zlorf_flanelostopy
25.03.12, 22:16
Może byście zrobili coś dla swoich poległych zołnierzy, jakoś ambasada FR się nie kwapi.
odkrywca.pl/znalazlem-szczatki-zolnierza-gdzie-to-zglosic-,691379.html#691379
"RE: Znalazłem szczątki żołnierza - gdzie to zgłosić?
beaviso (2609 / 50)
2012-03-25 12:44:40
A konkretny i sprawdzony pomysł na szczątki żołnierza rosyjskiego z 1914 r? Na polu uprawnym. Pobieżne sondowanie wykazało amunicję, umundurowanie, portfel. Ammo i kociołek usunąłem, bo dawały silne sygnały i nie chciałem, aby ktoś inny natknął się na ten pochówek (wg mnie bardziej wygląda to na zaginionego niż na pochówek). Boję się, że jeszcze sezon-dwa i rolnik sam go wyorze. Nadmieniam, że podpisany imieniem i nazwiskiem mail do wydziału memorialno-historycznego Ambasady FR w Warszawie pozostał bez najmniejszej odpowiedzi.
M.
RE: Znalazłem szczątki żołnierza - gdzie to zgłosić?
beaviso (2609 / 50)
2012-03-25 12:46:33
Dodam jeszcze, że w tej okolicy niebiescy nie przepadają za poszukiwaczami i postrzegają ich jako "źródło zaopatrywania grup przestępczych w broń i materiały wybuchowe". Stąd 997 jakoś do mnie nie przemawia.
cairo1 (918 / 12)
2012-03-25 12:59:08
Od kilku lat probuje zainteresowac kilka instytucjii cmentarzem na ktorym leza niemcy i rosjanie z II wojny.Jak na razie zero reakcji, kila osob z tego forum bylo zainteresowanych, nawet fotki porobili, a potem cisza. Obiekt jest w centrum pewnej wsi i moze to powoduje spadek zainteresowania "exploratorow".
saperfts (1362 / 86)
2012-03-25 13:27:26
niestety z zolnierzami rosyjskimi jest problem. tak jak beaviso napisal ze maile do ambasady nie pomagaja. ja mialem podobna sytuacje dzwonilem pisalem do ambasady ale udali ze nie widza(lub nie chca wiedziec) wiec sytuacja utknela .
Wiec postawilem krzyz brzozowy grob oblozylem kamieniami i co jakis czas jak jestem to postawie swieczke. zauwazylem ze tubylcy ze tez zaczeli o grob dbac.
Beaviso jesli znasz wlasciciela gruntu to mu powiedz ze jest taka sytuacja i wtedy niech on dzwoni na 997
pozdr M
saperfts (1362 / 86)
2012-03-25 13:27:26
niestety z zolnierzami rosyjskimi jest problem. tak jak beaviso napisal ze maile do ambasady nie pomagaja. ja mialem podobna sytuacje dzwonilem pisalem do ambasady ale udali ze nie widza(lub nie chca wiedziec) wiec sytuacja utknela .
Wiec postawilem krzyz brzozowy grob oblozylem kamieniami i co jakis czas jak jestem to postawie swieczke. zauwazylem ze tubylcy ze tez zaczeli o grob dbac.
Beaviso jesli znasz wlasciciela gruntu to mu powiedz ze jest taka sytuacja i wtedy niech on dzwoni na 997
pozdr M