patriota51 29.03.09, 09:09 o co wlasciwie chodzi w tym artykule?,zeby dolozyc Polakom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lowca_jeleni1 Re: Każde sztetl jest inne 29.03.09, 14:38 dokladnie. Tylko tak trafia sie na pierwsza strone Wyborczej. Autor nie zapomnial rowniez o obowiazkowym uzyciu w tytule slowa w jidish. BRAWO. "Trud" zostal zauwazony i nagrodzony Odpowiedz Link Zgłoś
noelkabat Re: Każde sztetl jest inne 29.03.09, 18:06 ble...ble...ble. Jeleniu sam wpadles w swoje wlasne sidla! Odpowiedz Link Zgłoś
apachetou W synagodze najeść się, upoić, potańczyć... 29.03.09, 15:51 patriota51 napisała: > o co wlasciwie chodzi w tym artykule?,zeby dolozyc Polakom? "kaczuszki" w chełmskiej synagodze: www.youtube.com/watch?v=jtE6KbWcnw0 "Restauracja ta to miejsce spokoju i harmonii, zrzeszające liczną grupę kreatywnych i aktywnych ludzi. Tu się zrelaksujesz, nasycisz, upoisz. Dobra muzyka, towarzystwo i bogate acz lekkie menu... " miasteria.pl/miejsce/Restauracja-McKenzie-Chelm.html a ściany wewnątrz knajpy pooblepiane podobiznami Indian (w półmroku, z dalszej odległości łudząco przypominają Żydów, to fakt) Artykuł Jana Cudaka: www.znak.org.pl/print.php?t=sylwa&id=327&l=pl polska kultura katolicka jak się patrzy Odpowiedz Link Zgłoś
patriota61 Re: W synagodze najeść się, upoić, potańczyć... 29.03.09, 18:15 nie bruździj żydzie na polskim forum won do israela Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Każde sztetl jest takie same.. 29.03.09, 16:33 chodzi tylko i wylacznie o mobolizacje swoich.. tasmanski tygrys nigy nie byl czescia austrtalii .. zydowski sztetl nigdy nie byl czescia polski... patriota51 napisała: > o co wlasciwie chodzi w tym artykule?,zeby dolozyc Polakom? Odpowiedz Link Zgłoś
noelkabat Re: Każde sztetl jest takie same.. 29.03.09, 18:12 Zydowski tygrys z Tasmanii? Sztetl nie jest juz czescia Polski - choc byl, w pozydowskich chalupach mieszkaja teraz Polacy-katolicy przykrywajac sie pozydowskimi pierzynami, bo tylko to zostalo po sztetlach... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Każde sztetl jest takie same.. 29.03.09, 18:54 noelkabat napisał: > Zydowski tygrys z Tasmanii? Sztetl nie jest juz czescia Polski - > choc byl, ****************************** Odbudowanie indiańskiej wioski na Manhattanie nie jest problemem. Problemem może być znalezienie Indian, którzy chcieliby w niej zamieszkać (z takich czy innych względów). Nie ulega żadnej wątpliwości, że żydowskie miasteczka to nieodłączna część polskiego dziedzictwa narodowego. I to dziedzictwo wymaga szacunku. Jest jednak pewien kłopot. Część obiektów i tak zamienia się w puste, nic nie znaczące skorupy, o ile nie wypełniają ich ludzie świadomi celu ich wybudowania. Ta kwestia stanie się bardziej wyrazista, gdy zaczną pustoszeć kościoły katolickie. Wtedy lokalne społeczności same dojdą do wniosków, które przedstawił autor. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Każde sztetl jest takie same.. 09.04.09, 16:35 moim zdaniem, nigdy nie byl.....!!! noelkabat napisał: > Sztetl nie jest juz czescia Polski - choc byl(...) Odpowiedz Link Zgłoś
noelkabat Re: Każde sztetl jest inne 29.03.09, 18:04 Nie trzeba, sami potrafia sobie dolozyc... przez glupote... Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Każde sztetl jest inne 03.04.09, 06:26 jidisz to ciekawy język,gdy zna się niemiecki,to nawet prosty,tylko ten alfabet hebrajski,ale też można się nauczyć,właśnie odcyfrowałem słowo "fier" w jidisz -cztery. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Każde sztetl jest inne 04.04.09, 22:25 odczytałem dziś dwa wyrazy,po literach hebrajskich, szenkl - udo i szal,szarf -szal, coś niesamowitego,z czasem może będę czytał płynnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Każde sztetl jest inne 04.04.09, 22:59 albo takie mejzl,mejz czy też zejf, aj,waj Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Każde sztetl jest inne 05.04.09, 00:48 Maureen Twoja przenikliwość jest niesamowita, dawaj dalej, co tam jeszcze w studiach nad Jidysz? Soon baby, przy takch postępach przeczytasz "Spuściznę" w oryginale :) Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Każde sztetl jest inne 05.04.09, 10:44 więc odczytałem parę innych wyrazów, jak myto - sztejer,szchr ?? a dziś rano leniwie patrzac na tytuł okładki zacząłem literować w-e-r-t-e-r-b-u-c-h,duże złote litery,bo w środku czcionka jest 8/10 co przy cieniowaniu jak w gotyku wymga czasami lupy. Po przeczytaniu od niechcenia zaspanym okiem tytułu poczułem się szczęśliwym człowiekiem,nareszcie na widok tafel na ścianie z jakimiś kreskami nie czuję się jak idiota. Może zdążę też nauczyć się czytać te pofalowane węże z kropkami.Bo jak pisze sklep,shop, czy Gescheft to ja rozumiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Każde sztetl jest inne 05.04.09, 10:48 maureen2 napisała: >.Bo jak pisze sklep,shop, > czy Gescheft to ja rozumiałem. Kto pisze? Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Każde sztetl jest inne 05.04.09, 13:00 Ladny artykul a zenujacy poziom wypowiedzi wyzej swiadczy o jednym: strach o pierzyny z trupow zdarte, domy zabrane. O to ze przeszlosc wroci i Zyd ich z tych domow wyrzuci. Ja sam jako dziecko PRLu slowa sztetl w ogole nie znalem. Biegajac jednak w NYC owe 25 lat temu za kompaniona, pilnowacza wozu i cos w rodzaju goryla przy s.p. Genku Tolkaczu, Bialorusinie i moim rodaku, spotkalem sie z taka sytuacja: na Manhattanie Genek podszedl do osobnika stojacego w drzwiach do sklepiku i zaczal do niego gadac w jakims gardlowym jezyku. Osobnik byl jakis dziwny, kolor skory popielaty, ani czarny ani bialy. W wozie Genek powiedzial mi, ze to Zyd kresowy, mowili z soba w yidysz a on jezyk zna dobrze, poniewaz wychowal sie wraz z dziecmi zydowskimi w sztetlu. Mnie, jako osobe ksztalcona w naukach biologicznych, zainteresowal kolor skory interlokutora Gienka. Nie wiesz? - odpowiedzial Genek - Zydzi maja zdolnosc mimikry. Gdy mieszkaja wsrod czarnych to sie do nich upodabniaja, itp ble ble ble. Mysle, ze nie mial racji. Wszak gdy oni zyli w tych polskich sztetlach to powinni byli miec wszyscy swinskie ryje. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Każde sztetl jest inne 05.04.09, 13:10 moze i powinni,ale i tak na tobie sie zatrzymalo... swiniopas6 napisał: (...) > Wszak gdy oni zyli w tych polskich sztetlach to powinni byli miec > wszyscy swinskie ryje. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Każde sztetl jest inne 08.04.09, 22:56 będąc dziś w empiku zobaczyłem magazyn Midrasz,a nad tytułem znane mi od niedawna litery,przeczytałem mdrsz ! łaaał,a jednak czytam he- brajskie litery,mimo pewnej stylizacji litery m.I przestały być one "ornamentem" albo abstrakcyjnym wzorkiem. zauważyłem,że litery hebrajskie dzielą się na : 1.łatwe,proste do czytania,które nie mylą się z innymi -w,u,i,sz,szcz 2.trudne-np.r,d,a nawet ch,b,p,f,są podobne,i tak wyraz iidisz można przeczytać iirisz 3.niewiadomojakie -to te,których jeszcze nie rozszyfrowałem,np.odmia- ny znaku "pi", i wyrazy z tymi literami na razie omijam,żeby się nie denerwować. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Każde sztetl jest inne 08.04.09, 23:02 W związku ze stwierdzonymi, twymi zdolnościami w kierunku----> języki obce, proponuję natychmiast zrobić z tego pożytek i zapisać sie na odpowiedni kurs. Jeżeli poznasz jidysz i hebrajski w stopniu zaawansowanym, kasą opływać będziesz już do końca swoich dni. Wszak poniekąd Żydzi rządzą światem! Napewno to docenią i zasypią Cię zleceniami. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Każde sztetl jest inne 09.04.09, 21:34 wprawdzie przeczytałem wcześniej wyraz na pi -herszerlicher ale w innych coś mi się nie zgadza Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Każde sztetl jest inne 11.04.09, 22:33 pisałem z pamięci i z błędem,powinno być herszeriszer, Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Re: Każde sztetl jest inne 08.04.09, 23:10 patriota51 napisała: > o co wlasciwie chodzi w tym artykule?,zeby dolozyc Polakom? Dokładnie. Panowie Wiśniewski i Koronkiewicz chcą rozreklamować na świecie Białystok jako miasto antysemitów a Białostoczan jako zacofanych faszystów. Nie wierzycie? To obejrzyjcie: www.youtube.com/watch?v=nSQEVhxSEsU&feature=channel Biedni mieszkańcy mojego miasta. Najpierw Kononowicz, później ogólnopolska afera z pedalskim logo, teraz robią z nas antysemitów i faszystów... Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Każde sztetl jest inne 08.04.09, 23:17 O nie! W tym artykule chodzi tylko i wyłącznie o to, żeby pokazać, że jak sie ma coś cennego/nietypowego/coś na co można zwabić turystów to trzeba o to dbać. Wszak prawda jest taka, że nikt nie przyjedzie odbierać kołder i chanajek. W tym artykule chodzi o to żeby nam uświadomić, że jest tu jakaś grupa jełopów która podjudza antysemityzm w społeczenstwie które od dawna nie ma kontaktu z Żydami! Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Re: Każde sztetl jest inne 08.04.09, 23:47 shiva772 napisała: > O nie! W tym artykule chodzi tylko i wyłącznie o to, żeby pokazać, > że jak sie ma coś cennego/nietypowego/coś na co można zwabić > turystów to trzeba o to dbać. Wszak prawda jest taka, że nikt nie > przyjedzie odbierać kołder i chanajek. W tym artykule chodzi o to > żeby nam uświadomić, że jest tu jakaś grupa jełopów która podjudza > antysemityzm w społeczenstwie które od dawna nie ma kontaktu z > Żydami! Ależ ja nie wypowiedziałem się na temat artykułu, postaram się na ten temat nie dyskutować. Co innego mnie trochę zbulwersowało - filmik, który znalazłem przy okazji podlinkowanego w artykule. Uważam, że brudy należy prać we własnym domu a nie wywlekać ich na kraj czy świat. Po co były te napisy po angielsku w tym filmiku? Czyżby tymi angielskimi napisami ktoś chciał zwalczać faszyzm i antysemityzm w Białymstoku??? Nie sądzę, więc jakie intencje temu przyświecały? "Rozsławić" Białystok tak,jak to już zrobił Kononowicz i pedalskie logo cwaniaczków z Eskadry? Odpowiedz Link Zgłoś
ultramontanist1 Re: Każde sztetl jest inne 09.04.09, 00:32 A jednak tym dwom panom, Wisniewskiemu i Koronkiewiczowi odbilo. I to mocno... Pisze to jako pierwszy przeciwnik mazania durnych hasel na scianach, opuszczonych murach badz plotach. Mazanki w glupich miejscach zawsze bowiem dodaja mgielki zapuszczenia i zasmrodzenia. Ale to co ci panowie pokazuja na YOUTOBE (dzieki "latarnikowi" za zwrocenie na to uwagi), to w 70-ciu procentach napisy mlodych ludzi, bez aspiracji, bez szkol, bez religii a zatem biednych i glupiutkich wypisujacych wszystkie swoje fobie z ktorych tylko czesc, ma wydzwiek antysemityczny. Jakim prawem tedy dorabiaja im swoje rogi? Poprzez swoja glupote sa juz i tak w dolku lecz to nie powod by wlasnie na takich probowac zbijac swoj prywatny interes nadajac im swoj, bo nie ich, sztandar - Antysemitow? Wlasnie dzialanosc tych dwoch panow, ktorzy zupelnie roznym napisom nadaja swoj wlasny tytul przewodni, nazwalbym parszywym handelesem. Bo coz wspolnego z antysemityzmem maja takie (choc rownie idiotyczne), napisy, ktorych na filmiku jest zdecydowana wiekszosc, jak: "Polska dla Polakow", "Xuju ryzy", "Skinheadzi" badz "Yebac czarnych"? Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Re: Każde sztetl jest inne 09.04.09, 02:10 Dokładnie, Ultramonist. Moi przodkowie walczyli z najeźdźcami ze swastyką, krwi nie szczędzili. Po piwnicach, strychach i stodołach tchórzliwie się nie chowali, ale często mroźne noce w lesie spędzali a karabin mieli za poduszkę. Teraz jakieś dupki albo świadomie z wyrachowania albo też przez swoją wrodzoną głupotę, wpisują się w kłamliwą kampanię propagandową rozpętaną przez nowojorskie środowiska żydowskie, że RZEKOMO my, Polacy wcale nie walczyliśmy z hitlerowcami, ale z nimi współpracowaliśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Każde sztetl jest inne 09.04.09, 16:23 z antysemityzmem, to nie nie ma nic wspolnego, natomiast z toba wiele...!!!! czas w luserko zajrzec...!!! ultramontanist1 napisał: (...) > Bo coz wspolnego z antysemityzmem maja takie (choc rownie > idiotyczne), napisy, ktorych na filmiku jest zdecydowana > wiekszosc, jak: "Polska dla Polakow", "Xuju ryzy", "Skinheadzi" > badz "Yebac czarnych"? Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Re: Każde sztetl jest inne 09.04.09, 20:47 > z antysemityzmem, to nie nie ma nic wspolnego, natomiast z toba > wiele...!!!! czas w luserko zajrzec...!!! Ty zaś zajrzyj do książek. Jest mała szansa, że być może wtedy zrozumiesz, że faszyzm i antysemityzm, to wcale nie to samo. Nie wolno więc fałszować prawdy i pod antysemityzm podciągać każdą swastykę, nienawiści również do murzynów, Wietnamczyków, Arabów, itd. Jeżeli pojęcie tego przerasta twoje możliwości intelektualne, to lepiej zamilcz i się nie ośmieszaj... Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Każde sztetl jest inne 11.04.09, 15:10 dokladnie... dlatego pozwol, ze sie powtorze... z antysemityzmem, to nie nie ma nic wspolnego, natomiast z toba wiele...!!!! czas w luserko zajrzec...!!! ultramontanist1 napisał: (...) > Bo coz wspolnego z antysemityzmem maja takie (choc rownie > idiotyczne), napisy, ktorych na filmiku jest zdecydowana > wiekszosc, jak: "Polska dla Polakow", "Xuju ryzy", "Skinheadzi" > badz "Yebac czarnych"? nick_llatarnika napisał: (...) > Nie wolno więc fałszować prawdy i pod antysemityzm podciągać każdą > swastykę, nienawiści również do murzynów,Wietnamczyków, Arabów, > itd.(...) Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Re: Każde sztetl jest inne 13.04.09, 23:45 Pozwól, głąbie, że ja z kolei nie będę się powtarzał, bo .... mi się nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Każde sztetl jest inne 09.04.09, 16:59 obejrzalem...tomka wisniewskiego w ogole tam nie ma...a koro gada o swastykach... zadnej reklamy... zadnych zacofanych faszystow... wydaje mi sie, ze z ciebie , to wirtualna pluskwa jest.... !!! nick_llatarnika napisał: Panowie Wiśniewski i Koronkiewicz chcą rozreklamować na świecie > Białystok jako miasto antysemitów a Białostoczan jako zacofanych faszystów. Nie > wierzycie? To obejrzyjcie: > > www.youtube.com/watch?v=nSQEVhxSEsU&feature=channel Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: Każde sztetl jest inne 09.04.09, 17:06 "...wydaje mi sie, ze z ciebie , to wirtualna pluskwa jest.... !!! ________________ Wydaje ci się. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Każde sztetl jest inne 09.04.09, 17:29 byc moze, ale wiesz co mnie najbardziej wku...a w tym filmie,to ze na koniec pisza, ze w zydow w bialymstoku nie ma ,ale antysemitow nie brakuje... i troche sie dziwie koro,ze mowiac o swastykach, tego nie widzi... bialystok nigdy nie byl antysemickim miastem...!!!! azp11 napisał: > "...wydaje mi sie, ze z ciebie , to wirtualna pluskwa jest.... !!! > ________________ > Wydaje ci się. > > Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Re: Każde sztetl jest inne 09.04.09, 20:36 > wydaje mi sie, ze z ciebie , to wirtualna pluskwa jest.... !!! Za to ty jesteś realna gnida, więc nie zamierzam ci tłumaczyć rzeczy oczywistych. Biorąc pod uwagę twój podeszły wiek, byłaby to strata czasu. Daj mu Panie zdrowie, bo na rozum już za późno... Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Każde sztetl jest inne 11.04.09, 15:01 prosze ... ty, nie tlumacz, czegokolwiek, komukolwiek.... dla kogos, kto obejrzal ten film, jest oczywiste, ze tomka wisniewskiego w ogole tam nie ma...a koro gada o swastykach... zadnej reklamy... zadnych zacofanych faszystow... nick_llatarnika napisał: Panowie Wiśniewski i Koronkiewicz chcą rozreklamować na świecie > Białystok jako miasto antysemitów a Białostoczan jako zacofanych faszystów. (...) nick_llatarnika napisał: (...)więc nie zamierzam ci tłumaczyć rzeczy > oczywistych.(...) Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Re: Każde sztetl jest inne 13.04.09, 23:48 NIKOMU??? Nawet swoim znajomym, przyjaciołom, itd? A kto ci dał taką władzę, stary durniu, że się wypowiadasz w imieniu WSZYSTKICH? Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: Może Koronkiewicz i Wiśniewski wytłumaczą 09.04.09, 17:12 do czego im były potrzebne komentarze w języku angielskim? Czyżby chcieli w ten sposób dotrzeć do świadomości malujących swastyki? A może założyli spółkę z Grossem? Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 tylko po , aby moje dziewczyny zrozumialy.... 09.04.09, 17:40 ze,w zyciu jest czas na teoretyzowanie, a potem przychodzi czas na decyzje, ktore tworza dorosle zycie...!! ;) azp11 napisał: > do czego im były potrzebne komentarze w języku angielskim?(...) Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Re: Może Koronkiewicz i Wiśniewski wytłumaczą 09.04.09, 20:57 azp11 napisał: > do czego im były potrzebne komentarze w języku angielskim? Czyżby > chcieli w ten sposób dotrzeć do świadomości malujących swastyki? A > może założyli spółkę z Grossem? Czyżby jak się domyślam, córki bogo udały się w tatusia i też miały problemy z odróżnieniem pojęć nazizm i antysemityzm? Poza tym czyżby bogo sugerował, że tak je wychował, że nie znają języka swoich przodków? A fuj - wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Może Koronkiewicz i Wiśniewski wytłumaczą 11.04.09, 15:22 juz mi sie nie wydaje....! z ciebie , to wirtualna pluskwa jest.... !!! zegnam....!!! nick_llatarnika napisał: (...) > Poza tym czyżby bogo sugerował, że tak je wychował, że nie znają > języka swoich przodków? A fuj - wstyd... > > Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Re: Może Koronkiewicz i Wiśniewski wytłumaczą 13.04.09, 23:51 Bye, gnido realna. Mam nadzieję, że nie żartowałeś, ode mnie się odp..rdolisz, zachowując swoje złośliwe, debilne komentarze bez żadnego sensu logicznego komu innemu... Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Może Koronkiewicz i Wiśniewski wytłumaczą 14.04.09, 13:11 Gratuluję "kulturalnego" komentarza w dniu wielkanocnego święta "katoliku" Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Re: Może Koronkiewicz i Wiśniewski wytłumaczą 15.04.09, 02:15 stachkonwa napisał: > Gratuluję "kulturalnego" komentarza w dniu wielkanocnego święta "katoliku" Nigdy więcej, wścibski degeneracie nie próbuj się ze mną SPOUFALAĆ, wnikać w prywatne sprawy mego sumienia, światopoglądu czy wyznania. Nic ci do tego, jakiego jestem wyznania... Obrzydliwą zaś hucpą jest to, że ktoś taki jak ty śmie jeszcze próbować mnie rozliczać... Odpowiedz Link Zgłoś