Dodaj do ulubionych

Ranking liceów 2004

IP: *.stnet.pl 22.12.03, 17:41
Z organizacją i kryteriami jest trochę lepiej niż w ubiegłym roku.
Obserwuj wątek
    • Gość: sosna Re: Ranking liceów 2004 IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 23.12.03, 08:18
      myślę, że cały ranking jest niepotrzebnie tworzony, bo i tak najlepsze jest
      III LO w Białymstoku :))))) no i nie mamy u siebie pinczerka :PPP
      • Gość: Agny Re: Ranking liceów 2004 IP: *.orby.sth.bostream.se 27.12.03, 00:24
        No bo i prawda!
        Napewno IILO na nagrode nie zasluzy! Nie u mnie!!! :ppp
    • Gość: milimaniak Re: Ranking liceów 2004 IP: *.znet.pl 27.12.03, 09:36
      Oj II LO stoi pod znakiem zapytania..na pewno na pochwałę nie zasługują
      nauczyciele!A tak poza tym OK!
      • Gość: Ala Re: szkoła ... bez nauczycieli ??? IP: *.intelcom.pl 27.12.03, 10:23
        szkoła ... bez nauczycieli ??? II LO Tak to widzisz ?
        • Gość: alla -ch Re: I LO ! Best ! Gejograf best ! IP: *.intelcom.pl 27.12.03, 10:25
          I LO ! Best ! Gejograf best !
    • Gość: mari I LO jest the champion!!! IP: *.vast.net.pl / 213.77.91.* 14.01.04, 16:46
      I LO zawsze było najlepsze i żadna afera tego nie zmienia... z naszej szkoły
      najwięcej idzie na studia dzienne .. może nauczyciele sa wredni i trzeba
      czasami sie nocami uczyc
      • Gość: dody Re: I LO jest the champion!!! IP: *.pl 14.01.04, 17:58
        to że najwięcej idzie na dzienne o niczym nie świadczy.poza tym kwestia jest
        taka, na jakie?a nie czy na dzienne czy zaoczne, bo tu róznica akurat jest
        niewielka.Poza tym rankingi liceów i tegio typu podobne nie robi sie po to żeby
        wyłonić najlepsze szkoły tylko po to żeby więcej sprzedać gazety.Spórzcie ile
        jest reklam w takich rankigach.
        • Gość: , Re: I LO jest the champion!!! IP: *.bsk.vectranet.pl 14.01.04, 20:44
          Ten rok jest ostatnim, w którym wymyślane są rankingi z bardzo dziwnymi
          (czasem głupimi) kryteriami.
          W przyszłym roku lista rankingowa zostanie utworzona automatycznie poprzez
          porównanie wyników egzaminów maturalnych ocenianych przez zewnętrznych
          egzaminatorów. Rodzice przyszłych uczniów po prostu porównają wyniki matur. To
          wystarczy.
          Przypuszczam, że wtedy się okaże ile poszczególne licea są warte.

Odnosząc się do wypowiedzi dody: co znaczy zdanie "czy na dzienne czy zaoczne,
          bo tu róznica akurat jest niewielka".
          Jeśli chodzi o poziom wypuszczanych absolwentów, to sam wiesz, że na studia
          dzienne idą osoby lepsze". Takie, które były lepiej przygotowane do egzaminów
          wstępnych. O wyższym ilorazie inteligencji i lepiej radzące sobie w życiu.
          A może chodzi ci o poziom zajęć? Hm... Może tu wypowiedzą się studenci, którzy
          mają jakieś doświadczenia.
    • dody Re: Ranking liceów 2004 15.01.04, 15:05
      Hm, no ja akurat jestem po III LO i studiuję zaocznie,ale nie dlatego że jestem
      mniej inteligenta tylko dlatego,że akurat jak zdawałam papiery na studia to był
      konkurs świadectw, a ja miałam jedną czwórkę i się nie dostałam.teraz pracuję i
      studiuję i nie sądzę, że osoby studiujące dziennie wybitnie się różnią ode
      mnie.Może mają więcej wiedzy teoretycznej, ja natomiast praktycznej.
      Pozdrawiam
    • Gość: nauczyciel Re: Ranking liceów 2004 IP: *.ciechanowiec.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 20:12
      Uważam , że III LO w Białymstoku nie jest takie dobre jak się mówi.Byłem na
      uroczystości Klubów Europejskich organizowaną przez III LO - zero organizacji ,
      impreza na niskim poziomie. Szkoły w terenie zrobiły by to o wiele lepiej.III
      LO tylko ma wybór dobrych uczniów, gdyby Ci uczniowie chodzili do szkoły np. W
      Bielsku czty nawt w Brańsku Do LO zyskali by więcej.Swego dziecka nigy nie
      pośle do III LO.
      • Gość: dody Re: Ranking liceów 2004 IP: 195.177.196.* 18.02.04, 21:42
        a co ma organizacja Klubów do nauczania. To się chyba nie wiąże ze sobą.
      • Gość: ... Re: Ranking liceów 2004 IP: *.bsk.vectranet.pl 19.02.04, 04:46
        Sam piszesz, że Twoje liceum wybierają same głąby, a których dodatkowo Ty nie
        potrafisz niczego nauczyć.
        Na markę szkoła musi zapracować. Na to jaka młodzież trafia do tej, czy tamtej
        szkoły pracuje się latami. Ale też trzeba udowodnić, że uczniowie mają szansę
        rozwoju, że biorą udział i odnoszą sukcesy w konkursach i olimpiadach.
        Po dobrej szkole średniej są dobre szkoły wyższe i tego nie zmienisz!!!

A swoją drogą: czy chcesz powiedzieć, że do szkół w Brańsku, Ciechanowcu, czy
        Bielsku nie chodzi żaden zdolny uczeń? Dlaczego poza olimpiadami j. rosyjskiego
        i j. białoruskiego nie odnoszą żadnych znaczących sukcesów? A do jakich uczelni
        wyższych młodzież się po tych szkołach wybiera?

W województwie jest tylko 5-6 dobrych szkół. W samym Białymstoku 2-3. Reszta to
        przechowalnie. Przyjrzyj się. Przed 2-ma laty, z uwagi na bałagan z
        przyjęciami, prawie do wszystkich szkół poszła młodzież z podobną liczbą
        punktów. Dzisiaj już młodzież sama widzi, czego się nauczyła w I, II, czy VI
        LO, a czego np w X, XI,czy N-tym LO. (dla N>=10).
        Niech ktoś zrobi ankietę dotyczącą ambicji edukacyjnych młodzieży po szkołach
        średnich. Zobaczyłbyś wtedy po ilu szkołach młodzież sama wie, że dobre
        uczelnie są nie dla nich.

Podsumowując: Bzdury piszesz i koniec. Nie znasz realiów edukacyjnych w
        Białymstoku. Zanim na kogoś coś napiszesz uderz się w piersi i powiedz czy
        jesteś taki doskonały i czy Twoja szkoła nie marnuje talentów, które do niej
        trafiają.
    • Gość: idzikczortu Re: Ranking liceów 2004 IP: *.new-york-08rh16rt.ny.dial-access.att.net 28.02.04, 03:51
      Nie mieszkam od dawna w Bialymstoku ale miasto ciagle lubie bo tam
      bylem mlody,tam pierwsze randki, tam studniowka etc., etc.
      W moich zamierzchlych czasach (poczatek lat 50-tych) najlepszym liceum bylo to
      przy ul. Warszawskiej i ul. Koscielnej (III LO ?). Ja sam jestem absolwentem
      Liceum Budowlanego w Bialymstoku ale pamietam, ze chcac wowczas zaszpanowac
      trzeba bylo pokazac sie z dziewczyna z tego wlasnie liceum. Dziewczyny stamtad
      mowily literackim jezykiem polskim, umialy sie znalezc a obcowanie z nimi bylo
      okazja by nauczyc sie czegos nowego.
      Pewnie dlatego, ze nawet w czasie najwiekszego komunistycznego dolu w tym
      liceum istniala jakas konkurencja i tam wlasnie dostawaly sie dziewczyny z
      dobrych domow. Ato nieodmiennie oznacza dziewczyny bystre i piekne. W tymze
      liceum, o ile pamietam,nauczano czegos co bylo niepojete dla zwyklego nicponia
      jak ja a mianowicie "martwego jezyka"- laciny.
      Co za szpan!
      Jak ja tego tym dziewczynom zazdroscilem.
      Gdybym mial dzisiaj zestawiac jakis historyczny ranking dla szkol srednich
      Bialegostoku na poczatku lat 50-tych to jednak wcale nie mam uczucia ze w
      zestawieniu z innymi liceami- Liceum Budowlane np.mialoby byc jakas dziura
      pelna zmarnowanych szans.
      Na moja, ogolnie pozytywna ocene miejsca najpewniej wplyw ma fakt, ze znalazlo
      sie tam sporo nauczycieli zupelnie nietuzinkowych. Oto np. Pan Malanowski
      (imienia juz nie pamietam),nieslychanie bystry nauczyciel matematyki ktory
      przed druga wojna swiatowa uczyl byl wlasnie w rzeczonym liceum przy ul.
      Warszawskiej. Byl to czlowiek wyjatkowo duzo wymagajacy a jednoczesnie o
      wyjatkowo duzej osobistej kulturze. Pamietam, pewnej niedzieli, gdy siwiutki
      pan idacy do kosciola z zona pod reke spotkal byl mnie, 14-sto letniego urwisa,
      z gracja zostawil na chwile zone podniosl kapelusz i odkloniwszy sie gleboko,
      najzupelniej szczerze pozdrowil: "Mooje uszaanowanie". Nie wiem czy tak wielu
      dzis pamieta, ze w tamtych latach jezeli nauczyciel chodzil do kosciola to
      musial sie wykazac bardzo duza odwaga cywilna gdyz ryzykowal nie tylko swoja
      praca.Ale takie wlasnie detale formowaly i firmowaly klase(wizerunek)
      nauczyciela u uczniow.
      Inny z nauczycieli, z przedmiotu technicznego Pan Antoniuk (imienia tez nie
      pamietam),nie tylko bardzo dbajacy o ubior ale takze i o piekny zapach meskiej
      wody kolonskiej (coz za rzadkosc w okresie powojennym kiedy zdecydowana
      wiekszosc ludzi poprostu nie reagowala na powszechnie obezwladniajacy ostry
      zapach potu)-codziennie z celebra przyjezdzal do szkoly jedna z
      najpiekniejszych dorozek w Bialymstoku ciagle z tym samym fiakrem. A, ze Liceum
      Budowlane wowczas miescilo sie przy ul. Lipowej nieopodal kosciola Sw. Rocha to
      reakcja gawiedzi na dojezdzajacego dystyngowanego pana byla jednakowa:"coz to
      za szkola gdzie TACY ucza".
      Czy jeszcze inny, wyjatkowo bystry nauczyciel innego z przedmiotow technicznych
      ktory pare razy w tygodniu gral w orkiestrze koncertujacej w
      restauracji "Astoria" przy Rynku Kosciuszki. Rzecz nie w tym, ze dorabial,
      rzecz w tym jak on gral! Wspomnialem tych kilku nauczycieli po to by udowodnic
      ze nawet w bardzo trudnych czasach istnieli nauczyciele bogaci o osobowosc i ze
      wlasnie tacy daja szkole "marke".
      Gdyby mi przyszlo dzisiaj zestawiac ranking szkol to bralbym pod uwage
      dodatkowy aspekt- jak ich absolwnci sobie radza w zyciu? Tylko , ze tu ocena
      nie moze byc jakas tam funkcja matematyczna gdyz reguly oceny zaleza od
      wartosci obranej filozofii zycia. Jezeli tu wydaje sie niejasny to uzyje mojego
      przykladu. Czy jest sukcesem gdy zdobywszy zawod udalo misie pracowac w swoim
      zawodzie po kolei w osmiu roznych krajach na trzech roznych kontynentach, czy
      tez jest to oznaka patologii charakteryzujacej sie niemoznoscia adaptacj do
      miejsca czy regionu?
      • Gość: Stanisław Re: Ranking liceów 2004 IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.04, 08:38
        Pan DYRMA - zasadniczo?
        Dawno Pana tu nie było.
        • Gość: idzikczortu Re: Ranking liceów 2004 IP: *.new-york-20rh15-16rt.ny.dial-access.att.net 28.02.04, 20:38
          Oj, rzeczywiscie mnie nie bylo tu dawno bo ani w zab nie pojmuje co
          to znaczy; "Pan DYRMA-zasadniczo?".
          Chetnie bym sie tego dowiedzial, aczkolwiek mam przeczucie ze to nic
          pochlebnego.
    • Gość: Mariusz Re: Ranking liceów 2004 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 21:44
      Trzymam kciuki za II LO
    • Gość: lllll Re: Ranking liceów 2004 IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 11:53
      nie mam własnego zdania
      • Gość: anty Re: Ranking liceów 2004 IP: *.lom.vectranet.pl / *.lom.vectranet.pl 08.03.04, 22:01
        W każdym rankingu są faworyci.I LO w Łomży na 47 miejscu w woj. podlaskim w
        rankingu NEWSWEEK-a. A w Łomży takie ważne.
    • Gość: laska Re: Ranking liceów 2004 IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.04, 18:53
      Uważam, że nie warto sugerować się rankingami, bo i tak co roku się zmieniają!
      Pomimo, że I LO i VI LO znalazło się na niższych miejscach to i tak będą
      uważane za jedne z najlepszych ogólniaków. Poza tym, sama uczę się w I LO i
      muszę powiedzieć że opinie które krążą o tej szkole to istne BREDNIE, typu:nic
      nie można-głupi stereotyp!
      • Gość: ;; Laska - Dargiewicz IP: *.bsk.vectranet.pl 12.03.04, 08:53
        laska - czyżby to nowy pseudonim pani redaktor Dargiewicz?
        Zaczęła się wreszcie uczyć? No to gratulacje!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka