Dodaj do ulubionych

Syrena broni się przed multikinem

IP: *.elpos.net 07.11.07, 08:57
NAleży wesprzeć Syrenę. Bo jak nie, to kinomani mogą obudzić się z
ręką w nocniki i zamiast ambitniejszego, ciekawego kina przyjdzie
nam potem oglądanie superśmiesznych komedii amerykańskich i
kolejnych spidermanów za 20zł w multipleksie.Niech maisto wesprze
Syrenę
Obserwuj wątek
    • Gość: hmc Re: Syrena broni się przed multikinem IP: *.elpos.net 07.11.07, 09:50
      Zgadzam sie z przedmówcą.
    • Gość: escape Syrena broni się jeszcze IP: *.cable.ubr09.enfi.blueyonder.co.uk 07.11.07, 10:04
      halo halo tu londyn. w lnd znalazlem tylko dwa kina takie jak syrena :(. slabo
      widze szanse obrony. swoja droga, o co chodzi tym baptystom? zydow znow chca
      nawracac? po londynie smigaja prawdziwi tacy, z pejsami, jak z Austerii, to
      niech moze baptysci tu przemigruja na misje, ponawracaja, a od syreny sie
      od...no odczepia!
    • Gość: Aga Re: Syrena broni się przed multikinem IP: *.chello.pl 07.11.07, 11:12
      Umówmy się na początek - "Syrena" jest strasznym kinem, jeśli chodzi
      o stronę techniczną (fotele, nagłośnienie, ekran, a nawet ubikacja,
      w której od paru lat nie domykają się drzwi). Repertuar ma fajny,
      ambitny, dlatego jako jedyne kino ma szanse wytrzymać konkurencję
      multipleksu (coś jak "Muranów" w Warszawie), tylko przydałyby się
      inwestycje.
      I jeszcze jedno - w multipleksach nie grają samych kiepskich
      amerykańskich filmów, naprawdę, te ambitniejsze produkcje też (i do
      tego bez dwu-trzymiesięcznego opóźnienia).
    • Gość: stefan Co to jest "kino ambitne" ? Pytam serio . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 12:37
      Coś w stylu szara Polska + szarzy ludzie ? Takie kino to ja mam
      codziennie na ulicy i w pracy .
      • Gość: r Re: Co to jest "kino ambitne" ? Pytam serio . IP: *.chilan.net 07.11.07, 15:11
        kino ambitne to zazwyczaj filmy o dwóch homoseksualistach, którzy jedzą pudding.
    • Gość: anka Re: Syrena broni się przed multikinem IP: *.acn.waw.pl 07.11.07, 14:49
      to nie tak, że w multipleksach jest jak w "lumpeksach" ;) można mieć
      w domu kilka telewizorów i na każdym oglądać ambitny film, nie? To,
      że kino ma kilka sal ekranowych, dobre zaplecze techniczne itp. nie
      znaczy, że jest uboższe jakościowo. Poza tym ceny są moim zdaniem
      bardzo podobne, mimo lepszych warunków obejrzenia filmu.
    • Gość: Przemek kilkutysięczny Białystok? IP: *.elpos.net 07.11.07, 16:09
      To panu, który się wypowiada zabrakło wiedzy, czy autor artykułu
      pomylił sie? Kilkutysięczny Białystok...? ;]
    • Gość: aga Re: Syrena broni się przed multikinem IP: *.cnb.com.pl 07.11.07, 16:50
      Nie czarujmy się. Multipleks kieruje się przede wszystkim (i długo długo nic)
      kalkulacją zysków i nie ma takich cudów, że w salach dla dwóch tysięcy osób będą
      puszczali filmy od Gutka, na które przychodzi sto osób. Sto w przeciągu
      tygodnia. Różnica w cenach biletów też jest znaczna. Syrena: 12-14,
      Multipleks:17-20 plus 10zł popcorn. Co do domniemanej cudownej jakości odbioru:
      dla mnie to jest słaba jakość oglądać, a tym bardziej przeżywać, odbierać
      cokolwiek w kilkusetosobowym tłumie; gadającym, szeleszczącym i niemożliwym do
      ujarzmienia. nie ta kultura, nie ten klimat. poza tym do kina Syrena chodzę na
      filmy, w których nie tyle liczy się jakość odtwarzania efektów specjalnych co
      przekaz, myśl, obraz, gra aktorska. Multipleks sprawdzi się zapewne przy
      Szklanej pułapce 5,6 i 7 oraz bondzie numer 149.
      • erba Re: Syrena broni się przed multikinem 07.11.07, 18:19
        zgadzam sie w calej rozciaglosci

poza tym, w multipleksach jest za glosno, uszy mi puchna od tego halasu

ja wole "klimat" Syreny niz plastikowy, komercyjny multipleks, a raczej duzy telewizor dla mas, niech sie ostanie choc jedno "normalne" kino w Bialym
    • Gość: zidi Re: Syrena broni się przed multikinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 18:46
      chodzę do syrenki i będę chodził.....
    • mentos88 Syrena broni się przed multikinem 07.11.07, 18:51
      "szef kina Pokój i miejski radny w jednej osobie obawia się, że do otwarcia
      multipleksu dojdzie dopiero na przełomie stycznia i lutego, to wie już, że kino
      przy Lipowej, które działa od 1952 roku, przestanie istnieć."

To mnie troche boli, bo Kino Pokój jest dla mnie tym czym dla Wrocławia
      Panorama Racławicka. Nie za bardzo sobie wyobrażam, że te miejsce ulokowane w
      centrum gdzie od najmłodszych lat oglądałem zarówno bajki Disneya, jak i
      bardziej ambitne produkcje zostanie tak z dnia na dzień zamknięte.Chyba każdy
      się ze mną zgodzi, zwłaszcza, że jak dla mnie Pokój zawsze było dużo bardziej
      klimatyczne niż Ton czy Forum.W Syrenie szczerze mówiać nie byłem, ale mam
      nadzieję, że znajdą się ludzie, którzy pomogą jej przetrwać, że budynek
      pozostanie w rękach miasta i będzie jednym z bastionów prawdziwej kultury i
      klimatu tego miasta gdzie będzie można przyjsć ze swoją "drugą połową" aby w
      spokoju obejrzec prawdziwy klasyk.
      • Gość: japa Re: Syrena broni się przed multikinem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.07, 19:10
        gdybym mogła zdecydować to też zostawiłabym te nasze klimatyczne kina, bo też
        nie cierpię tłumów,
        niestety myślę, że białostoczanie oraz mieszkańcy okolicznych miasteczek i wsi
        zdecydują nogami o upadku białostockich kin, te same setki które waliły na
        otwarcie carrefoura (czy jak to tam się pisze) będą walić do multipleksu, taki
        drobnomieszczański lansik, nie ważne na co, ważne, że się w multipleksie było.. :/
        smutne, ale prawdziwe
    • Gość: max Syrena broni się przed multikinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 20:30
      Bez przesady z tymi zachwytami nad syreną, proponuję.
      Sam chodziłbym tam chętnie co weekend, niezależnie od tego, czy fotele są stare,
      czy nowe. Gdyby nie... repertuar.

Od paru lat do syreny docierają tylko spady z tonu i pokoju. A jeśli trafi się
      coś ambitniejszego, to tylko przypadkiem, jedynie na parę dni (bez weekendu, bo
      po co) i w pół roku po tym, jak film miał premierę DVD.
      Spójrzmy na repertuar tego tygodnia: marny thriller francuski oraz "U Pana Boga
      w ogródku". To ma być kino, do którego warto pójść?! Kto miałby to zrobić?

Chętni do chodzenia do syreny pojawią się NATYCHMIAST po tym, jak będzie tam co
      oglądać, niezależnie od urody foteli.
      Na same fotele patrzeć na pewno nie będzie nikt.
    • Gość: Polak zza granicy Re: Syrena broni się przed nowoczesnoscia IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.11.07, 20:34
      Przez takich ludzi to polska nadal bedzie na dnie europy,
      multikino to jest nowoczesny swiat a tu wiocha.
      • Gość: lipstick yeah Re: Syrena broni się przed nowoczesnoscia IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.11.07, 21:21
        niestety, byle multipleks ma lepszy repertuar niż wszystkie b-stockie kina razem
        więc nic dziwnego, że może je zmieść z powierzchni.
        a z tą pełną ambitnych filmów syreną to jakieś silnie przeterminowane dane,
        odrzuty z innych kin, zapchajdziury w repertuarze, od kilku lat mam wrażenie, że
        robią tam sobie ze mnie żarty. niestety, syrena ożywiała się zazwyczaj w
        okolicach filmostrady, a kiedy w zeszłym roku zmieniła się jej formuła to i w
        syrenie przestało być ciekawie.
        mimo pozytywnych skojarzeń z syreną, które miałam dawniej i pewnego sentymentu
        uważam jednak, że udawanie, że ambitne kino da się oglądać tylko w małej,
        chłodnej sali o rozwalonych fotelach za wmawianie sobie, że czarne jest czarne,
        a białe jest białe.
        niestey, syrena sama się pogrąża i to już od wielu lat.
    • Gość: andzia Syrena broni się przed multikinem IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.07, 08:11
      Ten sam zarzut dotyczy kina Forum, które tez się przechwalało, że
      chce celowac w ambitnego widza. Tylko czym? Granym dwa tygodnie pięć
      razy dziennie Supermanem?
      Do roboty, kiniarze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka