miejscowy7 26.05.08, 14:56 www.lapy.podlasie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2040 I bezrobocie w Łapach wzrośnie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lrewizorl Re: Gmina chce przejąć Urząd Pracy 26.05.08, 16:23 miejscowy7 napisał: > I bezrobocie w Łapach wzrośnie... - i znowu masz rację, dał nam wiele na to dowodów, wystarczy przejrzeć nasze forum i zaciekle broniącą się przed zniewoleniem gazetę Kurier Łapski. Burmistrz Czepe napisał: > W naszej gminie nieco ponad tysiąc osób w wieku produkcyjnym pozostaje bez pracy. - może ma rację, tylko jak zwykle nie wie ilu ich jest dokładnie? Ja sam znam dwunastu "obiboków", którzy jak ognia boją się pracy, a tylko jak to hans napisał "improwizują". Gdzie indziej pan Czepe napisał: > Grupowe zwolnienia w tym zakładzie oznaczają konieczność zagospodarowania pracowników, - i tak ich zagospodaruje, jak kiedyś teren rezerwatu przyrody, którego właścicielem była i jest Wspólnota Gruntowa Binduga, - czyżby na "dzikim wysypisku odpadów"? i na koniec pan burmistrz bliżej nie sprecyzował: > Miasto i Gminę Łapy zamieszkuje znaczny odsetek ludności ubogiej. Kierowana do nich pomoc wymaga m.in. ścisłej współpracy i koordynacji działań urzędu pracy oraz ośrodka pomocy społecznej. Taką ścisłą współpracę łatwiej zorganizować, gdy instytucje te znajdują się w strukturze tego samego szczebla samorządowego. - Na pierwszym miejscu w tym odsetku jest chyba on? - dla mnie to oczywiste, znowu coś knuje. - Pożyjemy i dożyjemy, zobaczymy co knuje? Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
lexington1 Re: Gmina chce przejąć Urząd Pracy 26.05.08, 21:38 Co knuje? - to taka oczywista oczywistość. Urząd Pracy ma kasę na opłacanie przez 6 miesięcy zatrudnienia pracownika. Będzie kierował do takiej pracy wszystkich swoich przydupasów, pociotków sławetnej 11-tki radnych i interes będzie się kręcił. Nie może przecież znieść tego, że nie ma na taką kasę wpływu, że nie on decyduje kogo skierować do pracy za państwowe czyli nasze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
miejscowy7 Re: Gmina chce przejąć Urząd Pracy 26.05.08, 21:39 Celem Burmistrza Czepe nie jest aktywizacja zawodowa bezrobotnych, ale utrzymywanie ich w stanie stałego bezrobocia. Trzeba pamiętać, że to bezrobotni w dużej mierze wykreowali sukces wyborczy p. romana czepe i to oni najbardziej chłoną nawet najgłupsze obietnice poprawy swego losu. Jeśli Burmistrz Czepe zlikwiduje w Łapach bezrobocie, straci pokaźny elektorat w następnych wyborach. Po drugie Burmistrz Czepe usiłuje skupić w swoich rękach jak największą władzę. On chce mieć w swoich rękach Urząd Pracy aby chwycić za "klejnoty rodzinne" łapskich przedsiębiorców. W chwili obecnej Urząd Pracy w Łapach, przydziela środki na tworzenie nowych miejsc pracy kierując się wyłącznie biznesplanem i możliwościami przedsiębiorcy. Kiedy Urząd Pracy zostanie opanowany przez Burmistrza Czepe, będzie on przydzielał fundusze "po uważaniu", a wtedy można się spodziewać, że część (dotąd niezależnych) przedsiębiorców zacznie mu "czapkować". I to są prawdziwe powody zainteresowania p. Czepe Łapskim Urzędem Pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo.el Re: Gmina chce przejąć Urząd Pracy 05.06.08, 01:33 miejscowy, to co naopisałeś jest niczym szablon, w którym wystarczy zastapić kilka słów, aby przedstawiały co innego. Otóż, nie ważne w sumie jest, kto zarządza urzędem pracy, bowiem ich żywot zawsze zalezny będzie od istnienia bezrobocia. "Celem urzędu pracy ( burmistrza ?) nie jest aktywizacja zawodowa bezrobotnych, ale utrzymywanie ich w stanie stałego bezrobocia" Nie ważne kto dyryguje urzędem, chodzi o to samo ! Każdy naiwniak domyśli się, że zlikwidowanie bezrobocia musi skutkować likwidacją urzędu, który walczył z bezrobociem. Nie ma bezrobocia, nie ma urzędu. Dlatego ostatnią rzeczą jaką zrobi taki urząd, będzie skuteczna walka z bezrobociem Bezrobotni, jak pisze miejscowy, w dużej mierze wykreowali sukces wyborczy pana Czepe. Nie, mój drogi. Bezrobotni są w stanie wykreować sukces danej partii w wyborach parlamentarnych, a nie samorządowych. To wtedy partie prześcigają się w obietnicach poprawy losu bezrobotnych. W większości są to jednak obietnice podwyżek tzw. kuroniówki, czy też zwiększenia kwoty minimalnego wynagrodzenia. I tego właśnie chcą bezrobotni: większych zasiłków, oraz szansy, że poprzez niską minimalną pensję nie zasilą szeregów zatrudnionych. I o to chodzi, prawo do zasiłków, ich wysokość, oraz przepis o minimalnym wynagrodzeniu nie są narzędziami do walki z bezrobociem, lecz narzędziami do jego podtrzymywania. Jak inaczej wytłumaczyć pomysły podwyższania minimalnego wynagrodzenia, w momenicie kiedy bezrobocie spada, a wręcz brakuje rąk do pracy ? Niezmiernie ciekawi mnie również sprawa finansowa "walki z bezrobociem". Od dobrych dwóch lat obserwujemy znaczny spadek bezrobocia. Jak mają się do tego wydatki państwa na rzecz walki z tym bezrobociem? Czy spadły proporcjonalnie, do spadku bezrobocia ? Odpowiedz Link Zgłoś
23hans Re: Gmina chce przejąć Urząd Pracy 28.05.08, 10:13 Do włączenia się do dyskusji zainspirowały mnie wpisy lexingtona1 i miejscowego7, które bardzo trafnie uchwyciły intencje Czepego. Tak!, Czepemu chodzi o przejęcie w swoje ręce jak najwięcej władzy. Zajrzałem na stronę internetową Urzędu Miasta i tam czytam, że pismem z dnia 08.05.2008r. Czepe zwrócił się do Starosty Powiatu Białostockiego (mówiąc skrótowo) z prośbą o przekazanie filii Urzędu Pracy w Łapach. Zgodnie z sugestią zobaczyłem to pismo i już od razu widać kolejne KŁAMSTWO Czepego!!!. Pismo Czepego nr.ORO.0711-14/08 jest z dnia 12.05.2008r. i dotyczy przejęcia PUP w Białymstoku filii w Łapach przez gminę Łapy. :) Panie Czepe!!!: - Po co pan KŁAMIE, że pismo było z dnia 08.05.2008r.? :) Szczególnie istotne i znamienne jest jedno zdanie z tego pisma, które cyt.: > "już obecnie bardzo niewielu mieszkańców zdaje sobie sprawę, że filia jest jednostką powiatu, a nie gminną, PODCZAS GDY NIE MAMY ŻADNEGO WPŁYWU NA JEJ FUNKCJONOWANIE." - Raczej bym określił, że niewielu mieszkańców myli filię jako jednostkę gminy z uwagi na jej siedzibę w budynku Urzędu Miejskiego. :) Jednak warto zwrócić uwagę, czy to zdanie o braku wpływu burmistrza Czepego na działalność filii nie wynika - z jego "owczego pędu" do przejęcia jak najwięcej władzy, :) - a który drąży jego przez kilkanaście lat. :) Dla lepszego zrozumienia osobowości Czepego zacytuję jego trzy zdania z pisma (które otrzymałem od bliskiego jego działacza z "grupy Czepego", a które Czepe skierował do Urzędu Rady Ministrów, opatrzone datą 11.06.1992r., cyt.: > "Taki powiat, który NIEZAMIERZAŁBY DOMINOWAĆ nad gminą i nie odbierałby jej kompetencji. Należy wyjaśnić, iż powołane w 1990r. urzędy rejonowe nie dotrzymywały tych zasad i po początkowych zabiegach o utworzenie rejonu wiele gmin wycofało się z tych działań. Także nasza gmina w rejonach widziała ograniczenie samorządności". - Nie przypominam sobie, ani nikt z osób, z którymi na ten temat rozmawiałem, aby - jakieś inne gminy wycofywały się z działań o rejon. :) Jednak jasno z tych zdań Czepego wynika, że to - NIE MIESZKAŃCY GMINY ŁAPY i RADNI, a - SAM CZEPE NIE CHCIAŁ REJONU!!! :) ponieważ - panicznie obawiał się ograniczenia jego władzy jako burmistrza! :) - Jednak nie rozumiał!, :) a może - nie chciał zrozumieć!? :) tego, że - jak nie ma rejonu, to później trudno o powiat. :) I tak powstał powiat, który ma określone kompetencje, ale - jest dalej od władzy burmistrza Czepego! :) czyli w - Białymstoku!!! ;) A może o to chodziło, że - wielki burmistrz będzie występował o przejęcie kompetencji powiatowych gromadząc w swoich rękach pełnię władzy nad egzystencją i "losem" mieszkańców, przedsiębiorców i organizacji? ;) - Uuuu!, czyżby lokalny watażka? :) - i może jeszcze na wzór "władcy z kraju wschodniego"? ;) --------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
lexington1 Re: Gmina chce przejąć Urząd Pracy 28.05.08, 17:24 Swoja drogą kierowniczka łapskiej filii Urzędu jest osobą niekompetentną, nie ma pojęcia o tym do czego jest powołany UP, nie zna przepisów, w rozmowie plecie jakieś farmazony, wymyśla przeszkody których nie ma. W roku ubiegłym tak oszczędzała kasę odmawiając dotacji do nowozakładanych firm, na zatrudnienie bezrobotnych, że nie wykorzystano przydzielonej puli i pieniądze przepadły. Odmowy nie były merytorycznie uzasadnione - po prostu nie bo nie. Tylko dlatego, że ludzie machali ręką i nie odwoływali się od takich decyzji obyło się bez skandali. Powinno się pogonić zołzę i byłoby wszystko ok. Ludzi jej typu, a więc zgorzkniałych, nienawidzących wszystkich, zwłaszcza tych co mają własne firmy nie powinno się stawiać na tak odpowiedzialne stanowiska. Ona nadaje się co najwyżej na sprzątanie tego urzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
23hans Re: Gmina chce przejąć Urząd Pracy 28.05.08, 18:37 O! ja Cię przepraszam, ale sprzątanie tego urzędu, to po znajomości moglibyście i - dla mnie zarezerwować. ;) P.S. Żadna praca nie hańbi, a że wstyd to kraść, dlatego jestem mężczyzną pracującym, który żadnej pracy się nie boi. :) Przyznaję, że w tej sprawie czuję się zaskoczony i co tu dużo mówić nieprzygotowany, dlatego uzupełnię całkiem przy okazji swoją wiedzę i wtedy powrócę do tematu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lrewizorl Re: Gmina chce przejąć Urząd Pracy 01.06.08, 20:25 Taak, obym się mylił, ale bardzo prawdopodobnym jest, że - burmistrz Czepe przejmie władzę nad filią Urzędu Pracy w Łapach. Mogą o tym świadczyć pochlebstwa lekarza pana Sławomira Gołaszewskiego, przewodniczącego Rady Powiatu pod adresem burmistrza Czepe, wygłoszone na sesji Rady Miejskiej w Łapach w dniu 30.11.2007r. Pan Gołaszewski ma istotny głos w Radzie Powiatu w przeciwieństwie do przewodniczącego Rady Miejskiej w Łapach, pana Penzy. Zastanawiającym jest jednak ten mariaż: - pan Gołaszewski, lekarz, aktywista Platformy Obywatelskiej i pan Czepe "poeta" zasiadający we władzach Białostockich Prawa i Sprawiedliwości, zagorzały "aktywista" (niereformowalny) lekceważący Platformę Obywatelską? - Co ich może łączyć?. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
annamaria121 Re: Gmina chce przejąć Urząd Pracy 05.06.08, 18:59 A pan Golaszewski ,to ten dooooktor?....no no...przewodniczacy rady powiatu?...no no...to juz po nasz.... Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzw2 Re: Gmina chce przejąć Urząd Pracy 06.06.08, 19:19 p. Gołaszewski jest świetnym lekarzem! Raz mu się ...Znasz starą definicje lekarza: słońce opromienia ich czyny, a ziemia kryje ich błędy.A jego przewodniczenie w RP może nam wyjść tylko na dobre. A propos -ta znamienita grupka łapskich radnych RP dalej bojkotuje prace w radzie? Odpowiedz Link Zgłoś
23hans Re: Gmina chce przejąć Urząd Pracy 06.06.08, 21:52 Tego nie mogę powiedzieć, bo jak zobaczyłem i usłyszałem, to tak mi się przykro zrobiło, aż tak NAPRAWDĘ PRZYKRO Panie kazimierzuw2, że - aby "nie zwariować" zrobiłem sobie parę dni urlopu, żeby chociaż na chwilę o tym zapomnieć i - udałem się na zasłużony odpoczynek na forum Kuriera Łapskiego. :) ------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś