Dodaj do ulubionych

Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz te...

26.01.12, 06:10
Brawo za pełny profesjonalizm! Zwłaszcza zdjęcie ulicy Warmińskiego na 5 slajdzie!!!

A teraz komentarz dla kompetentnych spoza Wyborczej:
Szkoda, że wyburzono ładny budynek z wolim okiem na świetej Trójcy, widoczny na slajdzie 2 (stojący szczytem w kierunku Poznańskiej, na prawo od przejeżdżającej warszawy). Bez wątpienia była to jedna z najbardziej charakterystycznych budowli okolicy...
Obserwuj wątek
    • daniel.n Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz 26.01.12, 10:10
      Po obejrzeniu części pierwszej i obecnej serii zdjęć nie mam wątpliwości, że szyldy reklamowe powinny być uzgadniane z plastykiem. Na dawnych zdjęciach te, które widać prezentują się bardziej elegancko i gustownie
      • hubertus.07 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz 02.02.12, 08:10
        daniel.n napisał:

> Po obejrzeniu części pierwszej i obecnej serii zdjęć nie mam wątpliwości, że sz
        > yldy reklamowe powinny być uzgadniane z plastykiem. Na dawnych zdjęciach te, kt
        > óre widać prezentują się bardziej elegancko i gustownie

Danielu zgadzam się z Tobą całkowicie. Te cholerne szyldy i reklamy wszechobecne na dzisiejszych ulicach zabójczo wpływają na estetykę miasta. Eh takie czasy :(
    • leszbor Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz te... 26.01.12, 14:52
      Dziekuje panu Piotrowi za zdjecia taką Bydgoszcz pamietam stare tramwaje samochody wozy kupców autobusy na prawo od samochodu warszawy dom z kominem w którym jutrzenka produkowała andruty (dzisiaj fafle)to było i nadal twierdzę ze jest miastem pięknym mającym swój urok.Tym Tramwajem 1, 3 jezdziełem to były piekne dni.Miłośnik Miasta
      • wieslawwilczek Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz 30.01.12, 00:27
        Dokładnie leszbor. Dodam jeszcze od siebie, że dookoła Jutrzenki wydobywał się specyficzny zapaszek słodkości...
        Dzięki tym zestawieniom uzmysławiam sobie ileż brzydoty we współczesny wizerunek miasta wdziera się poprzez te szyldy i wszechobecne reklamy. Świetne porównania czekam na kolejną serię...
    • violavip Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz te... 26.01.12, 16:02
      Plac Wolności - piękne stare zdjęcie, a i dziś źle się nie prezentuje ,tylko ten wieżowiec w tle...brrrr
    • semeon Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz te... 26.01.12, 17:58
      Odnośnie zdjęcia pt. "Stary Rynek" w okresie PRL-u to coś mi nie pasuje. Pamiętam, że Antykwariat był obok Peweksu, pod numerem 16 i dopiero w latach 90-tych czyli już za obecnej "demokracji", przeniósł się na drugą stronę Rynku.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/
      • szymonbartodzieje Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz 28.01.12, 16:34
        semeon napisał:

> Odnośnie zdjęcia pt. "Stary Rynek" w okresie PRL-u to coś mi nie pasuje. Pamię
        > tam, że Antykwariat był obok Peweksu, pod numerem 16 i dopiero w latach 90-tych
        > czyli już za obecnej "demokracji", przeniósł się na drugą stronę Rynku.
        >
        > dziwnabydgoszcz.blogspot.com/
        Zgadza się antykwariat niegdyś mieścił się na południowej pierzei. Jeśli dobrze pamiętam to w miejscu gdzie obecnie delikatesy wiedeńskie. Wracając do zdjęć porównawczych dla mnie totalna rewelacja. Gratuluje pomysłu i proszę o jeszcze!
      • piotr.kempa Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz 31.01.12, 18:15
        semeon napisał:

> Odnośnie zdjęcia pt. "Stary Rynek" w okresie PRL-u to coś mi nie pasuje. Pamię
        > tam, że Antykwariat był obok Peweksu, pod numerem 16 i dopiero w latach 90-tych
        > czyli już za obecnej "demokracji", przeniósł się na drugą stronę Rynku.
        >
        > dziwnabydgoszcz.blogspot.com/

@semeon masz rację! Błąd z mojej strony. Oczywiście Pewex mieścił się pod nr 16 gdzie obecnie sklep z jeansem. Przejrzałem stare fotografie z lat 90-tych i Pewex wraz z antykwariatem na fotce z 1994 roku jeszcze na południowej pierzei się znajdują.
        Dzięki za czujność i pozdrawiam.
    • danu.ta36 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz 28.01.12, 23:22
      Po prostu mistrzostwo! Dziękuję za możliwość wzięcia udziału w spacerze po Starej Bydgoszczy.
    • sanders30 Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. 29.01.12, 10:12
      No pięknie, pięknie. Co prawda brakuje mi kilku charakterystycznych miejsc dla miasta Bydgoszczy,aby w tych porównaniach zestawić. Jednak na 15 zdjęciach nie sposób pokazać całego miasta. Bardzo interesujący pomysł,a pewne miejsca wręcz zadziwiają.
    • marsellus75 Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz te... 30.01.12, 11:30
      Piotrze kawał dobrej roboty.
    • 1tamara29 Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz te... 30.01.12, 12:59
      Wielkie podziękowania za wspaniałą lekcję historii. Nigdy nie przypuszczałam, że na ulicy Poznańskiej znajdowała się drukarnia i redakcja lokalnego dziennika. Ponadto taki malowniczy budynek przy ul.Przyrzecze. Wielka szkoda tej Starej Bydgoszczy. Poproszę o część 2 !!!
    • zawiszaforever Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz te... 30.01.12, 14:02
      Brakuje kilku reprezentacyjnych miejsc, ale ogólnie dla mnie REWELACJA!
    • lucynadorosz świetnie! 30.01.12, 17:17
      Po prostu rewelacja. Zakochałam się w zdjęciach naszego miasta sprzed lat. Łezka w oku się kreci w jakich czasach nasze prababcie żyły... Dziękuję za pomysłowe zestawienia.
    • bunkier.wyzyny Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz te... 30.01.12, 20:12
      Totalna rewelacja, gratki!
    • bazylbazyli Podziw i Szacun! 31.01.12, 00:28
      Przepięknie pokazane to co odeszło w zapomnienie. Fotografie są po to aby przywoływać dawne czasy. Autorowi udało się to znakomicie.
      • swiniopas6 Porazka 31.01.12, 02:04
        Pod wrazeniem owego klejnotu-albumu porownan, zabralem sie za poszukiwanie
        pewnego zdjecia aby tu je pokazac. Gmeram po albumach i posrod dokumentacji
        fotograficznej moich bylych bydgoskich kochanek. A bylo ich co-nieco w tym najpiekniejsza
        bydgoszczanka mojej ery, do dzis biegajaca pod znanym nazwiskiem.

Mnie jednak chodzilo o co innego. Oto ja, nicpon maly, w nowym eleganckim plaszczyku na Pl.Wolnosci, siedze na kucyku niczym czerwone ksiazatko, ktorym po prawdzie bylem. Rzecz sie ma tuz po zejsciu ze swiata tow. Stalina. Obok rozni ludzie, zapewne przechodzi placem sam Rejewski z zona i corka. Tetni nowe zycie i musiala to docenic tow.Anna ,z zawodu wazna osoba zwalczajaca prywatna inicjatywe. Wiec pewnie splunela i zaplacila zawodowemu fotografowi. Chcialem pokazac owe Delikatesy na skraju Placu i Al.1 Maja ale nie moge.

Gdyby tak dalej szperac to moglbym pokazac rowniez serie zdjec z pogrzebu mojego Bat'ki w Listopadzie 1968r ale rowniez nie moge. Zdjecia wyparowaly albo skonfiskowala je ubecja. A szkoda bo jest to dokument historyczny: 3 klechow, ja elegancko ubrany z jedna roza w reku. Obok ubrani na czarno panowie. Nikt by nawet nie pomyslal, ze to tajniacy co mnie przywiezli z lokalnego wiezienia na owa smutna okolicznosc.
        Habent sua fata libelli/a i obrazki rowniez.
        • semeon Re: Porazka 31.01.12, 02:14
          Waść tyle nie pisz, ale wreszcie coś pokaż. Wszak w obrazie jest ponoć 80 procent naszego postrzegania. Czekamy niecierpliwie na ilustracje zdjęciowe Waści słów.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2012/01/bydgoskie-murale-1.html
          • madborys Rewelka 31.01.12, 02:50
            Porównania bardzo przypadły mi do gustu.Zgadze się z przedmówcą, że zabrakło kilku pocztówkowych kadrów z naszego miasta. Swoją drogą te mniej reprezentacyjne miejsca mają także swój wielki urok. Nie sposób na 15 slajdach pokazać miasto na przestrzeni wieku. Kontynuacja spaceru ulicami starej Bydgoszczy jak najbardziej wskazana.
    • viola.radtke Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz te... 31.01.12, 12:06
      Na Przyrzeczu w tym domu mieszkała moja babcia. Teraz widać jak pięknym i malowniczym był budynkiem. Niestety popadł w ruinę. Wielka szkoda, ze ówczesnym władzą nie przyszło do głowy jego ratować. Chyba już nie istniej ponad 20 lat.
    • pit771 tak,tak poznaję kartkę z mojej kolekcji, jak miło 31.01.12, 17:09
      ale niech już zostanie, zbożny cel uświęca środki :) (jestem przeciw ACTA)
      Bydgoszcz była pięknym miastem i tylko dzięki przybyłym tutaj WANDALOM
      pokryła się kurzem i blask jej trochę przygasł ale nic nie stoi na przeszkodzie aby w pełni do tego blasku powrócić.
      Nie od razu potrzeba do tego miłości mieszkańców do swojego miasta ale szacunku i troski. Potrzeba tego u mieszkańców jak i w szczególności u ludzi, którzy odpowiadają za różne sfery jego życia. Troska taka powinna cechować pracowników Urzędu Miasta łącznie z Prezydentem, Radnych Miasta. Jeżeli takie osoby maja problem z tożsamością, przynależnością do nas bydgoszczan, to niech zwolnią zajmowane stanowiska, niech dadzą szansę tym którzy to miasto kochają i dadzą szansę miastu powrotu do świetności, do rozwoju i pomyślności mieszkańców
      • piotr.kempa ;-) 31.01.12, 18:01
        pit771 napisał:
        @pit771 ładnie napisane, pozdro.
        > ale niech już zostanie, zbożny cel uświęca środki :) (jestem przeciw ACTA)
        > Bydgoszcz była pięknym miastem i tylko dzięki przybyłym tutaj WANDALOM
        > pokryła się kurzem i blask jej trochę przygasł ale nic nie stoi na przeszkodzie
        > aby w pełni do tego blasku powrócić.
        Nie od razu potrzeba do tego miłości
        > mieszkańców do swojego miasta ale szacunku i troski. Potrzeba tego u mieszkańcó
        > w jak i w szczególności u ludzi, którzy odpowiadają za różne sfery jego życia.
        > Troska taka powinna cechować pracowników Urzędu Miasta łącznie z Prezydentem, R
        > adnych Miasta. Jeżeli takie osoby maja problem z tożsamością, przynależności
        > ą do nas bydgoszczan, to niech zwolnią zajmowane stanowiska, niech dadzą szansę
        > tym którzy to miasto kochają i dadzą szansę miastu powrotu do świetności, do r
        > ozwoju i pomyślności mieszkańców

• trambyd działa armatnie 01.02.12, 01:48
      Działa armatnie, które widnieją na zdjęciu nr 8 stały również swego czasu na Wyspie Młyńskiej. Nie sięgam jednak pamięcią, która lokalizacja była wcześniejsza. Ogólnie bardzo ciekawe zastawienia, które przywołują klimat minionych czasów. Zdublowanie zestawień budynku Bydgoskiego Towarzystwa Wioślarskiego chyba zbyteczne, a może to jedynie przeoczenie autora.
      • wieslawwilczek Re: działa armatnie 04.02.12, 18:50
        trambyd napisał:

> Działa armatnie, które widnieją na zdjęciu nr 8 stały również swego czasu na Wy
        > spie Młyńskiej. Nie sięgam jednak pamięcią, która lokalizacja była wcześniejsza
        > . Ogólnie bardzo ciekawe zastawienia, które przywołują klimat minionych czasów.
        > Zdublowanie zestawień budynku Bydgoskiego Towarzystwa Wioślarskiego chyba zbyt
        > eczne, a może to jedynie przeoczenie autora.
        Dokładnie tak było, dwie armaty stały na "rybim" i "Wenecji"
    • bentol68 Bydgoszcz wczoraj i dziś. Część 2. Poznajesz te... 05.02.12, 13:31
      Smutny widok jak dzisiejsze miasto steroryzowane jest przez wszechobecne auta. Bardzo pięknie zestawione slajdy. Gratki!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka