Dodaj do ulubionych

Akademia Bydgoska

IP: *.telsten.com / *.telsten.com 13.03.04, 23:17
Smutno mi,że muszę tak pisać o mojej uczelni (Akademii Bydgoskiej). Szczerze
popieram aspiracje uniwersyteckie AB, tylko, że naprawdę przestaje wierzyć w
to, że kiedykolwiek powstanie tu uniwersytet. Bo pomimo rzeczywiście dość
wysokiego poziomu nauczania (czasem wyższego niż w Toruniu czy Poznaniu) i
znakomitych wykładowców, to dzieją się tu dziwne rzeczy. Wszystko
zostaje "obcinane"- wydziały i instytuty nie mogą się rozwijać. Dla mnie zaś,
zwykłego studenta problemem ogromnym jest niereguralne wypłacanie stypendiów
(na marcowe w Wydziale Humanistyczny nie mogę się jakoś doczekać, mimo że
jest już prawie połowa miesiąca). Problem ten przewija się od początku roku
akademickiego. Dziwne to, naprawdę (żadnych wniosków nie wyciągnięto?). Zdaję
sobie sprawę, że na tzw. renomowanych uniwersytetach dzieje się podobnie,
tylko że my aspirujemy dopiero do takiego miana, więc powinniśmy być po
prostu od nich lepsi. Dlatego trudno mi jest rekomendować komuś innemu
studiowanie na Akademii, bo wiem, że będzie się to wiązało dla tej osoby z
dużymi nerwami i frustracją. Bo ciekaw jestem jakby reagowały panie w
dziekanacie, zajmujące się przelewami stypendiów, gdyby ich pensje wpływały z
opóźnieniem. A rachunki do zapłaty, kupno potrzebnych rzeczy... Myślę, że
uniwersytet powinień charakteryzować się, między innymi, poważnym stosunkiem
do studenta.
Obserwuj wątek
    • Gość: Raszid Re: Akademia Bydgoska IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 13.03.04, 23:24
      poziom nauczania wyzszy niz w Poznaniu czy Toruniu ? Chyba snisz i oszukujesz
      sam/a siebie. czas przestac marzyc i przejrzec na oczy. W ogole jak mozna
      porowywac czolowe uniwersytety w kraju, z uczelnia zajmujaca miejsce u dolu
      tabeli uczelni wyzszych ? ( kolo 70. pozycji). Smiech na sali, brak wstydu i
      jakze nie uzasadnione wywyzszanie czegos, co praktycznie jest tak mizerne. To
      tyle. Moze za 20 lat ... ale teraz ? Parodia.

ps: czekam tylko, az posypie sie na mnie fala krytyki szacownych studentow
      AB/WSP :P, ale prawda taka, ze kazdy swoje chwali.
      • Gość: tilo Re: Akademia Bydgoska IP: *.telsten.com / *.telsten.com 13.03.04, 23:33
        Piszę tak tylko o moim kierunku (polonistyka) i tylko dlatego, że znam osoby,
        które studiowały filologię polską w Toruniu i z różnych przyczyn przeniosły się
        do Bydgoszczy mają porównanie. Jakoś dziwnie zgodnie mówią, że jeśli chodzi o
        poziom nauczania, to raczej studenci w Toruniu powinni mieć kompleksy (a
        przynajmniej jest tak samo). To ich opinia (a ja im wierzę).
        Zdaję sobie sprawę, że są na AB takie kierunki, że szkoda w ogóle o nich pisać.
        No i że wiele nam brakuje do UMK czy UAM.
      • Gość: maciej Re: Akademia Bydgoska IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 14.03.04, 01:24
        Niektóre kierunki i owszem.Podejrzewam kolego, ze ta liczbe ok. 70 podales z
        mojego postu.A wiesz co bierze sie pod uwage tworzac taki ranking.Ujmując
        globalnie to faktycznie UAM jest w pierwszej dziesiatce, a UMK 14.Tylko
        niekiedy takie rankingi nie odzwierciedlaja pelnego poziomu. Bo jak porównywac
        psychologie na AB z psychologia na UMK, przeciez w Toruniu na tak prestizowym
        uniwerku jej nie ma.Jak porównać logopedie na AB z UMK, tez nie mozna bo tez
        jej tam nie ma.Ciekawe, ze tak prestizowe kierunki nie maja prawa bytu na UMK.
        A jak od przyszlego roku w rankingach bedzie plasowac sie AM w Bydgoszczy.Teraz
        tez jest na odleglej pozycji, ale jak bedzie juz po aneksji to bedzie na 14
        pozycji w kraju, a moze wyzej. UMK wchlaniajac AM zdobedzie wiecej punktów bo
        bedzie mialo szersza oferte edukacyjna i zapewne przesunie sie na 12 miejsce.
        • Gość: tyciarek Re: Akademia Bydgoska IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 14.03.04, 12:51
          no tak. Bydgoszcz tez jest bardzo bogatym,prężnie rozwijającym się miastem
          o mozliwosciach porównywalnych z Warszawą, a może nawet Berlinem (w koncu
          kiedys funkcjonował jako Mały Berlin)...

...tylko wszystkie mozliwe rankingi są dla Bydgoszczy jakos nieubłagane :-)

• Gość: maciej Re: Akademia Bydgoska IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 14.03.04, 13:29
            Bogatym na pewno nie, ale jak na swoje mozliwosci niezle sobie radzi.Bezrobocie
            na poziomie 13%, dochody na głowę na 7 miejscu w Polsce.Kilka uczelni, gdyby je
            polaczyc zapewne w rankingach byloby wysoko.Tylko nie kwestia w
            rankingach.Wydaje mi sie, ze konczenie prestizowej uczelni ma znaczenie w
            sensie wykorzystania tego co ona daje poprzez swoich mistrzow.A jak ostatnio
            okazuje się Ci mistrzowie to sa strasznie zabiegani robieniem kasy, a w takim
            przypadku trudno mowic o jakosci.Najlepszym kryterium (tak jak kiedys pisalem)
            jest wykorzystanie zdobytego potencjału.Zycie jest natomiast bardzo
            jednoznacznym recenzentem!
            • zinekk Re: Akademia Bydgoska 14.03.04, 13:30
              I tu masz kolego najzupełniej racje.
        • Gość: Raszid Re: Akademia Bydgoska IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 15.03.04, 00:50
          Nie wiem czy wiesz, ale istnieja takze rankingi poszczegolnych kierunkow i
          takze na tej podstawie tworzy sie calosciowy wizerunek uczelni. Rowna sie
          kierunki o danych specjalizacjach, i o podobnie ukierunkowanym profilu uczelni.
          Oczywistym faktem jest, ze nikt nie bedzie staral sie rownac dwoch skrajnie
          innych kierunkow. I nie ma co powolywac sie na rankigi poszczegolnych np.
          czasopism, instytucji itd. Wypowiadajac sie, ciagle mam na mysli i podtrzymam
          poglad, ze patrzac obiektywnie na kilka rankingow z przyblizeniem mozna
          stwierdzic rzeczywista pozycje uczelni. A jeszcze dodam, ze pozycja uczelni to
          nie tylko jej mozliwosci naukowe, ale stosunek do studenta, wyrazany podczas
          cyklicznie przeprowadzanych aononimowych ankiet, ujawniajacy wszystkie
          niedociagniecia, chocby nawet takie jak ktos wyzej pisal: stypendia. Jak sami
          studenci "psiocza", to jak mozna powiedziec, ze dzieje sie tam dobrze i
          uczelnia pracuje na to, by dzialo sie lepiej ?
          • Gość: tilo Re: Akademia Bydgoska IP: *.telsten.com / *.telsten.com 15.03.04, 10:40
            Dobrze to Raszid ująłeś w ostatnim poście. Nie wszystko na AB jest złe. Ale
            dzieją się pewne rzeczy, które są niedopuszczalne i myslę, że trzeba o tym
            mówić.
            • Gość: maciej Re: Akademia Bydgoska IP: 62.244.137.* 15.03.04, 12:05
              Jestem za.Koniecznym jest, aby uczelnia miala pewien standard obsługiwania
              studentów.Jeszcze wiele osób w administracji wywodzi sie z czasów kiedy student
              to persona non grata w dziekanacie.Wiele z osób pracujacych w administracji
              powinno zrozumieć, ze nie sa one tylko dla kadry profesorskiej, ale przede
              wszystkim dla studentów.To dzięki nim mogą spokojnie egzystować.Prowadzi sie
              arkusze ewaluacyjne dla wykładowców, a co z administracją?Czy są oni panstwem w
              panstwie?Pamietam sam czasy kiedy studiowalem (kilkanascie lat temu) to
              traktowanie studenta było wrecz uwlaczajace godnosci.Na zasadzie po co
              przylazl, czego chce, i wcale to nie było na AB tylko na UMK.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka