IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 15:13
Już niedługo wcielimy kolejnego Kobbeba - ORP Kondor, a my tu temat naszej MW
delikatnie mówiac olewamy.

- Czy posiada ktoś dokładne informacje o jednostkach ognia jakimi dysponują
nasze fregaty perry i kobbeny.
Okręty te otrzymalismy z niepełnym uzbrojeniem i wyposażeniem.
Skompletowano stan śmigłowców, ale czy kupiono (wątpię) lub czy planuję się
zakup brakujących elementów uzbrojenia i wyposażenia?

- Na jednej ze stron znalazłem poniższą informację, czy może ktoś to
zweryfikować?
"Polska posiadała także kilka (co najmniej 2) jednoosobowe, doświadczalne
pojazdy podwodne z zamkniętą, mokrą kabiną, służące w MW."

Mówiło się przez pewien czas, że opchniemy Orła. Choc to nowoczesny okręt
byłoby to dość rozsądne. Okręt typu 877E jest za duży na Bałtyk, a uzyskane
środki można by zakupic nowoczesne torpedy dla Kobbenów, RBS-y dla Orkanów,
wyposażenie i uzbrojenie dla Kamanów.

Czołem.
Obserwuj wątek
    • Gość: trooper Re: MW? IP: *.revers.nsm.pl 27.04.04, 18:36
      W kontekście "Orła" kluczowa może być moim zdaniem niedawna wizyta dowództwa mw
      Iranu.
      • Gość: Pzl Re: MW? IP: 193.111.166.* 27.04.04, 20:04
        Nie sprzedamy Orła bo jest za bardzo potrzebny w szkoleniu NATO, wiadomo ze
        mało kto moze go wykryc i NATO takiego skarbu sie nie pozbedzie.
        • Gość: A.L. Re: MW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 09:06
          Gość portalu: Pzl napisał(a):

> Nie sprzedamy Orła bo jest za bardzo potrzebny w szkoleniu NATO, wiadomo ze
          > mało kto moze go wykryc i NATO takiego skarbu sie nie pozbedzie.

Dlatego należy sprzedać go Amerykanom.
      • Gość: A.L. "Orzeł" dla Iranu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 14:54
        Czy sprzedaż uzbrojenia do Iranu jest w praktyce możliwa? Co na to wielki brat.
        Pewnie musielibyśmy wyposażyć Orła w urządzenie typu tajnos agentos
        umożliwiające lokalizację okrętu :-)
    • Gość: A.L. Uzbrojenie fregat i op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 09:52
      Brak odpowiedzi na moje pytanie odnośnie kompletacji uzbrojenia pozyskanych
      okrętów świadczy o tym, że niczego nie przegapiłem. Wszystko wskazuje na to, że
      nie podano specyfikacji pozyskanego uzbrojenia.

Z różnych źródeł (prasa, przeczytane w necie):

Fregaty mają po:
      - 2 Harpoony (fabrycznie nowe)
      - ok. połowy zapasu rakiet Standard SM 1 MR (16?)
      - amunicja 76 mm ?
      - amunicja Vulcan Phalax ?
      - torpedy ZOP ?

OP:
      dwie wersje 1 - dostaliśmy bez torped, 2 - dostalismy z dwoma kompletami na
      okręt (jakie?)

Niestety nie ma wiarygodnych informacji, ani o ilosciach, ani specyfikacji
      wersji.

dla 4 śmigłowców SH-2G (i dla modernizowanych Mi-14) mamy zakupić torpedy
      Eurotorp MU-90 Impact
      obecnie nasza MW posiada 6 (sic!) torped Whitehead Alenia Sistemi Subacquei
      A.244S Mod.3 /informacja ta może być już nieaktualna - może pierwsze MU-90 już
      do nas dotarły?/
    • Gość: trooper Re: MW? IP: *.revers.nsm.pl 28.04.04, 17:49
      Nie mam informacji z pierwszej ręki, niestety.

Co mi się kojarzy z opowiadań: Podobno jedna z fregat ma 4 Haropoony, druga
      zero. Torpedy - bieda w całym marwoju. Zmodernizowali Mi-14, a torped ani widu
      ani słychu.
      Najciekawszą rzecz słyszałem nt. Kamanów:
      - brak instalacji przeciwoblodzeniowej (!)
      - konieczność mycia silników po każdym nadmorskim locie, z wykorzystaniem
      jakiegoś specjalnego płynu, czego nie ma na W-3, czy Mi-14...
      • maniek182 Re: MW? 29.04.04, 14:26
        Bo Kaman Sh-2 SeaSprite jest jakieś 20 lat starszy od W-3.Nie jest już używany
        na jednostkach UN.Oni używaja zamiast niego SeaHawki
        • Gość: A.L. Kaman IP: *.pt-2.petrotel.pl 29.04.04, 22:37
          > Bo Kaman Sh-2 SeaSprite jest jakieś 20 lat starszy od W-3.Nie jest już
          używany
          > na jednostkach UN.Oni używaja zamiast niego SeaHawki

Trochę się nie zgodzę, Kamany nie są takie najgorsze. Co prawda w USA trafiły
          one do AMARC, ale z powodzeniem użytkują je inne państwa - Australia, Nowa
          Zelandia, Tajwan, Egipt.
          Australia kupiła je w 1997 roku na wyposażenie fregat klasy ANZAC. Pierwsze
          dostawy początek 2001 roku. Śmigłowce są wyposażone w systemy śledzenia i
          namierzania pozahoryzontalnego okrętów nawodnych. Uzbrojenie m.in. Penguin Mk2
          Mod. 7. Śmigłowiec wyposażony w wirnik główny wykonany z materiałów
          kompozytowych (tworzyw zespolonych).
          Oczywiście nasze to wcześniejsza wersja, używane i to jeszcze bez części
          wyposażenia, ale mają potencjał modernizacyjny - planujemy montaż nowoczesnych
          sonarów, polskich systemów ZOP, nowych torped.

Co do W-3 to wersja Sęp to na razie science fiction :-((
          • Gość: trooper Re: Kaman IP: *.revers.nsm.pl 30.04.04, 05:24
            Ale jeśli toto faktycznie nie ma instalacji p/oblodzeniowej, to te sonary,
            torpedy możemy pokazywać przez 4-5 m-cy w roku w hangarze dla wizytujących
            delegacji.
            • Gość: A.L. Re: Kaman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 09:20
              > Ale jeśli toto faktycznie nie ma instalacji p/oblodzeniowej

Trudno mi w to uwierzyć. Śmigłowiec ZOP, wiadomo trudne warunki atmosferyczne,
              bez takiej instalacji??? Może jakaś wersja tropikalna???
              Trzeba popytać w tym temacie.
              • Gość: A.L. taki słoneczny patrol :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 09:35
            • Gość: A.L. Kaman i instalacja p.oblodzeniowa IP: *.pt-2.petrotel.pl 12.05.04, 21:26
              No więc dowiedziałem się z dobrze poinformowanego źródła :-)))) że:
              - nasze 4 SH-2 w USA działały w ciepłych strefach klimatycznych i faktycznie
              takowego systemu nie posiadają,
              - wyposażenie przejętych śmigłowców w taki system jest traktowane priorytetowo
              i na Babich Dołach już szykują się do jego instalacji, prawdopodobnie do zimy
              (choc jak powiedziało źródło priorytet priorytetem, a w WP wszystko jest
              możliwe).
              • Gość: trooper Re: Kaman i instalacja p.oblodzeniowa IP: *.revers.nsm.pl 12.05.04, 23:59
                Fajnie, że i moje informacje się potwierdziły. Źródełko było bardzo uznane
                w "światku", ale info wręcz niewiarygodne... a jednak nie mają tej instalacji!
    • Gość: Lupac Re: MW? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 29.04.04, 18:12
      Co do uzbrojenia rakietowego fregat obie przypłynęły z połową zapasów (2
      Harpoony i 18 Standartów) w 2001 w ramach programu FMS podpisano kontrakt na 20
      Standardów i 8 Harpoonów. Na Puławskim przypłynęła jedna torpeda Mk-46, a teraz
      docierają już MU-90. Być może w przyszłym roku pojawią się pierwsze RBSy
      (niewiem w jakiej wersji).
      • Gość: A.L. RBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 10:02
        >Być może w przyszłym roku pojawią się pierwsze RBSy
        > (niewiem w jakiej wersji).

RBS-y kupujemy i kupujemy, ale jak narazie nasze rakietowe Orkany są gołe i
        wesołe.
        Planujemy kupno RBS15 Mk3. Szwedzi coś przebąkiwali, że przekażą nam
        nieodpłatnie trochę rakiet ver Mk2. Mk3 to wersja eksportowa (Szwedzi pozostają
        przy Mk2) którą zamierzają kupić Niemcy (korwety K-130) i my. Gdzieś czytałem
        Niemcy zaczynają się wahać co do zakupu RBSów.
      • Gość: A.L. 18 sztuk MU-90 :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 12:59
        > docierają już MU-90. Być może w przyszłym roku pojawią się pierwsze RBSy

Sam rozpływałem się w zachwytach nad zakupem torped MU-90, wiadomo nowa jakość -
        tylko, że zamówienie zredukowano do 18 sztuk. Przyjmując, że jednostka ognia na
        każdą fregatę Perry to 6 sztuk, to dla śmigłowców ZOP bazujących na lądzie
        zostaje 6 sztuk torped. K.... potęga. Załogi naszych śmigłowców będą musiały
        działać tak jak w dowcipie o radzieckim pilocie kukuruźnika. Leciał on nad
        frontem i dostrzegł niemiecką kolumnę, zrzucił jedyną bombę którą miał na
        pokładzie. Zawrócił, wyciągnął broń osobistą, wychylił sie z kabiny i
        wystrzelił kilka naboi które posiadał. Gdy już nie miał amunicji wyciągnął
        pasek ze spodni, obniżył maksymalnie lot i jeszcze tych niemców pasem po
        plecach....

Aż strach pomyśleć i RBS-ów kupimy - 3 po jednym na każdy okręt typu Orkan?,
        czy 1 i będzie wymiennie na każdym???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka