Dodaj do ulubionych

Dlaczego Bialystok jest ciagle Polska "B" ?

IP: *.net110.lv.sprint-hsd.net 17.10.03, 06:34
Odpowiedzi na te pytanie jest wiele. Jednym z nich jest zasciankowy sposob
myslenia. Bialostoczanie i Podlasianie nie chca przyjmowac nowych sposobow
myslenia. Nie chca dopuscic mysli, ze Bialystok moze byc lepszy niz inne
miasta w Polsce i nie tylko.
Prezydent miasta nie jest Bialostoczaninem i ma gdzies jego rozwoj. Wyplata,
to jedyna rzecz, ktora ma na mysli. Brak mozliwosci
korespondencji "publiczej" z prezydentem i innymi odpowiedzialnymi ludzmi za
ten stan rzeczy na publicznym forum jest najlepszym dowodem na to.
Jest tez wiele innych.
Prosilbym o Wasze wypowiedzi na ten temat, to moze sie ktos wreszcie obudzi
lub komus sie zrobi glupio i zacznie cos robic?
Obserwuj wątek
    • ogabignac Re: Dlaczego Bialystok jest ciagle Polska "B" ? 17.10.03, 07:27
      Gość portalu: LasVegasMan napisał(a):

> Odpowiedzi na te pytanie jest wiele. Jednym z nich jest zasciankowy sposob
      > myslenia. Bialostoczanie i Podlasianie nie chca przyjmowac nowych sposobow
      > myslenia. Nie chca dopuscic mysli, ze Bialystok moze byc lepszy niz inne
      > miasta w Polsce i nie tylko.
      > Prezydent miasta nie jest Bialostoczaninem i ma gdzies jego rozwoj. Wyplata,
      > to jedyna rzecz, ktora ma na mysli. Brak mozliwosci
      > korespondencji "publiczej" z prezydentem i innymi odpowiedzialnymi ludzmi za
      > ten stan rzeczy na publicznym forum jest najlepszym dowodem na to.
      > Jest tez wiele innych.
      > Prosilbym o Wasze wypowiedzi na ten temat, to moze sie ktos wreszcie obudzi
      > lub komus sie zrobi glupio i zacznie cos robic?

Bzdury wypisujesz. Białystok nie jest Polską B.
      Trochę więcej taktu proszę i nie popisuj się swoim Las Vegas bo z ciebie
      LasVegasMan jak ze mnie ksiądz.
      Idz do tych tam zasiedziałych i zapytaj jaką literkę ci przydzielą.
      A z postów widzę, że twoja "emigracja" to góra 2 lata i już rura mięknie.
      • vxy Re: Dlaczego Bialystok jest ciagle Polska "B" ? 17.10.03, 12:01
        Rzeczywiście Białystok nie jest Polską B. To już jest mniej więcej Polska D. Bo
        wszyscy rządzący ją tam mają. (Sorry za poufałość.)
      • Gość: LasVegasMan Re: Dlaczego Bialystok jest ciagle Polska "B" ? IP: *.net110.lv.sprint-hsd.net 18.10.03, 04:16
        > Bzdury wypisujesz. Białystok nie jest Polską B.
        > Trochę więcej taktu proszę i nie popisuj się swoim Las Vegas bo z ciebie
        > LasVegasMan jak ze mnie ksiądz.
        > Idz do tych tam zasiedziałych i zapytaj jaką literkę ci przydzielą.
        > A z postów widzę, że twoja "emigracja" to góra 2 lata i już rura mięknie.

Jak ci rura mieknie to twoj problem. Nie trzeba sie podniecac i robic dzieci.
        Jestem w USA moze dluzej niz ty mozesz policzyc swoje wiosenki.
        A Bialystok jest i jeszcze przez jakis czas bedzie Polska "B", bo jest tam
        jeszcze duzo takich ludzi jak ty, ktorzy nie potrafia myslec o przyszlosci.
        Nawet w Las Vegas sa miejsca, ktorymi nie jest sie czym pochwalic, ale w
        Bialymstoku jest ich szczegolnie duzo.
        Przyklady?
        Sienny Rynek, czy tam cokolwiek z niego zostalo. To jest HANBA miasta.
        Bojary, od pokolen mowa tam o skansenie. Jedyne co sie dzieje w tym kierunku to
        klepanie jezorami. W innych krajach na takich obiektach zarabia sie PIENIADZE i
        sciaga miliony turystow.
        Zamiast stacji benzynowych, zeby turysci mogli zatankowac buduje sie koscioly.
        W Bialymstoku jest wiecej kosciolow niz stacji benzynowych.
        Tak mozna wyliczac bez konca.
        Pewnie, ze w innych miastach jest podobna sytuacja, ale w Bialymstoku to sie
        normalnie czuje slome na chodnikach.
        Brak porzadnego dojazdu do miasta z obojetnie ktorej strony.
        Ale za to nie brakuje dzieciolow, ktorzy podniecaja sie, ze ktos kto sie
        urodzil w Bialymstoku, ale mieszka poza granicami kraju i stara sie pokazac co
        jest nie tak, to zaraz znajduje sie osiol czy oslica, ktora podnieca sie.
        • Gość: W.W. Re: Las Vegas Man ? do Ciebie ! Daj se siana ! IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 19.10.03, 15:51
          To tak na początek !
          Skoro tak widzisz że nam białostoczanom słoma z butów wystaje to powiedz z
          jakiego Ty środowiska pochodzisz ? Z doświadczenia wiem ,że najbardziej miejscy
          są najczęsciej świeżo upieczeni mieszczanie.Tyczy się to każdego miasta tak w
          Polsce jak i na świecie.Nie chcę obrazić w tym przypadku żadnego mieszkańca wsi
          bo tak na wsi jak i w mieście są ludzie porządni i trochę mniej.Ale coś mi się
          wydaje ,że jesteś niezły BURAK,WIEŚNIAK I CHAM CO TO OD GNOJU SIŁĄ
          ODERWANY .Zobaczyłeś ,że jest inny świat poza twoim Pierdziszewem w którym
          spędziłeś młodość.I od tego wszystkiego dostałeś zawrotu swego ego.Teraz
          probujesz podnieśc swoją wartość wypisując bzdury jacy to inni są
          głupi,bezmyślni zaściankowi,a Wy tam w USA jestescie tacy postępowi.Szczególnie
          dezerterzy od pługa jak Ty Chamie zbuntowany.Wara Ci od pańskiego siedz w swoim
          USA i nie wracaj tu nigdy !Wole być szlachcicem (nie chodzi o urodzenie a
          jedynie postawę) nawet zaściankowym i reakcyjnym,ale na swojej ziemi niż
          podcierać dupy obleśnym amerykanom.
          Na koniec chcę swtierdzić ,że nie chcialem obrazić tym nikogo z mieszkańców
          wsi ,ani Polonii (tej dawnej) ,jedynie takich kmiotów jak Las Vegas Man.
          Pozdrawiam Białostoczan wszystko przed nami !
          • Gość: LasVegasMan Re: W.W. ? do Ciebie ! Daj se siana ! IP: *.net110.lv.sprint-hsd.net 19.10.03, 20:30
            > Skoro tak widzisz że nam białostoczanom słoma z butów wystaje to powiedz z
            > jakiego Ty środowiska pochodzisz ?

Bedziesz bardzo zaskoczony. Sam o to prosisz.
            Urodzilem sie w Bialymstoku. Moje korzenie siegaja az poczatku trzynastego
            wieku. Moim pra, pra x razy pra... dziadkiem byl Wielki Ksiaze Litewski
            Giedymin. Ten sam co byl dziadkiem Krola Wladyslawa Jagielly. Ten sam, co
            prawdopodobnie zalozyl osade Bialystok. Moja rodzina jest jedna z 18 polskich
            rodzin posiadajacych tytol ksiazecy. Na razie dotarlem do poczatku 13 wieku do
            Wielkiego Ksiecia Dowsprunka 1219 rok. Mam prawo pisac co mi sie chce, poniewaz
            nie jest mi obojetny rozwoj Bialegostoku. Naucz sie czytac pomiedzy liniami, to
            moze zrozumiesz, ze chce poruszyc mieszkancow Bialegostoku do zycia.
            Napisalem "mieszkancow", bo nie wszyscy pochodza z Bialegostoku, ale tam
            mieszkaja.

> Ale coś mi się
            > wydaje ,że jesteś niezły BURAK,WIEŚNIAK I CHAM CO TO OD GNOJU SIŁĄ
            > ODERWANY .Zobaczyłeś ,że jest inny świat poza twoim Pierdziszewem w którym
            > spędziłeś młodość.I od tego wszystkiego dostałeś zawrotu swego ego.Teraz
            > probujesz podnieśc swoją wartość wypisując bzdury jacy to inni są
            > głupi,bezmyślni zaściankowi,a Wy tam w USA jestescie tacy postępowi.

To jest wlasnie przyczyna, dlaczego Polska jest tym czym jest, a w
            szczegolnosci Bialystok. Wszystkich dookola uwaza sie za idiotow, tylko Polacy
            sa tacy madrzy. Na przyklad: o glupi Szwab, o glupi Zabojad, o glupi
            Makaroniarz, pod h.. to Szweda, Polak sie nie da. O tak? Spojrz do lustra. To
            nie Polacy wykupuja obce firmy w innych krajach. To te wszystkie wymienione i
            nie wymienione kraje zyja lepiej niz madrzy Polacy. Oni nie czekaja na polska
            pomoc finansowa. Onie nie czekaja na polskie pieniadze, aby wybudowac
            autostrady. Onie nie kupowali licencji na produkcje "warszawy" i "syrenki".
            To ludzie twojego pokroju, ktorzy nie rozumieja problemu powstrzymuja rozwoj
            kraju i Bialegostoku. Jest ich naprawde wielu. Wystarczy uderzyc w stol, a
            nozyce sie same odezwa.

> Na koniec chcę swtierdzić ,że nie chcialem obrazić tym nikogo z mieszkańców
            > wsi ,ani Polonii (tej dawnej) ,jedynie takich kmiotów jak Las Vegas Man.

Co ty wiesz na temat Polonii tej dawnej i obecnej? Nic. Bo zebys wiedzial, to
            bys nie rozdzielal.
            • ogabignac Do Las VegasMan´a 20.10.03, 10:35
              Gość portalu: LasVegasMan napisał(a):

> > Skoro tak widzisz że nam białostoczanom słoma z butów wystaje to powiedz z
              >
              > > jakiego Ty środowiska pochodzisz ?
              >
              > Bedziesz bardzo zaskoczony. Sam o to prosisz.
              > Urodzilem sie w Bialymstoku. Moje korzenie siegaja az poczatku trzynastego
              > wieku. Moim pra, pra x razy pra... dziadkiem byl Wielki Ksiaze Litewski
              > Giedymin. Ten sam co byl dziadkiem Krola Wladyslawa Jagielly. Ten sam, co
              > prawdopodobnie zalozyl osade Bialystok. Moja rodzina jest jedna z 18 polskich
              > rodzin posiadajacych tytol ksiazecy. Na razie dotarlem do poczatku 13 wieku
              do
              > Wielkiego Ksiecia Dowsprunka 1219 rok. Mam prawo pisac co mi sie chce,
              poniewaz
              >
              > nie jest mi obojetny rozwoj Bialegostoku. Naucz sie czytac pomiedzy liniami,
              to
              >
              > moze zrozumiesz, ze chce poruszyc mieszkancow Bialegostoku do zycia.
              > Napisalem "mieszkancow", bo nie wszyscy pochodza z Bialegostoku, ale tam
              > mieszkaja.
              >
              > > Ale coś mi się
              > > wydaje ,że jesteś niezły BURAK,WIEŚNIAK I CHAM CO TO OD GNOJU SIŁĄ
              > > ODERWANY .Zobaczyłeś ,że jest inny świat poza twoim Pierdziszewem w którym
              >
              > > spędziłeś młodość.I od tego wszystkiego dostałeś zawrotu swego ego.Teraz
              > > probujesz podnieśc swoją wartość wypisując bzdury jacy to inni są
              > > głupi,bezmyślni zaściankowi,a Wy tam w USA jestescie tacy postępowi.
              >
              > To jest wlasnie przyczyna, dlaczego Polska jest tym czym jest, a w
              > szczegolnosci Bialystok. Wszystkich dookola uwaza sie za idiotow, tylko
              Polacy
              > sa tacy madrzy. Na przyklad: o glupi Szwab, o glupi Zabojad, o glupi
              > Makaroniarz, pod h.. to Szweda, Polak sie nie da. O tak? Spojrz do lustra. To
              > nie Polacy wykupuja obce firmy w innych krajach. To te wszystkie wymienione i
              > nie wymienione kraje zyja lepiej niz madrzy Polacy. Oni nie czekaja na polska
              > pomoc finansowa. Onie nie czekaja na polskie pieniadze, aby wybudowac
              > autostrady. Onie nie kupowali licencji na produkcje "warszawy" i "syrenki".
              > To ludzie twojego pokroju, ktorzy nie rozumieja problemu powstrzymuja rozwoj
              > kraju i Bialegostoku. Jest ich naprawde wielu. Wystarczy uderzyc w stol, a
              > nozyce sie same odezwa.
              >
              > > Na koniec chcę swtierdzić ,że nie chcialem obrazić tym nikogo z mieszkańcó
              > w
              > > wsi ,ani Polonii (tej dawnej) ,jedynie takich kmiotów jak Las Vegas Man.
              >
              > Co ty wiesz na temat Polonii tej dawnej i obecnej? Nic. Bo zebys wiedzial, to
              > bys nie rozdzielal.

Trochę przesadziłem z zarzutami wobec ciebie - przepraszam.
              Spotykam się na Forum rożnej maści "doradców" zza granicy i najczęściej
              są to szyderczo-kpiące docinki na temat naszej polskiej rzeczywistości.
              Jestem poza Polską już 14 lat i miałem dość czasu by porównać jak jest tu
              (w Niemczech) a jak w Polsce. Dziś wiem, że same pomysły a nawet środki
              unijne to dopiero połowa problemu. Ludzie, ich charaktery i mentalność
              zmieniają się wolniej. Na to trzeba paru pokoleń. Przyjeżdżając do Polski
              rozmawiam ze znajomymi z dawnymi kolegami i włos się jeży na głowie.
              Brak wiary w powodzenie, ogólna niemożność, korupcja, niekompetencja,
              lekceważenie innych, podejrzliwość, brak otwarcia, brak społeczeństwa
              obywatelskiego to nasze najważniejsze bolączki.
              Wielu mi zazdrości mojej obecnej sytuacji. Kilku przyjeżdżało do mnie,
              pomagałem znaleźć pracę i dawałem noclegi. I co? Wielu wyjechało do Polski
              obrażając się śmiertelnie. Zyskałem sobie wrogów.
              Trzeba umieć się dostosować. Nauczyć języka, myć się i codziennie zmieniać
              bieliznę, niestraszyć dziurawymi zębami, uśmiechać się i być życzliwym wobec
              pracodawcy, kupić jakieś podstawowe narzędzia - czyli zainwestować w siebie.
              Zresztą jako wieloletni emigrant wiesz o tym wszystkim.
              Wyjazd do Europy Zachodniej nie jest dziś tak trudny jak za komuny.
              Ja życzę wszystkim którzy nam zazdroszczą by na parę lat wyjechali - to
              dobra nauka. Oczywiście nie siedząc we własnyn sosie jak wielu to tu czy
              w USA czyni i nie mając pojęcie co w Chicago czy Monachium się dzieje.
              Jest jakiś wspólny mianownik który łączy Niemcy i Portugalię czy Włochy
              i Szwecję - to tzw. społeczeństwo obywatelskie. To lata a może wieki wpływu
              cywilizacji rzymskiej, rozwoju miast, władzy samorządowej, rzemiosł i
              demracji. Polska po 1989 roku wskoczyła w nową rzeczywistość jak do zimnej
              wody, wielu nikczemnych z niskimi pobudkami wykorzystało to do swych celów
              bez liczenia się z kimkolwiek. I sięgnęło to niestety szczytów władzy.
              Jest nadzieja w młodych co podróżują, studiują poza granicami i przywożą
              doświadczenia. Bo musi być lepiej, Polakom "jaj"do biznesu nie brakuje.
              Odpowiedziałem trochę może nie na temat ale chciałem podkreślić, że ani
              pomysły ani pieniądze sprawy jeszcze nie załatwią. Ludzie zmieniają się
              wolniej. Już są pierwsze afery na linii Polska -Unia; już wiadomo, że
              pewne pieniądze przepadną bo nie zdążyliśmy, zaniedbaliśmy, ktoś wziął
              łapówkę a ktoś inny niekompetentny siedział na "stołku" z nadania partyjnego.
              Rzadko piszę na te tematy bo parę razy się sparzyłem coś Polakom w Polsce
              doradzając. Po tym co tu już wypociłem dostanę po grzbiecie.
              Czesto właśnie kompleksy i ksenofobia rodaków jest przyczyną, że nie da się
              czegoś cennego doradzić. Jeśli chcesz bedziemy razem "pomagać" i stymulować
              białostoczczan ale nie spodziewaj sie wdzięczności;)
              Pozdrawiam Stanisław
              • Gość: Janusz_2 Re: Do Las VegasMan´a IP: *.osiedle.net.pl 20.10.03, 16:54
                Calkowicie Cie popieram LasVegasMan i naprawde nie wiem o co chodzi temu
                zacofancowi - W.W. ... Ciesze sie ze jestes kolejna osoba aktywna na forum
                Komunikacji i inwestycji, bo co tu duzo mowiz nie wpada tu wielu internautow z
                głównego forum. Zgadzam sie takze z Ogabignakiem ( sorry jak zle napisalem ale
                ksywe masz boską ;) ) macie racje, w białym pelno jest zacofania,
                zasciankowosci itd itp Niestety tym samym charakteryzuja sie nasze wladze,
                ktorym w zaden sposob nie idzei wytlumaczyc o co w tym wszystkim chodzi Kiedys
                wyslalem mail do UM w Białym bylo to ok 1,5 roku temu i do tej pory nie
                otrzymalem odpowiedzi...
                Pozdr.
                • Gość: LasVegasMan Re: Do Las VegasMan´a IP: *.net110.lv.sprint-hsd.net 21.10.03, 06:45
                  w białym pelno jest zacofania,
                  > zasciankowosci itd itp Niestety tym samym charakteryzuja sie nasze wladze,
                  > ktorym w zaden sposob nie idzei wytlumaczyc o co w tym wszystkim chodzi
                  Kiedys
                  > wyslalem mail do UM w Białym bylo to ok 1,5 roku temu i do tej pory nie
                  > otrzymalem odpowiedzi...

Kiedys wyslalem e-mail z propozycja do prezydenta miasta Bialegostoku i rowniez
                  nie ma odpowiedzi. Grzecznosciowo powinnien przynajmniej podziekowac i
                  powiedziec, ze sie zastanowi lub ze ma d... ten pomysl.

Jeszcze jedno. Nie koniecznie tylko do Ciebie, ale i do wszystkich. Jesli
                  wspominamy nazwe miasta, to mysle, zeby uzywac calej nazwy Bialystok. W koncu
                  to jest Bialystok, a nie Bialy. Prosze nie przyjac tego jako cos zlego, ale to
                  jest tak samo, jak szacunek dla jakiej osoby.

> naprawde nie wiem o co chodzi temu
                  > zacofancowi - W.W. ...

Takich jak on jest pelno i dlatego w Polsce jest tak jak jest.

> ( sorry jak zle napisalem ale
                  > ksywe masz boską ;) ) macie racje

Przebaczam, kazdy moze sie pomylic. Uzywam tez innej, ale z regoly tylko po
                  angielsku. LasVegasMan jest wystarczajaca czerwona plachta na byka co
                  poniektorym, a gdybym uzywal tego innego, to dopiero niektorych by szlag trafil.
              • Gość: LasVegasMan Re: Do Las VegasMan´a IP: *.net110.lv.sprint-hsd.net 21.10.03, 06:26
                > Trochę przesadziłem z zarzutami wobec ciebie - przepraszam.
                > Spotykam się na Forum rożnej maści "doradców" zza granicy i najczęściej
                > są to szyderczo-kpiące docinki na temat naszej polskiej rzeczywistości.

Nieszkodzi, kazdy moze sie pomylic. Wybaczam. Wiem dokladnie o czym Ty mowisz.
                Trzeba TROCHE czasu spedzic poza Polska, aby w niej znalezc problemy, ktorych
                jej mieszkancy nie moga rozpoznac.

> Kilku przyjeżdżało do mnie,
                > pomagałem znaleźć pracę i dawałem noclegi. I co? Wielu wyjechało do Polski
                > obrażając się śmiertelnie. Zyskałem sobie wrogów.

Skad ja to znam? Nie jestes jedyny.

> Trzeba umieć się dostosować. Nauczyć języka, myć się i codziennie zmieniać
                > bieliznę, niestraszyć dziurawymi zębami, uśmiechać się i być życzliwym wobec
                > pracodawcy, kupić jakieś podstawowe narzędzia - czyli zainwestować w siebie.

Dodalbym jeszcze, nie chlac na okraglo przy kazdej okazji. Nie jestem wrogiem
                alkoholu, ale trzeba umiec pic. Myc zeby codziennie.

> Odpowiedziałem trochę może nie na temat ale chciałem podkreślić, że ani
                > pomysły ani pieniądze sprawy jeszcze nie załatwią. Ludzie zmieniają się
                > wolniej.

Moze to nie bylo zupelnie na temat, ale bez tego tematu Polacy nie moga byc
                dobrze traktowani. Jest zalosnym widokiem, kiedy swiezo przyjezdny Polak szuka
                pracy lub probuje zalatwic jakakolwiek sprawe i jak dmuchnie swoim wydechem lub
                zblizy sie swoim "dezodorantem" do kogokolwiek, to muchy w okolicy padaja.

Tym, ktorzy sie oburza na to co pisze dodam, ze nie znam sie osobiscie z
                czlowiekiem, ktoremu odpowiadam na jego post, wiec cos musi w tym byc. Mam
                takie samo zdanie. Czyli to o czym piszemy nie jest wyssane z palca.
            • Gość: W.W. Re: Las Vegas man ! do Ciebie ! Daj se siana! C.D. IP: *.n4u.krakow.pl / 192.168.1.* 20.10.03, 20:06
              Las Vegas Man Ty taki szlachcic do n-tego pokolenia jak ja chiński mandaryn.
              Ciekawe jak doszedłeś do swych korzeni genealogicznych ,jak siedzisz w swoim
              Las Vegas.Ale nie to jest ważne kto i s kąd.Nie o tym chcę mowić.Powiedz mi
              jedno,kto dał Ci prawo sądzenia nas Polaków czy mieszkanców
              Białegostoku .Wyjechałeś z naszego kraju,prawdopodobnie nie chcesz mieć z nim
              wiecej żadnej styczności,więc radzę Ci odczep się od Polski ,Białegostoku i
              zapomnij w ogóle ,że jesteś Polakiem.A tak w ogóle,to jeśli prawda co piszesz o
              swym pochodzeniu to Ci bliżej Litwie niż Polsce.Jakbyś był taki patriota to byś
              tu wrócił lub został i starał się walczyć ze złem na miejscu.Pisać bzdury i
              pouczać to każdy potrafi,szczególnie ktoś złośliwy w stosunku do Polski.A
              najgorsi jak mowiłem są zakompleksieni faceci,którzy ledwo co łyknęli swiata i
              zapomnieli o czymś co sie nazywa honor,prawdziwy patriotyzm,przywiązanie do
              ziemi,godna postawa.Powiem Ci,wole być Polakiem w Polsce niż ,powtórze się -
              podcierać dupy amerykanom jak robi to zdecydowana większość takich jak Ty
              pseudopatriotów,którzy to rzekomo starają się coś tu zmienić! ha ha! na
              odległość.
              Wniosek jest taki ,że wolę naszą zaściankowość niż waszą fałszywą postępowość
              bo jeśli chodzi o amerykański system i w ogóle o Twoje nowe panstwo to jest na
              najlepszej drodze do upadku.nie czas tu i miejsce na argumentowanie tego bo i
              tak sądzę,że to do Ciebie nie trafi,bo jesteś zbyt zadufany w sobie.
              P.S.Niczego nie cofam co powiedziałem wcześniej
              Pozdrawiam Polaków i Białystok
              • Gość: PrinceBogdan Re: Las Vegas man ! do Ciebie ! Daj se siana! C.D IP: *.net110.lv.sprint-hsd.net 21.10.03, 07:19
                Odpowiadam ci jako PrinceBogdan, aby zrobic ci na zlosc, bo jakkolwiek tobie
                napisac, to i tak nie zrozumiesz.

> Ciekawe jak doszedłeś do swych korzeni genealogicznych ,jak siedzisz w swoim
                > Las Vegas.

Jest wiele sposobow. Jednym z nich jest ciaglosc przekazywania informacji
                rodzinnych.

> Powiedz mi
                > jedno,kto dał Ci prawo sądzenia nas Polaków czy mieszkanców
                > Białegostoku .

Takie prawo jest dla wszystkich, ktorzy maja lub mieli kontakt z Polakami i
                Bialostoczanami. Wlacznie z mieszkancami Ugandy. Jak nas widza, tak nas pisza.
                Ta stara prawda jeszcze do Polakow nie dociera.

> A tak w ogóle,to jeśli prawda co piszesz o
                > swym pochodzeniu to Ci bliżej Litwie niż Polsce.

Nie zupelnie. Urodzilem sie w dwudziestym wieku, a nie w trzynastym.

> Pisać bzdury i
                > pouczać to każdy potrafi,szczególnie ktoś złośliwy w stosunku do Polski.A
                > najgorsi jak mowiłem są zakompleksieni faceci,

Wiec przestan byc zakompleksiony i popracuj nad pisownia. Pomiedzy wyrazami
                robi sie przerwy, bo inaczej bzdury wychodza.

• Gość: W.W. Re:Do Las Vegas man lub prince Bogdan itp. c.d.2 IP: *.n4u.krakow.pl / 192.168.1.* 21.10.03, 10:29
                  Słuchaj gościu,jeśli chodzi o pisownie to ty się martw o to, bo zapewne masz
                  mało kontaktu z językiem polskim,zresztą nie będzie Ci on zbyt potrzebny. Takie
                  czapianie się swiadczy o tym,że nie masz tak naprawde argumentów,tylko zależy
                  Ci na bezsensownej walce słownej.Poradze Ci ,szlifuj swój anglo-amerykański,to
                  będziesz punktował u swego bosa,może zamiast podcierania dupy i czyszczenia
                  sracza da Ci prace przy sprzątaniu basenu,i na weekend da swój stary
                  samochód.Gościu !,jeśli jesteś taki "Xsiąże" to co tam robisz ? Może jak Eddie
                  Murphy w roli Księcia szukasz sobie żony? Nie sądzę,że robisz coś tam
                  konkretnego i kształcącego umysł,bo byś się nie zajmował takimi głupotami jak
                  pouczanie swoich niedawnych ziomków.Bo jeśli by tak było,to przyjedz tu!,wróć !
                  pokaż co potrafisz ! Zmień coś ! Takiś mocny w gębie na odległość.Właśnie nie
                  zauważyłeś jednej wady Polaków i jakbyś o niej napisał przyznał bym Ci rację.A
                  mianowicie to taka wada,że słuchamy różnej maści popaprańców i głupoli z
                  zachodu często innych nacji jak i niedawnych swoich obywateli.Choćby wspomne
                  wszelkich doradców firm,banków,intytucji rządowych itd.czy ślepe zapatrzenie w
                  Unię Europejską.Nie wszystko co pochodzi z zachodu jest super panie Xiąże !
                  Owszem brać co dobre ,ale złe odrzucać z całą stanowczością.Jest natomiast taka
                  tendencja,że jeśli treści narzucane nam z zewnatrz ktoś krytykuje,to jest
                  osądzany o brak postępowości,ciemnotę,parafiaństwo,kołtunerię itd.Dlaczego
                  pewien konserwatyzm,niech on będzie nawet katolicko-narodowy jak na naszych
                  terenach,zaraz musi być pod każdym względem czymś złym ? Czy postępowość z
                  eutanazją,dążeniem władzy do kontroli nad każdym obywatelem,tolerancją dla
                  wszelkich dewiacji,myśleniem i demokracją-ale tylko dla poprawnych politycznie
                  jest taka atrakcyjna ?W czymże ta atrakcyjność się przejawia ? Pięknym
                  opakowaniu ?, uważasz,że mamy wszyscy dać się kupić za perkal i paciorki ?
                  Mowię stanowcze nie! Powtórze tylko jedno bardzo ważne ! brać co dobre i tylko
                  to !Tak z konserwatyzmu jak i innych prądów myślowych i koncepcji,lecz z
                  odrzuceniem tego co jest złe i szkodliwe nam Polsce i Polakom.
                  A jeśli myślisz inaczej w całym swym jestestwie Panie Xiąże,to Krzyż Ci na
                  drogę w twym nowym amerykańskim życiu i państwie.
                  Na koniec chciałem zaznaczyć ,że nie jestem klerykałem,ani zwolennikiem UE,bądz
                  myślenia w kategoriach poprawności politycznej.
                  Pozdrawiam jak zawsze wszystkich myślących
                  w tym Białostoczan i Polaków patriotów
                  • Gość: PrinceBogdan Re:Do Las Vegas man lub prince Bogdan itp. c.d.2 IP: *.net110.lv.sprint-hsd.net 21.10.03, 17:11
                    > Słuchaj gościu,jeśli chodzi o pisownie to ty się martw o to, bo zapewne masz
                    > mało kontaktu z językiem polskim,zresztą nie będzie Ci on zbyt potrzebny.

Wlasnie sie martwie, ze Polacy nie dbaja o swoj wlasny jezyk i porawna pisownie.

Poradze Ci ,szlifuj swój anglo-amerykański,to
                    > będziesz punktował u swego bosa,może zamiast podcierania dupy i czyszczenia
                    > sracza da Ci prace przy sprzątaniu basenu,i na weekend da swój stary
                    > samochód.Gościu !,jeśli jesteś taki "Xsiąże" to co tam robisz ? Może jak
                    Eddie
                    > Murphy w roli Księcia szukasz sobie żony?

Taka jest wielu Polakow wyobraznia o ludziach, ktorzy przebywaja na stale poza
                    Polska. Zony nie szukam, bo mam i to do tego fajna Polke, ktora przywiozlem ze
                    soba. A jak juz wspomniales o filmie, to zapraszam na dwa, ktore sie juz
                    ukazaly w USA, ale nie wiem czy w Polsce. Tytuly ( po angielsku, bo w Polsce
                    czesto zmieniaja ): "Head of State" z Chris Rock w roli glownej i "Intolarable
                    Cruelty" z George Clooney i Katrina Zeta Jones. Gram mala role w obu tych
                    filmach. Swietne komedie.

Na koniec: wylecz sie z kompleksow. To nie dziala pozytywnie na budowe nowej
                    Polski.

Nie wszystko co pochodzi z zachodu jest super panie Xiąże !
                    > Owszem brać co dobre ,ale złe odrzucać z całą stanowczością.

Choc w jednym sie zgadzamy.
                    • Gość: W.W. Re:Do Las Vegas man lub prince Bogdan itp. c.d.3 IP: *.n4u.krakow.pl / 192.168.1.* 22.10.03, 08:55
                      Cóż ,co do kompleksów ,to jakoś ich nie miewam w sensie pochodzenia,w każdym
                      razie nie chwalę się swoim pochodzeniem,bo nie wypada,poza tym jakoś mnie to
                      nie rajcuje.Liczy się szlachectwo duszy,nie urodzenie w tym czy innym
                      rodzie ,ten czy tamten tytuł.Co do moich korzeni nie mam się czego
                      wstydzić,choć księciem nie jestem i nie musze nim być.
                      A do rzeczy ,czy masz jaki pomysł na nasze władze? Nie skupiajmy się na
                      Białymstoku,jest tylko elementem naszego kraju.Myślisz,że piasnie maili,nawet
                      dzwonienie do prezydenta coś zmieni? Klucz panie Xiąże jest w świadomości
                      ludzi,i Białystok nie jest w tym wszystkim jakimś negatywnym wyjątkiem.
                      Jeśli zwykli ludzie,którzy dziś milczą i uważają,że nie warto się angażować nie
                      zmienią swego stanowiska to marne szanse na zmiany.Ich trzeba jakoś
                      zaktywizować,ale zmusić na siłę się nie da. Obrażaniem?hmm,niektórzy tak
                      probują,ale to budzi tylko agresję i niechęć.Zauważyłem własnie coś takiego ,że
                      Polaków probuje się przedstawić jako bezmyślnych buraków.Przynajmniej tak robią
                      media, wyciąga się to na wierzch ,również robia często to sami Polacy.Często
                      niestety tak jest,a jest garstka takich co robią nam złą opinię fakt,ale czy o
                      wszystkich muzułmanach powiesz ,że to terroryści,Rosjanach,że
                      pijacy,Niemcach,że naziści itd.,bo coś tam pokazali w TV czy ktoś coś widział ?
                      itd.chyba nie ?
                      A co do Polakow jest to może duża grupa liczbowa,ale nie procentowa,dość
                      aktywna,szczególnie ci co przebywają za granicą (też ich część).Być może to
                      zauważyłeś, nawet napewno ! Jednak jestem przeciwnikiem generalizacji,głupcy
                      nie mogą wpływać na większość,szczególnie na jej opinię w oczach nas
                      samych !,trzeba się przed tym bronić.
                      Może się rozpisałem ,wniosek jak zawsze na koniec jest taki sam TRZEBA ZMIENIĆ
                      CAŁY SYSTEM.Ludzie zawsze będą przekupni,będzie dobro, zło,nie wierze w idealne
                      systemy.Jednak trzeba zrobić taki układ,żeby to zło ograniczyć do minimum.I to
                      muszą zrobić chyba ci co dziś milczą,gdyż obecne elity są do tego niezdolne
                      absolutnie.
                      Pozdrawiam jak zawsze Białostoczan
    • Gość: W.W. Re: Dlaczego Bialystok jest ciagle Polska 'B' ? IP: *.n4u.krakow.pl / 192.168.1.* 17.10.03, 13:20
      • Gość: W.W. Re: Dlaczego Bialystok jest ciagle Polska 'B' ? IP: *.n4u.krakow.pl / 192.168.1.* 17.10.03, 13:23
      • Gość: W.W. Re: Dlaczego Bialystok jest ciagle Polska 'B' ? IP: *.n4u.krakow.pl / 192.168.1.* 17.10.03, 13:44
        Wcale się nie zgodze,że Polska B.
        Można by powiedzieć to samo o każdym Polskim mieście,wszystko zależy od
        spojrzenia i interpretacji.To my tworzymy to miasto, a nie mury czy
        ulice.Zresztą jeśli chodzi o wygląd tychże to bardziej mi się podoba Białystok
        niż niektóre miasta tzw. Polski A. Tak w ogóle to gdzie ta Polska A? Łódz z
        upadłymi zakładami i szarymi ulicami oprócz częsci Piotrkowskiej,Warszawa z
        obskurnymi zapchlonymi śmierdzącymi dworcami, może Wałbrzych z biedaszybami ?
        Ktoś powie ,że to są najgorsze przykłady,a wcale nie, wystarczy trochę się
        rozejrzeć ,każde miasto ma plusy i minusy.Nie wiem tylko dlaczego,najbardziej
        doszukują się tych minusów mieszkańcy Białegostoku,wyleczcie się w końcu z
        kompleksów ! Więcej trzeżwego spojrzenia,to my tworzymy swoje miasta i nie
        zawsze do wszystkiego są potrzebne pieniądze.Ruszcie się trochę i nie
        narzekajcie ,że nic się nie da zrobić,bo nikt Wam rozumu przez d... nie wbije
        do głowy,sami musicie do tego dojść.
        Pozdrawiam cały Białystok i lokalnych patriotów
        • Gość: W.W. Re: Dlaczego Bialystok jest ciagle Polska 'B' ? IP: *.n4u.krakow.pl / 192.168.1.* 17.10.03, 13:45
          Przepraszam za te pustostany,ale coś jakiś chochlik wyskoczył.
    • Gość: Mario_NY Re: Dlaczego Bialystok jest ciagle Polska "B" ? IP: *.31.23.247.Dial1.NewYork1.Level3.net 17.10.03, 22:32
      Wedlug mnie Bialystok moze byc A+ . I to szybko!
      Wystarczy stworzyc miejsca pracy. Ludzie beda placic podatki, firmy beda placic
      podatki i kasa miejska bedzie pelna. Proste, a jakie skuteczne.
      Jak to jest : ludzie bez pracy w Polsce wyjezdzaja do Stanow, tam nie pytaja ich
      nawet jak maja na nazwisko, ani gdzie mieszkaja. Wystarczy podac imie. Pracuja
      na czarno oczywiscie, ale dostaja za to pieniadze. Dlaczego nie mogliby dostawac
      za taka sama prace tych pieniedzy w Polsce, bez wyjezdzania? Czy Polak ktory ma
      firme w Stanach i zatrudnia rodakow z kraju robi to z litosci dla nielegalnych ?
      Doplaca z wlasnej kieszeni do interesu?
      Moze to cos wam powie:
      Meksykanie, ktorzy sa nielegalnie w Stanach, wypracowali Stanom taki dochod, jak
      ci co zostali w Meksyku wypracowali Meksykowi.
      Jak chcemy, zeby Polska upadla na pysk, to wysylajmy ludzi do pracy za granice.
      Niech szukaja pracy gdzie indziej. Im wiecej wyjedzie, tym Polska bedzie
      silniejsza gospodarczo ? Niech zostana sami emeryci. Panowie i panie rzadzacy,
      czy dopiero wtedy przejrzycie na oczy?
      Ilu ludzi z Podlasia pracuje w NYC i okolicach? Ile juz lat bogaca inne kraje
      zamiast naszego? A zapewniam, ze kazdy z kim rozmawiam chce wracac do Polski, bo
      ma dosyc Stanow i niewolniczej pracy.
      Pytanie do publicznosci: Co sie zmieni po wejsciu Polski do Unii?
      • Gość: LasVegasMan Re: Dlaczego Bialystok jest ciagle Polska "B" ? IP: *.net110.lv.sprint-hsd.net 18.10.03, 03:33
        > Jak chcemy, zeby Polska upadla na pysk, to wysylajmy ludzi do pracy za
        granice.
        > Ilu ludzi z Podlasia pracuje w NYC i okolicach? Ile juz lat bogaca inne kraje
        > zamiast naszego? A zapewniam, ze kazdy z kim rozmawiam chce wracac do Polski,
        > bo ma dosyc Stanow i niewolniczej pracy.
        > Pytanie do publicznosci: Co sie zmieni po wejsciu Polski do Unii?

To jest wlasnie m.in. to, czego nikt nie chce sluchac, bo im sie wydaje, ze sie
        im zabrania dostepu do pieniedzy.
      • Gość: Janusz_2 Re: Dlaczego Bialystok jest ciagle Polska 'B' ? IP: *.osiedle.net.pl 18.10.03, 12:05
        Gość portalu: Mario_NY napisał(a):

> Wedlug mnie Bialystok moze byc A+ . I to szybko!
        > Wystarczy stworzyc miejsca pracy. Ludzie beda placic podatki, firmy beda
        placic
        > podatki i kasa miejska bedzie pelna. Proste, a jakie skuteczne.
        > Jak to jest : ludzie bez pracy w Polsce wyjezdzaja do Stanow, tam nie pytaja
        ic
        > h
        > nawet jak maja na nazwisko, ani gdzie mieszkaja. Wystarczy podac imie. Pracuja
        > na czarno oczywiscie, ale dostaja za to pieniadze. Dlaczego nie mogliby
        dostawa
        > c
        > za taka sama prace tych pieniedzy w Polsce, bez wyjezdzania? Czy Polak ktory
        ma
        > firme w Stanach i zatrudnia rodakow z kraju robi to z litosci dla
        nielegalnych
        > ?
        > Doplaca z wlasnej kieszeni do interesu?
        > Moze to cos wam powie:
        > Meksykanie, ktorzy sa nielegalnie w Stanach, wypracowali Stanom taki dochod,
        ja
        > k
        > ci co zostali w Meksyku wypracowali Meksykowi.
        > Jak chcemy, zeby Polska upadla na pysk, to wysylajmy ludzi do pracy za
        granice.
        > Niech szukaja pracy gdzie indziej. Im wiecej wyjedzie, tym Polska bedzie
        > silniejsza gospodarczo ? Niech zostana sami emeryci. Panowie i panie rzadzacy,
        > czy dopiero wtedy przejrzycie na oczy?
        > Ilu ludzi z Podlasia pracuje w NYC i okolicach? Ile juz lat bogaca inne kraje
        > zamiast naszego? A zapewniam, ze kazdy z kim rozmawiam chce wracac do Polski,
        b
        > o
        > ma dosyc Stanow i niewolniczej pracy.
        > Pytanie do publicznosci: Co sie zmieni po wejsciu Polski do Unii?

Mario mam do Ciebie taka prosbe. Mieszkasz w NYC, a mnie naprawde bardzo
        interesuje to miasto. Jakbys sie zgodzil podac mi swoj mail, chetnie zadal bym
        ci kilka pytan dotyczacych Nowego Yorku. CO ty na to?
      • Gość: Janusz_2 Re: Dlaczego Bialystok jest ciagle Polska 'B' ? IP: *.osiedle.net.pl 18.10.03, 12:15
        Wlaczajac sie do dyskusji musze powiedziec ze tez wydaje mi sie ze czsami
        Białostoczanie przesadzaja z tym narzekaniem. Nie zmienia to faktu ze Białystok
        nie ma wiele miejsc ktorymi moze sie chwalic, inne miesta czesto gesto ez
        takowych nie maja... Jednak wydaje mi sie ze np co do inwestycji
        komunikacyjnych to przyszly rok bedze naprawde niezly. Skonczy sie tunel i
        ogromne jak na Białystok inwestycje wokol niego. Bedziemy miec pierwsza ulice
        po trzy pasy w kazda strone i do tego jak gdzies czytalem dwa nowe przejscia
        podziemne :) ( choc zastanawiam sie czy ludzie nie beda sie bali nimi chodzic
        wieczorami ... ) Do tego wazna ze wzgledow ekonomicznych modernizacja ul
        Elewatorskiej, ktora moze znacznie ozywic tamta zapomniana czesc miasta i
        sprowadzic do niej nowych inwestorow, polozenie przy szosie na Wawe jest jak
        najbardziej sprzyjajace. Dobrze by bylo takze gdyby w okolicach Choroszczy
        powstalo centrum spedycyjno - rozdzielcze Poczty Polskiej, mowi sie o tym od
        pewnego czasu lecz jeszcze nic na pewno nie wiadomo, to tez stworzyloby troche
        miejsc pracy a na pewno stworzyloby teren w ktorym w przyszlosci inni
        inwestorzy chetniej mogliby budwoac swoje centra tego typu. Wiadomo ze takie
        inwestycje powoduja kolejne w okolicy. Jak najszybciej trzeba zrobic cos z
        lotniskiem i Via BAlticą i bedzie lepiej:) w Białym mysle ze to moze byc sposob
        na przyciagniecie tu inwestorow ktorzy stworza nowe miejsca pracy. Moim zdaniem
        INWESTYCJE TO KLUCZ DO ROZWOJU. Ja wierze w to ze bedzie lepiej. :)
        Pozdr.
        • Gość: Mario_NY Re: Dlaczego Bialystok jest ciagle Polska 'B' ? IP: *.31.23.186.Dial1.NewYork1.Level3.net 18.10.03, 18:02
          Bedziemy miec pierwsza ulice po 3 pasy w kazda strone, a co z Al.Pilsudskiego?
          Co do tunelu i okolic. Na planie miasta sprzed 10 lat, jak nie wiecej, pojawila
          sie ulica Zielonogorska - przedluzenie ul.Hetmanskiej. Nie, ze w budowie, lub
          projektowana. Zaznaczona tak, jakby naprawde istniala.
          Basen przy szkole na Slonecznym Stoku : kiedy ode mnie skladki zbierali na
          budowe, a kiedy wybudowali ! Ach te nasze bialostockie tempo...

Spelniam prosbe o adres: mariusz_ny.o2.pl W miare mozliwosci odpowiem na
          pytania dotyczace NYC.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka