camilen 13.09.04, 10:17 Czy zawsze oznacza znudzenie? A może ktoś jest poprostu zmeczony, niewyspany?... Co sądzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alka_xx Re: Ziewanie... 14.09.04, 11:46 to także odruch bezwarunkowy...wystarczy że przeczytam o ziewaniu,a juz mi się otwiera paszczęka... Odpowiedz Link
magdzie Re: Ziewanie... 14.09.04, 12:27 gdy w pomieszczeniu ilosc tlenu jest niewystarczajaca do prawidlowego ( czyt.energicznego) funkcjonowania wtedy nasz organizm wysyla sygnaly i tak oto nasza szczeka a wraz z nia krtan i jej 'sasiadki' rozwieraja sie na tyle aby ta ilosc tlenu zostala uzupelniona i utrzymana na odpowiednim poziomie. Odpowiedz Link
malwina7 Re: Ziewanie... 16.09.04, 14:55 Moim zdaniem powiązanie ziewania i znudzenia to mit. Kluczowa jest tu właśnie ilość tlenu w pomieszczeniu i ogólne zmęczenie organizmu (czy ktoś kiedyś ziewał nawet na nudnym spacerze?). Myśląc jednak o tych którzy moim ziewaniem mogą poczuć się dotknięci nauczyłam się ziewać "dogłębnie" - nie otwierając ust, ewentualnie szczelnie zakrywając usta - nie dotlenia to co prawda organizmu i powoduje dziwny grymas na twarzy, ale jest chyba lepsze niż pokazywanie migdałków. Odpowiedz Link
czarna_jagodka Re: Ziewanie... 23.09.04, 14:30 Ziewanie to oznaka niedotlenienia mózgu. Odpowiedz Link
sledzik4 Re: Ziewanie... 28.09.04, 20:17 czarna_jagodka napisała: > Ziewanie to oznaka niedotlenienia mózgu. Zgadza się. Ale czy tylko? Zauważyliście, że ziewanie jest "zaraźliwe"? Chodzi mi o to, że (właśnie sobie ziewnąłem ) osoba przebywająca z nami w chwili ziewania - też zaczyna ziewać? Przykład: stoję z moimi Paniami na przystanku i któreś z nas ziewnie. Niemal natychmiast ziewa drugie, a czasami i trzecie z nas. Co wtedy? Jak to wytłumaczyć? Niedotlenienie? Raczej znudzenie. sledzik4 Odpowiedz Link
anna508 Re: Ziewanie... 29.09.04, 11:07 a ja slyszalam ze ziewanie bywa oznaka podniecenia Odpowiedz Link
kol.3 Re: Ziewanie... 19.12.04, 13:43 Ostatnio byłam na małym zebraniu służbowym. Panowie palą, okna zamknięte, można umrzeć od zaduchu, a pan dyrektor do mnie zniesmaczony, że ziewam, widocznie się nudzę. Odpowiedz Link
joanna.c Re: Ziewanie... 29.03.05, 22:12 ziewanie może byc też oznaką przezywanego stresu. Podobnie, jak niektórzy zołnierze w okopach ...zasypiali podczas natarcia-reakcja organizmu na stres. Pozdrawiam Odpowiedz Link