stefan.bialystok 21.10.07, 12:28 Już spełniłem swój obywatelski obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wkoronkiewicz Re: Kto poszedł na wybory? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 21.10.07, 14:41 ja też byłem. i ze znajomymi rozmawiałem na ten temat. i podoba mi się, że nie ukrywamy swoich sympatii politycznych. że otwarcie mówimy, na kogo chcemy głosować. wymieniamy partie polityczne i nazwiska. i choć różnimy się często w wyborach, to nie obrażamy się na siebie nawzajem,, nie dąsamy i nie wyzywamy. niezależnie od wyników wyborów będę zatem zadowolony. mamy demokrację. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Kto poszedł na wybory? 21.10.07, 15:54 W starożytnych Atenach była taka sytuacja. Kiedy Sokrates przewodził Zgromadzeniu obywatele zarządali śmierci dla ośmiu wodzów. Sokrates odparł, że prawo nie pozwala sadzić zbiorowo więc odmówił uznania wyroku. Obywatele nie mogli pojąc jakim prawem wola większości nie została wysłuchana. Wniosek. Czasem większość się myli. Tylko co z tym zrobić?? Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Kto poszedł na wybory? 21.10.07, 15:50 A ja skorzystałem ze swojego przywileju. Jakkolwiek po raz pierwszy oddałem głos niemal na ślepo. Nie znając kandydatów, nie mogąc doszukać się jakichś informacji o ich osobach. Do tego przesiąknięty wątpliwościami o jakości naszej demokracji i sensu uczestnictwa w niej. Badziewna ordynacja, dyktatura partii. W telewizji widać było tylko 3 osoby, tak jakby sejm miał liczyć 3 mandaty. Ugrupowania, których nie ma w sejmie nie mogły się przebić do mediów. Najlepiej by było, jak we Francji, wprowadzić ograniczenie w wydatkach na kampanię. Tzn. tak by żadna partia nie mogła przekroczyć pewnej kwoty przy wydatkach na kampanie, najlepiej też by nie były to pieniądze publiczne. Oraz wprowadzić pojedynczy głos przenoszony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik.a A co komu do czemu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 16:17 W Szwecji glosuje sie na poczcie i ma sie czas caly tydzien, a nie jakies tam "spedy i cisze". Inna sprawa ze tam poczta jest panstwowa a nie jakies tam ZOO.SA. Szybka i uczciwa. Ostatnio zwykly z Cypru wyslany 18-go dostalem 15-go. Prawie miesiac! A polecony z Zabrza wyslany 2 tyg. temu, jeszcze nie dotarl. I jak tu glosowac per posten? Odpowiedz Link Zgłoś