Dodaj do ulubionych

Michnik promował książkę w Bydgoszczy

IP: *.tvgawex.pl 15.03.04, 23:19
Fantastyczne spotkanie!Ale trudno,żeby było inaczej,gdy przyjezdza taki
człowiek...
Obserwuj wątek
    • Gość: mircoff kultura michnika IP: 212.122.214.* 15.03.04, 23:54
      nie wiem czy jest fantastyczny
      ale z pewnością jest słabo wychowany
      1) standardem jest, że w towarzystwie prosi się innych o możliwość zapalenia -
      2) na terenie uczelni obowiązuje zakaz palenia
      Ale Adam Michnik co wódeczki nie odmówi Urbanowi czy Kiszczakowi a w korupcyjną
      grę wszedł z Rywinem ma gdzieś takie szczegóły, więc mu wybaczmy...

katia jesteś typową fanką michnika co niewiele wie i rozumie, ale każdego dnia
      z podnieceniem w ręku kupuje GW co by pokazać w tramwaju, na uczelni albo w
      pracy, że należy sie do inteligencji, elity.... fuj...

a propos michnika polecem książkę FOlwark Zwierzęcy ,jeżeli za długie dla twego
      rozumku to chociaż zobacz animowaną adaptację filmową... będziesz wiedziałą co
      Michnik ma wspólnego ze świnkami...
      • Gość: Parmenides Re: kultura michnika IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 16.03.04, 01:03
        To co najmniej żenujące kidy widzi się ,,polską klasę studiującą" ,która
        nagradza michnika brawami za każdą udzieloną odpowiedź nawet najbardziej płytką
        i nie mającą nic wspólnego z rzeczywistością. Ci, którzy powinni (choćby z
        racji pogłebiania swojej wiedzy na szczeblu wyższym) mieć większe rozeznanie w
        tym czym redaktor naczelny wyborczej ,,zabłysnął" do tej pory. Zabłysnąć to on
        nie zabłysnął niczym.
        Śledząc jego życiorys bez obaw można stwierdzić iż wszystko co do tej pory
        zrobił było podyktowane zwykłym wyrachowaniem, a wartości którymi się kieruje
        są w relatywny sposób naginane do warunków i otoczenia w którym sie znajduje.
        Przykład? A proszę: Kiedyś ,,na topie" była postawa zwiazana z oporem wobec
        reżimu adaś michnik takie tendencje dzis wychodzi przed szereg i wgeście
        przebaczenia pije wódeczkę z oprawcami niewinnych ludzi. Ma może nadzieję w ten
        sposób stworzyć bardziej postępowy nurt swoich i tak już zlaicyzowanych
        koleżków. Zdziwiła mnie więc jak już wspomniałem postawa studentów AB.
        Po pytaniu, które padło z moich ust ze zdumieniem wysłuchałem za moimi plecami
        głosy zbulwersowanych osób, coś na styl (buuuuuuuu). Może to spotkanie powinno
        odbyć się w budynku gdzie studiują przyśli historycy. Możliwe, że oni bardziej
        znają przeszłość swojego kraju.
        • Gość: Koles Re: kultura michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 14:20
          Banda czubkow !!! Kazdy ma prawo do wlasnego zdania... Po co wytykacie sie
          palcami ? Napiszcie co chcecie i to co myslicie a nie udajecie madrzejszych od
          kazdego kto napisal poprzedni post... Prymitywne do bolu !
      • Gość: katia Re: kultura michnika IP: *.tvgawex.pl 16.03.04, 14:09
        Człowieku,ktory wszystko wiesz i wszystko rozumiesz,dokonaj w swoim zyciu
        chociaz 10procent z tego,co Adam Michnik,a bede chylic przed tobą czoła...
        Do tej pory sądziłam,ze czyta sie te prase,ktorej poglądy najbardziej
        człowiekowi odpowiadaja,ale najwyrazniej sie myliłam...a O KULTURZE OSOBISTEJ
        LEPIEJ SIE NIE WYPOWIADAJ,BO WIDAC NIEWIELE MASZ Z NIA WSPOLNEGO...
        pozdrawia fanka Michnika(jesli to miala byc obraza to szczerze wspolczuje
        autorowi poczucia humoru).
        • Gość: mircoff Re: kultura michnika IP: 217.153.197.* 16.03.04, 14:37
          nie wiem skąd masz wiedzę (konkrety proszę!)na temat mojej kultury osobistej,
          ale niech tam, jestem niewychowany (nie to co pan Adam, prawda?)

nie wiem wzystkiego i nigdy się wszystkiego nie dowiem, ale mam tą cenną cechę,
          ze nie ulegam tak łatwo autorytetom, a jeśli już to po gruntownej krytyce ergo
          Adam Michnik nie ma absolutnie żadnych szans być moim guru (byłem nim
          zafascynowany jak miałem 11-13 lat gdy zacząłem vczytac GW (pierwsze numery)

ale jak przypuszczam fanka michnika (tj. michnikoidka) po pierwsze nie odważy
          się dyskutować (bo wielkość michnika nie podlega dyskusji) a po drugie jakie
          argumenty merytoryczne jest pani michnikoidka w stanie wysunąć? hasła typu:
          zaścianke, ciemnogór, antysemita, klerofaszysta proszę sobie darować bo mnie
          nie ruszają... moze wśród czytelniczek wysokich obcasów zafascynowanych
          intelektem kingi dunin...

wiec jesli pani katia-michnikoida jest gotowa podjąc rzeczową dyskusje proszę
          bardzo
          pozdrawiam
          • Gość: katia Re: kultura michnika IP: *.tvgawex.pl 16.03.04, 17:34
            o twojej kulturze osobistej swiadczy twoj poprzedni post,nic wiecej na ten
            temat nie musze dodawac,zaczynasz oceniac ludzi zanim ich naprawde poznasz,to
            przykre..
            nie mam zamiaru także tłumaczyc,dlaczego akurat Adam Michnik jest jedna z
            niewielu osob,ktore cenie w tym kraju,bo mam wrazenie ,ze naprzeciw mnie mam
            zatwardziałego krytyka wszystkiego i za wszelka cene,szczególnie jesli ma to
            jakis związek z GW...
            jeszcze jedno:skąd mozesz wiedziec,w jaki sposob dobieram autorytety?
            i nie mysle,ze wielkosc Michnika nie podlega dyskusji,kazdy ma prawo lubic/nie
            lubic go na podstawie wiedzy,ktora posiada,ok,teraz napiszesz,ze oczywiscie
            niewiele wiem lub rozumiem,coz przy takim podejsciu do ludzi o odmiennych
            poglądach,radze wizyte w odpowiednim gabinecie..
            te pseudo-dyskusje uwazam za zakonczona...

pzdr.
            • Gość: mircoff Re: kultura michnika IP: 217.153.197.* 17.03.04, 09:19
              ...dyskusja zakończona...
              no tak z oszołomstwem się nie dyskutuje!
              ale moja droga w twych słowach nie ma ani jednego konkretu!!!!
              brak ci cywilnej odwagi, rzetelnej wiedzy więc uciekasz...
              przykre
            • Gość: mircoff michnik wielbi kuklińskiego i piłby z goebelsem? IP: 217.153.197.* 17.03.04, 09:34
              1) michnik stwierdził, ze prl nie był jego państwem i dlatego więc je zwalczał
              a teraz w III RP kasuje bilet bo to już jest jego państwo (tak na marginesie
              ciekawe jak często michnik jeździ komunikacja miejską?)
              ERGO kukliński jest bohaterem i jego czyny w myśli michnika winny być wielbione
              na wieki
              w rzeczywistości michnik nienawidzi kuklińskiego a wódezke popija z gen.
              jaruzelskim , który czynnie podtrzymywał represyjny prl (znienawidzony ponoić
              przez michnika)

2) michnik oburzył się, ze ktoś mu zarzucił iż spotyka się z urbanem,
              kiszczakiem czy jaruzelskim ,stwierdził, że to jego prywatna sprawa z kim sie
              spotyka a poza tym urban jest "piekielnie inteligentym człowiekiem"
              ERGO Joseph Goebels tez był "piekielnie inteligentynm człowiekiem" i co z tego?
              mozna by było z nim pić wódke i bawić na grillu? chyba nie... a czym się rózni
              ów nazista od urbana? ... poza tym nie jest prywatna sprawą z kim spotyka sie
              michnik, jest on osoba publiczną mającą OLBRZYMI wpływm na mechanizmy wladzy (w
              końcu wypromował kwaśniewskiego i jest jego nieoficjalnym doradcą, szambelanem
              obecnie) wiec jeśli michnik spotykałby się z szefem gangu pruszkowskiego to też
              byłaby jego prywatna sprawa? kiszczak to zwykły bandyta, jaruzelski też ma krew
              na rękach...ludzie bez honoru, bez patriotyzmu....

dwie uwagi NIELOGICZNOŚCI I NIEKONSEKWENCJI wywodów michnika na podstawie
              krótkiego spotkania z redaktorem na AB...
        • Gość: gral Re: kultura michnika IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 17.03.04, 13:32
          Nie wiem o jakiego człowieka ci chodzi i mało mnie to obchodzi ale pisząc o
          dokonaniu 10% tego co dokonał michnik wnioskuję że miałaś na myśli pozytywy. No
          cóż nie znajduję u michnika żadnych pozytywów więc pewnie ty je znasz ale
          ciekawe z jakich źródeł korzystasz.
    • Gość: wydymany Re: Michnik promował książkę w Bydgoszczy IP: *.stk.pl / 193.19.104.* 16.03.04, 00:25
      Czy w tej ksiazce jest o tym jak nas solidarnie wydymali najpierw z lewej a
      pozniej z prawej stony. Mam po tym uraz...
      • ocean1 Re: Michnik promował książkę w Bydgoszczy 16.03.04, 02:01
        książki nie czytałem ale coś w tym jest.
      • Gość: operator koparki Re: Michnik promował książkę w Bydgoszczy IP: 217.153.197.* 16.03.04, 08:05
        kiedy nas prawica "wydymała"? toć za wyjątkiem pana Olszewskiego reszta to albo
        lewactwo albo tzw. chadecja (AWS) co jest bardziej lewicowa niż prawicowa
        a michnik? przecież on nic nie powiedział konkretnego
        jako skrajny demokrata jest głupio zdziwiony Lepperem, toć Lepper to
        kwintesencja demokracji! niech sobie pan michnik poczyta platona
        a po za tym lepper jest wytworem michnika i jego salonu oderwanym przecież od
        rzeczywistosci, pogardzająym tłuszczą... niech pan kiedyś pomyśli
        zdroworozsądkowo panie michnik a nie wszystko ideologizuje w myśl rewolucji
        francuskiej (etiudy hitlera i stalina

• Gość: Stefan Jesteś gwoździem w tyłku tego narodu!!! IP: 158.75.48.* 16.03.04, 09:39
      Idź precz. Twoje miejsce jest 2 m pod ziemią!
      • Gość: Wyssany Re: Jestes gwozdziem w tylku tego narodu!!! IP: *.ipt.aol.com 16.03.04, 10:53
        A propos autorskiej promocji ksiazki Michnika w Bydgoszczy

Aaron Schechter, pseudonim Adam Michnik, to syn kata Polakow na Ukrainie, brat
        dwudziestokilkuletniego "sedziego" za zydokomuny, ktory dokonal mordow sadowych na
        niewinnych polskich patriotach. Matka, Schechterowa, pisala konspekty dla politrukow i falszywe
        wresje podrecznikow historycznych dla szkol.

Aaronek wyrosl na polakozerce zydowskiego. Nie daleko pada jablko...

Aaron Schechter zorganizowal przed kilku laty w Kaliforni linczowanie polskiego Kosciola
        pomowieniem o "antysemityzm". Ale przeliczyl sie. Polonusi sprawili mu potezne lanie i z wtulonym
        diablim ogonem wykrzykiwal na sali przed zebranymi w Loyola University: "- Jestem Polak jak
        cholera". Zaiste, jak plaga.

Wiedza o Zydzie powinna trafic do uczelni w Bydgoszczy tak jak pod kazda strzeche, ze kazdy
        Zyd byl i jest paga swiata od poczatku, pozostal takim przez wieki i na zawsze takim pozostanie.

Michnik wystapil w Niemczech z propozycja zbudowania w Breslau (Wroclawiu) pomnika
        wypedzonych Niemcow, zeby ten stal sie zarzewiem nienawisci Polakow i Niemcow, na czym Zyd
        by skorzystal.

Bowiem Schechter/Michnik jak kazdy Zyd indywidualnie i zydostwo jako calosc jest bez domu.
        Zydostwo podkopuje kazda ludnosc i kazde panstwo, ktore ono zinfiltrowalo. Zywi sie jak
        pasozytniczy i niszczacy kulture czerw w ludziach, ktorzy sa jego nosicielami. On rosnie i rosnie
        jak chwasty w panstwie, spolecznosci i rodzinie i zatruwa krew ludzkosci wszedzie.

Zydostwo jest plaga, przeciwko ktorej kazda ludnosc, kazde panstwo, lazdy narod musi, powinien
        bronic sie, jezeli nie chce pasc ofiara jego krwiozerczosci.

Gdziekolwiek zydostwo sie pojawilo, tam ono nigdy nic nie zbudowalo. Ono zawsze i wszedzie
        niszczylo i obalalo, ssalo innych do cna, aby nasycic siebie. Zydostwo europejskie i amerykanskie
        to Kazarzy podjacy sie za Zydow, ktorzy przywedrowali do Europy w 1016 roku po rozbiciu
        Krolestwa Kazarskiego (znajdujacego sie miedzy Morzem Czarnym i Kaspijskim). Badania DNA
        wykazaly, ze oni sa spokrewnieni z Turkami, Arabami.

Prawdziwi potomkowie Hebrajczykow zyja w Etiopii i sa chrzescijanami, Dwa zydowskie szczepy
        Melbe zyja w Poludniowej Afryce. Bialych Zydow nie ma i nie bylo.

Po nasze dni zydostwo w kazdym stuleciu , wsrod wszystkich ludzi pozostalo obcym cialem,
        niszczycielem realnych i duchowych wartosci, zaprzeczeniem postepu wznioslosci, plaga ciala i
        duszy.

Ono wslizguje sie zwodzeniem, zdrada, oszustwem i chytroscia, morserstwem i napascia, wiedzac
        jak sie rozpanoszyc.

Wedlug "Podstaw zydowskiej plagi swiata" Hermanna Essera
        (Tyt.orig. "The Jewish World Plague)

www.calvinedu/academic/cas/gpa/esser.hhtm

• t.king Re: Jestes gwozdziem w tylku tego narodu!!! 17.03.04, 08:31

• Gość: operator koparki Michnik żydowskim gwodziem w narodzie polskim IP: 212.122.214.* 17.03.04, 22:58
          symtopmatyczne jest zachowanie niejakiej kati, co to ślini się na widok
          michnika a przy próbie "dialogu" rzuca inwektywami i odchodzi w poczuciu
          spełnionej misji
          • Gość: Szechter Lajno do lajna, fajna ferajna IP: *.ipt.aol.com 18.03.04, 20:13
            .
            PANSTWO W PANSTWIE - ZYDZI W POLSCE

Lista znanych Zydow
            majacych wplyw na rzady w Polsce

1. Jacek AMBROZIEWICZ b. szef URM u Mazowieckiego

2. Boguslaw BAGSIK aferzysta, ukradl 4.5 mln.dol.

3. Leszek BALCEROWICZ b. V-Premier, Min. Finansow

4. Ryszard BUGAJ Przew.UP-zbiorow zyd.-kom.

5. Zbigniew BUJAK Unia Pracy, agent w NSZZ "Solidarnosc"

6. Juliusz Jan BRAUN Unia Wol., Przew.Sejm.Kom.Kult.

7. Michal BONI b. Min.Pracy, liberal

8. Bogdan BORUSEWICZ Unia Wolnosci

9. Jan Krzysztof BIELECKI b. Premier RP, Unia Wolnosci

10. Marek BOROWSKI V-Premier, Minister Finansow

11. Andrzej CELINSKI Unia Wolnosci

12. Jerzy CIEMNIEWSKI Unia Wolnosci

13. Elzbieta CHOJNA-DUCH V-Minister Finansow

14. Wieslaw CHRZANOWSKI b. Marszalek Sejmu, przew.ZChN

15. Izabela CYWINSKA b. Min. Kultury

16. Kazimierz DEJMEK Minister Kultury

17. Ludwik DORM V-Przew. Poroz. Centrum

18. Andrzej DRAWICZ b. Prezes Radiokomitetu

19. Marek EDELMAN sztandarowa postac dzial. Zydow

20. Lech FALANDYSZ z-ca Szefa Kancelarii Prezydenta

21. Dariusz FIKUS Red. Nacz.RZECZYPOSPOLITA

22. Wlasyslaw FRASYNIUK Unia Wolnosci

23. Aleksander GAWRONIK aferzysta

24. Bronislaw GEREMEK U.W. glowny ideolog Antypol.

25. Hanna GRONKIEWICZ-WALZ Prez. Narod. Banku Polskiego

26. Aleksander HALL Przew. Partii Konserwatywnej

27. Bogdan JASTRZEBSKI Wojewoda Warszawski

28. Andrzej JONAS Przew. Unii Wydawcow Prasy

29. Jaroslaw KACZYNSKI Przew. Porozumienia Centrum

30. Lech KACZYNSKI b.Prezes Najw.Izby Kontroli

31. Wieslaw KACZMAREK Min.Przekszt.Wlasnosciowych

32. Stefan KAWALEC b. Dyr.w Min.Finans. Bank Slaski

33. Bronislaw KOMOROWSKI b. Wicemin. Obr. Narodowej

34. Marian KRZAK Przew. Zw. Bankow Polskich

35. Piotr NOWINA KONOPKA Unia Wolnosci

36. Waldemar KUCZYNSKI b. Min.Przek .Wlasnosci

37. Zofia KURATOWSKA V-Marszalek Sejmu U.W.

38. Jacek KURON 1948 Szczecin likw. ZHP, czlonek KC PZPR, organizator czerwonego harcerstwa

39. Krzysztof KOZLOWSKI b. Minister Spraw Wewnetrznych

40. Aleksander KWASNIEWSKI byly czl.KC PZPR, przew.SLD

41. Barbara LABUDA Unia Wolnosci

42. Jan LITYNSKI Unia Wolnosci

43. Bazyli LIPSZYC b. doradca Min.Finansow

44. Janusz LEWANDOWSKI b. Min. Przekszt. Wlasn.

45. Wojciech MANN wlasciciel Radia KOLOR

46. Ewa LETOWSKA b. Rzecz. Praw Obywatelskich

47. Maciej LETOWSKI zastepca red. naczelnego LAD-u

48. Krzysztof MATERNA wspolwlasciciel Radia KOLOR

49. Tadeusz MAZOWIECKI b.Prem., b.Przew. Unii Wolnosci

50. Adam MICHNIK Red. Nacz. GAZETY WYBORCZEJ

51. Wojciech MACIAG b. Wiceminister Finansow

52. Aleksander MALACHOWSKI V-Marszalek Sejmu,Unia Pracy

53. Witold MODZELEWSKI Wiceminister Finansow

54. Tomasz NALECZ Unia Pracy

55. Piotr NAJMSKI Przew.Klubu Atlantyckiego

56. Marek NOWICKI Kom. Hel. Praw Czlowieka

57. Malgorzata NIEZABITOWSKA b.Rzecz.Pras.Mazowieckiego

58. Michal OGOREK tworca Antypolonizmu

59. Janusz ONYSZKIEWICZ b. Min.Obr.Nar., Unia Wolnosci

60. Jerzy OSIATYNSKI b. Min. Finansow,Unia Wolnosci

61. Daniel PASSENT publicysta

62. Aleksander PASZYNSKI b. Minister Budownictwa

63. Andrzej POTOCKI Rzecz. Pras. Unii Wolnosci

64. Danuta PIONTEK byznesmenka, Part. Suchock.

65. Mieczyslaw RAKOWSKI b.I.Sekr.PZPR, b.Prem.PRL

66. Alicja RESICH-MODLINSKA prezenterka w TVP

67. Jan Maria ROKITA b. szef URM, Unia Wolnosci

68. Wieslaw ROZLUCKI Prezes Gieldy Pap. Wartosciowymi

69. Jan RUTKIEWICZ Burmistrz W-wa Srodmiescie

70. Tadeusz ROSS tworca Antypolonizmu

71. Ireneusz SEKULA aferzysta, b. V-Premier PRL-u

72. Ernest SKALSKI z-ca Red.Nacz. GAZETY WYBOR.

73. Krzysztof SKUBISZEWSKI b. Min. Spraw Zagranicznych

74. Marek SIWIEC Krajowa Rada Radiofonii I TVP

75. Andrzej SZCZYPIORSKI Literat, tworca Antypolonizmu

76. Hanna SUCHOCKA b. Premier, Unia Wolnosci

77. Marcin SWIECICKI b.czl.KC PZPR,Prez.W-wy, UW

78. Jacek SERYUSZ-WOLSKI Integracja d/s Europejskich

89. Tadeusz STRYJCZYK b.Min.Przem.,doradca Suchockiego

80. Grazyna STANISZEWSKA Unia Wolnosci

81. Szymon SZURMIEJ Przew.Sw.Federacji.Zydow Polskich

82. Anna SZULC Prezenterka TVP

83. Ewa SPYCHALSKA Przewodn. OPZZ

84. Jacek TAYLOR Unia Wolnosci

85. Jerzy TUROWICZ sztandarowa postac Zydow w Posce

86. Witold TRZECIAKOWSKI b.Min.w rzadzie Mazowieckiego

87. Jerzy URBAN b.Przew.Radiokom.,b.Rzecz.Pras.

rzadu PRL,red.nacz.tygodnika NIE

88. Kazimierz UJAZDOWKI Koalicja Konserwatywna

89. Janusz WAISS wspolwlasciciel Radia "ZET"

90 Piotr WIERZBICKI red. nacz. GAZETY POLSKIEJ

91. Andrzej WIELOWIEJSKI Unia Wolnosci

92. Henryk WUJEC Unia Wolnosci

93. Andrzej WOYCIECHOWSKI wlasciciel Radia "ZET"

94. Wojciech ZIEMBINSKI Str.Wiern.Rzeczypospolitej,

agentura zydowsko - niem.

95. Andrzej ZAREMBSKI b. Rzecz.Pras.Kr.Rady Rad.i TVP

96. Andrzej ZOLL Przew. Trybun. Konstytucyjnego.

97. Antoni MACIEREWICZ b. Min.Spr.Wew., Przew. Ak.Pol.

Liste sporzadzono na podstawie Kartoteki Ludnosci Centralnego Biura Adresow MSW. Nr arch.:
            1/6526/1; Data Arch.: 9.07.1984r.; Organ Rej.: Wydz. III-2SUSW W-wa;Nr Rej:. 14750-99;Data Rej.:
            29.06.1969r.

------------------------------------------------------------------------

Madry Zyd to zakonspirowany Zyd.
            Zdemaskowany Zyd to glupi Zyd. Talmud

------------------------------------------------------------------------

Cytaty z ulotki przedwyborczej:

4 miliony Zydow zamieszkalych w Polsce jest czlonkami Swiatowej Federacji Zydow - wedlug
            oswiadczenia Szymona Szurmieja w Telewizji Warszawskiej.

Udokumentowanych jest w zasobach archiwalnych MSW 2 miliony i 700 tysiecy, w czym olbrzymia
            liczba Zydow ukrywajacych swoje pochodzenie.

Wiekszosc Zydow zajmuje kluczowe stanowiska w mass-mediach, kulturze, polityce i gospodarce.

Zydzi twierdzili, ze w obozach zginelo 3 mln 400 tys. czyli 100% ludnosci zydowskiej z
            przedwojennej Polski! Ostatnie kalkulacje podaja 110 tysiecy.

Przed i w 1939 roku Zydzi polscy uszli przewaznie do Zwiazku Sowieckiego. Oni powrocili
            przebrani za II Dywizje Piechoty tzw. Wojska Polskiego.

Jakub Berman i inni zydowscy zbrodniarze wojenni wprowadzili wladze "zydokomuny" terrorem.
            Wyszkoleni przez NKWD Zydzi z Rosji tworzyli 70% ilosci "pracownikow" i cale kierownictwo
            Urzedu Bezpieczenstwa. Ludzie gineli jak za czasow bolszewickiej rewolucji w Rosji. Ponad 1
            milion polskich patriotow przeszedl przez ciezkie wiezienia i obozy pracy niewolniczej, jak w
            kopalni uranu w Kowarach. 1 milion 100 tysiecy wywieziono do gulagow w Zwiazku Sowieckim, w
            tym co najmniej 300 tysiecy inteligencji mogacej utworzyc administracje panstwa. Nieokreslona
            liczbe patriotow z AK, NSZ, BCh i opozycje rozstrzelano, zameczono na smierc lub latami trzymano
            w wiezieniach.

W walce z okupantem hitlerowskim zginelo 10% stanu zolnierzy AK. Pod okupacja sowiecka zginelo
            90%.

Zydzi polscy szpiclowali i wyszukali opozycje polska i sporzadzili listy w Gminach Zydowskich,
            wedlug ktorych NKWD zlikwidowalo polskich patriotow.

W 1989 przeprowadzono "holocaust" na narodzie polskim postanowieniem tajnego rzadu
            zydowskiego, Sanhedrynu brukselskiego: Miedzynarodowy Fundusz Walutowy zdewastowal kraj
            "prywatyzacja" i lichwiarskim zadluzeniem przeprowadzonym glownie przez Zydow Sachsa i
            Sorosa.

Obecna elita polityczna to dzieci mordercow, jak W. Cimoszewicz i M. Borowski. Ich rodowod
            polityczny to KPP, PPR, PZPR, UW i UP.

Kiedy Natanyahu przyjedzie do USA, to spotyka sie z organizacjami zydowskimi. Kiedy
            Cimoszewicz, Kwasniewski przyjechali to - tez, ale nie spotkali sie z Kongresem Polskim i
            uchodzcami polskimi.

Zydzi zmienili nazwiska, niektorzy nawet imiona rodzicow i obecnie pozuja na najlepszych
            Polakow.

Zydzi ksztalcili sie korzystajac z przywilejow w "zydokomunie", a obecnie ksztalca nastepny
            swoj miot w prywatnych szkolach i uniwersytetach zgranicznych. Przyklad: Hanna Suc
            • Gość: Szechter c.d. Lajno do lajna, fajna ferajna IP: *.ipt.aol.com 18.03.04, 20:22
              .
              Przyklad: Hanna Suchocka (Haike Silberstein) lub K. Skubiszewski (Szymon Szimel).

Hanna Suchocka (Haike Silberstein) uczestniczyla w ostatniej konferencji Bilderbergow. Jej
              uzgodnienia tam sa trzymane w tajemnicy przed Polakami.

Aaron Szechter (Adam Michnik) powiedzial w telewizji australijskiej, gdzie wystapil w jarmulce, ze
              Zydzi w Polsce przygotowuja ekspansje i moga ja zrealizowac, gdyz Polacy to stado tepych
              baranow.

Wyniki wyborow ulegly dystorcji przez zawile i pokretne ordynacje.

Ksiadz pralat Henryk Jankowski postuluje, aby kandydat w wyborach musial okazac sie
              swiadectwem, ze jest Polakiem wywodzacym sie z conajmniej trzech pokolen polskich i nie ze
              zdrajcow ojczyzny (nie daleko pada jablko od jabloni), zeby Polska byla Polska. Na to istnieje
              precedens Anglii, Izraela, Japonii i Szwecji.

Jednak Zydzi kontroluja 90% prasy a takze wydawnictwa, telewizję i radio i urabiaja opinie
              wyborcow propagand?. Powoduja oni podwojnym standartem prawdy i dezinformacja zamet w
              spoleczenstwie, demoralizacje, podwazaja katolicyzm, z ktorego narod czerpie swoja sile,
              poprzez sprzeciwianie sie naukom Kosciola itd. W Polsce, jak w USA, obowiazuje Political
              Correctness (poprawnosc polityczna). "Gazeta Wyborcza" i "Nie" to gazety zydowskie. Zydostwo
              stworzylo panstwo w panstwie.

Unia Wolnosci jest partia zydowska. Inne partie sa zinfiltratrowane przez manipulatorow
              zydowskich.

2 tysiace agentow Mosadu spenetrowalo gospodarke i polityke.

Plany Zydow [wedlug postanowienia zydo-masonskiego Klubu Rzymskiego]:

- wyniszczyc kraj finansowo;

- pozbawic 5 milionow pracownikow posad poprzez zrujnowanie zakladow pracy, nawet tych
              które przetrwaly od 1918 roku;

- zrujnowac rolnictwo aby 3 miliony rolnikow emigrowalo "za chlebem";

- "oczyscic" kraj z inteligencji patriotycznej;

- wyludnic kraj innymi sposobami do liczby 15 milionow Polakow, ktorzy beda sluzyc
              kolonizatorom zydowskim za wyrobnikow;

- zwiekszyc oplaty za uniwersyteckie studia i nauke w szkolach srednich, aby Polacy mieli tylko
              podstawowe wyksztalcenie niezbedne do najemnej pracy w resorcie uslug i pracy robotniczej
              wedlug schematu wypracowanego na Palestynczykach.
              • Gość: mircoff Re: c.d. Lajno do lajna, fajna ferajna IP: 212.122.214.* 18.03.04, 20:26
                wyczerpujace dane...
                większość to żydzi napewno? ale rokita czy kaczor? hmm
                kto ich tam wie...
                a roman giertych?
                • t.king 212.112.214 18.03.04, 21:36
                  z tym Giertychem to przegiąłeś pałę....poczytaj trochę o Macieju i Jędrzeju
                  Giertychach

p.s. światło świeć !!!
                • Gość: Szechter Re: c.d. Lajno do lajna, fajna ferajna IP: *.ipt.aol.com 18.03.04, 22:04
                  Gość portalu: mircoff napisa3(a):

> wyczerpujace dane...
                  > większość to żydzi napewno? ale rokita czy kaczor? hmm
                  > kto ich tam wie...
                  > a roman giertych?

"Zydzi to oszusci, za bardzo malymi wyjatkami." Mahomet
              • Gość: Szechter Lajno do lajna, fajna ferajna IP: *.ipt.aol.com 18.03.04, 21:56
                .
                Zob. wiecej:

http://www.papurec.org

Kliknij na:
                - Related Materials: Z y d z i - M o r d e r c y P o l a k o w

Lista ofiar zydowskich mordercow
                Przedruk z soc.culture.polish

Gen. August Emil Fieldorf pseudonim "Nil",
                zolnierz Legionow Polskich, dowodca 51 pp. Strzelcow Kresowych w kampanii wrzesniowej,
                komendant "Kedywu" KG AK, komendant organizacji Niepodleglosc "Nie".

Po wojnie wiezien lagrow sowieckich, po powrocie do kraju oskarzony przez zydowskie UB o
                wspolprace z Niemcami, wieziony razem z niemieckim generalem SS Sporenbergiem i plk. Wenzlem.

Skazany na kare smierci za odmowe wspolpracy i nakazania jego podkomendnym wykonywania
                polecen zydowskich mordercow z UB.

Oskarzycielem byl zydowski prokurator Beniamin WAJBLOCH, przewodniczacym skladu
                sedziowskiego byla Gurkowska.

Po rozprawie rewizyjnej w Sadzie Najwyzszym, ktorej przewodzil Zyd, dr. MERTZ, wyrok smierci
                utrzymano.

***** General Fieldorf zostal stracony strzalem w tyl glowy 24 lutego 1953 w piwnicach
                zydowskiej katowni Polakow na Mokotowie.

Ofiarami zydowskich sedziow, prokuratorow , prezesow sadow i prokuratorow wojskowych padlo
                wielu przedwojennych oficerow Wojska Polskiego, ktorzy po decyzji powrotu do kraju byli
                oskarzani o szpiegostwo, torturowani w celu wymuszenia przyznania sie do winy i skazywani na
                smierc. Ponizej podaje tylko kilka przykladow.

Pplk. Zdzislaw Barbasiewicz
                celujaco ukonczyl Szkole Podchorazych w Ostrowi Mazowieckiej, we Wrzesniu 1939 walczyl w 95
                pp 39 DP pod Deblinem, Krasnymstawem, Czesnikami, Suchowola i Krasnobrodem. Za walki pod
                czesnikami otrzymal Krzyz Walecznych, inne odznaczenia to: Order Odrodzenia Polski, Zloty Krzyz
                Zaslugi, Virtuti Militari, Krzyz Partyzancki. Aresztowany i troturowany w kwietniu 1950.

***** Skazany na smierc 29.X.1951 przez Zydow, pplka Feliksa AAPISA i mjra. KARCZMARZA.

Mjr. Zefrin Machalla
                absolwent Szkoly Podchorazych w Komorowie. Po klesce wrzesniowej zatrzymany przez
                Sowietow podczas proby przekroczenia granicy w okolicach Stanislawowa. Zeslany do
                katorzniczej pracy w lagrze, a potem do armii gen. Andersa, walczyl na froncie zachodnim.

Powracil do kraju i sluzyl w Oddziale II Sztabu Generalnego. W kwietniu 1950 zostal usuniety z
                wojska, aresztowany i torturowany przez Zyda, plka.KOCHANA. Oskarzycielem byl Zyd, plk.
                FRENKIEL, sklad sedziowski stanowili Zydzi: pplk. ASPIS, mjr. KARCZMARZ i ppor. Stefan SZECHER,
                brat Aarona Szechtera, pseudonim Adam Michnik.

***** Stracony 10. I. 1952 roku.

Plk. pilot Bernard Adamiecki,
                przedwojenny wykladowca Wyzszej Szkoly Lotniczej. Sluzyl w silach powietrznych armii Modlin.

W 1940 nawiazal kontakt z komendantem ZWZ "Grotem" Roweckim. Uczestniczyl w przerzutach
                polskich lotnikow na zachod, potem w Powstaniu Warszawskim, po ktorym dostal sie do niewoli.

Po wojnie - w wojsku, zostal aresztowany 21.X.1950.

Przesluchujacym byl juz wymieniony Zyd, plk AMONS, oskarzycielem byl Zyd, kpt. LINDAUER.
                Sadzono go w procesie zbiorowym z innymi polskimi oficerami. Skaldowi mordercow przewodniczyl
                Zyd, plk. PARZECKI, oskarycielem byl ten sam plk. AMONS.

***** Rozstrzelany 7. VIII. 1952 w wiezieniu mokotowskim.

Plk.dypl. Jozef Ryngraw
                uczestnik wojny polsko-bolszewickiej 1920 roku. Wykladowca w Centrum Wyszkolenia Artylerii,
                potem w Oddziale III Sztabu Generalnego, w czerwcu 1940 szef Wyszkolenia Bojowego w
                Inspektoriacie Polskich Sil Powietrznych w Londynie.

Pod koniec 1946 powrocil do kraju. W styczniu 1950 usunieto go z wojska, w lipcu 1950
                aresztowano i sadzano go w tym samym procesie zbiorowym co w/w plk . Adamickiego.

***** Rozstrzelany 7. VIII. 1950 w wiezieniu mokotowskim.

Plk. pilot August Menczak
                przed wojna zawodowy wojskowy, w drugiej wojnie nie uczestniczyl ze powodu zdrowia. Po
                wojnie powolany do sluzby w sztabie Kwatermistrzostwa Wojsk Lotniczych.

W kwietniu 1951 aresztowany, torturowany przez Zydow: kpta. URBANIAKA i kpta.KULAKA,
                sadzony przez Zyda, plka. PARZECKIEGO, oskarzony przez Zyda plka. AMONSA.

***** Zamordowany 7. VI. 1952 roku.

Pplk dyplomowany Stanislaw Michowski.
                Cala rodzina Michowskich przeszla przez KL Oswiecim, tylko on, przedwojenny pilot i wykladowca
                w Centrum Wyszkolenia Oficerow Lotnictwa, zdolal przedostac sie na Zachod, gdzie latal w
                eskadrach bombowych. Jego dywizjon wykonal 587 lotow bojowych.

Do kraju powrocil w maju 1947, obejmujac odpowiedzialne funkcje w lotnictwie. Aresztowany i
                poddany torturom w celu wymuszenia falszywych zeznan, oskarzany na procesie przez Zyda pplk.
                Julisza KRUPSKIEGO.

***** Rozstrzelany 7. VII. 1952 roku.

Pplk. nawig. Wladyslaw Minkowski, pilot bombowy w czasie wojny. Po powrocie do kraju
                specjalista od fotografii lotniczej, byl dowodca w Eskadrze Aerofotograficznej. Aresztowany i
                sadzony na polecenie Zyda, pplka. Nauma LEWANDOWSKIEGO, okarzycielam byl pplk. AMONS a sedzia
                plk. PARZECKI, obaj Zydzi.

Skazany na kare smierci i zamordowany 13.V. 1952 roku.

Plk. pilot Szczepan Scibior
                komendant Oficerskiej Szkoly Lotniczej w Deblinie, wspanialy pilot 305 Dywizjonu Bombowego
                Ziemi Wielkopolskiej, kawaler Virtuti Militari V klasy i Krzyza Walecznych.

Aresztowany i torturowany przez Zydow URBANIAKA i KULAKA, oskarzany przez Zydow AMONSA i
                LINDAUERA, skazany jak wszyscy polscy oficerowie za "nikczemna zdrade ojczyzny" na kare
                smierci przez Zyda, plka. PARZECKIEGO.

***** Zamordowany 7.VII.1951 w wiezieniu mokotowskim.

Kmdr Zbigniew Przybyszewski
                od pazdziernika 1938 roku byl dowodca 31 baterii na Helu. Bral udzial w bitwie o Hel, broniac sie
                skutecznie az do 2 pazdziernika 1939. Byl internowany w oflagu, powrocil do kraju i objal liczne
                funkcje w marynarce wojennej.

Aresztowany we wrzesniu 1950, torturowany w celu przyznania sie do winy, skazany na kare
                smierci przez Zyda plk. PARZECKIEGO 21.VII.1952.

***** Zamordowany 16. XII. 1952 w zydowskiej katowni na Mokotowie.

Kmdr Stanislaw Artur Mieszkowski
                aresztowany w pazdzierniku 1950 jako dowodca Floty Wojennej, torturowany i meczony przez
                dwa lata przez Zydow: kpta. STERNA, pora. TURCZYNSKIEGO, kpta. KULIKA i ppora. GIECA. W
                zeznaniach z przesluchaniu odonotowano nastepujaca wypowiedz torturowanego kmdra.
                Mieszkowskiego:
                "Wy sie zajmujecie prowokatorstwem, to jest wasz zawod! Jestescie morderca w imie waszej
                racji. Jestescie bez czci i wiary ze skory obdarci, padlina zyjacy tatarzy !"

Na procesie oskarzal Zyd LEONARD AZARKIEWICZ.

***** Skazany na kare smierci i zamordowany 16.XII.1952 r. w wiezieniu mokotowskim.

Kmdr. Jerzy Stankiewicz
                absolwent Szkoly Podchorazych Piechoty w warszawie i Oficerskiej Szkoly marynarki Wojennej w
                Toruniu. W 1937 szef Wydzialu Mob. Dowodztwa Floty, ogromnie zasluzony w obronie Wybrzeza, po
                kapitulacji 2.X.1939 przez piec lat przebywal w oflagach.

Do sluzby czynnej powrocil w lutym 1945, a juz w 1949 zostal szefem Wydzialu Marynarki
                Wojennej Sztabu Generalnego. Aresztowany 10.XII.1951, oskarzony przez Zyda LEAONARDA
                AZARKIEWICZA, skazany na smierc przez Zyda plka.PARZECKIEGO.

***** Zamordowany 10.XII.1952r.

Pplk. Marian Orlik
                absolwent szkoly Podchorazych Piechoty w Ostrowiu Mazowieckim. Do niewoili niemieckiej dostal
                sie 5.X.1939, byl wieziony w oflagu do konca wojny.

Po powrocie do kraju powrocil do sluzby wojskowej, zamierzal podjac studia w akademii Sztabu
                Generalnego, w raporcie GZI zostal uznany antysemita za zredagowanie listu do marszalka
                Zymirskiego w sprawie usuniecia ze sztabu dwoch oficerow narodowosci zydowskiej.

W maju dwaj Zydzi, szefowie GZI - WOZNIESIENSKI i SKULBASZEWSKI podpisali nakaz aresztowania.
                Oskarzycielem byl jedyny w tym towarzystwie Polak ze wsi kolo Przasnysza mjr. Stanislaw
                Banaszek.

***** Skazany na smierc przez Zydow: pplka. KRUPSKIEGO, plka. KRASUCKIEGO i mjra.
                • Gość: Szechter Re: Lajno do lajna, fajna ferajna IP: *.ipt.aol.com 18.03.04, 21:59
                  mjra. WNOWROWSKIEGO.

Pplk.Aleksander Kita
                  absolwent szkoly Podchorazych Piechoty w Ostrowiu Mazowieckim, uczestnik kampanii
                  wrzesniowej w Armii "Prusy", wojne spedzil w niemieckich oflagach.

Po wojnie wracil do kraju i przygotowywal sie do studiow w Akademii Sztabu Generalnego,
                  awansowal do stopnia pulkownika. Aresztowany 23.V.1952, przez trzy tygodnie maltretowany w
                  celu wymuszenia przyznania sie do winy. Boyl sadzony we wspolnym procesie razem z plk.
                  Glowackim i pplk. Orlikiem przez Zyda, pplka. Juliusza KRUPSKIEGO.

***** Zamordowany 3.XII.1952 roku.

Por. mar. Zdzislaw Ficek
                  obronca Helu, wieziony razem z dowodcami floty w forcie Spitzberg, gdzie zostaje awansowany
                  przez gen. Unruga do stopnia bosmana, po wojnie zweryfikowany do stopnia porucznika.

Aresztowany 7.VIII.1951 i poddany torturom. Oskarzycielem byl Zyd mjr. RILKIN, sadzili go Zydzi
                  pplk. SZERSZEN i szef prokuratury Marynarki Wojennej LEONARD AZARKIEWICZ. Apelacja do Sadu
                  Najwyzszego zostala odrzucona przez Zydow, pplk. Beniamina KARPINSKIEGO, KRASUSKIEGO i
                  MIODUSKIEGO.

***** Zamordowany strzalem w tyl glowy 2.XII.1952 roku.

Plk.dypl. Mieczyslaw Oborski
                  po podchorazowce ukonczyl Wyzsza Szkole Wojenna. Po przekroczeniu granicy w 1939 otrzymal
                  przydzial do II Dywizji Strzelcow Pieszych, internowanej potem w Szwajcarii, przerzuconej do
                  Anglii w sklad IV Dywizji Grenadierow. Po wojnie wrocil do kraju.

Aresztowany 12.V.1952. Sledztwo prowadzil Zyd, plk. Wladyslaw KOCHAN. Oskarzal jedyny Polak,
                  Banaszak, sadzil Zyd, pplk.KRUPSKI. Apelacja zostala odrzucona a plk.

***** Oborski zamordowany zaraz po odczytaniu mu wyniku apelacji.

Jak wszyscy inni zostal pogrzebany w bezimiennej mogile Cmentarza Komunalnego na
                  Powazkach.

Pplk.pilot Roman Rypson
                  oficer Pulku Ulanow Krechowieckich, absolwent Oficerskiej Szkoly Lotnictwa, po wybuchu wojny
                  dowodca eskadry obserwacyjnej, dwukrotnie unikal niewoli niemieckiej. Po powrocie do kraju
                  zostal wykladowca pulku lotniczego w Radomiu i szkoly lotniczej w Deblinie, a w 1950 szefem
                  Wydzialu Planowania Dowodztwa Wojsk Lotniczych.

Aresztowany, torturowany i sadzony 15.X.1952 i skazany na kare smierci przez Zyda, pplka.
                  KRUPSKIEGO.

***** Zamordowany 28.IV.1953 roku.

Pplk. Zygmund Sokolowski
                  wykladowca taktyki lotnictwa mysliwskiego, zdal egzamin wstepny do Wyzszej Szkoly Wojennej
                  gdy wybuchla wojna. Przedostal sie do Anglii przez Francje, gdzie wszedl w sklad dywizjonu
                  lotniczego 304.

Po powrocie do kraju aresztowany 21.V. 1952, torturowany przez Zyda, plka. KOCHANA, sadzony
                  przez Zyda, pplka. KRUPSKIEGO i skazany na smierc.

***** Zamordowany 29.VIII.1953 roku.

Mjr. Beno Zerbst
                  oficer zwiadowczy artylerii II Korpusu pod Monte Casino, po wojnie oficer Sztabu Generalnego.
                  Jego wyrok smierci wydal Zyd, pplk.KRUPSKI.

***** Zamordowany 21.VIII.1952 w wiezieniu mokotowskim.

Plk.Feliks Michalowski
                  we wrzesniu 1939 bral udzial w walce o Warszawe, trzykrotnie awansowany az do stopnia
                  podpulkownika, uznawany za oficera o blyskotliwej inteligencji.

W 1952 roku po szykanach napisal raport o zwolnienie ze sluzby z powodu traktowania jego i
                  rodziny jako niepelnoprawnych czlonkow spoleczenstwa. Aresztowany 21.X.1952 r. i poddany
                  torturom przez 22 dni.

W styczniu sadzony przez Zydow KRASUCKIEGO, KARCZMARZA skazany na smierc.

***** Zamordowany 26.V.1953 roku.

Plk.Aleksander Rode
                  walczyl we wrzesniu w Armii "Krakow", dostal sie do niemieckiej niewoli. Po wojnie sluzyl w
                  Centrum Wyszkolenia Broni Pancernej w Modlinie. W kwietniu 1949 byl szefem sztabu i Korpusu
                  Pancernego, potem inspektorem broni pancernej w Glownym Inspektoracie Wyszkolenia Bojowego.

***** Aresztowany, torturowany i zamordowany 26.V.1953.

Wszyscy zamordowani przez zydowskie UB oficerowie byli grzebani bezimiennie, a zwlok nigdy nie
                  wydawano rodzinom. Po 1956 Zyd Marian RYBICKI w roli prokuratora Generalnego PRL wreczyl
                  wdowom i sierotom po wszystkich zamordowanych przez Zydow polskich zolnierzach i oficerach
                  akty uniewaznienia wydanych na nich wyrokow.

Glowni sprawcy morderstw na dziesiatkach polskich oficerow to Zydzi:
                  1. Amons
                  2. Skulbaczewski
                  3. Wozniesinski
                  4. Aspis
                  5. Azarkiewicz
                  6. Drochomirecki
                  7. Feldman,
                  8. Frenkiel
                  9. Graff
                  10. Hochberg
                  11. Karczmarz,
                  12. Karliner
                  13. Karpinski,
                  14. Ligeza
                  15. Litynski
                  16. Szechter
                  17. Milcyn
                  18. Swiatkowski
                  19. Widaj
                  20. Wizelberg
                  21. Wnorowski
                  22. Wolinska
                  23. Mertz

• Gość: Morel Israel ueber alles! IP: *.ipt.aol.com 19.03.04, 10:36
                    .
                    "Podarek Hitlera" - Leokonserwatysci )*
                    ===============================

Tajny krag "doradców" Busha to klika masonskich syjonistów, której idolem jest pseudofilozof
                    zydowski Leo Strauss. "Straussowcy" spotykaja sie co roku w jednym z parków Waszyngtonu w
                    lipcu pod pozorem pikniku, gry w base ball-a i gawedzenia o przeszlosci.

Tego roku (2003) zeszlo sie wiecej niz 60 pociagaczy sznurków z wewnetrznych i zewnetrznych
                    kregów rzadu USA.

-
                    • Gość: Morel Israel ueber alles! IP: *.ipt.aol.com 19.03.04, 10:45
                      Zaledwie opuscil Niemcy, juz w 1932 roku, przed przechwyceniem wladzy przez Hitlera, Carl
                      Schmitt, którego nauki o rozróznianiu wroga i przyjaciela jako poczatku polityki Strauss z wlasnej
                      inicjatywy recenzowal, postaral sie jemu o stypendium Fundacji Rockefellera. Tak finansowany
                      najwpierw wyjechal do Francji, a pózniej do Anglii, gdzie ukonczyl swoja ksiazke pt. "Hobbes",
                      która zwraca uwage jeszcze obecnie. W koncu 1938 roku, zanim wybuchla II Wojna Swiatowa,
                      Strauss przybyl do Ameryki.

Na poczatek pobytu przezimowal w nowojorskim "Uniwersytecie na Wygnaniu", jak nazywano
                      New School for Social Research, poniewaz znajdowali sie tam zydowscy uchodzcy z wielu krajów:
                      Hannah Arendt, Hans Jonas, Karl Loewith, Arnold Brecht, Adolph Loewe, Kurt Riezler - razem 180
                      wielkich inteligentów. Oni nazywali siebie sarkastycznie "podarkiem Hitlera dla Stanów
                      Zjednoczonych".

Strauss nie mial trudnosci z przystosowaniem sie w Ameryce, która byla jemu calkowicie obca.
                      Mówil wieloma jezykami, jego angielski zachowal do konca lekki akcent. I - jakby ona byla
                      rezultatem przebieglosci heglowskiego rozumu - zagadkowa opatrznosc nim sie opiekowala: w
                      1948 powolano go do Chicago uczyc politycznej filozofii.

Chicago mialo poziom porównywalny z poziomem dzisiejszego wyrózniajacego sie uniwersytetu.
                      Zagadkowe jest jak autokratyczny rektor Robert M. Hutchins skupil talenty tak, ze krótko po
                      wojnie nauczali u niego trzej profesorowie, którzy mieli wywrzec najwiekszy wplyw na
                      wspólczesnosc. Czyzby tylko mial nosa? Fundacja Rockefellera, której pieniadze konsumowaly
                      elitarne uniwersytety na wschodzie USA, zadbala wtedy o wyposazenie Chicaga.

Znalazl sie tam tez Zyd Hans J. Morgenthau [zajadly wrog Polski, autor rooseveltowskich
                      postanowien Konferencji Jaltanskiej], równiez emigrant z Niemiec, ale ukierunkowany inaczej niz
                      Strauss, na myslowa przenikalnosc rzeczywistosci.

On wywarl najwiekszy wplyw swoimi tezami o nowej realistycznej polityce zagranicznej wobec
                      Sowietów w zimnej wojnie, postawie bez zludzen, która stala sie niebawem polityka rzadu.

Najbardziej wyuczonym uczniem Morgenthaua byl emigrant z Fuerth, który dopial urzedu Radcy
                      Bepieczenswa i Ministra Spraw Zagranicznych za Nixona, Avraham Bel Elazar (ps. Henry Kissinger).
                      Jego wariant polityki realnej ? wspólistnienie takze z autokratami albo dyktatorami, kiedy tego
                      wymaga interes wlasny - pozbawil neokonserwatystów dostepu do wladzy, jego wariant byl
                      uwazany za malo moralny i zbyt uwiazany do status quo.

Drugim pofesorem chicagowskim o trwajacym znaczeniu byl Milton Friedman, który za swoja teorie
                      monetaryzmu otrzymal w 1976 roku nagrode Nobla w zakresie ekonomii. Byl on uczniem Friedricha
                      Augusta von Hayek-a, który od roku 1950 równiez uczyl w Chicago(!), ale ku swojemu
                      rozczarowaniu zszedl w cien Johna Maynarda Keynesa i jego nauki o interwencji panstwowej w
                      czasach kryzysu rynku.

Friedman jest podwójnie uzdolnionym, lubianym nauczycielem uniwersyteckim i poszukiwanym
                      doradca powolywanym przez prezydentów od Johnsona poprzez Nixona po Reagana.

On zalecal wycofanie sie panstwa z rynku, z czego powstala nauka o polityce gospodarczej
                      zorientowanej na popyt: kapitalizm rozwija sie najlepiej wtedy, kiedy profit i spozycie rosna
                      przez ukrócenie podatków. Ta ryzykowna polityke gospodarcza, która za Reagana spowodowala
                      galopujacy deficyt panstwowy, podjal urzedujacy wówczas prezydent z katastrofalnym skutkiem.

Trzecim w tej paczce jest Leo Strauss, który nie mial wyczucia terazniejszosci Morgenthau-a, ani
                      Friedmana zdolnosci do obchodzenia sie z wladcami. Wydaje sie paradoksem, ze on oddzialuje na
                      polityke i polityków posmiertnie.

Byl przecie konserwatysta, który nie wierzyl w odwrócenie sie rzeczy na lepsze. Pozostal
                      weimarczykiem i w liberalnej demokracji nie widzial dla siebie zadnego blogoslawienstwa.
                      Wszystki swój sceptyzym kierowal on przeciwko pluralizmowi i relatywizmowi tego porzadku,
                      malo ufal projektowi moderny.

Leo Strauss chcial wlasciwie zostac tylko ideologiem-nauczycielem, zwracajacym uwage, ze u
                      Platona, Sokratesa i Ksenofona mozna odpatrzyc wieczne pola sil, które uzalezniaja wszystkich
                      ludzi takze w terazniejszosci - co to jest sprawiedliwosc, dobre zycie, co stanowi o panstwie,
                      gdzie leza granice naszej wiedzy?

W terazniejszosci, uczyl Strauss, kwestie te pojawiaja sie w wirze wydarzen, gdzie sa malo
                      przejrzyste, natomiast wielkie teksty przeszlosci rozpatruja je w kulturze rektyfikowanej
                      [Reinkultur]. Nauczanie Straussa zdawalo sie polowicznym, gdyz on poprzestawal na
                      rozpatrywaniu problemów. Nie nalezy jednak pochopnie przypuszczac, ze on absolutnie nie
                      wierzyl w ich rozwiazalnosc.

Neider, jakby niepomny tego, przysporzyl wiele popularnosci starciem sie ze Straussem zarzutami,
                      ze profesor filozofii politycznej najchetniej wykladal o starozytnosci bez wyciagania wniosków
                      co do terazniejszosci, np. co do dwubiegunowego swiata, zimnej wojny, nowej broni atomowej.
                      Dziwil sie po co komu wieczne prawdy dowolnie wyciagniete z Platona, Ksenofona i Sokratesa, czy
                      zbijanie moderny zbijaniem Hobbesa. Przylgnely wówczas zarzuty o nihilizm, elityzm, ezoteryke,
                      które takze w dzisiejszych debatach zahaczaja o Straussa.

On zdawal sobie dobrze sprawe z tego co robi, ze niektórych jego [zydowskich] uczni uskrzydla
                      poped dzialania. Oni chcieli zrozumiec, aby dzialac, z europejskiej teorii przejsc do praktyki w
                      Ameryce.

Seminaria i wyklady Straussa nabraly charakter kultowy. Naplywali do nich katoliccy ksieza i
                      przedstawiciele chicagowskiego establishmentu. Aby rosnaca publicznosc mogla go lepiej slyszec,
                      profesor kazal zawieszac sobie mikrofon na szyji, co w tych czasach musialo byc wieksza
                      procedura, na poczatku kazdego wykladu. W latach szescdziesiatych uczniowie nagrywali na
                      tasme magnetofonowa to, co Strauss wykladal w srody wciaz od 15:30, tak byli zafascynowani
                      swiatem, który im otwarl. Do niego sciagali wnet najlepsi i najmadrzejsi z ich roczników, wielu z
                      nich znowu Zydzi. Ci byli pod wplywem wojny, czesto nastawieni lewicowo, studenci Marksa i
                      Freuda - powiadaja Walter Berns i Werner Dannhauser, dwaj straussowcy pierwszych dni, którzy
                      sami zostali profesorami. Zyd z Weimaru nauczyl ich myslenia jak wykorzystac pisma wielkich
                      filozofów do podbicia gojów.

Z pozoru bakalarski zydowski filozof zasklepiony w grzebaniu w pismach lepszych od siebie
                      okazal sie szperaczem, szykujacym bron dla neokonserwatystów, którzy w polowie lat
                      szescdziesiatych weszli w zawody z liberalami dyktatury demokracji krzyczacymi, ze tylko oni
                      znalezli gruntowny sposób na ujarzmienie gojów. Godfatherami neoconsów jest rodzina Kristol.
                      Irvinga Kristola charakteryzuje zdanie: "Neokonserwatysta jest lewicowiec, którego przemogla
                      rzeczywistosc."

Zona Kristola, Gertrude Himmelfarb, odkryla uzytecznosc Straussa w roku 1950. Od niej pochodzi
                      klasyczne pismo polemiczne: "Ein Land, zwei Kulturen" ("Jeden kraj, dwie kultury"). Ona nie tylko
                      krytykowala utrate obyczajnosci i protestanckiej etyki pracy, niemoralnosc i rewolucji seksualnej,
                      ale widziala w nich przede wszystkim nastepstwa zaszczucia demokratycznej Ameryki
                      liberalizmem. Jest to Strauss czystej wody, w kazdym aspekcie postawiony z glowy na nogi. Irving
                      Kristol dopelnil ten zwrot przyjeciem mysli Straussa: religia jest niezbywalna gwarancja
                      panstwowego porzadku.

Profesor ganil zalozycieli Stanów Zjednoczonych, ze rozlaczyli panstwo uchodzców religijnych od
                      religii, zamiast uczynic religie obowiazujaca. Totez Kristol, olsniewajacy agitator jako publicysta,
                      wpadl na pomysl jak to naprawic wykorzystaniem poboznosci zorganizowanej w niezliczonych
                      sektach dla utworzenia podstawy wladzy konserwatywnie odnowionych Republikanów

Oryginalne w konserwatywnej ideologii bylo odkrycie, ze rozstrzygajace bitwy w Ameryce
                      prowadzone sa o wartosci kulturalne. Lewica propagowala, ze pry
                      • Gość: Morel Israel ueber alles! IP: *.ipt.aol.com 19.03.04, 10:48
                        Lewica propagowala, ze prywatnosc jest polityczna. Panstwo ma trzymac sie z dala od gospodarki,
                        ale nie od sypialni jego obywateli.

Dlatego w Ameryce prowadzi sie wielkie bitwy o aborcje i kare smierci, o homoseksualizm czy o
                        seks przed malazenstwem - o moralne wartosci w chrzescijansko nastrojonym kraju, któremu
                        liberalnosc jako przekonanie jest podejrzana. Stad rozstrzygajace znaczenie ma którzy
                        sedziowie beda wybrani do Supreme Court (Sadu Najwyzwszego), gdyz oni orzekna w ostatniej
                        instancji o stopniu liberalnosci w Ameryce. Wazniejsze przypadki sporów wczesniej czy pózniej
                        wyladuja u nich. Sposród nowych sedziów nawskros konserwatywny Murzyn Clarence Thomas
                        uwazany jest za straussowca.

Pierwsza faza neokonserwatywnej rewolucji przeprowadzona zostala za Ronalda Reagana. Druga
                        faza odbywa sie obecnie za Georga W. Busha, wtórnie narodzonego chrzescijanina, który zdaje
                        sobie sprawe jak wazna jest religia dla patriotycznego spojenia kraju i jego powtórnej elekcji,
                        dla której on potrzebuje glosy wyborcze dobrze zorganizowanych grup chrzescijanskich.

W obecnej chwili polityka zagraniczna USA stoi w centrum rewolucji konserwatywnej. "Dla
                        teoretyków konspiracji polityka zagraniczna rzadu Busha jest calkowicie tworem Straussa",
                        napisal The New York Times, a wykonawcami w pierwszej linii sa Paul Wolfowitz i Richard Perle,
                        którzy juz od zakonczenia sie komunizmu agitowali do pelnego rozwiniecia wladzy jednego
                        regenta i wojny jako srodka polityki.

Obaj ci neokons sa uczniami innego profesora o niemieckim nazwisku, uczacego takze w Chicago,
                        ale który przybyl tam na krótko przed emerytowaniem Straussa: Albert Wohlstetter, urodzony w
                        Nowym Jorku, nauczal teorii polityki bezpieczenstwa i mial trwaly wplyw na Paula Wolfowitza
                        (który zaliczyl jedynie dwa kursy u Strausssa) i na Richarda Perle. Agresywnosc zamiast
                        pasywnosci w polityce zagranicznej, zmiany zamiast starego status-quo-myslenia daja sie
                        wytropic z zalozenia Wohlstettera o nowym Pax Americana.

Strauss byl po emigracji tylko jeden raz w Niemczech na zaproszenie jego przyjaciela Karla
                        Loewitha. Z koncem zycia, powiada jego córka Jenny, jej ojciec czul sie izolowany. Mial
                        trudnosci ze wznowieniem wydan jego ksiazek - to obecnie sie zmienilo!

Poslowie:

Kiedy sztucznej egzystencji komunizmu w Sowietach i "KDL-u" nie dalo sie dalej utrzymac i
                        skrycie finansowac pieniedzmi amerykanskiego podatnika, tajna elita rzadzaca swiatem odwolala
                        wielki eksperyment ustrojowy i w 1989 cudownie automatycznie nastapila implozja
                        splajtowanego gigant-geszeftu.

Podobnie jest w USA, po pólwiekowym podboju Amerykanie wyrobili sobie mechanizmy obronne
                        przeciwko liberalizmowi. Dlatego elita rzadzaca swiatem trabi na odwrót wielkiego eksperymentu
                        ekspansji liberalizmem w Stanach Zjednoczonych i próbuje podejsc gojów z innego "winkla" -
                        neokonserwatyzmu straussowskiego.

Spodziewac sie mozna, ze po jakims czasie elita znowu zmieni szyki, porzucajac straussowców,
                        oglupiajac gojów swoim przegrupowaniem jak toreador byka czerwona plachta i zmieniajac
                        kolory.

Nasilenie ekspansji kazarskiego zydostwa masonow trwa od Rewolucji Francuskiej. Chrzescijanie,
                        muzulmanie, buddysci i inni ludzie wierzacy w Boga strzasali z siebie "pasozyda". Ostatnia próba
                        wyzwolenia sie bylo Hitlera marzenie o germanskiej Europie. Ta szansa dla ludzkosci minela. Czy
                        byla ona ostatnia szansa?

Obecnie istnieja dwa mocarstwa swiatowe: ekspandujace zydowskie USA i chaotyczna opinia
                        publiczna, która jest drzemiacym goliatem. (W Hiszpanii ona obalila rzad, ktory poslal Hiszpanow
                        walczyc za Wielki Izrael w Iraku.) "Nikt nie moze powiedziec jak to wszystko sie rozegra",
                        powiedzial francuski filozof Jean Baudrillard.

Po II Wojnie Swiatowej zydostwo opanowalo wiekszosc rzadów. Jezeli masy nie zrzuca kajdanów
                        dyktatury demokracji syjonistycznej w nastepnych kilku latach, zydostwo ujarzmi ludzkosc w
                        niewoli inzynierii socjalnej, elektronicznej kontroli na ziemi i laserowych armat z kosmosu.
                        .
                        • operator_koparki Re: Israel ueber alles!- ciekawe... 19.03.04, 11:13
                          i wszystko jasne....

to ze Jędrzej Giertych gonił żydów przed wojną o niczym nie świadczy...
                          • t.king Re: Israel ueber alles!- ciekawe... 19.03.04, 11:14
                            a coś więcej na ten temat...jakieś dowody???
                          • Gość: Weteran Re: Israel ueber alles!- ciekawe... IP: *.248.nwc.net 15.04.04, 22:02
                            operator_koparki napisał:
                            > to ze Jędrzej Giertych gonił żydów przed wojną o niczym nie świadczy...

Oczywiscie, ze o niczym, bo wyjatek nie stanowi reguly.
                        • Gość: Austarlijczyk Re: Israel ueber alles! IP: *.tpgi.com.au 02.04.04, 14:23
                          Zgadzam sie z tym pogladem, Amaryka i Izrael to jest RAK swiata ktory wszystko
                          pochlonie. Tu Hitler sie pomylil ale nie stety w Australijskiej demokracji nie
                          moge swojego zdania powiedziec.
    • Gość: pizarro do katii i katio'podobnych, ostrożnie z gw i michn IP: *.torun.mm.pl 17.04.04, 15:43
      Przez 45 lat komunistom nie udało sie tak ogłupić polskiego.tego myslącego
      społeczxenstwa jak micvhnikowi ; katii i jej/jemu/ podobnych.tragedia.
      istotnie katia musi rozpocząc sweoją niezalezna edukację od czegos prostego;
      kubus puchatek,przygody koziołka matołka a wyborczej nawet nie brac do reki.
      Kattiu zrobiłas sobie wielka krzywdę. Michnika trzeba słuchac i czytac z
      odpowiednim przygotowaniem bo inaczej tragedia intelektualna cie czeka..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka