazne
                w wiekszym wymiarze czasowym) dostaje marne 1000zl...
                to budzetowka powinna sie wstydzic zadac pensji przewyzszajacej kilkakrotnie
                srednia krajowa

bylo by niesprawiedliwoscia gdyby np absolwentka budownictwa po studiach dostala
                na strat 1500zl, pracujac 40-48 godzin tygodniowo...
                absolwentka polonistyki zas dostawala 2 razy wiecej za 2 razy mniejszy wymiar
                czasu pracy...

• followthesun Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:15
                  Powtarzaj sobie. Mnie to nie przeszkadza, ale zdanie na twój temat
                  już sobie wyrobiłam:(
                  Nie masz zielonego pojęcia o tym o czym piszesz.
                  • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:18
                    jak ja lubie ludzi ktorzy zadaja zadaja zadaja.....

a swojego zdania nie moge poprzec zadnym argumentem...

to chyba wystawia nienajlepsza note im...

ale coz...

pewnie sie nie doczekam argumentow...
                    • followthesun Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:20
                      Nie nie doczekasz się, bo słucham sobie Lux eterna i to ciekawsze
                      niż ' dyskusja' z tobą:)
                      • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:24
                        ona po prostu nie załapała się na porządną firmę i narzeka, bo marnie jej płacą
                        -------------------
                        niech się misio tygrysio zatrudni do budowlanki jako nauczycielka zawodu. łatwa
                        praca. niewiele wysiłku...
                        • followthesun Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:24
                          Chętnie ją do siebie przyjmę na praktykę:)
                        • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:28
                          bardzo chetnie...tyle ze nie chce mi sie studiowac 7 lat..
                          • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:31
                            leniuszek
                      • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:31
                        musisz byc strasznym glabem ze sie tak wyraze
                        skoro nie stac Cie na nic ...kompletnie nic

madrzy ludzie maja jakies argumenty...
                        a ich madrosc objawia sie tym ze potrafia rozmawiac zamiast puszczyc sie w swej
                        cudownosci marudzac jak to sa niedoceniani...
                        • followthesun Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:33
                          Jakoś przeżyję 'bycie głąbem' z twoich ust....
                        • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:39
                          to po co się męczysz. siedem lat łatwych studiów i laba w budowlance....
                          • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 21:04
                            no chyba, że jakiegoś nieuka będziesz chciała czegoś nauczyć i pał mu
                            nastawiasz. to wtedy może ci kwasem auto oblać, a to już nie będzie taka laba
    • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 18:21
      ty teś byłeś (byłaś) uczniem (uczennicą) i sądząc po tonie twojej wypowiedzi to
      twoi nauczyciele specjalnie zdrowych warunków pracy nie mieli
      • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 18:25
        "też" oczywiście. pamiętaj też, że szanujący się nauczyciel za te pieniądze,
        które dostaje musi się dokształcać, kupować książki itp. itd., bowiem inaczej
        nie ma szans na awans
        --------------
        a porównanie z betoniarzem jest po prostu śmieszne, choć zarazem smutne, gdyż
        przypomina socjalistyczną retorykę o ciężkiej pracy robotnika i jajogłowych
        leniach. pan betoniarz mógł się uczyć to jedno, a drugie: stawki o których
        piszesz przy obecnym zapotrzebowaniu na pracowników budowlanych są nieaktualne
        • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 19:23
          moze niech i gornicy dostaja po 1900zl i pracuja do 65 roku zycia??

tez bylam uczniem....i co z tego?
          Ci tez kiedys ktos wybudowal miesznie... i co z tego?

uwazasz ze ktos kto pracuje w ciezkich warunkach ma dostawac psie pieniadze a
          ktos studiujacy cos smiesznego ma dostawac kokosy mimo znaczniej mniejszej
          liczby przepracowabych godzin?

to wlasnie Ty osmieszasz sie powtarzajac te komusnistyczne brednie...

bo zapotrzebowanie jest wlasnie na betoniarzy i panow od chodzenia po
          50stopniowym cuchnacym asfalcie, a nie na szanowne panie nauczycielki po
          smiesznych studiach

tak... smiesznych... bo teraz magistem moze byc kazdy...

• Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 19:34
            życzę więc kariery pedagogicznej. łatwa śmieszna praca po łatwych studiach.
            proponuję byś skończyła fizykę, to będziesz miała co robić
            • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 19:40
              proponuje abys i Ty skonczyl studia...

praca pedagoga...
              naogladlam sie takich....

moze 3 zaslugiwalo na to okreslnie...reszta sie nie nadawala nawet do noszenia
              dziennieka za pedagogami....

nie mowiac o brakach wiedzy..
            • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 19:58
              a i jeszcze jedno...

myslisz ze praca jako kierownik budowy jest latwa i przyjemna?

myslisz ze przebywanie i kierownie grupa 30 chlopami kabinujacymi gdzie wypic,
              po zawodowkach i technikach jest lzejsza niz z 20 dzieciakmi??

inzynier budowy na strat dostaje 1800zl...prawie 2 razy wiecej niz nauczyciel
              ... ale tez godzin pracy jest dwa razy wiecej

to tez jest fakt a nie te Twoje mity... to sa zarobki moich znajomych u nas w
              Bialymstoku

nie kazdy ma szczescie pracowac w Warbudzie czy Budimexie
              • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:20
                skończyłem studia i to niejedne. magistrem zarządzania może być każdy, ale np. z
                fizyką, chemią czy biologią nie jest już tak słodko
                ------------------------------------
                a praca nauczyciela nie kończy się na zakończeniu pracy w szkole. zapewniam cię.
                ----------------
                jeśli chcesz zobaczyć w jakich warunkach pracują nauczyciele idź do pierwszej z
                brzegu podstawówki i zaczekaj na przerwę
                -------------------------
                nie mówię, że inna praca jest lżejsza itp. uważam, że osoby odpowiedzialne za
                wychowanie także moich dzieci powinni dobrze zarabiać, bo inaczej będzie tak,
                jak teraz: najlepsi odejdą a zostaną tacy, których nigdzie nie chcą, a potem ty
                jako kierownik budowy będziesz się użerać z pracownikami, których uczył
                wychowywał nie ten, kto mógł i kto powinien
                • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:25
                  tak..tylko ze ja uwazamvtez ze lepiej powinni zarabiac ci ktorzyvbeda budowac mi
                  dom...
                  bo jak odejda Ci ktorzy sie na tym naprawde znaja to dach mi sie w snie zapadnie
                  na glowe

tak samo z tymi ktorzy montuja mi piecyk gazowy... albo reperuja samochod

od tylko ludzi zalezy takze Twoje zycie

a poki oni nie zarabiaja dobrze.....nie mozna zabierac im pieniedzy po to zeby
                  innym zarabialo sie dobrze

wzrost poziomu zycia budzetowki jest nierozlaczny ze wzrostem poziomu zycia
                  podatnikow
                  • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:30
                    tych porządnych fachowców ktoś musi nauczyć. a nie nauczą się porządnie, jeśli
                    ich nauczyciel będzie marnie opłacany
                    • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:40
                      myslisz ze gdyby placono wiecej temu nauczycielowi co pozwolil sobie wlozyc kosz
                      na glowe

(kiedy w tej samej szkole na innych lekcjach nic takiego sie nie dzialo)

... to bylby lepszym pedagogiem?

albo gdyby wiecej placono mojej pani od fizyki to by nie musiala przed lekcja
                      walnac kielicha coby jej sie rece nie trzesly?

spojrzmy prawdzie w oczy...wiekszosc naszych "pedagogow" nie ma zadnych
                      kwalifikacji do pracy w zawodzie poza tym ze tak energicznie machaja papierkiem
                      za studiow...jakby to uprawnialo ich do zarabiania kilkakrotej sredniej
                      krajowej...oraz wczesniejszych emerytur

• Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:44
                        jakiej kilkakrotnej średniej krajowej? co ty pleciesz? chciałabyś, żeby twoje
                        dzieci chodziły do szkoły z takimi nauczycielami? to się na takich przygotuj, bo
                        przy tych płacach to tylko tacy zostaną
                        • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:52
                          no coz...pielegniarki juz chca 3 tys

to jest wiecej niz srednia krajowa...

nauczyciele jeszcze tak ostro nie cenia sie.... ale na kilkakrotnie niz znaczaca
                          czesc spoleczenstwa...dostajaca najnizsza krajowa

siekiera sie otwiera kiedy widzi sie 58-letnia kasjerke pracujaca za 800zl i
                          muszaca placic na emerytury pomostowe nauczycielom

nas na to nie stac!!
                          • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:53
                            to, że kasjerka tyle zarabia to wina jego pracodawcy, który oszczędza na niej,
                            by wyjechać na seszele. to są dwie osobne kwestie moim zdaniem
          • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 19:35
            na studiach będziesz miała co robić
          • ewalap Re: Nauczyciele protestują 17.10.07, 20:58
            To zostań ty analfabetko ( tlumace na twoje glópku, bo to chiba tak
            bedzie nieeeeeeeeee w towim chorym pseudo jenzyku)magistrem. Sądzę,
            że po szkole, którą skonczyłaś, to możesz być kasjerką. Magister
            może być kasjerem, szefem kasjera, tym, który zatrudnia kasjera i
            płaci mu pieniądzę, i.t.d. Zakontouj ( odsyłam do słownika, to taka
            gruuba książka)to sobie, prymitywie.
        • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 19:31
          nieaktualne??

to byla pansja za czerwiec!!!!!

widzisz...ja mam podstawy zebyvmowic co mowie...

a Ty skad wiesz ile teraz zarabia betoniarz?
          • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 19:35
            rolują tego betoniarza w tym zakładzie.a poziom płac to nie tajemnica.
            zapraszam do statystyk
            • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 19:38
              zadam dowodow...

ja Ci podalamvdane ktore widzilam na wlasne oczy...Ty tez podaj mi cos realnego
              • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:16
                a ja znam betoniarza, który zarabia 3 tys. na rękę. masz więc słowo przeciw słowu
                • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:19
                  w jakiej firmie?
                  • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:21
                    ty nie napisałaś, dlaczego ja mam napisać.
                    • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:27
                      Kombinat Budowlany

jedna z najwiekszych firm deweloperskich w regionie
                      • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:29
                        a to się już nie dziwię, że go rolują
                        • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:34
                          podaj firme...

aaa..i jeszcze jak wiesz gdzie na start inzynierom budowy daja wiecej niz 1800
                          za 45-51 godzin pracy tygodniowo...to tez daj namiar...
                          chetnie sie tam zglosze

bo do tej pory nie slyszlam aby u nas w regionie placono wiecej
                          • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:37
                            zapytam i napiszę maila, bo szczerze mówiąc nie pamiętam
                            ----------
                            choć wątpię, by dawano na początek więcej, bo np. u mnie na uczelni asystent na
                            1800 zł na start to raczej liczyć nie może. a u nas w regionie marnie płacą, to
                            prawda
                            • tygrysio_misio Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:45
                              ale tez nie siedzi 45 godzin w tygodniu i nie odpowiada za zycie ludzi

wez przyklad pana Jacka z Chorzowa ktory marnie skonczyl..

albo tego kierownika od nas z Bialegostoku ktory do konca zycia bedzie placil
                              rente temu panu ktory sobie skrecil kark bo spadl pijany z rusztowania...nie
                              pamietam imienia
                              • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:48
                                nie odpowiada? znam co najmniej kilka przypadków, gdy uczeń popełnił samobójstwo
                                z powodu nauczyciela
                                ------------------------
                                nie odpowiada? a czy to, czego się nauczyłaś nie jest dla ciebie w twoim życiu
                                istotne?
                                ---------
                                paplesz teraz
    • Gość: azp11 Re: Nauczyciele protestują IP: *.elpos.net 14.10.07, 20:21
      Z pewnością nie stać naszego państwa na wysyłanie 45letnich (z
      założenia) fachowców na emerytury. Gdyby nie taka rozrzutność, może
      byłyby pieniądze na wyższe pensje dla nauczycieli.
      Poza tym nauczyciele nie reprezentują sobą zadnej siły nacisku na
      władze. Jak protestuje ZNP, to cicho siedzi Solidarność. Kiedy
      władzę obejmuje lewica, ZNP kładzie uszy po sobie, a Solidarność się
      ożywia. W rezultacie jedni i drudzy są i będą, delkatnie mówiąc,
      olewani.
      • followthesun Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:24
        Jakoś nikt mnie nie chce wysłac na emeryturę za dwa lata:(((
        Z resztą się zgadzam:)
      • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:28
        relacje między znp i solidarnością jako żywo we wszystkich branżach tak
        wyglądają. natomiast jest prawdą, że nauczyciele idą na emerytury zwykle nieco
        za wcześnie, choć osobiście jako uczeń wolałem młodych nauczycieli, niż tzw.
        doświadczonych, którzy zwykle mieli albo sklerozę, albo rozstrojone nerwy, albo
        mentalność gestapowca, albo uczyli rzeczy cokolwiek nieaktualnych
        ----------
        poza tym kto powiedział, że nauczycielem trzeba być do końca życia?
        • followthesun Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:34
          Już niedługo nie będą, to ostatnia fala. Ja mam do 60 albo i dłużej.
          Trochę swoim uczniom współczuję;)
          • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:38
            ja tam mogę do śmierci pracować, przynajmniej na razie, choć gdy któregoś dnia
            zapomnę temat wykładu sam zrezygnuję :)
            • Gość: azp11 Re: Nauczyciele protestują IP: *.elpos.net 14.10.07, 20:41
              [...]sam zrezygnuję :)

Chyba że zapomnisz (zrezygnować).

• Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:42
                patrząc na moich starszych kolegów wiem, że jest to bardzo prawdopodobne
                • Gość: azp11 Re: Nauczyciele protestują IP: *.elpos.net 14.10.07, 20:49
                  W każdym zawodzie można stracić zdolność wykonywania pracy. Nie
                  oznacza to jednak, że z tego powodu całe grupy zawodowe mają
                  odchodzić na emerytury w wieku np. 45 lat.
                  • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:52
                    myślę, że w pewnych sytuacjach policjanci czy wojskowi mogliby, bo sprawność już
                    nie ta, ale z drugiej strony: przy biurku można długo siedzieć. całkowicie się z
                    tobą zgadzam
                    ----------
                    choć w sumie taki górnik po 20 latach pracy na dole to już wrak, a spółki
                    węglowe i tak pewnie są droższe w utrzymaniu niż jego emerytura, że nawiążę do
                    uprzywilejowanego zawodu
            • followthesun Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:45
              Też mogę, ale naprawdę nie wiem co na to uczniowie:)
              • Gość: dd Re: Nauczyciele protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:49
                zawsze możesz powiedzieć "czego się spodziewacie? przy moich zarobkach?"
                • followthesun Re: Nauczyciele protestują 14.10.07, 20:56
                  Jakaś taka dziwna jestem i nie potrafię:(
      • Gość: J07 Re: Nauczyciele protestują IP: *.nycmny.east.verizon.net 14.10.07, 22:12

Dodam do wypowiedzi azp11,ze jak sie mialo ministra R.Giertycha,
        ktory pierwszy(pochwalil sie tym w TV)poszedl do protestujacych
        pielegniarek,to sie nie ma czemu dziwic,ze oswiata jest "olewana".
        - Chyba,ze poszedl po porade na uzdrowienie oswiaty,to juz by go
        usprawiedliwialo.
        • Gość: azp11 Re: Nauczyciele protestują IP: *.elpos.net 15.10.07, 17:30
          Sugerujesz, że Giertych będąc ministrem edukacji, oddziaływał na
          sytuację oświaty sprzed wielu laty? To chyba wbrew logice.
          • Gość: J07 Re: Nauczyciele protestują IP: *.nycmny.east.verizon.net 16.10.07, 04:25
            A skadze,tego nie sugeruje,absolutnie.
            W okresie,kiedy byl ministrem poza mundurkami,mogl cos i dla
            nauczycieli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka