Dodaj do ulubionych

Via Baltica przez Łomżę

10.12.08, 13:49
Cały czas rośnie poparcie dla rozpoczętej przez Dariusza Sipowskiego akcji "Via Baltica przez Łomżę". Prowadzona wielowątkowo akcja przyciąga coraz to nowych zwolenników.

I tak, pierwsze z podjętych działań, czyli profil na portalu Nasza Klasa, zgromadziło już ponad 36 tys. "znajomych", czyli ludzi, którzy popierają akcję. Z kolei pod listem do premiera w sprawie przebiegu trasy swoje podpisy złożyło już 1125 osób i liczba ta rośnie z dnia na dzień. Stopniowo zaczynają przynosić efekty działania lobbingowe. Akcję popierają też indywidualnie znane osoby publiczne, w tym również politycy.

W ostatnich dniach do Dariusza Sipowskiego napisała w tej sprawie Posłanka do Parlamentu Europejskiego, Lidia Geringer de Oedenberg.

szczegóły:

prostozlomzy.pl/zycie-publiczne/rosnie-poparcie-dla-akcji-via-baltica-przez-lomze.html

gdyby ktoś chciał poprzeć jedyny racjonalny wariant: www.viabaltica.myzlomzy.pl/
Obserwuj wątek
    • grat.nowy Re: Via Baltica przez Łomżę 10.12.08, 16:10
      ja tam nie mam nic do tego, niech te wszystkie tiry faktycznie walą przez łomżę.

byle do białegostoku prowadziła dobra droga, a jak ona się będzie nazywała nie
      ma dla mnie większego znaczenia.
      • lasvegasman Re: Via Baltica przez Łomżę 10.12.08, 19:39
        grat.nowy napisał:

> ja tam nie mam nic do tego, niech te wszystkie tiry faktycznie walą przez łomżę
        > .
        >
        > byle do białegostoku prowadziła dobra droga, a jak ona się będzie nazywała nie
        > ma dla mnie większego znaczenia.

Tez prawda. Chca smrodu, to moze i lepiej. Jesli ten smrod wygraja, to beda
        stawiac znaki objazdu przez Bialystok! ;-))))
        • stachkonwa Re: Via Baltica przez Łomżę 10.12.08, 20:16
          Via Baltica przez Łomżę Via Carpatica przez Białystok spotykające sie w
          okolicach Augustowa. To realny wariant rozwiązujący ten męczący spór
          • grat.nowy Re: Via Baltica przez Łomżę 10.12.08, 20:49
            bo w naszym kraju z wszystkiego można zrobić spór i problem, taka świecka
            tradycja zakorzeniona od wieków :)

tak jak pisałem - jak zwał tak zwał, ważne, żeby dało się normalnie podróżować i
            przemieszczać w normalnych warunkach, chciałem napisać "europejskich", ale
            uświadomiłem sobie, że oni tam bidule w korkach często stoją...

a z tą łomżą to nie wiem czy spór nie został wygenerowany przez przeambitną
            grupkę łomżofilów, którzy zrobią wszystko, żeby pokazać swoją rzekomą
            wyższość... a może to przeze mnie przemawia teraz białystokofilia?

no nie wiem... mi tam się w każdym razie wcale do tych tysięcy tir'ów nie pali,
            jedyny z nich pożytek w białymstoku miałyby stacje paliw i parkingi... a jak
            trzeba będzie to sami jakąś fajną nazwę dla drogi wymyślimy, nie będzie via
            baltiki, to będzie via bialostocensis czy jakoś tak :)
            • dareks86 Re: Via Baltica przez Łomżę 11.12.08, 02:23
              no spoko. wszystko ok. tylko nikt z Was się nie podpisał :)

spór jest wygenerowany tyle, że ani nie przez łomżan, ani białostoczan itd. ale
              przez polityków i różnego rodzaju biznes oraz grupy nacisku. wielu ludzie
              niestety na to się nabiera. a gdzie nie ma jasności co do prawdy i więcej jest
              emocji jest konflikt społeczny. tyle...
              • grat.nowy Re: Via Baltica przez Łomżę 11.12.08, 08:19
                ale gdzie nie podpisał?

pod trasą przez łomżę? zbytek łaski :)
              • zewsi Re: Via Baltica przez Łomżę 11.12.08, 09:09
                Wydaje mi się, że przez postawę niektórych forowiczów 4lomza nikt z
                tutejszego forum się nie podpisze pod takim apelem.
                • dareks86 Re: Via Baltica przez Łomżę 11.12.08, 10:41
                  zewsi napisał:

> Wydaje mi się, że przez postawę niektórych forowiczów 4lomza nikt z
                  > tutejszego forum się nie podpisze pod takim apelem.

Akurat co do forum i portalu 4lomza zgadzam się :)
                  ale myślę, że to bardzo dobrze świadczy o nas samych gdy na stronie:
                  www.viabaltica.myzlomzy.pl/ znajdują się osoby z Białegostoku. a
                  znajdują się :)
                  • iwonka50 Re: Via Baltica przez Łomżę 11.12.08, 12:58
                    Mam szwagra w Łomży i ilekroć spotkamy się, nieustająco toczy pianę, ile to Białystok zabrał Łomży, jak to strasznie okradł a jakie to my w Białym mamy denne i dziurawe drogi i ogólnie wszystko do d... Aż się słuchać nie chce. A co do meritum to jak dla mnie jak najbardziej niech ta droga leci przez Łomżę.
                    • dareks86 Re: Via Baltica przez Łomżę 11.12.08, 13:48
                      Ja jestem zdania, że w województwie powinniśmy mieć 2 dobre drogi ekspresowe co
                      najmniej. Jedną przez Białystok - S8, bo to największe miasto i stolica
                      województwa, a także miasto tranzytowe dla transportu z Białorusi i Rosji. Druga
                      zaś - Via Baltica - powinna biec przez Łomżę: bo tędy krócej, taniej, miasta nie
                      mają obwodnic, stosunkowo do długości drogi ginie najwięcej ludzi, droga
                      najczęściej wybierana na Mazury, a także do i z takich krajów, jak: Litwa,
                      Łotwa, Estonia, obwód kaliningradzki, czy nawet Finlandia.

Walczmy więc razem nie przeciw sobie, a wszyscy na tym skorzystamy.

zapraszam: www.viabaltica.myzlomzy.pl/
                      • grat.nowy Re: Via Baltica przez Łomżę 11.12.08, 14:52
                        to właściwie nie ma o co walczyć bo to zdaje się oczywiste i gdyby władze
                        zarówno samorządowe, jak i centralne były w stanie konstruktywnie myśleć ta
                        dyskusja byłaby zupełnie zbędna. ot co.

i za kilka lat tak się pewnie jednak stanie, będzie i jedna i druga droga, teraz
                        to puste bicie piany i wylewanie swoich żali oraz kompleksów na rzekomego wroga.
                        • dareks86 Re: Via Baltica przez Łomżę 11.12.08, 15:38
                          grat.nowy napisał:

> to właściwie nie ma o co walczyć bo to zdaje się oczywiste i gdyby władze
                          > zarówno samorządowe, jak i centralne były w stanie konstruktywnie myśleć ta
                          > dyskusja byłaby zupełnie zbędna. ot co.
                          >
                          > i za kilka lat tak się pewnie jednak stanie, będzie i jedna i druga droga, tera
                          > z
                          > to puste bicie piany i wylewanie swoich żali oraz kompleksów na rzekomego wroga
                          > .

Mylisz się. Mnie interesuje, jak to się stało, że są 2 rodzaje ekspertów i 2
                          skrajnie różne opinie o budowie Via Baltici eksperckie. Dlaczego eksperci z
                          GDDKiA uważali za lepszy wariant białostocki, tymczasem eksperci z firmy Scott
                          Wilson dali wariantowi łomżyńskiemu 2x lepsze oceny? To kto wreszcie buduje w
                          Polsce drogi i czym na boga się kieruje?!

Dlaczego my potrafimy się dogadać, tymczasem ludzie, którzy mają faktyczny wpływ
                          na tego typu decyzje kierują się dziwnymi interesami itp. i budzą w ten sposób
                          konflikty społeczne. Media tak głupie i łatwe na sensacje tylko to podnoszą
                          zamiast dokładnej analizy problemu.

Ktoś za to powinien ponieść odpowiedzialność, by w przyszłości zabawa się nie
                          powtarzała.

stąd m.in. www.viabaltica.myzlomzy.pl/
                          • grat.nowy Re: Via Baltica przez Łomżę 11.12.08, 15:54
                            no wiesz, co ekspert to opinia...

są różne szkoły "eksperckie", członkowie każdej z nich kierują się własnymi
                            wytycznymi. logicznie rozumując białe zawsze jest białe, a czarne - czarne, z
                            praktyki wynika jednak, że są czarnawe biele i białawe czernie... i całe mnóstwo
                            odcieni szarości po środku. Stąd rozbieżności.

a wszystko to jest gra interesów, może GDDKiA woli zbudować tylko via baltica
                            przez Białystok i mieć tym samym S8 z głowy? inaczej będą musieli zbudować i
                            jedno i drugie. Nie wiem, pojęcia nie mam, strzelam.
                            • stachkonwa Re: Via Baltica przez Łomżę 11.12.08, 16:39
                              > są różne szkoły "eksperckie", członkowie każdej z nich kierują się własnymi
                              > wytycznymi

Są eksperci i "eksperci". Gdy ktoś projektuje obwodnicę przez obszar chroniony w
                              ramach europejskiego pro0gramu tej ochrony to jest "ekspertem" nie ekspertem.
                              Proste. Całej tej zadymy by nie było, gdyby jakieś 15 lat temu posłuchano
                              protestujących wtedy ekologów przewidujących co do joty obecny scenariusz. Gdyby
                              ich posłuchano już od jakichś 8-9 lata obwodnica by była, choć na działkach
                              wykupionych przez państwo zarobiłby pewnie ktoś inny. Czy nie uczciwiej się
                              przyznać, że chodzi o pieniądze po prostu?
                            • dareks86 Re: Via Baltica przez Łomżę 11.12.08, 16:55
                              grat.nowy napisał:

> no wiesz, co ekspert to opinia...
                              >
                              > są różne szkoły "eksperckie", członkowie każdej z nich kierują się własnymi
                              > wytycznymi. logicznie rozumując białe zawsze jest białe, a czarne - czarne, z
                              > praktyki wynika jednak, że są czarnawe biele i białawe czernie... i całe mnóstw
                              > o
                              > odcieni szarości po środku. Stąd rozbieżności.
                              >
                              > a wszystko to jest gra interesów, może GDDKiA woli zbudować tylko via baltica
                              > przez Białystok i mieć tym samym S8 z głowy? inaczej będą musieli zbudować i
                              > jedno i drugie. Nie wiem, pojęcia nie mam, strzelam.

Ja powiem tak. Scott Wilson to firma międzynarodowa. GDDKiA - firma państwowa,
                              na dodatek efekty ich działań w Polsce mamy jakie mamy. Powiem więcej. Mam w
                              rodzinie znanego inżyniera w USA i jak usłyszał, że Scott Wilson coś opiniuje to
                              nie ważył się z tym dyskutować. Tymczasem GDDKiA ma uwagi i pretensje o
                              wszystko. Nie mówiąc już o mediach, w których Scotta Wilsona krytykuje kobieta
                              co nawet poprawnie wypowiedzieć się nie umie. Powiem więcej - rozróżniłbym też
                              samych ekspertów z GDDKiA. Co innego np. twierdzą Ci z oddziałów śląskich, a co
                              innego Ci z Białegostoku. Ci pierwsi tych drugich nie rozumieją. Podobnie
                              jednak, jak w pracy lekarza - jego błędów nie ocenia bezpośrednio drugi lekarz,
                              ale prokuratura, tak dla mnie sprawa z GDDKiA nadaje się do CBA. Tyle.

www.viabaltica.myzlomzy.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka