lenovo200 16.10.12, 21:13 Min. Nowak o S5 w RFM 16.10.2012 Po 2.40 min. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bydofan Re: Nowak o S5 w RFM 16.10.2012 16.10.12, 21:27 Najważniejsz w tej rozmowie jest to, że redaktor i minister zauważyli, że lobby bydgoskie jest aktywne. Odpowiedz Link Zgłoś
lenovo200 Re: Nowak o S5 w RFM 16.10.2012 16.10.12, 21:48 Z jednej strony można się cieszyć, bo lobby bydgoskie to bydgoszczanie, a z drugiej to źle, bo powinny to być "elity" polityczne tego miasta... Widać jednak pierwsze symptomy, że mieszkańcy Bydgoszcz powoli się budzą i zabiegają o te miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Nowak o S5 w RFM 16.10.2012 17.10.12, 06:16 A czy pytano jeszcze ministra dlaczego platformie tak słabo idzie z rozbudową bydgoskiego lotniska i co właściwie platformie idzie dobrze w Bydgoszczy? Odpowiedz Link Zgłoś
irizar Re: Nowak o S5 w RFM 16.10.2012 17.10.12, 00:14 lenovo200 napisał: > Min. Nowak o S5 w RFM 16. > 10.2012 Po 2.40 min. Bardzo dziękujemy panu Nowakowi za jego szczególną troskę o S5 w latach po 2014. Chciałbym jedynie przypomnieć że w 2015 będzie już po kolejnych wyborach parlamentarnych i wyrazić nadzieję, że budowa tej drogi nie będzie już zmartwieniem Platformy Obywatelskiej. Od 2008 roku mamy do czynienia z udawaniem, że coś się przy tej drodze dzieje. Teraz PO zapewnia nas, że nic nawet nie będzie udawać przez kolejne lata. Innymi słowy 2 zmarnowane kadencje, które nie zakończą się nawet rozpoczęciem procesu projektowego S5 w kujawsko-pomorskim. Bardzo trudna to będzie kampania dla PO. Kłamać będzie coraz trudniej. Nie życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko_fakty Re: Nowak o S5 w RFM 16.10.2012 17.10.12, 08:03 irizar napisał: > Od 2008 roku mamy do czynienia z udawaniem, że coś się przy tej drodze dzieje. > Teraz PO zapewnia nas, że nic nawet nie będzie udawać przez kolejne lata. > Innymi słowy 2 zmarnowane kadencje, które nie zakończą się nawet rozpoczęciem p > rocesu projektowego S5 w kujawsko-pomorskim. > > Bardzo trudna to będzie kampania dla PO. Kłamać będzie coraz trudniej. Nie życz > ę powodzenia. i na tym trzeba zakończyć rozmowę o S5, argumenty merytoryczne zdały się na nic, Tusk ze swoim gabinetem tak zdecydował - S5 nie będzie, bo gdybanie o czasie po kolejnych wyborach to jak mówienie o śniegu w lecie. Przed wyborami trzeba będzie skutecznie przypomnieć wszystkim bydgoszczanom dzięki komu stracili pracę i kto doprowadza miasto do marginalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko_fakty czy jest nam potrzebna PO w Bydgoszczy? 17.10.12, 10:02 wiele nadziei było gdy prezydentem miasta został członek PO - Rafał Bruski, zapowiadano bum inwestycyjny przy wsparciu jedynie słusznej partii bo jak to nie poprą własnego prezydenta 8 miasta w Polsce? Nie poprą miasta z którego w tak wspaniałym stylu wygrał ich minister MSZ a bydgoszczanin z urodzenia Radosław Sikorski? I co, nie poparli. S5 to tylko papierek lakmusowy tego jak jestesmy traktowani i tak PO buduje sobie negatywny elektorat w Bydgoszczy. Jestem całkowicie zrażony do polityków tej partii reprezentujących podobno nasz interes w Rządzie i Sejmie. Pytanie czy gdyby ich tam nie było to byłoby nam gorzej? Jestem przekonany ,że gorzej to już być nie może, jeżeli tak to po co marnować na nich nasze głosy ? Będę przekonywał o tym wszystkich znajomych i zachęcam do akcji uświadamiającej innych forumowiczów? Czy nie powinien powstać ruch społeczny w obronie naszego miasta przed tak politycznymi działaniami szkodzącymi naszemu miastu? Odpowiedz Link Zgłoś
pracajestwbydgoszczy Re: czy jest nam potrzebna PO w Bydgoszczy? 22.10.12, 08:26 W zamian za S5 Bydgoszcz dostala póki co szybka kolej do Gdańska i Poznania. Od grudnia najszybsze pociagi beda jexdzily z Bydgoszczy do Poznania i Gdanska 1h40min, a docelowo za rok po podniesieniu predkosci do 160km/h 1h20min-1h25min. Furą będzie godzinę dłuzej. Do tego latem przyszlego roku rozpoczyna sie budowa nowego dworca kolejowego za 210mln zl. A S5 będzie, ale za jakiś czas. Niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
tylko_fakty Re: czy jest nam potrzebna PO w Bydgoszczy? 22.10.12, 09:15 pracajestwbydgoszczy napisał: > W zamian za S5 Bydgoszcz dostala póki co szybka kolej do Gdańska i Poznania. Od > grudnia najszybsze pociagi beda jexdzily z Bydgoszczy do Poznania i Gdanska 1h > 40min, a docelowo za rok po podniesieniu predkosci do 160km/h 1h20min-1h25min. > Furą będzie godzinę dłuzej. > Do tego latem przyszlego roku rozpoczyna sie budowa nowego dworca kolejowego za > 210mln zl. nie wierzę w żadne zapowiedzi inwestycji bo już zbyt wiele razy nasz oszukano Niech zacznie się proces inwestycyjny, wyłoniony wykonawca np. dworca Budowa S5 juz miała sie toczyć , teraz wiemy ,że nie ma woli aby powstała bo nie ma nawet przetargów na projekty !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tupolej154 pracajestwbydgoszczy 22.10.12, 09:27 Musisz dopisać w swoim nicku "ale już nie w Zachemie". Odpowiedz Link Zgłoś
pracajestwbydgoszczy Re: pracajestwbydgoszczy 22.10.12, 09:50 Olać Zachem. To stary komunistyczny moloch, ktory dzieki Solidarnosci nie chcial sie zrestrukturyzować. 85% załogi to ludzie którzy i tak za 2-3lata poszli by na emeryturę. Firma Jabil zatrudni do wiosny 2013r 400osób, Atos 300osób, Teleplan 300osób, a Pesa 250osób. Jeżeli tych miejsc nie zajmą mieszkańcy miasta kat A z Torunia, to raz że zniknie ostatni truciciel z Bydgoszczy, a dwa bedzie ogromny obszar do przeznaczenia pod budownictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pracajestwbydgoszczy Re: pracajestwbydgoszczy 22.10.12, 09:54 Zachem to już nie ten ZAchem co by l w latach 80tych czy 90tych. Ten zaklad nie chccial się restrukturyzować. Wolał utrzymywać zatrudnienie, kosztem reform, tak jak FSO w Warszawie. Tak kończa zakłady w których działa kilkadziesiąt związków zawodowych, a zamiast pracować, leży sie do góry dupa przez caly czas. NIESTETY... Odpowiedz Link Zgłoś
jubel_bydgoski Re: pracajestwbydgoszczy 23.10.12, 10:33 pracajestwbydgoszczy napisał: > Zachem to już nie ten ZAchem co by l w latach 80tych czy 90tych. > > Ten zaklad nie chccial się restrukturyzować. Wolał utrzymywać zatrudnienie, kos > ztem reform, tak jak FSO w Warszawie. > > Tak kończa zakłady w których działa kilkadziesiąt związków zawodowych, a zamias > t pracować, leży sie do góry dupa przez caly czas. > > NIESTETY... Oj, widzę że nie wiesz co to Zachem. Głównym problemem było uzależnienie się od dostaw półproduktu, a nie koszty osobowe, które już ładnych kilka lat temu zostały ograniczone. Teraz przy kosztach surowców i energii, koszty osobowe to pikuś. Co do związków zawodowych - popieram: darmozjady. Odpowiedz Link Zgłoś
irizar Re: pracajestwbydgoszczy 22.10.12, 10:36 pracajestwbydgoszczy napisał: > Olać Zachem. To stary komunistyczny moloch, ktory dzieki Solidarnosci nie chcia > l sie zrestrukturyzować. 85% załogi to ludzie którzy i tak za 2-3lata poszli by > na emeryturę. > > Firma Jabil zatrudni do wiosny 2013r 400osób, Atos 300osób, Teleplan 300osób, a > Pesa 250osób. > > Jeżeli tych miejsc nie zajmą mieszkańcy miasta kat A z Torunia, to raz że znikn > ie ostatni truciciel z Bydgoszczy, a dwa bedzie ogromny obszar do przeznaczenia > pod budownictwo. Poruszyłeś ważny temat. Związki zawodowe ponoszą niestety często sporą część winy za utratę konkurencyjności firmy i w efekcie jej upadek. Związki tak długo blokowały proces restrukturyzacji, aż zostaną zlikwidowane razem z całym Zachemem. Jesteśmy świadkami smutnego, aczkolwiek nieuniknionego procesu. Na globalnym rynku przetrwać mogą jedynie organizmy najbardziej elastyczne. Druga kwestia, to udział koncernu Ciech w rozmontowaniu bydgoskiego zakladu. Początkiem upadku jest utrata autonomii decyzyjnej. Zachem został pozbawiony pola manewru po przejęciu przez Ciech. Ile jeszcze zakładów musi upaść zanim bydgoszczanie wytworzą w sobie mechanizm obrony własnej autonomii gospodarczej i politycznej. Dotyczy to też polityki, a w konsekwencji wielu inwestycji. Utrata zdolności decyzyjnych na poziomie województwa, to brak inwestycji, w których samorząd województwa uczestniczy na jakimkolwiek etapie decyzyjnym. Walka o bydgoską autonomię wymaga jednak czyszczenia swoich list wyborczych ze spadachroniarzy, a także ludzi, którzy w pogoni za własnymi karierami nie potrafią postawić się dla dobra miasta i regionu kiedy bydgoska racja stanu tego wymaga. Bydgoszcz jest od wielu lat systematycznie osłabiana, a mimo to posłowie koalicyjni nie wychylają się poza kanon pokornej maszynki do głosowania. Być może te kolejne tysiące z bydgoskiego Zachemu i ich rodziny dotknięte najbardziej boleśnie konsekwencjami bydgoskiej politycznej bezradności obudzą się i podczas kolejnych wyborów pokażą PO czerwoną kartkę. Pozostanie w domach, wstrzymanie się od głosowania nie powoduje niestety zmian. Decydują za nas inni przy mniejszej frekwencji, a etatowi posłowie cały czas mogą czuć się komfortowo. Zwykli wyborcy nie mają na co dzień wpływu na bieg wydarzeń. Podczas wyborów mogą jednak wyrazić jednak swoją wolę zmiany tych nieudolnych elit na inne. Ja uważam, że lepiej próbować niż trwać w obecnym układzie, w którym Bydgoszcz jest pierwsza do bicia, zawsze na listach rezerwowych do inwestycji rządowych, zawsze pierwsza do cięć budżetowych /np ostanio lista cięć w wymiarze sprawiedliwości w powiatach kuj-pomu/, zawsze pierwsza do zwolnień, bo nie posiadająca central decyzyjnych , tylko oddziały wchłonięte w różnorakich procesach. To nie jest przypadek. to jest logiczna konsekwencja naszych wyborczych decyzji. Warto sobie to uświadomić. My wyborcy musimy postawić na Bydgoszcz, na ludzi, którzy będą walczyć na każdym szczeblu administracji samorządowej i rządowej o nasze sprawy. PO jest w tej materii w Bydgoszczy skompromitowana. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: pracajestwbydgoszczy 22.10.12, 16:40 irizar napisał: My wyborcy musimy postawić na Bydgoszcz, na ludzi, > którzy będą walczyć na każdym szczeblu administracji samorządowej i rządowej o > nasze sprawy. > > PO jest w tej materii w Bydgoszczy skompromitowana. Wszystko ładnie brzmi w ogólnikach a teraz konkrety, wskaż mi takich ludzi bo wszyscy już rządzili, ja takich nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
irizar Re: pracajestwbydgoszczy 22.10.12, 16:53 frych47 napisał: > irizar napisał: > > My wyborcy musimy postawić na Bydgoszcz, na ludzi, > > którzy będą walczyć na każdym szczeblu administracji samorządowej i rząd > owej o > > nasze sprawy. > > > > PO jest w tej materii w Bydgoszczy skompromitowana. > > Wszystko ładnie brzmi w ogólnikach a teraz konkrety, wskaż mi takich ludzi bo w > szyscy już rządzili, ja takich nie znam. > Kon-Dom został usunięty po tym jak się skompromitował i wielu ludzi kierowało się prostym algorytmem. Gorzej już być nie może, to postawmy na kogoś innego. Ja mam wiele uwag krytycznych pod adresem prezydenta Buskiego, ale w porównaniu do poprzednika oceniam go przynajmniej kilka x lepiej. Zdecydowanie warto było. Co może stać po odsunięciu PO w Bydgoszczy od władzy? Nie przekonamy się jeżeli nie spróbujemy. Teraz nie jest czas kampanii wyborczej. Nie oczekuj ode mnie dzisiaj nazwisk. Mam nadzieję, ze pojawi się kilka ciekawych w ramach zupełnie nowego samorządowego bloku. Jestem coraz bliższy takiego wniosku, że niestety żadna z partii nie stanowi alternatywy dla bydgoszczan. PO ściąga Bydgoszcz na dno. To nie ulega wątpliwości. Nie ma sensu myśleć czy może być jeszcze gorsze bagno i ze strachu przed nim decydować się na trzecią kadencję degradacji miasta przez tą partię. Naprawdę może być normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: pracajestwbydgoszczy 23.10.12, 09:59 irizar napisał: > Co może stać po odsunięciu PO w Bydgoszczy od władzy? Nie przekonamy się jeżeli > nie spróbujemy. Teraz nie jest czas kampanii wyborczej. Nie oczekuj ode mnie d > zisiaj nazwisk. > Mam nadzieję, ze pojawi się kilka ciekawych w ramach zupełnie nowego samorządow > ego bloku. Jestem coraz bliższy takiego wniosku, że niestety żadna z partii nie > stanowi alternatywy dla bydgoszczan. > > PO ściąga Bydgoszcz na dno. To nie ulega wątpliwości. Nie ma sensu myśleć czy m > oże być jeszcze gorsze bagno i ze strachu przed nim decydować się na trzecią ka > dencję degradacji miasta przez tą partię. Naprawdę może być normalnie. > Wszystkie partie już rządziły, Jak wygra PiS to przejdą z PO do PiS bo PO jest partią bezideową i podzieloną, to samo PSL koalicja z każdym byle przy korytku wszyscy co sie wywodzą z dawnej solidarności trzymają się razem blisko korytka i nie sprzyjają naszemu miastu, jedynie SLD jest z innej gliny i nigdy nie było wrogie naszemu miastu, Zemke zawsze nam sprzyjał (Zemke a Sikorski to dzień do nocy) to go wysłali do UE, Gruszka też wiemy jak został potraktowany, Jasiakiewicz też potrafi mieć swoje zdanie, bo większość z naszych to BMW. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: pracajestwbydgoszczy 23.10.12, 11:23 irizar napisał: > Co może stać po odsunięciu PO w Bydgoszczy od władzy? Nie przekonamy się jeżeli > nie spróbujemy. Teraz nie jest czas kampanii wyborczej. Nie oczekuj ode mnie d > zisiaj nazwisk. > Mam nadzieję, ze pojawi się kilka ciekawych w ramach zupełnie nowego samorządow > ego bloku. Jestem coraz bliższy takiego wniosku, że niestety żadna z partii nie > stanowi alternatywy dla bydgoszczan. Stawiam na SLD, można mieć pretensje do Kwaśniewskiego, że podpisał w tym kształcie reformę administracyjną i samorządową która jest niekorzystna dla naszego miasta ale uległ naciskom ekipy Krzaklewskiego ale Leszek Miller był zawsze w konflikcie z Kwaśniewskim i ma swoją politykę. Pani Anna Bańkowska zawsze walczy ile może o nasze miasto, tylko ekipa bo byłej solidarności godzi się na zmniejszanie znaczenia naszego miasta i ulega liderom toruńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
lenovo200 Re: pracajestwbydgoszczy 22.10.12, 15:47 > Jeżeli tych miejsc nie zajmą mieszkańcy miasta kat A z Torunia, to raz że znikn > ie ostatni truciciel z Bydgoszczy, a dwa bedzie ogromny obszar do przeznaczenia > pod budownictwo. Rekultywacja terenu ma kosztować 200mln...,wiec ten teren raczej pod budownictwo nie pójdzie.... Jestem za zachowanie obecnego znaczenia tych terenów dla miasta i warto, żeby Zachem nadal istniał, bo to miejsca pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: pracajestwbydgoszczy 22.10.12, 16:44 pracajestwbydgoszczy napisał: > Jeżeli tych miejsc nie zajmą mieszkańcy miasta kat A z Torunia, to raz że znikn > ie ostatni truciciel z Bydgoszczy, Tym akurat się najmniej przejmują bo już kombinują jakby tu u nas spalarnie dla sąsiada wybudować. Odpowiedz Link Zgłoś
irizar PO nie zacznie S5 - co będzie po wyborach 23.10.12, 08:55 finanse.wp.pl/gid,15013646,galeria.html?T%5Bpage%5D=3 PO nie ma zamiaru kontynuować budowy S5 w kuj-pomie do 2015. Co będzie po wyborach, to już zależy od wyborców. Jeżeli pan minister Nowak nie ma zamiaru tego robić, to niech sobie daruje obietnice na dotyczące okresu, w którym po kolejnych wyborach PO może już nie sprawować władzy. Mam nadzieję, że nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lenovo200 Re: PO nie zacznie S5 - co będzie po wyborach 23.10.12, 09:21 Ja znalazłem mapę z Forsal.pl. Obydwa odcinki S5 na rezerwowej po 2015 r.... MAPA Odpowiedz Link Zgłoś
irizar Re: PO nie zacznie S5 - co będzie po wyborach 23.10.12, 10:27 lenovo200 napisał: > Ja znalazłem mapę z Forsal.pl. Obydwa odcinki S5 na rezerwowej po 2015 r.... [u > rl=http://forsal.pl/grafika/656495,113670,najnowsze_plany_budowy_drog_i_autostr > ad_w_polsce_mapa.html]MAPA[/url] Donald Tusk planuje po kolejnych wyborach cokolwiek? Moim zdaniem jest sens analizować postawę i inwestycje rządu Donalda Tuska, w okresie, w którym sprawuje on władzę. Nie robi mi większej różnicy czy Tusk widzi budowę S5 po 2015 czy po 2035, oznacza to dokładnie to samo: mam was w dup.. i w obecnej kadencji nie ruszę w tej sprawie palcem. A potem to już niech się inni martwią. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko_fakty Re: PO nie zacznie S5 - co będzie po wyborach 23.10.12, 10:38 zgadzam się z Irizarem, liczy sie to co Rząd PO zrobi gdy jest realnie przy władzy a nie to co może się wydarzyć gdy tej władzy już nie będzie miał. Tak to można obiecywać wszystko i wszystkim. Moje zdanie jest takie ,że dla Bydgoszczy nie zrobiono nic albo tak mało ,że tego nie widać. czyli cytując kolegę > Nie robi mi większej różnicy czy Tusk widzi budowę S5 po 2015 czy po 2035, ozna > cza to dokładnie to samo: mam was w dup.. i w obecnej kadencji nie ruszę w tej > sprawie palcem. A potem to już niech się inni martwią. Odpowiedz Link Zgłoś