Gość: Dyrektor IP: *.stnet.pl 22.12.03, 17:41 Z organizacją i kryteriami jest trochę lepiej niż w ubiegłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sosna Re: Ranking liceów 2004 IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 23.12.03, 08:18 myślę, że cały ranking jest niepotrzebnie tworzony, bo i tak najlepsze jest III LO w Białymstoku :))))) no i nie mamy u siebie pinczerka :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agny Re: Ranking liceów 2004 IP: *.orby.sth.bostream.se 27.12.03, 00:24 No bo i prawda! Napewno IILO na nagrode nie zasluzy! Nie u mnie!!! :ppp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milimaniak Re: Ranking liceów 2004 IP: *.znet.pl 27.12.03, 09:36 Oj II LO stoi pod znakiem zapytania..na pewno na pochwałę nie zasługują nauczyciele!A tak poza tym OK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: szkoła ... bez nauczycieli ??? IP: *.intelcom.pl 27.12.03, 10:23 szkoła ... bez nauczycieli ??? II LO Tak to widzisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alla -ch Re: I LO ! Best ! Gejograf best ! IP: *.intelcom.pl 27.12.03, 10:25 I LO ! Best ! Gejograf best ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mari I LO jest the champion!!! IP: *.vast.net.pl / 213.77.91.* 14.01.04, 16:46 I LO zawsze było najlepsze i żadna afera tego nie zmienia... z naszej szkoły najwięcej idzie na studia dzienne .. może nauczyciele sa wredni i trzeba czasami sie nocami uczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dody Re: I LO jest the champion!!! IP: *.pl 14.01.04, 17:58 to że najwięcej idzie na dzienne o niczym nie świadczy.poza tym kwestia jest taka, na jakie?a nie czy na dzienne czy zaoczne, bo tu róznica akurat jest niewielka.Poza tym rankingi liceów i tegio typu podobne nie robi sie po to żeby wyłonić najlepsze szkoły tylko po to żeby więcej sprzedać gazety.Spórzcie ile jest reklam w takich rankigach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: I LO jest the champion!!! IP: *.bsk.vectranet.pl 14.01.04, 20:44 Ten rok jest ostatnim, w którym wymyślane są rankingi z bardzo dziwnymi (czasem głupimi) kryteriami. W przyszłym roku lista rankingowa zostanie utworzona automatycznie poprzez porównanie wyników egzaminów maturalnych ocenianych przez zewnętrznych egzaminatorów. Rodzice przyszłych uczniów po prostu porównają wyniki matur. To wystarczy. Przypuszczam, że wtedy się okaże ile poszczególne licea są warte. Odnosząc się do wypowiedzi dody: co znaczy zdanie "czy na dzienne czy zaoczne, bo tu róznica akurat jest niewielka". Jeśli chodzi o poziom wypuszczanych absolwentów, to sam wiesz, że na studia dzienne idą osoby lepsze". Takie, które były lepiej przygotowane do egzaminów wstępnych. O wyższym ilorazie inteligencji i lepiej radzące sobie w życiu. A może chodzi ci o poziom zajęć? Hm... Może tu wypowiedzą się studenci, którzy mają jakieś doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dody Re: Ranking liceów 2004 15.01.04, 15:05 Hm, no ja akurat jestem po III LO i studiuję zaocznie,ale nie dlatego że jestem mniej inteligenta tylko dlatego,że akurat jak zdawałam papiery na studia to był konkurs świadectw, a ja miałam jedną czwórkę i się nie dostałam.teraz pracuję i studiuję i nie sądzę, że osoby studiujące dziennie wybitnie się różnią ode mnie.Może mają więcej wiedzy teoretycznej, ja natomiast praktycznej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Ranking liceów 2004 IP: *.ciechanowiec.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 20:12 Uważam , że III LO w Białymstoku nie jest takie dobre jak się mówi.Byłem na uroczystości Klubów Europejskich organizowaną przez III LO - zero organizacji , impreza na niskim poziomie. Szkoły w terenie zrobiły by to o wiele lepiej.III LO tylko ma wybór dobrych uczniów, gdyby Ci uczniowie chodzili do szkoły np. W Bielsku czty nawt w Brańsku Do LO zyskali by więcej.Swego dziecka nigy nie pośle do III LO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dody Re: Ranking liceów 2004 IP: 195.177.196.* 18.02.04, 21:42 a co ma organizacja Klubów do nauczania. To się chyba nie wiąże ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Ranking liceów 2004 IP: *.bsk.vectranet.pl 19.02.04, 04:46 Sam piszesz, że Twoje liceum wybierają same głąby, a których dodatkowo Ty nie potrafisz niczego nauczyć. Na markę szkoła musi zapracować. Na to jaka młodzież trafia do tej, czy tamtej szkoły pracuje się latami. Ale też trzeba udowodnić, że uczniowie mają szansę rozwoju, że biorą udział i odnoszą sukcesy w konkursach i olimpiadach. Po dobrej szkole średniej są dobre szkoły wyższe i tego nie zmienisz!!! A swoją drogą: czy chcesz powiedzieć, że do szkół w Brańsku, Ciechanowcu, czy Bielsku nie chodzi żaden zdolny uczeń? Dlaczego poza olimpiadami j. rosyjskiego i j. białoruskiego nie odnoszą żadnych znaczących sukcesów? A do jakich uczelni wyższych młodzież się po tych szkołach wybiera? W województwie jest tylko 5-6 dobrych szkół. W samym Białymstoku 2-3. Reszta to przechowalnie. Przyjrzyj się. Przed 2-ma laty, z uwagi na bałagan z przyjęciami, prawie do wszystkich szkół poszła młodzież z podobną liczbą punktów. Dzisiaj już młodzież sama widzi, czego się nauczyła w I, II, czy VI LO, a czego np w X, XI,czy N-tym LO. (dla N>=10). Niech ktoś zrobi ankietę dotyczącą ambicji edukacyjnych młodzieży po szkołach średnich. Zobaczyłbyś wtedy po ilu szkołach młodzież sama wie, że dobre uczelnie są nie dla nich. Podsumowując: Bzdury piszesz i koniec. Nie znasz realiów edukacyjnych w Białymstoku. Zanim na kogoś coś napiszesz uderz się w piersi i powiedz czy jesteś taki doskonały i czy Twoja szkoła nie marnuje talentów, które do niej trafiają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Ranking liceów 2004 IP: *.new-york-08rh16rt.ny.dial-access.att.net 28.02.04, 03:51 Nie mieszkam od dawna w Bialymstoku ale miasto ciagle lubie bo tam bylem mlody,tam pierwsze randki, tam studniowka etc., etc. W moich zamierzchlych czasach (poczatek lat 50-tych) najlepszym liceum bylo to przy ul. Warszawskiej i ul. Koscielnej (III LO ?). Ja sam jestem absolwentem Liceum Budowlanego w Bialymstoku ale pamietam, ze chcac wowczas zaszpanowac trzeba bylo pokazac sie z dziewczyna z tego wlasnie liceum. Dziewczyny stamtad mowily literackim jezykiem polskim, umialy sie znalezc a obcowanie z nimi bylo okazja by nauczyc sie czegos nowego. Pewnie dlatego, ze nawet w czasie najwiekszego komunistycznego dolu w tym liceum istniala jakas konkurencja i tam wlasnie dostawaly sie dziewczyny z dobrych domow. Ato nieodmiennie oznacza dziewczyny bystre i piekne. W tymze liceum, o ile pamietam,nauczano czegos co bylo niepojete dla zwyklego nicponia jak ja a mianowicie "martwego jezyka"- laciny. Co za szpan! Jak ja tego tym dziewczynom zazdroscilem. Gdybym mial dzisiaj zestawiac jakis historyczny ranking dla szkol srednich Bialegostoku na poczatku lat 50-tych to jednak wcale nie mam uczucia ze w zestawieniu z innymi liceami- Liceum Budowlane np.mialoby byc jakas dziura pelna zmarnowanych szans. Na moja, ogolnie pozytywna ocene miejsca najpewniej wplyw ma fakt, ze znalazlo sie tam sporo nauczycieli zupelnie nietuzinkowych. Oto np. Pan Malanowski (imienia juz nie pamietam),nieslychanie bystry nauczyciel matematyki ktory przed druga wojna swiatowa uczyl byl wlasnie w rzeczonym liceum przy ul. Warszawskiej. Byl to czlowiek wyjatkowo duzo wymagajacy a jednoczesnie o wyjatkowo duzej osobistej kulturze. Pamietam, pewnej niedzieli, gdy siwiutki pan idacy do kosciola z zona pod reke spotkal byl mnie, 14-sto letniego urwisa, z gracja zostawil na chwile zone podniosl kapelusz i odkloniwszy sie gleboko, najzupelniej szczerze pozdrowil: "Mooje uszaanowanie". Nie wiem czy tak wielu dzis pamieta, ze w tamtych latach jezeli nauczyciel chodzil do kosciola to musial sie wykazac bardzo duza odwaga cywilna gdyz ryzykowal nie tylko swoja praca.Ale takie wlasnie detale formowaly i firmowaly klase(wizerunek) nauczyciela u uczniow. Inny z nauczycieli, z przedmiotu technicznego Pan Antoniuk (imienia tez nie pamietam),nie tylko bardzo dbajacy o ubior ale takze i o piekny zapach meskiej wody kolonskiej (coz za rzadkosc w okresie powojennym kiedy zdecydowana wiekszosc ludzi poprostu nie reagowala na powszechnie obezwladniajacy ostry zapach potu)-codziennie z celebra przyjezdzal do szkoly jedna z najpiekniejszych dorozek w Bialymstoku ciagle z tym samym fiakrem. A, ze Liceum Budowlane wowczas miescilo sie przy ul. Lipowej nieopodal kosciola Sw. Rocha to reakcja gawiedzi na dojezdzajacego dystyngowanego pana byla jednakowa:"coz to za szkola gdzie TACY ucza". Czy jeszcze inny, wyjatkowo bystry nauczyciel innego z przedmiotow technicznych ktory pare razy w tygodniu gral w orkiestrze koncertujacej w restauracji "Astoria" przy Rynku Kosciuszki. Rzecz nie w tym, ze dorabial, rzecz w tym jak on gral! Wspomnialem tych kilku nauczycieli po to by udowodnic ze nawet w bardzo trudnych czasach istnieli nauczyciele bogaci o osobowosc i ze wlasnie tacy daja szkole "marke". Gdyby mi przyszlo dzisiaj zestawiac ranking szkol to bralbym pod uwage dodatkowy aspekt- jak ich absolwnci sobie radza w zyciu? Tylko , ze tu ocena nie moze byc jakas tam funkcja matematyczna gdyz reguly oceny zaleza od wartosci obranej filozofii zycia. Jezeli tu wydaje sie niejasny to uzyje mojego przykladu. Czy jest sukcesem gdy zdobywszy zawod udalo misie pracowac w swoim zawodzie po kolei w osmiu roznych krajach na trzech roznych kontynentach, czy tez jest to oznaka patologii charakteryzujacej sie niemoznoscia adaptacj do miejsca czy regionu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: Ranking liceów 2004 IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.04, 08:38 Pan DYRMA - zasadniczo? Dawno Pana tu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Ranking liceów 2004 IP: *.new-york-20rh15-16rt.ny.dial-access.att.net 28.02.04, 20:38 Oj, rzeczywiscie mnie nie bylo tu dawno bo ani w zab nie pojmuje co to znaczy; "Pan DYRMA-zasadniczo?". Chetnie bym sie tego dowiedzial, aczkolwiek mam przeczucie ze to nic pochlebnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Ranking liceów 2004 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 21:44 Trzymam kciuki za II LO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lllll Re: Ranking liceów 2004 IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 11:53 nie mam własnego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Ranking liceów 2004 IP: *.lom.vectranet.pl / *.lom.vectranet.pl 08.03.04, 22:01 W każdym rankingu są faworyci.I LO w Łomży na 47 miejscu w woj. podlaskim w rankingu NEWSWEEK-a. A w Łomży takie ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laska Re: Ranking liceów 2004 IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.04, 18:53 Uważam, że nie warto sugerować się rankingami, bo i tak co roku się zmieniają! Pomimo, że I LO i VI LO znalazło się na niższych miejscach to i tak będą uważane za jedne z najlepszych ogólniaków. Poza tym, sama uczę się w I LO i muszę powiedzieć że opinie które krążą o tej szkole to istne BREDNIE, typu:nic nie można-głupi stereotyp! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;; Laska - Dargiewicz IP: *.bsk.vectranet.pl 12.03.04, 08:53 laska - czyżby to nowy pseudonim pani redaktor Dargiewicz? Zaczęła się wreszcie uczyć? No to gratulacje!! Odpowiedz Link Zgłoś