siorf 14.04.12, 14:13 chciałbym jeszcze wiedzieć, jak szybko jechali motocykliści... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mahora Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 14:24 Nie jest ważne jak jechali. Ważne jest to, że nie ustąpiła pierwszeństwa pojazdom jadącym z naprzeciwka. Głupia krowa i tyle!!! Nic nie zwróci rodzinom ich bliskich którzy zginęli, ale należy jej się kara i dodatkowo prawnicy rodzin powinni ją puścić z torbami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 14:32 nie no... jasne... prędkość motocyklisty nie ma żadnego znaczenia na to czy go zauważysz czy nie!!! gratuluję tobie wyobrażni. a sam pamiętam przypadek gdy wjeżdżałem w Jagielońską z Pestalozziego, spojrzałem w lewo i nic nie było, a gdy zająłem pas to jeden idiota już mnie minął ponad setką... ale to oczywiście prędkość nie zabija jak twierdzą idioci podobni tobie! to przewróc się na motocyklu z prędkością 30km/h i 130km/h, a wtedy porównaj sobie skutki i podziel sie nimi tutaj na forum... o ile dasz radę! Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 14:34 a co do wypadku w Stryszku to niech najpierw śledczy ustalą przyczyny i winnych, a potem dyskutujmy o karach! Odpowiedz Link Zgłoś
mahora Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 14:40 30km/h na motorze..... jak widać Ty masz mało wspólnego z motocyklami. Prędkość z rozwagą nie zabija, zabija brawura albo debilni kierowcy samochodów, którzy siebie tylko uważają za panów drogi. Mój chłopak jeździ od prawie 20 lat na motorze, niejednokrotnie z ogromną prędkością i nie miał nigdy żadnego wypadku. Można? Można! Szkoda, że w takich wypadkach giną tylko motocykliści. Głupim kierowcom tez powinno się oberwać. Wtedy może zmieniła by się trochę mentalność. Aż żal, że np kierowca tutejszej hondy crv nie spędzi życia na wózku. Bo tak to ją niczego nie nauczy! Odpowiedz Link Zgłoś
kat-e33 Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 14:45 Masz rację, mój mąż jeździ mój syn jeździ tylko z głową a kierowcy samochodów nie mają kultury zero Odpowiedz Link Zgłoś
mahora Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 14:49 Dokładnie. Sama jestem kierowcą i zawsze jak słyszę warkot silnika to zjadę kawałek na bok, bo czemu nie? Skoro motor się zmieści to niech nie stoi w korkach. Ale niestety na ulicach zauważa się ciągły brak kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 00:20 mahora napisała: > Dokładnie. Sama jestem kierowcą i zawsze jak słyszę warkot silnika to zjadę kaw > ałek na bok, bo czemu nie? Skoro motor się zmieści to niech nie stoi w korkach. > > Ale niestety na ulicach zauważa się ciągły brak kultury. To nie brak kultury tylko chamstwo szpanerów na motorkach - notorycznie łamią przepisy narażając innych uczestników ruchu. Zjeżdżają sobie tylko patrz uważnie na pobocze żebyś z tej uprzejmości nie skasowała wycieczki rowerowej albo rodziny z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
minister_1 Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 14:52 W Polsce mamy ustawę Prawo o ruchu drogowym gdzie określone są prędkości na wszystkich drogach. W terenie niezabudowanym prędkość ta wynosi 90km/h, zabudowanym 50km/h, na autostradzie 140km/h. Ile jeżdżą motocykliści i jak bardzo łamią przepisy ruchu drogowego wszyscy o tym wiemy. Dużo jeżdżę samochodem i nie raz dochodziło do bardzo niebezpiecznych sytuacji z udziałem motocyklistów. Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany [...] 14.04.12, 14:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
poiuytrewq1990 Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 15:01 Trochę się najeździłem po polskich drogach I jeżeli miałbym wskazać kto jest bardziej debilny kierowcy czy motocykliści to bym bez wahania wskazał na motocyklistów. Szansa na odpowiednią reakcję w stosunku do jełopa jadącego grubo ponad 200 są prawie zerowe. Szkoda osób które zginęły ale jestem pewien że gdyby jechały przepisowo to na pewno by nie zginęli. Każdy kto przekracza prędkość musi się liczyć z tym co się może stać tylko często przez własną nierozwagę może narobić problemów innym. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 15:36 gadasz już takie głupoty, że strach. Po pierwsze Twój chłopak, motocyklista jak saper. Myli się tylko raz. Gdyby jeździł przepisowo mógłby mieć więcej szans. Po drugie jeździ sie po drogach z dopuszczalną szybkością, ale nie dopuszczalną dla danego modelu pojazdu a dopuszczalną na danej drodze. Mały motocyklista z prędkością 150 km/h pojawi się kierowcy w lusterku lub z przeciwna NAGLE. Może to zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 17:11 no cóż... widzę po całej dyskusji, że jednak z polskim społeczeństwem nie jest tak żle, skoro praktycznie wszyscy potępiają brednie wypisywane przez mahorę, a zgadzaja się z tym, że "rozważna" jazda motocyklem z szaleńczą prędkością jest prostą drogą do samobójstwa! na szczęście wiele jest tu osób którzy używają mózgu do myślenia, a nie do dziczenia na drodze!!! a skoro takie jełopy tak mahora zamierzają być lekarzami, to pozostaje tylko nagłaśniać takie indywidua! znam kilku lekarzy, uprawiają oni różne ekstremalne sporty, jeżdżą motorami, ale nie są idiotami bo znają cenę życia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 20:22 Po coś jednak są przepisy. Jak ktoś ich nie przestrzega to musi liczyć się z konsekwencjami. Jeżeli niektórzy chcą bić próby prędkości to czas jechać pod Kielce. Sam doświadczyłem jak skręcałem w lewo z Pięknej w Orlą i idiota mnie wyprzedzał na skrzyżowaniu, straciłem tylko lusterko, a klient na motorze uniknął śmierci. Nie jechał 40, która tam obowiązuje. Pojawił się jak spod ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
sagl Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 23:51 >>>Mój chłopak jeździ od prawie 20 lat na motorze, niejednokrotnie z ogromną prędkością i nie miał nigdy żadnego wypadku. Można? Można! Żal mi ciebie. Nic nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hassleader Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 02:06 Do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 00:18 mahora napisała: > 30km/h na motorze..... jak widać Ty masz mało wspólnego z motocyklami. Prędkość > z rozwagą nie zabija, zabija brawura albo debilni kierowcy samochodów, którzy > siebie tylko uważają za panów drogi. Mój chłopak jeździ od prawie 20 lat na mot > orze, niejednokrotnie z ogromną prędkością i nie miał nigdy żadnego wypadku. Mo > żna? Można! > Szkoda, że w takich wypadkach giną tylko motocykliści. Głupim kierowcom tez pow > inno się oberwać. Wtedy może zmieniła by się trochę mentalność. Aż żal, że np k > ierowca tutejszej hondy crv nie spędzi życia na wózku. Bo tak to ją niczego nie > nauczy! Trzeba być debilem, żeby pisać takie rzeczy - jak hamuje motor z prędkości 150 jak mu dziecko za piłką wyskoczy na ulicę? Jeśli twój chłopak przekracza prędkość jeżdżąc na motorze to będzie sam sobie winien jak się w końcu, potencjalny zabójca, rozwali na tym motorku, szpaner od siedmiu boleści... Odpowiedz Link Zgłoś
zupa775 Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 12:57 mahora absolutnie nie życzę twojemu chłopakowi źle ale jest takie powiedzenie do czasu... Jeżdżę samochodem ponad 30 lat, jak widzę motocyklistę na skrzyżowaniu to czekam aż przejedzie nawet jak jest daleko. Dlaczego bo mam ograniczone zaufanie do ich prędkości, natomiast jak droga jest z łukiem i nie widać a znak jest 50 i znam tą drogę bo mieszkam w okolicy jak ocenić z jaka prędkościowa nadjedzie ? Czytałem w necie że najwięcej ponad 80% ginie motocyklistów na ścigaczach to nie jest przypadek. Każda śmierć to dramat dla bliskich i dybanie oraz wyroki na podstawie krótkiej notatki prasowej jest nie na miejscu, również dramat tej kobiety i jej rodziny. Poczekajmy aż drogówka wyjaśni ten tragiczny wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_ Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 13:06 To stąd ściągnęłaś swój awatar który rzekomo jest twoim zdjęciem. Marzenia nic nie kosztują. A dyplom z medycyny to chyba sobie wydrukujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 13:22 nie masakrujcie jej aż tak :)) bo jeszcze dziewczyna straci ze stresu całe swoje owłosienie o którym tak namiętnie opowiada :P Odpowiedz Link Zgłoś
mahora Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 15:09 Szkoda, że nie potrafisz wyczuć ironii w stwierdzeniu, że to moje zdjęcie... No cóż, gdyby na świecie byli tylko mądrzy, to byłoby nudno. Dobrze, że są też tacy jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_ Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 21:41 mahora napisała: > Dobrze, że są też > tacy jak ty. I ja tak myślę . Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 20:53 mahora napisała: > 30km/h na motorze..... jak widać Ty masz mało wspólnego z motocyklami. Prędkość > z rozwagą nie zabija, zabija brawura albo debilni kierowcy samochodów, którzy > siebie tylko uważają za panów drogi. Mój chłopak jeździ od prawie 20 lat na mot > orze, niejednokrotnie z ogromną prędkością i nie miał nigdy żadnego wypadku. Mo > żna? Można! > ...mozna, do czasu mozna.Pogratulowac tylko glupoty w waszym przypadku. > Szkoda, że w takich wypadkach giną tylko motocykliści. Głupim kierowcom tez pow > inno się oberwać. Wtedy może zmieniła by się trochę mentalność. Aż żal, że np k > ierowca tutejszej hondy crv nie spędzi życia na wózku. Bo tak to ją niczego nie > nauczy! ..nie zycz nikomu tego czego sama nie chcesz, bo zycie bywa przewrotne. Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 00:09 mahora napisała: > Nie jest ważne jak jechali. Ważne jest to, że nie ustąpiła pierwszeństwa pojazd > om jadącym z naprzeciwka. Głupia krowa i tyle!!! Nic nie zwróci rodzinom ich bl > iskich którzy zginęli, ale należy jej się kara i dodatkowo prawnicy rodzin powi > nni ją puścić z torbami!!! Jasne jasne. Szczególnie, że panowie na motorkach zapewne chcieli się przewietrzyć i polecieli ze 150 na wąskiej drodze. Skoro ty możesz pisać, że głupia krowa to ja mogę napisać, że o trzech potencjalnych zabójców mniej - dobrze, że się sami skasowali zanim kogoś innego zabili, szkoda, że przy okazji ta biedna kobieta będzie miała przez nich nieprzyjemności... Odpowiedz Link Zgłoś
hassleader Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 02:40 mahora napisała: > Nie jest ważne jak jechali. Ważne jest to, że nie ustąpiła pierwszeństwa pojazd > om jadącym z naprzeciwka. Głupia krowa i tyle!!! Nic nie zwróci rodzinom ich bl > iskich którzy zginęli, ale należy jej się kara i dodatkowo prawnicy rodzin powi > nni ją puścić z torbami!!! Sytuacja sprzed około 20, może więcej lat: Skrzyżowanie Marii Curie-Skłodowskiej i Łużyckiej. Taksówkarz wyjeżdzający z Łuzyckiej nie ustąpił pierwszeństwa motocykliście jadącemu Curie-Skłodowskiej. Ten wbił się w taxi z taką siłą, że głowę znaleziono 150 metrów dalej. Niby wina była taryfiarza, ale w trakcie śledztwa dowiedziono, że taryfiarz ocenił sytuację prawidłowo, bo widząc motor stwierdził, że jadąc 60 km/h nie był w stanie dojechać do skrzyżowania w czasie potrzebnym taksówce na opuszczenie skrzyzowania. Okazało się, ze motocykl jechał z prędkoscią około 150-200 km/h. Były kwiatki i krzyż na drzewie, które rosło na krzyzowce, potem to drzewo ścięto i wybudowali MiniMala. I tak zdarzenia poszło w niepamięc. A ile jest takich zdarzeń dzisiaj? Czy w tym przypadku też była wina taksówkarza? Odpowiedz Link Zgłoś
kbdgpl Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 13:14 ....o tym samym zdarzeniu pomyślałem. Wypadek miał miejsce w 1998 roku Odpowiedz Link Zgłoś
mer-llink Tragedia. Ale czemu nie pisac o niej po polsku? 16.04.12, 01:56 Smutno mi z powodu śmierci ludzi. Wyrazy współczucia dla rodzin. Ale redaktora/kę autora/kę tego tekstu pozwolę sobie zapytać, co to znaczy, co Mu/Jej się napisało : "wymusiła pierwszeństwo nadjeżdżającym z przeciwka dwóm motocyklom"? Odpowiedz Link Zgłoś
kat-e33 Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 14:25 Czemu pytanie ile jechali motocykliści mój syn też jeździ tamtą drogą skuterem i co nie osiąga kosmicznej prędkości bo ma pojemność 50 i nie czas sądzić wszystkich jedną miarą Odpowiedz Link Zgłoś
joaquin017 Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 14:41 Jasne... nieważna jest prędkość motocyklistów... To dla mnie w kodeksie drogowym jest nie do pojęcia. Abstrahując od tego, jaki pojazd - czy to auto, czy motocykl - jedzie z nadmierną prędkością, ale jeśli ktoś wymusi na nim pierwszeństwo, wówczas wina jest tylko po stronie wymuszającego. Przecież gdyby wszyscy jechali 50 km/h to nikt by nie zginął! Nie żywię urazy do motocyklistów, ale do tych którzy posiadają wyobraźnię. Nie chcę forować wyroku odnośnie tego wypadku, jednak trzeba brać pod uwagę zachowanie zarówno kierowcy samochodu jak i motocyklistów. Odpowiedz Link Zgłoś
joaquin017 Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 14:43 joaquin017 napisał: Nie żywię urazy do motocyklistów, ale do tych którzy posiadają wyobraźnię. Oczywiście nie żywię urazy do tych, którzy posiadają wyobraźnię. Odpowiedz Link Zgłoś
ioc Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 15:11 Sytuacja z wczoraj godz ok 8:30: węzeł zachodni, dwójka motocyklistów startuje grunwaldzką ze świateł w kierunku centrum. Ruch spory dopadają z ogromną prędkością jadące samochody w okolicach kraszewskiego i zaczyna się slalom na pełnej prędkości między jadącymi autami bez sygnalizacji zmiany pasa. Widziałem to tylko chwilę bo szybko zniknęli z pola widzenia. Z całym szacunkiem, ale w tym przypadku nawet uważający kierowca jest bezradny ponieważ motocykliści nie dają szans na ich spostrzeżenie, nawet patrząc dwa razy w lusterka... Moje spostrzeżenia z drogi są takie, że jadący z wyobraźnią motocyklista to niestety rzadkość. I aż się boję czy kiedyś sam nie wymuszę na jakimś motocykliście pierwszeństwa bo to on nie da mi szansy się zauważyć pędząc z niespodziewaną prędkością... Odpowiedz Link Zgłoś
mahora Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 14:54 Widzisz... jak zawsze powtarzam, że jeśli ktoś jedzie szybko to niech jedzie skoro jego pojazd mu na to pozwala i bez względu na wszystko jeśli jest na pierwszeństwie to mu się to należy i prędkość dla mnie schodzi na drugi tor. Ktoś wymusił pierwszeństwo i spowodował kolizję i to będzie jego wina! Bo gdyby zachował ostrożność to nawet mimo tej wysokiej prędkości drugiego kierowcy nic by się nie stało. To samo było w wypadku Wałęsy. Mimo że jechał szybko to inny kierowca swoją nierozwagą spowodował wypadek. Dla mnie winny jest tylko kierowca samochodu w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
siorf Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 15:02 jeśli jednak już ktoś łamie przepisy... czemu reszta ma ich przestrzegać? Czemu on łamiąc je, nie myśli o tym, że ktoś inny też może je złamać? Jeśli jechali z przepisową prędkością (co przy 3 ofiarach raczej nie wchodzi w grę) to oczywista jest wina kierowcy osobówki. Jeśli pędzili jak głupi, to są to dla mnie akty samobójcze. Albo po prostu świadectwa głupoty, bo czym innym może być przejeżdżanie przez skrzyżowanie na pełnym gazie? Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 15:43 ale pierdoczysz wiesz? Ograniczenia prędkości nie sa po to by rozgrywać mecz miedzy kierowcami a drogówką tylko z pewnych powodów. Co z tego że czysta pusta droga? Jadą przez wiesz 150 na motorze nie jesteś w stanie przewiodzieć ani zareagować na wychodzące dziecko, wyjeżdżąjący traktor itp. Czy ty tego dziewczynbo nie rozumiesz? Zrozum też te, że motocyklista jest na drodze z dlaeka maleńkim punkcikiem. Jeśli jedzie 90 zdążysz go zauważyć, jeśli 150 urośnie w kilka sekund i kierowca nie ma szans na reakcję, a przeciez nie musi patrzeć cały czas w jednym kierunku, musi kontrolować obie strony. A pan Wałęsa mimo szacunku mojego, jechał tak szybko, ze gość zawracający zza tira patrząc w lewo widział maleńki punkt potem popatrzył w prawo i zaczął manewr ponieważ kierunek prwo jest ważniejszy w takich przypadkach. Gdyby Walesa jechał 90 nawet nie dojechałby do tira w momencie manewru osobówki. Odpowiedz Link Zgłoś
she_1 Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 15:45 > Widzisz... jak zawsze powtarzam, że jeśli ktoś jedzie szybko to niech jedzie sk > oro jego pojazd mu na to pozwala mahora ma swój kodeks drogowy odnośnie przestrzegania prędkości na drodze. Masz fure która wyciągnie 200km/h, to co tam przepisy.. jedź maksymalną prędkością. Jakie to logiczne. Aż się dziwię, że nikt na to wcześniej nie wpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 20:51 Studentko medycyny jako ewentualny przyszły lekarz to powinnaś umieć przewidywać, myslenie przyczynowo-skutkowe w Twoim zawodzie bardzo pożądane. Odpowiedz Link Zgłoś
stanczyk1511 Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 16.04.12, 01:17 Oj "mahora" , dziecko drogie. Pewnie się machorki siedmiopalczastej napaliłaś i bredzisz nie używając rozumu. Tak Ciebie kręcą twardziele na mocnych dwukółkach, że zatraciłaś rozsądek ?. Kierowcy samochodów to zgraja chamów, wapniaków i samolubów - tak ?. A motocyklistom wszystko wolno: wjeżdżać w szparę pomiędzy samochodami, popisywac się na jednym kole, ścigać z odrzutowcami na ulicach miasta, wyprzedzać na trzeciego i czwartego na dziurawych drogach itp, itd ?. To wszyscy inni mają na drodze myśleć i mocno uważać, "bo motocykliści są wszędzie" ?. Dziewczyno, czy musisz ulec wypadkowi, abyś dojrzała ? Odpowiedz Link Zgłoś
zupa775 Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 16.04.12, 09:55 joaguin017 masz racje obojętna jest ,wymuszenie to wymuszenie nawet przy 50 skutek zderzenia może być fatalny dla motocykli, tylko przy odległości do skrzyżowania np. 500m i prędkości 50 mogła zdarzyć opuścić skrzyżowanie ale przy prędkości 150 już nie. Kodeks Drogowy jest ogólnikowy i mało spójny, np jedziesz za samochodem prędkością dozwoloną , on ci zahamuje i słońce świeci nie widzisz stopu walisz w tył to wyłącznie twoja wina a p. policjant tobie powie niezachowanie bezpiecznej odległości. Czytałem w prasie parę lat temu że byli oszuści wymuszali odszkodowania, hamowali ręcznym hamulcem i bum. Sam w nocy jechałem a tu szklanka i mimo zimówek i prędkości max 40 na zakręcie drogi wpadłem do rowu, dzwoniłem po pomoc i pierwsze to mandat nie dostosowałem prędkości do warunków więc Kodeks to tylko Kodeks.... Odpowiedz Link Zgłoś
kajka.1972 Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 15:58 W Polsce chore jest prawo, które przyzwala na takie sytuacje, np mandat za przekroczenie prędkości w kwocie takiej jakiej palant wlewa do baku,co to za mandat??? jaka to dolegliwość?? dlaczego nie zrobią tak jak w cywilizacji mandat od zarobków !!! wtedy cham jeden z drugim by się zastanowili jak jeżdżą. Jakiś na niemieckich drogach jeżdżą Polaczki bardzo grzecznie, bo jak w euro by mieli zapłacić to by się girami zakryli, więcej to by było niż wartość rzęchów jakimi jeżdżą.A do tego wypadku, nie ważne ile jechali, zginęli a baba durna nie zna przepisów najwidoczniej, a gdyby rowerzyści jechali ...to co tez by ktoś napisał chwasty??? Żenada Odpowiedz Link Zgłoś
siorf Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 16:03 > A do tego wypadku, nie ważne ile jechali, zginęli a baba durna nie zna prz > episów najwidoczniej, a gdyby rowerzyści jechali ...to co tez by ktoś napisał c > hwasty??? Żenada Rowerzysta uderzający w bok samochodu co najwyżej by się poturbował. Chyba, że rowerzysta jechałby stówą, mogłoby być gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
zibuumgo Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 16:58 Baba wredna i glupia . Czy ktos wie kim byli motocyklisci? Skad pochodzili? Odpowiedz Link Zgłoś
19dawid80 Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 21:28 zibuumgo napisał: > Baba wredna i glupia . Czy ktos wie kim byli motocyklisci? Skad pochodzili? A Ty co, książkę piszesz!? Koleś jesteś zwykłym śmieciem, ubliżając tej kobiecie!!! Gardzę takimi jak TY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zibuumgo Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 17:30 Swiatla caly rok to kompletna paranoja! A wszscy sie stosuja , chory kraj. Jezdze do Niemiec tam nie trzeba wypalac lamp i jezdzi sie cudownie! Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 17:45 no to się kiedyś przejedż za miasto np. wyjedż na Koronowską przy mocno pochmurnej pogodzie i upatrz sobie kogoś z naprzeciwka kto jedzie zielonym albo szarym samochodem i nie ma świateł... gwarantuję ci, że dostrzeżesz go o wiele póżniej niż gdyby miał światła! Odpowiedz Link Zgłoś
zibuumgo Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 17:51 Moge wlaczyc swiatla przy pochnurnej pogodzie , ale nie musze wypalac i swiecic na tablice auta przede mna! Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 18:04 a wg ciebie w którym momencie nadejścia pochmurnej pogody można by było zapalić światła a w którym jeszcze nie? może jeszcze usuń ze swojego samochodu chłodnicę, bo ocieplasz tablice przed sobą, usuń siedzenia bo wygniatasz swoim d4, usuń kierownicę bo cały czas ją dotykając ją wycierasz... ale jeszcze nigdy się nie spotkałem z taki przejawem wyrachowania i skąpstwa, aby traktować światła w samochodzie jako coś co się "wypala"!! szybciej ci się "wypali" tłumik, klocki albo amory niż światła... Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 18:10 sorry! LAMPY ci się "wypalają"... (jeszcze lepiej) Odpowiedz Link Zgłoś
poiuytrewq1990 Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 17:55 Jedna z nielicznych osób która ma zdrowe myślenie odnośnie ruchu drogowego. Jeżeli ktoś lubi szybką jazdę to w polsce są tory do ścigania można zapłacić i jeździć jak szybko się chce bez robienia problemu innym. Odpowiedz Link Zgłoś
siorf Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 18:20 nie tylko przy złej pogodzie lepiej widać oświetlony samochód, ale też wyjeżdżając z drogi podporządkowanej, kiedy auta nadjeżdżają ze strony, z której świeci słońce, dlatego światła 24/7 są uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
zibuumgo Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 18:24 To dlaczego w Europie nie ma nakazu wlaczania ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 18:30 pier...sz jak potłuczony! JEST obowiązek w 19 krajach Europy! Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 18:33 a skoro tak wiele ciebie kosztuje zapalenie świateł w dzień, to może zacznij jeżdżić autobusem? tylko wtedy będziesz narzekał, że ci się zelówki zużywają... Odpowiedz Link Zgłoś
zibuumgo Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 18:43 Autobusem i tramwajem jezdze bo paliwo jest drogie. Mnie nie chodzi tylko o paliwo , a o lampy i zarówki , akumulator oraz cala elektryke w pojezdzie . A jak lubisz sie scigac to zapalaj swiatla , a i tak kiedys zginiesz jak bedziesz jezdzil na "chama" Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 18:51 zibuumgo napisał: > Autobusem i tramwajem jezdze bo paliwo jest drogie. no to po co wylewasz tutaj swoje wypociny na temat, który cie nie dotyczy? > Mnie nie chodzi tylko o pal > iwo , a o lampy i zarówki , akumulator oraz cala elektryke w pojezdzie. o moje lampy i żarówki się nie martw, prędze zastanów się nad swoim stanem emocjonalnym... A jak > lubisz sie scigac to zapalaj swiatla , a i tak kiedys zginiesz jak bedziesz jez > dzil na "chama" nie mierz mnie swoją miarą żałosny kmiotku! nie ścigam się, bo mnie to kompletnie nie interesuje! a i nie zginę, bo nie jestem drogowym idiotą i chamem!!! za to ty musisz się głęboko zastanowić, bo ludzie z tak absurdalnymi pogladami i argumentami często są eliminowani z tego świata :) jakoś to tak się mówi... głupia jednostka sama się wyeliminuje!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
zibuumgo Swiatla 14.04.12, 18:26 Swiatla sa potrzebne polakom do szpanowania i szybkiej jazdy i to wszystko na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Swiatla 14.04.12, 18:35 aaaa ha! czyli jak zapalę światła to od razu szpanuję i od razu jeżdżę szybciej, tak? ja pierdykam! nigdy w życiu bym do takich wniosków nie doszedł... ty to jesteś geniusz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Swiatla 14.04.12, 18:37 ty masz lepsze argumenty niż ta maciora/mahora co tu na poczatku wylewała swoje absurdy! a może to ty jesteś ten jej chłopak, co jeżdzi szybko i rozważnie?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
zibuumgo Re: Swiatla 14.04.12, 18:38 A tak wlasnie jest. Niemcy jak robi sie pochmurno to zapalaja swiatla , ale nie musza swiecic w korku na tablice auta przed nim. W Paryzu kierowcy zapalaja swiatla po 22.00 wieczorem . Zoboczcie ile u nas pojazdow z jednym swiatlem! Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Swiatla 14.04.12, 18:42 zibuumgo napisał: > A tak wlasnie jest. Niemcy jak robi sie pochmurno to zapalaja swiatla , ale nie > musza swiecic w korku na tablice auta przed nim. jeszcze raz cię pytam, czy równiez wyrażasz ból z tego powodu, że twoja chłodnica ogrzewa rejestracje tych samochodów? > W Paryzu kierowcy zapalaja sw > iatla po 22.00 wieczorem . > Zoboczcie ile u nas pojazdow z jednym swiatlem! i to ma być dowód na co? bo dla mnie to dowód na to, że ktoś jest albo leniwą świnią bo mu się nie chce wymienić żarówki, albo nieudacznikiem bo tego nie potrafi! i od tego jest Policja, aby albo nakazać na miejscu wymianę, albo zabrać dowód za niesprawny samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
hassleader Re: Swiatla 15.04.12, 02:16 Swiatła nie mają nic do rzeczy. W UK jest przepis, że samochody po zmroku lub w warunkach ograniczonej widocznosci musza mieć właczone światla POSTOJOWE, nie mijania. To czesto prowadzi do sytuacji, w której widać pojazd w ostatniej chwili. A i tak statystyki wypadków są 10 razy mniejsze niż w Polsce. Przyczyn trzeba szukać w chronicznej sklonności Polaków do brawurowej jazdy. Druga - złe drogi. Polscy i Angielscy kierowcy są słabymi kierowcami, ale Anglicy zdają sobie z tego sprawe. I to jest własnie sedno sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
zibuumgo Swiatła dla motocykli i Tirów ! 14.04.12, 18:41 Chory kraj. Zapal swiatla i zabijaj !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Swiatła dla motocykli i Tirów ! 14.04.12, 18:44 Chorzy ludzie w tym kraju. Muszą zapalić światła i tracić kilka groszy na dodatkowe spalenie paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
zibuumgo Chory kraj! 14.04.12, 18:47 A w Szwajcarii , Francji , Niemczech nie . To my jestesmy madrzejsi i mamy doswiadczenie w motoryzacji wyzsze ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Chory kraj! 14.04.12, 18:57 ehhh... takiego jełopa jak ty dawno nie widziałem! żaden argument do ciebie nie trafia... niczym Antoni M.!!! a wyobraż sobie, że w takiej Szwajcarii zakazane jest spłukiwanie toalety w blokach po godzinie 22. We Francji nie wolno nazwać prosiaka Napoleon. a w Wielkiej Brytanii nie wolno umierać w gmachu parlamentu. i co? czujesz się bardziej dowartościowany? Odpowiedz Link Zgłoś
hassleader Re: Chory kraj! 15.04.12, 02:21 kibic.zalogowany napisał: > ehhh... takiego jełopa jak ty dawno nie widziałem! > żaden argument do ciebie nie trafia... niczym Antoni M.!!! > > a wyobraż sobie, że w takiej Szwajcarii zakazane jest spłukiwanie toalety w blo > kach po godzinie 22. We Francji nie wolno nazwać prosiaka Napoleon. a w Wielkie > j Brytanii nie wolno umierać w gmachu parlamentu. > > i co? czujesz się bardziej dowartościowany? No, co do poprzednich wypowiedzi, to sie z toba zgadzam, ale nie sądze, żeby ktoś w UK korzystał z prawa umożliwiajacego nasikanie przez ciężarną kobietę do nakrycia głowy policjanta, tzw. boba, jeśli ona o to poprosi. Autentyczne! Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Chory kraj! 14.04.12, 21:11 Byłes kiedyś w Szwajcarii? Radzę tam pojechać, zobaczysz dopiero różnicę. Szczególnie w mandatach. Polska pod względem kultury jazdy to dziki kraj. PS. W Szwajcarii najniższa pensja to 4000 franków. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbietapomocprawna01 [...] 14.04.12, 19:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kondorx Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 19:57 Lektura postów nie nastraja optymistycznie: 1. Ludzi, którzy zginęli, żal, bardzo. I żal też sprawczyni ( na teraz), bo dla niej to też tragedia. 2. Obrażanie sprawczyni jest bez sensu. Ilu z Was i ile już razy było o włos od wypadku z powodu, które może przypisać tylko sobie? 3. Nikt nie pisze o zasadzie ograniczonego zaufania do innych użytkowników dróg. Można mieć pierwszeństwo, i co z tego? Podobno gdzieś w Anglii jest cmentarz dla tych co mieli pierwszeństwo. 4. Co komu szkodzą światła? Mnie nie. A pojazdy są bardziej widoczne. Jeśli już dyskutować o światłach, to o światłach w motocyklach, bo czasem przypominają kocie oko z bielmem. I takiego gościa widzi się często w ostatniej chwili. 5. Durne przepisy? Każdy ustawodawca stara się je dostosować do dróg i kultury ich użytkowników - staram się w to wierzyć.. Jeśli coś u nas jest durnego to ilość radarów i "biznes" lokalnych samorządów na nich (vide: Biały Bór). Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 20:15 no proszę... jak miło zobaczyć tak mądre i racjonalne słowa! w przeciwieństwie do bełkotu mahory i zibuumgo!! Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 20:31 Jeżeli od kogoś wymagamy kultury to sami ją zachowajmy. A wypominanie komuś, że zarabia tyle ile zarabia jest bardzo niegrzeczne. Uważam, że jesteśmy wspólnymi użytkownikami dróg i powinniśmy zachowywać się na drodze rozsądnie uwzględniając innych. Próby prędkości to na specjalnych torach proszę sobie urządzać. Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 20:34 Broń nas Boże przed taką służbą medyczną. Mniemanie o sobie to panna studentka ma niesamowite, niestety słoma z butów wystaje. PS. Do lekarza droga bardzo daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-doktor Srebrny motocykl niezbyt uszkodzony, 14.04.12, 21:52 Szybko nie mogl jechac, w przodu widac, ze sie w cos wbil - złamany widelec, lampa ale juz kierownica i bak nie wygladaja na zbyt zniszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
bdg_student Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 22:04 brawo mistrzu. Jak mahora za rok ma być lekarzem, to znaczy, że o przedmiotach już dawno zapomniała. Teraz szczęśliwie sobie podróżuje po różnych oddziałach. Bo przez rok przed zdaniem LEPu - mówiąc prościej, otrzymaniem uprawnień do bycia lekarzem - ma się staż. Może i część motocyklistów jeździ nie rozsądnie. Ale w większości wypadków z udziałem motocyklistów wina leży po stronie puszkarza. A jak widzę wielkopańskiego kierowcę auta, który zajeżdża mi drogę w korku, mam ochotę wymierzyć mu takiego strzała, że następnym razem by uważał. Na zachodzie to norma, że puszcza się motocyklistów między autami, a u nas takie chamy potrafią nawet rowerzyście drzwi otworzyć przed nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
mahora Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 22:18 Dokładnie o tym pisałam wcześniej. Przecież mi kierowcy samochodu stojącego w korku nie zaszkodzi zjechać trochę w bok, żeby motor mógł sobie pomknąć dalej. Ale w ludziach jest dużo zawiści...skoro ja stoję to inny też będzie. Ciekawe czy skuterkowców w korkach też się tak podle traktuje. Odpowiedz Link Zgłoś
artfor159 Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 22:18 Imbecyle - inaczej nie można powiedzieć o osobach, które twierdzą tutaj, że nadmierna prędkość motocyklisty nie ma nic do rzeczy w takich przypadkach. Maja Odpowiedz Link Zgłoś
mahora Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 22:33 Jeszcze napisz, że fakt iż 60-letnia Pani z hondy crv nie ustąpiła pierwszeństwa to drobiazg... Odpowiedz Link Zgłoś
hassleader Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 02:27 mahora napisała: > Jeszcze napisz, że fakt iż 60-letnia Pani z hondy crv nie ustąpiła pierwszeństw > a to drobiazg... Pewnie by ustapiła, ale widząc motocyklistów daleko, podjeła wykonanie manewru. Pewnie się nie spodziewała, że jadą 150 km/h albo więcej. Nikt nie jest w stanie ocenić odległości zbliżającego się pojazdu do tego stopnia. Ocenila pewnie, że jadąc z prędkością odpowiednią do danego odcinka drogi bez problemu zdązy opuścić skrzyżowanie. Nie mogła przewidzieć, ze ktoż zapie.dala z prędkością grubo powyzej dozwolonej. Odpowiedz Link Zgłoś
mahora Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 11:49 > Pewnie by ustapiła, ale widząc motocyklistów daleko, podjeła wykonanie manewru. > Pewnie się nie spodziewała, że jadą 150 km/h albo więcej. No tak, pewnie myślała, że motorem się jeździ 50 km/h.... W tym wypadku jej też zabrakło wyobraźni do ocenienia sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 13:26 Wiesz mahora, dawno, dawno temu (1990) - not bene studentem medycyny będąc - miałem zderzenie z motocyklem. Ja skręcałem Fiatem 126 na parking w lewo, motor nadjechał z przeciwnego pasa, więc w sumie formalnie miał pierszeństwo. Tylko jeden szkopuł był. Motor wyjechał zza zakretu, na którym było ograniczenie prędkości do 40km. Gdyby załozyć, że ktoś z tego zakretu wykoczy 100/h, to nie dałoby się na ten parking wjechać. Mielismy obaj szczęście - nikomu nic się nie stało, chociaż widok kasku na siedzeniu pasazera w pierwszym momencie nie nastrajał optymistycznie. Nie wiem jak było w tej sytuacji, jeżeli jednak ktoś znacznie przekracza predkość, to niestety nie jest bez winy. I wcale sie nie zdziwie, jeżeli kierowcę samochodu uniewinnią (zakładając, że motocykliści jechali bardzo szybko). Możesz odpowiadać tylko za zdarzenia przewidywalne. Predkość pojazdu uczestniczacego w zderzeniu da sie dość precyzyjnie obliczyc. Pracowałem kilka lat dla PZU i widziałem takie wyliczenia. A Tobie droga kolezanko in spe życzę wiecej pokory i samokrytycyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kujawy1000 Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 23:27 Pytanie : 1. a z jaką prędkością mogą poruszać sie po drogach motocykliści? W Kodeksie nie ma słowa , że "dawcy" ( skoro ja jestem "puszkarzem") mają wyznaczone inne prędkości ! 2.jeżeli Ty masz być lekarzem - to modlę się aby nie trafić NIGDY na Ciebie ! 3.drogi są dla wszystkich :motocykli,samochodów,TIR-ów i rowerzystów - ale nie dla idiotów popisujących się w mieście jazdą na jednym kole ( sam byłem świdkiem takich "popisów" w Bydgoszczy). pozdr (nie odpisuj , nie odpowiem) Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 22:47 Ja tak a propos tego wypadku......Jezdze czesto ulica Grunwaldzka w lesie i jeszcze nigdy nie widzialem zeby motocyklista,jak tylko ma troche miejsca,mnie nie wyprzedzal z rykiem silnika...to samo dotyczy mlodych kierowcow,ktorzy jechali za mna a potem jada przede mna i tyle ich "zysku". Czy naprawde nie mozna wysylac takich na dodatkowe szkoleni zamiast mandatow,ktore sa zupelnie nieskuteczne......Strata calego dnia bedzie wieksza kara dla tych bezmyslnych pajacow..... Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 22:57 P.S. Nie chce,zeby ktos pomyslal,ze mam cos przeciwko motocyklistom jako takim.Sam w mlodosci bylem motocyklista.Nie oceniam zachowania tej paniusi za kierownica Hondy,bo nie wiem co tam sie stalo,ale ten wypadek daje duzo do myslenia...Mysle,ze ta pani nie przewidziala,ze motocyklisci jada duzo szybciej niz mozna sie spodziewac po normalnych ludziach i dotyczy tego, ktory wpadl do rowu, zeby uniknac zderzenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
bdg_student Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 14.04.12, 23:08 myślę, że ci palanci, o których piszesz, sami się wyeliminują. Problem leży w szkoleniu, które absolutnie nie uczy jazdy. Po 20h kursu umiesz robić motorem skręcić w lewo, prawo i zahamować. A jazdę po mieście można zaliczyć z zamkniętymi oczami, bo trasa jest wyznaczona. Siłą rzeczy, przy tak tragicznie zaplanowanym szkoleniu pojawia się sporo debili na dwóch kółkach. Co nie zmienia faktu, że rodzaj motocykli i uszkodzenia nie wskazują raczej, że z prędkością światła gnali na nich młodzi, nieokrzesani gó...arze. Ale wszyscy forumowi "eksperci" wiedzą lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
mayag [...] 14.04.12, 23:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
semeon Re: Do Machory i innych........ 15.04.12, 02:34 Do mayag: A pod jakim nickiem jesteś na tym forum? Chyba "żadkim". Ja osobiście nie znam się na motocyklach, ani na jeździe na nich i nie mogę się w tej kwestii wypowiadać, ale ogrom tragedii, śmierć trojga osób, powinien zmusić do refleksji, do zastanowienia się nad naszą "łatwopalnością", a nie do takiej agresywnej dyskusji, która w obliczu tego co się wydarzyło, nie powinna mieć miejsca. dziwnabydgoszcz.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
ferrari4 Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 10:45 Nie widać po uszkodzeniach, żeby gnali? Nawet jak jechali 150 km/h to zakładam, że nie wbili się ślepo w hondę patrząc się w niebo, tylko jednak próbowali użyć hamulca i wytracić prędkość :] Odpowiedz Link Zgłoś
tortor5 Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 03:51 Mam nadzieję, że nie uniknie kary jeśli jest winna. Odpowiedz Link Zgłoś
cin1977 Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 10:11 Jeezu, całe forum roztrząsające czy bezsporny fakt, że baba złamała przepisy, na pewno świadczy o jej winie. Bo może jechali za szybko, wyskoczyli zza zakrętu, ogólnie motocykliści to wariaci i zakały polskich dróg, nie mówiąc już o rowerzystach... Szkoda, że zamiast nich nie jechał TIR wyładowany gruzem. Sprawa winy i kary byłaby oczywista. Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 13:31 Oj dziecko, fakt zderzenia sie z kims nadjeżdżajacym z prawej strony lub poruszajacym się droga z pierszeństwem przejazdu nie implikuje złamania przepisów przez kierujacego pojazdem formalnie podporzadkowanym. Są sytuacje, w których nie da się wyjechać z drogi podporzadkowanej jeżeli droga z pierszeństwem ktoś będzie jechał bardzo szybko. I np. wyskoczy zza zakretu. A TIRy to widac daleka i raczej nie jeżdżą 150. Nie odnosze się do tego wypadku, bi nie weim, jak było. Odpowiedz Link Zgłoś
cin1977 Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 22:30 Czytaj ze zrozumieniem. W artykule wyraźnie napisano, że wypadek miał miejsce na skrzyżowaniu, a motocykliści jechali z naprzeciwka kierującej. Nawet jeśli jechali 150 i kobiecie "wydawało się" że są tak daleko, że zdąży. Na podstawie tego, co "się wydaje", raczej nie powinna skręcać, jak to się skończyło wiadomo. Odnośnie TIR-a z gruzem - przed czymś takim nie skręcasz bo tobie "się wydaje" tylko dopiero kiedy masz pewność, a najlepiej kiedy rzeczony jest już daleko w tyle. Niestety w mentalności sporej części polskich kierowców jest olewanie potencjalnie słabszych użytkowników dróg, bo motocykl nie tramwaj, nie zabije, więc to jego problem i on musi się postarać wyhamować. Tak to się kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 16.04.12, 09:32 Taaak, a najsłabszy jest motocykl wbijajacy się z dużą prędkością w drzwi samochodu. Widywałem wypadki będące skutkiem zderzenia motocykla i samochodu. To wcale nie jest tak, że motocykliści giną a pasażerowie samochodu wychodzą bez szwanku (kiedys jeździłem w pogotowiu). Jeżeli skręcasz na skrzyżowaniu w lewo a 100metrów za skrzyzowaniem jest zakręt, za którym nic nic nie widzisz a z tego zakrętu wyskoczy motocykl 150, to jakie masz szanse go dostrzec i w ogóle zareagować? Skręca się zwykle na małych predkosciach z niewielka mozliwością nagłego przyspieszenia. Nie odnosze się konkretnie do tego wypadku. A teraz co do wypadku. Jeżeli Honda skręcała w lewo a miała przed soba prosta drogę, to o ile te motocykle nie jechały 200, to można było chyba tego uniknąć. Ale i tak, jeżeli w wyniku badań biegłych okaże się, że motocykle znacznie przekroczyły prędkość, to ofiary wypadku będa współwinne. Co jest sprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kondorx Zakładam, że większość obecnych tu forumowiczów 15.04.12, 11:00 na co dzień kieruje jakimś pojazdem, choćby dziecięcym wózkiem. No to, jeśli: - nie będziemy sobie na drodze okazywali życzliwości, wyrozumiałości i prawa do błędów jakie sami często popełniamy, - za kierownice będziemy siadali rozedrgani nerwowo tak, jak rozedrgani siadamy do klawiatury naszych komputerów, - będziemy przekonani o naszym niepodważalnym mistrzostwie w prowadzeniu naszych pojazdów, a resztę będziemy uważali za niezbornych i niegodnych uwagi durniów, - mając w tle, tej niby dyskusji, tragedię, zamiast chwili refleksji będziemy sobie urządzali brzydkie połajanki, to znaczy, że będziemy dalej zabijali innych i siebie. Bo wielu nie wyjeżdża na drogę, żeby gdzieś dojechać. Oni wyjeżdżają, żeby pokazać kto tu rządzi, potrafi, może pokazać. Rezultat takiej postawy na drodze jest w końcu zawsze taki sam. Odpowiedz Link Zgłoś
slabe Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 11:47 Szanowna redakcjo. Nic z tego artykułu nie rozumiem. Ta pani wymusiła pierwszeństwo na dwóch motocyklistach, a zgineło trzech??? Nie wiem kogo zatrudniacie do pisania takich tekstów, ale jakby co, to polecam się na przyszłość. Na pewno nie będę popełniał takich błędów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mahora Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 11:55 Na jednym z motorów jechały dwie osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_ Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 11:52 Moim zdaniem większość motocyklistów to w tej chwili osoby poszukujące wrażeń , chcą przyjemnie spędzić czas , doznać dreszczyku emocji itp, itd. Te cele są w jawnej sprzeczności z celami pozostałych użytkowników dróg będących w miażdżącej większości . Większość po prostu stara się w miarę szybko i bezpiecznie przemieszczać z punktu A do punktu B . Motocykliści niestety nie znajdą zrozumienia u reszty użytkowników dróg. Polska to nie Stany Zjednoczone gdzie drogi ciągną się tysiącami mil a ruch na niektórych odcinkach jest znikomy. Note bene to te drogi są zapewne najczęściej pokazywane i to one tak romantycznie Was nastrajają. Tam motocyklista rzeczywiście może podróżować z głowa w chmurach. U nas to nie przejdzie . Zawsze będziecie ginęli. Nie ważne czy to będzie wasza wina czy nie. Motocyklisto upewnij się że jesteś widziany! Odpowiedz Link Zgłoś
lipa21 Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 12:02 Dużo tu sympatii, dobrych słów, otuchy, żalu dla poszkodowanych. Każdy z nas jest przekonany o tym, ze jesteśmy najlepszymi kierowcami swiata. Czy jedziemy 126p, czy nowym focusem czy tez bmw. Zawsze myślimy tak samo: to ja mam racje i ja będę pierwszy. Smutne. Nie chce wspominać już o jeździe po alkoholu, bo to powszechnie akceptowana patologia. Tak sie składa, ze w Polsce zrobiłem tylko kilka tysięcy km. Jezdze zawodowo w uk (dostawy do supermarketu-jazda glownie w duzym miescie londyn). W zw z czym nie jestem autorytetem, ekspertem który powinien zabierać głos. Podziele sie tylko swoimi spostrzeżeniami. Niestety nie potrafimy jeździć wg przepisów, zdrowego rozsądku, szacunku dla bliźniego. Widać to nawet na wydawało by sie prostych do użytkowania autostradach, drogach szybkiego ruchu, o mieście nie wspominając. Na szczęście nie dotyczy to tylko i wyłącznie naszej nacji. Kobiety mogły by popracować nad postrzeganiem dystansu i prędkości - prawdopodobnie to było przyczyna tragedii. Trochę pokory życzę. Mi pomaga. Napatrze sie w ciagu tygodnia na zniszczone auta, jednoslady, ofiary leżące na drodze bądź zakleszczone w puszkach. Po takich widokach nawet od mojej zony słyszę, ze coś nie tak u mnie z testosteronem, bo tak wolno jeżdżę i wchodzę w rondo na czterech kołach a nie tak jak ona na dwóch. Spójrzmy najpierw na siebie i spróbujmy ocenić swoje zachowanie na drodze (złośliwości, przekleństwa itp) Szerokiej drogi. Mam nadzieje, ze dzisiaj tez nikomu krzywdy nie zrobię. Ps jestem pieszym, cyklista, motocyklista, kierowca samochodu i tzw tira. Odpowiedz Link Zgłoś
korespodent Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 12:53 Prawdopodobnie ta "baba" to pani prokurator. Wiec, nie ma co gdybać. Winna motocyklistów. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_ Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 13:42 No to może będzie gruby proces bo o ile zdążyłem zauważyć w TV jedn z tych motocyklistów to nazwisko z sześcioma zerami. Bodajże jakiś Plewa? Albo się pod stołem dogadają i już więcej nic nie usłyszymy. Odpowiedz Link Zgłoś
mahora Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 16:26 Grupa w której jechali zabici motocykliści liczyła 7 osób i jechali do Częstochowy. Jadąc w takich grupach nie jedzie się z zabójczymi prędkościami. Poza tym modele motorów wskazują z jakimi prędkościami mogli się poruszać motocykliści. A to wieści od osoby, która była na miejscu wypadku: "... byłem na miejscu niedługo po wypadku. Przekazuję to co usłyszałem na miejscu od pozostałych uczestników jadących w kolumnie. Baba jechała od strony Stryszka, motocykliści jechali od strony Białych Błot. Na wysokości skrzyżowania z drogą na Przyłęki - baba nieoczekiwanie skręciła w lewo w środku grupy motocykli!! Dwa motocykle zdążyły przejechać a ona chciała zdążyć miedzy drugim a trzecim skręcić w lewo zajeżdżając chłopakom drogę !! Jadący za babą kierowca samochodu też nie spodziewał się jej manewru i aby w nią nie przydzwonić uciekł w prawo do rowu i dachował!! " CZY NADAL UWAŻACIE ŻE ICH MOGŁA NIE ZAUWAŻYĆ????? Odpowiedz Link Zgłoś
letalin Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 18:40 mahora napisała: > CZY NADAL UWAŻACIE ŻE ICH MOGŁA NIE ZAUWAŻYĆ????? ------------------------------------ A jaka jest inna możliwość? Że widziała i postanowiła uderzyć w motocyklistów? To, że dwa motocykle przejechały bezpiecznie, a uderzyła dopiero w trzeci, nie dowodzi w żaden sposób tego co widziała, lub mogła zobaczyć. Dlaczego ich nie widziała? Nie wiem, może słońce ją oślepiło, może ma wadę wzroku, albo coś odwróciło jej uwagę. A może motocykle rzeczywiście pomykały z przydźwiękową prędkością i ani kierowca samochodu, ani ofiary nie miały po prostu szansy na reakcję. Kierowca citroena zareagował zupełnie dziwnie, ale jak zobaczył latające motory i ciała motocyklistów, to mógł rzeczywiście zapomnieć o hamulcu. Z filmu z wypadku widać, że jeden motor uderzył prawdopodobnie z pełną prędkością w hondę, ale drugi ma nieznaczne uszkodzenie, może kierowca motoru stracił nad nim panowanie w czasie awaryjnego hamowania i położył maszynę, a sam uderzył w stojący już samochód? Będzie śledztwo, będzie sprawa w sądzie. Wierzę, że dowiemy się prawdy. Na razie po ludzku należy tylko współczuć rodzinom ofiar. Każda śmierć jest tragedią. I wykażmy się przynależnością do jakiejś kultury, gdzie nie mówi się o winie, zanim ona nie zostanie udowodniona (to o pani z Hondy). Odpowiedz Link Zgłoś
zbrachlin Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 18:51 "Ze wstępnych ustaleń policji wynika, że winę za wypadek ponosi 60-letnia kobieta, która kierowała hondą. - Prawdopodobnie próbowała skręcić w lewo i nie ustąpiła drogi motocyklom - mówi Piotr Duziak." - to informacja z "GP" dla wszystkich, którzy słysząc o wypadku z udziałem motocykli od razu wiedzą, że jechali wariaci co najmniej 200 na godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 18:48 Przy taki przebiegu wypadku sprawa jest dość oczywista. Postaraj sie jednak nie stwarzać w swoich osądach wrażenia, że samochodami kieruja generalnie leśne dziadki a motorami jeżdżą sami spece, co to mogą zasuwać 200 w terenie zabudowanym, bo sobie świetnie pordadzą; jeżeli tylko inni będa jechali zgodnie z przepisami. Może trochę przerysowuję, ale zdaje się, że tak Cię tu porę osób zrozumiało. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 19:49 no i jak sie czujesz z tymi swoimi przypuszczeniami? Chu....ja wiesz i glupoty piszesz. Bo mam nadzieje, ze juz wiesz, ze to nie bylo tak jak te twoje wiesci od osoby, ktora byla na miejscu wypadku :/ Odpowiedz Link Zgłoś
mahora Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 22:36 Bardzo dobrze się z tym czuje. Jeszcze lepiej się czuję wiedząc kim jest owa Pani. To żona profesora Hagnera (tu link gdyby ktoś nie znał jurasz.subeli.com/pl/szpital/kliniki/klinika-rehabilitacji/) Pani leży sobie na ortopedii, bo ją bioderko boli. Odpowiedz Link Zgłoś
mahora Re: Uderzyła w mtocyklistów. Trzy osoby nie żyją 15.04.12, 22:38 Przepraszam link się źle wkleił jurasz.subeli.com/pl/szpital/kliniki/klinika-rehabilitacji/ Gdyby ktoś był zainteresowany to sprawa będzie nagłaśniana w jutrzejszej ramówce w TVN24. Odpowiedz Link Zgłoś
stanczyk1511 Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 16.04.12, 01:47 Tak na marginesie głównego nurtu dyskusji : zwróćcie wszyscy uwagę na citroena. Kierowca nagle hamując, stracił panowanie nad kierownicą i stoczył się do rowu. Dachował. Gdyby rów miał rozsądną głębokość i szerokość, pewnie utrzymałby się na kołach. Wszędzie teraz, modernizując drogi, kopią te cholerne transzeje śmierci. Wycinają nawet stare aleje dębowe, aby poprawić bezpieczeństwo, a potem ryją w ziemi, naciągając na ciężką forsę. Proszę Moderatorów - otwórzcie kolejny temat dyskusyjny poświęcony temu problemowi. Jest o czym gadać i protestować !!! Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 16.04.12, 08:13 Na dobrą sprawę w razie niebezpieczeństwa na drodze kierowca jest w pułapce bo nie ma gdzie uciekać, albo ma drzewa albo rów albo przeciwległy pas do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 16.04.12, 09:35 najlepsze jest to, że jedyną osoba, co do której nie ma wątpliwości winy, jest kierowca citroena. Nie zachował biedak bezpiecznej odległości... Odpowiedz Link Zgłoś
mark.byd Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 16.04.12, 10:22 ...z uwagi na osobę sprawczyni wypadku ..... wszelkie dywagacje na temat winy są w w chwili obecnej ..... z uwagi na panujących w Polsce układy bezzasadne .... ta sprawa pozostanie jak dziesiątki innych ...... albowiem Rzeczpospolita nierządem stoi ..... Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Uderzyła w motocyklistów. Trzy osoby nie żyją 16.04.12, 10:43 Gdyby przeżyli wypadek to pani prokurator i tak by ich pozamykała za zniszczenie auta. Odpowiedz Link Zgłoś