-
Smalec sam w sobie jest pyszny, ale zapomnialam, ze uzylam, miedzy innymi, wedzonego boczku, ktory juz sam w sobie jest slony:(
Smalec na koniec posolilam i katastrofa gotowa. Buuu.....:((
Jest dla niego jakis ratunek? Dzieki.
-
potraficie ? czy maslo musi byc zoltawe czy moze byc biale (juz zestalone)?
-
ostatnio eksperymentuję trochę ze smalcem, tzn. do przetapiam
słoninę i dodaję np. jabłko, cebulkę, majeranek, bazylię. A wy co
dodajecie do smalcu własnej roboty?
-
Tzn. jakiej firmy mam kupić, żeby ciasto (kruche, piernik) było dobre. Czy muszę sama ten smalec wytopić ze słoniny?
-
Do czego używacie? pamiętam, że kiedyś czytałam różne przepisy i zaraz zapominałam o nich bo wśród składników był gęsi smalec. Teraz kupiłam ten smalec i nie mam pomysłu.
-
z dodatkami? kiedy należy je dodać? np. cebulkę, jabłko, zioła? z góry dziękuję!!!
-
Otóż wytapiam słoninę, uprzednio pokrojoną w kostkę.
Trwa to już strasznie długo i wydaje mi się, że kawałki słoniny już się nie
zmniejszają.
I co dalej? Wytapiać do końca?
To mój debiut, więc wybaczcie..
-
Mój Tata upiekł na 11 listopada 2010 gęś. Z pieczenia został litrowy słój wytopionego tłuszczu (z jednego ptaka :-)). Wyraziłam zainteresowanie tym specjałem i do dziś mam go w lodówce - miałam robić pasztet z wątróbek kurzych, ale odstąpiłam od tego pomysłu. Mam jeszcze miód palmowy, data ważności do połowy 2011, oliwki w oliwie i soli, data do maja 2010 (wyglądają dziwnie, ale pachną dobrze), dżem z owoców kaktusa do końca maja 2011. Wyrzucić czy coś się jeszcze da zjeść?
-
Planuję na najbliższą imprezę zrobić smalec, ale nie chciałabym, żeby był
nudny i mdły. Rozumiem, że mogę dodać do niego różne rzeczy, ale... no właśnie
- jakie? Do jednej części dodałabym jabłko (obrane i pokrojone na drobno),
cebulę (w piórka) i majeranek, a do drugiej - co? Czosnek? I? Co można by
jeszcze do tego dołożyć?
-
tuczy? Uwielbiam pomaczać chlebek w tłuszczyku po pieczeni lub posmarować
smalcem i zjeść ale nie wiem czy przypadkiem nie utyję :(
-
Jak zrobić doskonały smalec? taki sam jak bywa na weselach, na tzw.
wiejskich stolach? Czy ktoś potrafi stworzyć takie cudo? Prosze o
podpowiedz...
-
zrobiłam smalec ze słoniny i karkówki/ z jabłkiem i cebulką /...czy długo się
przechowa bez lodówki??Zabrać chcę te smakowitości pod namiot...ale jak ile
wytrzyma w cieple???
-
W sklepie z mięsem drobiowym słyszałam kilka razy jak ludzie pytali o gęsi
tłuszcz. Dzisiaj zapytałam o co chodzi z tym tłuszczem i wytłumaczono mi, że
jest bez cholesterolu???????!!!!!! po przetopieniu jest swietny do smarowania
chleba - ma właściwości lecznicze. Jest dobry do ciasta zamiast masła i takze
do smażenia. Czy ktoś mógłby mnie oświecić w tym temacie?
-
jw. moze wasze ulubione przepisy?
pozdr
-
ostatnio,chociaż rzadko to robię kupiłam smalec w kostce.Wydaje mi się ,ze
nie jest to normalny tłuszcz wieprzowy ale jakaś mieszanka z łojem.Czy macie
takie same odczucie?
-
Tak mnie ostatnio naszło na smalec, kupiłam ładny kawałek surowego boczku i
słoniny. Zrobiłam z tego pyszny smalczyk taki z cebulką, a jaki zapach mmm.
Właśnie siedzę i obżeram się chlebem z owym smalczykiem, wiem, wiem to nie
zdrowe itd, itd. ale raz na jakiś czas trzeba sobie dogodzić. Jak wy robicie
takie smakołyki, słyszałam że nie którzy dodają jabłko ale w jakiej postaci?
-
jak w temacie...zrobiłam dzis smalec...smakowo pyszny ...ale on nie jest
biały...wrrr....co zrobic aby smalec był biały? czegos dodac? dłużej wytapiac
(wytapiałam ok godziny 25dkg słoniny)...zdradźcie tajemnice białego smalcu...
-
Juz sama nie wiem... Przejrzałam kilkanaście przepisów i nikt nie wspomina o
mozliwości dodania do domowego smalcu pieczarek. Czy coś jest nie tak z
pieczarkami w smalcu?
-
czy to prawda że do głebokiego smażenia nie można używać oleju, bo wydziela
trujące substancje , a smalec nie
kto ma wiedze na ten temat
-
Witam Wszystkich serdecznie ,
ostatnio na urodzinach u koleżanki w knapie jadłam pyszny smalec.nazwałabym
to wręcz smarowidłem z wołowiny.Samo mięsko , cos pysznego .Bardzo proszę o
podobne przepisy jak ktos zna. zbliża sie impreza u mnie i chciałabym też
zrobic:-)
Pozdrawiam
anja