Dodaj do ulubionych

ceny pewnych nieprzyjemnych usług..

29.04.04, 12:32
chciałbym sie dowiedziec ile kosztują Was dentyści?? Ze szczególnym naciskiem
na miłą usługę jaką jest - usunięcie zęba. Dla porównania koło mnie za coś
takiego biorą teraz, co najmniej 80 zł, ale przeważnie wychodzi to 100.
Trochę za dużo jak na mój gust..
Obserwuj wątek
    • #kasia Re: ceny pewnych nieprzyjemnych usług.. 29.04.04, 12:52
      zalezy ktory zabek
      za 8ke u chirurga 3-4 lata temu placilam 150 zl
      znajomi za mleczaka dziecka 50 zl
    • Gość: Gall Re: ceny pewnych nieprzyjemnych usług.. IP: 217.97.147.* 29.04.04, 12:53
      Plomba to wydatek od 100 do 170 zł.
      Leczenie kanałowe - do 500 zł
      Usunięcie zęba (fachowo to chyba nazwya się ekstrakcja)- chyba w ok. 100 zł.

Dentyści kosztują niemało, ale w dużej części ceny uzasadnione są kosztami
      materiałów. I tu panuje bolese przełożenie - im lepsza jakość materiału, tym
      wyższa cena. Trza płakać i płacić. A na NFZ nie ma co liczyć. Jak zwykle.

Poadto wazne jest dobre wyposażenie.

Pozdrawiam
      Gall
      • krotoss Re: ceny pewnych nieprzyjemnych usług.. 29.04.04, 13:02
        ech.. no to widze, ze nie przepłąciłęm, wczoraj za 6 chyba zapłaciłem 100zł
        Plombowanka też widzę nieźle w górę poszły. Na NFZ to.. kląć mi sie nie chce, a
        ten stan rzeczy skrzętnie wykorzystują stomatolodzy i trzepią nasz portfel aż
        buczy. Wiesz Gal z tymi materiałami.. to jest po postu kpina w żywe oczy takie
        materiały nijak mają sie do ich faktycznej wartośći a cenie narzucanej u
        stomatologa. To jest tak jak z radarami dla Policji gdzie jeden takie 150
        tysięcy kosztuje. Bo wiadomo kupa certyfikatów zezwoleń powzoleń, ograniczeń
        nakazów itp. I płacimy za każdego z tych pośredników i biurokratów :/

Mógłbym na to przystać bo zęby to taka dziedzina, którą NFZ powinna całkowicie
        wykeślić spod swoich skrzydeł. Obniżyć składkę zdrowotną o ten % co idzie na to
        i mi sie to opłaca bardziej, niż bulić składki a potem jeszcze raz u dentysty.

ps. sorry za to marudzenie, ale zrozumcie człowieka bez 100zł w portfelu i zęba
        w buzi od wczoraj ;)
        • ivica Re: ceny pewnych nieprzyjemnych usług.. 29.04.04, 13:14
          a nie mowilem ?? defetysta :)

Ciesz sie Polonia ma nowego sponsora :)
          • krotoss Re: ceny pewnych nieprzyjemnych usług.. 29.04.04, 13:17
            ivica napisał:

> a nie mowilem ?? defetysta :)
            >
            > Ciesz sie Polonia ma nowego sponsora :)

Sie ciesze, a co nie widac w wątkach? :P Jak człowiekowi łatkę przykleją to już
            optymizm nawet będzie nią oznaczany :P
            Ty rozumiem hiszpańskie zęby masz hę? ;}
            • vviosna Re: ceny pewnych nieprzyjemnych usług.. 29.04.04, 14:03
              nie moge zrozumiec jednej rzeczy: wszyscy dookola wyrywaja sobie zeby, plombuja,
              kanaluja, nie wiadomo, co robia, a ja... w zyciu dziurki nawet nie mialam, bolu
              zeba czy jakichkolwiek problemow... a slodyczy sobie nie zaluje ;) a i zdarza mi
              sie nierzadko zebow po posilku, nawet slodkim, nie umyc ;)
              jak to mozliwe?
              • krotoss Re: ceny pewnych nieprzyjemnych usług.. 29.04.04, 14:18
                genetycznie - latynosi na przykład ten nie znają praktycznie gabinetów
                stomatologicznych. Jak sie ma słabe to można dbać, jak nie wiem a i tak sie
                posypią.. :(
                • santiago78 Re: ceny pewnych nieprzyjemnych usług.. 29.04.04, 14:37
                  hmm
                  bolesna sprawa....
                  tym bardziej że w zeszł aniedzielę tak mnie przyszpiliło z bólem że pobiegłem
                  do stomatologa...
                  zaplaciłem 160 zł....
                  za wyrwanie i za naprawę drugiego...na razie tylko pani dentystka dłutowała i
                  za tydzień znowu ide....

za samo wyrwanie zaplaciłem 50 złotych
                  a namęczyła sie pani...w pewnym momcnie juz myśkała, ze mie na chirurgię wyślę,
                  ale mówi, ze chce mi oszczędzić walenia mlotkami w zęba
                  i wyrwała

full znieczulenie, nic praktycznie nie czułem...

jakby co mogę polecić tą prywatną przychodnię
                  ale chyba jedynie mejlowo, co by im rekalmy nie robić...bo to w końcu
                  dentysci...

p.s. mijają 4 dni a mnie wąwóz po zebie jeszcze szczypie...
                  ehhh
                  • nortia Re: ceny pewnych nieprzyjemnych usług.. 29.04.04, 15:23
                    Zawsze mozna chodzic do przychodni i czekac w kolejkach na drastyczne
                    przezycia ;)

Swoja droga u denstysty bylam dwa razy - raz za to, ze uderzylam glowa (ja tak
                    czesto) o blat i mi sie zab pokruszyl, a drugi, bo wyrwalam sobie sama mleczaka
                    i obdrapalam troche zeba obok :P
                    Jak to dobrze miec silne zeby bez sklonnosci do psucia ;)
              • Gość: Gall Re: ceny pewnych nieprzyjemnych usług.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 15:32
                Uwierz mi, ta sielanka jest czasowa.
                Ja byłem stawiany za wzór i przed klasą prezentowałem swoją klawiaturę jako
                model (przy okazaji pytanie do starszych - pamiętacie akcje fluorowe w
                podstawówce ?). A potem trach (no może u łasucha ten problem jest jeszcze
                większy), a u kobiet problem narasta w ciąży (wapno generowane jest gdzi
                indziej).
                Pozdrawiam
                Gall
                • krotoss Re: ceny pewnych nieprzyjemnych usług.. 29.04.04, 15:35
                  do pewnego wieku sie trzymają ząbki b.dobrze to fakt, u meni problemy zaczeły
                  sie w średniej. A akcje hehe tak, pamiętam jak trzeba było kategorycznie ze
                  szczoteczką przyjść i sie myło, nawet fajny posmak tego był ;)
                  • madziara_pl fajna dentystka 29.04.04, 17:20
                    lubie chodzic do mojej dentystki - fajna babka i mało bierze, albo wcale, bo po
                    znajomości :))

poza tym daje fajne znieczulenie - człowiek odpływa na fotelu :))

ma jedną wadę - fotel w jej gabinecie nie ma uchwytów, które zazwyczaj
                    profilaktycznie sie ściska :)
        • Gość: Gall Re: ceny pewnych nieprzyjemnych usług.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 15:37
          Materiały są drogie, bo producenci wiedzą, że klient za pośrednictwem dentysty
          i tak je kupi.
          Dla zobrazowania - w przemyśle farmaceutycznym koszt wyprodukowania leku
          stanowi mniej niż 1/4 jego ceny (reszta to marketing i zysk). I żeby nie było
          wątpliwości to mówięo tym przemyśle farmakologicznym najmniej opłacalnym i
          legalnym.

Co do składek na ubezpieczenia zdrowotne to one o tyle nie bolę, że są
          odliczane od podatku.

Pozdrawiam
          Gall
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka