Dodaj do ulubionych

Znalazł grób Galla Anonima! Największa zagadka ...

07.08.12, 08:14
Publikacja wyróżniona na głównej stronie gazety, a w treści całe stado literówek. Brawa dla autora!
Obserwuj wątek
    • zuq1 Re: Znalazł grób Galla Anonima! Największa zagadk 07.08.12, 08:51
      Ciebie to stado dziwi? Mnie już od dawna nie, to taka normalka. Cóż, Michnik oszczędza na korektorach, więc takie są efekty. Swoją drogą koncepcja z tym biskupem ciekawa i logiczna.
      • ramboost Re: Znalazł grób Galla Anonima! Największa zagadk 07.08.12, 13:08
        zuq1 napisał:

> Ciebie to stado dziwi? Mnie już od dawna nie, to taka normalka. Cóż, Michnik os
        > zczędza na korektorach, więc takie są efekty. Swoją drogą koncepcja z tym bisku
        > pem ciekawa i logiczna.

A mnie dalej dziwi. Przecież nawet wujek Google udostępnia bezpłatnie korektę gramatyczną i ortograficzną.

Poza tym zgadzam się, artykuł bardzo ciekawy.
      • gre-gol stado trolli 08.08.12, 06:04
        dlaczego mnie to nie dziwi, że głównie wpisują się gorliwe trolle
        Wszystko im jedno pod jakim tematem - byle na JEDEN , stale ten sam temat.

Artykuł ciekawy, bo temat jest ciekawy . I niewykluczone, że bardzo prawdopodobny
    • emeryt21 Znalazł grób Galla Anonima! Największa zagadka ... 07.08.12, 10:34
      Odczytuje posty obu moich porzednikow jako opinie ludzi ze "stolycy".
      No coz,nawet czlowiekowi z prowincji zdarza sie cos odkryc mimo,ze nie pracuje w jakims superinstytucie histerycznym......O jakich "literowkach" piszecie panowie korektorzy-amatorzy ?
      Moze pomylilo sie Wam z "litrowkami" ?
    • wenzel2 pseudonaukowe bzdety!!! 07.08.12, 11:19
      To niestety nie pierwszy w GW przypadek promowania pseudonaukowych bzdur. Rzetelnej popularyzacji wiedzy na temat średniowiecza tu nie uświadczysz.
      • gre-gol trollowe bzdety!!! 08.08.12, 06:07
        ... a jakieś konkrety ?
        ... panie Skłonny Do Obelg?
        No taaak - konkretów brak ale jest wrzask .
        jak to jest dziwnie znajome... I typowe dla pewnej formacji
        • r1111111 Re: trollowe bzdety!!! 08.08.12, 15:28
          gre-gol napisał:
          > ... a jakieś konkrety ?
          > ... panie Skłonny Do Obelg?
          > No taaak - konkretów brak ale jest wrzask .
          > jak to jest dziwnie znajome... I typowe dla pewnej formacji

Taaak. Kto nie z nami, ten przeciw nam.
          Nawet jeżeli nie. Tym gorzej dla niego. Na pewno z PIS-u jest :)
    • nerwus0 Znalazł grób Galla Anonima! Największa zagadka ... 07.08.12, 11:56
      Sezon ogórkowy. Włosi mają swoją Monę Lisę.
      My mamy Anonima. Za chwilę dowiemy się, że
      "Courisity" znalazł na Marsie szkielet Twardowskiego
      co dowodzi, że Twardowski nie siedział na Księżycu.
    • ramboost Znalazł grób Galla Anonima! Największa zagadka ... 07.08.12, 13:46
      Ale dlaczego nie? Skoro Gall Anonim przestanie być Anonimem, to powinniśmy się cieszyć. A czy to naprawdę prawda? A kogo to obchodzi po tysiącu latach? 50 pokoleń od tego czasu przeminęło, nikt nie jest w stanie dokopać się 100% prawdy. Nie zmienia to mojego przekonania o potrzebie badania historii. A Kruszwica ma kolejny argument do skutecznego PR. I dobrze.
      Byłem ta kilka razy, coraz bardziej mi się podoba.

Historia, to kłamstwo, na które zgadzają się wszyscy. :)
      • markowski222 czy to Gall? 07.08.12, 17:27
        Nie lekceważyłbym tej teorii!
        Biskup Baldwin z Kruszwicy może był Gallem Anonimem.
        Teorii na pochodzenie Galla jest wiele: pochodził z Wenecji, z Węgier, był Polakiem... Pochodzenie biskupa Baldwina z Francji wyjaśniałoby wiele..
        Artykuł o Gallu rzeczywiście napisany okropnie, pod względem: merytorycznym, ortograficznym i każdym innym. Któż to zdecydował, że ciekawy news historyczny ma być ukazany w galerii, podobnie jak sesje pani Wyrwał?
        • ramboost Re: czy to Gall? 07.08.12, 19:31
          markowski222 napisał(a):

> Nie lekceważyłbym tej teorii!
          > Biskup Baldwin z Kruszwicy może był Gallem Anonimem.

Ależ ja jej nie lekceważę, wręcz przeciwnie, chciałbym z całego serca, aby okazała się prawdą, bo wtedy Kruszwica miała by naprawdę potężny ładunek wybuchowy dla podniesienia swojej atrakcyjności, która i tak jest dosyć duża z racji legendy o szczurach Popiela.
    • nosorozecwlochaty Znalazł grób Galla Anonima! Największa zagadka ... 07.08.12, 23:05
      Nie rozumiem wagi newsa. Czy autor wspomnianej książki odkrył cokolwiek nowego czy tylko powtórzył jedną z wielu znanych od dawna teorii na pochodzenie Galla?

Bo wygląda mi na to że ktoś tu próbuje wykreować sensację której nie ma.
      • nerwus0 Re: Znalazł grób Galla Anonima! Największa zagadk 07.08.12, 23:23
        Już pisałem. Sezon ogórkowy. Brakło tematów.
    • mawt ha ha ha 08.08.12, 01:23
      bardzo śmieszny faktoid :)
      • gre-gol spokojnie, to ciekawa teoria 08.08.12, 06:00
        ...natomiast wpisy hejterów i trolli - jak zwykle nadużywających niepotrzebnie wspaniałomyślnej (lub lpo prostu eniwej) gościnności jak zwykle sa mało ciekawe.
        Głupie wręcz w swoich insynuacjach i inwektywach
    • franneck Re: Znalazł grób Galla Anonima! Największa zagadk 08.08.12, 17:39
      Żeby tylko literówki, żeby wyróżniony artykuł trafiał na Wyborczej w takie miejsce i zawierał tyle bałamutnej treści? Gdzie choćby jeden zrgument za tak fascynującą tezą? Odesłanie do innych książek jakiegoś ekscentryka z XIX wieku i lokalnego fascynata, o którym świat nie słyszał. Może o to chodzi - trzema mu zrobić reklamę! Ludzie, nie wiem gdzie pochowano Galla, ale wiem, że kolegiata kruszwicka powstała na pewno niewczesniej niż w 2 ćwierci XII wieku. Wiedza to historycy sztuki i architektury, wiedzą archeolodzy (było kopane i w środku i na zewnątrz), wie to nauka. Nie wiemy czy Gall dożył tych czasów, można wątpić, ale tytuł artykułu i treść to tanie efekciarstwo i niestety poziom żenujący, nie godny Wyborczej, ale cóż, takie czasy...
    • iskram Znalazł grób Galla Anonima! Największa zagadka ... 08.08.12, 18:06
      3x prawda= prawda tylko prawda i gó..o prawda ,idż do przodu to twoje życie !!!!!!!!!!
    • ubiquitousghost88 Ogłaszam koniec historii! Arbeit, arbait!... 08.08.12, 18:33
      ...
    • grba Znalazł grób Galla Anonima! Największa zagadka ... 08.08.12, 18:57
      Autor podpisał się S.K.Ryba. Proponuję inne pseudo S. CH. Windel...
    • posca Znalazł grób Galla Anonima! Największa zagadka ... 08.08.12, 23:48
      Artykuł nie jest ciekawy. Forma odpowiednia raczej dla Onetu. Pochodzenie Galla nie jest wcale takie ważne. Ciekawsza byłaby za to odpowiedź na pytanie, skąd się wzięła nazwa Polska, lub skąd pochodzą Piastowie. Za to używanie słów "arcymistrzostwo białego PR-u" to czysta nowomowa. I jeszcze jedno pytanie: czym są "XIX-wieczne źródła zawodowych historyków"? Bo ja nie mam pojęcia.
    • konigin Znalazł grób Galla Anonima! Największa zagadka ... 09.08.12, 09:29
      Gumplowicz kiepsko ulokowal swoje uczucie. Konopnicka po spelnieniu malzenskiego obowiazku i rozwodzie, wreszcie odkryla w sobie prawdziwe skolonnosci. Byla biseksualna.
    • maxik-g Niech znajdzie się pan Tomasz NN! 09.08.12, 16:04
      Skarb templariuszy czeka (swoją drogą ciekawe te przypuszczenia odnośnie kruszwickiej kolegiaty) ;)
    • czachor Znalazł grób Galla Anonima! Największa zagadka ... 10.08.12, 11:10
      jedno jest pewne - diecezja kruszwicka miała charakter misyjny, jej biskupi byli niepospolitymi kapłanami, pochodzili z ważnych rodów, mieli dobre koneksje z dworami i z samym papiestwem (np. bp Andrzej Rzymianin, wg jednej z hipotez bliski
      współpracownik jednego z papieży jako sufragan diecezji rzymskiej); byli też zdolnymi administratorami, budowniczymi, strategami i dyplomatami (no, może z jednym wyjątkiem)... odpowiadając za dynamizm akcji misyjnej (i umacnianiu wpływów piastowskich na chrystianizowanych ziemiach) musieli cieszyć się nie tylko wybitnym zaufaniem suwerena (w przypadku Baldwina - Bolesława Krzywoustego), ale i wielką mądrością i wpływami; swoją drogą imię Baldwin było imieniem niesłychanie popularnym w średniowieczu, zwłaszcza w dobie krucjat; imię to nosił król Jerozolimy, ale i biskup krakowski... co ciekawe, domniemana śmierć biskupa krakowskiego, Baldwina, w okolicach roku 1109 owocuje pojawieniem się innego biskupa Baldwina - kruszwickiego (Galla) - rok później w diecezji Kruszwickiej... pozostaje pytanie - czy Baldwin krakowski i Baldwin kruszwicki to na pewno różne osoby? czy Baldwin krakowski faktycznie umarł A.D. 1109, czy może kres jego rządów w Krakowie nie jest związany z jego śmiercią, ale z objęciem koordynacji akcji misyjnej z Kruszwicy? Nota bene - Baldwin krakowski cieszył się wielkim zaufaniem Krzywoustego - i to na tyle wielkim, że przekonał Bolesława do pozostawienia zbuntowanego książęcego brata, Zbigniewa, na Ziemi Mazowieckiej - przynajmniej do roku 1109... jeszcze jedna sprawa zasługuje na uwagę - Jan Długosz nie zawsze dobrze precyzował daty urzędowania niektórych biskupów kruszwickich, o czym świadczy fakt, iż w latach wskazanych przez Długosza panowali inni papieże, niż wskazani w Kronice...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka