-
Czy do spaghetti mogę dodać zwykłe małże, które w sklepie kosztują 25 zł zamiast dodawać vongole za ponad 70 zł? Czy gorzej smakują?
-
w sosie pomidorowym.
Gdzies mi sie zapodzial przepis . Chyba jego autorka byla Agnieszka Kreglicka. To byl taki wloski przepis, trzeba bylo dodac pecorino. A moze to byl jakis inny ser ?
Wie ktos z was o jakim przepisie mowie ?
-
Czy możecie mi podać dobry i sprawdzony przepis na spaghetti? Z góry dziękuję...
-
Witam. Mam dylemat a raczej zagwostkę kulinarną. W sobotę i
niedzielę imprezka. Mam ochotę na spaghetti z łososiem. Co do tego?
Jakaś sałatka, ale jaka? Może ktoś ma ciekawy pomysł....? A na
przystawkę może być bagietka z ziłowym masełkiem i np. z oliwkami
pokrojonymi w plastereczki, albo coś...Pomóżcie ;-) Generalnie
chodzi o to, bo coś przekąsić smacznego ale się nie objeść i nie
narobić ;-)
-
Jak obiecałam - przepis z
"Nigella gryzie", wydawnictwo Filo, Warszawa 2006
na pulpeciki:
250 g mielonej wieprzowiny
250 g mielonej wołowiny
1 jajko
2 łyżki świeżo startego parmezanu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki semoliny albo bułki tartej
porządna szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Wymieszać wszystko, formować kulki wielkości orzecha laskowego. Schłodzić
sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka niesol...
-
ja dodałam oliwki i kaparki. wyszło wyśmienicie. smacznego!
-
hej dziewczyny. w piatek mamy gosci. zrobie spaghetti po bolonsku.
zastanawiam sie jakas przystawke moglabym zaserwowac przed daniem
glownym? moze cos z kuchni wloskiej? chcialabym cos prostego,
nieskomplikowanego. poleccie cos :)
-
chodzi mi o jakies ciekawe pzrepisy na spaghetti, jesli ktos ma do
powiedzenia ze kupuje mix knorra i mielone mieso to dzieki wielkie - bo to
wlasnie moje spaghetti ;)
-
Może pytanie jest głupie,ale jak się układa sztućce do spaghetti? Z której
strony łyżka a z której widelec? jakoś zgłupiałam i nie wiem, a kolacja za 2
godziny..
-
to jest na pewno pyszne
-
W kuchni jestem raczej poczatkująca, wiec prosze o wyrozumiałośc ;)
ostatnio robiłam spaghetti bolonese - sos wyszedł naprawde bardzo dobry, z jednym ale: mięso było nieco twardawe. Wiadomo, wołowina lubi bywac twarda, nawet ta mielona. Zaczełam szukac w przepisach i widze, ze tam zalecane jest podsmazenie mięsa, potem dodanie składników do sosu i duszenie p[rzez jakies 15 min. Ale mimo nawet 20 min ( bez soli) ona i tak jest twardawa :(
Czy ma ktos patent na taką kruchą wołowinkę do spaghe...
-
hi.Ostatnio chodzi za mna spaghetti. Pytanie do Warszawiakow.Moze znacie w
Wawie restauracje gdzie mozna zjesc pyszne spaghetti?Czekam na rekomendacje i
orientacyjne ceny.dzieki
-
Mam pytanie dotyczące grubości spaghetti: czy istnieje jakiś kanon, albo
chociaż wskazówki dla błądzących odnośnie użycia określonego numerku do
określonego sosu/dodatków?
Ja jedynie doszłam do tego, że najgrubszy, jaki jeszcze lubię to 7 i że im
cieńszy, tym mniej mi pomidory pasują...
-
Piszcie :)
-
Znalazlam u siebie spaghetti z 2008 roku - wyrzucic, czy mogę je jeszcze wykorzystac?
-
Jadłam ostatnio surówkę z marchewki z jabłkiem, w której marchewka była utarta na długie paski (3-4 cm) o kwadratowym przekroju, bok kwadratu ok. 1 mm. Dzięki temu była taka fajna, chrupka. Czy ktoś wie, czym utrzeć ją w ten sposób? Większość znanych mi tarek uciera na płaskie i dość szerokie wiórki.
-
witam!wnioskuje ze Wy nie robicie spaghetti z sosów z torebki.macie jakies
fajne przepisy?acha zalezy mi glownie na czerwonych sosach,zadne all'oglio itp
-
Mam słoiczek pesto, mało czasu, gości na karku (którzy jednak nie
przyjeżdżają tu po to, żeby się objadać, tylko na imprezę). Przyjadą pewnie
głodni, więc uraczę ich chyba po prostu spaghetti z pesto. Pytanie mam tylko
do naszych Włochów, czy można to czymś jeszcze uszlachetnić? Słyszałam o
dodawaniu wody z gotowania makaronu, ale może macie też inne pomysły? Moje
pesto jest tradycyjne: bazylia, oliwa, grana padano, piniowe orzeszki.
-
Poleccie cos, pls.
-
została mi dosc duza porcja spaghetti,zamroziłam i zupełnie nie wiem,co mam
teraz zrobić. włozyc do nagrzanego pierarnika zmrozone?rozmrozic i na patenie?
poradźcie...