Dodaj do ulubionych

Misza i o333

25.03.12, 22:16
Może byście zrobili coś dla swoich poległych zołnierzy, jakoś ambasada FR się nie kwapi.

odkrywca.pl/znalazlem-szczatki-zolnierza-gdzie-to-zglosic-,691379.html#691379
"RE: Znalazłem szczątki żołnierza - gdzie to zgłosić?
beaviso (2609 / 50)
2012-03-25 12:44:40
A konkretny i sprawdzony pomysł na szczątki żołnierza rosyjskiego z 1914 r? Na polu uprawnym. Pobieżne sondowanie wykazało amunicję, umundurowanie, portfel. Ammo i kociołek usunąłem, bo dawały silne sygnały i nie chciałem, aby ktoś inny natknął się na ten pochówek (wg mnie bardziej wygląda to na zaginionego niż na pochówek). Boję się, że jeszcze sezon-dwa i rolnik sam go wyorze. Nadmieniam, że podpisany imieniem i nazwiskiem mail do wydziału memorialno-historycznego Ambasady FR w Warszawie pozostał bez najmniejszej odpowiedzi.

M.

RE: Znalazłem szczątki żołnierza - gdzie to zgłosić?
beaviso (2609 / 50)
2012-03-25 12:46:33
Dodam jeszcze, że w tej okolicy niebiescy nie przepadają za poszukiwaczami i postrzegają ich jako "źródło zaopatrywania grup przestępczych w broń i materiały wybuchowe". Stąd 997 jakoś do mnie nie przemawia.

cairo1 (918 / 12)
2012-03-25 12:59:08
Od kilku lat probuje zainteresowac kilka instytucjii cmentarzem na ktorym leza niemcy i rosjanie z II wojny.Jak na razie zero reakcji, kila osob z tego forum bylo zainteresowanych, nawet fotki porobili, a potem cisza. Obiekt jest w centrum pewnej wsi i moze to powoduje spadek zainteresowania "exploratorow".

saperfts (1362 / 86)
2012-03-25 13:27:26
niestety z zolnierzami rosyjskimi jest problem. tak jak beaviso napisal ze maile do ambasady nie pomagaja. ja mialem podobna sytuacje dzwonilem pisalem do ambasady ale udali ze nie widza(lub nie chca wiedziec) wiec sytuacja utknela .

Wiec postawilem krzyz brzozowy grob oblozylem kamieniami i co jakis czas jak jestem to postawie swieczke. zauwazylem ze tubylcy ze tez zaczeli o grob dbac.
Beaviso jesli znasz wlasciciela gruntu to mu powiedz ze jest taka sytuacja i wtedy niech on dzwoni na 997

pozdr M

saperfts (1362 / 86)
2012-03-25 13:27:26
niestety z zolnierzami rosyjskimi jest problem. tak jak beaviso napisal ze maile do ambasady nie pomagaja. ja mialem podobna sytuacje dzwonilem pisalem do ambasady ale udali ze nie widza(lub nie chca wiedziec) wiec sytuacja utknela .

Wiec postawilem krzyz brzozowy grob oblozylem kamieniami i co jakis czas jak jestem to postawie swieczke. zauwazylem ze tubylcy ze tez zaczeli o grob dbac.
Beaviso jesli znasz wlasciciela gruntu to mu powiedz ze jest taka sytuacja i wtedy niech on dzwoni na 997

pozdr M
Obserwuj wątek
    • sjs2011 Re: Misza i o333 25.03.12, 22:47
      Zawady te koło Wilanowa
      Obóz jeńców sowieckich - około 10 tys - budowali wały przeciwpowodziowe
      Większość nie przetrzymała zimy 41/42
      Natrafiłem przypadkiem - w koło pola uprawne a tu przy samym wale lasek taki nijaki
      Pytam miejscowych - a tam ruskie leżą
      --
      leżałem wiele lat temu w szpitalu na Stępińskiej z o wiele starczym człowiekiem ode mnie
      Był z Wilanowa - zapytałem o ten zagajnik
      A tak, latem 41 ich przywozili na Warszawę Centralną /Główną/ i pędzili na piechotę
      Było ich tylu że jak pierwsi dochodzili do Wilanowa to ostatni byli jeszcze przy dworcu
      Większość pochowano przy wale na Zawadach ale część przy cmentarzu wilanowskim ale za murem cmentarnym przy jakimś zakładzie rzemieślniczym
      --
      Po kilku latach zapytałem własciciela tej zalesionej działki na Zawadach co z tymi zmarłymi zrobiono
      A tam było tylko kilku i ich wywieziono na cmentarz
      A gdzie się podziało te 10 tys?
      A nie wiem
      ---
      Warszawa szpital na Chocimskiej,
      kolega tam zmarł, chodziłem do niego zanim umarł
      Kiedyś wdałem sie w rozmowe ze starszą pielęgniarka
      Pokazał na dom po ukosie na przeciwko - było tam wtedy przedszkole i powiedziała, że tam sa pochowani Niemcy z tego szpitala w którzy zmarli w czasie wojny - dziwne bo przecież Niemcy swoich wywozili do Niemiec ale kobieta nie miał powodu kłamać
      --
      Wilga - groby sowieckie
      Właściwie to jedna z mogił zawiera same korpusy
      Tam był szpital w 44/45 i w jednym dole byli ci co zmarli w szpitalu a w drugim amputowane kończyny
      Po wojnie jak budowano cmentarz w Garwolinie postanowiono przenieść poległych
      Po otwarciu mogił nie było chyba chętnych do grzebania w trupach więc pozbierano same głowy i przewieziono do Garwolina
      takie sa przekazy tych co tam mieszkają
      Moge wskazać miejsce
      --
      Jeńcy sowieccy - Wilga
      Było ich chyba 500 zatrudnionych wraz z Żydami przy regulacji rzeki Wilgi
      tu mozna poczytac [url=javascript:imPopUpWin('%20docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0BwkSuoo0XSNjYTBkMmM1YWItMzA4My00YzZjLTk0ZDgtMTYzOTFhYzNiNTg0&hl=pl',0,0,'yes','yes');]Tekst linka[/url]
      Wilga Żydówki i ich dzieci
      działka letniskowa, dom stoi od dawna a na podwórku jest prawdopodobnie mogiła Żydówek
      Wiadomo, że je rozstrzelano i bardzo prawdopodobne jest że znam miejsce tego pochówku
      cdn

--

• misza_kazak Re: Misza i o333 26.03.12, 10:25
      zlorf_flanelostopy napisał:

> Może byście zrobili coś dla swoich poległych zołnierzy, jakoś ambasada FR się n
      > ie kwapi.

Czesc M!
      Dziekuje Ci za ten dobry trud.
      Wyslij prosze do mnie na msperansky@gmail.com list z opisem gdzie znalazles szczatki i inna informacje, ktora posiadasz - zdjecia, info z medalionow lub inne.
      I adres maila naszej ambasady na ktory wysylales to infe.
      Sprobuje wyslac info tutaj w Rosji do odpowiednich organizacji.

Pozdro!
      Misza
      • wiarusik Re: Misza i o333 26.03.12, 18:55
        no i widzisz zlorf, mogłeś kopnąć do dołu czy innego bajora i byłoby po sprawie. a tak teraz pikiety pod naszą ambasadą i ataki hakerskie.
        • zlorf_flanelostopy Re: Misza i o333 26.03.12, 20:03
          wiarusik napisała:

> no i widzisz zlorf, mogłeś kopnąć do dołu czy innego bajora i byłoby po sprawie
          > . a tak teraz pikiety pod naszą ambasadą i ataki hakerskie.

Czytanie ze zrozumieniem sie kłania, nie ja znalazłem te mogiły.
          Podałem w pierwszym poście link do forum Odkrywca
          odkrywca.pl/znalazlem-szczatki-zolnierza-gdzie-to-zglosic-,691379.html#691379
          • wiarusik Re: Misza i o333 26.03.12, 20:14
            to po co w ogóle poruszać temat? teraz ludzie ruszają stare mogiły, chyba tylko po to żeby śmierdziało. najpierw się upewnij czy to na pewno ruski.
            • living34top Re: Misza i o333 27.03.12, 00:29
              "najpierw się upewnij czy to na pewno ruski."
              No wlasnie.
              A jesli on w czasie lWS tylko byl w rosyjskim mundurze, a naprawde byl Polakiem z pod Warszawy?
              Kto sie powinniem taka mogila wtedy zajac?
              • beaviso Re: Misza i o333 28.03.12, 08:00
                Panowie, o narodowości trudno dyskutować. Faktem jest, że znalezione zwłoki należały do żołnierza armii carskiej Rosji, na co jednoznacznie wskazują: wyposażenie bojowe, amunicja, guziki, monety. Kilka km dalej jest cmentarz wojenny, na którym leżą wspólnie żołnierze rosyjscy i austro-węgierscy - bez rozpatrywania faktycznej narodowości.
                Nabieram przekonania, że najlepiej byłoby aby ekshumację przeprowadziła policja przy udziale właściciela terenu i lokalnego proboszcza, a zwłoki zostały złożone na tym cmentarzu. Niczego innego nie chcę, tylko żeby ten żołnierz trafił z pola na cmentarz. Tak blisko, a tak daleko. Obecnie ten żołnierz jest zaginionym. Pewnie tak pozostanie do końca. Ze względu na eksponowaną lokalizację nie mogłem samodzielnie wykonać większej odkrywki - nie wiem, czy przy zwłokach znajduje się licznyj znak, choć i tak nie jest to nieśmiertelnik. Wszelkie prawdopodobieństwo zdarzeniowe wskazuje na przynależność żołnierza do 151. lub 152. pułku piechoty i śmierć w 1914 roku.
                Właściciela pola poznałem przy innej okazji, ale nie miałem odwagi go o tym informować. Mam wrażenie, że w tamtych rejonach i przy tamtej mentalności takie odkrycie nie jest specjalną rzadkością, a tym bardziej świętością czy powodem do troski. "A co ja będę tam..." I wzruszenie ramionami. Ludzie życzliwi, ale na ogół to proste i gąbczaste mózgi, skupione wyłącznie na uproszczeniu własnej egzystencji do minimum wysiłku ;)

M.
                • browiec1 Re: Misza i o333 28.03.12, 16:34
                  Swietnie napisane,brakowalo mi od dawna podobnych postow tutaj.
                  A tych ktorzy ciagle czuja wrogosc do poleglych zapraszam na poludnie Polski na szlak cmentarzy,a czasem tylko cmentarzykow po kilka mogil, z okresu I wojny swiatowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka