mdsa Re: Weź zwolnienie, rzuć palenie 14.07.09, 07:44 Rzucić palenie to nie jest łatwo, gdy się paliło np. przez 30 lat po 2 paczki na dzień. Pracujący w takich zawodach niebezpiecznych gdzie powinni pracować trzeźwo jak np. kierowcy to powinni na swą prośbę dostać zwolnienie. Kierowcy pod wpływem alkoholu zabrania się jazdy a palacz, który palił 30 lat i raptownie rzucił to czuje się za kierownicą tak jak by wypił flaszkę wódki. Dopiero jak tego rodzaju wypadków się zdarzy pełno u tych kierowców, co rzucili palenie to wtedy się ktoś zastanowi i zainteresuje tym. Byłem w tej sytuacji i wiem, że jeżdżąc czułem się tak jak gdybym był pod wpływem alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamyszka Weź zwolnienie, rzuć palenie 14.07.09, 08:14 A ja mam prośbę , skoro tak wiele jest preparatow , ktore pomoga odzwyczaić sie w kilka dni , to bede wdzieczna jak mi ktos poda taki przy ktorym odzwyczaje sie powiedzmy w miesiąc . Od ponad troku walcze w nalogiem . naprawde walcze i wierzcie mi , ze to nie jest jakas tam zabawa . Przyklejalam plastry , pomoglo istotnie , wiec powoli przeszlam na pastylki i tabletki tej samej zreszto firmy . Przeterstowalam wszystko co mozliwe . Po ponoc najlepszych jakie wymyslono tabletkach dostalam uczulenia i ... musialam szybko zrezygnowac z ich dalszego brania . Ostatni wynalazek to Champix , nie specjalnie dziala . Wspomagajaca nowa guma do zucia jest wcale nie mietowa , bardziej za slodka . Palilam ponad 30 lat W zasadzie jedna paczke dziennie , ale bywalo ze w porywach i wiecej . Przetestowalam raptowne rzucenie palenia i wiem co to bole podobne do rwy barkowej . Zatem jesli ktos zna dobry sposob na nie palenie to bardzo prosze . Nie jestem typem czlowieka spokojnego . Jestem w zasadzie choleryczka , wiec dla mnie abstynencja nikotynowa to dodatkowy problem . Naprawde nie pale , nie podpalam , ale uzaleznilam sie od ...lekow antynikotynowych . A jak nie wezme tabletki to ... prawie bezmyslnie jestem gotowa isc po papierosy . Odpowiedz Link Zgłoś
mdsa Re: Weź zwolnienie, rzuć palenie 14.07.09, 08:32 Ja palenie rzucałem może ze 100 razy albo i więcej i to nie było takie proste. Bardzo pomocne były dla mnie cukierki twarde, które co chwilkę jadłem, na wadze utyłem 10 kg, cały rok kołowaty chodziłem, nie było to dla mnie wygodne i zdrowe, ponieważ jako kierowca jeździłem i przez to rzucenie palenia to tylko wypadek mogłem spowodować, ale wszystko zakończyło się dobrze i już bez papierosa jestem 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
tweety8 Re: Weź zwolnienie, rzuć palenie 14.07.09, 19:57 Przeczytaj sobie książkę Allena Carra, to tylko jakieś 20-30zł, a może Tobie też pomoże. Jakbyś miała pytania to pisz na priv. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
maruda_i_juz Re: Weź zwolnienie, rzuć palenie 15.07.09, 01:53 Palilam 30 lat. Jeszcze rok temu nie wyobrazalam sobie ze uda mi sie rzucic palenie. W ciagu ostatnich 20 lat wytrzymac bez papierosa udawalo mi sie najwyzej kilka godzin. Czasem trudno bylo wytrzymac 2 godziny w kinie. Jednym slowem klasyczna nalogowa palaczka - 1 paczka dziennie, czasem wiecej. Probowalam gumy, plastrow, Zybain, Wellbutrin, hipnozy, akupunktury. Nic nie dzialalo. W sierpniu ubieglego roku dostalam recepte na Chantix. Na poczatku bralam i palilam. Po miesiacu zauwazylam ze pale duzo mniej. Po prostu zapalilam rano a gdzies o 16-tej uswiadomilam sobie ze od tamtej pory nie palilam. Tak wlasnie dziala Chantix. Powoli blokuje potrzebe palenia. Pod koniec pazdziernika wypalilam ostaniego papierosa i od tamtej pory nie pale. Chantix odstawilam dopiero w styczniu kiedy bylam troche odtruta od nikotyny i nabralam zaufania ze chyba juz nie siegne po papierosa. Pomoglo mi tez bieganie. Trzeba sie porzadnie zmeczyc i dziwna rzecz ale dobrze wplywa na psychike. Zmeczenie fizyczna pomagalo mi rozladowac napiecie. Nie wiem czy to jest uniwersalna recepta na rzucanie palenia ale mi pomoglo. Na razie nie pale od 9 miesiecy i mi z tym dobrze. Czasami troche mnie ciagnie ale jakos sobie z tym radze. Mam nadzieje ze najgorsze jest juz za mna. Zycze powodzenia innym palacza Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Tabex 15.07.09, 09:15 tabletki na recepte cena ok 40 zł -zawieraja cytyzynę, alkaloid dzialający na te same osrodki mózgowe co nikotyna, ale nie uzalezniający. Jesli nie masz nadcisnienia i wrzodów możesz je brac spokojnie. Rzuciłam palenie po 23 latach palenia paczki dziennie - nie pale póltora roku i nie ciagnie mnie do palenia. Odpowiedz Link Zgłoś
danutaa Re: Weź zwolnienie, rzuć palenie 14.07.09, 09:32 Uważam, że tu na tym forum powinna się wypowiedzieć rzeczniczka białostockiego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, powinni się wypowiedzieć lekarze czy lepiej by było żeby kierowca nie dostał zwolnienia na swą prośbę i jeździł kołowaty stwarzając zagrożenie w ruchu czy lepiej żeby dostał? Odpowiedz Link Zgłoś
ultramontanist1 Re: Weź zwolnienie, rzuć palenie 14.07.09, 15:52 Obawiam sie, iz problem bialostockich kolowatych kierowcow siedzacych za kolkiem moze skolowac nawet tak wielka instytucje jaka jest ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_satyr Ćwierć żartem, pół serio. 14.07.09, 23:40 Rzucić palenie? Żaden problem; robiłem to setki razy. Zwolnienie na odwyk? Rozumiem, że zaczyna się w ostatnim dniu? [zwolnienia]. W razie powrotu do nałogu trzeba odpracowywać niedziele i soboty... "Papieros" elektroniczny refundowany przez NFZ jako sprzęt rehabilitacyjny. Metoda rewolucyjna [fuj]: paczka papierosów po 30 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante I co jeszcze ćpunom fundować? 15.07.09, 00:04 Nie dość, że palenie powoduje straty wielokrotnie wyższe niż wpływy z akcyzy, to jeszcze urlop dla ćpuna na koszt podatnika. A potem może wycieczka na Barbados w nagrodę? Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Weź zwolnienie, rzuć palenie 15.07.09, 07:14 Kogoś tu zdrowo porąbało. W takim razie niepalacy powinni dostawać comiesieczny urlop nagrodowy lub dodatek specjalny do pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Weź zwolnienie, rzuć palenie 15.07.09, 07:19 Znam sporo nałogowych palaczy, którzy rzucili palenie z dnia na dzień. Sposób - poszli do lekarza, a ten im powiedział, że ratujaca zycie operaja, w krótkim czasie, ale możliwa tylko wtedy, gdy rzuca palenie. Wniosek: silna motywacja i silna wola wystarczy. Tylko tyle i aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
she303 Nie palę od 1 czerwca 2009 15.07.09, 08:10 Sporo prawdy z tym zwolnieniem z powodu rzucania palenia. Sama zapewne nigdy bym w to nie uwierzyła gdybym nie doświadczyła uporczywego napadu odstawienia.Po trzech tygodniach niepalenia ((naklejałam plasterki i jeszcze czasem mi się to zdarza)zrobiło mi się słabo w samochodzie. Po powrocie do domu serce waliło mi jak oszalałe , dłonie drętwiały a od wieczora do rana płakałam chyba 200 razy bez powodu. Rano poszłam do lekarza a tam ciśnienie 170/110 ( zawsze miała niedociśnienie), kołatanie serca i na pytanie lekarza co się dzieje rozpłakałam się jak dziecko!I lekarka się pyta czy jakiś stres w domu?pracy? a ja że nic wszystko o ok tylko nie palę od trzech tygodni. A ona na to wszystko jasne! Ja jej na to że zaklejam się plasterkami więc organizm dostaje dawkę nikotyny, a ona na to że nikotyna to narkotyk,a odstawienie go może powodować podobne reakcje organizmu jak u narkomana.Zwolnienia wzięłam 3 dni, dostałam jakieś tabletki na uspokojenie i wyregulowanie rytmu serca. Przeszło, ale wiem ,że mogę źle się czuć nawet do dwóch lat od momentu niepalenia.Ale nie zniechęcę się ! Będę twarda i nie zapale! Najbardziej żałuję, że w ogóle się nauczyłam palić ponad 20 lat temu :) Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
tinka07 Re: Nie palę od 1 czerwca 2009 15.07.09, 08:45 Nie słyszeliscie nigdy o Tabex'ie? dzieki własnie tym tabletkom ( na receptę, koszt ok.42zł) wiele ludzi przestało palić. Ja zreszta tez, po 20 latach wyrzucania pieniedzy w błoto i niszczeniu sobie zdrowia. Polecam wszystkim chcacym rzucic. Z czystym sumieniem, to naprawde działa. Nie kupujecie tych nicorettów i innych plastrów, to wyrzucanie pieniedzy w błoto. One posiadaja nikotyne, tabex nie.Poczytajcie o tym preparacie, w necie mnostwo info, i wielu szczesliwców ktorym tabex pomogł. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Nie palę od 1 czerwca 2009 15.07.09, 09:19 Podpisuje sie pod tym ręcami i nogami . Zresztą napisałam post powyżej. Tabex i jeszcze raz Tabex no i chęci oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1enka Weź zwolnienie, rzuć palenie 15.07.09, 09:00 Najlepszym sposobem jest przeczytanie ksiazki Alena Carra, od kiedy ja przeczytalam nie pale, i wiem ze juz nigdy nie wroce do nałogu, Odpowiedz Link Zgłoś
kovalek2 Weź zwolnienie, rzuć palenie 03.08.09, 21:03 Zapraszam ba www.bez-papierosa.pl Sporo tam rzucaczy :) Odpowiedz Link Zgłoś