misself 04.05.10, 11:35 Hanna Krall i "Świętoszek". Czy łatwiejsze - bo ja wiem... Chyba z tego względu, że "Potop" trudniej zmóc niż krótsze utwory. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pinslip internet czy Internet? 04.05.10, 12:01 a czy INTERNET, nie pisze się z dużej liter? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: internet czy Internet? 04.05.10, 12:57 Od wielu lat utrzymuje się pogląd, że: 1. znalazłem ciekawy artykuł w internecie (z małej) 2. początki sieci Internet datuje się na 1969 rok W pierwszym przypadku mówimy o internecie jako medium, tak jak radio czy telewizja - czyli z małej. Jeśli chcemy podkreślić internet jako konkretny twór, nazwę własną - piszemy z dużej. Oczywiście tak naprawdę obowiązuje okres przejściowy aż się wszyscy przyzwyczają i obie formy są poprawne w ramach pkt 1. Odpowiedz Link Zgłoś
model.testowy Do (o)błędnych tropicieli błędów 04.05.10, 13:26 Jeśli już, to wielką/małą literą. Z dużej litery, możecie co najwyżej spaść. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulkaa6 Świętoszek, internet i Krall na maturze 04.05.10, 12:02 tematy nie byly trudne, ale poczekajmy na klucz.. bo zawsze tak jest jeśli temat prosty to klucz trudny, jeśli tekst prosty to pytania pod tekstem trudne Odpowiedz Link Zgłoś
ewcien Świętoszek, internet i Krall na maturze 04.05.10, 18:03 matura przyjemna, choć na pewno nie dla wszystkich... zaraz podniesie się larum, że co druga szkoła w kraju nie omawiała ani Moliera, ani Krall. Mam pytanie do redakcji GW, czy ILo to jedyna szkoła średnia w mieście? co z 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15? czy tam nie zdaje się matury? a może macie układ z Durszewiczem? Odpowiedz Link Zgłoś
mruncle Re: Świętoszek, internet i Krall na maturze 04.05.10, 18:31 A Ty zawsze jak chcesz kupić coś w sklepie to jedziesz na drugi koniec miasta mimo że kupisz to samo za tą samą cenę w osiedlowym sklepiku? Odpowiedz Link Zgłoś
ewcien Re: Świętoszek, internet i Krall na maturze 04.05.10, 19:57 nie sądzisz, że instytucja taka, jak gazeta, powinna być ciut bardziej przekrojowa? a nie tylko paraprestiżowe 1LO? i co z tego, że są 50m od redakcji GW? Odpowiedz Link Zgłoś
mruncle Re: Świętoszek, internet i Krall na maturze 04.05.10, 20:04 w wielu tematach powinni być przekrojowi, ale jeżeli chodzi o maturzystów to wszędzie będą mówić to samo... nikt się w mediach nie przyzna że mu słabo poszło przecież, nie ma się co oburzać. a skoro ILO jest najładniej odremonotwaną i reprezentacyjną szkołą... i jest pod nosem, no to cóż Odpowiedz Link Zgłoś
nie_badz_sedzia Re: Świętoszek, internet i Krall na maturze 04.05.10, 23:14 "a skoro ILO jest najładniej odremontwaną i reprezentacyjną szkołą... i jest pod nosem, no to cóż" Zwłaszcza, że artykuł rozpisuje się na temat walorów odremontowanych ścian i fasad, hahaha. Kiepski argument, mruncle. Zgadzam się, że GW lansuje jedynkę. Nuda, nuda, nuda... Odpowiedz Link Zgłoś
monnie92 Re: Świętoszek, internet i Krall na maturze 05.05.10, 23:23 buahahaha bo pewnie ludzie z 10 i 14 mieli problem z tą maturą xddd Odpowiedz Link Zgłoś