www.zieloni.free.pl 12.05.08, 20:25 wyciac wyburzyc wyprzedac mentalosc urzednika :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: raaf Re: Fabryka Chany już bez dachu IP: *.elpos.net 12.05.08, 21:44 Tak, to na naszych oczach ginie nasze dziedzictwo kulturowe i historyczne, urzędnicy jedni gnuśnieją w lenistwie, inni zamykają szufladę, słychać jakieś wołanie po puszczy. Za klikanaście lat ktoś osądzi, że niczym taki zarząd nie różnił się od bolszewika. Wstyd i poruta. Nie ma przyszłości naród bez przeszłości. Wracać chamski narodzie na swoje gumna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vlad Re: Fabryka Chany już bez dachu IP: *.euro-net.pl 12.05.08, 22:28 Błazenada po białostocku - "właściciel" i miejskie biurwy mają w du..e dziedzictwo i historię tego miasta bo sami zapewne urodzili się w okolicznych wioskach, więc nie ma to dla nich żadnej wartości. Ale my wam tego nie zapomnimy i w odpowiednim momencie was rozliczymy :) Odpowiedz Link Zgłoś
kajmir Re: Fabryka Chany już bez dachu 12.05.08, 23:25 To chyba dlatego, że białostoczanie nie identyfikują się, ze swoim miastem i jego historią. Mają to gdzieś, bo czują, że to jest nie ich historia. A co do rozliczania, to niestety "To se ne wrati". Myślę, że moja sygnaturka jest tutaj trafiona. Białostoczanie nie mają takich "siekierek", w których może wszystko jest wymienione, ale esencja pozostanie spadkiem po dziadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Fabryka Chany już bez dachu IP: 82.160.212.* 13.05.08, 00:38 "trzeba pamiętać, co stało się na Świętojańskiej" Właśnie, czy w końcu wiadomo co tam się stało? Kto dał ciała? bo przecież nie budynek, nie murarze sprzed stu lat, a raczej jakiś niedouczony inżynier lub małoprecyzyjny budowlaniec. Czy zawsze teraz będziemy słyszeć, że stare budynki należy wyburzyć bo przecież wszyscy widzieli co stało się na Świętojańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rdzenny Fabryka Chany już bez dachu IP: *.euro-net.pl 13.05.08, 05:31 Apeluję się do Białostockiego Stowarzyszenia Architektów i do redakcji GW. Proszę zwrócić się do ministra kultury by odwołał aktualnego konserwatora zabytków z zajmowanego stanowiska. Ze strony stowarzyszenia i redakcji taki nacisk na przełożonego Pana Nowakowskiego mógłby okazać się skuteczny. Wierzę w to, że właściwa osoba, na tym stanowisku, która kochająca stary Białystok zdołałby resztki jego historycznej zabudowy uratować. Tragedią tego miasta jest nie tylko jego zagłada: mieszkańców i ich domostw. W czasie wojny a później tego, co cudem ocalało z pożogi wojennej dobijane w czasach PRL-u Akt ostatni tej tragedii rozgrywa się na naszych oczach teraz; zarzynanie umęczonej historii Białegostoku przez magistrackich wandali. Ludzie bez wrażliwości, obojętni na dziedzictwo minionych pokoleń, po prostu prymitywni. Gdzie ci panowie zdobyli swoje wykształcenie? Białystok nie ma zabytków a to, co pozostało i ta ostatnia„reduta historii” naszego miasta upada pod naporem hordy magistrackich „hunów” przybyszy z zewnątrz. Pozostaną tylko zgliszcza. Ulica Młynowa. Zagłada jej mieszkańców już się dokonała się przeszłości, w czasie wojny. Zagłada tego, co po nich pozostało dokonuje się teraz - panowie urzędnicy tu powinny się znaleźć wasze personalia tych, którzyście, wydali wyrok na historyczną zabudowę tej ulicy, ostatnią materialną pamiątkę po jej nieszczęsnych mieszkańcach. To bezmyślne działanie ma swoje twarze, imiona i nazwiska. Budujecie sobie niechlubną historię! Chyba nie ma sensu apelowanie do waszej wrażliwości, której nie ma? Strzec tak cennej historii naszego miasta może tylko konserwator zabytków, który ma świadomość pełnienia ważnej misji. Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Fabryka Chany już bez dachu 13.05.08, 08:27 nie wiem jak Wy, ale ja nie mogę od jakiegoś czasu oprzeć się wrażeniu, że konserwator zabytków nic nie może, nie jest w niczym władny, nie ma wpływu o i niczym nie decyduje... Niezła posada... z jednej strony zero władzy, z drugiej jednak żadnej odpowiedzialności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Fabryka Chany już bez dachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 12:44 Mam takie same wrażenie, że on nic nie może, chyba czas na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
akcent.zoo Ale żeby chcieć zamieszkać w czymś takim 13.05.08, 11:13 Ludzie mnie zadziwiają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezio do prokuratora IP: *.elpos.net 13.05.08, 16:01 POPRZEDNIK DO PROKURATORA ZA ZANIEDBANIA i podejrzenie łapownictwa obecnik - Nowakowski do łopaty - won z urzedu za nieskuteczność Prezydent Miasta (ten normalny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Fabryka Chany już bez dachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 17:32 Panie Nowakowski-ma Pan krótką pamięć o własnej decyzji- wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś