Dodaj do ulubionych

Bydgoszczaki z Torunia i Toruniaki z Bydgoszczy

IP: 62.68.38.* 17.06.04, 19:08
Na temat konfliktu lokalnego nawypisywało się juz wiele, kto jest lepszy, kto
ważniejszy (bo kto większy, a kto ładniejszy nikt juz nie dyskutuje).
Kto potrafi lepiej ocenic różnice i podobieństwa między naszymi miastami jak
nie Ci, którzy zmienili miejsce zamieszkania na to drugie - "skonfliktowane"
miasto. Dlaczego ? Gdzie jest lepiej ? Gdzie jest Ładniej ? Gdzie wygodniej ?
"Emigrantów" i "Repatriantów" zapraszam do komentowania - Wy z
tego "konfliktu" napewno śmiejecie się najgłośniej.
Obserwuj wątek
    • Gość: AS Re: Bydgoszczaki z Torunia i Toruniaki z Bydgoszc IP: 62.68.38.* 17.06.04, 19:22
      Ja na przykład mieszkam w Bydgoszczy bo tu mam robotę. ale do torunia jeżdżę w
      weekendy. Ile razy można chodzić z dzieciakami na spacer do Myślęcinka ?
      • Gość: bydzia Re: Bydgoszczaki z Torunia i Toruniaki z Bydgoszc IP: *.hipernet.ras.pl 18.06.04, 00:09
        a ile razy mozna chodzic do planetarium?
    • Gość: torro Re: Bydgoszczaki z Torunia i Toruniaki z Bydgoszc IP: 10.10.73.* 17.06.04, 19:23
      obawiam sie ze ten niewinny poczatek skonczy sie obrzucaniem lajnem, bo nerwy w
      narodzie slabiutkie:)
      wiec proponuje zakonczyc te rozmowe nim sie na dobre zaczela :)
      pozdro.
      • Gość: Bez obaw Musimy dojrzewać IP: 62.68.38.* 17.06.04, 19:27
        Mam nadzieje ze się mylisz, w tym gronie nikt nie powinien rzucać łajnem ani na
        swoje rodzinne miasto, ani na obecne, a psy zawsze szczekają - to powinien byc
        dobry temat do wyrobienia naszej kuj-pom samoświadomości. Hej !
        • Gość: spoko Re: Musimy dojrzewać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 16:40
          Torun oferuje znacznie więcej atrakcji do spędzania wolnego czasu, w każdym
          wieku. Więcej tu knajp, wiecej imprez, teatry dla dzieci, piekne ZOO pełne
          imprez, planetarium, obserwatorium astronomiczne, XIX wieczne forty (dla
          miłośników), kilkanascie muzeów. Naprawdę tego ogrom!

Bydgoszcz ma więcej urzedow, wiec jesli ktos chce czy lubi prace urzednika, to
          predzej tu ja dostanie. Ogolnie Bydgoszczacy mówia, że mają mniejsze bezrobocie
          (o 0,1%), ale wg mnie to bardzo podobnie, tego sie nie odczuwa. W Toruniu jest
          mniej mieszkancow i ta (dość spora) ilość inwestorów zagranicznych czy firm
          Polskich daje nie mniej miejsc pracy.

Bydgoszcz ma multikino (choć juz niedlugo) i tu daje wiecej, jak ktos lubi
          filmy. Ale w Toruniu jest chyba 7 kin, są i małe, studyjne studenckie - też
          jest nieźle.

W Toruniu są milsi mieszkańcy, chyba barzdiej z klasą, z polotem, młodsi i
          bardziej wykształceni. To się czuje - chćby sztuki piękne, niepowtarzalny
          koloryt, plenery, obrazy, cała Starówka.

Bydgoszczacy maja poczucie wyższości, wg mnie nieuzasadnione, modę na
          gigantomanię (w czym to Bydgoszcz nie jest "stolicą") i nierealizstyczne
          aspiracje. Torunianie tak troche nie czują swej siły, ciągle narzekają i nie
          widza, że naprawdę na tle Bydgoszczy czy biednego w sumie regionu - mają OK.
          • Gość: ex Re: Musimy dojrzewać IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 23:33
            rzeczywiscie GIGANTOMANIA Bydgoszczy jest wielka.
            Podobno mają:
            - najlepsza fiharmonie "na swiecie"
            - sa "czolowym osrodkiem bankowym" w Polsce
            - sa "stolica polskiego sportu"

Z tego wniosek że La Scala w Mediolanie czy Metropolitan Opera w Nowym Jorku to
            cienizna, a II ligowa niemal Polonia to chluba polskiego sportu

Czy Polska tak nisko upadla?

A w folderach Urzedu Miasta Bydgoszczy można znaleźć informacje, że Bydgoszcz
            jest świetnym terenem do inwestowania, bo "leży tylko 50km od autostrady A1".

A ja uwazam, że Tortun ma świetne życie muzyczne, bo tylko 50 km stad jest
            opera i filharmonia (najlepsza w świecie)

Bydgoszczaki musza mieć straszny kompleks prowincji i puistyni kulturalnej,
            piszac takie bzdety.
    • Gość: ex Re: Bydgoszczaki z Torunia i Toruniaki z Bydgoszc IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 23:35
      zajrzyjcie na to www.torun-bydgoszcz.pl - ubaw po pachy!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka